abonnement Unibet Coolblue
pi_112218954
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 mei 2012 14:41 schreef Milan7 het volgende:
Daarom heb ik de bovenverwarming losgekoppeld van de thermostaat. Hij brandt nu doorlopend. Dat scheelt ook weer in de aanlooptijd om hem gloeiend te krijgen.
Moet je die nog doorlussen of alleen loskoppelen? Heb geen plaatje van hoe het onder de kap eruit ziet... :)
  † In Memoriam † woensdag 30 mei 2012 @ 15:51:30 #77
91830 MaximusTG
pi_112219573
Zo'n verwarmingselement heeft gewoon twee aansluitingen, aan elke kant komt een van de polen uit het stopcontact zeg maar, om het circuit dicht te maken. Een van de twee aansluiting loopt via een schakelaar die op basis van temperatuur het circuit open en dicht doet (de thermostaat). Als je dat stukje in het circuit overslaat dan is ie altijd aan als je de stekker erin doet.
pi_112224522
Met behulp van een aantal vlakstekkers en hittebestendige draad de bovenste gloeispiraal verbonden aan de 230 volt ingang van de thermostaat. Er is daarvoor overigens heel weinig ruimte in de Ferrari Napoli. Had het liever met een tuinelschakelaar gedaan want nu moet ik de stekker eruit trekken als ik te lang moet wachten om met bakken te beginnen. Intussen zit er wel een barst in de steen. Ik zit nu te dubben tussen de normale chamotte of de geglazuurde cordieriet steen.
pi_112243279
Bij mij zit er ook al een barst in. En ik heb nog niets gedaan. Als ik hem doorverbind wil ik inderdaad nog wel een schakelaar daarvoor maken.

Dus to do lijstje:

- plat cirkelplaatje over het naar binnen lopende plaatje
- aluminium taartbakken in bovenkant en onderkant
- loskoppelen van bovenste hitte element van de thermostaat en direct op de stroombron met een aan/uit schakelaar

Daar gaat een zondagmiddag of wel langer ;-)
  † In Memoriam † woensdag 30 mei 2012 @ 23:38:20 #80
91830 MaximusTG
pi_112245786
Ik snap alleen niet wat het nut is van de taartbak in de bodem (op verhogen efficientie na dan). De steen wordt juist vaak al heet genoeg, en het zijn juist de eigenschappen van zo'n steen dat de warmte uniform verdeeld wordt.
Ipv die bak in de bovenkant ga ik kijken of ik ergens een stuk rond staal kan vinden. Daar een paar gaatjes in en dan zet ik die gewoon vast met wat ijzerdraad. Helemaal over het element heen, zodat je daar ook een uniform element hebt in feite. Maar zal nog wel even duren voor het zover is.
  donderdag 31 mei 2012 @ 12:12:34 #81
374892 bobbee
Bob's House
pi_112258168
Bedoel je dat je de metalen plaat over het hele element heen plaatst? Lijkt mij dat je dan geen stralingswarmte meer op de rand krijgt...en dus geen krokante korst in een zo kort mogelijke tijd. Maar goed, proberen kan nooit kwaad. Misschien pakt het juist heel goed uit.

Er wordt nu geëxperimenteerd met vezel vulling in de deksel. Zodoende verlies je minder warmte via de deksel. Ik denk dat dat belangrijker is, dat je zo minimaal warmte verlies hebt via de deksel. Maar dat blijft moeilijk omdat je de deksel moet openen als je de pizza erin doet. Dat mag max. 3 sec duren. F1 pitstop...






"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  donderdag 31 mei 2012 @ 12:19:35 #82
374892 bobbee
Bob's House
pi_112258451
Hmmmm, bij nader inzien toch niet zo'n goexd idee....

http://www.gezondheidsraa(...)te-keramische-vezels

http://www.arboonline.nl/(...)evaarlijke%20stoffen

Dan maar geen donkere korst. ;)
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
  donderdag 31 mei 2012 @ 13:24:52 #83
130803 Gripper
Get a grip
pi_112260933
Niks te merken van die gebroken steen, als je de 2 helften maar goed tegen elkaar aan legt dan zakt de pizza er ook niet tussendoor. :)

Deze laatste was een kleintje, met het laatste restje deeg. In een gewone oven van max 260 graden, viel me niks tegen! bauernschinken, rode ui, champ, mozz, tomaat. En aan het einde rucola en verse peper eroverheen.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_112264728
Haha @ bobbee. Ik ben sowieso terughoudend om dat soort chemische stoffen te gebruiken.

En tsja MaixmusTG, het blijft inderdaad het belangrijkste om de bovenste spiraal continu aan te hebben en de warmte vanaf die spiraal goed op de pizza-rand over te brengen. Folie in de onderkant is niet perse nodig...

Tenzij een hitte expert hier zegt van wel :)

De oven zo aanpassen dat de steen kan draaien gaat me wel ver. Ik weet niet of ik dat ervoor over heb.
pi_112290579
quote:
0s.gif Op donderdag 31 mei 2012 12:19 schreef bobbee het volgende:
Hmmmm, bij nader inzien toch niet zo'n goexd idee....

http://www.gezondheidsraa(...)te-keramische-vezels

http://www.arboonline.nl/(...)evaarlijke%20stoffen

Dan maar geen donkere korst. ;)
Maar die vuurvaste vezels, zou daarvan een gevaarlijke concentratie in je bestron circuleren? En dat die dan neerslaan op je pizza? Het gaat allemaal om de dosis. Ik weet het ook niet, maar ik denk dat het meevalt. Zit ook nog die alu-meuk omheen. En het verlies aan warmte bij opendoen? De meeste warmte zit in de steen en de stralingswarmte is instant. Hoe lang zou het duren voordat het kleine volume lucht na sluiting van het deksel weer op temperatuur is? Bovendien heeft de bestron ventilatiegaten. Die ga je ook niet afsluiten. Zou je hem echt hermetisch kunnen afsluiten, dan krijg je denk ik aparte fenomenen. Zeer hoge luchtdruk, extreme temperaturen. Soort snelkookbestron of een fragmentatiebom. Interesting...
  vrijdag 1 juni 2012 @ 00:03:47 #86
374892 bobbee
Bob's House
pi_112292344
Ik denk inderdaad ook dat het wel meevalt met het risico als het in de ovendeksel is verwerkt. Er staat dat het alleen schadelijk is bij inademen en het wordt trouwens ook verwerkt in de nieuwe normale ovens....

Of het verlies aan warmte te verwaarlozen is bij het openen van de deksel?
Hou maar eens een infrarood thermometer op je steen en zie hoe snel je temperatuur daalt als de deksel open staat! Opwarmen duurt ongeveer 12 tot 15 minuten van een koude oven dus tel uit je winst als je de deksel zo kort mogelijk open houdt.
"When the moon hits your eye like a big pizza pie - that's amore"
“My idea of feng shui is to have them arrange the pepperoni in a circle on my pizza”
pi_112293670
Accoord. Maar meet je dan de temperatuur van de steen, of van de lucht vlak boven de steen? De convectie doet natuurlijk ook haar werk. De steen blijft echt wel even heet, hoor. Althans, dat is mijn idee. Zelfs al zou je hem onder water dompelen. Een vaste massa geleidt niet zo best aan de lucht. Maar misschien heb je wel gelijk, ik heb niet zo'n thermometer.

Misschien gaat de afkoeling door het relatief grote temperatuurverschil met de lucht wel heel hard. Net zoals je met de haardtang een gloeiend kooltje uit het vuur haalt. Het gloeien stopt dan ook welhaast onmiddelijk.
  † In Memoriam † vrijdag 1 juni 2012 @ 00:53:56 #88
91830 MaximusTG
pi_112294035
Precies, die steen is echt het probleem niet. Die wordt niet voor niets vaak eerst afgekoeld met een natte lap in een houtoven. Want daar moet je naar kijken.
Een houtoven bestaat uit een bodem van vuurvaste stenen, met daarboven een koepel van vuurvaste stenen. Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Er zit een hele massa achter. Hoe die precies is opgebouwd is nu niet interessant, maar wat wel interessant is, is dat een houtoven uren op temperatuur blijft, zelfs uren nadat het vuur uit is. Zo veel warmtecapaciteit heeft zo'n oven. Bij broodbakken wordt al het vuur uit de oven gehaald, maar bij pizza bakken blijft er brandend hout in de oven. Directe stralingswarmte en convectie.
Bij de vele pizzaoventjes, zit er onder- en bovenin een element. De steen wordt heet genoeg. Maar de bovenkant, mist gewoon stralingswarmte/warmtecapaciteit of de straling komt niet op de goede plek. Van die keramische vezels zou idd helpen om de warmtecapaciteit te verhogen. Het blijft behelpen natuurlijk. Ik suggereer een metalen plaat, over de volledige diameter, strak tegen het element. Je moet dan wel langer voorverwamen. maar in theorie zou die dan net zo warm als het element moeten worden. Dus krijg je veel uniformere stralingswarmte.
pi_112294115
Held. Jij kan het altijd zo mooi omschrijven.

In the meantime zal ik eerst wat met alufolie experimenteren. En niet middels een hoedje. Het is vooral stralingswarmte waarop deze oventjes draaien, met name als het gaat om de bruiningvan de rand. Veredelde broodroosters. Maar voor straling wil alufolie wel eens helpen. Post dit weekend het resultaat nog wel.

[ Bericht 78% gewijzigd door Yvesss op 01-06-2012 01:13:54 ]
  † In Memoriam † vrijdag 1 juni 2012 @ 01:33:29 #90
91830 MaximusTG
pi_112294772
Haha, bedankt ;). Weet je, het zijn leuke dingen hoor, die oventjes, maar om in zo'n kleine ruimte een hoge uniforme temperatuur te halen is gewoon heel moeilijk. Dat mn pizza niet in 90 seconden klaar is kan ik wel mee leven, als ik maar wel een uniform gebruinde korst heb en niet spierwit aan de ene kant en zwart op sommige plekken heb.
Belangrijk blijft ook gewoon bij pizza om goed deeg te hebben, daar voorzichtig mee om te gaan, en ze niet te vol te leggen.
En mooi rond natuurlijk, die kunst van het deeg bewerken blijf ik toch ook heel mooi vinden; zoals bij deze pizza een tijdje terug (BBQ chicken);

pi_112294876
Dat laatste. Dat is eigenlijk het eerste. Zondig ik gemakshalve ook vaak mee, hoor. Maar vaak wordt de bodem gecamoufleerd met toppings. Die bodem is inderdaad goed, ja.

En Heston Blumenthal bakte er letterlijk ook geen reet van op zijn weber met de föhn van zijn vrouw als aanjager. Uiteindelijk doet hij het met een loeihete omgekeerde koekepan als steen onder de gril. Oftewel het concept Ferrari/Bestron.

En dan nog iets: Ik zie dat je deeg vrij levendig is. Ik maak vaak porties voor in de vriezer, dat kan er weken liggen. Maar zo levendig als die eerste foto is het dan zeker niet. Het deeg bederft niet, maar de gistactiviteit degradeert wel in zekere mate.

[ Bericht 33% gewijzigd door Yvesss op 01-06-2012 01:52:00 ]
  † In Memoriam † vrijdag 1 juni 2012 @ 01:51:06 #92
91830 MaximusTG
pi_112294984
Alsjeblieft, begin niet over Heston Blumenthal. Die kan echt geen pizza bakken :P. Ook niet op zn omgekeerde koekenpan.
pi_112295011
Wat dan weer wél waar is, is dat op webers goede resultaten zijn te boeken. Een hele aparte tak van sport. Check youtube. Jou kennende heb je dat allang gedaan.

Eigenlijk ook weer niet. Op youtube kom ik alleen maar meuk tegen. Van die Amerikanen die een deegflap in de bbq gooien rijkelijk belegd met toppings. Dat is geen pizza, maar een broodje. Kan ook lekker zijn.

[ Bericht 40% gewijzigd door Yvesss op 01-06-2012 02:04:39 ]
pi_112314410
Mijn eerste zelfgemaakte pizza. Moet later nog de oven in maar ik ben bang dat ik er teveel opgekwakt heb. Laag tomatensaus, champignons, pepertjes, salami en gerookte ham, olijven en een paar plakje knoflook, mozarella en blauwe schimmel kaas en vers geknipte kruiden(rozemarijn en tijm) en wat potjes kruid.
Als dat maar goed gaat :|W
NMNS: Taart Soury is geen probleem, die leg ik wel ergens vast in een keuken met wat rookgerei.
Muizen? Kleine harige opdonders met een kaas fixatie., en Lucie Ball die gillend op een tafel staat in een oudbollige tv serie. En een vaste PI is KUT !!!! NIET doen
pi_112314706
Zelfgemaakt? Je deeg ziet er nogal prefab uit eerlijk gezegd...
pi_112314823
ZOMG! Ja, 'beetje' teveel ja.

Saus had je met wrsch 1/5 van de hoeveelheid wel klaar kunnen zijn.. idem voor de mozarella, etc. :@

Maar eet smakelijk... :)

Ik had wat last van m'n knie net na 't hardlopen, dus even moeten koelen. Dat doe ik nu met een zakje pizzasaus :') dus morgen maar pizza eten :+
Ja doei.
pi_112314824
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2012 17:38 schreef NutKees het volgende:
Zelfgemaakt? Je deeg ziet er nogal prefab uit eerlijk gezegd...
Ja dat wel, oh mag dat niet ;)
NMNS: Taart Soury is geen probleem, die leg ik wel ergens vast in een keuken met wat rookgerei.
Muizen? Kleine harige opdonders met een kaas fixatie., en Lucie Ball die gillend op een tafel staat in een oudbollige tv serie. En een vaste PI is KUT !!!! NIET doen
pi_112314904
:@ :N!

Nou ja, niet mogen, niet mogen.. maar dit topic gaat eigenlijk nog meer over het maken van het perfecte deeg voor de perfecte bodem en korst dan om het beleg ervan ;) dus dan is 't wel het leukste als je ook zelf je deeg maakt enzo ;) :P
Ja doei.
pi_112314967
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 juni 2012 17:42 schreef motorbloempje het volgende:
:@ :N!

Nou ja, niet mogen, niet mogen.. maar dit topic gaat eigenlijk nog meer over het maken van het perfecte deeg voor de perfecte bodem en korst dan om het beleg ervan ;) dus dan is 't wel het leukste als je ook zelf je deeg maakt enzo ;) :P
Volgende keer probeer ik dat ook wel. Lijkt me wel wat dat ronddraaien en het tegen het plafond plakken :Y) En ik haal er wat vanaf voordat ie de oven in gaat btw
NMNS: Taart Soury is geen probleem, die leg ik wel ergens vast in een keuken met wat rookgerei.
Muizen? Kleine harige opdonders met een kaas fixatie., en Lucie Ball die gillend op een tafel staat in een oudbollige tv serie. En een vaste PI is KUT !!!! NIET doen
pi_112315166
Pizzadeeg voor morgen is ook weer klaar :9
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')