abonnement Unibet Coolblue
pi_106631773




Basisgegevens
Officiële landstaal: Vietnamees
Hoofdstad: Hanoi
Regeringsvorm: Volksrepubliek
Staatshoofd: Nguyen Minh Triet
Regeringsleider: Nguyen Tan Dung
Religie: boeddhisme 93%, rooms-katholicisme 6,7%
Oppervlakte: 331.689 km² [1] (1,3% water)
Inwoners: 76.323.173 (1999[2]), 86.116.559 (2008[3]) (259,6/km² (2008))

Vietnam
Vietnam (Vietnamees: Việt Nam), officieel de Socialistische Republiek Vietnam, is een volksrepubliek met 86.116.559 (2008) inwoners in Zuidoost-Azië. De oostelijke kustlijn van het Zuidoost-Aziatische schiereiland maakt deel uit van het land.

Vietnam wordt in het noorden begrensd door China, door de Golf van Tonkin en het daarin gelegen Chinese eiland Hainan in het noordoosten, door de Zuid-Chinese Zee in het zuidoosten, door Cambodja in het zuidwesten en door Laos in het noordwesten.

De hoofdstad is het noordelijke Hanoi (Hà Nội) en de grootste stad is de zuidelijke Ho Chi Minhstad (Thành Phố Hồ Chí Minh), het vroegere Saigon.



Geschiedenis

Vietnam werd door westerlingen ingedeeld in de historische gebieden Tonkin, Annam en Cochin China. In het noordelijk deel van deze gebieden was een Vietnamese staat gevestigd die afwisselend onder Chinese controle stond en onafhankelijk was. Het zuiden van hedendaags Vietnam stond onder invloed van diverse rijken, achtereenvolgens; Funan, het Khmer-rijk en Champa. Portugese handelaren bereikten het land in 1535 en stichten een handelspost bij Faifo.

In 1772 begon de Tay Son-rebellie tegen de heerschappij van de Le-dynastie. Door slim handelen van onder andere de Franse priester Pierre Pigneau de Behaine kwam Gia Long aan de macht. Mede door deze priester werd de Franse interesse in Vietnam aangewakkerd.

Vanaf de negentiende eeuw kwam het gebied onder invloed van de Fransen en op 17 oktober 1887 werd de Unie van Indochina gevormd. Na de val van het Franse garnizoen in Dien Bien Phu in 1954 werd Vietnam verdeeld in Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. De Vietnamoorlog (1957-1975) kwam voort uit de poging om communistische Vietcong-guerrilla's, actief in Zuid-Vietnam, te verslaan. Over het algemeen wordt aangenomen dat de Vietcong werden gesteund door de communistische Noord-Vietnamese regering, maar men is het er niet over eens hoe groot de invloed van Noord-Vietnam was gedurende de oorlog. De door de VS gesteunde overheid van Zuid-Vietnam kwam ten val in 1975 en het land werd herenigd in 1976.

Bestuurlijke indeling
http://nl.wikipedia.org/wiki/Provincies_van_Vietnam

Naast de vijf steden, is het land verdeeld in zestig provincies (tỉnh).

Geografie

De noordelijke en westelijke gebieden van Vietnam worden overheerst door de bergen van de Annamese Cordillera, een voortzetting van de bergen van de Chinese provincies Yunnan en Guangxi in het noorden. Het smalste stuk is 50 km en de grootste 600 km.

De bergen bereiken een hoogte van meer dan 2440 m, en er zijn opmerkelijke plateaus die bekendstaan als de Centrale Hooglanden (80 - 490 m). In dit gebied worden allerlei gewassen gekweekt, zoals rubber, koffie en thee, hoewel het gebied dunbevolkt is.

Rivieren

Het oosten van de Annamese Cordillera in het noorden is een alluviale vlakte die door de Rode Rivier en een aantal kleinere rivieren wordt doorstroomd. Deze rivieren monden uit in de Golf van Tonkin. Ten zuiden van de delta van de Rode Rivier liggen de Centrale Laaglanden, een smalle kuststrook waar de korte, vaak snelstromende rivieren doorheen stromen.

De riviertjes stromen van het westen naar het oosten en vormen vruchtbare delta's. Het zuiden van het Centrale Laagland is de alluviale vlakte van de delta van de Mekong rivier, die door het zuidelijke gedeelte van het land stroomt.

Klimaat

Het land heeft een tropisch moessonklimaat. Op het smalste stuk is het land slechts enkele tientallen kilometers breed. Omdat Vietnam een lang gerekt land is met een afstand van de noordelijke grens tot de zuidelijke grens van circa 2000 kilometer, verschilt het klimaat in het zuidelijk deel sterk van het klimaat in het noorden. Men zegt wel dat Noord-Vietnam vier seizoenen kent en Zuid-Vietnam slechts twee; een droogseizoen en een regenseizoen. Waar het in het zuiden het hele jaar vrij vochtig en heet is, kan het kwik in het noorden soms dalen tot tegen het vriespunt. In de bekende toeristische trekpleister Sapa ligt in december of januari soms zelfs sneeuw.

Steden

De hoofdstad van Vietnam is Hanoi.

Er zijn ook vier andere zelfstandige steden op provinciaal niveau:

* Can Tho
* Da Nang
* Hai Phong
* Ho Chi Minhstad

Demografie

Bevolking

De bevolking is geconcentreerd in de twee belangrijke rivierdelta's. De etnische Vietnamezen vertegenwoordigen meer dan 85% van de bevolking. Zij spreken een Annamese-Muong taal. Er zijn ongeveer 50 minderheidsgroepen in de hooglanden, waaronder de Muong, Tai, Hmong, Dao, Sedong, Jarai, Bahnar, Rhade, Cham en een groot aantal kleinere groepen. Er is een significante groep Cambodjanen, Khmer Krom genaamd, dichtbij de Cambodjaanse grens en bij de monding van de Mekong. Er zijn grote aantallen Chinezen in de stedelijke centra, in het bijzonder in het gebied genaamd Chợ Lớn (Grote Markt) van Ho Chi Minhstad, hoewel velen gevlucht zijn nadat Zuid-Vietnam door het Noorden werd verslagen en na een grensconflict met China in 1979 (zie Geschiedenis van Vietnam).

Bevolkingsontwikkeling



Taal

In Vietnam wordt Vietnamees gesproken. Tussen het noorden en het zuiden zitten duidelijke verschillen, niet alleen in de uitspraak, maar ook in de gebruikte woorden.

Totdat de Franse Jezuïet Alexandre de Rhodes in de 17e eeuw het Westerse alfabet introduceerde werd nog steeds een op het Chinees gelijkend schrift gebruikt. Ook tegenwoordig treft men, met name bij religieuze gelegenheden, nog steeds Chinese tekens aan. Het huidige schrift is evenwel gebaseerd op Latijnse letters en wordt "Quoc ngu" genoemd.

Het Vietnamees heeft meer klinkers dan Alexandre met het Franse alfabet kon beschrijven. Zijn oplossing was het gebruik van extra tekens, zoals het ^ , dat we ook al kennen vanuit het Frans. Maar hiernaast wordt er ook gebruik gemaakt van een boogje boven de a, of een haakje aan de rechterkant van een o en u.

Het Vietnamees is een toontaal net als het Chinees. In het Vietnamees zijn er 6 tonen. Hierdoor kan elke lettergreep / woord op 6 manieren worden uitgesproken. Ook deze tonen worden door extra tekens aangegeven.

Religie

Vietnam is een mengeling van aanhangers van het boeddhisme, confucianisme, traditionele lokale geloven en rooms-katholicisme. Hoewel de communistische overheid godsdienstige praktijken heeft afgeraden, wordt het getolereerd binnen de context van overheid-geregelde boeddhistische en katholieke groepen, en sinds de jaren '90 is de traditionele verering bij boeddhistische tempels toegestaan. De protestantse evangelische kerken (die hoofdzakelijk onder etnische minderheden worden gevonden) en andere niet-geregistreerde groepen worden actief onderdrukt.

Cultuur

In zijn vroege geschiedenis gebruikte Vietnam het Chinees schrift. In de 16e eeuw ontwikkelden de Vietnamezen hun eigen reeks karakters genaamd Chữ Nôm. Het gevierde epos Kim Van Kieu door Nguyễn Du werd geschreven in dit schrift. Tijdens de Franse koloniale periode werd Quốc Ngữ, de geromaniseerd Vietnamese alfabetvertegenwoordiging van het gesproken Vietnamees, populair en de alfabetisering nam snel toe. Dit had een wezenlijk effect op de politieke macht in het land.

Vanwege de lange vereniging van Vietnam met China, blijft de Vietnamese cultuur sterk confuciaans met zijn nadruk op familieplicht en harmonie. Het onderwijs wordt hoog gewaardeerd. Historisch was een goede opleiding het enige middel voor ambitieuze Vietnamezen om sociaal vooruit te komen. In de moderne tijd, proberen Vietnamezen om de traditionele cultuur met de Westers ideeën van individuele vrijheid, wantrouwen van gezag en de consumentencultuur in overeenstemming te brengen.

De meerderheid van Vietnamezen is boeddhist, met een sterke nadruk op voorouderverering. Sommige critici zeggen dat de tweede godsdienst Vietnamese bijgelovigheid en fatalisme is, een gevolg van de vele decennia van oorlog.

Binnen een stereotiepe Vietnamese katholieke familie zou men vinden: een intense toewijding aan Maagd Maria (de Heilige Moeder staat hoger dan de Zoon in de confuciaanse gedachte), beelden van overleden voorvaderen op het familiealtaar en geloofspraktijken in de Feng Shui (Phong Thủy) en communicatie met geesten en de doden.

De keuken en de muziek van Vietnam hebben drie verschillende thema's, overeenkomstig met de drie gebieden van Vietnam: Bắc of het noorden, Trung of Centraal, en Nam of zuiden. De noordelijke klassieke muziek is de oudste van Vietnam en is traditioneel. Deze muziekstroming stamt uit de tijd van de Mongoolse invasies, toen de Vietnamezen een Chinese opera hoogtij vierden. De centrale klassieke muziek vertoont invloeden van de Champacultuur dankzij zijn melancholische melodieën. De zuidelijke muziek heeft een levendig karakter. De Vietnamese keuken is gebaseerd op rijst, sojasaus en vissaus (nước mắm). Zijn kenmerkend aroma is zoet (suiker), kruidig (serranopeper), en op smaak gebracht door een verscheidenheid aan munt.

Bezienswaardigheden

http://nl.wikipedia.org/wiki/Werelderfgoedlijst#Vietnam

Economie

De landbouw is het primaire beroep onder de bevolking, en rijst is veruit het belangrijkste gewas. De Mekong en Rode rivierdelta's behoren tot de grootste rijstplantagegebieden van de wereld. In deze gebieden wordt dankbaar geprofiteerd van de zware regenval en rijke alluviale grond. Op de rijstplantages is een 4350 km lang gedetailleerd netwerk van dijken, dammen, kanalen, en sloten aangelegd dat irrigatie en overstromingsbeheer verstrekt. Pinda's, graan, bataten en bonen zijn secundaire voedselgewassen, en katoen, jute, koffie, thee en suikerriet zijn belangrijke geproduceerde marktgewassen. De visserij en de aquacultuur zijn ook belangrijke industrieën. De mariene producten zijn een belangrijke uitvoer van het land, vooral garnalen. Rubber is ook een belangrijk uitvoerproduct. Hout is er genoeg, in het bijzonder in het noorden, maar ontbossing als gevolg van nieuwe vestigingen op het hoogland, cultuurverplaatsing en de commerciële bosbouw worden een steeds ernstiger probleem.

De meeste delfstoffen van het land worden gevonden in het noorden. Vietnam wint grote hoeveelheden steenkool, evenals fosfaten, mangaan, bauxiet, chromaat en andere metaalertsen. Er zijn grote onderzeese aardoliebronnen (olie en gas) ontdekt in de zuidelijke wateren. De middelen om deze grondstoffen te winnen, worden nog ontwikkeld. Vroeger werd de industriële ontwikkeling van Vietnam ernstig belemmerd door langdurige oorlogen, maar in het kader van het nieuwe economische hervormingsprogramma (Doi Moi), is er een aanzienlijke industriële ontwikkeling geweest. De belangrijke industrieën zijn de landbouwverwerking, de machinebouw, autoassemblage en de vervaardiging van textiel en kleding, cement, chemische meststoffen, glas en banden. Veel van de grote en kapitaalintensieve projecten zijn gezamenlijke ondernemingen tussen buitenlandse en Vietnamese lokale regeringen. De toeristenindustrie is ook significant voor de economie van het land; bezochten in 1994 net meer dan één miljoen buitenlandse toeristen het land, in 2007 was aantal verviervoudigd tot 4.171.564 toeristen.[4]

De belangrijkste handelspartners van Vietnam zijn Singapore, Zuid-Korea en Japan.

Politiek

Overheid

De Socialistische Republiek Vietnam wordt door een hoogst gecentraliseerd systeem geregeerd dat door de Communistische Partij van Vietnam (Đảng Cộng Sản Việt Nam) wordt overheerst, een partij die vroeger de Vietnamese Partij van de Arbeid genoemd werd. De overheid is in theorie onafhankelijk van de partij, maar in de praktijk ontvangt het het grootste deel van zijn richtlijnen van de partij. Hoewel er enige inspanning is geweest om lidmaatschap in overlappende partij en staatsstandpunten af te raden, gaat deze praktijk tot op de dag van vandaag verder. Tran Duc Luong, Phan Van Khai, Nguyen Van An, Tan Nguyen Mest, Le Hong Anh en Pham Van Tra nemen hoge posities in de overheid in.

Er zijn geen wettelijke oppositiepartijen in Vietnam, hoewel een aantal onwettige groepen overzee verspreid onder ballingschapgemeenschappen in landen zoals Frankrijk en de Verenigde Staten bestaan. Deze gemeenschappen hebben demonstraties en opstanden tegen de overheid georganiseerd. Het prominentst zijn de Vietnamese Constitutionele Monarchistische Liga, de Volksactiepartij van Vietnam, Montagnard Foundation en de Regering van Vrij Vietnam. De Regering van Vrij Vietnam heeft de verantwoordelijkheid voor een aantal guerrillainvallen in Vietnam opgeëist. Deze invallen werden door de overheid als terrorisme gezien.

Internationale lidmaatschappen

* APEC
* ASEAN
* La Francophonie
* Verenigde Naties
* Wereldhandelsorganisatie

Vorig deel
Vietnam #4: Chúc Mừng Năm Mới (voor ons dan...)
Vietnam #5 ba ba ba

En het stuk van Godtje:

Reizen door Vietnam.

De vragen: Ik heb 4 weken is dat genoeg en waar moet ik heen zijn legio. Om mensen een helpende hand te bieden dit overzicht. Dit is uiteraard in bepaalde mate subjectief en smaken verschillen. Wij als FOK'ers zullen dit proberen te doen met een mening en zonder veroordeling want iedereen zoekt iets anders op zijn reis.

Vietnam is goed te doen ergens tussen de 3 weken (krap) en 5 weken. 5 weken hoef je logisch gezien dan niet op te schieten en in 3 weken en je wilt de 'basis' plaatsen zien dan zal je vast een beetje op moeten schieten. Dit stukje over reizen zullen we opbouwen van noord naar zuid. Of je van zuid naar noord gaat of andersom zal voor je reis plezier geen verschil maken en ook praktische nadelen zijn er niet echt te bedenken. Het voordeel van Vietnam is dat het langgerekt en je dus een rechte lijn kan volgen. Zowel aan het begin en aan het einde is een super grote stad met een groot internationaal vliegveld.

De steden van noord naar zuid zullen we met een 1tm 5 sterren beoordelen. Ook daar kan je genoeg discussie over voeren maar dat geeft iets makkelijker en sneller de verhoudingen tussen must see en nice to see aan.

Om te beginnen het kaartje met de besproken hoogtepunten:



1: Hanoi: *****
Hanoi als startpunt gepakt vanwege logische reden. Veel mensen komen daar aan of eindigen. Vanaf daar zijn goede dagtrips te maken die ik zal benoemen in 2 & 3.
De hoofdstad met in de stedelijke gebieden ongeveer 2,6 miljoen inwoners. Scooters en hectiek overal maar toch heel vriendelijk en fascinerend. Deze stad heeft mij bijzonder aangenaam verrast. Het noorden heeft de naam van kouder, afstandelijker en killer maar niks van dit alles wat mij betreft. Een absoluut hoogtepunt op een reis door Vietnam.

De stad zelf: *****

Must Sees

• Old Quarter en Ho Hoan Kiem Lake.
Om het meer kan je bijna niet heen midden in het oude gedeelte van de stad. Je hoeft niks te doen of te plannen maar ga gewoon lopen. Met een kaartje loop je zo overal heen en het is een lekkere wandeling afwisselend tussen goten en kleine straatjes. Probeer de kerk ook te vinden.


• Hanoi Hilton (Hoa Lan gevangenis)
Een beruchte gevangenis. De amerikanen worden hier opgesloten. De propaganda vliegt je om de oren zoals wel vaker in de stad op historische plekken. Zeker in het noorden zijn ze nog steeds trots op hun overwinning.
Zeer interessant om de andere kant van het verhaal te zien.

• Vietnam Military History Museum
Voor mij een aangename verrassing. Misschien hou ik erg van wapentuig? Maar mijn vrouwelijke gezelschap van de dag vond het ook zeer boeiend. Gaat dicht voor de lunch en is niet elke dag open dus kijk wanneer je kan en zeker gaan.

• Ho Chi Minh Mausoleum
Een mausoleum…. een opgebaarde oude dictator en dan kan je er ook nog alleen in de ochtend heen en ook niet elke dag (pas ook op 3 maanden per jaar gaat hij naar Rusland voor een opfrissertje). Moet je dat wel zien?
Van mijn kant een volmondig ja. Met communistische discipline in de rij twee naast elkaar, handen uit de zakken, geen zonnebrillen, geen petten, niet lachen, niet praten en elke paar meter bewakers en ja ze duwen je door als je niet doorloopt. Voor me een oud mannetje met een communistische pet met zijn kleindochter beide tot tranen geroerd als ze uncle Ho zien liggen.

Het is een attractie ik ben twee keer gegaan!

Op het zelfde terrein ook zijn woning en het Ho Chi Minh museum voor meer propaganda;.. nice to see maar als je er toch bent een must see.

Nice to see:

• puppet theatre

• meer meren door de stad verspreid

2: Sapa ****

Een idyllisch bergdorp of een plaag van verkoopsters. 14 uur met de trein vanaf Hanoi en nog een uur met de bus de bergen in. Soms zo mistig dat je niks ziet en soms zo koud dat je echt winterkleding nodig hebt. Je komt op ongeveer op 100 meter van China als je een beetje oplet.

Populair zijn de wandelingen inclusief homestay. Als je niet van wandelen houdt dan heb je hier weinig te zoeken denk ik. De meeste mensen doen trips vanuit Hanoi (overal te boeken in Hanoi) met de nachttrein naar Sapa waar je in de ochtend aan zal komen. Rond een uurtje of 10 met je gids de bergen in voor een stevige wandeling inclusief lunch. Water wel zelf meenemen of altijd bij je hebben. Maar dat raad ik bijna in elk dorp aan om gewoon water bij je te hebben. Rond een uur of 4 zal je bij je gezin voor die avond aankomen.

De meeste mensen die ik heb gesproken waren allemaal enthousiast. De families uitermate vriendelijk en zeer royaal met Happy Water (rijstewijn). In de avond bij vader en zijn vrienden en eventueel zoons aan tafel en daarna op de zolder in de slaapzak (hoef je niet zelf mee te nemen).

De volgende dag wederom een wandeling inclusief lunch om rond 3 uur weer in Sapa aan te komen. Daar heb je nog een paar uur om het dorp te verkennen voor je weer die avond terug gaat in de nachttrein. Je bent dan 3 nachten weg uit Hanoi.

Dit is een typische standaard trip die het meeste geboekt wordt. Sommige mensen gaan 1 dag en als je gek bent op bergen en wandelingen kan je het nog veel pittiger maken en een week blijven met zeer zware trekkingen van meerdere dagen.

De omgeving vond ik prachtig met alle rijstvelden en de mist in de ochtend. 1 van mijn favorieten en persoonlijk voor mij 5 sterren. Objectief heb ik hem op 4 gezet voor nu.



3: Ha Long Bay *****

Iedereen kent de beelden. Prachtig werkelijk waar. Je Vietnam trip is denk ik niet compleet zonder te kijken. Een uurtje of 5 tot 6 met de bus vanuit Hanoi en zo doen ook de meeste mensen dat weer. Overal te boeken in Hanoi je dag rugzak mee met schoon ondergoed en de bus in.

De meeste mensen boeken de trip met de bus naar Ha Long Bay, daar de boot op om flink de bay in te varen voor enkele uren. Daar een overnachting, de volgende dag wat meer varen, een kajak, waterfiets of een drijvend dorp bezoeken. Sommige hebben extreme dingen zoals Jet Ski's en de tweede avond slapen op een eiland.

Je hebt extreem goedkope boten, je hebt extreem dure boten, je hebt feestbooten of karaoke boten. Er is keuze voor iedereen. Ik zat op een een meer partyboot en heb me eigenlijk wel vermaakt. Karaoke is niet mijn ding en een luxe romantische boot in mijn eentje was ook niks. Maar er is echt voor elk wat wils. Het is niet goedkoop in vergelijking met andere dingen in Vietnam.



4: Ninh Binh *
The poor mans Ha Long Bay ooh wel gehoord. Wederom een dagtrip vanuit Hanoi of een stop op weg van of naar het zuiden. Ik was niet onder de indruk. Het was ook koud en regenachtig en zo een leuke groep had ik niet dus mijn mening is misschien iets wat negatief gekleurd. Zonde van mijn tijd niet maar ik zou ook zeker niet terug gaan. Leuk als je heel ruim de tijd (misschien) maar als je 3 weken hebt zou ik het lekker laten voor wat het is.

Wat is het? Het komt er op neer dat je 4 uur in een roeiboot zit wederom langs rotsen en door grotten vandaar de Ha Long bay vergelijking. Voor de rest vrij veel bedelaars in andere bootjes en verkopende roeiers die van geen ophouden weten.



5: Hue ***
De eerste echte zelfstandige stop na Hanoi. Een uurtje of 16 met de bus vanaf Hanoi dus een nachtbus rit. Wat is er te zien… met name de Citidel en een aardige stad om ook weer lekker door heen te lopen. De citadel kan je je zeker een halve tot hele dag vermaken.
Leuke stad voor pak hem beet 2 nachten. Zeker voor of na zo een lange busreis. Het is een stad die je eventueel kan overslaan als je krap zit ik geef het voor nu 3 sterren.



6: Hoi An (Da Nang) ****
Voor het eerst de mogelijkheid tot strand. Beperkt en klein strand maar een mogelijkheid. De temperatuur loopt vanaf Hue ook flink op ten opzichte van het noorden.
Da Nang is een moderne en lelijke rotstad wat mij betreft. Hoi An is prachtig met zijn haven en het werkelijk waar heerlijke dorp. In ongeveer 45 min zit je op de scooter langs de strand weg in Da Nang vanaf Hoi An.

Aanraders:

• Haven
• Markt
• Kleren laten maken
• Volle maan lichtjes
• Marmeren Tempel (tussen Da Nang en Hoi An in).



7: Nha Trang ***
Een badplaats niets minder of meer. Kan je je er vermaken? Als je een beetje wil stappen en feesten en op het strand liggen zeker. Je kan er duiken en snorkelen maar dat vond ik er erg tegenvallen in vergelijking met bijvoorbeeld Maleisie. Het strand is goed en schoon. Geen strand mens dan kan ik me 1 of 2 sterren voorstellen en kan je het rustig overslaan. Hou je wel van strand en een feestje voor een paar dagen kan ik me voorstellen dat je zeker even wilt liggen voor een paar dagen.

Ik was er wel aan toe na het koude noorden en met een gezellige groep. Ik ben er zelfs 4 dagen gebleven. Het waterpark op een eiland waar je met kabelbaan heen gaat vond ik ook erg geestig. Wat is er te doen eventueel:

• Strand
• Waterpark Vin Pearl
• Snorkelen/duiken
• Modderbaden (heerijk relaxt met een kater)



8: Da Lat ***
De meningen zijn er over verdeeld. Wederom een bergdorp waar je een hoop buiten activiteiten kan ondernemen. Als dat je ding is is er hier zat te doen. Paardrijden, fietsen, wandelen, etc etc.
Ik vond het dorp zelf afzichtelijk en ongezellig ik vond de bergen prachtig en ik heb er heerlijk gefietst en genoten van de aardbeien plantages.

Buiten activiteiten. Als je moet kiezen tussen twee bergdorpen zou ik Sapa aanraden want dat vond ik veel mooier en kan je Da Lat overslaan als je krap zit of niet sportief in de bergen wil zijn.
Het ligt een uurtje of 6 vanaf Nha Trang met de bus.

Dit is trouwens wel de plaats voor de Easy Riders! Achterop voor 1 of meerdere dagen bij een motorrijder. Geweldig leuk! Echt heel erg leuk en de oorsprong in Da Lat dus en je kan meerdere richtingen op. Vraag mede reizigers of ze het al hebben gedaan voor een leuke kerel. Ze laten je leuke dingen zien en ontzettend gezellig. Ik ben zo van Da Lat naar Mui Ne gegaan. Aanrader!




9: Mui Ne *
Een badplaats wederom. Ik kan er erg kort over zijn. Je hebt hier eigenlijk alleen iets te zoeken als je wil windsurfen of kitesurfen en ook dan alleen in het seizoen.
Het strand is 1 meter breed en je kop gaat er af door alle kitesurfers dus om te liggen heb je hier niks te zoeken.

5 sterren als je wilt kiten (1 van de beste plekken van de wereld) 1 ster voor de rest. Heel misschien 2 sterren voor de zandduinen maar die vond ik ook maar druk en overschat.



10: Ho Chi Minh / Saigon ****
Want Saigon zo is hoe de zuiderlingen het gewoon nog noemen. Plek 10 die ik beschrijf en voor mij de laatste. Misschien wil iemand nog de Mekong Delta als 11e doen want daar had ik helaas geen tijd meer voor. Had ik wel graag gedaan. Ik was na bijna 5 weken ook wel Vietnam moe en wilde verder. Daarom heb ik Ho Chi Min niet gedaan zoals ik het misschien anders had gedaan. Ik heb teveel dure wijken en clubs gezien.

Absolute must om te zien Cu Chi tunnels. Ik zou zeggen ga met het openbaar vervoer en niet georganiseerd. De organisaties gaan bijna uitsluitend vroeg in de ochtend. Dus op eigen gelegenheid in de middag is het veeleer rustiger.

Te doen:

• War Remnants Museum
• Cu Chi tunnels



Dit was Vietnam te bereizen ergens tussen de 3 en 5 weken.

Persoonlijke schatting hoe lang wat leuk is:

1: Hanoi 5 nachten
2: Sapa 1 homestay nacht 2 nachttrein nachten
3: Ha Long Bay 2 nachten in de bay
4: Nimh Binh 1 nacht
5: Hue 2 nachten
6: Hoi An 3 tot 4 nachten
7: Nha trang 2 tot 4 nachten
8: Dalat 2 nachten
9: Mui Ne 7 Nachten als je gaat Kiten anders 1 of 0
10: Saigon 4 nachten
11: Mekong Delta 4 nachten
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_106631851
En dan mijn vraag die ik had gesteld:

quote:
0s.gif Op maandag 9 januari 2012 15:27 schreef Steven184 het volgende:
We zijn een beetje aan het kijken voor een vakantie in het najaar(oktober/november) en Vietnam staat momenteel als meest waarschijnlijke bestemming op het lijstje.
Mijn vraag is of in die periode het beter is van noord naar zuid te reizen of andersom? Mij lijkt van zuid naar noord reizen leuker, enkel qua temperatuur in het noorden lijkt het mij dat andersom misschien iets praktischer is? Maar ik denk dat de mensen die er geweest zijn daar beter antwoord op kunnen geven dan ikzelf.

We willen het in elk geval wel gaan combineren met Ankor Wat. Iemand daar nog tips voor hoe we dat het best zouden kunnen doen?
En een eerste antwoord:

quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 08:40 schreef zatoichi het volgende:

[..]

Ik heb het gedaan in precies diezelfde periode en ben toen van Noord naar Zuid getrokken. Of dat beter is kan ik niet echt zeggen; ik vond eind oktober Sapa al behoorlijk koud (maar ik had dan ook flink veel regen daar...)

Angkor wat heb ik gedaan door het vliegtuig vanuit HCMC te pakken; gewoon heen en weer. Gaat prima!
Goed om een ervaringsdeskundige te horen. Dan is het inderdaad waarschijnlijk beter om van Noord naar Zuid te gaan.

Mbt Ankor Wat, ik denk dat ik vanuit Cambodja terugvlieg, aangezien dat weer wat tijd scheelt met betrekking tot reizen. Iemand trouwens ervaringen om Cambodja in te gaan met bus of boot? Van wat ik heb gelezen schijnt het best goed te doen te zijn.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_106633611
Mooi topic, afgelopen zomer ook weer geweest (1995/2007/2011). Ik heb dit keer veel foto's van mijn reis gemaakt, maar heb i.v.m. omstandigheden nog niet alles online, wanneer ik deze heb zal ik ze hier plaatsen. Ik heb er verder nog veel familie zitten.

Plekken waar ik geweest ben:
- Saigon/Hi Chi Minh city (hoofdverblijf)
- Hoa Binh
- Bien Hoa
- Nha Trang
- Da Nang
- Hue
- Hoi An
- Ba Na
- Cu Lao Cham
- Vung Tau

Mijn vader is twee maanden terug geweest en is ook nog naar het noorden van Viet Nam geweest, van daaruit zijn mijn opa en oma gevlucht naar het zuiden en hadden ze daar nog familie wonen, die mijn vader ging opzoeken.

Voor de volgende keer wil ik naar Hanoi en omgeving, Phu Quoc en Sapa.
En mijn vriendin die meeging (voor de eerste) keer heb ik verslaafd gemaakt aan pho _O-.
Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.
pi_106633826
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 09:00 schreef Steven184 het volgende:
En dan mijn vraag die ik had gesteld:

[..]

En een eerste antwoord:

[..]

Goed om een ervaringsdeskundige te horen. Dan is het inderdaad waarschijnlijk beter om van Noord naar Zuid te gaan.

Mbt Ankor Wat, ik denk dat ik vanuit Cambodja terugvlieg, aangezien dat weer wat tijd scheelt met betrekking tot reizen. Iemand trouwens ervaringen om Cambodja in te gaan met bus of boot? Van wat ik heb gelezen schijnt het best goed te doen te zijn.
Bedoel je vanuit Cambodja naar Nederland te willen terugvliegen? Volgens mij zijn er geen directe vluchten van Cambodja naar Nederland, of dat moet in de laatste twee jaar veranderd zijn. Ik zou als ik jou was gebruik maken van Air Asia tussen Siem Reap en bijvoorbeeld Bangkok als je Angkor Wat aan het eind van je reis wil doen. Vanuit Bangkok kan je altijd wel een goedkoop ticket naar NL vinden. Of zoals de user hierboven suggereerde een retourtje Cambodja-Vietnam kopen.

Ik ben een keer van Phnom Penh naar Saigon gereisd met de bus. Dat was zeker prima te doen. Het duurde een uurtje of 7 geloof ik, even een poosje wachten aan de grens maar de bus was best comfortabel en je ziet nog eens wat. Maar als je in Cambodia alleen naar Angkor Wat wilt en je op de tijd moet letten zou ik het niet aanraden. Vanuit Phnom Penh is het namelijk nog eens zo'n 6 uur met de bus naar Siem Reap en die bussen gaan alleen 's ochtends en in de voormiddag. Dus dan zou je weer extra tijd in Phnom Penh moeten doorbrengen (wat trouwens helemaal geen straf is, interessante stad is dat. Maar je moet er wel de tijd voor hebben).
pi_106634244
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 10:37 schreef gifkwal het volgende:

[..]

Bedoel je vanuit Cambodja naar Nederland te willen terugvliegen? Volgens mij zijn er geen directe vluchten van Cambodja naar Nederland, of dat moet in de laatste twee jaar veranderd zijn. Ik zou als ik jou was gebruik maken van Air Asia tussen Siem Reap en bijvoorbeeld Bangkok als je Angkor Wat aan het eind van je reis wil doen. Vanuit Bangkok kan je altijd wel een goedkoop ticket naar NL vinden. Of zoals de user hierboven suggereerde een retourtje Cambodja-Vietnam kopen.

Ik ben een keer van Phnom Penh naar Saigon gereisd met de bus. Dat was zeker prima te doen. Het duurde een uurtje of 7 geloof ik, even een poosje wachten aan de grens maar de bus was best comfortabel en je ziet nog eens wat. Maar als je in Cambodia alleen naar Angkor Wat wilt en je op de tijd moet letten zou ik het niet aanraden. Vanuit Phnom Penh is het namelijk nog eens zo'n 6 uur met de bus naar Siem Reap en die bussen gaan alleen 's ochtends en in de voormiddag. Dus dan zou je weer extra tijd in Phnom Penh moeten doorbrengen (wat trouwens helemaal geen straf is, interessante stad is dat. Maar je moet er wel de tijd voor hebben).
Ik ben van plan via Hong Kong terug te vliegen, dit kost me niets meer dan terugvliegen uit Vietnam. Tevens nauwelijks duurder dan retourtje Bangkok, dus wat dat betreft makkelijker imo.

Thanks voor je buservaring, die nemen we mee in de overweging. We hebben nu nog geen flauw idee hoe we zullen zitten qua tijdsplanning. Qua sight-seeing zou ik het liefst met de boot gaan, er zouden zelfs boten gaan vanuit Saigon/HCMC direct naar Ankor Wat of Siem Reap, maar dat zal wel helemaal tijdrovend zijn.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_106634390
Ah oke, misschien dat er dan wel goedkope tickets van Siem Reap naar Hong Kong zijn, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Die boot kan inderdaad erg lang duren, en soms gaat hij ook niet (in elk geval van Phnom Penh naar Siem Reap). Het hangt erg van het waterpeil van de rivier. Ik heb ervaringen gehoord van mensen die dit hebben gedaan en die echt super lang onderweg waren, met vertraging en zonder bescherming tegen de zon/hitte. Zij vonden het geen goede ervaring en raadden het af. Zij zeiden ook dat er eigenlijk geen reet te zien was vanaf die boot, dus voor de sightseeing hoef je het denk ik niet te doen.
  dinsdag 10 januari 2012 @ 11:07:37 #7
86710 -Splash-
Ride the world!
pi_106634565
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 09:00 schreef Steven184 het volgende:
En dan mijn vraag die ik had gesteld:

[..]

En een eerste antwoord:

[..]

Goed om een ervaringsdeskundige te horen. Dan is het inderdaad waarschijnlijk beter om van Noord naar Zuid te gaan.

Mbt Ankor Wat, ik denk dat ik vanuit Cambodja terugvlieg, aangezien dat weer wat tijd scheelt met betrekking tot reizen. Iemand trouwens ervaringen om Cambodja in te gaan met bus of boot? Van wat ik heb gelezen schijnt het best goed te doen te zijn.
Ik ben toevallig (niet toevallig eigenlijk) van Noord naar Zuid getrokken op de motor. Gekocht in Hanoi en verkocht in HCMC. Ik ben blij dat ik in het Noorden begonnen ben. Ja, het was soms koud (medio begin december) in de bergen. Maar in de bergen heb je zoveel te zien, het midden een stuk minder en het zuiden wel weer meer. Het fijne van het Noorden was dat je daar meer tijd door moet brengen (ivm reizen) dan ik eigenlijk dacht (maar misschien omdat ik op de motor was). Als ik in het Zuiden was begonnen dan had ik daar teveel tijd doorgebracht en kon ik het Noorden niet helemaal zien.

Leuke trip. :)
"Things can't get any worse than this", the pessimist yelled. "Ofcourse they can", the optimist replied
pi_106634717
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 11:02 schreef gifkwal het volgende:
Ah oke, misschien dat er dan wel goedkope tickets van Siem Reap naar Hong Kong zijn, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Die boot kan inderdaad erg lang duren, en soms gaat hij ook niet (in elk geval van Phnom Penh naar Siem Reap). Het hangt erg van het waterpeil van de rivier. Ik heb ervaringen gehoord van mensen die dit hebben gedaan en die echt super lang onderweg waren, met vertraging en zonder bescherming tegen de zon/hitte. Zij vonden het geen goede ervaring en raadden het af. Zij zeiden ook dat er eigenlijk geen reet te zien was vanaf die boot, dus voor de sightseeing hoef je het denk ik niet te doen.
Duidelijk. Dan maar proberen een goedkoop vliegticketje te regelen.

quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 11:07 schreef -Splash- het volgende:

[..]

Ik ben toevallig (niet toevallig eigenlijk) van Noord naar Zuid getrokken op de motor. Gekocht in Hanoi en verkocht in HCMC. Ik ben blij dat ik in het Noorden begonnen ben. Ja, het was soms koud (medio begin december) in de bergen. Maar in de bergen heb je zoveel te zien, het midden een stuk minder en het zuiden wel weer meer. Het fijne van het Noorden was dat je daar meer tijd door moet brengen (ivm reizen) dan ik eigenlijk dacht (maar misschien omdat ik op de motor was). Als ik in het Zuiden was begonnen dan had ik daar teveel tijd doorgebracht en kon ik het Noorden niet helemaal zien.

Leuke trip. :)
Goed om te horen, dat wordt dus van Noord naar Zuid :).
Wind extinguishes a candle and energizes fire
  dinsdag 10 januari 2012 @ 11:18:10 #9
86710 -Splash-
Ride the world!
pi_106634871
Hanoi vond ik ook veel leuker dan Ho Chi Minh City...

Het is een heel andere cultuur bijna. Hanoi is echt heel oosters, de stoepen zijn volgebouwd met eettentjes en andere dingen. Ho Chi Minh is veel meer westers ingericht.
"Things can't get any worse than this", the pessimist yelled. "Ofcourse they can", the optimist replied
pi_106634908
Sowieso is tijd genoeg reserveren voor het Noorden belangrijk. Mijn schema was aankomst Hanoi, twee nachten overnachten (dus eigenlijk één echte dag om Hanoi te bekijken) - Twee nachten cruisen op Halong Bay - middagje Hanoi, nachttrein Sapa - Overnachting Homestay - Nachtrein terug - nacht Hanoi (en toen kreeg ik voedselvergiftiging dus nog een extra nacht en vervolgens de nachtrein naar Hue).

De volgende keer (mocht ie er komen) neem ik veel meer tijd in Hanoi wat een stad O+

Verder zou ik zeker overwegen om binnenlandse vluchten te nemen; erg goedkoop en lekker snel (al is de trein ook wel echt een bijzondere ervaring). Vliegen naar Siem Reap is wel weer een stukje duurder omdat je de grens overgaat, maar met het tijdschema dat ik had, had ik geen andere optie eigenlijk. Daar had ik overigens 4 nachten en dat was voor mij precies goed; rustig alles kunnen bekijken en genieten.

Ik mis het wel een beetje; voorlopig kan ik dergelijk reizen niet meer maken en Vietnam en Cambodja hebben wel mijn hart veroverd...

Anderhalf jaar heeft het geduurd voordat het vorige topic dicht ging; geopend terwijl ik er nog heen moest gaan! :D
pi_106637749
Rond juni zit ik ongeveer een maand in Vietnam (kan uitlopen want heb een 3 maanden visum). Alleen mijn plan is om daar een motor te kopen en van het zuiden naar het noorden te reizen. Is dit slim, realistisch, een leuke manier om Vietnam te zien in 30 dagen?

Of hebben jullie andere tips, gaat om backpacken.
Chinaphones / andere artikelen: www.fok.nl/tag/chinaopfok
Top 5 China producten
pi_106638413
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 12:52 schreef rene90 het volgende:
Rond juni zit ik ongeveer een maand in Vietnam (kan uitlopen want heb een 3 maanden visum). Is dit slim, realistisch, een leuke manier om Vietnam te zien in 30 dagen?

ja, ja en ja.
pi_106639275
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 12:52 schreef rene90 het volgende:
Rond juni zit ik ongeveer een maand in Vietnam (kan uitlopen want heb een 3 maanden visum). Alleen mijn plan is om daar een motor te kopen en van het zuiden naar het noorden te reizen. Is dit slim, realistisch, een leuke manier om Vietnam te zien in 30 dagen?

Of hebben jullie andere tips, gaat om backpacken.
Wat vet, ik ben precies hetzelfde van plan! Ik ga alleen half mei al. Persoonlijk lijkt het me iets realistischer en voordeliger om een brommertje te huren. Wat zou zoiets kosten?
pi_106639342
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 13:33 schreef Borkydude het volgende:

[..]

Wat vet, ik ben precies hetzelfde van plan! Ik ga alleen half mei al. Persoonlijk lijkt het me iets realistischer en voordeliger om een brommertje te huren. Wat zou zoiets kosten?
Het werkt meestal met koop want er zijn geen/weinig bedrijven die twee vestigingen hebben en daarbij lopen ze een te groot risico op verdwijning etc.

Dus kopen is makkelijker en spotgoedkoop. Zijn oko bedrijven die hem aan de andere kant wer terug kopen mits niet in puin.
pi_106639696
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 13:35 schreef Godtje het volgende:

[..]

Het werkt meestal met koop want er zijn geen/weinig bedrijven die twee vestigingen hebben en daarbij lopen ze een te groot risico op verdwijning etc.

Dus kopen is makkelijker en spotgoedkoop. Zijn oko bedrijven die hem aan de andere kant wer terug kopen mits niet in puin.
Heb jij enig idee wat je kwijt zou zijn voor een simpel motortje? Ik zal starten in saigon, geen idee of jij tips hebt om daar iets te kopen? Er zullen wel zat oplichters tussen zitten lijkt me.
Chinaphones / andere artikelen: www.fok.nl/tag/chinaopfok
Top 5 China producten
pi_106639756
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 13:45 schreef rene90 het volgende:

[..]

Heb jij enig idee wat je kwijt zou zijn voor een simpel motortje? Ik zal starten in saigon, geen idee of jij tips hebt om daar iets te kopen? Er zullen wel zat oplichters tussen zitten lijkt me.
Ik zou persoonlijk denk ik het eerste het beste hostel ingaan en daar hangen 10 briefjes van voorgangers.

Volgens mij koop je een nieuwe chinese imitatie honda voor 750. Die verkoop je na een maand denk ik nog voor ...... 400/500?
pi_106639822
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 13:46 schreef Godtje het volgende:

[..]

Ik zou persoonlijk denk ik het eerste het beste hostel ingaan en daar hangen 10 briefjes van voorgangers.

Volgens mij koop je een nieuwe chinese imitatie honda voor 750. Die verkoop je na een maand denk ik nog voor ...... 400/500?
Ik heb mijn eigen motor hier in Nederland voor 850 gekocht :') Nog best veel geld wel...ach ik ga daar wel kijken dan of ik iets tegen kom. Je moet hem natuurlijk ook net kwijt raken in de laatste paar dagen dat je daar bent :). Thanks voor de info.
Chinaphones / andere artikelen: www.fok.nl/tag/chinaopfok
Top 5 China producten
pi_106640615
Ik ben nu wat aan het googlen op motor verhuur gebeuren in Saigon,en dan kom je rond de 100 dollar om een maand een motor te huren. Dus dat is misschien ook wel een optie als je inderdaad iets vindt wat het weer kan oppikken in het Noorden.
Chinaphones / andere artikelen: www.fok.nl/tag/chinaopfok
Top 5 China producten
pi_106640655
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 13:48 schreef rene90 het volgende:

[..]

Ik heb mijn eigen motor hier in Nederland voor 850 gekocht :') Nog best veel geld wel...ach ik ga daar wel kijken dan of ik iets tegen kom. Je moet hem natuurlijk ook net kwijt raken in de laatste paar dagen dat je daar bent :). Thanks voor de info.
750 is wel dollar en we hebben het over een nieuwe. Niet een 2ehands.
pi_106640723
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 14:07 schreef Godtje het volgende:

[..]

750 is wel dollar en we hebben het over een nieuwe. Niet een 2ehands.
Nieuw :')? Fuck dan is het een ander verhaal haha.
Chinaphones / andere artikelen: www.fok.nl/tag/chinaopfok
Top 5 China producten
  dinsdag 10 januari 2012 @ 14:23:51 #21
62913 Blik
The one and Only!
pi_106641288
beetje offtopic: Ik zou Pnomh Penh echt niet overslaan als je naar Cambodja gaat. Is toch wel een must om een beetje de geschiedenis van het land te kennen, hoe gruwelijk die ook is
pi_106642284
En het vliegen staat niet in de OP.
pi_106642661
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 januari 2012 14:23 schreef Blik het volgende:
beetje offtopic: Ik zou Pnomh Penh echt niet overslaan als je naar Cambodja gaat. Is toch wel een must om een beetje de geschiedenis van het land te kennen, hoe gruwelijk die ook is
Hier ben ik het mee eens. Tuol Sleng en de Killing Fields zijn super indrukwekkend.
pi_106647193
Rene hoe zou je het vinden om mijn brommer over te kopen als we daar zijn? Ga ik vanaf dat moment Laos en Cambodja in :P
pi_106647232
Krijg je hem wel met een volle tank benzine uiteraard.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')