abonnement Unibet Coolblue
pi_124739663
quote:
0s.gif Op zondag 31 maart 2013 21:08 schreef Canillas het volgende:

[..]
Gescheidenheid is een goed woord om het erg van toepassing op ervaren; ervaar je een gevoel gewoon of maak je er in je hoofd van ''ik voel dit of dat'' waar of wie is die ik? Als je het verhaaltje van die ik weghaalt blijft er gewoon een gevoel over, gevoel wat komt en weer gaat. Hoe meer je erover nadenkt hoe meer die scheiding wordt ervaren omdat je daarbij uitgaat van die ik en daarna de andere dingen die er zijn terwijl ze eigenlijk plaats vinden in dezelfde ruimte, die ruimte ben 'jij', dat bewustzijn.
Dit is dus precies wat ik niet begrijp en waarvan ik best onzeker word, me bijna dom ga voelen :)
"Hoe meer je erover nadenkt hoe meer die scheiding wordt ervaren". Hoezo? Welke scheiding? Wanneer ik er niet over nadenk, dan ervaar ik pijn of ongemak of wat dan ook. Ik ervaar dat, alleen verbind ik er dan geen negatieve gedachten aan. Ik kan er ook over nadenken, beredeneren dat die ander iets heeft gezegd dat mij pijn deed, en dat ik daar nu verdrietig om ben. In mijn ogen levert dat niet een grotere scheiding op. Wat het wel oplevert is onnodige negativiteit en stress, allemaal geproduceerd door je eigen denken. Net zoals natuurlijk het vast willen houden aan een bepaald zelfbeeld zorgt voor stress en angst wanneer anderen dat zelfbeeld niet erkennen zoals jij het ziet. Wat ik niet inzie, is welke scheiding er nou precies plaatsvindt waneer je ervoor kiest (of misschien juist niet kiest) ergens over te malen. Ik voel dat niet als een scheiding, zie dat niet als een scheiding, maar misschien begríjp ik het gewoon niet.

quote:
Wat je wellicht het meest in de weg staat is het nog niet loslaten van het meegaan in het denken wat iets wil/moet begrijpen zodat het de illusie heeft ergens grip over te hebben. Ego angst wil dat dingen sluitend en concreet zijn; dan kan 'je' ze beoordelen, in een hokje plaatsen, op anticiperen etc en dan weet je zogenaamd waar je aan toe bent; geloven dat dat iets is wat jij wil is heel beperkend want dat bestaat niet, de illusie ervan bestaat alleen in het denken. Je kan uiteindelijk niet zeggen ''ik wil een vrij en verlicht leven leven én ik wil vasthouden aan het wegduwen van angst onder schijnveiligheid van het denken/in m'n hoofd leven''. Het klinkt nu alsof je 'het' heel graag op intellectueel niveau, wat dus je denken is, wil begrijpen maar op die manier blijf je er in je hoofd bezig en kom je er dus juist niet :)
Hmm klinkt als een mogelijkheid ja. Lastig, want - tja, heel cliche eigenlijk - ik heb me altijd geïdentificeerd met het denken of in ieder geval alleen dingen gedaan wanneer ik ervan overtuigd was dat dat een goed idee was, of ik het begreep. Nooit zomaar doen. Altijd wachten op een inzicht. Iets dat overigens normaliter niet lang op zich liet wachten, maar dit werkt toch anders.
Ik vind het overigens wel interessant dat er zoveel gesproken wordt over het ego, verlichting, en nondualiteit, wanneer het zo is dat je dit niet over kunt brengen in woorden (want daar komt redeneren/denken bij kijken). Ik vind het ook erg lastig los te laten, omdat verder alles dat ik ken zo ongeveer wel onder woorden is te brengen. Je moet naar mijn idee dan dus ook een intellectueel begrip hiervan kunnen vormen. Al is het maar om daarmee de rust te krijgen om daadwerkelijk te gaan treven naar die staat van niet-denken, en nog belangrijker: van nondualiteit. Wanneer je weet waar je ongeveer naar streeft, is het makkelijker om het denken los te laten--denk ik ;) (en ik realiseer me dat ook dit weer denken is, en gericht zijn op de toekomst.... 'als ik dit nou had, dan..')
pi_124740672
quote:
0s.gif Op zondag 31 maart 2013 23:12 schreef lateralize het volgende:
Dit is dus precies wat ik niet begrijp en waarvan ik best onzeker word, me bijna dom ga voelen :)
"Hoe meer je erover nadenkt hoe meer die scheiding wordt ervaren". Hoezo? Welke scheiding? Wanneer ik er niet over nadenk, dan ervaar ik pijn of ongemak of wat dan ook. Ik ervaar dat, alleen verbind ik er dan geen negatieve gedachten aan. Ik kan er ook over nadenken, beredeneren dat die ander iets heeft gezegd dat mij pijn deed, en dat ik daar nu verdrietig om ben. In mijn ogen levert dat niet een grotere scheiding op.
Door erover na te denken voel je niet volledig want dan zit je in je hoofd en niet volledig in jezelf, dat is een scheiding tussen jou en je gevoel; een jij die die gevoelens wegduwt met denken, er een afstand van creëert; scheiding. Dat is trouwens naar mijn het idee het in je hoofd leven waar zoveel mensen in vastzitten; liever een vol hoofd van het denken dan voelen. Onze hersens zijn daartoe in staat maar daar is je denken niet voor bedoeld, dat is het disfunctionele.
quote:
Wat het wel oplevert is onnodige negativiteit en stress, allemaal geproduceerd door je eigen denken. Net zoals natuurlijk het vast willen houden aan een bepaald zelfbeeld zorgt voor stress en angst wanneer anderen dat zelfbeeld niet erkennen zoals jij het ziet. Wat ik niet inzie, is welke scheiding er nou precies plaatsvindt waneer je ervoor kiest (of misschien juist niet kiest) ergens over te malen. Ik voel dat niet als een scheiding, zie dat niet als een scheiding, maar misschien begríjp ik het gewoon niet.
Je kan het niet begrijpen met denken, je kan het alleen begrijpen door te ervaren maar dat is een begrijpen wat veel verder gaat dan met je denken iets begrijpen, het zogeheten aha-moment wat je in je heel wezen voelt.
quote:
Hmm klinkt als een mogelijkheid ja. Lastig, want - tja, heel cliche eigenlijk - ik heb me altijd geïdentificeerd met het denken of in ieder geval alleen dingen gedaan wanneer ik ervan overtuigd was dat dat een goed idee was, of ik het begreep. Nooit zomaar doen. Altijd wachten op een inzicht. Iets dat overigens normaliter niet lang op zich liet wachten, maar dit werkt toch anders.
Dan ben je in je hoofd al bezig met een resultaat, dat 'het' ergens naartoe moet voordat 'het' goed is.
quote:
Ik vind het overigens wel interessant dat er zoveel gesproken wordt over het ego, verlichting, en nondualiteit, wanneer het zo is dat je dit niet over kunt brengen in woorden (want daar komt redeneren/denken bij kijken). Ik vind het ook erg lastig los te laten, omdat verder alles dat ik ken zo ongeveer wel onder woorden is te brengen. Je moet naar mijn idee dan dus ook een intellectueel begrip hiervan kunnen vormen.
Woorden en gedachten zijn uiteindelijk niks; het zijn slechts verwijzingen ergens naar toe. een boom is geen boom; je noemt het alleen een boom; het zijn symbolen.

Waar bestaat het idee dat je er een intellectueel begrip van moet kunnen vormen? Waar is dat moeten?

Begrijp je dat dit een trucje is van je denken om je erin vast te houden? Je denken zegt ''ik vind het goed zolang ik er macht over heb'' wat nooit mogelijk is en dus gebeurt het niet want je denken kan het niet. Wat jij wel kan doen is leren het identificeren met wat er in je denken gebeurt los te laten.
quote:
Al is het maar om daarmee de rust te krijgen om daadwerkelijk te gaan treven naar die staat van niet-denken, en nog belangrijker: van nondualiteit. Wanneer je weet waar je ongeveer naar streeft, is het makkelijker om het denken los te laten--denk ik ;) (en ik realiseer me dat ook dit weer denken is, en gericht zijn op de toekomst.... 'als ik dit nou had, dan..')
Precies, alles wat je zegt heeft te maken met het idee in de toekomst op een bepaald punt te willen komen en dat is het juist niet; dat idee heeft je ego nodig om te kunnen bestaan; verleden en toekomst.

Waar is dat punt waar je naartoe wil? Je bent er al, hier en nu. De enige manier om dat anders te ervaren is door te geloven in een gedachte die zegt dat er iets moet gebeuren, dat er iets anders moet zijn of wat dan ook. Je geconditioneerde denken schuift een aantal wat lijken logische en redelijke argumenten naar voren maar dat zijn dingen die alleen passen op het niveau van het denken en daar wil je juist uit en elk beetje aandacht wat naar je denken gaat gaat niet naar het hier en nu aanwezig zijn.

Jij moet in de gedachte die je uit het Nu haalt geloven wil deze macht over je hebben, elke gedachte dat er iets anders zou moeten zijn dan het is is een afleiding van dat het altijd alleen maar is zoals het is, andere versies bestaan alleen in je hoofd.

Wil je niet-denken omdat je dan vrij bent? Of het gewonnen hebt van je gedachten? Waarom wil je een staat van niet-denken bereiken? Wil je niet liever aanwezig kunnen blijven juist op de momenten als er veel denken is? Je wilt niet afhankelijk in je vrij zijn van of er wel of geen gedachtes zijn.

Je zou kunnen zeggen dat je er nu in je hoofd mee bezig bent, wat in feite niet echt bezig zijn is, dat is meer een er niet zijn. Als je in je hoofd zit ben je niet echt iets aan het doen want iets doen doe je in het hier en nu en daar kan je je denken bij gebruiken maar zolang je denken jou gebruikt om niet aanwezig te zijn is er niet veel ruimte over om echt iets te doen.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
  maandag 1 april 2013 @ 00:07:16 #253
299232 mitchelll0181
Just Different ...
pi_124742426
Te veel nadenken en dan kom je met zo'n OP :')

Mensen druk maken heeft geen nut, het remt alleen andere leuke dingen af.
pi_124785214
quote:
17s.gif Op dinsdag 26 maart 2013 20:37 schreef Gray het volgende:
Alan Watts

Ram Dass

Eckhart Tolle

Tony Robbins

Ramana Maharshi

D.T. Suzuki

Nisargadatta Maharaj

Adyashanti

U.G. Krishnamurti

Jiddu Krishnamurti

Robert Adams

Anthony de Mello

Aanvulling: Ajahn Brahm - Engels/Australische boeddhistische monnik
http://www.youtube.com/channel/HCM-WfkprIFyE

Gisteren voor het eerst dat ik echt inzag wat mediteren werkelijk is. De desbetreffende video ga ik zeker vaker kijken, het is een goede steun om de grip op de situatie los te laten en gewoon te zijn met alle gedachten, emoties ed.. hier een linkje naar de video
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_124795059
quote:
1s.gif Op maandag 1 april 2013 00:07 schreef mitchelll0181 het volgende:
Te veel nadenken en dan kom je met zo'n OP :')

Mensen druk maken heeft geen nut, het remt alleen andere leuke dingen af.

No shit Einstein :')

Feit is dat in de maatschappij van vandaag er veel mensen zijn die de gedachtenstroom in hun hoofd niet onder controle hebben en daar af en toe gek van worden.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_124919936
quote:
“To offer no resistance to life is to be in a state of grace, ease, and lightness. This state is then no longer dependent upon things being in a certain way, good or bad. It seems almost paradoxical, yet when your inner dependency on form is gone, the general conditions of your life, the outer forms, tend to improve greatly. Things, people, or conditions that you thought you needed for your happiness now come to you with no struggle or effort on your part, and you are free to enjoy and appreciate them - while they last. All those things, of course, will still pass away, cycles will come and go, but with dependency gone there is no fear of loss anymore. Life flows with ease.”
— Eckhart Tolle
Dit is toch wel de kern van Tolle zijn filosofie. En heerlijk om te realiseren.
pi_124920005
quote:
14s.gif Op vrijdag 5 april 2013 16:50 schreef Gray het volgende:

[..]

Dit is toch wel de kern van Tolle zijn filosofie. En heerlijk om te realiseren.
Ja idd. En het is ook mijn ervaring dat wat hij beschrijft! Toen ik alles losliet, kwamen juist de dingen op mijn pad die ik wilde :)
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_124924288
Nog een interessante voor het lijstje die ik zojuist ontdekt heb :)
pi_124974678
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 16:52 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Ja idd. En het is ook mijn ervaring dat wat hij beschrijft! Toen ik alles losliet, kwamen juist de dingen op mijn pad die ik wilde :)
Watts zei het ook:
pi_124979169
Oei veel gepost hier..

Ik begin me steeds meer te ergeren aan de manier van vertellen van Eckhart.. :')
pi_124980190
quote:
0s.gif Op zondag 7 april 2013 08:33 schreef YogaLove het volgende:
Oei veel gepost hier..

Ik begin me steeds meer te ergeren aan de manier van vertellen van Eckhart.. :')
Dat herken ik wel een beetje ja :P Ik heb dat vaak bij die zogenaamde spirituele leraren.
Misschien zijn deze mensen van zichzelf al zo, maar ik heb sterk het gevoel dat er iets aan kleeft van "ik ben spirituele leraar, dus nu moet ik rustig, langzaam, en op een slaapverwekkende toon gaan praten." Geef mij maar iemand als Alan Watts dan :)
Anderzijds probeer ik gewoon van de verschillende leraren en sprekers dingen te leren die voor mij acceptabel of als waarheid klinken. Gewoon nemen wat jou aanspreekt en de rest laten liggen. Het is wel belangrijk dat je daarbij ook eerlijk tegen jezelf bent natuurlijk, want het risico is dat je dan dingen laat liggen die eigenlijk goed voor je zijn maar die je onder de noemer 'dit past niet bij me' dan niet doet of niet meeneemt.
  Redactie Frontpage / Weblog zondag 7 april 2013 @ 11:14:58 #262
80791 crew  Paul
Winnaar 5 FOK-awards 2022
pi_124980881
GA EENS WERKEN/UITKERING TREKKEN IPV OP FOK ZITTEN!
Speklap3000 is mijn maatje en DTS winnaar februari!
pi_124981782
quote:
0s.gif Op zondag 7 april 2013 08:33 schreef YogaLove het volgende:
Oei veel gepost hier..

Ik begin me steeds meer te ergeren aan de manier van vertellen van Eckhart.. :')
Bij mij wordt het juist minder, opvallend genoeg. Z'n boek daarentegen... die kom ik nog steeds niet door. Zijn jargon stoort me nog wel, zeker wanneer het geschreven is.

quote:
7s.gif Op zondag 7 april 2013 10:34 schreef lateralize het volgende:

[..]

Dat herken ik wel een beetje ja :P Ik heb dat vaak bij die zogenaamde spirituele leraren.
Misschien zijn deze mensen van zichzelf al zo, maar ik heb sterk het gevoel dat er iets aan kleeft van "ik ben spirituele leraar, dus nu moet ik rustig, langzaam, en op een slaapverwekkende toon gaan praten." Geef mij maar iemand als Alan Watts dan :)
Anderzijds probeer ik gewoon van de verschillende leraren en sprekers dingen te leren die voor mij acceptabel of als waarheid klinken. Gewoon nemen wat jou aanspreekt en de rest laten liggen. Het is wel belangrijk dat je daarbij ook eerlijk tegen jezelf bent natuurlijk, want het risico is dat je dan dingen laat liggen die eigenlijk goed voor je zijn maar die je onder de noemer 'dit past niet bij me' dan niet doet of niet meeneemt.
Alan Watts! O+

Die Mooji daarentegen, die staat me ook niet zo aan. Vaak lees ik prima quotes van 'm, of zie ik duidelijke concrete monologen van 'm, maar in die video die je postte heb ik moeite met zijn manier van doen. Mensen onderbreken, vage taal gebruiken, van het onderwerp afwijken, gehaast praten, noem maar op. Daar ging m'n kwakzalver-alarm een aantal keer af. Hij was iig niet heel kalm, mindful, in het Nu iig. Prima op zich, niets is immers permanent, maar wilde het toch even uiten.

Denk dat ik als antigif maar wat Watts of één van de Krishnamurti's ga luisteren. :P

Maar serieus: een goeroe heb je alleen nodig als je denkt een goeroe nodig te hebben. Bovendien hoeft een goeroe niet een mens te zijn; wijsheid kan dankzij allerlei zaken komen bovendrijven. Een boom in rust, een niet-alerte alerte kat, het stromen van een beekje. Zelfs een aandoening als een depressie kan een leermeester zijn, zoals Tolle ook regelmatig aangeeft in zijn lezingen, omdat dit ook voor hem het geval was. Het leven is een leerweg, elke seconde een les.

quote:
“You must understand the whole of life, not just one little part of it. That is why you must read, that is why you must look at the skies, that is why you must sing, and dance, and write poems, and suffer, and understand, for all that is life.”
— Jiddu Krishnamurti
pi_124983023
quote:
7s.gif Op zondag 7 april 2013 11:57 schreef Gray het volgende:

[..]

Bij mij wordt het juist minder, opvallend genoeg. Z'n boek daarentegen... die kom ik nog steeds niet door. Zijn jargon stoort me nog wel, zeker wanneer het geschreven is.

[..]

Alan Watts! O+

Die Mooji daarentegen, die staat me ook niet zo aan. Vaak lees ik prima quotes van 'm, of zie ik duidelijke concrete monologen van 'm, maar in die video die je postte heb ik moeite met zijn manier van doen. Mensen onderbreken, vage taal gebruiken, van het onderwerp afwijken, gehaast praten, noem maar op. Daar ging m'n kwakzalver-alarm een aantal keer af. Hij was iig niet heel kalm, mindful, in het Nu iig. Prima op zich, niets is immers permanent, maar wilde het toch even uiten.

Denk dat ik als antigif maar wat Watts of één van de Krishnamurti's ga luisteren. :P

Maar serieus: een goeroe heb je alleen nodig als je denkt een goeroe nodig te hebben. Bovendien hoeft een goeroe niet een mens te zijn; wijsheid kan dankzij allerlei zaken komen bovendrijven. Een boom in rust, een niet-alerte alerte kat, het stromen van een beekje. Zelfs een aandoening als een depressie kan een leermeester zijn, zoals Tolle ook regelmatig aangeeft in zijn lezingen, omdat dit ook voor hem het geval was. Het leven is een leerweg, elke seconde een les.

[..]

Geen mod meer?
pi_124983078
quote:
11s.gif Op zondag 7 april 2013 12:43 schreef Rosario het volgende:

[..]

Geen mod meer?
Nope. Alles verandert. ;)
pi_124984238

Nice! Nieuwe naam voor het lijstje: Rupert Spira
En hij komt naar Nederland in september!
http://non-duality.rupert(...)thering-in-amsterdam
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_124985265
quote:
7s.gif Op zondag 7 april 2013 10:34 schreef lateralize het volgende:

[..]

Dat herken ik wel een beetje ja :P Ik heb dat vaak bij die zogenaamde spirituele leraren.
Misschien zijn deze mensen van zichzelf al zo, maar ik heb sterk het gevoel dat er iets aan kleeft van "ik ben spirituele leraar, dus nu moet ik rustig, langzaam, en op een slaapverwekkende toon gaan praten." Geef mij maar iemand als Alan Watts dan :)
Anderzijds probeer ik gewoon van de verschillende leraren en sprekers dingen te leren die voor mij acceptabel of als waarheid klinken. Gewoon nemen wat jou aanspreekt en de rest laten liggen. Het is wel belangrijk dat je daarbij ook eerlijk tegen jezelf bent natuurlijk, want het risico is dat je dan dingen laat liggen die eigenlijk goed voor je zijn maar die je onder de noemer 'dit past niet bij me' dan niet doet of niet meeneemt.
thanks! I know ;).
Ik zal Watts eens gaan opzoeken.
Vooral wanneer Tolle zegt 'dreadful' of 'forms ', dan krijg ik er last van :')
pi_124987570
quote:
1s.gif Op zondag 7 april 2013 13:52 schreef YogaLove het volgende:

[..]

thanks! I know ;).
Ik zal Watts eens gaan opzoeken.
Vooral wanneer Tolle zegt 'dreadful' of 'forms ', dan krijg ik er last van :')
"Energybody". :X

"Painbody". |:(
pi_124991233
Ja precies, om nog maar niet te beginnen over reïncarnatie. Niet dat ik de waarheid of wijsheid in pacht heb, maar je bent denk ik niet meer erg kritisch bezig wanneer je dat soort onderwerpen aanraakt, en dat vind ik toch wel belangrijk (kritisch in de zin van wetenschappelijk).

Ik ben het audio book aan het luisteren van Tolle, en de eerste hoofdstukken gaan nog wel, maar hoe verder je komt hoe zweveriger het wordt.
pi_124992162
quote:
7s.gif Op zondag 7 april 2013 11:57 schreef Gray het volgende:

[..]

Bij mij wordt het juist minder, opvallend genoeg. Z'n boek daarentegen... die kom ik nog steeds niet door. Zijn jargon stoort me nog wel, zeker wanneer het geschreven is.

[..]

Alan Watts! O+

Die Mooji daarentegen, die staat me ook niet zo aan. Vaak lees ik prima quotes van 'm, of zie ik duidelijke concrete monologen van 'm, maar in die video die je postte heb ik moeite met zijn manier van doen. Mensen onderbreken, vage taal gebruiken, van het onderwerp afwijken, gehaast praten, noem maar op. Daar ging m'n kwakzalver-alarm een aantal keer af. Hij was iig niet heel kalm, mindful, in het Nu iig. Prima op zich, niets is immers permanent, maar wilde het toch even uiten.

Denk dat ik als antigif maar wat Watts of één van de Krishnamurti's ga luisteren. :P
Ja eens :) Het is meer zo dat ik nog aan het ontdekken ben in dit 'realm', en gewoon steeds weer enthousiast ben als ik iets tegen kom. Soms een beetje te snel :P En overigens moet ik zeggen dat ik kritisch denken en open-minded zijn soms ook lastig te verenigen vind. Ik heb sowieso al de neiging kritisch te zijn, dus ik probeer bewust meer open te staan voor dingen die mij niet bekend zijn, die onnatuurlijk of counter-intuitive zijn, en dan loop je ook sneller in de val van geblaat in het luchtledige, zeg maar :)

Nog wat "aanraders" (dwz, gewoon goed om eens een ander perspectief te horen) wat betreft kritiek op buddhisme en kwakzalvers. (Ik vond het ergens wel een beetje zielig voor de Dalai Lama, het lijkt me altijd zo een sympathiek mannetje :P )



[ Bericht 0% gewijzigd door lateralize op 07-04-2013 16:54:59 ]
pi_124992848
quote:
0s.gif Op zondag 7 april 2013 16:44 schreef lateralize het volgende:

[..]

Ja eens :) Het is meer zo dat ik nog aan het ontdekken ben in dit 'realm', en gewoon steeds weer enthousiast ben als ik iets tegen kom. Soms een beetje te snel :P En overigens moet ik zeggen dat ik kritisch denken en open-minded zijn soms ook lastig te verenigen vind. Ik heb sowieso al de neiging kritisch te zijn, dus ik probeer bewust meer open te staan voor dingen die mij niet bekend zijn, die onnatuurlijk of counter-intuitive zijn, en dan loop je ook sneller in de val van geblaat in het luchtledige, zeg maar :)
Kritisch zijn is openminded zijn. Een ware criticus neemt ook zijn eigen huidige kennis onder de loep en staat dus altijd open voor een correctie, aanvulling of deletie daarvan. ;)

De weg naar 'bevrijding' om het maar zo te zeggen, of anders het Nu, is een pad van destructie. Destructie van identificatie met het ego, destructie van de aanname van 'de ik', destructie van het leven in het verleden of in de toekomst, destructie van het serieus nemen van illusies, destructie van rigide dogma's en doctrines.

quote:
Nog wat aanraders wat betreft kritiek op buddhisme en kwakzalvers. (Ik vond het ergens wel een beetje zielig voor de Dalai Lama, het lijkt me altijd zo een sympathiek mannetje :P )

Ik kan het nu niet kijken, maar ik neem aan dat het gaat over de onbedoelde betekenissen die zijn gegeven aan de concepten van reïncarnatie en karma?

Overigens is de Dalai Llama geheel niet sympathiek als je wat meer in zijn verleden duikt. :X Maar ja, boeddhisten zijn ook maar mensen.
pi_124993342
quote:
7s.gif Op zondag 7 april 2013 16:57 schreef Gray het volgende:

[..]

Kritisch zijn is openminded zijn. Een ware criticus neemt ook zijn eigen huidige kennis onder de loep en staat dus altijd open voor een correctie, aanvulling of deletie daarvan. ;)
Heb je natuurlijk weer helemaal gelijk in. Sterker nog - want zoals je het nu stelt klinkt het nog een beetje alsof je wel bewust moeite doet ervoor - volgens mij is er bij geen identificatie met het ego nog alleen maar de waarheid die van belang is. En of je het zelf nou 1.000 keer of nooit verkeerd hebt, dat doet er niet toe. De waarheid is waar het om draait. Of het op dat moment meest aannemelijke :)

Kan wel lastig zijn wanneer er zoveel ego's om je heen lopen die de neiging hebben te proberen jouw ego aan te vallen, en zichzelf groter dan jou te maken, terwijl jij probeert te groeien. Natuurlijk is het doel uiteindelijk dat jij daar 'boven' staat, dat het je niets meer doet omdat je ego er gewoon niet meer is om te raken. Maar terwijl je groeit is het verdomd frustrerend! :P Bij mij gaat het verdwijnen van het ego - of het overmeesteren ervan - helaas niet over een nacht ijs.

quote:
Ik kan het nu niet kijken, maar ik neem aan dat het gaat over de onbedoelde betekenissen die zijn gegeven aan de concepten van reïncarnatie en karma?

Overigens is de Dalai Llama geheel niet sympathiek als je wat meer in zijn verleden duikt. :X Maar ja, boeddhisten zijn ook maar mensen.
Ja nja onbedoelde betekenissen... ook. En hij haalt wat voorbeelden aan van uitspraken van monniken en de Dalai Lama die vrij onzinnig zijn. Dat van de DL wist ik trouwens niet. Moet ik ook maar eens wat over gaan lezen dan :) Maar goed, moet nu ook even mijn focus kiezen. Alles op zijn tijd.
pi_124994534
quote:
0s.gif Op zondag 7 april 2013 17:07 schreef lateralize het volgende:

[..]

Heb je natuurlijk weer helemaal gelijk in. Sterker nog - want zoals je het nu stelt klinkt het nog een beetje alsof je wel bewust moeite doet ervoor - volgens mij is er bij geen identificatie met het ego nog alleen maar de waarheid die van belang is. En of je het zelf nou 1.000 keer of nooit verkeerd hebt, dat doet er niet toe. De waarheid is waar het om draait. Of het op dat moment meest aannemelijke :)
Waarheid is belangrijker dan ego. Het ego wil standvastigheid, maar de waarheid doet je wankelen.

quote:
Kan wel lastig zijn wanneer er zoveel ego's om je heen lopen die de neiging hebben te proberen jouw ego aan te vallen, en zichzelf groter dan jou te maken, terwijl jij probeert te groeien. Natuurlijk is het doel uiteindelijk dat jij daar 'boven' staat, dat het je niets meer doet omdat je ego er gewoon niet meer is om te raken. Maar terwijl je groeit is het verdomd frustrerend! :P Bij mij gaat het verdwijnen van het ego - of het overmeesteren ervan - helaas niet over een nacht ijs.
Dat is inderdaad lastig; dat de ego's aanspraak maken op elkaar. Voor je het weet schiet je weer in de rol van het ego en ben je niet langer de acteur, maar het personage.

Maar denk niet dat het ego geheel verdwijnen kan om niet meer terug te keren. Dat is wederom vertrouwen op permanentie; een concept uit het ego. Denk ook niet dat je het overmeesteren kan, want beheersen is controle uitoefenen, verzetten. In plaats daarvan, observeer. Vind die stilte die schuilt tussen de gedachten, zoals de stilte nadat het ene lied eindigt en het volgende begint. :)

quote:
The ego may take different and subtler forms at different stages of one’s practice, but is itself never destroyed. There is no greater mystery than this — that being the reality we seek to gain reality. We think that there is something hiding our reality and that it must be destroyed before the reality is gained. It is ridiculous. A day will dawn when you will yourself laugh at your past efforts. That which will be on the day you laugh is also here and now.

— Sri Ramana Maharshi
quote:
“There is nothing wrong. Sadness is not wrong. Fear is not wrong. Confusion is not wrong. Our pain is not wrong. Resisting our pain is what makes everything seem wrong. And yet here is a deeper truth, for those who are open: even our resistance of pain is not wrong. If that’s what’s happening, it cannot be wrong. It is a valid expression of life in the moment. Beyond ‘right’ and ‘wrong’. This love even embraces resistance. This Now is vast, and forgiving. Yet even ‘resistance’ is just another concept. Another judgement. Another way to make ourselves wrong. “Resistance bad. Acceptance good.” That’s what we learn. It’s not that we “resist” our pain. We just never learned how to be with it. How to sit with it. Stay with it. Have a cup of tea with it. See it as a beloved friend, at home in the vastness. Our ignorance is our innocence. We just never learned. Our pain is not wrong. It is an invitation. An ancient teaching. Universal. Free. Life invites us to come closer… Falling through imagined layers… Into great mystery…”
Jeff Foster
Die laatste is een naam die ik nader bekijken wil, om misschien ook toe te voegen aan de lijst.

quote:
[..]

Ja nja onbedoelde betekenissen... ook. En hij haalt wat voorbeelden aan van uitspraken van monniken en de Dalai Lama die vrij onzinnig zijn. Dat van de DL wist ik trouwens niet. Moet ik ook maar eens wat over gaan lezen dan :) Maar goed, moet nu ook even mijn focus kiezen. Alles op zijn tijd.
De Dalai Llama is voornamelijk een politicus. Sure, hij is best wijs, vriendelijk en komt nobel over, maar is uiteindelijk een mens met een politiek religieuze agenda. Met alles dat daarbij komt kijken... ;)
pi_124995568
Dude, alle verschillende zienswijzen maken het er niet overzichtelijker op. Wat ze allemaal zeggen is dat het eigenlijk gewoon oké is hoe je nu bent, inclusief de weerstand die je biedt. Wtf ben je dan aan het doen wanneer je met mindfulness bezig bent :D
Alles is al oké, ook het feit dat ik niet mindfull ben, dus waarom dan nog energie erin steken?
pi_124996070
quote:
0s.gif Op zondag 7 april 2013 17:50 schreef lateralize het volgende:
Dude, alle verschillende zienswijzen maken het er niet overzichtelijker op. Wat ze allemaal zeggen is dat het eigenlijk gewoon oké is hoe je nu bent, inclusief de weerstand die je biedt. Wtf ben je dan aan het doen wanneer je met mindfulness bezig bent :D
Alles is al oké, ook het feit dat ik niet mindfull ben, dus waarom nog energie erin steken?
Exact! ;)

Dat okay zijn, hoe het ook is, is wat ze in het Engels zo mooi noemen faith. In het Nederlands zou je kunnen zeggen vertrouwen in wat is, of vertrouwen in het bestaan/leven. Zie je dat eenmaal in, dan lach je jezelf in een deuk. Zo lang zoeken, terwijl het altijd al hier was! :D

Die vele zienswijzen zijn omdat spiritualiteit enorm subjectief is, van de 'goeroe's' tot de 'volgelingen'. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet, en het is... Hier!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')