abonnement Unibet Coolblue
pi_133459698
Ik ben eigenlijk niet eens zo voorzichtig geweest met t deeg, ik dacht dat t vooral de hitte zou zijn, ben wel erg benieuwd wat t dan precies beïnvloed

T was vast beginners geluk want ik had nog niet eerder pitabroodjes gemaakt!
pi_133643464
Ik zal wel iets fout hebben gedaan maar de volkoren poolis uit de spreadsheet lijkt nu meer op een vlaai in de oven.
Och shit als ik maar niet nog een keer 300 water +300 meel toe heb gevoegd bij de poolish. Dan heb ik namelijk 100% vocht, hmmm. Poolish zag er wel goed uit en goede structuur.
Deeg vond ik zelf al erg nat, maar ik dacht misschien nemen de gluten nog wat op.
Ik had dus meer een dikke bal moeten hebben begrijp ik (beetje à la rol gehakt ofzo?).

Achja, dan maar een flatbread.
  † In Memoriam † dinsdag 26 november 2013 @ 15:25:14 #53
91830 MaximusTG
pi_133643787
Hmm, ja, je bedoelt mijn spreadsheet met half om half brood? Dat zou op 75% vocht moeten uitkomen. Als het echt helemaal plat gezakt is dan heb je idd teveel water toegevoegd.
pi_133648649
Maar wat is dat brood lekker. Hij is al bijna helemaal op, een brood van 1,1Kg :') .
Bio wit volkoren van Alnatura bij de DM in duitsland gehaald en wit meel van de lidl ofzo. Beide hadden 12g eiwit en in de oven ging het brood nog een stuk omhoog gelukkig.
Ach er is niks mis met een plat broodje. Zijn alleen wat langere plakjes geworden :P .
Fototje gooi ik er straks wel op.
pi_133904053
Ja, kerststollentijd komt er weer aan! Komend weekend maar eens naar de markt voor de amandelen, beginnen met de spijs maken :9
  † In Memoriam † woensdag 4 december 2013 @ 12:42:32 #56
91830 MaximusTG
pi_133905227
Lekker ja, met spijs, doe ik zelf meestal niet, doe er niet zoveel mensen plezier mee :P.
pi_133905944
quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2013 12:42 schreef MaximusTG het volgende:
Lekker ja, met spijs, doe ik zelf meestal niet, doe er niet zoveel mensen plezier mee :P.
Maak je toch een klein stolletje alleen voor jezelf met spijs ;)
pi_133988208
Zo, al een aantal dagen terug van vakantie. Gister mn starter uit de koelkast gehaald, deze keer de hootch weggegooid want het was nogal een laag en weer gaan voeden. Vanmorgen superactieve starter, bubbels dit dat alles *O*. Net nog een keer gevoed en morgen dus maar weer eens wat bakken. Heerlijk O+ Heb eerder deze week even uit "nood" brood gehaald bij een goede biologische bakker in de stad, maar kan niet wachten om weer mn eigen brood te mogen eten.

En aangezien ik nu wat meer starter heb dan normaal, mooie gelegenheid om na al mn Norwich Sourdough, eens de Norwich More-Sourdough te maken.

[ Bericht 8% gewijzigd door douche-eendje op 06-12-2013 18:05:34 ]
pi_134022073
Spijs is gemaakt, ligt nu lekker 2 weken te rusten in de koelkast om op smaak te komen.

Ff een vraagje: ik wil 2 grote kerststollen bakken en twee kleintjes (voor 2 eenpersoonshuishoudens). Wat zouden jullie doen, de kleintjes in een aparte sessie bakken?
pi_134023770
Ik denk dat je de kleintjes wel mee kunt bakken, maar hou er rekening mee dat de baktijd korter zal zijn en het te vaak openen van je ovendeur tijdens het bakken ook niet ten goede komt van de baksels in de oven.

Hier staat de norwich more sourdough flink te rijzen, hij heeft al een mooie bolle onderkant. Nog zo'n anderhalf uur en dan mag hij de oven in :)



[ Bericht 51% gewijzigd door douche-eendje op 07-12-2013 19:38:12 ]
pi_134024729
quote:
17s.gif Op zaterdag 7 december 2013 19:30 schreef douche-eendje het volgende:
Ik denk dat je de kleintjes wel mee kunt bakken, maar hou er rekening mee dat de baktijd korter zal zijn en het te vaak openen van je ovendeur tijdens het bakken ook niet ten goede komt van de baksels in de oven.
Juist, daarom dacht ik erover om de kleintjes misschien in een aparte sessie te bakken

quote:
Hier staat de norwich more sourdough flink te rijzen, hij heeft al een mooie bolle onderkant. Nog zo'n anderhalf uur en dan mag hij de oven in :)

[ afbeelding ]

Ziet er goed uit, is dat een soort zuurdesem?
pi_134025036
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 december 2013 19:57 schreef cafca het volgende:

[..]

Juist, daarom dacht ik erover om de kleintjes misschien in een aparte sessie te bakken

[..]

Ziet er goed uit, is dat een soort zuurdesem?
Is misschien dan wel verstandiger om te doen voor je stolletjes.

Zuurdesem inderdaad. Onderste foto is de starter, die heeft 3 weken in de koelkast mogen bivakkeren tijdens mijn vakantie. De hooch (zwartgrijze vloeistof) die erbovenop dreef nadat ik terug was eraf gegoten, daarna 2x gevoed en toen was hij goed bubbelend. Dus nu maar weer bakken O+
Had nu door het 2x voeden nogal veel starter, dus een recept gebruikt waar meer starter in moet dan ik normaal doe.
pi_134031375
Prutkwaliteit foto, maar de norwich - more sourdough smaakt zelfs beter dan de gewone norwich :9



[ Bericht 16% gewijzigd door douche-eendje op 08-12-2013 22:52:55 ]
pi_134032655
Moooooi!!
pi_134034446
Ziet er goed uit!
pi_134052919
foto doet het niet meer helaas.

Trouwens, kun je type 1050 meel ook gebruiken voor brood? Helaas heeft het meel maar 9,8 gr eiwit.
Ik wou een half om half volkorenbrood maken, gelukkig heeft het volkoren wel 11,5 gr eiwit.
Zal dit lukken en maakt de maling niet zo heel veel uit?
  † In Memoriam † zondag 8 december 2013 @ 21:53:46 #67
91830 MaximusTG
pi_134063391
Dat kan je wel gebruiken, maar dan is het toch geen half om half volkoren?

Je gebruikt dan dus 1050, dicht tegen volkoren aan, en volkoren..
pi_134064289
Oh werkt dat zo :') .
Ik dacht (zelfs na je stuk in het pizzatopic) dat het cijfer gewoon de maling is, hoe hoger hoe fijner. En 1050 dan dus heel fijn is. Het tarwemeel wat ik heb is toch vrij grijs/bruin en het type 1050 meel wat ik hier heb (uit een pizzaria) is spierwit (het nieuwe bio pak van de pennymarkt) heb ik nog niet geopend, zo eens kijken dan.

Effe googlen voor meer info over de maling dan.
Ik kwam dit al snel tegen:
quote:
405: patentbloem
550: bakmeel
630: witte bloem
1050: volkorenmeel
610: roggebloem
1150:roggemeel
1800: roggemeel
Tevens werkt het in duitsland volgens mij weer anders. Op het pak staat bio-weizenmehl type 1050. Dit is gewoon wit meel, normaal zou type 1050 volkoren betekenen maar nu denk ik niet. Want ik heb uit duitsland ook weizenvollkorenmehl. En dit is echt wel iets bruiner/beiger als het witte meel. En je hebt ook nog dunkelmehl, dit is nog wat bruiner en ja bij rogge zit je dan op het echte bruine.
Voor pizza wil je toch fijngemalen meel, voor hogere temperaturen? Maar ohja dit was het broodtopic.

[ Bericht 13% gewijzigd door Opblaaspop077 op 08-12-2013 22:24:27 ]
pi_134065076
Ik koop mijn meel altijd bij de molen, daar doen ze niet aan nummertjes, kun je alleen kiezen uit tarwevolkoren, tarwebloem, spelt, of roggemeel en de biovarianten daarvan.
pi_134066352
quote:
0s.gif Op zondag 8 december 2013 22:28 schreef cafca het volgende:
Ik koop mijn meel altijd bij de molen, daar doen ze niet aan nummertjes, kun je alleen kiezen uit tarwevolkoren, tarwebloem, spelt, of roggemeel en de biovarianten daarvan.
Geen idee waar hier een molenaar zou zitten, denk helemaal nergens heb ik het idee.
pi_134066471
quote:
0s.gif Op zondag 8 december 2013 22:28 schreef cafca het volgende:
Ik koop mijn meel altijd bij de molen, daar doen ze niet aan nummertjes, kun je alleen kiezen uit tarwevolkoren, tarwebloem, spelt, of roggemeel en de biovarianten daarvan.
De enige nummers die er hier opstaan zijn die voor de kassa, molen is onderdeel van een stichting waar mensen met een beperking werken :P
quote:
0s.gif Op zondag 8 december 2013 22:51 schreef Opblaaspop077 het volgende:

[..]

Geen idee waar hier een molenaar zou zitten, denk helemaal nergens heb ik het idee.
Vraag het eens rond in je omgeving, misschien een grutterij of iemand die toevallig wat kent :)
pi_134071927
quote:
17s.gif Op zondag 8 december 2013 22:54 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

De enige nummers die er hier opstaan zijn die voor de kassa, molen is onderdeel van een stichting waar mensen met een beperking werken :P

[..]

Same here.
Ik besef wel dat ik geluk heb op een lokatie te wonen waar ik vanuit mijn huis de wieken kan zien draaien. :)
Maar inderdaad, er zijn wel meer plekken waar molens op deze manier in stand gehouden worden.
pi_134090182
Zal binnekort eens kijken. Ach bak nu wel hier mee. Als ik maar uiteindelijk elke keer hetzelfde meel gebruik anders variert er elke keer wel wat in het proces van bakken haha.
pi_134356671
Wij krijen altijd een boek met Kerst, en dit jaar wil ik eens een broodbakboek vragen. Wat zijn ook alweer goede? Ik zit mobiel, dus kan niet zo goed zoeken. Liefst Nederlands, al kom ik er met Engels ook wel uit. (Misschien een idee om wat boekentips in de OP te zetten?)
  † In Memoriam † dinsdag 17 december 2013 @ 10:24:56 #75
91830 MaximusTG
pi_134357036
Zou toch voor een Engels boek gaan hoor, de beste zijn nl. niet in het NLs verkrijgbaar. Denk dan aan een boek van Peter Reinhart, of bv Jeffrey Hamelman. The Bread Baker's Apprentice van Reinhart, Bread van Hamelman.

Let op dat bv the BBA met imperiaal stelsel is geschreven (dus pounds etc.). Artisan breads everyday van Reinhart is wel metrisch.
In Bread van Hamelman staat het recept steeds op 4 manieren; imperiaal, metrisch (maar voor een hele grote hoeveelheid), home (imperiaal, maar voor 1 a 2 broden), en bakkerspercentage.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')