Wij zijn gisteravond bij
Kasteel Heemstede in Houten geweest. Onze eerste keer bij een ster-restaurant, en het was goed!
Omdat we zelf in Nieuwegein wonen, hadden we er bijna een thuiswedstrijd van kunnen maken. Maar om er helemaal een weekendje weg van te maken, hebben we maar meteen een combi-arrangement gedaan met een overnachting bij Hotel Houten, een vrij nieuw van der valk hotel wat vlakbij het restaurant staat.
Als je de oprijlaan oprijdt, voel je je al bijna een kasteelheer uit de 18e eeuw. Het kasteeltje is in 1987 compleet afgebrand, en in 1999-2002 compleet gerestaureerd door Phanos (nu hoofdsponsor van FC Utrecht) Het restaurant zit in het souterrain van het kasteel, je eet tussen de gewelven.
Bij binnenkost, iets voor 7 uur, kregen we een aperitief van olijfboomlikeur, heel zoetig (bijna perzik) met champagne. Daarbij een appetizer van diverse gdroogde groenten (biet, wortel) als voorafje, met een dip van kerriemousse.
Daarna volgden meteen de
amuses:
Erwtensoepje met spekschuim en gerookte paling. Ik had 's ochtends een mountainbiketocht gereden, en daarna is het altijd erg lekker om een warme bak snert te eten. Deze was echter nét iets geraffineerder, hele lichte rokerige smaak, en het schuim bovenop had een herkenbare speksmaak. Bovenop een heel dun reepje gedroogd roggebrood, met een smeerseltje van gerookte paling.
Dim Sum van gevogelte, prei, kerrie en feta. Die was gewoon lekker!
gefrituurd in een notige olie, lekker krokant deeg eromheen.
Oester met komkommer en komkommer schuim. Ik hou niet van oesters, maar ik heb m maar netjes opgegeten. Komkommerschuim was wel lekker.
rundertartaar met parmezaanschuim. Erg lekker. Stevige tartaar, goed hartig, en een lekker romig kaasschuim.
Onze ober kwam vervolgens vertellen wat we gingen eten. Ik had bij het boeken van mn arrangement al aangegeven dat we graag het 7-gangen menu
degustation wilden eten, met bijpassende wijnen. Het hotel had dat netjes aan het restaurant doorgegeven, maar toch attent om even te checken of onze wensen niet veranderd waren. We lieten ons lekker verrassen, ik heb alleen aangegeven dat als er in het verdere menu nog weke schaaldieren zitten, ik die graag aan me voorbij laat gaan
Omdat we aan het einde een printje van het menu meekregen kan ik gelukkig alles nu uittypen. Na 7 gangen wijn had ik anders echt niet alles onthouden
Gang 1Gebraden tamme eendenborst, met gemarineerde rode kool, gebakken eendenlever, gekarameliseerde appel, en kruidencoulis.
Heerlijk mals en rosé borstje, rode kool was erg lekker (er zat iets van een uitje in, waardoor ie wat hartiger werd) en de lever was ook erg fijn: krokant van buiten, zacht van binnen. Mn vriendin dacht altijd dat ze lever niet lekker vond, maar is daarover nu van gedachten veranderd.
De kruidencoulis leek iets van een pastinaak-crème te zijn.
Wijn bij deze gang was een Californische viognier, van Cline. Lekker fris, bloempjes, perzik. Een verrassende keus: toen we de wijn kregen ingeschonken had ik al gerekend op een gang met vis, en dan krijg je toch gevogelte, ik zou bij eendenborst rode wijn verwachten. Het frisse uit de wijn combineerde heel goed met het appeltje.
Gang 2Zacht gegaarde zalm met honing-dille marinade, wilde spinazie, ravioli met geitenkaas, basilicum en dragon schuim.
Nu weet ik tenminste ook dat Dragon net zoals venkel smaakt, anijs-achtig. En met zacht gegaard bedoelen ze ook echt: zacht. Botermals visje, het smolt op je tong. De ravioli was een gefrituurd dingetje, waardoor ie meer op een mini-loempia leek dan op ravioli. Maar wel erg smakelijk!
Ook hierbij kregen we de viognier die ook bij de eerste gang zat.
Gang 3Gegrillde coquille (voor vriendin) en gegrillde griet (voor mij) . Omdat ik eerder wat had gezegd over "geen schaaldieren voor mij" Ik was alleen even vergeten dat coquille niet snotterig is als je m bakt. Bij ons gegrillde zeespul: gebakken bloemkool met kappertjes en augurk, pata negra ham, en schuim van parmezaanse kaas.
Errug lekker! Ik heb uit mn jeugd een bloemkool trauma, dus zelf maak ik het nooit.maar als je het in kleine dobbelsteentjes bakt, wordt het zoveel lekkerder. De cuisson van mijn grietje was ietsje te ver, en daardoor zo mals als de zalm uit de vorige gang. De coquille van mn vriendin was perfect. Eindelijk kan ik eens een keer het woord
cuisson gebruiken, nu voel ik me een echte culi-journalist
Erbij: een Lugana van het gardameer. Stevig, houtig, veel body. Mag ook wel met zo'n smaakbom als pata negra ham. Het wijnhuis zou volgens mij "Le qualara" moeten heten, maar ik heb m nog niet gevonden op internet. Hiervan wil ik wel een doos!
Omdat het tempo aan de hoge kant lag, kregen we (vooral mijn vriendin die niet zo'n geoefend alcoholist is als ik) de wijntjes niet op tijd weg voor de volgende gang. We hebben gevraagd of vanaf gang 4 het tempo iets omlaag mocht, en dat was geen enkel probleem. Er ontstond even een klein communicatiefoutje toen de keuken gang 4 wel snel serveerde (waren ze natuurlijk al aan het bereiden toen wij onze wens doorgaven), maar de wijn er nog niet bij was geserveerd omdat onze sommelier ons niet wilde haasten. vanaf gang 5 gingen wijn en eten wel in gelijk tempo.
Gang 4 Rouleau van zeetongfilet met gebakken kalfswang, (vriendin) en pittige gamba (ik) Waarom we hier 2 verschillende onderdelen kregen hebben we nooit begrepen, we dachten eerst dat er per ongeluk onvoldoende kalfswangetjes waren. Achteraf denk ik nu dat ze mijn schaaldieren-wens ook doorgevoerd hebben in deze gang, en mij de kalfswang wilden geven, en de gamba's aan mn vriendin. Achteraf een prima misser, want de gamba's waren pikant, en dat is niks voor haar.
Verder nog: auberginecrème, tomaat, romige basmatirijst, gerookte bietjes en milde kerriesaus.
De rouleau was gevuld met los zeetong-vlees binnenin, met daaromheen een mooi gewikkeld stukje filet. heerlijke rijst, gerookt bietje was ook erg smakelijk.
De wijn hierbij was een Bourgogne, Mâcon Igé
Gang 5Het hoofdgerecht, een hertenrugfilet met aardappelschuim, krokante aardappel, schorseneren, meiraap, rode uien compote, en rode wijnsaus.
Het stukje hert was opgemaakt met een aardappelpurée, met daarin kleine krokantjes (een beetje zoals knispers op een softijsje) van rode en gewone aardappel. Heel leuk gedaan. Vlees was prachtig mals, maar langzaam aan raakten we nu wel een beetje vol...
Wijn hierbij: Raimat, catalaanse rode wijn. Merlot volgens mij.
Gang 6Brie de meaux, knolselderij, truffel en coulis van bleekselderij. Lekkere brie, met een flinterdun gesneden plakje toast. De coulis van bleekselderij, een heel ichtgroen sausje, was lekker verfrissend.
Er werd nog een glaasje van de Raimat bijgeschonken.
Gang 7Chocolade dessert met hazelnoot mousse, ijs van banaan en kokos, een lollie van banaan gedoopt in chocolade.
Mevrouw is van de toetjes, dus die begon al te glimmen. Allemaal heel lekker, en uiteraard een zoetig dessertwijntje erbij: beeren Auslese.
Tenslotte kwam er nog koffie (ik) en thee (mevrouw) met friandises. Ook weer een feestje: een spekkoekje wat eruit zag als engelse drop, geleitje van gesuikerde mango, citroencake, een macaron die smaakte als een amaretto-koekje, een crème brulée van een heel speciaal nootje (waarvan we de naam kwijt zijn) en een glas met een extreem lange vinger, en een lollie van caramel, maanzaad, en sesamzaad.
Wat een heerlijke overdaad allemaal
Voor een eerste keer michelin-ster eten een meer dan prima ervaring. Bediening is van een klasse en niveau wat je bij de pizzeria op de hoek niet krijgt, en dat is bij zo'n restaurant een belangrijk deel van de ervaring. In het begin een beetje stijfjes, maar toen ze doorhadden dat wij wel in waren voor een grapje, werden ze al snel wat losser (en wij ook, door al die wijn). De brigade is jong, en wij waren ook veruit het jongste publiek van de avond. Wel wat jongeren die met hun ouders uit eten waren. Verder veel opgedofte rijkelui, die het allemaal heel gewichtig laten overkomen als ze een dure fles wijn bestellen. Niks van al dat hautaine gedoe aantrekken, wij komen hier tenslotte om verwend en verrast te worden
Kosten: door het arrangement met hotelovernachting erbij wordt het allemaal een beetje ondoorzichtig, maar het eten & drinken heeft rond de 300 ¤ gekost. Zoals te verwachten bij zo'n restaurant, aan de prijs, maar het is het wel waard!
Cijfer: 8
[ Bericht 0% gewijzigd door Gripper op 23-01-2011 20:44:31 ]