Ik bedoelde ook niet zo zeer dat fossiele brandstoffen per definitie goedkoper zouden zijn.quote:Op maandag 2 april 2012 17:46 schreef cynicus het volgende:
Het economisch belang van fossiele brandstoffen. Ja, daar gaan we over het algemeen klakkeloos vanuit en het klopt ook wel, fossiele brandstoffen zijn overal in ons leven verweven maar is het ook werkelijk de goedkopere energie? Een licht prikkelend artikel hierover vind je hier.
Je hebt trouwens gelijk wat betreft de relatie tussen moeite die het kost om ergens vanaf te komen en de economische afhankelijkheid. CFC's waren economisch niet belangrijk en na de ontdekking van een een goede vervanger was de beslissing snel genomen. Fossiele brandstoffen zijn economisch erg belangrijk (voor Nederland: Shell, voor Engeland: BP, voor Canada: teerzanden, voor Saoudi Arabie/Rusland/VS/etc: olieproductie, Zuid-Afrika/Australie/China/VS/India: kolen etc. De fossiele brandstoffenhandel zit diep verweven met maatschappijen en regeringen en is daardoor buitengewoon goed vertegenwoordigd aan de onderhandelingstafel, ondanks alle nadelen.
Van conventionele olie is betrekkelijk schaars, heeft dus ook een beperkte klimaatimpact en heeft veel voordelen (vloeibaar, hoge energie dichtheid). Gas (incl. niet-conventioneel gas) is ook veelvoorkomend maar is schoner (lees: minder vervuilend).
Uitfasering van kolengebruik zou derhalve imho hét belangrijkste doel van de mensheid moeten zijn op het gebied van energie en klimaat. Kolen is de meest invloedrijke fossiele brandstof qua klimaat- en milieu vervuiling en bovendien is het van alle fossiele branstoffen verreweg het meeste van aanwezig en zijn er de beste alternatieven voor beschikbaar, op de voet gevolgd door de niet-conventionele olie: teerzanden.
Is noordpoolijs niet gewoon bevroren zee water. In de theorie die ik wel eens gelezen heb zou juist het groenland ijs voor een flinke toevoer van zoet water zorgen.quote:Op zaterdag 14 april 2012 08:54 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
13-04-2012
"Beringstraat houdt ijstijd weg uit Europa"
De lus zou verstoord kunnen worden door het smelten van noordpoolijs. Doordat dan grote hoeveelheden zoet water in de Atlantische Oceaan terechtkomen, daalt het zoutgehalte van de zee. Minder zout water kan niet meer zakken, ook al is afgekoeld. Resultaat: de stroom valt stil, en Europa is een belangrijke warmtebron kwijt.
Bevroren zout water is natuurlijk gewoon zoet (het zout bevriest niet mee ofzo). Als dat smelt komt er zoet water extra bij in de oceaan, met het desbetreffende effect. Tenminste, dat is wat ik denk dat het verklaart. Nu ik het opschrijf wil ik wel eens beter weten wat er gebeurt met zoutwater dat bevriestquote:Op zaterdag 14 april 2012 10:57 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Is noordpoolijs niet gewoon bevroren zee water. In de theorie die ik wel eens gelezen heb zou juist het groenland ijs voor een flinke toevoer van zoet water zorgen.
Zout bevriest dus inderdaad niet mee. Er komt waarschijnlijk wel wat zout vrij bij het smelten van zee-ijs, maar desalniettemin is het smeltwater veel zoeter dan het zee-water en er is dus zeker een significante invloed. Sowieso veel belangrijker dan het smeltende ijs van Groenland, want het netto zoet-smeltwater-volume van het noordpoolijs lijkt me veel meer dan dat van Groenland.quote:Context van de vraag:
Door de huidige problematiek over de opwarming van de aarde stelde ik mij deze vraag. De opwarming van de aarde is niet goed, het ijs op de noordpool smelt hierdoor. Het ijs op de noordpool... Vroeger leerden wij in school dat de zee niet kon bevriezen omdat er zout in zat. we strooien ook zout om de wegen te ontdooien dus...
Zeewater kan wel degelijk bevriezen. Maar het vriespunt van zeewater ligt lager: door het zout bevriest het pas op -1,9°C. En water krijgt een grotere dichtheid bij afkoeling. Het koude water zakt dus naar de diepte en het warmere water zal dan naar boven opstijgen en het koude water weer aanvullen. Het duurt dus langer voordat zeewater bevriest.
Bij het bevriezen van zeewater, wordt het zout niet in het ijs opgenomen. Het zout blijft zitten in een netwerk van kleine ruimtes en het zoekt zich een weg door het ijs. Het ijs van zeewater heeft dus een veel kleiner zoutgehalte dan het water zelf.
Deze vraag werd beantwoord door:
Sigrid Maebe
Wetenschapscommunicator, mariene bioloog
Dit is echt ongelooflijk geniaal. Uit Frozen Planet uiteraardquote:Op zaterdag 14 april 2012 11:23 schreef zakjapannertje het volgende:
in heel rustige omstandigheden kunnen er pegels van pekelijs zich vormen onder het zee ijs in de poolgebieden 'Brinicle' ice finger of death filmed in Antarctic
die invoed is mijns inziens niet significant want noordpoolijs is ijs uit de relatief korte kringloop. Het water wat onder de noordpool naar beneden gaat in de golfstroom is juist extra zout door het bevriezen dan bovenaan. De surplus van zoetwater kan dan alleen vanaf groenland komen.quote:Op zaterdag 14 april 2012 11:09 schreef Norrage het volgende:
Het antwoord (inderdaad gedeeltelijk wat ik zei):
[..]
Zout bevriest dus inderdaad niet mee. Er komt waarschijnlijk wel wat zout vrij bij het smelten van zee-ijs, maar desalniettemin is het smeltwater veel zoeter dan het zee-water en er is dus zeker een significante invloed. Sowieso veel belangrijker dan het smeltende ijs van Groenland, want het netto zoet-smeltwater-volume van het noordpoolijs lijkt me veel meer dan dat van Groenland.
Verder heeft Groenland natuurlijk een geringe invloed op de stromingen hier. Want buiten dat het smelten van het noordpoolijs voor andere oceaantemperatuur en zout-gehaltes zorgt, heeft het smelten natuurlijk ook een grote invloed op waar er ijs ligt en waar niet (wat weer belangrijk is voor de oceanstromingen, uiteraard). Een effect dat Groenland natuurlijk niet heeft.
www.wetenschap24.nl/nieuw(...)rtandend-Europa.htmlquote:De oorzaak van de verandering in de oceaanstromingen zoeken oceanografen bij het smelten van ijs in het noorden. Zoet smeltwater maakt het bovenste water rond Groenland minder zout, waardoor het ook minder zwaar is. Het weigert dan te zakken, en blokkeert zo het hele systeem
Ik begrijp je punt niet helemaal. Ok, noordpoolijs is ijs uit de relatief korte kringloop, maar gezien het feit het totale aantal noordpoolijs afneemt over de laatste decennia is er nog steeds een behoorlijke netto zoetwater instroom. Mijns inziens.quote:Op zaterdag 14 april 2012 11:54 schreef Basp1 het volgende:
[..]
die invoed is mijns inziens niet significant want noordpoolijs is ijs uit de relatief korte kringloop. Het water wat onder de noordpool naar beneden gaat in de golfstroom is juist extra zout door het bevriezen dan bovenaan. De surplus van zoetwater kan dan alleen vanaf groenland komen.
[..]
www.wetenschap24.nl/nieuw(...)rtandend-Europa.html
mijn punt is dat het smelten van de noordpool niet zoveel effect op de zoetwater deken die de golfstroom kan hinderen zal hebben als het zoet water wat vanaf groenland komt.quote:Op zaterdag 14 april 2012 12:01 schreef Norrage het volgende:
[..]
Ik begrijp je punt niet helemaal. Ok, noordpoolijs is ijs uit de relatief korte kringloop, maar gezien het feit het totale aantal noordpoolijs afneemt over de laatste decennia is er nog steeds een behoorlijke netto zoetwater instroom. Mijns inziens.
Neemt niet weg dat de invloed van Groenland er uiteraard ook is hoor.
Ik zie niet in waarom het zoetwater van Groenland meer of minder invloed zou hebben dan het zoetwater van het noordpoolijs. Zoet water is zoet water. Mijn gevoel zegt dat er meer gesmolten noordpoolijs is dan het gesmolten ijs van Groenland. Maar misschien is mijn gevoel verkeerd Ik heb een beetje moeite met de interpretatie van het noordpoolijs en de effecten ervan.quote:Op zaterdag 14 april 2012 12:08 schreef Basp1 het volgende:
[..]
mijn punt is dat het smelten van de noordpool niet zoveel effect op de zoetwater deken die de golfstroom kan hinderen zal hebben als het zoet water wat vanaf groenland komt.
Klopt, zout wordt wel bij het bevriezingsproces ingesloten maar naarmate het zeeijs ouder wordt zal steeds meer van dat zou afgestoten worden. In internationale termen heet dat proces 'brine rejection'. Hoe ouder het zeeijs (in jaren gemeten), hoe zoeter het ijs.quote:Op zaterdag 14 april 2012 11:02 schreef Norrage het volgende:
Bevroren zout water is natuurlijk gewoon zoet (het zout bevriest niet mee ofzo).
Aan het eind van de Arctische winter is er ongeveer 20.000 kubieke kilometer zeeijs, waarvan een groot deel (+/- 2/3) eerstejaars ijs (en dus zouter). Aan het eind van het smeltseizoen is daar nog maar minder dan de helft van over. PIOMAS gaf voor 2011 een laagste waarde van zo'n 5000 kubieke kilometer. De rest is dan allemaal gesmolten en aan het eind van de volgende winter weer bijna helemaal aangegroeid.quote:Op zaterdag 14 april 2012 12:11 schreef Norrage het volgende:
[..]
Ik zie niet in waarom het zoetwater van Groenland meer of minder invloed zou hebben dan het zoetwater van het noordpoolijs. Zoet water is zoet water. Mijn gevoel zegt dat er meer gesmolten noordpoolijs is dan het gesmolten ijs van Groenland. Maar misschien is mijn gevoel verkeerd Ik heb een beetje moeite met de interpretatie van het noordpoolijs en de effecten ervan.
quote:
quote:Diageo, one of the world's largest drinks companies, has announced it will no longer fund the Heartland Institute, a rightwing US thinktank which briefly ran a billboard campaign this week comparing people concerned about climate change to mass murderers and terrorists such as Osama bin Laden, Charles Manson and Ted Kaczynski.
On Thursday, a billboard appeared over the Eisenhower Expressway in Illinois showing a picture of Kaczynski, the Unabomber, who in 1996 was convicted of a 17-year mail bombing campaign that killed three people and injured dozens. The caption read: "I still believe in global warming. Do you?" A day later it was withdrawn.
bizar inderdaadquote:Op zondag 6 mei 2012 19:25 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Bizarre propaganda van The Heartland Institute:
[..]
[..]
Waterdamp bepaalt voor 95% het broeikaseffect. De rol van CO2 is minimaal. Dat kan ook niet anders als het slechts in staat is om op twee frequenties IR te absorberen. Dat zie je als weeramateur ook in de winter als bij helder weer er kurkdroge landlucht of vochtige zeelucht is. Bij de laatste gaat het nauwelijks vriezen, mist verhindert uitstraling etc. Bij kurkdroge landlucht gaat dan het kwik naar -20°C of lager. Verder is het klimatologisch heel normaal dat de Aarde wil opwarmen. De huidige koude fase hebben we immers te danken aan een asteroide inslag zo'n 60 miljoen jaar geleden en een komeetinslag zo'n 30 miljoen jaar geleden. Je moet voor de aardigheid eens kijken naar 450 miljoen jaar geleden toen wederom een asteroide een tijdelijk einde maakte aan de normale tropische standaard voor onze planeet. Het kan rap gaan als de Aarde verder met rust wordt gelaten door kosmisch puin. Die hele CO2 hoax is geniaal bedacht. De Aarde wordt toevallig warmer, omdat ze met rust wordt gelaten door asteroiden en dergelijke. Maar ze vonden dat CO2 een broeikasgas is. WAUW! We kunnen nu de mens de schuld geven van de opwarming. Wat een luxe. We kunnen belastingen opleggen zoveel we willen. We kunnen globalisering door de strot van de mensen duwen. We kunnen de EU veel meer macht geven om een socialistische dictatuur in Europe te vormen en daarna de VS. Wat Karl Marx en zijn idiote volgelingen niet lukte in de Soviet Unie (en die nu in allerlei van die commissies zitten) kunnen ze met de CO2 opnieuw proberen. Ik zou Ronald Reagan willen laten herleven: "Don't Inhale".quote:Op zondag 1 april 2012 22:32 schreef cynicus het volgende:
En weer die strawman aanval op de 'broeikas' wat wederom maar weer aangeeft dat WhiteBeard niet snapt hoe het zo ongelukkig genoemde 'broeikaseffect' werkelijk werkt. Hij snapt zelfs niet hoe een broeikas werkt. Les: als je niet snapt hoe het werkt, kun je ook niet snappen waarom je 'ontkrachting' niks meer dan een strawman argument is.
Er zijn twee problemen:
- Een broeikas houdt het warm binnenin omdat het opstijgende warme lucht tegen houdt, niet omdat het glas ondoorzichtig is voor infrarode straling. De simpelste bewijs voor deze stelling is polyethyleen folie. Dit wordt veel gebruikt voor broeikassen maar is vrijwel volledig transparant voor IR. Vandaar dat het broeikaseffect een nogal ongelukkige naam is, maar leken die niet (willen) snappen hoe het broeikaseffect werkt vinden er een makkelijk slachtoffer in.
- De lagere atmosfeer is door de grote hoeveelheid waterdamp en CO2 al enorm ondoorzichtig voor infrarode straling. Het gemiddelde vrije zicht van een IR photon is maar ~10 meter. Het niveau waarop de aarde zijn warmte kwijt raakt, als gevolg van IR straling de ruimte in, is hoog in de stratosfeer. En daar is A) geen waterdamp, B) geen convectie (opstijgende lucht).
In de tweede wereldoorlog snapte het leger de basis principes, zelfs John Tyndall snapte het al in 1862. Sommige amateur meteorologen weigeren het nu -150 jaar later- nog steeds te snappen.
Het 'minder aerosols is de bron van de opwarming' argument is al net zo bijzonder irreeel. Voordat de industriele revolutie begon (en lang voordat de menselijke uitstoot (van voornamelijk zwaveloxides en bosbranden voor kaalkap) significante vormen aannam was het veel koeler dan nu, terwijl, als we 'de aerosols is de bron van opwarming' moeten geloven, het toen juist veel warmer had moeten zijn door een gebrek aan aerosols en zou het tussen 1940 en 1980 fors moeten afkoelen door de steeds hogere aerosol fractie in de atmosfeer.
[ afbeelding ]
(Bron)
In werkelijkheid maken de temperatuurmetingen gehakt van dit argument, de temperatuur daalde tussen 1940 en 1970 maar ongeveer 0.1 graden en steeg nadien sterk. Natuurlijk hebben aerosols impact, een impact die nog niet goed gekwantificeerd is (IPCC 2007) maar aerosols als DE oorzaak van de opwarming sinds ~1980 is, zacht gezegd, een bijzondere claim.
Je zou toch verwachten dat iemand die beweert het beter te weten dan vrijwel alle experts ter wereld, ietwat skeptisch zou zijn over zijn eigen beweringen? Een Galileo zien we namelijk niet elke dag, maar wat we zien is telkens simpelweg blinde ontkenning met slecht doordachte argumenten en een diepgaand gebrek aan kennis...typerend voor bijna elke AGW discussie jammer genoeg.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |