abonnement Unibet Coolblue
pi_88909188
Nu het vorige deel met 300 berichten zijn maximum heeft bereikt, neemt de maker van Hitchhiking (ad-hoc-carpooling) in the Netherlands het initiatief voor het derde hitchhiking topic. Dit keer met het opgestoken duimpje als topicicon!

We zoeken een leukere openingsafbeelding dan deze. Als je wat hebt, laat maar weten.



Handige en leuke lift-links
Hitchhiking in the Netherlands
Hitchhiking volgens Wikipedia
Tips for hitchhiking volgens Wikitravel
Autostopguide to Europe / Europese liftersgids
Startpagina voor lifters
Hitchwiki ~ a Wiki for hitchhikers
Liftershalte.info ~ liftplaatsen op Google Map
Hitchbase.com ~ liftplaatsenoverzicht
Weblog van de Liftende Hollander
Kant-en-klare liftborden voor in Nederland
Golden Rules van liftveteraan Veit
Liftwedstrijd.com

Vorige delen:
Zie deze reeks.

Positieve verhalen vorige delen:
\'Liftwedstrijd\' naar Zuid-Frankrijk ~ door XxxpimxX
Frank__NL\'s liftborden
Naar Friesland liften ~ door Dikkiedik_2003 (de liftende hollander)
Twee weken op liftvakantie in Polen ~ door Frank__NL
Liftend naar Parijs-Roubaix ~ door Frank__NL
Naar Normandie ~ door Dikkiedik_2003 (de liftende hollander)
Het is zomer 1987... ~ door Knip

Negatieve verhalen vorige delen:
Nachtmerrie in Frankrijk

Gratis onderdak onderweg
http://globalfreeloaders.com/
http://couchsurfing.com/
http://www.hospitalityclub.org/

Laatste / eerste post:

quote:
Hallo allemaal,

Ik vroeg me af, heeft iemand dit wel eens gedaan en wat zijn je ervaringen ermee? Er bestaat een handige site waar je mensen kunt benaderen om bij hun de nacht door te brengen, valt dit te combineren met liften bijvoorbeeld? Of kun je dan niet goed plannen wanneer je bijvoorbeeld in , pak em beet, barcelona aan zult komen? Ik zit namelijk na te denken hoe ik als arme student :P deze zomer toch een mooie belevenis kan meemaken, dacht dat dit misschien wel tof is!

Iemand ervaring?


[ Bericht 74% gewijzigd door UIO_AMS op 19-02-2015 13:34:40 ]
pi_88909328
Nou, mij lijkt het niets en ik heb er dan ook geen ervaring mee. Hoewel sommige plekken niet zo onveilig zijn om te liften, zou ik dat tegenwoordig niet meer doen. Couchsurfen heb ik dan weer wat minder moeite mee, maar toch slaap ik liever in hotel o.i.d.

Je kunt als "arme" student natuurlijk ook gewoon gaan sparen om op vakantie gaan, net zoals de meeste mensen dat doen :P
pi_88909369
Lijkt mij ook niks, baantje zoeken maar, je hebt nog een hele winter om wat centjes te verdienen, genoeg goedkope hoteletjes etc.
Spelfout gevonden? Boeit me niet.
pi_88909424
Ik vind liften nog steeds erg vet. En je kunt beter naarmate je doel binnen bereik komt even ergens een couchsurf plek zoeken.
Ik weet niks van Hindoes. Wel van Samoerai en andere dingen.
pi_88909523
quote:
14s.gif Op vrijdag 19 november 2010 17:26 schreef boem-dikkie het volgende:
Ik vind liften nog steeds erg vet. En je kunt beter naarmate je doel binnen bereik komt even ergens een couchsurf plek zoeken.
Dat zou ik nog altijd es willen doen. Maar misschien als ik wat ouder ben :P
pi_88909654
quote:
Ik vind liften nog steeds erg vet. En je kunt beter naarmate je doel binnen bereik komt even ergens een couchsurf plek zoeken.
Regel je dat niet van te voren via internet en wat mailverkeer heen en weer? Lijkt me beetje lastig toch als je bijvoorbeeld in zuid frankrijk zit en denkt van mja overmorgen zijn we dr wel.. opzoek naar contact met couches
pi_88909710
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 november 2010 17:31 schreef steefann het volgende:

[..]

Regel je dat niet van te voren via internet en wat mailverkeer heen en weer? Lijkt me beetje lastig toch als je bijvoorbeeld in zuid frankrijk zit en denkt van mja overmorgen zijn we dr wel.. opzoek naar contact met couches
Ah, het zijn geen hotels hè! Die couch-surf plekken zijn volgens mij gewoon ontstaan doordat mensen geen slaapplek konden vinden en zo even bij iemand anders konden crashen.
Ik weet niks van Hindoes. Wel van Samoerai en andere dingen.
pi_88909760
Staat ook op mijn lijstje om ooit nog eens te doen. Heb er zelf nog geen ervaring mee, maar ik hoor alleen maar goede dingen over CS van mensen die dit al gedaan hebben.
It is impossible to enjoy idling thoroughly unless one has plenty of work to do.
A man is rich in proportion to the number of things he can afford to let alone.
pi_88910070
Ik heb gelift, en ik zie niet in hoe je een betrouwbare schatting kan maken waar en wanneer je een bed nodig hebt. Tenzij je heel veel ervaring op een bepaald traject hebt.
Couchsurfen zou ik niet zo snel doen, ik heb een keer bij een kennis in Berlijn geslapen. Dat was wel leuk maar toch ook een beetje ongemakkelijk, en haar kende is dus al een beetje. Mn huis staat overigens wel open om mensen te laten slapen.

Ik zou dus zelf nooit aan zo'n vakantie beginnen, iets teveel onzekere factoren. Vakantie voor mij betekent gewoon lekker alles zelf in de hand houden.
Elin: What the hell are we doing? We must be out of our damned minds!
Agnes: Yes, I know.
Elin: But we are so fucking cool.
pi_88910114
Liften is voor mietjes, echte bikkels pakken de goederentrein.
pi_88910144
Leuk dat meerdere mensen dit soort ideeen hebben :) Opzich lijkt het mij wel leuk om ergens anders te slapen, ik zeg niet dat we (ik zou het liefst samen met mn vriendin gaan) elke keer gaan couchsurfen, maar hier en daar lijkt me wel nice- hopelijk zijn er nog mensen met ervaring met het couchsurfen
pi_88933911
Vrij veel ervaring mee, ook lange stukken (+/- 8,000km) liften en couchsurfen.
Als je geen haast hebt is het wel te doen om een planning te maken hoor. Met haast bedoel ik A'dam - Barcelona in twee dagen doen of iets dergelijks. Als je je reis in redelijk behapbare stukken verdeeld dan kun je een redelijke inschatting maken van wanneer je waar aankomt. Als je weet dat je op dag 1 tot plaats X komt, dag 2 op Y etc dan kun je in die plekken meerdere mensen vantevoren een berichtje sturen voor een slaapplek.

Mijn ervaring is wel dat als je lange stukken lift, je vaak in onverwachte situaties terecht komt. Zo kun je compleet out of the blue uitgenodigd worden om mee te gaan op een of andere dagtrip, zit je een hele nacht biertjes te drinken, dat soort grappen...Dan is je planning natuurlijk redelijk aan puin. Daarom zoek ik meestal ruim vantevoren op CS naar mensen voor wie het niet zoveel uitmaakt wanneer je aankomt. Eigenlijk altijd wel mensen gevonden die het prima vonden als ik schreef "ik vermoed tussen dan en dan door je stad te komen, zou ik bij jou kunnen crashen?". Vaak geven ze je zelfs hun telefoonnummer zodat je op het laatste moment nog kan doorgeven of je al dan niet een slaapplek nodig hebt. Verder zul je zien dat veel mensen die je meenemen, vooral als de dag ten einde loopt, je een slaapplek aanbieden. Al helemaal wanneer je een eigen tentje ofzo bij je hebt, vaak zat bij wildvreemden in de achtertuin gekampeerd. Al met al, prima te doen dus.

FYI: liften in Zuid-Europa is vrij kut. Gastvrijheid is er toch minder en je wordt absoluut minder snel meegenomen dan wanneer je bijvoorbeeld in Noord- of Oost-Europa lift.
pi_88982030
Pilgrim, geweldig goeie post! Hier heb ik zeker wat aan. Fijn dat het dus kennelijk haalbaar is om via CS een slaap te regelen in een bepaalde periode zoals je aangeeft. Mag ik vragen, welke richting van Europa is het beste om te liften voor de eerste keer? Ik heb er totaal geen ervaring mee, zuid europa is niet handig zei je.. welke routes zijn wel gangbaar? (iets preciezer dan Noord/Oost)
pi_89002306
Steefann, Zuid-Europa kan natuurlijk gewoon, overal zijn toffe lui die je gewoon meenemen. Mijn ervaring is alleen dat ze daar wat dunner gezaaid zijn. Hou dus rekening met langer wachten en relatief veel mensen die niets met lifters op hebben. Wel een extra uitdaging dus.

Wat ideeën:
Scandinavië is leuk om te liften. Je mag overal wildkamperen (als je maar tenminste honderd meter van het dichtsbijzijnde huis of weg bent). Vooral in Noorwegen is dat leuk, de E16 gaat van Oslo helemaal naar de Noordkaap, en aangezien het de hele nacht licht is in de zomer kun je dus lang doorliften, langs de weg aan een fjord kamperen en 's ochtends binnen twee minuten weer aan de weg staan. Houdt wel rekening met veel muggen. Noorwegen, vooral het hoge Noorden, is erg gastvrij, en iedere auto die je meeneemt is een dikke Volvo met een Björn achter het stuur die perfect Engels spreekt. Wel lang wachten omdat er weinig verkeer is, maar dat is geen straf in het landschap daar. Als je eenmaal wordt opgepikt dan zit je vaak ook gewoon 500km of meer bij dezelfde chauffeur in de auto omdat alles ver uit elkaar ligt.
Om een idee te krijgen: ik heb NL - Noordkaap gelift in zeven dagen. Terug idem.

Wat verder erg leuk is, is bijvoorbeeld via Wenen en Budapest verder het oosten in, richting Tsjechië bijvoorbeeld. Vanaf Hongarije zul je merken dat liften heel normaal wordt gevonden, en je zult eigenlijk nooit lang wachten. In tegenstelling tot de luxe van Scandinavië is dit wel even anders. Veel brakke auto's en chaffeurs die niet vies zijn van een borrel. Verder goede verhalen gehoord over liften in Slovenië, Kroatië en die contrijen, maar daar heb ik zelf nog niet gelift. Dan zit je dus wel lekker zuidelijk, maar zonder chagrijnige Spanjaarden.

Veel plezier in ieder geval. :)
pi_89272727
Heb ca. 60.000 km (60k km kan ook) gelift. Ben sinds 2004 Couch Surfers en gebruik het van tijd tot tijd bij het reizen. Vindt het wezenlijk dat ik niet alleen gebruik om uit logeren te gaan, maar ook minimaal zo veel nachten mensen ontvang. Helpt zelfs tegen eenzaamheid! Hotels en hostels zuigen geld. Kamperen gaat nog wel, vooral op kleine natuurcampings dan he en in de natuur natuurlijk.

Laatste acht winters ben ik steeds 7 tot 14 dagen weg geweest rond Kerst of Oud en Nieuw en bijna altijd bij vrienden of Couch Surfers gelogeerd in het gastvrije voormalige Oostblok, afgezien van 1 nacht in een hotel en een aantal nachten in nachttreinen en nachtelijke sneltreinen. Het werkt dus best goed. Ga je liften kan je alleen geen exacte aankomsttijd geven. Ben je beginnend lifter (of anders gezegd, heb je de technieken van efficient liften nog niet in de hand) kan het lastig zijn om zelfs maar een indicatie te geven. Maar je kan altijd nog 'n nacht in een hostel blijven, als het sneller ging dan gedacht. En als het meer tijd kost, is 'n SMS of of je wil bellen natuurlijk altijd mogelijk, dan weet jouw gastheer of gastvrouw waar hijzij aan toe is.

> Mag ik vragen, welke richting van Europa is het beste om te liften voor de eerste keer?

Een aantal keren een stuk gaan liften binnen Nederland. Rustig opbouwen. Tenminste dat was mijn methode.

[ Bericht 14% gewijzigd door Frank_NL op 28-11-2010 21:21:07 ]
pi_89661438
Dank voor alle reacties nog!

Wordt waarschijnlijk toch wel Noorwegen Zweden. Maar er resten nog een hoop vragen. Couchsurfen zien we wel van af denk ik, wordt toch wildkamperen. Nemen jullie ook altijd tent matje en slaapzak mee?
pi_89959501
Ik ben vorig jaar zomer vanuit Groningen naar een dorpje vlakbij Martigny gelift.

Met de trein naar nieuweschans, kwamen daar om half 11 aan. Toen lukte het niet meer dus tentje opgezet.
's ochtends om half 8 een lift en om half 11 's avonds op de camping dikke 1000 km verder.

Een week later 's ochtends vroeg afgezet door mn pa bij martigny en 's avonds aangekomen in Perpignan: 760km; maar lastigere km'ers.

Een week later om half 10 afgezet bij de snelweg en toen 's avonds gestrand in Luxemburg: 1000 km
De volgende dag rustig vanaf luxemburg naar Groningen gelift.

Prima te doen dus! Gaat sneller dan mijn ouders rijden. Langs de snelweg staan is niet mijn hobby, bij tankstations gaat het veel beter.

Langste liften waren van osnabruck-bern: 750 km Volvo s80
en
Perpignan- toul: 850 km Mercedes E350

Goed te doen dus hoor, dat liften:)
He put my feet upon a rock, he makes my footstep firm!
pi_90976056
http://broedplaats.nudge.(...)erijden?ref=comments

Nudge is een platform voor duurzame consumenten, en daar wordt als tip gegeven om te gaan liften. Misschien een idee om daar even wat basistips te plempen?
  dinsdag 11 januari 2011 @ 09:07:14 #19
18008 hornage
FOK! Movie Trivia-Prijsmeester
pi_91150506
Ik heb al heel wat couchsurfers bij mij thuis gehad en bijna altijd was dit een leuke en gezellige ervaring!

Binnenkort ga ik voor het eerst een weekje liften en couchsurfen met mijn vriendin naar Belgie. Wel zin in!
Deze zomer zijn we van plan om dit naar Zweden te doen. Ben wel benieuwd, nog nooit lange stukken gelift :P
Test je filmkennis! Speel mee met FOK! Movie Trivia en win prijzen!
pi_91534720
Afgelopen weekeinde weer eens Maastricht-'s-Hertogenbosch gelift. Drie chauffeurs heen, twee terug.
pi_91739315
Zijn er mensen die misschien een mindere ervaring met couch surfing kunnen melden?
pi_91739360
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 10:45 schreef Monstarr het volgende:
Zijn er mensen die misschien een mindere ervaring met couch surfing kunnen melden?
Nou, eigenlijk niet. :)
Beter onethisch dan oneetbaar
  zondag 23 januari 2011 @ 14:30:24 #23
18008 hornage
FOK! Movie Trivia-Prijsmeester
pi_91748451
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 10:45 schreef Monstarr het volgende:
Zijn er mensen die misschien een mindere ervaring met couch surfing kunnen melden?
Ik heb alleen nog maar gehost, volgende week voor het eerst zelf surfen, maar hoezo?
Zelf nooit een vervelende ervaring gehad...
Test je filmkennis! Speel mee met FOK! Movie Trivia en win prijzen!
pi_91772096
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2011 10:45 schreef Monstarr het volgende:
Zijn er mensen die misschien een mindere ervaring met couch surfing kunnen melden?
Eigenlijk lees ik met het meeste plezier de negatieve reviews op de site :@ :')
Sommige mensen zijn echt :')
pi_91794385
Kan me indenken dat dat een drempel is voor sommige mensen vandaar.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')