Heerlijkquote:Op dinsdag 21 december 2010 18:38 schreef GuitarJJ het volgende:
Eindresultaat:
[ afbeelding ]
Eerst keer dat ik zelf patat/friet gemaakt hebben. Naar mijn weten is de poging goed gelukt! Het was erg lekker!
Heb onderstaande stappenplan gebruikt. Verder gewoon de standaard Albert Heijn kookvaste aardappelen gebruikt, aangezien ik geen bintjes kon vinden.
http://www.hoedoe.nl/eten(...)bak-ik-vlaamse-friet
Ziet er goed uit!quote:Op dinsdag 21 december 2010 18:38 schreef GuitarJJ het volgende:
Eindresultaat:
[ afbeelding ]
Eerst keer dat ik zelf patat/friet gemaakt hebben. Naar mijn weten is de poging goed gelukt! Het was erg lekker!
Heb onderstaande stappenplan gebruikt. Verder gewoon de standaard Albert Heijn kookvaste aardappelen gebruikt, aangezien ik geen bintjes kon vinden.
http://www.hoedoe.nl/eten(...)bak-ik-vlaamse-friet
AH XLquote:Op donderdag 23 december 2010 01:34 schreef BorTheWolf het volgende:
Ossewit is in mijn lokale buurtsuper niet meer verkrijgbaar.
Iemand een tip waar ik ossewit kan verkrijgen ?
Direct voorbakken zonder wassen vind ik veel lekkerder.quote:Op maandag 7 februari 2011 17:37 schreef okiokinl het volgende:
de truuk is snijden en dan lang wassen of weken.
zou kunnen, heb ik een of andere tv kok wel eens horen vertellen, dat je lang moest wassen...quote:Op vrijdag 8 april 2011 11:34 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Direct voorbakken zonder wassen vind ik veel lekkerder.
Belangrijk puntquote:Op dinsdag 30 augustus 2011 19:00 schreef GuitarJJ het volgende:
Vandaag weer eens wat patat gemaakt via dit recept:
http://www.hoedoe.nl/eten(...)bak-ik-vlaamse-friet
Erg lekker!
Verder ook nog hamburgers gemaakt volgens dit recept. Superlekker met wat cheddarkaas erbovenop!
http://www.bbq-nl.com/2010/01/hamburgers.html
quote:Eet de frieten
Met mayonaise. Frietsaus is echt heel erg foute boel. Nee, serieus, bak dan geen frieten.
nr 3 in dit topicquote:Op dinsdag 30 augustus 2011 21:39 schreef Weltschmerz het volgende:
Een autoriteit die op bezoek gaat bij een autoriteit om de perfecte Vlaamse friet te leren bakken:
Vanaf 2:40 gaat het over de friet.
Aha, ik dacht dat dit een nieuw topic was, ik denk ik plaats hem maar weer eens.quote:
Volgens mij geldt dit vooral voor extra virgen olijfolie. Daar wordt ovver het algemeen niet in gefrituurd. Geraffineerde(gewone) olijfolie zou juist heel stabiel zijn bij hoge temperaturen. Maar daar wordt nog wel eens over getwist.quote:Op dinsdag 18 mei 2010 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
quote:
Op dinsdag 18 mei 2010 12:20 schreef Like-a-Bunny het volgende:
Ik wist trouwens niet dat Olijfolie vrije radicale opwekte? Gebeurt dat ook bij gebruik in keuken?
[..]
Zeker bij herhaald verhitten. Daarom komt er in het Middellandsezee gebied ook duidelijk meer maagkanker voor.
Ik zou wel eens kunnen uitrekenen (om en nabij) hoe snel het frituurvet eigenlijk afkoelt en hoe lang het weer zou duren voor ie op temperatuur is. (maar nu even niet)(straks misschien)quote:Op woensdag 31 augustus 2011 11:40 schreef dekilo het volgende:
Friet frituren met een huis tuin en keuken friteuse bakken is verre van ideaal aangezien de friteuse never op temperatuur blijft.
Neem de proef maar eens op de som!
Stel je friteuse in op de temp die je wilt hebben!
Gooi je frieten erin!
Je ziet meteen het lampje aanspringen dat hij is aan het bijwarmen.
Draai de temperatuur knop terug tot het bijwarm lampje uitgaat.
Bij mijn ketel en dat is al een forse daalde de temperatuur 40 graden!
Eer de gewenste temperatuur behaald werd waren de frieten al gaar!
De lekkerste frieten die ik eet haal je in de friture in Wittem!
Ga echter niet als het druk is!
Het is spelen met het gas maar mijn Pa en oma maakte de lekkerste friet in een ketel op het gas!
Je maakt een verkeerde aanname; de gemiddelde frituurpan vet vulling is hooguit 2.5 liter groot en meestal niet meer dan 1.5 a 2 liter, ik heb het dan over het normale ronde model frituurpan.quote:Op woensdag 31 augustus 2011 12:39 schreef Holy_Goat het volgende:
Kon het niet laten
Stel, voor het gemak pakken we friet/patat van 12x12mm. We gooien 500 gram hiervan in 5 liter olie.
Frietjes zijn bij start van verwarmen 10 graden celcius, olie 180 graden
Een schatting van de eigenschappen voor aardappel, geeft de waarden (om en nabij)
Geleidingscoefficient K ~= 0.55 W/m.K
Warmtecapaciteit c ~= 3500 J/kg.K
Dichtheid rho ~= 1100 kg/m^3
Diffusiekonstante a ~= k / (rho*c )
Dt = temperatuurverschil friet met olie = 180-10
Nu, controle indringdiepte om te kijken of het model (ongeveer) valide zou zijn, voor de allereerste seconde: wortel(4*a*t) = 0.76mm indringdiepte. Dit is (veel) lager dan de helft van 12mm, dus prima.
Hoeveel energie wordt er dus de aller eerste seconde aan het vet onttrokken, er vanuit gaande dat de convectieve overdrachtscoefficient door het hete vloeibare vet in combinatie met het inkieperen heel hoog is:
q = k * Dt / wortel(pi*a*t) ~= 139.5 KWatt per vierkant meter frietoppervlak (die eerste seconde).
Oppervlakte frietjes is te berekenen dmv dichtheid en gewicht plus omtrek frietjes, wat een totale energie absorptie geeft van 21,1 KWatt
Dan gekeken naar een 'standaard' frituurvet, impliceert dit een afname van temperatuur, tijdens alleen al de eerste seconde, van om en nabij de 2,3 graden.
Daarom dus ook: niet teveel friet tegelijk in een (te kleine) frituur!
** let wel hier zitten dus redelijk wat aannames in. Ga je verder in de tijd kijken heb je een dalend en uiteindelijk stabiliserend temperatuurverschil, waarin diverse factoren mee gaan tellen. In ieder geval: een vrij lastige differentiaal vergelijking zal hier uitrollen. Leuk om eens te simuleren in een programma als ansys, maar dat kost a) veel tijd en b) is nog steeds een schatting, hoewel nauwkeuriger.
Dat klopt dan wel grofweg toch? Met maar de helft of zelfs iets minder vet zal de temperatuurdaling dus ongeveer 4.6-5 graden zijn de eerste seconde, dus binnen 2seconden zal het lampje ongeveer *klik* aanspringenquote:Op donderdag 1 september 2011 00:03 schreef robber57 het volgende:
[..]
Je maakt een verkeerde aanname; de gemiddelde frituurpan vet vulling is hooguit 2.5 liter groot en meestal niet meer dan 1.5 a 2 liter, ik heb het dan over het normale ronde model frituurpan.
Jouw gecalculeerde 2.3 graden is dan ook lichtelijk aan de lage kant.
Ik weet uit ervaring dat het thermostaat in een frituurpan doorgaans een delta T van 8 graden heeft, dwz dat als de pan op de ingestelde temperatuur is hij weer 8 graden moet afkoelen alvorens de verwarming weer bijspringt en dan heb je het over een kwalitatief goede pan van een gerenommeerd merk.
Bij de wat goedkopere merken kan/zal dat nog wel meer zijn.
En wat zie je als je je patat in de pan gooit na een paar seconden?; het lampje springt weer op "aan" en je hoort de klik van het thermostaat, dwz dat kennelijk na het in kieperen van de patat het vet zo 8 graden of meer is afgekoeld.
Als je er diepvries patat in gooit ( ) word dat nog (veel) meer....
Wel een leuke wetenschappelijke benadering
^^ Dit klinkt veelbelovend! De laatste maanden heb ik een aantal keer zelf patat gemaakt. De eerste keer ging het goed, en inderdaad, toen begon ik (per ongeluk) op een hogere temperatuur met voorbakken. De keren daarna was het resultaat altijd vrij slap.quote:Op zondag 21 november 2010 21:25 schreef robber57 het volgende:
Zijn truuk bij het voorbakken in een kleine pan: vet opstoken tot 190 graden, als de pan op temperatuur is gooi je de patat er in en draai gelijk de temperatuur terug naar 160 graden, het vet koelt zo nog steeds af als je de rauwe patat er in gooit maar niet zo heel veel, na 30 a 45 seconden is de temperatuur gedaald tot 160 graden en blijft dan daarop.
Is die 160 graden nou de ideale voorbakl temperatuur of is dat gewoon het laagste wat jouw frituurpan aangeeft?quote:Op vrijdag 11 mei 2012 22:14 schreef Guus Muisarm het volgende:
Voorkoken is voor aardappel schijfkes. 15 min koken, afgieten en in schijven snijden, dan afbakken.
Friet doe je voorbakken op 160 graden (minuut of 4) daarna afbakken op 190 graden.
Degene die patat blijven roepen: Ga dood. Langzaam en met veel pijn.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |