abonnement Unibet Coolblue
pi_89109499
quote:
DEN BOSCH - Minister-president Mark Rutte wuift kritiek over een lage bijdrage van de nieuwe regering aan innovatie weg.

We stoppen inderdaad met subsidies als strooigoed, maar we staan nog steeds aan de Europese top als het gaat om investeringen in de kenniseconomie’’, zei Rutte woensdag tijdens zijn eerste binnenlandse werkbezoek als premier.

Nederlandse bedrijven investeren zelf relatief weinig in onderzoek en ontwikkeling, benadrukte hij.

Rutte bezocht in Den Bosch twee kleine innovatieve bedrijven. Hij herhaalde zijn ambitie om een eind te maken aan alle bureaucratie en investeringen maximaal te laten renderen. ''Meer kassa uit kunde’’, vatte hij samen.

Bezorgd

Onder meer de provincie Noord-Brabant toonde zich eerder deze week bezorgd over grote woorden en ambities uit het regeerakkoord die niet worden ondersteund door investeringen in innovatie en kennisinfrastructuur.

Ook SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan zei afgelopen weekeinde dat Nederland te weinig investeert in de kenniseconomie.

Innovatieplatform

Het werkbezoek was bedoeld om inspiratie op te doen, zei Rutte. Bij biotechbedrijf PamGene was het inzicht dat bij de inzet van het geld niet alleen de universiteiten en kennisinstellingen maar het bedrijf centraal moet staan, legde hij uit. Directeur Tim Kievits vertelde de premier over bureaucratie en bijvoorbeeld overdadige accountantscontroles.

De nieuwe regering stopt met het innovatieplatform dat werd voorgezeten door voormalig minister-president Jan Peter Balkenende, maar wil in een ‘andere vorm’ de kennis gebruiken die het instituut heeft opgeleverd, zei Rutte.
Typisch Mark Rutte. Net als bij de bijstandsmoeder gaat hij zitten ontkennen terwijl het duidelijk is dat de kenniseconomie het moet gaan ontgelden bij zijn kabinet.

De kwaliteit van het onderwijs wordt door zijn ministers nog verder gesloopt en voor innovatie is bijna geen ruimte. En dan nog beweren dat hij meer kassa uit kunde gaat halen. Zonder te zeggen hoe. Want dat kan hij niet.
pi_89109648
Welke kenniseconomie? Leraren zijn slecht, colleges zitten overvol, de universiteiten worden betaald voor het laten afstuderen van studenten ipv ze wat te leren. De kenniseconome is gewoon een politieke term die wel leuk klinkt, want wie wil het nou niet.
  woensdag 24 november 2010 @ 20:29:58 #3
165633 eriksd
The grand facade...
pi_89109677
Sluit mooi aan op mijn kenniseconomiestuk van een tijdje geleden :)
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
pi_89110384
Ah, Mark Rutte

:r
pi_89177503
quote:
1s.gif Op woensdag 24 november 2010 20:29 schreef NightH4wk het volgende:
Welke kenniseconomie? Leraren zijn slecht, colleges zitten overvol, de universiteiten worden betaald voor het laten afstuderen van studenten ipv ze wat te leren. De kenniseconome is gewoon een politieke term die wel leuk klinkt, want wie wil het nou niet.
En bedrijven klagen wel, maar komen zelf ook met niks. Ze staren zich blind op goedkope lonen landen en het lijkt wel alsof ze Nederland helemaal aan het opgeven zijn. Je kan wel klagen over te weinig gekwalificiceerd personeel, maar je kan ze ook zelf opleiden he! Of ga veel meer de samenwerking met scholen aan. Detacheer personeel wat wel kundig is in hun ogen. Zorg ook voor veel meer stage plekken en leer/werkplekken. Klagen en zanikken is wel het gemakkelijkste om te doen he.
pi_89178910
Nederland heeft niet het juiste politieke en culturele klimaat voor een kennisgebaseerde economie:
quote:
Nederland is nu al meer dan dertig jaar bezig zijn kenniseconomie systematisch af te breken. Weg met de industrie, leve de dienstensector, was ons motto. De pers en de politiek hebben dit decennialang gepredikt. In het onderwijs werden de bèta-vakken gesloopt. En nu ineens zijn er mensen die zich zorgen maken over de verdwijnende kenniseconomie!

Nederland was ooit een vooraanstaand kennisland. Ondernemingen als Philips, Shell, Akzo, DSM, en ook Unilever, liepen vooraan in de toepassing van door hen zelf ontwikkelde kennis. De besturen van deze maatschappijen benadrukten voortdurend het belang daarvan. De positie van deze ondernemingen werd in belangrijke mate bepaald door hun geavanceerde technologieën. Hun lange termijnbeleid was gebaseerd op het principe dat je de concurrentie vóór moet blijven in de ontwikkeling van nieuwe processen en producten. En daarvoor heb je een aanzienlijk R&D-apparaat nodig met eerste klas vakmensen. Niet alleen voor nieuwe ontwikkelingen, maar ook voor het in stand houden van de productie van hoogwaardige spullen.

Maar toen kwam er een nieuwe generatie topbestuurders, de generatie van economen, financiers en boekhouders. Die waren voornamelijk geïnteresseerd in de resultaten van het afgelopen kwartaal en keken liever niet verder dan het volgende kwartaal. Hun visie op hun bedrijven was niet een van lange-termijn technische vooruitgang, maar van korte-termijn financiële resultaten. Ze hadden gewoon minder technologische visie. R&D was niet meer zo belangrijk, onderzoekers van wereldnaam werden vervroegd gepensioneerd.

AkzoNobel deed dit het meet consequent: vele technisch hoogstaande en winstgevende bedrijfsonderdelen werden verkocht, zoals de vezels, de katalysatoren, de farmacie en zelfs de unieke supervezel Twaron. AkzoNobel was ooit een veelzijdig chemisch concern met een beroemde research, nu is het vooral een verfproducent, zij het de grootste ter wereld. Nu deed de Voorzitter van de RvB de historische uitspraak: verf en pillen passen niet bij elkaar. Dat is misschien waar uit marketing-oogpunt, maar het is helemaal niet waar uit chemisch-technologisch oogpunt. Het standpunt van Wijers staat dan ook haaks op het beleid van zijn voorgangers.

Helaas hebben de andere hierboven genoemde grote ondernemingen alle aan deze uitverkoop meegedaan. Merkwaardig genoeg heeft de politiek toen nauwelijks gereageerd op deze onomkeerbare afbraak van onze kenniseconomie.

As je bedrijven verkoopt aan ondernemers die geen historische band hebben met deze bedrijven en die geen oog hebben voor de speciale kennis waarop hun productie is gebaseerd, weet je bijna zeker dat deze bedrijven op de middellange termijn ten dode opgeschreven zijn. Als regel zal de koper ze weer doorverkopen, totdat ze uiteindelijk geliquideerd worden. Een goede uitzondering is de verkoop van Twaron aan Tejin, die er rijk aan geworden is (had AkzoNobel met zijn betere R&D dus ook gekund).

Dat enkele jaren geleden Organon door AkzoNobel is verkocht aan Schering (die het doorverkocht aan MSD) is mijns inziens een voorbeeld van een ongelooflijk wanbeleid. Je haalt een aardig bedrag aan contanten binnen, maar je snijdt in de toekomst van je eigen onderneming. Maar dat wordt in Nederland tegenwoordig niet erg gevonden.

Maar het zijn niet alleen de nieuwe industriële bestuurders die gezorgd hebben voor de technologische afbraak. Onze eigen regering heeft op instigatie van de politici, indirect hieraan bijgedragen. De toonaangevende R&D in Nederland was voor een belangrijk deel mogelijk doordat ons onderwijs, tot begin jaren 70, opvallend goed was en vooral goed afstak bij het onderwijs in andere Europese landen. Wij leidden wetenschappers op van topniveau. Maar de kwaliteit van ons onderwijs is over de hele linie enorm achteruit gegaan. De politieke drijfveren daarvoor waren:

op onderwijs kan altijd bezuinigd worden,
je moet het de arme studenten niet zo moeilijk maken.
Deze drijfveren waren in bepaalde politieke kringen erg populair, maar ze hebben er wel toe bijgedragen dat we op onderwijsgebied een tweede-rangs natie zijn geworden. En dit heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de afbraak van onze kenniseconomie.
Bron: kenniseconomie

Verder is er weinig respect en waardring voor mensen die iets goed kunnen (met name op beta gebied), doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg en niet boven het maaiveld uitkomen.
Een funest klimaat voor de ontwikkeling van echte talenten.
In Nederland bepaald de middelmaat, het is een land van dominees en boekhouders, zoals W.F Hermans het zo treffend wist te omschrijven.

Dus wat moeten we wel doen?
Doorgaan waar we nu sterk in zijn, dus Financieele centra (Banken verzekeringen etc.) en de handel en logistiek. Als er kennis voor nodig is, dan kopen we die eenvoudig in of sourcen het out (india, China, etc)
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
  vrijdag 26 november 2010 @ 14:30:22 #7
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_89179233
Allemaal roepen ze dat de kenniseconomie in stand gehouden moet worden, maar niemand waagt zich aan de noodzakelijke hervormingen en financieringen die daarvoor nodig zijn. In plaats daarvan wordt onderwijs al decennialang gezien als kosten- en vooral bezuinigingspost, waar altijd nog wel wat meer vanaf gehaald kan worden. Als je dan tegelijkertijd zoveel mogelijk hoger opgeleiden in het land wilt, waarmee de keuze tussen kwaliteit en kwantiteit al is gemaakt, dan zullen over een paar jaar de resultaten geen verrassing kunnen zijn.

'Kenniseconomie' is een verkiezingsslogan. Niets meer.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  vrijdag 26 november 2010 @ 14:36:41 #8
321876 Cherna
Fuck the System
pi_89179535
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 13:53 schreef Big-Ern het volgende:

[..]

En bedrijven klagen wel, maar komen zelf ook met niks. Ze staren zich blind op goedkope lonen landen en het lijkt wel alsof ze Nederland helemaal aan het opgeven zijn. Je kan wel klagen over te weinig gekwalificiceerd personeel, maar je kan ze ook zelf opleiden he! Of ga veel meer de samenwerking met scholen aan. Detacheer personeel wat wel kundig is in hun ogen. Zorg ook voor veel meer stage plekken en leer/werkplekken. Klagen en zanikken is wel het gemakkelijkste om te doen he.
QFT
Tegenwoordig denken topbestuurders en managers alleen nog aan geld en hebben louter nog een korte termijn visie.
Ze denken met goedkope krachten uit de EU in de toekomst wel alles te kunnen oplossen. De NLer hoeft daarom niet meer opgeleid te worden door scholen en bedrijven. Veel te duur op korte termijn. Maar op lange termijn funest voor onze samenleving. Maar dan zitten de topbestuurders en managers die nu het bedrijfsleven in NL bepalen allang in een mooi zonnig land te genieten van hun geld en zal het hun een zorg zijn hoe het er hier achter 25 jaar uitziet.
krik, krak, sjiemela, sjiemela, sjiemela
krik, krak, sjiemela, sjiemela
pi_89180837
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 14:23 schreef Oud_student het volgende:
Nederland heeft niet het juiste politieke en culturele klimaat voor een kennisgebaseerde economie:

[..]

Bron: kenniseconomie

Verder is er weinig respect en waardring voor mensen die iets goed kunnen (met name op beta gebied), doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg en niet boven het maaiveld uitkomen.
Een funest klimaat voor de ontwikkeling van echte talenten.
In Nederland bepaald de middelmaat, het is een land van dominees en boekhouders, zoals W.F Hermans het zo treffend wist te omschrijven.

Dus wat moeten we wel doen?
Doorgaan waar we nu sterk in zijn, dus Financieele centra (Banken verzekeringen etc.) en de handel en logistiek. Als er kennis voor nodig is, dan kopen we die eenvoudig in of sourcen het out (india, China, etc)
Definieer weinig respekt en waardering eens? Ik hoop dit wel vaker, maar krijg de indruk dat het alleen maar om geld gaat.
  vrijdag 26 november 2010 @ 15:27:42 #10
8369 speknek
Another day another slay
pi_89181951
quote:
1s.gif Op woensdag 24 november 2010 20:27 schreef Arolsen het volgende:
We stoppen inderdaad met subsidies als strooigoed, maar we staan nog steeds aan de Europese top als het gaat om investeringen in de kenniseconomie, zei Rutte woensdag tijdens zijn eerste binnenlandse werkbezoek als premier.
Wat is dit nou weer voor aperte bagger?!
quote:
In een brief aan de tweede kamer op 1 september 2009 heeft de Landelijke Bèta-Actie gewaarschuwd voor de teloorgang van het wetenschappelijk onderzoek aan Nederlandse Universiteiten. De onderfinanciering van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland leidt bij alle faculteiten tot zware bezuinigingen. Zowel de alfa, als de bèta en gammafaculteiten worden zwaar getroffen. De onderfinanciering is voor een groot deel te wijten aan het regeringsbeleid. Ondanks mooie woorden over een kenniseconomie is er geen investering in kennis. R&D investering door de overheid staat op 0.7% van het BBP, terwijl het officiële regeringsvoornemen een investering van 1% van het BBP per jaar is. Het verschil beloopt 1.5 MILJARD euro structureel per jaar.
Let wel, vorig jaar! Het is nu nog lager!
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  vrijdag 26 november 2010 @ 15:32:46 #11
8369 speknek
Another day another slay
pi_89182169

Europese top mensen!
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  vrijdag 26 november 2010 @ 15:36:48 #12
294269 mlg
Ik ben groot, jij bent klein.
pi_89182345
Mensen die de kenniseconomie bekritiseren, maar er geen deel van uitmaken :D
Bonus hier, bonus daar, wat heeft de lage klasse het toch zwaar.
  vrijdag 26 november 2010 @ 15:50:14 #13
294269 mlg
Ik ben groot, jij bent klein.
pi_89183059
Bovendien zijn er in de financiele sector tekorten, en dus valt het allemaal wel mee dat men te 'alfa' is.
Bonus hier, bonus daar, wat heeft de lage klasse het toch zwaar.
  vrijdag 26 november 2010 @ 15:52:39 #14
295457 TomLievense
Verhagen = onbetrouwbaar.
pi_89183190
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 15:50 schreef mlg het volgende:
Bovendien zijn er in de financiele sector tekorten, en dus valt het allemaal wel mee dat men te 'alfa' is.
Zelf een alfa zeker?
Op zaterdag 22 januari 2011 19:19 schreef voice-over het volgende:
Om het woord naargeestig te parafraseren: TomLievense schrijft naargeestige stukjes
  vrijdag 26 november 2010 @ 15:53:49 #15
81187 ethiraseth
Fuck you, got mine
pi_89183243
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 15:36 schreef mlg het volgende:
Mensen die de kenniseconomie bekritiseren, maar er geen deel van uitmaken :D
Want je mag alleen kritiek hebben op iets waar je zelf deel van uitmaakt natuurlijk! :')
Winnaar Agnes Kant knuffel 2010.
Indeed, what are the roots of western geometry? Nothing else but the Egyptian techniques of surveying property.
  vrijdag 26 november 2010 @ 15:54:28 #16
294269 mlg
Ik ben groot, jij bent klein.
pi_89183267
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 15:52 schreef TomLievense het volgende:

[..]

Zelf een alfa zeker?
Ja, en los van de statistieken zie ik veel tekorten in die sector.
Bonus hier, bonus daar, wat heeft de lage klasse het toch zwaar.
  vrijdag 26 november 2010 @ 15:55:59 #17
294269 mlg
Ik ben groot, jij bent klein.
pi_89183343
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 15:53 schreef ethiraseth het volgende:

[..]

Want je mag alleen kritiek hebben op iets waar je zelf deel van uitmaakt natuurlijk! :')
Nee, maar meteen een doemscenario voorstellen, omdat er een subsidie verdwijnt is belachelijk.
Bonus hier, bonus daar, wat heeft de lage klasse het toch zwaar.
pi_89183394
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 15:32 schreef speknek het volgende:
[ afbeelding ]
Europese top mensen!
Nederland is duidelijk gezakt. Het zal nog verder zakken.
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 14:36 schreef Cherna het volgende:

[..]

QFT
Tegenwoordig denken topbestuurders en managers alleen nog aan geld en hebben louter nog een korte termijn visie.
Ze denken met goedkope krachten uit de EU in de toekomst wel alles te kunnen oplossen. De NLer hoeft daarom niet meer opgeleid te worden door scholen en bedrijven. Veel te duur op korte termijn. Maar op lange termijn funest voor onze samenleving. Maar dan zitten de topbestuurders en managers die nu het bedrijfsleven in NL bepalen allang in een mooi zonnig land te genieten van hun geld en zal het hun een zorg zijn hoe het er hier achter 25 jaar uitziet.
QFT
  vrijdag 26 november 2010 @ 16:05:38 #19
8369 speknek
Another day another slay
pi_89183820
Yep





(ook hier wederom, data van voor de bezuinigingen, waarna Rutte beweert dat we 'nog steeds bij de Europese top' horen)
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  vrijdag 26 november 2010 @ 16:05:43 #20
295457 TomLievense
Verhagen = onbetrouwbaar.
pi_89183826
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 15:54 schreef mlg het volgende:

[..]

Ja, en los van de statistieken zie ik veel tekorten in die sector.
Is wel zo'n beetje in alle sectoren het geval. :P
Op zaterdag 22 januari 2011 19:19 schreef voice-over het volgende:
Om het woord naargeestig te parafraseren: TomLievense schrijft naargeestige stukjes
pi_89186183
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 15:03 schreef Big-Ern het volgende:
Definieer weinig respekt en waardering eens? Ik hoop dit wel vaker, maar krijg de indruk dat het alleen maar om geld gaat.
Het gaat idd om geld: de beta studie is moeilijker. je moet echt iets kunnen en het wordt slecht betaald. Voor de 2e WO was het vrij normaal dat een ingenieur in een leidingevende positie zat, nu neemt men daarvoor juristen of bedrijfskundigen.
Exaudi orationem meam
Requiem aeternam dona eis, Domine.
Et lux perpetua luceat eis.
pi_89220406
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 16:56 schreef Oud_student het volgende:

[..]

Het gaat idd om geld: de beta studie is moeilijker. je moet echt iets kunnen en het wordt slecht betaald. Voor de 2e WO was het vrij normaal dat een ingenieur in een leidingevende positie zat, nu neemt men daarvoor juristen of bedrijfskundigen.
Ik ben het met je eens dat ik ook vind dat ingenieurs in leidende posities moeten zitten ipv van die vage managers van tegenwoordig zonder enige kennis van het produkt. Daar gaan ook veel bedrijven kapot aan.
Wel jammer dat je alleen het geld benoemt. Een ingenieur in de techniek/zuivel/wetenschap verdient toch helemaal niet slecht? Ken ingenieurs en die zitten toch wel op 80k. Gezien de huidige tendens -het verdwijnen van bedrijven naar goedkope lonenlanden- lijkt het me ook helemaal niet zo verkeerd om de lonen hier een beetje in de hand te houden.
pi_89225976
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 15:27 schreef speknek het volgende:

[..]

Wat is dit nou weer voor aperte bagger?!

[..]

Let wel, vorig jaar! Het is nu nog lager!
Oh jee, een rechtse politicus die liegt! Niet te geloven! :o

:')
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_89227158
quote:
1s.gif Op woensdag 24 november 2010 20:42 schreef boyv het volgende:
Ah, Mark Rutte

:r
Geweldige bijdrage ^O^

:')
'Wish I was old and a little sentimental'
Porcupine Tee - Normal
pi_89227748
Dit klinkt weinig bemoedigend. Het bedrijfsleven zal het gat dat de overheid laat vallen niet op gaan vangen nu het economisch nog steeds niet heel erg goed gaat. Nu is het begrip kenniseconomie natuurlijk vaag, maar het is wel duidelijk dat de arbeidsproductiviteit omhoog zal moeten willen we het welvaartsniveau handhaven (door de vergrijzing). Er komen minder mensen die meer werk moeten doen. Ik zie niet hoe dat zonder meer innovatie kan. De mensen die je uit de uitkering krijgt zijn toch nauwelijks tot meer in staat dan vrij simpele banen.

Wil je meer welvaart maken dan zul je nu als overheid moeten investeren en tegelijkertijd het bedrijfsleven daarin betrekken. Jammer dat Rutte niet verder komt dan zijn standaard subsidie-is-slecht verhaal. Hij is duidelijk niet meer dan een boekhoudertje.
  zaterdag 27 november 2010 @ 16:56:36 #26
81187 ethiraseth
Fuck you, got mine
pi_89228210
Rutte is een hele matige politicus die de personificatie van de algehele huidige Nederlandse politiek is, namelijk een slapjanus zonder enige visie? Wie had dat gedacht! :o
Winnaar Agnes Kant knuffel 2010.
Indeed, what are the roots of western geometry? Nothing else but the Egyptian techniques of surveying property.
pi_89228801
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 november 2010 16:56 schreef ethiraseth het volgende:
Rutte is een hele matige politicus die de personificatie van de algehele huidige Nederlandse politiek is, namelijk een slapjanus zonder enige visie? Wie had dat gedacht! :o
Euh, ik?
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
  zaterdag 27 november 2010 @ 17:37:31 #28
81187 ethiraseth
Fuck you, got mine
pi_89229681
quote:
6s.gif Op zaterdag 27 november 2010 17:11 schreef Grrrrrrrr het volgende:

[..]

Euh, ik?
High five.
Winnaar Agnes Kant knuffel 2010.
Indeed, what are the roots of western geometry? Nothing else but the Egyptian techniques of surveying property.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')