abonnement Unibet Coolblue
pi_109837948
quote:
0s.gif Op maandag 2 april 2012 17:46 schreef cynicus het volgende:
Het economisch belang van fossiele brandstoffen. Ja, daar gaan we over het algemeen klakkeloos vanuit en het klopt ook wel, fossiele brandstoffen zijn overal in ons leven verweven maar is het ook werkelijk de goedkopere energie? Een licht prikkelend artikel hierover vind je hier.

Je hebt trouwens gelijk wat betreft de relatie tussen moeite die het kost om ergens vanaf te komen en de economische afhankelijkheid. CFC's waren economisch niet belangrijk en na de ontdekking van een een goede vervanger was de beslissing snel genomen. Fossiele brandstoffen zijn economisch erg belangrijk (voor Nederland: Shell, voor Engeland: BP, voor Canada: teerzanden, voor Saoudi Arabie/Rusland/VS/etc: olieproductie, Zuid-Afrika/Australie/China/VS/India: kolen etc. De fossiele brandstoffenhandel zit diep verweven met maatschappijen en regeringen en is daardoor buitengewoon goed vertegenwoordigd aan de onderhandelingstafel, ondanks alle nadelen.

Van conventionele olie is betrekkelijk schaars, heeft dus ook een beperkte klimaatimpact en heeft veel voordelen (vloeibaar, hoge energie dichtheid). Gas (incl. niet-conventioneel gas) is ook veelvoorkomend maar is schoner (lees: minder vervuilend).

Uitfasering van kolengebruik zou derhalve imho hét belangrijkste doel van de mensheid moeten zijn op het gebied van energie en klimaat. Kolen is de meest invloedrijke fossiele brandstof qua klimaat- en milieu vervuiling en bovendien is het van alle fossiele branstoffen verreweg het meeste van aanwezig en zijn er de beste alternatieven voor beschikbaar, op de voet gevolgd door de niet-conventionele olie: teerzanden.
Ik bedoelde ook niet zo zeer dat fossiele brandstoffen per definitie goedkoper zouden zijn.
Uitfasering van een brandstof die in centrales omgezet wordt tot energie is relatief eenvoudig. Wat dat betreft zou het uitfaseren van kolencentrales ook een makkelijke eerste stap zijn.
Probleem is natuurlijk meer dat je wat betreft fossiele brandstoffen voor transport een hele op die brandstoffen gebaseerde infrastructuur hebt liggen. Dat is natuurlijk die alleen de fysieke infrastructuur (tankstations e.d.), maar de logistieke infrastructuur, de beleidsmatige zaken (b.v. waterstof opslag gaat wat dat betreft ook allerhande wet- en regelgeving vereisen), enzovoort.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_109838422
Helemaal mee eens hoor. Afstappen van fossiel en dan met name de vloeibare brandstoffen voor transport zal erg lastig zijn.

Het doorberekenen van de werkelijke prijs van het gebruik van energie aan de gebruiker zou al een enorm goede stap in de goede richting zijn want het maakt alternatieven, die minder bijkomende maatschappelijke kosten hebben, aantrekkelijker.

Maar ook zo'n logisch en simpel concept is kennelijk lastig, kijk maar bijvoorbeeld naar energie hongerige vliegindustrie, die betalen helemaal niks voor de externe kosten als gevolg van vervuiling, of grote bedrijven die veel stroom en/of gas afnemen betalen juist fors minder milieubelasting onder het mom van internationale concurrentie. Die lobbien stevig om deze status te blijven houden en vinden een gewillig oor bij de regering, die, voornamelijk als gevolg van verkiezingen elke 4 jaar, niet naar lange termijn problemen kijkt maar alleen naar korte termijn problemen zoals werkgelegenheid en jaarlijkse economische groei.
pi_110307158
13-04-2012

"Beringstraat houdt ijstijd weg uit Europa"


© Wikimedia.

We hoeven in Europa nog niet meteen voor een ijstijd te vrezen als gevolg van de klimaatwijziging, zegt de Amerikaanse klimaatwetenschapper Aixue Hu. Zolang de Beringstraat open blijft, zal de Golfstroom onze contreien warmte brengen, voorspelt hij.

In toekomstscenario's over de klimaatwijziging duikt meer dan eens het doembeeld van een flink haperende Golfstroom op. Deze oceaanstroom, die via de Amerikaanse oostkust warmte naar Europa brengt, zou door smeltend noordpoolijs kunnen stilvallen, met grote koude als gevolg in Europa. Vandaag is die Golfstroom er mee voor verantwoordelijk dat onze contreien warmer zijn dan bijvoorbeeld Canada, dat op dezelfde breedtegraad ligt.

Aixue Hu, meteoroloog en oceanograaf van het National Center for Atmospheric Research (NCAR) in de Verenigde Staten, zegt dat zo'n scenario nog niet voor meteen is. De Beringstraat tussen Alaska en Siberië, de zee-engte die de Stille Oceaan van de Noordelijke IJszee scheidt, houdt de Golfstroom nog wel een tijdje aan de gang, leest hij af uit computermodellen.

Droge Beringstraat
Meer dan tienduizend jaar geleden, tijdens de laatste ijstijd, is de Golfstroom wel al stilgevallen, maar dat gebeurde alleen omdat het zeeniveau toen laag was, zo laag dat de Beringstraat helemaal droog kwam te staan, zegt Aixue Hu, die zijn bevindingen deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences publiceerde. In de nabije toekomst is geen sprake van een droog vallende Beringstraat, zegt hij. Wereldwijd stijgt het zeeniveau zelfs. En zolang de Beringstraat openblijft, komt er geen abrupt klimaatfenomeen, aldus Hu.

Zoutgehalte van de oceaan
De rol van de Beringstraat heeft te maken met het zoutgehalte van het oceaanwater. Doordat de Golfstroom, onderdeel van een wereldwijd, lusvormig systeem van oceaanstromen, zijn warmte aan Europa afgeeft, koelt hij af en wordt hij zwaarder: hij zakt en wordt zo een onderstroom. Die koude onderstroom keert vervolgens naar het zuiden terug, warmt daar weer op, stijgt en sluit zo de lus.

De lus zou verstoord kunnen worden door het smelten van noordpoolijs. Doordat dan grote hoeveelheden zoet water in de Atlantische Oceaan terechtkomen, daalt het zoutgehalte van de zee. Minder zout water kan niet meer zakken, ook al is afgekoeld. Resultaat: de stroom valt stil, en Europa is een belangrijke warmtebron kwijt.

Dit scenario werd gepopulariseerd door de Amerikaanse fictiefilm The Day After Tomorrow (2004). Ook via de klimaatcampagne van Al Gore kreeg het beeld ruime weerklank.

Geleidelijk proces
In de werkelijkheid is dit vandaag onmogelijk, zegt Hu. Het water van de Stille Oceaan is minder zout dan dat van de Atlantische Oceaan, en via de Beringstraat gaat het er water van de Stille Oceaan naar de Noordelijke IJszee en zo naar de noordelijke Atlantische Oceaan: het zoutgehalte van de Golfstroom wordt dus nu al verdund.

De toename van zoet water door het smelten van noordpoolijs zou die verdunning alleen maar doen toenemen, een geleidelijk proces. Met een droog gevallen Beringstraat zou dat proces veel abrupter verlopen: het gesmolten ijswater zou de stroom ineens helemaal doen stilvallen, iets wat mogelijk in de laatste ijstijd gebeurd is.
Transportband van de oceaan

Hu onderzocht het wereldwijde systeem van oceaanstromen dat bekend staat als de thermohaliene circulatie (thermo wijst op warmte, halien op zoutgehalte) en ook wel eens de transportband van de oceaan wordt genoemd. De lusvormige transportband voert warm oppervlaktewater van het zuiden van de planeet naar het noorden, van het zuidelijke deel van de Stille, Indische en Atlantische Oceaan naar het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. Die stroming komt langs de oostkust van de Amerika's. Vandaar, van de Golf van Mexico, steekt hij de Atlantische Oceaan over naar Europa en de Noordelijke IJszee, de stroom die de Golfstroom wordt genoemd.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_110307303
11-04-2012

Zoet water steeds zeldzamer in Nederland



Een gebrek aan water in ons kikkerlandje: het is moeilijk voor te stellen. En toch stevenen we daarop af.

Daarvoor waarschuwt hoogleraar planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, Johan Woltjer. Het gaat dan om een gebrek aan zoet water. Het goede nieuws is dat we nog tijd hebben om maatregelen te treffen.

Hoe kan dat?
“Lange tijd hebben we niet hoeven nadenken over zoet water: het was er gewoon. Die vanzelfsprekendheid is voorbij,” zo vertelt Woltjer in een persbericht. Hij weet waar hij het over heeft. Hij doet op dit moment onderzoek naar het verbruik van zoet water in Nederland. Dat het zoete water steeds schaarser wordt, heeft onder meer te maken met de klimaatverandering. De zeespiegel stijgt en we hebben vaker te maken met droogte. Zilt zeewater dringt daardoor dieper door in de bodem en maakt het grondwater zouter.

Probleem
En dat is een probleem. Want dat zoete grondwater is juist zo belangrijk voor ons landje. Tal van bedrijven maken er gebruik van. Denk aan de landbouw, maar ook drinkwaterbedrijven, metaalverwerkingsbedrijven en bierbrouwers.Relatief
Het gebrek aan zoet water is een serieus probleem. Maar relatief gezien doen we het in Nederland nog best goed, zo benadrukt Woltjer. “De problemen zijn serieus, maar internationaal gezien staat Nederland er nog heel aardig voor. In Midden- en Oost-Europa is de verdroging nog veel ernstiger.” Een extra reden om toch maatregelen te treffen. Als we die problemen voor kunnen blijven, wordt onze concurrentiepositie ten opzichte van die gebieden namelijk sterker.

Wat nu?
Maar hoe kunnen we die problemen voorblijven? Zuiniger omgaan met water is een begin. Maar dat is niet genoeg. Bedrijven moeten ook investeren om zich aan de nieuwe omstandigheden aan te passen. Bijvoorbeeld door niet alleen gebruik te maken van grondwater, maar ook van oppervlaktewater. Nu gaat de voorkeur nog heel vaak uit naar grondwater, omdat dat vrij schoon is en dus amper gefilterd hoeft te worden. En in de landbouw zouden bedrijven gebruik kunnen gaan maken van gewassen die het ook met zilt water in de grond heel goed doen. En in de industrie zouden bedrijven niet altijd voor het schone grondwater moeten gaan, maar indien mogelijk ook water met een iets mindere kwaliteit moeten gebruiken.

Maar niet alleen bedrijven moeten op hun tellen passen. Datzelfde geldt voor particulieren. De wc doorspoelen met grondwater is bijvoorbeeld uit den boze. Het zijn allemaal maatregelen die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat het dreigende gebrek aan het kostbare zoete water geen werkelijkheid wordt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_110308931
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 april 2012 08:54 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
13-04-2012

"Beringstraat houdt ijstijd weg uit Europa"

De lus zou verstoord kunnen worden door het smelten van noordpoolijs. Doordat dan grote hoeveelheden zoet water in de Atlantische Oceaan terechtkomen, daalt het zoutgehalte van de zee. Minder zout water kan niet meer zakken, ook al is afgekoeld. Resultaat: de stroom valt stil, en Europa is een belangrijke warmtebron kwijt.

Is noordpoolijs niet gewoon bevroren zee water. In de theorie die ik wel eens gelezen heb zou juist het groenland ijs voor een flinke toevoer van zoet water zorgen.
pi_110309015
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 april 2012 10:57 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Is noordpoolijs niet gewoon bevroren zee water. In de theorie die ik wel eens gelezen heb zou juist het groenland ijs voor een flinke toevoer van zoet water zorgen.
Bevroren zout water is natuurlijk gewoon zoet (het zout bevriest niet mee ofzo). Als dat smelt komt er zoet water extra bij in de oceaan, met het desbetreffende effect. Tenminste, dat is wat ik denk dat het verklaart. Nu ik het opschrijf wil ik wel eens beter weten wat er gebeurt met zoutwater dat bevriest :D
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_110309160
Het antwoord (inderdaad gedeeltelijk wat ik zei):

quote:
Context van de vraag:
Door de huidige problematiek over de opwarming van de aarde stelde ik mij deze vraag. De opwarming van de aarde is niet goed, het ijs op de noordpool smelt hierdoor. Het ijs op de noordpool... Vroeger leerden wij in school dat de zee niet kon bevriezen omdat er zout in zat. we strooien ook zout om de wegen te ontdooien dus...

Zeewater kan wel degelijk bevriezen. Maar het vriespunt van zeewater ligt lager: door het zout bevriest het pas op -1,9°C. En water krijgt een grotere dichtheid bij afkoeling. Het koude water zakt dus naar de diepte en het warmere water zal dan naar boven opstijgen en het koude water weer aanvullen. Het duurt dus langer voordat zeewater bevriest.

Bij het bevriezen van zeewater, wordt het zout niet in het ijs opgenomen. Het zout blijft zitten in een netwerk van kleine ruimtes en het zoekt zich een weg door het ijs. Het ijs van zeewater heeft dus een veel kleiner zoutgehalte dan het water zelf.

Deze vraag werd beantwoord door:
Sigrid Maebe
Wetenschapscommunicator, mariene bioloog
Zout bevriest dus inderdaad niet mee. Er komt waarschijnlijk wel wat zout vrij bij het smelten van zee-ijs, maar desalniettemin is het smeltwater veel zoeter dan het zee-water en er is dus zeker een significante invloed. Sowieso veel belangrijker dan het smeltende ijs van Groenland, want het netto zoet-smeltwater-volume van het noordpoolijs lijkt me veel meer dan dat van Groenland.
Verder heeft Groenland natuurlijk een geringe invloed op de stromingen hier. Want buiten dat het smelten van het noordpoolijs voor andere oceaantemperatuur en zout-gehaltes zorgt, heeft het smelten natuurlijk ook een grote invloed op waar er ijs ligt en waar niet (wat weer belangrijk is voor de oceanstromingen, uiteraard). Een effect dat Groenland natuurlijk niet heeft.

[ Bericht 8% gewijzigd door Norrage op 14-04-2012 11:17:30 ]
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_110309397
in heel rustige omstandigheden kunnen er pegels van pekelijs zich vormen onder het zeeijs in de poolgebieden 'Brinicle' ice finger of death filmed in Antarctic
pi_110309425
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 april 2012 11:23 schreef zakjapannertje het volgende:
in heel rustige omstandigheden kunnen er pegels van pekelijs zich vormen onder het zee ijs in de poolgebieden 'Brinicle' ice finger of death filmed in Antarctic
Dit is echt ongelooflijk geniaal. Uit Frozen Planet uiteraard :Y
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_110309976
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 april 2012 11:09 schreef Norrage het volgende:
Het antwoord (inderdaad gedeeltelijk wat ik zei):

[..]

Zout bevriest dus inderdaad niet mee. Er komt waarschijnlijk wel wat zout vrij bij het smelten van zee-ijs, maar desalniettemin is het smeltwater veel zoeter dan het zee-water en er is dus zeker een significante invloed. Sowieso veel belangrijker dan het smeltende ijs van Groenland, want het netto zoet-smeltwater-volume van het noordpoolijs lijkt me veel meer dan dat van Groenland.
Verder heeft Groenland natuurlijk een geringe invloed op de stromingen hier. Want buiten dat het smelten van het noordpoolijs voor andere oceaantemperatuur en zout-gehaltes zorgt, heeft het smelten natuurlijk ook een grote invloed op waar er ijs ligt en waar niet (wat weer belangrijk is voor de oceanstromingen, uiteraard). Een effect dat Groenland natuurlijk niet heeft.
die invoed is mijns inziens niet significant want noordpoolijs is ijs uit de relatief korte kringloop. Het water wat onder de noordpool naar beneden gaat in de golfstroom is juist extra zout door het bevriezen dan bovenaan. De surplus van zoetwater kan dan alleen vanaf groenland komen.

quote:
De oorzaak van de verandering in de oceaanstromingen zoeken oceanografen bij het smelten van ijs in het noorden. Zoet smeltwater maakt het bovenste water rond Groenland minder zout, waardoor het ook minder zwaar is. Het weigert dan te zakken, en blokkeert zo het hele systeem
www.wetenschap24.nl/nieuw(...)rtandend-Europa.html
pi_110310083
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 april 2012 11:54 schreef Basp1 het volgende:

[..]

die invoed is mijns inziens niet significant want noordpoolijs is ijs uit de relatief korte kringloop. Het water wat onder de noordpool naar beneden gaat in de golfstroom is juist extra zout door het bevriezen dan bovenaan. De surplus van zoetwater kan dan alleen vanaf groenland komen.

[..]

www.wetenschap24.nl/nieuw(...)rtandend-Europa.html
Ik begrijp je punt niet helemaal. Ok, noordpoolijs is ijs uit de relatief korte kringloop, maar gezien het feit het totale aantal noordpoolijs afneemt over de laatste decennia is er nog steeds een behoorlijke netto zoetwater instroom. Mijns inziens.
Neemt niet weg dat de invloed van Groenland er uiteraard ook is hoor.
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_110310233
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 april 2012 12:01 schreef Norrage het volgende:

[..]

Ik begrijp je punt niet helemaal. Ok, noordpoolijs is ijs uit de relatief korte kringloop, maar gezien het feit het totale aantal noordpoolijs afneemt over de laatste decennia is er nog steeds een behoorlijke netto zoetwater instroom. Mijns inziens.
Neemt niet weg dat de invloed van Groenland er uiteraard ook is hoor.
mijn punt is dat het smelten van de noordpool niet zoveel effect op de zoetwater deken die de golfstroom kan hinderen zal hebben als het zoet water wat vanaf groenland komt.
pi_110310318
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 april 2012 12:08 schreef Basp1 het volgende:

[..]

mijn punt is dat het smelten van de noordpool niet zoveel effect op de zoetwater deken die de golfstroom kan hinderen zal hebben als het zoet water wat vanaf groenland komt.
Ik zie niet in waarom het zoetwater van Groenland meer of minder invloed zou hebben dan het zoetwater van het noordpoolijs. Zoet water is zoet water. Mijn gevoel zegt dat er meer gesmolten noordpoolijs is dan het gesmolten ijs van Groenland. Maar misschien is mijn gevoel verkeerd :) Ik heb een beetje moeite met de interpretatie van het noordpoolijs en de effecten ervan.
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_110317552
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 april 2012 11:02 schreef Norrage het volgende:
Bevroren zout water is natuurlijk gewoon zoet (het zout bevriest niet mee ofzo).
Klopt, zout wordt wel bij het bevriezingsproces ingesloten maar naarmate het zeeijs ouder wordt zal steeds meer van dat zou afgestoten worden. In internationale termen heet dat proces 'brine rejection'. Hoe ouder het zeeijs (in jaren gemeten), hoe zoeter het ijs.

Hoe zoeter het ijs, hoe warmer de omringende lucht en water moet zijn voordat het smelt en daarom is het aandeel multi-jaar ijs ook belangrijk voor de smelt gedurende zomer.
pi_110317810
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 april 2012 12:11 schreef Norrage het volgende:

[..]

Ik zie niet in waarom het zoetwater van Groenland meer of minder invloed zou hebben dan het zoetwater van het noordpoolijs. Zoet water is zoet water. Mijn gevoel zegt dat er meer gesmolten noordpoolijs is dan het gesmolten ijs van Groenland. Maar misschien is mijn gevoel verkeerd :) Ik heb een beetje moeite met de interpretatie van het noordpoolijs en de effecten ervan.
Aan het eind van de Arctische winter is er ongeveer 20.000 kubieke kilometer zeeijs, waarvan een groot deel (+/- 2/3) eerstejaars ijs (en dus zouter). Aan het eind van het smeltseizoen is daar nog maar minder dan de helft van over. PIOMAS gaf voor 2011 een laagste waarde van zo'n 5000 kubieke kilometer. De rest is dan allemaal gesmolten en aan het eind van de volgende winter weer bijna helemaal aangegroeid.

Groenland verliest steeds meer ijs. De laatste schattingen komen op ongeveer 200-300 gigaton in 2011. Een kubieke meter ijs weegt zo'n 900 kg. Ik ben ff te lui om dit om te rekenen naar kubieke kilometers. :p
pi_110372587
Aziatische gletsjers groeien aan

Sommige gletsjers bij de Himalaya blijken niet te smelten, zoals wereldwijd gebeurt, maar juist aan te groeien. Dat hebben Franse onderzoekers ontdekt na bestudering van satellietbeelden. De oorzaak van de groei is onduidelijk. Het gaat om enkele gletsjers in delen van het Karakoram-gebergte, op de grens van Pakistan, India en China. De andere gletsjers in die regio houden zich juist aan de wereldwijde trend en nemen langzaam in omvang af.



IPCC
Door de opwarming van de aarde smelt het ijs en worden gletsjers kleiner. Het lot van de Himalaya-gletsjers staat al jaren extra in de belangstelling na een rapport van het IPCC (het Intergovernmental Panel on Climate Change). Die VN-organisatie had ten onrechte berekend dat het ijs in die regio in 2035 zou zijn verdwenen. De onderzoekers uit Grenoble vergeleken satellietbeelden uit 1999 en 2008 en publiceerden de resultaten in Nature Geoscience Journal. Ze denken dat de groei van sommige gletsjers het gevolg is van zeer regionale klimaatontwikkelingen in de koude Karakorambergen.

NOS
pi_110372822
*O*
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_110383515
Ik kijk regelmatig naar de keelingcurve, en het gemiddelde van afgelopen week was 396.53 ppm
Voor een seizoenscorrectie gaat er wel wat van af, maar ik denk dat ik vanaf nu toch maar van 392 naar 393 ppm overstap als het over de huidige concentratie atmosferische CO2 gaat.

De weekwaarde 10 jaar geleden, in 2002, was 374.49 ppm
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_110664532
23-04-2012

Arctische oceaan lekt broeikasgas

Tijdens onderzoek van NASA werd een verhoogde concentratie van het sterke broeikasgas methaan gevonden boven het ijs van de Noordpool.


Foto: Novum

De verhoogde concentraties van het methaangas werden gevonden tijdens vijf vluchten over het poolgebied die een onderzoeksteam van NASA in 2009 en 2010 uitvoerden. Ze ontdekten dat de concentratie met name hoog was boven scheuren en dunnere plekken in het ijs.

Het is al langer bekend dat er grote hoeveelheden methaan liggen opgeslagen in de permafrost van de toendrabodem en in marine sedimenten op het continentale plat. Door de opwarming van de Aarde kunnen deze vrijkomen, wat weer een verdere stijging van de temperatuur kan veroorzaken.

Oorzaak

Het Arctische zee-ijs ligt echter boven de diepzee, dus is het erg onwaarschijnlijk dat het daar gemeten methaan afkomstig is uit sedimenten op de zeebodem. Gezien de tijd van het jaar dat de metingen werden verricht, kan het gas ook niet afkomstig zijn van smeltende permafrost of menselijke activiteiten.

De vinding, die is gepubliceerd in wetenschapsblad Nature, is het eerste bewijs dat de oceaan bijdraagt aan het atmosferisch methaangehalte in het Noordpoolgebied. De bron van het gas is echter nog onduidelijk. De enige theorie die momenteel heerst, is dat het afkomstig is van micro-organismen die aan het wateroppervlak leven.

Wereldwijd

De nu gemeten concentratieverhoging is slechts een half procent. Volgens de onderzoekers kan dit percentage echter snel oplopen tot een hoeveelheid die wereldwijde consequenties heeft. Vooral door de toenemende mate van zomersmelt van het poolijs kan de uitstoot van methaan door de Arctische oceaan snel oplopen.

© NU.nl/Bitsofscience.org

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 6 mei 2012 @ 19:25:25 #295
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_111216217
Bizarre propaganda van The Heartland Institute:

quote:
quote:
Diageo, one of the world's largest drinks companies, has announced it will no longer fund the Heartland Institute, a rightwing US thinktank which briefly ran a billboard campaign this week comparing people concerned about climate change to mass murderers and terrorists such as Osama bin Laden, Charles Manson and Ted Kaczynski.

On Thursday, a billboard appeared over the Eisenhower Expressway in Illinois showing a picture of Kaczynski, the Unabomber, who in 1996 was convicted of a 17-year mail bombing campaign that killed three people and injured dozens. The caption read: "I still believe in global warming. Do you?" A day later it was withdrawn.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_111568910
quote:
7s.gif Op zondag 6 mei 2012 19:25 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Bizarre propaganda van The Heartland Institute:

[..]

[..]

bizar inderdaad
Dat instituut moeten ze opdoeken
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_111568946
15-05-2012

Veel zoogdieren te langzaam voor verandering klimaat

verplaatsing van zoogdieren gaat vaak te langzaam om de snelle verandering van omgeving door klimaatverandering bij te houden.


Foto: NU.nl/marcel rensink

Dit zou diverse soorten zoogdieren in gevaar kunnen brengen, aldus Amerikaanse onderzoekers maandag in PNAS.

Klimaatverandering zorgt ervoor dat de omgeving op een bepaalde plek zodanig verandert dat zoogdieren er niet meer kunnen leven. Zij zullen dan mee moeten bewegen met het geschikte milieu om te blijven bestaan.

Na het berekenen van de snelheid waarmee die omgeving verplaatst, en het bepalen van de gemiddelde migratiesnelheden van 493 zoogdieren op het Westelijk halfrond, komen de ecologen tot de conclusie dat een behoorlijk deel van de soorten de verandering niet bij kan houden.

39 procent

Gemiddeld zal zo’n 9,2 procent van de zoogdieren op een willekeurige plaats te langzaam zijn, maar dat loopt in sommige gebieden op tot 39 procent.

De wetenschappers verwachten dat uiteindelijk zo’n 87 procent van alle bestudeerde zoogdieren zal afnemen in aantal. Slechts een vijfde daarvan heeft te maken met het afnemen van geschikt leefgebied; de rest heeft te maken met de snelheid waarmee de soort met zijn omgeving mee kan verplaatsen.

© NU.nl/Stephan van Duin

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 18 mei 2012 @ 16:15:49 #298
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_111707527
misschien moeten we methaan gaan afvangen in Megastallen
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_112113831
quote:
0s.gif Op zondag 1 april 2012 22:32 schreef cynicus het volgende:
En weer die strawman aanval op de 'broeikas' wat wederom maar weer aangeeft dat WhiteBeard niet snapt hoe het zo ongelukkig genoemde 'broeikaseffect' werkelijk werkt. Hij snapt zelfs niet hoe een broeikas werkt. Les: als je niet snapt hoe het werkt, kun je ook niet snappen waarom je 'ontkrachting' niks meer dan een strawman argument is.

Er zijn twee problemen:
- Een broeikas houdt het warm binnenin omdat het opstijgende warme lucht tegen houdt, niet omdat het glas ondoorzichtig is voor infrarode straling. De simpelste bewijs voor deze stelling is polyethyleen folie. Dit wordt veel gebruikt voor broeikassen maar is vrijwel volledig transparant voor IR. Vandaar dat het broeikaseffect een nogal ongelukkige naam is, maar leken die niet (willen) snappen hoe het broeikaseffect werkt vinden er een makkelijk slachtoffer in.

- De lagere atmosfeer is door de grote hoeveelheid waterdamp en CO2 al enorm ondoorzichtig voor infrarode straling. Het gemiddelde vrije zicht van een IR photon is maar ~10 meter. Het niveau waarop de aarde zijn warmte kwijt raakt, als gevolg van IR straling de ruimte in, is hoog in de stratosfeer. En daar is A) geen waterdamp, B) geen convectie (opstijgende lucht).

In de tweede wereldoorlog snapte het leger de basis principes, zelfs John Tyndall snapte het al in 1862. Sommige amateur meteorologen weigeren het nu -150 jaar later- nog steeds te snappen.

Het 'minder aerosols is de bron van de opwarming' argument is al net zo bijzonder irreeel. Voordat de industriele revolutie begon (en lang voordat de menselijke uitstoot (van voornamelijk zwaveloxides en bosbranden voor kaalkap) significante vormen aannam was het veel koeler dan nu, terwijl, als we 'de aerosols is de bron van opwarming' moeten geloven, het toen juist veel warmer had moeten zijn door een gebrek aan aerosols en zou het tussen 1940 en 1980 fors moeten afkoelen door de steeds hogere aerosol fractie in de atmosfeer.
[ afbeelding ]
(Bron)
In werkelijkheid maken de temperatuurmetingen gehakt van dit argument, de temperatuur daalde tussen 1940 en 1970 maar ongeveer 0.1 graden en steeg nadien sterk. Natuurlijk hebben aerosols impact, een impact die nog niet goed gekwantificeerd is (IPCC 2007) maar aerosols als DE oorzaak van de opwarming sinds ~1980 is, zacht gezegd, een bijzondere claim.

Je zou toch verwachten dat iemand die beweert het beter te weten dan vrijwel alle experts ter wereld, ietwat skeptisch zou zijn over zijn eigen beweringen? Een Galileo zien we namelijk niet elke dag, maar wat we zien is telkens simpelweg blinde ontkenning met slecht doordachte argumenten en een diepgaand gebrek aan kennis...typerend voor bijna elke AGW discussie jammer genoeg.
Waterdamp bepaalt voor 95% het broeikaseffect. De rol van CO2 is minimaal. Dat kan ook niet anders als het slechts in staat is om op twee frequenties IR te absorberen. Dat zie je als weeramateur ook in de winter als bij helder weer er kurkdroge landlucht of vochtige zeelucht is. Bij de laatste gaat het nauwelijks vriezen, mist verhindert uitstraling etc. Bij kurkdroge landlucht gaat dan het kwik naar -20°C of lager. Verder is het klimatologisch heel normaal dat de Aarde wil opwarmen. De huidige koude fase hebben we immers te danken aan een asteroide inslag zo'n 60 miljoen jaar geleden en een komeetinslag zo'n 30 miljoen jaar geleden. Je moet voor de aardigheid eens kijken naar 450 miljoen jaar geleden toen wederom een asteroide een tijdelijk einde maakte aan de normale tropische standaard voor onze planeet. Het kan rap gaan als de Aarde verder met rust wordt gelaten door kosmisch puin. Die hele CO2 hoax is geniaal bedacht. De Aarde wordt toevallig warmer, omdat ze met rust wordt gelaten door asteroiden en dergelijke. Maar ze vonden dat CO2 een broeikasgas is. WAUW! We kunnen nu de mens de schuld geven van de opwarming. Wat een luxe. We kunnen belastingen opleggen zoveel we willen. We kunnen globalisering door de strot van de mensen duwen. We kunnen de EU veel meer macht geven om een socialistische dictatuur in Europe te vormen en daarna de VS. Wat Karl Marx en zijn idiote volgelingen niet lukte in de Soviet Unie (en die nu in allerlei van die commissies zitten) kunnen ze met de CO2 opnieuw proberen. Ik zou Ronald Reagan willen laten herleven: "Don't Inhale".

Conservatieven zijn het meest tolerant. Ze moeten namelijk het meest tolereren
pi_112116272
:')
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')