Oké... het is zo kleverig en zo... ben altijd bang dat ik de pan zo weg kan goooien. Een dikke pan heb ik wel, dus misschien een poging wagen dus.quote:Op maandag 8 september 2014 20:24 schreef Molo het volgende:
Hoezo een pan verpesten met caramel maken? Kookpan (dus geen koekenpan) zonde anti-aanbaklaag is prima, liefst beetje dikke bodem. Mocht het mis gaan, beetje af laten koelen (caramel is gruwelijk heet, heb er al jaren een naar litteken van op mijn hand zitten...) en in water zetten. Dan lost de aangekoekte caramel gewoon op zonder problemen.
Ik neem aan dat je de vla maakt met custardpoeder, dat is snel en makkelijk, maar niet de echte ouderwetse manier. Desondanks vind ik het ook lekker hoor en maak het ook regelmatig. Vooral warm vind ik het lekker
nee joh, elke pan kan daar tegen, komt echt goed.quote:Op maandag 8 september 2014 20:26 schreef ChildoftheStars het volgende:
[..]
Oké... het is zo kleverig en zo... ben altijd bang dat ik de pan zo weg kan goooien. Een dikke pan heb ik wel, dus misschien een poging wagen dus.
Ik maak vla op de ouderwetse manier, niet met custard. En het is zeker de moeite waard
Oké Ach... en anders koop ik nieuwe. Het is niet dat ik belachelijk dure merkspullen hebquote:Op maandag 8 september 2014 20:35 schreef Molo het volgende:
[..]
nee joh, elke pan kan daar tegen, komt echt goed.
Ah lekker! Nooit gedaan, ik ben meer van de hartige shizzle dan toetjes maar zal het ook eens oldskool proberen
Heb je receptjes?quote:Op maandag 8 september 2014 20:08 schreef ChildoftheStars het volgende:
Laatst heb ik de ontdekking gedaan dat zelfgemaakte vla veel lekkerder is dan pakken vla en ik maak het nu dus ook lekker ouderwets zelf. Alleen nu wil ik hopjesvla maken en ik vrees dat ik mijn pannen ga verpesten met de caramel. Eigenlijk durf ik nooit recepten met caramel aan.
Hoe kan ik dat maken zonder dat ik de pan verpest? En in wat voor soort pan kan ik dat het beste doen?
1 liter (volle) melkquote:
Ja dus.quote:
Dank je wel!quote:Op maandag 8 september 2014 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Je wilt zelf caramel maken?
Je doet twee kopjes suiker in een steelpan met dikke bodem. Twee eetlepels water erbij en aan de kook brengen. Vuur niet te hoog, rustig laten pruttelen en erbij blijven. Als het goudbruin wordt zet je een zeef op de pan en giet er een kopje water bij, let op, de zeef is belangrijk, het zal voorkomen dat hete klodders caramel als napalm door je keuken vliegen en zich in je huid branden. Kook dit in tot siroop. Je hebt nu een caramelsiroop die je kan gebruiken overal een caramelsmaak aan te geven.
Neuh, hooguit heel lastig schoon te maken als je het echt laat verkolenquote:Op woensdag 10 september 2014 13:39 schreef RobinOok het volgende:
Ik kan me NIET voorstellen dat een pan kapot zou gaan als je suiker carameliseert.
Had ik laatst ook zelf gemaakt en het is echt heel makkelijk !quote:Op maandag 8 september 2014 20:08 schreef ChildoftheStars het volgende:
Laatst heb ik de ontdekking gedaan dat zelfgemaakte vla veel lekkerder is dan pakken vla en ik maak het nu dus ook lekker ouderwets zelf. Alleen nu wil ik hopjesvla maken en ik vrees dat ik mijn pannen ga verpesten met de caramel. Eigenlijk durf ik nooit recepten met caramel aan.
Hoe kan ik dat maken zonder dat ik de pan verpest? En in wat voor soort pan kan ik dat het beste doen?
Laatst deed ik de slagroom te snel bij de karamel waardoor het een dikke brok werd. Was niet meer uit de pan te krijgen. Had er kokend water in gedaan om het los te krabben. Resultaat: Helemaal verbrande onderarmquote:Op woensdag 10 september 2014 14:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neuh, hooguit heel lastig schoon te maken als je het echt laat verkolen
Ook hierbij, let op dat je er eerst een zeef in zet voordat je de melk erop giet. Je wilt geen klodder caramel op je hand, arm of gezicht.quote:Op woensdag 10 september 2014 15:57 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Had ik laatst ook zelf gemaakt en het is echt heel makkelijk !
Je doet gewoon suiker in de pan waarin je je vla gaat koken (zoek zelf maar recept voor hoeveelheden), en doet het vuur eerst heel hoog en blijft roeren. Zodra het een beetje vloeibaar begint te worden, vuur heel laag zetten en STOPPEN MET ROEREN. Je kunt nu de pan een beetje 'swirlen'. Ga door tot het allemaal gesmolten is en bruin is, maar niet super zwart want dat is vies/bitter.
Daarna gooi je gewoon je melk in de pan en maak je vla zoals normaal (nog schepje instantkoffie toevoegen evt.). De caramel wordt eerst hard op de bodem maar zal langzaam in de melk oplossen.
Voor het kokenquote:Op woensdag 10 september 2014 15:59 schreef sirdanilot het volgende:
Ik snap niet waarom mensen water toevoegen aan caramel? Duurt alleen maar langer dan...
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |