abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † woensdag 23 mei 2012 @ 14:14:35 #201
91830 MaximusTG
pi_111926139
Lijkt me idd dat het wel moet lukken als je dat in de koelkast doet. Moet je beetje inschatten hoeveel het deeg gerezen is in de oven. Je zal wel een eerste rijs moeten doen tot het deeg in volume verdubbeld is oid. Kan dus zijn dat dat langer duurt dan in je recept staat als het uit de koelkast komt.

Hogere temperatuur zorgt zeker voor snellere gisting. Maar normale NL temperaturen zijn niet zo laag dat er niks gebeurd, dus dan heb je gewoon niet lang genoeg gewacht. Je moet niet star vasthouden aan tijden wat betreft rijzen in recepten, dat kan flink afwijken.
pi_111927564
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2012 14:14 schreef MaximusTG het volgende:
Lijkt me idd dat het wel moet lukken als je dat in de koelkast doet. Moet je beetje inschatten hoeveel het deeg gerezen is in de oven. Je zal wel een eerste rijs moeten doen tot het deeg in volume verdubbeld is oid. Kan dus zijn dat dat langer duurt dan in je recept staat als het uit de koelkast komt.

Hogere temperatuur zorgt zeker voor snellere gisting. Maar normale NL temperaturen zijn niet zo laag dat er niks gebeurd, dus dan heb je gewoon niet lang genoeg gewacht. Je moet niet star vasthouden aan tijden wat betreft rijzen in recepten, dat kan flink afwijken.
ik ben eigenlijk nie bang dattie niet rijst in de koelkast, ik had het vaker gedaan in HK.
Maar toen ging het om uurtje of 12.
Ben dus bang dat bij 24h heel mn deeg dood is en dattie bij de 2e rijs al helemaal niks doet :P

[ Bericht 0% gewijzigd door LTCY18 op 23-05-2012 16:34:47 ]
  † In Memoriam † woensdag 23 mei 2012 @ 14:56:45 #203
91830 MaximusTG
pi_111927691
Neuh, dat zal wel meevallen. Laat bv pizzadeeg soms wel 48 uur na kneden in de koelkast staan.
pi_111944161
Hoe lang kun je een deel deeg bewaren in de koelkast om weer bij het volgende brood te gebruiken? Ik heb steeds 1/5 deel in koelkast. Bewaar het nu soms wel een week maar merk dat tie uitdroogt (goh!).
  † In Memoriam † woensdag 23 mei 2012 @ 21:55:39 #205
91830 MaximusTG
pi_111947407
Nou, een week is sowieso wel best lang, maar je kan misschien dat overgebleven deeg wat natter maken voor je het in de koelkast doet?
Al vraag ik me af hoe droog je deeg dan wel niet is dat het uitdroogt in de koelkast.. Je dekt het toch wel af neem ik aan?
pi_111959820
quote:
0s.gif Op woensdag 23 mei 2012 21:55 schreef MaximusTG het volgende:
Nou, een week is sowieso wel best lang, maar je kan misschien dat overgebleven deeg wat natter maken voor je het in de koelkast doet?
Al vraag ik me af hoe droog je deeg dan wel niet is dat het uitdroogt in de koelkast.. Je dekt het toch wel af neem ik aan?
En twee/drie dagen dan? Gaat het dan nog rijzen door de warmte van kneden? :P
pi_111959967
Nou is niet gort droog en smaakt nog goed :) is tikje droger :) en ja dek het wel af. Beetje bevochtigen is een goed idee, kan helpen denk ik.
pi_111964579
Ik heb in mijn oude woning nog wat witte marmer tegels liggen, ongeveer 60x35x2.5cm
Zou ik deze kunnen gebruiken als brood steen in mijn oven?
  † In Memoriam † donderdag 24 mei 2012 @ 12:02:09 #209
91830 MaximusTG
pi_111964893
Lees dit maar eens door:

http://www.thefreshloaf.com/node/10492/marble-slab

In feite dus; Ja, mits voorzichtig opwarmen, en er geen coating op zit.
pi_112019042
Na de afgelopen tijd wat geklooid te hebben met slechte bloem, heb ik afgelopen week eindelijk een pak goede bloem en een pak goede volkorenmeel (grof) gekocht.

Vandaag mijn eerste volkorenbroodje gemaakt:

- 100 gr volkorenmeel
- 65 gr tarwebloem
- 2,5 gram gedroogde gist
- 3 gr zout
- 3 gr suiker
- 110 gr water
- 7 gr margarine

* Ingrediënten samengevoegd en 20 min laten staan, daarna 15 minuten gekneed met de mixer met deeghaken (lui hè :') )
* ongeveer 45 minuten bolrijs
* Doorslaan en vormgeven
* 45 minuten narijs
* bakken

Echt mijn beste brood tot nu toe, goed luchtig en gewoon heel lekker :)
Oh I'm sorry, did I break your concentration?
pi_112022817
nice, maar het is geen volkorenbroodje :P
pi_112022921
Waarom niet?
Oh I'm sorry, did I break your concentration?
pi_112044066
volgens de wetgeving mag iets pas volkoren heten als er alleen volkorenmeel wordt gebruikt. Dus tarwebloem toevoegen is niet toegestaan. Nu is het dus eigenlijk bruin brood.
  zaterdag 26 mei 2012 @ 05:38:40 #214
166390 shifto
Kirby Shizzle
pi_112044067
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 05:36 schreef evo87 het volgende:
volgens de wetgeving mag iets pas volkoren heten als er alleen volkorenmeel wordt gebruikt. Dus tarwebloem toevoegen is niet toegestaan. Nu is het dus eigenlijk bruin brood.
Ok, dankjewel voor de tip!

Wat ik mij echter afvraag is waarom je dat nu pas zo laat post! :D
Thinking about thinking of you.
pi_112044113
zo vroeg, net opgestaan..... :P
  † In Memoriam † zaterdag 26 mei 2012 @ 20:29:26 #216
91830 MaximusTG
pi_112060937
Ik hou zelf ook altijd meer van broden uit een combinatie van volkorenmeel en bloem, en eventueel rogge en spelt. Lekker met zaden en pitten. Mooi lang laten rijzen, langzaam. Veel smaak lostrekken uit die tarwe :). En dan mooie rustieke broden. Heerlijk met gezouten roomboter.
  zaterdag 26 mei 2012 @ 20:33:27 #217
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_112061112
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 mei 2012 20:29 schreef MaximusTG het volgende:
Ik hou zelf ook altijd meer van broden uit een combinatie van volkorenmeel en bloem, en eventueel rogge en spelt. Lekker met zaden en pitten. Mooi lang laten rijzen, langzaam. Veel smaak lostrekken uit die tarwe :). En dan mooie rustieke broden. Heerlijk met gezouten roomboter.
Ja, dit!!
Volkorenmeel vind ik er wel in horen want ik hou heel erg van het smaakje.

Supermarktbrood (c1000 fijn volkoren) kwam ooit eens als best uit de test van Kassa geloof ik, dat eet ik dan ook het liefst, erg lekker en maar 99 cent
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_112081156
spelt/tarwe "stol". Lactose en notenvrij ivm lastig bezoek :P Goed gelukt en erg lekker. (alleen een beetje lekkage van de spijs)



pi_112082993
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 09:37 schreef evo87 het volgende:
spelt/tarwe "stol". Lactose en notenvrij ivm lastig bezoek :P Goed gelukt en erg lekker. (alleen een beetje lekkage van de spijs)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit hoor Evo87! Dat bezoek boft maar met jou :Y
pi_112083225
M'n broden lukken behoorlijk goed. Wat ik nog graag zou willen weten is hoe ik het brood nog luchtiger krijg. Ik maak voornamelijk brood met (combinaties van) volkoren, spelt en maismeel. Met weinig toevoegingen, dus water, zout, gist en beetje olie.
Tips?
pi_112085471
minder zout, meer gist, sterkere bloem, minder heet bakken, meer vocht in je deeg, langer laten proofen voordat je het brood in de oven gooit. Kan verschillende dingen zijn, gewoon lekker proberen. Kan je misschien je volledige recept posten? Misschien valt er iets op :)
  zondag 27 mei 2012 @ 13:21:25 #222
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_112085987
Ik ben vandaag witte broodjes met polente naar een recept van ~Levine aan het maken.
Ze staan nu voor de 2e rijs en kan ze zo gaan afbakken, zien er nu al lekker uit en goed gerezen.
Vind die kleine broodjes ook altijd handig, kan daarna in de vriezer bv.
Wil ook binnenkort eens aan zuurdesem gaan beginnen. Nog nooit gedaan :o!
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  † In Memoriam † zondag 27 mei 2012 @ 13:39:27 #223
91830 MaximusTG
pi_112086567
Voor de desem, ik postte dit linkje de vorige pagina. Handig om door te lezen van te voren :).
pi_112086965
quote:
0s.gif Op zondag 27 mei 2012 09:37 schreef evo87 het volgende:
spelt/tarwe "stol". Lactose en notenvrij ivm lastig bezoek :P Goed gelukt en erg lekker. (alleen een beetje lekkage van de spijs)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Waar heb je de spijs van gemaakt dan? Spijs zonder noten lijkt me toch vrij lastig:P
pi_112087563
Ik ga zodirect een irish soda bread maken, alleen boter moest koud zijn en ik had het natuurlijk al uit de koelkast gehaald, kan ik de boter gewoon in de vriezer stoppen voor een kwartiertje ?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')