Ah, op die manier.quote:Op woensdag 19 mei 2010 17:28 schreef prinseszondererwt het volgende:
Ik ook niet, snapte de huiliesmiley alleen niet zo goed.
Nee, als je niet alles mijdt dat gelatine bevat ben je geen neppe vegetariėr, maar rijsttafel en p.f. lijken wel heel ruim met dat begrip om te springen. Prima, maar roep dan ook niet dat je vegetariėr bent.
Volgens mij zijn we het stiekem best met elkaar eens.
Zoals gezegd geef ik het ook letterlijk toe. Ik ben geen vegetariėr:quote:Op woensdag 19 mei 2010 17:28 schreef prinseszondererwt het volgende:
Ik ook niet, snapte de huiliesmiley alleen niet zo goed.
Nee, als je niet alles mijdt dat gelatine bevat ben je geen neppe vegetariėr, maar rijsttafel en p.f. lijken wel heel ruim met dat begrip om te springen. Prima, maar roep dan ook niet dat je vegetariėr bent.
Volgens mij zijn we het stiekem best met elkaar eens.
Er is geen topic genaamd 'mensen die af en toe wel vis eten, maar toch minder of geen vlees', dus post ik maar hier Misschien kom ik nog wat nuttige tips tegen.quote:Op woensdag 19 mei 2010 02:27 schreef rijsttafel het volgende:
Ik ben sinds een maand een hypocriete vegetariėr. Wat betekent dat ik zelf geen vlees koop of bak, maar als ik niet thuis ben en iemand anders dat wel doet, en er is niets anders te eten, dan eet ik het wel.
Overigens kook ik (voorlopig?) nog wel gewoon met vis, aangezien dat erg gezond schijnt te zijn i.t.t. vlees. Beetje nep vegetarisch dus, ik weet het. Maar ik post hier toch in de hoop wat goede recepten enzo te vinden.
Ja zo iets En ik ben nog een beetje zoekende.quote:Op woensdag 19 mei 2010 16:52 schreef ChipsZak. het volgende:
Omdat je ergens de lijn moet trekken. Hoe ver wil je het anders doortrekken? Ook geen leer, geen bont, geen weipoeder, geen vetzuren, geen producten getest op dieren, oh en dan het liefst ook nog even lid worden van Peta, Greenpeace & de Vegetariersbond. Anders ben je maar een neppe he, en sta je nergens achter!
Weet je wat, word gelijk maar veganist, maar zelfs dan zit je waarschijnlijk nog niet goed, .
Snap je? Ik neem aan dat jij ook tegen kinderarbeid bent, maar ik zeg toch ook niet dat jij alleen maar spullen moet kopen die niet door kinderen gemaakt zijn?
Of als jij wel eens geld geeft aan de kankerstichting dat jij dan niet mag roken, niet te lang in de zon mag liggen en veel broccoli moet eten omdat je anders er niet achter staat?
Sorry maar ik eet geen garnalen hoor!quote:Op woensdag 19 mei 2010 17:02 schreef prinseszondererwt het volgende:
Lieve chipszak, er is toch wel een verschil tussen garnalen blijven eten en jezelf vegetariėr noemen en veganisme. En ja, ik worstel ook bijna dagelijks met de grenzen van wat ik wil eten. Maar er bijv. zomaar van uit gaan dat alle koek 'kan' is imho een beetje gemakkelijk. Maar ik geloof heus dat jij er goed over nadenkt, daarvoor hoef je geen huiliesmiley op me af te vuren.
Ik heb ze gehaaldquote:Op woensdag 19 mei 2010 13:51 schreef ChipsZak. het volgende:
Oh, tip voor iedereen die het lekker vind, .
deze
http://www.vander-wal.nl/(...)ginal%2016x140gr.jpg
zijn nu in vegaversie (van Katjamerk gewoon).
Jeej! Ik gaf een tip en die is opgevolgd, .quote:
Goed idee. Rustig aan doen dus en kijken wat goed en lekker aanvoelt.quote:Op woensdag 19 mei 2010 12:38 schreef Cassima het volgende:
[..]
Ik zou jezelf aanvankelijk niet te veel opleggen, dan gaat de lol er ook zo vanaf. Als je als geminderd bent met vlees kun je het als volgende stap helemaal schrappen, en daarna weer verder zien, toch?
Ik ben trouwens ex-vega, maar eet heel weinig vlees. Als ik al vlees eet moet het echt wat toevoegen aan de maaltijd, en dan nog probeer ik altijd wel verantwoord vlees te kopen. Vis eet ik ook af en toe. Andere dingen let ik niet op. Ik vind vegetarisch eten over het algemeen gewoon het lekkerst, dat is voor mij de hoofdreden.
quote:Op woensdag 19 mei 2010 18:58 schreef ChipsZak. het volgende:
[..]
Jeej! Ik gaf een tip en die is opgevolgd, .
Lekker spul hm, .
Eens! Behalve met het aubergine gedeelte, dat lust ik niet graag, .quote:Op woensdag 19 mei 2010 19:07 schreef douche-eendje het volgende:
Ach het is ook geen wedstrijdje wie de meest diervriendelijke eter is, ik ben zelf al blij dat er meer mensen zijn die bewust gaan nadenken over hun eten en kunnen inzien dat een maaltijd zonder vlees ook een prima maaltijd kan zijn.
Mijn auberginecurry was . Die ga ik vast nog wel een keer maken.
Recept ?quote:Op woensdag 19 mei 2010 19:07 schreef douche-eendje het volgende:
Ach het is ook geen wedstrijdje wie de meest diervriendelijke eter is, ik ben zelf al blij dat er meer mensen zijn die bewust gaan nadenken over hun eten en kunnen inzien dat een maaltijd zonder vlees ook een prima maaltijd kan zijn.
Mijn auberginecurry was . Die ga ik vast nog wel een keer maken.
Ja, dat laat je doen. ahahaahaaquote:Op woensdag 19 mei 2010 18:47 schreef P.F het volgende:
[..]
Ja zo iets En ik ben nog een beetje zoekende.
En sorry dat ik insecten dan minder erg vind, maar een mug sla ik nooit dood hoor !
Wat een raar recept? "1 tl currypasta, kerriepoeder of garam masala". Is nogal een verschil, niet?quote:Op woensdag 19 mei 2010 19:27 schreef douche-eendje het volgende:
Recept:
http://www.devegetarier.n(...)ecurry-met-kokosmelk
Ik had vorig jaar september een BBQ van mijn werk, ook veel lekkere vega-hapjes. Zoete puntpaprika met feta+olijfolie met wat kruiden, wat aluminumfolie erom en dat op de BBQ
Ik heb De Dikke Vegetariėr. Goed en zeer uitgebreid kookboek, maar niet echt een kookboek waar kant en klaar 'leuke' recepten in staan. De Dunne Vegetariėr is meer van de leuke recepten (die gerechten zijn gebaseerd op de Dikke Vegetariėr, maar dan al gecombineerd en met glossy foto's.) Wel leunt de Dunne Vegetariėr iets te veel op Antoinette Hertsenberg en haar gezin. Dat bevordert mijn eetlust bepaald niet.quote:Op donderdag 20 mei 2010 11:05 schreef cinnamon_M het volgende:
Heeft iemand hier trouwens de dikke vegetariėr? Ben wel benieuwd of daar leuke recepten in staan!
Nouja, ik geef hem toch maar idd, .quote:Op donderdag 20 mei 2010 11:05 schreef cinnamon_M het volgende:
Chipszak; kan me voorstellen dat het lastig was aanvankelijk, vega eten als je kazen en peulvruchten niet echt waardeert (althans, toen ik vrijwel geen vlees at, at ik me er het ongans aan ). Wel leuk dat je onbewust toch invloed hebt gehad op het eetpatroon van de ouders van je vriend Heb het zelf ook wel eens gemerkt, voor veel mensen is het niet eens dat ze vlees per sé zo geweldig vinden, maar meer gewoonte, denk ik ook...
Maar receptjes zijn altijd welkom! Al ben ik denk ik wel idd zo'n moeilijk-doe vega (of gematigd vleeseter, ben natuurlijk helemaal geen vega) we houden gewoon allebei erg van lekker uitgebreid koken! Al vind ik het zelf niet erg om eens een concessie te doen om geen vlees te eten, ik wil mijn vriend natuurlijk overtuigen van het feit dat vega net zo culinair verantwoord kan zijn
Vanavond gaan we iig kaasfonduen, dus dat scheelt alvast Verder wil ik eens denken over leuke vega pastagerechten (das zo makkelijk vega te maken!), spaanse tortilla en quiche lenen zich er ook wel voor... Maar hebben jullie nou ook, dat je zo snel uitkomt op kaas en/of deeg-gerechten?
Vriendlief heeft zelf wel een lekker -bij toeval vega- gerecht in zijn repetoire, misschien binnenkort eens eten: andijviestamppot met cashewnoten, parmezaan en rode saus (rode wijn + rode vruchten)
Heeft iemand hier trouwens de dikke vegetariėr? Ben wel benieuwd of daar leuke recepten in staan!
quote:Rijst a la CZ. d'r schoonmoe, .
Voor twee personen.
Nodig:
1 glas zilvervliesrijst
2 glazen heet/gekookt water
2 uien
Vegeta & peper
Twee grote uien snijden (snippertjes maken, niet van die ronde).
Die doe je dan in de pan (met olijfolie o.i.d. natuurlijk) en die laat je even bakken tot ze lichtbruin worden.
Dan neem je 1 kop rijst (echt een goed drinkglas helemaal vullen) en dat gooi je erbij en dan laat je dat samen even 2/3 min bakken, waarbij je het constant blijft roeren.
Vervolgens pak je twee glazen (dezelfde als je hierboven gebruikt hebt) en daar doe je heet/gekookt water in (handig als dat dus alvast klaar is) en dat gooi je erbij.
Dan voeg je wat peper en vegeta (kruid: Turkse winkel) toe, en dan ga je aan het water proeven of het al op smaak is.
Zo ja, dan doe je de deksel op de pan en dan laat je het 20/25 minuten zo stomen.
Daarna is het als het goed is klaar.
Let er wel op dat er dus niet zo'n gaatje in het deksel zit, want alle stoom moet gewoon in de pan blijven.
Wat ze er vaak bij doet zijn paprika's .
Voor twee personen gebruiken wij er vaak 3,5/4 stuks van. Je snijdt ze elk in 4 stukken, dan smeer je ze in met olie (gemengd met peper en zout) en die doe je in de oven. 15 minuten voorverwarmen, 20 mins in de oven, zoiets.
Hoewel zelf geen vegetarier ben ik wel de trotse bezitter van een aantal vega-kookboeken. Ik vind de boeken van Kurma Dasa ook een echte aanrader. Heel veel variatie! En niet bepaald slank. Afgelopen weekend heb ik o.a. een cheesy vegetable tart gemaakt en linzendonuts met rabarberchutney. Lekker!quote:Op donderdag 20 mei 2010 11:18 schreef zassss het volgende:
Probeer eens deze vega kookboeken:
World Food Cafe (I & II), Chris Caldicott
World Vegetarian Cookbook, Madhur Jaffrey
How to Cook Everything: Vegetarian: Simple Meatless Recipes for Great Food, Mark Bittman
Veel engelse boeken omdat ik NL vega vaak saai en smakeloos vind.
Grappig dat je dat zegt - ik ervaar het precies andersom. Ik schaar mijzelf in de categorie 'bewuste vleeseters'; ik eet weinig vlees en vis, maar het spul dat ik eet moet dan wel echt goed zijn. En dat betekent ook dat ik moeite in mijn vlees/vis wil steken. Doordeweeks eten we dus vrijwel altijd vegetarisch, omdat dat makkelijker en sneller is!quote:En zelfgemaakte falafel, heerlijk! Risotto, pasta met champignons en walnoten, groentekroketten, vega pizza's (let op de kaas), salades etc. Allemaal top! Vegetarisch hoeft niet saai te zijn, absoluut niet! Ik vind vega koken uitdagender dan "normaal" (dus met vlees/vis) koken, het is veel moeilijker en vraagt meer creativiteit. Het enige lastige is de BBQ, maar zelfs daarvoor kan je nog lekkere dingen maken.
Dat klinkt juist wel goed, het hoeft voor mij echt niet makkelijk te zijn; ik zoek juist meer naar manieren om wat 'uitgebreider' vegetarisch te koken. Eens even in een boekwinkel snuffelen binnenkort. En even op youtube kijken dusquote:Op donderdag 20 mei 2010 11:52 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Ik heb De Dikke Vegetariėr. Goed en zeer uitgebreid kookboek, maar niet echt een kookboek waar kant en klaar 'leuke' recepten in staan.
Leuk! Daar ga ik eens naar googelen, ben benieuwd.quote:World Food Cafe (I & II), Chris Caldicott
World Vegetarian Cookbook, Madhur Jaffrey
How to Cook Everything: Vegetarian: Simple Meatless Recipes for Great Food, Mark Bittman
Mja, zo sta ik er ook wel in. Als ik dan vlees eet, wil ik wel iets wat het waard is (en wat verantwoord is). Zoals dit weekend bijvoorbeeld, een biologische lamsrack. Maar volgens mij hangt of vegetarisch 'moeilijk' of juist 'simpel' is er maar vanaf wat je zelf wil; je kunt hele simpele vega gerechten koken, maar als je iets 'bijzonders' op tafel wil zetten, vraagt vegetarisch m.i. zeker wel wat creativiteit (al was het maar omdat er meer niet-vegetarische klassieke gerechten bekend zijn, klassieker als ossehaas met portsaus e.d.).quote:Ik schaar mijzelf in de categorie 'bewuste vleeseters'; ik eet weinig vlees en vis, maar het spul dat ik eet moet dan wel echt goed zijn.
How to Cook Everything: Vegetarian: Simple Meatless Recipes for Great Food, Mark Bittman --> Dit is dus de Dikke vegetariėr.quote:Op donderdag 20 mei 2010 14:48 schreef cinnamon_M het volgende:
[..]
Dat klinkt juist wel goed, het hoeft voor mij echt niet makkelijk te zijn; ik zoek juist meer naar manieren om wat 'uitgebreider' vegetarisch te koken. Eens even in een boekwinkel snuffelen binnenkort. En even op youtube kijken dus
[..]
Leuk! Daar ga ik eens naar googelen, ben benieuwd.
[..]
Mja, zo sta ik er ook wel in. Als ik dan vlees eet, wil ik wel iets wat het waard is (en wat verantwoord is). Zoals dit weekend bijvoorbeeld, een biologische lamsrack. Maar volgens mij hangt of vegetarisch 'moeilijk' of juist 'simpel' is er maar vanaf wat je zelf wil; je kunt hele simpele vega gerechten koken, maar als je iets 'bijzonders' op tafel wil zetten, vraagt vegetarisch m.i. zeker wel wat creativiteit (al was het maar omdat er meer niet-vegetarische klassieke gerechten bekend zijn, klassieker als ossehaas met portsaus e.d.).
Kwam hier op fok trouwens ook op het idee (uit het kookboeken topic) om eens een joods kookboek aan te schaffen, vond ik ook wel een goede!
Ik moet eerlijk zeggen, ik weet het niet precies helemaal, .quote:Op donderdag 20 mei 2010 14:54 schreef cinnamon_M het volgende:
O, en chipszak, bedankt voor het recept!
Vegeta, dat ben ik vaker tegen gekomen in recepten, maar wat is het eigenlijk precies?
Mijn vriend komt uit Voormalig Joegoslaviė (en dan wat nu Bosniė is), dus vandaar dat zij dat veel gebruiken. Zijn moeder gebruikt het iig als een soort 'hoofd'kruid en in veel gerechten. Volgens mij gooit ze het werkelijk waar overal doorheen, .quote:e ingrediėnten van Vegeta zijn: zout, kunstmatig gedroogde groenten (wortel, pastinaak, uien, selderij, peterselie), mononatriumglutamaat, suiker, maļszetmeel, specerijen, dinatrium inosinaat, riboflavine (voor het kleurtje)
Blijkbaar komt het uit Kroatiė.quote:Wat is Vegeta?
Zij die reeds naar Kroatiė geweest zijn kennen het bekende blauwe pakje van Vegeta. Dit is waarschijnlijk het meest bekende exportproduct van Kroatiė en nu ook in Belgiė te vinden in de meeste Turkse winkels.
Het is wel bekend maar wat kan je ermee klaarmaken? Is het lekker? Je kan het een beetje vergelijken met het Maggie blokje in de Nederlandse keuken. Alleen is Vegeta voor veel meer gerechten dan alleen soep te gebruiken. Men kan het gebruiken tijdens het koken, braden of in marinades. Vegeta is te gebruiken met vlees, groenten en allerlei soorten gerechten. Kortom, experimenteer ermee. Maak eens een Kroatisch gerecht met gebruik van Vegeta of vrolijk de Belgische stamppot op met een vleugje Vegeta . Iedereen die eens Kroatisch gegeten heeft zal weten dat de gerechten een mild gekruide smaak kennen. Vegeta is een unieke mix van gedroogde groenten, kruiden en specerijen en wordt aan gerechten toegediend om de smaak te geven, echter zonder te overheersen, maar het accentueert juist de belangrijkste ingrediėnten van een bepaald gerecht. De precieze ingrediėnten van Vegeta zelf zijn strikt geheim gebleven. Het verhaal is dat het is ontwikkeld door een oud vrouwtje in Kroatiė. De smaak van de mix was zo een succes dat het recept later door Podravka gekocht is en in massaproductie is gebracht. Vegeta is 4 decennia lang al een onmisbaar product in de Kroatische keuken.
Vegeta kruiden zijn er nu ook speciaal voor - kip - aardappelen - pasta - mediteran (heerlijk op de barbecue)en pikant. Met deze kruiden experimenteren is echt plezierig. Wel opletten met nog extra zout te gebruiken want er zit al zout in de kruiden!
Ik wil hem!quote:Op donderdag 20 mei 2010 11:52 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Ik heb De Dikke Vegetariėr. Goed en zeer uitgebreid kookboek, maar niet echt een kookboek waar kant en klaar 'leuke' recepten in staan. De Dunne Vegetariėr is meer van de leuke recepten (die gerechten zijn gebaseerd op de Dikke Vegetariėr, maar dan al gecombineerd en met glossy foto's.) Wel leunt de Dunne Vegetariėr iets te veel op Antoinette Hertsenberg en haar gezin. Dat bevordert mijn eetlust bepaald niet.
Weet niet, maar hij klinkt zo cutequote:Op donderdag 20 mei 2010 16:25 schreef ChipsZak. het volgende:
Ja, die Veggie in pumps! Ik vroeg mij af hoe leuk dat boek is? Staan er veel gerechten in?
Hoewel vegetariėr, geloof ik toch niet dat ik tot de doelgroep behoor van beide boeken ...quote:Op donderdag 20 mei 2010 16:18 schreef P.F het volgende:
[..]
Ik wil hem!
Check deze ook trouwens:
[ afbeelding ]
Deze heb ik zelf, GE-NI-AAL Wel veganistisch, maar /care!
[ afbeelding ]
1x iets gegeten waar achteraf vlees in bleek te zitten (lang leve de telefoon, even nabellen... hehe) en ik ben er ook goed ziek van geweest. Veel buikpijn, misselijk.quote:Op donderdag 20 mei 2010 20:19 schreef rhubarbje het volgende:
ik kan daar niet eens meer tegen, soep gemaakt van vleesbouilon
als ik dat niet weiger ben ik de hele nacht en dag er na ziek
nog andere mensen die dat hebben?
want er word me wel eens gezegd dat ik het me verbeeld en dat het komt omdat ik weet dat het van vlees is
maar ik heb het ook als ik het niet weet en dan terug ga denken van jeetje waarom ben ik zo ziek nu?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |