abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † vrijdag 8 februari 2013 @ 15:50:28 #1
91830 MaximusTG
pi_122641631
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Deel 10 alweer!
  vrijdag 8 februari 2013 @ 16:05:29 #2
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122642291
Oh leuk! Even een verkapte TVP. Ik heb een aantal keren brood gebakken, maar het is altijd mislukt :{

Dit weekend zou ik het weer kunnen proberen, maar ik heb geen geschikt meel. De supermarkt hier heeft tarwebloem, maar volgens mij kan je daar alleen witbrood mee bakken?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_122642612
Even een recepttip voor lollige en heel lekkere broodjes hoor..

Pumpkin Rolls - Pastry Affair
(Ik gebruik alleen geen 'canned pumpkin puree' - nog afgezien van het feit dat je dat in Nederland überhaupt niet gemakkelijk kunt krijgen is verse pompoen volgens mij ook gewoon veel lekkerder. Uurtje of twee roosteren in de oven en dan de staafmixer erop. )

Pompoenbroodjes dus. Heel lekker, en een beetje zoetig, maar niettemin waanzinnig lekker indien belegd met zoute boter en/of ziltige kaas. O+

Ik he ze tot nu toe een keer of vijf gemaakt, en inmiddels zit mijn vriezer vol met de overblijfsels. O+

Foto van de broodjes in mijn eigen oven:


[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 08-02-2013 16:20:23 ]
Let me see you stripped down to the bone
  † In Memoriam † vrijdag 8 februari 2013 @ 16:15:43 #4
91830 MaximusTG
pi_122642713
In welk opzicht mislukte je brood dan?
Met tarwebloem kan je inderdaad alleen witbrood bakken ja. Wil je liever bruinbrood bakken? Ik zou je toch aanraden te beginnen met het bakken van een witbrood. Dat is makkelijker nl. Als je daar dan een goed brood mee kan produceren zou je over kunnen stappen op deels bloem en deels meel tot een misschien wel 100% volkoren brood.

@Flurry;

Probeer bv dit recept eens;
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2012/08/wit-brood-5.html

De tarwebloem die ze bij de supermarkt verkopen is meestal niet heel geschikt voor brood. Kijk eens bij een lokale Welkoop of Boerenbond. Je zou het niet verwachten, maar bij de meeste filialen verkopen ze een heel assortiment van broodbloem/meel en broodmixen. Wil je zelf helemaal het brood maken moet je goed opletten dat je geen mix neemt, daar zit vaak al gist in. De bloem van Soezie (het merk dat ze daar verkopen) waar geen gist in zit kun je herkennen aan de benaming 'Original'.

Maar je zou ook de Koopmans Bio Tarwe kunnen gebruiken. Die heb ik een tijd terug gebruikt voor pizza, en kan je denk ik ook prima voor brood gebruiken.

@minilot; Leuke broodjes zeg, klinkt lekker! Rooster je de pompoen dan in zn geheel? En maak je em dan open en uitlepelen oid?
pi_122642897
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:15 schreef MaximusTG het volgende:
@minilot; Leuke broodjes zeg, klinkt lekker! Rooster je de pompoen dan in zn geheel? En maak je em dan open en uitlepelen oid?
Yep! Ik hak een pompoen in tweeën, dan met de schil naar boven op een bakpapiertje op een bakplaat in een oven op ongeveer 175 graden. En dan afhankelijk van de grootte en stevigheid van de pompoen 1-2 uur wachten. Na een uur gewoon af en toe even in het vruchtvlees prikken, indien heel zacht, dan gaar. ^O^
En dan inderdaad gewoon de helften leegschrapen.
Let me see you stripped down to the bone
  † In Memoriam † vrijdag 8 februari 2013 @ 16:25:18 #6
91830 MaximusTG
pi_122643170
Nou, ga ik een keer proberen binnenkort :). Wou ook al een keer zoiets maken; http://www.thesweetslife.com/2011/10/pumpkin-roll.html (maar dat is geen brood).
  vrijdag 8 februari 2013 @ 16:37:09 #7
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122643665
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:15 schreef MaximusTG het volgende:
In welk opzicht mislukte je brood dan?
Met tarwebloem kan je inderdaad alleen witbrood bakken ja. Wil je liever bruinbrood bakken? Ik zou je toch aanraden te beginnen met het bakken van een witbrood. Dat is makkelijker nl. Als je daar dan een goed brood mee kan produceren zou je over kunnen stappen op deels bloem en deels meel tot een misschien wel 100% volkoren brood.

Goeie tip! daar ga ik wat mee doen :)
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 14 februari 2013 @ 15:33:56 #8
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122873523
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:15 schreef MaximusTG het volgende:
Soezie
Is dat geen rip-off van Soubry? :o
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 14 februari 2013 @ 19:20:02 #9
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122882793
Anywho... Ik heb net een brood gepoogd:

400g patentbloem
266ml water
20g verse gist
2 theelepels zout

Gekneed, tijdens het kneden nog iets bloem toegevoegd omdat het deeg te plakkerig was. Daarna 90 minuten op een warme plek laten rijzen. Ding was echt huuuuge geworden, dus dat was misschien iets te lang.

In elkaar gedrukt, even doorgekneed en weer laten rijzen. Dit keer 60 minuten. Daarna nog een keer plat gedrukt en een soort brood van gevormd. Dit weer 60 minuten laten rijzen. Daarna was het brood vooral breed geworden ("uitgezakt") en vrij plat gebleven.

Daarom nog een keer plat gemaakt en gekneed en meer een "rol" gemaakt bij het vormen van het brood. Weer weggezet om te rijzen. 20 minuten later hoorde ik een harde klap en was mijn bakblik van de CV ketel afgevallen (daar is het lekker warm) en lag het brood op de grond.

Weggegooid :( morgen weer een poging.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 14 februari 2013 @ 19:21:08 #10
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_122882855
Bestelling gedaan bij de Zuidmolen :)
Komende tijd maar eens wat mee uitproberen :)

~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  donderdag 14 februari 2013 @ 19:33:02 #11
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_122883508
Ahh zonde Flurry dan baal je echt ja ;(
Maak anders vanavond je deeg vast, en dan na de 1e rijs de koelkast in? lekker smaak ontwikkelen en dan morgen ochtend verder oppakken :)

Zo jij kan er weer tegen aan Xbox master :D
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  donderdag 14 februari 2013 @ 22:57:57 #12
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122896047
Ok.... 2 keer gerezen en nu in de koelkast. Hopelijk rijst het nu niet teveel door, anders is m'n bakje te klein :P morgen doe ik het in een bakblik, laat het nog een uurtje reizen en dan kan ie de over in :9~
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  vrijdag 15 februari 2013 @ 00:19:40 #13
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_122899763
Succes! Haal het deeg 2 - 3 uur voor het bakken uit de koelkast om het weer op temperatuur te laten komen :)

quote:
0s.gif Op donderdag 14 februari 2013 19:33 schreef MissHobje het volgende:
Zo jij kan er weer tegen aan Xbox master :D
Idd :P Direct maar wat meer besteld na 2 weken zonder te hebben gezeten :P
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  vrijdag 15 februari 2013 @ 07:36:17 #14
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_122903209
Wat kost je zo'n assortimentje bij hun? ( als ik vragen mag)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 15 februari 2013 @ 12:51:43 #15
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_122910392
Dit was 47.95 incl de verzendkosten van 6.75 en nog 5kg zout wat niet op de foto staat.

De prijs zat hem vooral in die kleine pakjes. Die 5 kg zakken kosten 7 -8 euro per stuk.
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  † In Memoriam † vrijdag 15 februari 2013 @ 12:56:54 #16
91830 MaximusTG
pi_122910516
:o Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
pi_122910823
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:56 schreef MaximusTG het volgende:
:o Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
om de stoep te strooien, natuurlijk!
  vrijdag 15 februari 2013 @ 13:13:05 #18
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122910987
Het is gelukt! Mijn eerste brood!



De korst aan de bovenkant is vrij hard en knapperig. Dat is eigenlijk wel lekker, maar hoe zou je dat kunnen voorkomen?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  vrijdag 15 februari 2013 @ 13:20:20 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_122911255
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:06 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

om de stoep te strooien, natuurlijk!
of om hammen te drogen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 15 februari 2013 @ 13:26:39 #20
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_122911494
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:56 schreef MaximusTG het volgende:
:o Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
Omdat het prijsverschil t.o.v een 1kg zak minimaal was :P Blijft toch eeuwig goed :P
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
pi_122911502
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:13 schreef Flurry het volgende:
Het is gelukt! Mijn eerste brood!

[ afbeelding ]

De korst aan de bovenkant is vrij hard en knapperig. Dat is eigenlijk wel lekker, maar hoe zou je dat kunnen voorkomen?
t ziet er nog wat bleekjes uit, je brood! Je zou olijfolie of boter door het deeg kunnen doen, om een soepelere korst te krijgen...
  † In Memoriam † vrijdag 15 februari 2013 @ 13:31:04 #22
91830 MaximusTG
pi_122911641
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:26 schreef _Xbox_Master_ het volgende:

[..]

Omdat het prijsverschil t.o.v een 1kg zak minimaal was :P Blijft toch eeuwig goed :P
Bedoelde meer dat je het ook gewoon bij de super had kunnen halen. Bakkerszout is gejodeerd zout. 1 kg voor 35 cent bij AH huismerk :+
  vrijdag 15 februari 2013 @ 15:10:56 #23
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122915437
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:26 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

t ziet er nog wat bleekjes uit, je brood! Je zou olijfolie of boter door het deeg kunnen doen, om een soepelere korst te krijgen...
't is ook witbrood hé :P drupje olie ga ik proberen! Bedankt voor de tip! Hij is ook iets te zout - volgende keer iets minder.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  vrijdag 15 februari 2013 @ 22:59:07 #24
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_122935699
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:51 schreef _Xbox_Master_ het volgende:
Dit was 47.95 incl de verzendkosten van 6.75 en nog 5kg zout wat niet op de foto staat.

De prijs zat hem vooral in die kleine pakjes. Die 5 kg zakken kosten 7 -8 euro per stuk.
Ah thanks, dan heb ik een beetje idee :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_122939243
Ik "baal" er een beetje van dat 't bakkertje in m'n nieuwe woonplaats van dit soort broden voor net iets meer dan een euro verkoopt. Zo wordt de drang om zelf te bakken wel een stuk minder. Vroeger in NL was zelfgebakken brood echt een grote verbetering t.o.v. wat je aan brood in de winkel kon kopen.
Gelukkig verkoopt hij geen ciabatta en focaccia en dergelijke, dus dat zal ik wel zelf blijven bakken. :Y
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')