abonnement Unibet Coolblue
pi_90246011
Eindresultaat:



Eerst keer dat ik zelf patat/friet gemaakt heb. Naar mijn weten is de poging goed gelukt! Het was erg lekker! :)

Heb onderstaande stappenplan gebruikt. Verder gewoon de standaard Albert Heijn kookvaste aardappelen gebruikt, aangezien ik geen bintjes kon vinden.

http://www.hoedoe.nl/eten(...)bak-ik-vlaamse-friet

[ Bericht 0% gewijzigd door GuitarJJ op 21-12-2010 23:06:25 (spelfaud) ]
pi_90261338
Mochten jullie de patat nog iets chiquer serveren : Parmezaan truffel patat. O+
Patat bakken en er Parmezaanse kaas overheen raspen en een beetje trruffelolie er overheen. Zeker een aanrader.
pi_90261569
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 december 2010 18:38 schreef GuitarJJ het volgende:
Eindresultaat:

[ afbeelding ]

Eerst keer dat ik zelf patat/friet gemaakt hebben. Naar mijn weten is de poging goed gelukt! Het was erg lekker! :)

Heb onderstaande stappenplan gebruikt. Verder gewoon de standaard Albert Heijn kookvaste aardappelen gebruikt, aangezien ik geen bintjes kon vinden.

http://www.hoedoe.nl/eten(...)bak-ik-vlaamse-friet
Heerlijk :9
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
pi_90261801
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 december 2010 18:38 schreef GuitarJJ het volgende:
Eindresultaat:

[ afbeelding ]

Eerst keer dat ik zelf patat/friet gemaakt hebben. Naar mijn weten is de poging goed gelukt! Het was erg lekker! :)

Heb onderstaande stappenplan gebruikt. Verder gewoon de standaard Albert Heijn kookvaste aardappelen gebruikt, aangezien ik geen bintjes kon vinden.

http://www.hoedoe.nl/eten(...)bak-ik-vlaamse-friet
Ziet er goed uit!
pi_90323833
Ossewit is in mijn lokale buurtsuper niet meer verkrijgbaar.

Iemand een tip waar ik ossewit kan verkrijgen ?
ehhhhhhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhh een glaasje prik
  Moderator donderdag 23 december 2010 @ 07:55:59 #56
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90329135
Met dank aan "ik kies bewust" want we moeten allemaal aan het vloeibare vet :r
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90329158
quote:
1s.gif Op donderdag 23 december 2010 01:34 schreef BorTheWolf het volgende:
Ossewit is in mijn lokale buurtsuper niet meer verkrijgbaar.

Iemand een tip waar ik ossewit kan verkrijgen ?
AH XL
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
pi_90333079
quote:
Op donderdag 23 december 2010 07:57 schreef Stokstaart het volgende:

[..]

AH XL
Thanx gaan we ff checken.
ehhhhhhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhh een glaasje prik
  maandag 7 februari 2011 @ 00:11:21 #59
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_92441009
Weer een stapje verder in de zoektocht naar de ideale patat-friet.

Ik kon bij een lokale groenteboer Frieslanders kopen, het waren weliswaar geen grove/grote maar toch maar gedaan, de juffrouw ging naar "achter" en kwam terug met een zelf gevuld plastic tasje met 2.5 kg van , naar verluidt, Frieslanders, hierover later meer....

En wat een teleurstelling is dat geworden ;(

Voor het bakken had ik al geprobeerd wat chips te maken, ik snij de piepers met een kaasschaaf tot dunne plakjes en dan 4 a 5 minuten op 170 graden gaf met de Victorias chips zoals de Lays superchips maar dan zonder de ribbels :9
Maar helaas werd het met deze Frieslanders 1 grote puinzooi van of slappe drab of knapperige maar donkerbruin verbrande chips ;(
Bovendien werden sommige chippies wel goed en sommige niet wat suggereert dat er twee soorten aardappels in mijn zakje zaten?
Ik had toen al het idee dat dit het niet was.

En bij het bakken van de patat bleek het ook, het voorbakken gaf al opmerkelijk gekleurde patat (8 min@160 graden) en bij het afbakken wederom de keuze: goudgele doch slappe patat of knapperige doch verbrande patat. :{

We hebben het opgegeten , de goudgele/slappe hap, want tijd om naar de super te hollen voor een zak patat was er niet meer en de rest heb ik weggegooid en das een zeldzaamheid in huize robber want ik gooi heeeeel zelden voedsel weg.

Ik denk dat dit zo'n typisch gevalletje was van te veel suikers in de aardappel waardoor deze te snel kleuren en verbranden als gevolg van caramelisering van de suikers in de aardappel.
Ik vraag me ook af of het wel echt frieslanders waren want het goudbruin en slappe spul was verdacht stevig (vastkokend) ipv bloemig/kruimig zoals frieslanders schijnen te zijn.
Het zal een mysterie blijven wat die juffrouw me uiteindelijk heeft meegegeven, wellicht hebben ze in een koeling gelegen (=slecht,veel suiker vorming) of hebben ze niet in een koeling maar gewoon heeeel koud opgeslagen gelegen, of het waren gewoon geen frieslanders...

Dit was iig naatje.
Tot nu toe heb ik nog steeds de beste resultaten met die grove Victorias die ik eigenlijk op de bonnefooi/toevallig kocht....
  maandag 7 februari 2011 @ 16:54:12 #60
334475 Yu-Kee
De oesters van...
pi_92465151
Hoe ik het doe:

- Vastkokende aardappels schillen en in reepjes snijden.
- In een pan met water en zout een aantal uren laten staan (afgedekt).
- Daarna uit laten lekken in een vergiet en afdrogen met een theedoek.
- Voorbakken in gewoon vloeibaar frituurvet 5 minuten op 160 graden (uiteraard in kleine porties).
- Daarna bakken op 200 graden (3-5 minuten, ook in kleine porties).

En dan: :9
pi_92466926
de truuk is snijden en dan lang wassen of weken.
pi_95173947
Vandaag maar weer eens wat patat/friet maken :)
pi_95174149
Ik doe er nooit zoveel moeite voor. Vastkokend of kruimig boeit me niet zo (wel bij gebakken aardappels, als je kruimige aardappels kookt en probeert te bakken voordat ze zijn afgekoeld lazeren ze uit elkaar en krijg je een soort gehandicapte rösti :P), schillen, snijden, voorbakken op iets van 150 graden (mijn frituurpan kun je alleen instellen op 160/170/180/190, alles daarboven en er tussenin is een gok :')), afbakken op 180 graden. Soms wordt het heel lekker, soms worden ze slap en zompig. Ik denk dat ik dan toch net te grote porties bak waardoor het vet teveel afkoelt, maar zeker weten doe ik het ook niet. Als ik geen zin heb in zelf maken vind ik voorgebakken frites (verse uit het koelvak, of desnoods Golden Longs van McCain uit de diepvries) ook prima :P
"You wanna be bald? Do what I did: wait a while. In the meantime, there is no excuse for running around looking like a freshly circumcised dick."
  Moderator vrijdag 8 april 2011 @ 11:34:51 #64
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_95210743
quote:
1s.gif Op maandag 7 februari 2011 17:37 schreef okiokinl het volgende:
de truuk is snijden en dan lang wassen of weken.
Direct voorbakken zonder wassen vind ik veel lekkerder.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 8 april 2011 @ 19:19:45 #65
97745 Thorical
finding a way
pi_95229606
Ik eet weinig patat maar die ik eet moeten wel lekker zijn daarom volg ik dit topic.
pi_95241698
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 april 2011 11:34 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Direct voorbakken zonder wassen vind ik veel lekkerder.
zou kunnen, heb ik een of andere tv kok wel eens horen vertellen, dat je lang moest wassen...
pi_95247409
frietaardappelen bij de boer halen
aardappelen schillen en de geschilde aardappelen in een bak/pan met koud water doen
als je klaar met met schillen het water verversen en dan de aardappelen in repen snijden
repen weer terug doen in het water, als je klaar bent nog een keer water verversen
reepjes aardappel op een theedoek laten uitlekken en droog deppen

frietpan voorverwarmen op 150/160 graden en daarna de friet zo'n 5 minuten voorbakken
daarna frietjes in een schaal op keukenpapier laten uitlekken
frietpan verwarmen naar 180 graden, en de frietjes ongeveer 4 a 5 minuten laten afbakken

weer in keukenpapier laten uitlekken
zeezout eroverheen, dot mayo en smullen maar :P

edit: frituur eigenlijk altijd in zonnebloemolie, maar ga zeker ossenwit eens proberen :)
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_101380079
Vandaag weer eens wat patat gemaakt via dit recept:
http://www.hoedoe.nl/eten(...)bak-ik-vlaamse-friet

Erg lekker! :Y

Verder ook nog hamburgers gemaakt volgens dit recept. Superlekker met wat cheddarkaas erbovenop!
http://www.bbq-nl.com/2010/01/hamburgers.html
  dinsdag 30 augustus 2011 @ 19:07:46 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_101380435
quote:
99s.gif Op dinsdag 30 augustus 2011 19:00 schreef GuitarJJ het volgende:
Vandaag weer eens wat patat gemaakt via dit recept:
http://www.hoedoe.nl/eten(...)bak-ik-vlaamse-friet

Erg lekker! :Y

Verder ook nog hamburgers gemaakt volgens dit recept. Superlekker met wat cheddarkaas erbovenop!
http://www.bbq-nl.com/2010/01/hamburgers.html
Belangrijk punt

quote:
Eet de frieten

Met mayonaise. Frietsaus is echt heel erg foute boel. Nee, serieus, bak dan geen frieten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_101388243
Een autoriteit die op bezoek gaat bij een autoriteit om de perfecte Vlaamse friet te leren bakken:


Vanaf 2:40 gaat het over de friet.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_101402744
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 augustus 2011 21:39 schreef Weltschmerz het volgende:
Een autoriteit die op bezoek gaat bij een autoriteit om de perfecte Vlaamse friet te leren bakken:


Vanaf 2:40 gaat het over de friet.
nr 3 in dit topic ;)
Bram! Boterham!
pi_101403407
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2011 10:52 schreef lj_lightning het volgende:

[..]

nr 3 in dit topic ;)
Aha, ik dacht dat dit een nieuw topic was, ik denk ik plaats hem maar weer eens.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  † In Memoriam † woensdag 31 augustus 2011 @ 11:28:32 #73
91830 MaximusTG
pi_101403620
Ik krijg zin in die Vlaamse Friet van dat filmpje..
  woensdag 31 augustus 2011 @ 11:37:09 #74
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_101403898
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 mei 2010 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
quote:
Op dinsdag 18 mei 2010 12:20 schreef Like-a-Bunny het volgende:

Ik wist trouwens niet dat Olijfolie vrije radicale opwekte? Gebeurt dat ook bij gebruik in keuken?

[..]

Zeker bij herhaald verhitten. Daarom komt er in het Middellandsezee gebied ook duidelijk meer maagkanker voor.
Volgens mij geldt dit vooral voor extra virgen olijfolie. Daar wordt ovver het algemeen niet in gefrituurd. Geraffineerde(gewone) olijfolie zou juist heel stabiel zijn bij hoge temperaturen. Maar daar wordt nog wel eens over getwist.

En die opmerking over maagkanker slaat helemaal nergens op. Het klopt dat Italie en Portugal hoog scoren maar Spanje heeft een cijfer vergelijkbaar met Duitsland en Oostenrijk. Oorzaken van maagkanker zijn sowieso niet zo direct aan te wijzen. Er zijn een berg risico verhogende factoren zoals maagoperaties en een of andere bacterie of voedsel dat veel zout en nitraten bevat, maar laat ik niet doordraven.....
Siesta & Fiesta!
pi_101403989
Friet frituren met een huis tuin en keuken friteuse bakken is verre van ideaal aangezien de friteuse never op temperatuur blijft.
Neem de proef maar eens op de som!
Stel je friteuse in op de temp die je wilt hebben!
Gooi je frieten erin!
Je ziet meteen het lampje aanspringen dat hij is aan het bijwarmen.
Draai de temperatuur knop terug tot het bijwarm lampje uitgaat.
Bij mijn ketel en dat is al een forse daalde de temperatuur 40 graden!
Eer de gewenste temperatuur behaald werd waren de frieten al gaar!

De lekkerste frieten die ik eet haal je in de friture in Wittem!
Ga echter niet als het druk is!

Het is spelen met het gas maar mijn Pa en oma maakte de lekkerste friet in een ketel op het gas!

[ Bericht 27% gewijzigd door dekilo op 31-08-2011 11:53:46 ]
Only when the last tree has died and the last river has been poisoned and the last fish has been caught will we realize we cannot eat money.
pi_101405175
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2011 11:40 schreef dekilo het volgende:
Friet frituren met een huis tuin en keuken friteuse bakken is verre van ideaal aangezien de friteuse never op temperatuur blijft.
Neem de proef maar eens op de som!
Stel je friteuse in op de temp die je wilt hebben!
Gooi je frieten erin!
Je ziet meteen het lampje aanspringen dat hij is aan het bijwarmen.
Draai de temperatuur knop terug tot het bijwarm lampje uitgaat.
Bij mijn ketel en dat is al een forse daalde de temperatuur 40 graden!
Eer de gewenste temperatuur behaald werd waren de frieten al gaar!

De lekkerste frieten die ik eet haal je in de friture in Wittem!
Ga echter niet als het druk is!

Het is spelen met het gas maar mijn Pa en oma maakte de lekkerste friet in een ketel op het gas!
Ik zou wel eens kunnen uitrekenen (om en nabij) hoe snel het frituurvet eigenlijk afkoelt en hoe lang het weer zou duren voor ie op temperatuur is. (maar nu even niet)(straks misschien)
pi_101405877
Kon het niet laten
Stel, voor het gemak pakken we friet/patat van 12x12mm. We gooien 500 gram hiervan in 5 liter olie.

Frietjes zijn bij start van verwarmen 10 graden celcius, olie 180 graden
Een schatting van de eigenschappen voor aardappel, geeft de waarden (om en nabij)
Geleidingscoefficient K ~= 0.55 W/m.K
Warmtecapaciteit c ~= 3500 J/kg.K
Dichtheid rho ~= 1100 kg/m^3
Diffusiekonstante a ~= k / (rho*c )
Dt = temperatuurverschil friet met olie = 180-10

Nu, controle indringdiepte om te kijken of het model (ongeveer) valide zou zijn, voor de allereerste seconde: wortel(4*a*t) = 0.76mm indringdiepte. Dit is (veel) lager dan de helft van 12mm, dus prima.

Hoeveel energie wordt er dus de aller eerste seconde aan het vet onttrokken, er vanuit gaande dat de convectieve overdrachtscoefficient door het hete vloeibare vet in combinatie met het inkieperen heel hoog is:
q = k * Dt / wortel(pi*a*t) ~= 139.5 KWatt per vierkant meter frietoppervlak (die eerste seconde).

Oppervlakte frietjes is te berekenen dmv dichtheid en gewicht plus omtrek frietjes, wat een totale energie absorptie geeft van 21,1 KWatt

Dan gekeken naar een 'standaard' frituurvet, impliceert dit een afname van temperatuur, tijdens alleen al de eerste seconde, van om en nabij de 2,3 graden.
Daarom dus ook: niet teveel friet tegelijk in een (te kleine) frituur!


** let wel hier zitten dus redelijk wat aannames in. Ga je verder in de tijd kijken heb je een dalend en uiteindelijk stabiliserend temperatuurverschil, waarin diverse factoren mee gaan tellen. In ieder geval: een vrij lastige differentiaal vergelijking zal hier uitrollen. Leuk om eens te simuleren in een programma als ansys, maar dat kost a) veel tijd en b) is nog steeds een schatting, hoewel nauwkeuriger.
pi_101406653
Is dit al eens voorbij gekomen?
http://www.parool.nl/paro(...)ameset/archief.dhtml
Toer de Friet.
  donderdag 1 september 2011 @ 00:03:05 #79
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_101434819
quote:
0s.gif Op woensdag 31 augustus 2011 12:39 schreef Holy_Goat het volgende:
Kon het niet laten
Stel, voor het gemak pakken we friet/patat van 12x12mm. We gooien 500 gram hiervan in 5 liter olie.

Frietjes zijn bij start van verwarmen 10 graden celcius, olie 180 graden
Een schatting van de eigenschappen voor aardappel, geeft de waarden (om en nabij)
Geleidingscoefficient K ~= 0.55 W/m.K
Warmtecapaciteit c ~= 3500 J/kg.K
Dichtheid rho ~= 1100 kg/m^3
Diffusiekonstante a ~= k / (rho*c )
Dt = temperatuurverschil friet met olie = 180-10

Nu, controle indringdiepte om te kijken of het model (ongeveer) valide zou zijn, voor de allereerste seconde: wortel(4*a*t) = 0.76mm indringdiepte. Dit is (veel) lager dan de helft van 12mm, dus prima.

Hoeveel energie wordt er dus de aller eerste seconde aan het vet onttrokken, er vanuit gaande dat de convectieve overdrachtscoefficient door het hete vloeibare vet in combinatie met het inkieperen heel hoog is:
q = k * Dt / wortel(pi*a*t) ~= 139.5 KWatt per vierkant meter frietoppervlak (die eerste seconde).

Oppervlakte frietjes is te berekenen dmv dichtheid en gewicht plus omtrek frietjes, wat een totale energie absorptie geeft van 21,1 KWatt

Dan gekeken naar een 'standaard' frituurvet, impliceert dit een afname van temperatuur, tijdens alleen al de eerste seconde, van om en nabij de 2,3 graden.
Daarom dus ook: niet teveel friet tegelijk in een (te kleine) frituur!


** let wel hier zitten dus redelijk wat aannames in. Ga je verder in de tijd kijken heb je een dalend en uiteindelijk stabiliserend temperatuurverschil, waarin diverse factoren mee gaan tellen. In ieder geval: een vrij lastige differentiaal vergelijking zal hier uitrollen. Leuk om eens te simuleren in een programma als ansys, maar dat kost a) veel tijd en b) is nog steeds een schatting, hoewel nauwkeuriger.
Je maakt een verkeerde aanname; de gemiddelde frituurpan vet vulling is hooguit 2.5 liter groot en meestal niet meer dan 1.5 a 2 liter, ik heb het dan over het normale ronde model frituurpan.
Jouw gecalculeerde 2.3 graden is dan ook lichtelijk aan de lage kant.
Ik weet uit ervaring dat het thermostaat in een frituurpan doorgaans een delta T van 8 graden heeft, dwz dat als de pan op de ingestelde temperatuur is hij weer 8 graden moet afkoelen alvorens de verwarming weer bijspringt en dan heb je het over een kwalitatief goede pan van een gerenommeerd merk.
Bij de wat goedkopere merken kan/zal dat nog wel meer zijn.

En wat zie je als je je patat in de pan gooit na een paar seconden?; het lampje springt weer op "aan" en je hoort de klik van het thermostaat, dwz dat kennelijk na het in kieperen van de patat het vet zo 8 graden of meer is afgekoeld.
Als je er diepvries patat in gooit ( :X ) word dat nog (veel) meer....


Wel een leuke wetenschappelijke benadering :Y)
pi_101483339
quote:
0s.gif Op donderdag 1 september 2011 00:03 schreef robber57 het volgende:

[..]

Je maakt een verkeerde aanname; de gemiddelde frituurpan vet vulling is hooguit 2.5 liter groot en meestal niet meer dan 1.5 a 2 liter, ik heb het dan over het normale ronde model frituurpan.
Jouw gecalculeerde 2.3 graden is dan ook lichtelijk aan de lage kant.
Ik weet uit ervaring dat het thermostaat in een frituurpan doorgaans een delta T van 8 graden heeft, dwz dat als de pan op de ingestelde temperatuur is hij weer 8 graden moet afkoelen alvorens de verwarming weer bijspringt en dan heb je het over een kwalitatief goede pan van een gerenommeerd merk.
Bij de wat goedkopere merken kan/zal dat nog wel meer zijn.

En wat zie je als je je patat in de pan gooit na een paar seconden?; het lampje springt weer op "aan" en je hoort de klik van het thermostaat, dwz dat kennelijk na het in kieperen van de patat het vet zo 8 graden of meer is afgekoeld.
Als je er diepvries patat in gooit ( :X ) word dat nog (veel) meer....


Wel een leuke wetenschappelijke benadering :Y)
Dat klopt dan wel grofweg toch? Met maar de helft of zelfs iets minder vet zal de temperatuurdaling dus ongeveer 4.6-5 graden zijn de eerste seconde, dus binnen 2seconden zal het lampje ongeveer *klik* aanspringen :)
pi_103177611
kookn00b nummer 1 hier, maar ik moet zeggen dat ik de afgelopen weken mijn patat/friet zelf maak, en ze zijn zeer royaal
welke aardappels ik gebruik? geen flauw idee :D
mijn bereidingswijze:

- aardappels schillen
- plakjes snijden
- reepjes van +- 1cm *1.5/2cm ligt er net aan hoe ik mijn mes erin zet
- frituur op 170 graden
- aardappels erin
- temperatuur meteen naar 150 terugzetten
- na 5 minuten een keer checken of ze een beetje verkleurd zijn
- zogauw ze ietsjes verkleurd zijn mandje eruit, goed uitschudden
- aardappels af laten koelen
- na +- 30 minuten frituur weer aan, op volledige stand
- mandje er weer in
- afbakken tot je de door jou gewenste kleur hebt bereikt
??????
=profit

sorry voor deze totaal zinloze kick, maar elke keer als ik als een koning heb gegeten van mijn zelfgemaakte patat. bedenk ik mezelf, HEY volgende keer fotos maken voor dit topic
  vrijdag 11 mei 2012 @ 17:31:50 #82
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_111427186
Dit topic verdient een kick!
quote:
0s.gif Op zondag 21 november 2010 21:25 schreef robber57 het volgende:
Zijn truuk bij het voorbakken in een kleine pan: vet opstoken tot 190 graden, als de pan op temperatuur is gooi je de patat er in en draai gelijk de temperatuur terug naar 160 graden, het vet koelt zo nog steeds af als je de rauwe patat er in gooit maar niet zo heel veel, na 30 a 45 seconden is de temperatuur gedaald tot 160 graden en blijft dan daarop.
^^ Dit klinkt veelbelovend! De laatste maanden heb ik een aantal keer zelf patat gemaakt. De eerste keer ging het goed, en inderdaad, toen begon ik (per ongeluk) op een hogere temperatuur met voorbakken. De keren daarna was het resultaat altijd vrij slap.
Morgen ga ik dit opnieuw proberen: flink heet beginnen, en dan wat korter voorbakken (ik deed tot nog toe 15 minuten op 150 graden). Tot nog toe was 2 minuten dan ook genoeg om ze heel bruin te krijgen bij de laatste baksessie, morgen vertel ik het resultaat.
censuur :O
  vrijdag 11 mei 2012 @ 18:26:46 #83
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_111429394
Ben benieuwd :)
pi_111441028
Voorkoken is voor aardappel schijfkes. 15 min koken, afgieten en in schijven snijden, dan afbakken.

Friet doe je voorbakken op 160 graden (minuut of 4) daarna afbakken op 190 graden.

Degene die patat blijven roepen: Ga dood. Langzaam en met veel pijn.
pi_111443019
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 mei 2012 22:14 schreef Guus Muisarm het volgende:
Voorkoken is voor aardappel schijfkes. 15 min koken, afgieten en in schijven snijden, dan afbakken.

Friet doe je voorbakken op 160 graden (minuut of 4) daarna afbakken op 190 graden.

Degene die patat blijven roepen: Ga dood. Langzaam en met veel pijn.
Is die 160 graden nou de ideale voorbakl temperatuur of is dat gewoon het laagste wat jouw frituurpan aangeeft?
Ik heb een aantal keer PATAT(es frites) zelf gemaakt, maar zelfs met 140 op mijn (onnauwkeurige) frituurpan worden ze in de voorbaktijd al bruin. Ik zal nog een ander soort aardappel proberen. Is er al een consensus over welke aardappel nu echt de ideale is?
  Moderator vrijdag 11 mei 2012 @ 23:17:52 #86
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_111443975
Bintje, maar die is amper verkrijgbaar.
Dan gewoon zoeken op patataardappel.
Vastkokende gaan beter dan kruimige, die zuigen meer vet op.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 11 mei 2012 @ 23:19:29 #87
137776 boem-dikkie
Jedi Mind Baby!
pi_111444047
:9~
Ik weet niks van Hindoes. Wel van Samoerai en andere dingen.
  vrijdag 11 mei 2012 @ 23:31:24 #88
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_111444638
Goede patat aardappels zijn aardappels met een hoop zetmeel en een zo laag mogelijk gehalte suikers.
Het is het zetmeel dat de typische "chips smaak" veroorzaakt en een knapperige buitenkant icm met een zachte melige binnenkant van belgische patat, maar dat is niet voor iedereen het walhalla.
Dat zijn dus kruimige aardappels die bovenal zo vers mogelijk moeten zijn en niet in een koeling bewaard aangezien dat het omzetten van zetmeel naar suiker bevorderd.
Verse aardappelen herken je iig aan de hardheid, des te ouder een aardappel is des te zachter/rubberachtig hij word, ze moeten dus als het even kan keihard zijn en als je er op drukt niet in veren als een stuk rubber.

Als de aardappels te veel suiker bevatten worden ze veel te snel bruin doordat de suikers karameliseren, je krijgt dan bruine patat die slap is en niet krokant wil worden, meestal kun je het al tijdens het voorbakken aan zien komen doordat ongeacht de temperatuur de patat al bruin begint te worden terwijl deze bij lange na nog niet gaar is.
Goede verse aardappels blijven bij het voorbakken bleek tot heel lichtgeel.

Maar smaken verschillen en er zijn mensen die zweren bij vastkokende.

Ik heb erg goede ervaringen met Grove Victoria die ze af en toe bij de Deen verkopen, een knots van een pieper waar je ook heel lekkere chips van kunt bakken.

[ Bericht 15% gewijzigd door robber57 op 11-05-2012 23:37:01 ]
pi_111451779
Zag in de OP frituren in olijfolie :? Er is niks ranzigers dan dat.
Olijf olie is goed (mits de goede) maar niet om te frituren :')

En Ossewit hebben ze hier alleen bij de AH, en Makro :)

Hoe vaak verschonen jullie je vetpan?
pi_111453266
De Princess met 3ltr inhoud doet het anders fantastisch! Die is met 1,5 min weer op temperatuur. Was jaren geleden geloof ik beste test van de consumentenbond. Rond de ¤ 22,- bij de Blok***.
-
  zondag 13 mei 2012 @ 10:06:51 #91
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_111484279
Experiment gisteravond gaf niet het gewenste resultaat.
Ik heb 3 batches gemaakt: dun, middel en dik (1x2 cm). Alles bij 190 in de pan, en daarna direct op 150 ingesteld. 7 minuten later op keukenpapier uitgelekt, afkoelen, en op 170 afbakken. Resultaat: in 2 minuten al heel donker met deels lichte blaasvorming aan de buitenkant. De "iets kruimig" aardappels in blauwe zak van Bas/Dirk/Digros is dus niet ideaal.
Opvallend (maar wel logisch): hoe dikker de patat, hoe donkerder het al is na het voorbakken. Dit komt natuurlijk doordat het vet minder snel afkoelt met weinig dikke dan met veel dunne patatjes.
Binnenkort eens een groenteboer zien te vinden, als die nog bestaan.

Ik begin me serieus af te vragen wat ze in een fabriek uitvoeren dat fabriekspatat soms wel 8 minuten in de pan kan zitten voordat het kleur krijgt!
censuur :O
pi_111530218
Ik heb zelf als keurmeester bij een frietfabriek gewerkt en vanuit die ervaring weet ik dat ras en de teeltgrond enorm belangrijk zijn voor de friet/patat. Een aardappel die groeit op Brabantse zandgronden verschilt enorm veel van een aardappel uit de Flevolandse of Zeeuwse klei (lees de beste aardappelen komen uit Flevoland en Zeeland).

Hierbij een aantal rassen die zeer goed voor friet/patat gebruikt kunnen worden:
- Innovator, grote/lange aardappel die mooi en krokant bakt, McDonalds zweert bij deze aardappel.
- Bintje, spreekt voor zich. Een echte allrounder die ook prima bakt en kookt.
- Ramos, bakt ook mooi goudgeel.
- Felsina
- Première
- Markies
- Agria, kan goed biologisch geteeld worden.

Friet/patat bij voorkeur snijden met een frietsnijder of zo'n V-rasp met messen van 10mm (geeft een totaal ander snijvlak dan de friet met een puntmesje snijden). Hierna afspoelen om het zetmeel er af te wassen wat anders de pan kan bevuilen en zorgt voor onregelmatige kleuring v/d friet/patat.

Daarna voorbakken op 150 graden en afbakken op 180.
pi_111589652
Wat ik bij iets oudere aardappelen doe is ze schillen, goed afspoelen en een nacht in het water laten staan. Dan kunnen de suikers eruit...Nooit meer (te) donkere frieten!
Ik bak ze 9min voor in kleine porties op 140 graden in bovengenoemde frituurpan. Afbakken op 175 graden.
Vorige week nog 2Kg gemaakt. Krokant aan de buitenkant en melig zacht van binnen. Waren Nicola aardappelen. :)

-edit-

Heel belangrijk! Tussen voorbakken en afbakken de frietjes helemaal koud laten worden!
-
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')