abonnement Unibet Coolblue
  zondag 22 mei 2011 @ 18:11:19 #26
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_97163359
Gist en water :+

Wat heb je verder in huis?
  † In Memoriam † zondag 22 mei 2011 @ 18:15:29 #27
91830 MaximusTG
pi_97163518
Oe, nog een beetje zout ;). Maar euh, goed brood wordt lekkerder door kneed/rijs/rijpingsproces, niet door extra ingredienten.
pi_97170450
Je hebt wel zout nodig, voor de smaak en ook om de gist te 'controleren'.
Whatever...
  maandag 23 mei 2011 @ 20:18:31 #29
333525 AcidFay
Geweldadig genoten
pi_97216917
Ik heb gister een derde poging tot stokbrood gedaan.

Recept van Alden (die site zie ik hier vaker voorbijkomen) voor stokbrood in 4 uur maken gebruikt.

Was een succes dit keer. Ze werden helaas wel plat en iets wat zout.

Het recept dat ik deed was ongeveer:
1 kilo bloem type 00
20 gram zout (volgende keer 15 proberen)
10 gram gist
800 ml water op kamertemperatuur.

Ik had iets meer water dan het recept aangaf gebruikt. Zou dit het probleem kunnen hebben veroorzaakt. Met probleem bedoel ik dat ze zo plat werden.
  maandag 23 mei 2011 @ 20:29:18 #30
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97217567
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 20:18 schreef AcidFay het volgende:
Ik heb gister een derde poging tot stokbrood gedaan.

Recept van Alden (die site zie ik hier vaker voorbijkomen) voor stokbrood in 4 uur maken gebruikt.

Was een succes dit keer. Ze werden helaas wel plat en iets wat zout.

Het recept dat ik deed was ongeveer:
1 kilo bloem type 00
20 gram zout (volgende keer 15 proberen)
10 gram gist
800 ml water op kamertemperatuur.

Ik had iets meer water dan het recept aangaf gebruikt. Zou dit het probleem kunnen hebben veroorzaakt. Met probleem bedoel ik dat ze zo plat werden.
Bloem volgens de italiaanse standaard 00 is van een lager gluten gehalte, is minder geschikt voor brood. Daar moet je type 0 voor hebben of Type 550 duitse standaard,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † maandag 23 mei 2011 @ 20:43:45 #31
91830 MaximusTG
pi_97218633
Dat is waar, maar dan had het toch niet heel plat hoeven worden.. Ik denk dat er niet genoeg gekneed is, waardoor het glutennetwerk de CO2 niet vasthield. Ook vind ik het wel erg nat deeg.. 800ml water op 1 kg bloem. Linkje originele recept?

Edit: ah, ik zie dat het toch vaker gedaan wordt, 80% hydratie baguette. Worden ook eerder gevouwen en gerekt dan gekneed.

[ Bericht 21% gewijzigd door MaximusTG op 23-05-2011 20:56:46 ]
  maandag 23 mei 2011 @ 20:58:05 #32
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_97219718
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2011 18:15 schreef MaximusTG het volgende:
Oe, nog een beetje zout ;). Maar euh, goed brood wordt lekkerder door kneed/rijs/rijpingsproces, niet door extra ingredienten.
dat is ook zo (extra zonnebloempitten ofzo, hou van grof brood). Ga er maar wat extra liefde zout en een beetje olijfolie in doen.
Hopelijk deze week nog.
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  maandag 23 mei 2011 @ 22:14:28 #33
333525 AcidFay
Geweldadig genoten
pi_97225152
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 20:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bloem volgens de italiaanse standaard 00 is van een lager gluten gehalte, is minder geschikt voor brood. Daar moet je type 0 voor hebben of Type 550 duitse standaard,
Oke, goed om te weten :) Zal er eens naar kijken. Type 00 is meer voor pasta dacht ik.
  † In Memoriam † maandag 23 mei 2011 @ 22:23:46 #34
91830 MaximusTG
pi_97225752
Nee, tipo 00 is een aanduiding voor uitmalingsgraad, ash content, zie ook
http://www.theartisan.net/flour_ash_content.htm

Je hebt bv farina di grano duro tipo 00, maar ook farina di grano tenero tipo 00.
pi_97225948
als je problemen hebt met volkorenbrood en rijzing kan een beetje vitamine C (ascorbinezuur) je helpen. Voor nog wat leuke technische achtergronden bij brood en de chemie achter een aantal processen en additieven:

http://www.classofoods.com/pagina1_4.html

Uiteraard staat hier ook veel in over ingredienten die je zelf niet echt te pakken kan krijgen.
Whatever...
  † In Memoriam † dinsdag 24 mei 2011 @ 16:02:27 #36
91830 MaximusTG
pi_97250524
@Acidfay: Had je deze gebruikt:

http://uitdekeukenvanarde(...)ecept-stokbrood.html

?

Want daar staat:

355 gram water op kamertemperatuur
5 gram droge gist
540 gram ongebleekte bloem
10 gram zout

En die heb je dan ongeveer verdubbeld? Maar dan heb je dus de hoeveelheid bloem verminderd, en de hoeveelheid water verhoogd.. Want 800/1000 = 80% bakkerspercentage water, maar 355/540 = 65,7.. % . Misschien dat het dan toch daar aan lag?
Dat recept heb ik ook een keer gemaakt, dit was toen het resultaat:
  woensdag 25 mei 2011 @ 13:39:26 #37
333525 AcidFay
Geweldadig genoten
pi_97291846
Wow MaximusTG, die zien er goed uit. Wat jij zegt is precies wat ik gedaan heb :D

De volgende keer let ik op de bloem/water verhouding en kies ik de juiste soort bloem uit :)
pi_97452875
mijn eerste zuurdesem brood! :)



pi_97452939
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2011 12:54 schreef evo87 het volgende:
mijn eerste zuurdesem brood! :)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Hoe ben je aan het zuurdesem gekomen? Ik wil het ook een keer proberen nml.
  † In Memoriam † zondag 29 mei 2011 @ 13:39:57 #40
91830 MaximusTG
pi_97454376
Ziet er goed uit evo87! Hoe smaakt ie?

@FkTwkGs2012: Volgens mij evo87 de desem ook zelf gemaakt. Dat is helemaal niet zo moeilijk, het kost voornamelijk veel tijd. (wachttijd dan). Je kan ook wel op internet desems kopen, maar dat is lastig, omdat dat vaak buitenlandse sites zijn. In de tijd dat zoiets wordt verstuurd (ongekoeld!) kan er vrij veel met zo'n cultuur gebeuren. Er wordt ook een soort poeder verkocht waar het woord 'zuurdesem' aan gekoppeld is, maar dat is geen levende cultuur. Dat is voor de smaak.
Maar er zijn volgens mij vanuit de US wel gedroogde culturen te bestellen.
Poederbrieven :P.
  zondag 29 mei 2011 @ 16:59:08 #41
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_97460874
Ik heb net de poolish gemaakt voor het recept landbrood, morgen ochtend er dus mee verder, ben reuze benieuwd.
Ik waag me nog niet aan zuurdesum :o
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_97469982
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 16:02 schreef MaximusTG het volgende:
@Acidfay: Had je deze gebruikt:

http://uitdekeukenvanarde(...)ecept-stokbrood.html

?

Want daar staat:

355 gram water op kamertemperatuur
5 gram droge gist
540 gram ongebleekte bloem
10 gram zout

En die heb je dan ongeveer verdubbeld? Maar dan heb je dus de hoeveelheid bloem verminderd, en de hoeveelheid water verhoogd.. Want 800/1000 = 80% bakkerspercentage water, maar 355/540 = 65,7.. % . Misschien dat het dan toch daar aan lag?
Dat recept heb ik ook een keer gemaakt, dit was toen het resultaat:
[ link | afbeelding ]
Oeh die stokbroden :9~
Ongebleekte bloem ehh :? help :@
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_97470366
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2011 12:55 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

Hoe ben je aan het zuurdesem gekomen? Ik wil het ook een keer proberen nml.
Was een dame op een fair in de buurt die stukjes van haar eigen desem verkocht voor 1 euro. Ben de desem nu zelf aan het voeden en bijhouden. Erg leuk, maar smaakt wel totaal anders als 'normaal' gist brood. Was erg bang dat ik mezelf zou vergiftigen :P
Vind het overigens erg lekker en vrij luchtig voor een volkorenbrood.
  † In Memoriam † zondag 29 mei 2011 @ 20:59:16 #44
91830 MaximusTG
pi_97470437
Oh, dat maakt niet uit hoor, ongebleekt kan je wel bij een natuurwinkel halen. Smaak maakt niet uit.
  dinsdag 31 mei 2011 @ 12:40:28 #45
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_97535538
Mijn landbroodjes :9

[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_97535585
en? zijn ze lekker?
Ik vind ze altijd erg lekker, met een goeie korst ook :9
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  dinsdag 31 mei 2011 @ 12:44:17 #47
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_97535661
jaa heel lekker! heb net de laatste plak op :D
We hadden ze gister gegeten met home made uiensoepje en salade :9
Ik denk dat ik morgen weer een opzetje ga maken voor donderdag *O*
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_97535759
ik bak er altijd een stel en vries ze in, gaat prima!
half uurtje voor je t wilt eten eruit leggen, oven aan op 100 graden en nog een kwartiertje in de oven.

:9
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  donderdag 2 juni 2011 @ 15:12:37 #49
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_97621424
Hmm 2e keer landbrood nu gemaakt en nu zijn ze ietwat uitgezakt, moet ook zeggen dat ik er heilig van overtuigd ben dat de 1e keer afbakken in mijn stoom/combi oven het een veel beter resultaat gaf. Nu heb ik ze gebakken in mijn gewone oven (wel wat besproeid etc) maar ze zijn veel platter gebleven.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_97634134
M'n oven doet het weer *O*
Eindelijk weer echt brood gegeten vanmorgen. Scheve dikke zelfgesneden plakken. En vanavond een ciabatta voor bij de salade gemaakt. Wat een verschil toch met winkelbrood.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')