Dat heeft ie vaker gedaan... Erg leuk filmpje. Waar is het geschoten?quote:Op vrijdag 14 september 2012 03:37 schreef Mr-Z het volgende:
Denk dat jullie dit filmpje wel leuk vinden:
Veel machinaal maar toch heel ambachtelijk!
Heb ik ff op moeten zoeken Het is een Fransoos! Met website: http://www.vincent.talleu.com/homequote:Op vrijdag 14 september 2012 14:39 schreef Redcoon het volgende:
[..]
Dat heeft ie vaker gedaan... Erg leuk filmpje. Waar is het geschoten?
Fuck mijn proefschrift: ik word bakker!quote:Op vrijdag 14 september 2012 03:37 schreef Mr-Z het volgende:
Denk dat jullie dit filmpje wel leuk vinden:
Veel machinaal maar toch heel ambachtelijk!
Ik heb ook niet het idee dat ze er altijd zo bij staan te dansen. Maar tochquote:Op zaterdag 15 september 2012 15:16 schreef _Loki het volgende:
dat was precies wat ik dacht toen ik dat filmpje voor het eerst zag.
Wat een vak, lijkt me prachtig. Jammer dat het midden in de nacht moet gebeuren.
Ik ook!en precies ook "fuck dat proefschrift"quote:Op zaterdag 15 september 2012 15:16 schreef _Loki het volgende:
dat was precies wat ik dacht toen ik dat filmpje voor het eerst zag.
Wat een vak, lijkt me prachtig. Jammer dat het midden in de nacht moet gebeuren.
Ik weet niet waarop jij promoveert maar ik heb straks een dokterstitel een leven lang werkeloosheid op zak. Dus bakker it is! Kun je tenminste ongestraft overdag slapenquote:Op zaterdag 15 september 2012 17:00 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Ik ook!en precies ook "fuck dat proefschrift"
Vandaag een deegschraper en een brood in snij mesje gekocht, en nu staat er een simpel melkbrood te rijzen..
Ik sproei mijn gevormde deeg in met water en rol het dan door de sesamzaadjes en dan de laatste rijs in en dan afbakken zeg maarquote:Op zaterdag 15 september 2012 18:00 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Ik weet niet waarop jij promoveert maar ik heb straks een dokterstitel een leven lang werkeloosheid op zak. Dus bakker it is! Kun je tenminste ongestraft overdag slapen
Heb je een speciaal insnijmesje of gewoon een scheermesje?
Ik heb overigens vandaag een brood half meel/half bloem gemaakt. Goed gelukt en niet te droog. Alleen mijn sesamzaadjes vielen er allemaal vanaf Hoe blijven die plakken?
Binnenkort ga ik met een poolish proberen. Ben benieuwd naar het verschil in smaak.
Ikben een sociale wetenschapper, studeer rebellengroepen in een burgeroorlog.quote:Op zaterdag 15 september 2012 18:00 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Ik weet niet waarop jij promoveert maar ik heb straks een dokterstitel een leven lang werkeloosheid op zak. Dus bakker it is! Kun je tenminste ongestraft overdag slapen
Heb je een speciaal insnijmesje of gewoon een scheermesje?
Ik heb overigens vandaag een brood half meel/half bloem gemaakt. Goed gelukt en niet te droog. Alleen mijn sesamzaadjes vielen er allemaal vanaf Hoe blijven die plakken?
Binnenkort ga ik met een poolish proberen. Ben benieuwd naar het verschil in smaak.
Bij een kookwinkel gekocht? Ik kwam zojuist op deze site: Bakkertje thuis voor allerlei soorten meel, gist, suikers, broodverbeteraars ed.quote:Op zaterdag 15 september 2012 19:38 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Ikben een sociale wetenschapper, studeer rebellengroepen in een burgeroorlog.
Heb een speciaal insnij mesje, koste omgerekend vier euro, dus dat kon er wel vanaf...
Zweedse kroon!quote:Op zaterdag 15 september 2012 19:41 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Bij een kookwinkel gekocht? Ik kwam zojuist op deze site: Bakkertje thuis voor allerlei soorten meel, gist, suikers, broodverbeteraars ed.
Oh wacht, omgerekend? Vanuit welke valuta precies?
En dat is daar gewoon in de kookwinkel te krijgen? Ik wil natuurlijk net zo flitsend kunnen snijden als die dansende Fransoosquote:
Yes!quote:Op zaterdag 15 september 2012 19:47 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
En dat is daar gewoon in de kookwinkel te krijgen? Ik wil natuurlijk net zo flitsend kunnen snijden als die dansende Fransoos
oh ja, ik vergeet Levine altijd...ze heeft inderdaad leuke recepten.quote:Op maandag 17 september 2012 21:06 schreef MarcoD het volgende:
Ik heb een tijdje terug met m'n zuurdesem dit brood gemaakt http://uitdekeukenvanarde(...)d-met-zuurdesem.html was erg lekker en ik heb (volgens mij) deze pancakes gemaakt http://uitdekeukenvanarde(...)s-met-zuurdesem.html
cool, thanks. Ja, ging na zondag erg snel, in een keer begon hij snel te verdubbelen. Ik denk dat 2x per dag voeden er bij helpt...quote:Op dinsdag 18 september 2012 13:20 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, dat klinkt wel alsof ie goed is ja . Op zich wel vrij snel gegaan dan .
Je kan em op die manier naar 75% krijgen (nou ja, je benadert de 75% dan eigenlijk he?) maar je kan ook in een keer naar 75%. Maar je kan ook gewoon de hoeveelheden in de Engelse link gebruiken, die is voor een 100% hydratatie desem.
Om bv van 200 gram 100% desem naar zeg 500 gram 75% desem te gaan, reken je gewoon uit hoeveel er aan bloem en water in beide desems zit/zou zitten en vul je het verschil aan.
Dus 200 gram 100% is 100 gram bloem, 100 gram water. 500 gram 75% desem = 100* 500/175 = 285 gram bloem, 215 gram water. Dus verversen met 185 gram bloem en 115 gram water en je zit al goed.
Nee, ik heb nog geen steen. Op een bakblik, dus. Ik ga het van de week proberen, gister net een vers brood gemaakt, en de vriezer zit vol...quote:Op dinsdag 18 september 2012 14:01 schreef MaximusTG het volgende:
Succes! Ga je op een steen bakken? Ik zou er eerst twee kleine broodjes van maken, dat is wat makkelijker te hanteren.
Als je ze tot batard gevormd hebt moet je ze in/op een 'couche' laten rijzen. Ik heb daarvoor een paar goedkope theedoeken bij de Zeeman gehaald. Die bebloem je heel er goed, echt goed erin werken. Dan leg je de batards in elkaars verlengde erop, en ondersteun je ze aan beide kanten met opgerolde doeken, onder de theedoek. Die kan je dan vervolgens losjes over het deeg heen vouwen, zodat het deeg afgedekt is.
Je moet ze dan trouwens met de naad naar boven laten rijzen, want je rolt ze vervolgens na het rijzen met een halve slag op de broodschieter.
als ik het brood zo inschat heeft het een beetje te snel gebakken, en zijn daardoor die grote gaten ontstaan, niet? Het ziet er trouwens erg mooi uit!quote:Op donderdag 20 september 2012 12:51 schreef MaximusTG het volgende:
Dank je . Ja, in het recept staat de suggestie om het deeg ipv 2,5 uur 1,5 uur te laten rijzen voor de 2e rijs en het dan 2-16 uur in de koelkast te zetten, om het daarna direct uit de koelkast te bakken. Heb ik ook een keer gedaan en dat ging iig prima. Misschien dat je als je het deeg eerder in de koelkast zet dat je dan de 18 uur wel kan halen? Bv half uurtje na vormen buiten koelkast, 18 uur in koelkast, en dan. .. tja, nog een uurtje of zo dr buiten? Die laatste stap moet je dan goed inschatten aan de hand van hoe je deeg voelt.
Binnenkant brood:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Nee, uiteindelijk op zaterdag gemaakt, terwijl ik vrijwel de hele dag thuis was. Dus geen hele lange tweede rijs. Ga ik binnenkort ook proberen.quote:Op dinsdag 25 september 2012 10:08 schreef MaximusTG het volgende:
Mooie broden geworden hoor ! Was je desembrood ook lekker? Had je em nog zo lang in de koelkast gezet?
Hoe flik jij dat? Heb je daar een vorm voor?quote:Op woensdag 19 september 2012 16:24 schreef MaximusTG het volgende:
Heb em zelf ook maar weer een keer gemaakt , begint een favoriet brood te worden:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Godsamme wat ziet dat brood er lekker uit. Zit me het al in te beelden met wat ijsbergsla, flinke plakken ham en dippen in een licht komkommersausje...quote:Op dinsdag 25 september 2012 15:30 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, geen vorm. Het is een combinatie van een goed ontwikkeld glutennetwerk in het deeg (dat geeft het deeg 'samenhang', en gassen van het gist worden beter vastgehouden) en het deeg goed op spanning brengen bij het vormen. Zie daarvoor de filmpjes die ik hierboven postte.
Dit zijn foto's van hetzelfde brood als de foto's die je quotte, maar dan 1 groot brood.
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Je ziet dat ik het laat rijzen in een doek, aan beide kanten ondersteund door twee opgerolde doeken.
Post eens je werkwijze en recept van dat brood dat zo uitzakte? En wat voor bloem/meel heb je daar voor gebruikt?
ja, tenminste, als het lukt. Dit brood staat nu in de oven, maar wordt een platte pannenkoek. Ik denk dat ik m'n zuurdesem na haar hoogtepunt heb gebruikt (gisteravond om 9 uur gevoed, en om 9 uur 's morgens gebruikt). Alhoewel het wel flink rees in de eerste fermentatie. Daarna bijna 3 uur lang geproefd, maar rees niet veel, en nu in de oven ook niet veel rijs. Helaas. Van het weekend maar een ander recept proberen, misschien moet ik makkelijker beginnen. Ik vond het deeg van dit brood erg plakkerig, wellicht heeft het daarmee te maken.quote:Op dinsdag 25 september 2012 11:19 schreef MaximusTG het volgende:
Vind het een mooie techniek, omdat het in 1 beweging is in feite . Verslavend he, brood bakken ?
Hoeveel gist gebruik je? Als het zo kort rijst moet je wel een heleboel gist gebruiken, denk ik. Ik heb na mijn mislukte zuurdesem avontuur vanmiddag nog een ander brood gemaakt, op een basis van 599 gram meel, waarvan ongeveer de helft wit, een kwart Rogge en een kwart volkoren. Daar heb kquote:Op dinsdag 25 september 2012 19:42 schreef Tijger6 het volgende:
Helemaal nieuw op de site, maar deze ga ik zekervolgen.
Ik ben zelf beginnend bakker en probeer op regelmatige basis zelf ook een lekker broodje te bakken.
Nu valt het me hier op dat alle recepten hier een enorm lange rijs vragen. Ik laat nu mijn brood amper een half uur rijzen (3 keer 10 minuten)
en ik vraag me nu af wat het verschil is tussen een korte en een lange rijs.
Ook laat ik mijn deeg altijd rijzen op kamertemperatuur, terwijl jullie blijkbaar vaak de over hiervoor inschakelen. Maakt dit echt zo'n verschil?
Sorry als deze vraag al beantwoord is in het verleden, maar 9 topics doorworstelen vraagt tijd.
ahum ... ik durf het bijna niet zeggen, maar ik gebruik amper 7 gr droge gist op een brood van 500 grquote:Op dinsdag 25 september 2012 21:10 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Hoeveel gist gebruik je? Als het zo kort rijst moet je wel een heleboel gist gebruiken, denk ik. Ik heb na mijn mislukte zuurdesem avontuur vanmiddag nog een ander brood gemaakt, op een basis van 599 gram meel, waarvan ongeveer de helft wit, een kwart Rogge en een kwart volkoren. Daar heb k
Ik tien gram gist bij gedaan, wat veel is. Dat heeft twee keer een uur gerezen. Eerst een uur in de mengvorm, daarna heb ik het gevormd en heeft het nog een uur gerezen, voordat het de oven inging.
Over het algemeen geldt, hoe langzamer de rijs, dus hoe minder gist of hoe kouder de temperatuur waardoor dezelfde hoeveelheid gist langer duurt, hoe meer de smaak van het brood verbeterd.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |