abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_75021625


In samenwerking met B-motion organiseert FOK! een prijsvraag waarmee je kans maakt op een prachtig DVD-pakket: 2 boeiende documentaires voor iedereen met interesse in geschiedenis, economie en de kredietcrisis. Het succes van geld, met historicus Niall Ferguson, een serie over de historie, het succes en het gevaar van geld. In I.O.U.S.A. wordt de snel groeiende schuld van de federale overheid in de V.S. en de (mogelijke) gevolgen voor de burgers onderzocht. Geselecteerd voor het Sundance Film Festival.

Winnen? Lees verder en geef je reactie in minimaal 10 regels, in dit topic. Inzenden kan tot en met 17 december en worden door PietjePuk007 en Bolkesteijn beoordeelt op originaliteit, creativiteit en leerzaamheid. De 3 beste inzendingen worden beloond met een DVD-pakket!

Wat moet je doen?
Een veelbesproken thema binnen [AEX] is de mogelijke implosie van het kapitalisme, de dollar, de wereldhandel, de aandelenhandel, geld an sich etc. etc. Als 't zover komt, heeft iedereen er op zijn/haar manier mee te maken. Schrijf een kort verhaal waarin je 'de implosie' beschrijft vanuit een perspectief naar keuze. Het ruilen van bloembollen tegen sigaretten valt toch tegen op 't Hofplein? Je bent als valutahandelaar werkloos geworden en zit verbouwereerd naar je net uitgevallen scherm te staren? Je zit als correspondent op WallStreet en legt de laatste hand aan een samenvatting van een A4, waar ging 't toch mis? Een economisch verdiepend betoog over de oorzaken en gevolgen is natuurlijk ook prima.

Succes!

pi_75043704
TVP voor spannende verhalen (en misschien een bijdrage)
Op donderdag 6 september 2012 @ 21:41 schreef Shakkara het volgende:
Uiteraard is het volgens Rutte en consorten de schuld van een imaginair links kabinet dat we ooit ergens in het verleden gehad schijnen te hebben.
pi_75044786
tvp voor als ik tijd heb
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
pi_75051299
Om met Heertje te spreken:

'De kredietcrisis? Dat is grote klasse.'Aangezien hij er al over geschreven heeft sla ik een keertje over!
  vrijdag 27 november 2009 @ 13:04:08 #6
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_75052659
Ik wil het succes van geld kan alleen geen korte verhalen schrijven
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
pi_75053380
quote:
Op vrijdag 27 november 2009 13:04 schreef Dagoduck het volgende:
Ik wil het succes van geld kan alleen geen korte verhalen schrijven
10 regels, dat kan werkelijk iedereen .
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
  vrijdag 27 november 2009 @ 14:42:26 #8
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_75056167
Kenmerkend aan Dagobert is zijn geluksdubbeltje, het eerste muntje dat hij ooit verdiende. Hij heeft dit dubbeltje altijd gehouden. Veel mensen denken dat het geluksdubbeltje de oorzaak van zijn succes is, maar in een van de verhalen wordt duidelijk dat het zijn inspiratie is. De heks Zwarte Magica wil dat dubbeltje stelen om een amulet te maken waardoor zij de gave van Koning Midas zou verwerven, om alles wat zij aanraakte in goud te veranderen.

Het gaat over de crisis want zonder zijn geluksdubbeltje heeft hij geen inspiratie meer en verliest hij al zijn geld
quote:
Op vrijdag 27 november 2009 13:24 schreef PietjePuk007 het volgende:

[..]

10 regels, dat kan werkelijk iedereen .
Nee, kan ik echt niet
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
  vrijdag 27 november 2009 @ 14:56:41 #9
254206 Levolution
-|||----------|||-
pi_75056729
tvp voor vanavond als ik tijd heb
This isn't even my final form.
  vrijdag 27 november 2009 @ 17:44:44 #10
280152 OudeBok
Herr General Bok
pi_75062501
December 2012
En nu zit ik hier. Geen dubbeltje meer over, niks.
De huidige situatie heeft geresulteerd in een omvorming van welvarende wereld naar een slagveld, waar alleen de slimsten overleven.
Ook ik ben een slachtoffer. Het is dus toch mogelijk om van de ene op de andere dag alles kwijt te zijn.
De enige manier om te overleven is ruilhandel, voor zover er nog materiaal over is op deze aarde.
Het was voorspeld dat dit ooit zou gebeuren, maar niemand geloofde 't. Of ja.. Niemand had gedacht dat het toch echt zou gebeuren.
Niks is meer iets waard. Alles ligt voor 't oprapen. Leven is nu gebaseerd op geluk : Wil iemand zijn spul ruilen voor jouw spul.
This Is It, it really is. In feite gaat 't zo : Hey Jan ! Ik zie dat jij eten hebt, ruilen voor mijn elektronica ?
Als Jan slim is zegt 'ie dan dat eten belangrijker is dan elektronica, omdat er toch bijna niks meer overeind staat hier. Maar nee, Jan is niet zo bijster slim en ruilt ook daadwerkelijk.
Nu is dit een simpel en zeer makkelijk voorbeeld, maar zo werkt 't wel !
Er zijn geen andere mogelijkheden, niks, noppes, nada.
Wat er wel over is gebleven voor de mensheid, is deze wijze les: Had maar in 2012 geloofd, maar dan in mindere mate ( dwz dat de wereld inderdaad naar de verdoemenis gaat, maar de mensheid overeind blijft ).

En ja, dit heeft ook iets economisch, omdat schaarste en ruilhandel in 't verhaal voorkomen.

[ Bericht 22% gewijzigd door OudeBok op 27-11-2009 17:57:10 ]
Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrŁbt.
GlŁcklich allein, ist Herr Bok, die schiet. Boem.
  zaterdag 28 november 2009 @ 07:03:10 #11
254206 Levolution
-|||----------|||-
pi_75078646
Inzending:

Vannacht is wederom een gure en duistere nacht. De kaars, die ik vervaardigd heb uit bijenwas, verlicht mijn hut net voldoende om in mijn logboek te kunnen schrijven. Het wordt echter wel weer tijd om galnoten te importeren, want mijn inkt is bijna op.
Het is alweer twintig jaar geleden dat de kredietcrisis zich voordeed. De hebzucht van de kapitalisten deed het kapitalisme de das om. Ironisch eigenlijk hoe de wolven hun eigen roede te gronde hebben gericht, doordat ze het hadden voorzien op een te grote eland. Roekeloos werd er omgegaan met de verstrekking van hypotheken, met alle gevolgen van dien. De huizenmarkt stagneerde, de hypotheken werden waardeloos. De kettingreactie die volgde was niet te stoppen. Na enkele jaren was de kredietcrisis niet meer de grootste zorg, want de inflatie begon op gang te komen. Geld was niets meer waard, maar gelukkig was er al een heleboel goud gekocht omdat het vertrouwen in geld de voorgaande jaren al afgenomen was. Gelukkig.
Dacht men. Goud verandert mensen in wilde zwijnen. Toen de wereldhandel instortte, wist de bevolking zich geen raad meer. Zij legden hun leven in de handen van de Schijnkapitalisten, zoals wij ze noemden. Mensen met productiemiddelen en wapens, die aan hen een onvoorstelbare macht verschafte. Maar toen grepen de Neomarxisten in. Ook zij werden voorzien van wapens, die zij met gestolen goud uit de Verloren Landen importeerden. Zo werden de landen genoemd waarin terroristen een coup gepleegd hadden, zoals Rusland, China en nog wat andere Aziatische landen.
Er ontstond een oorlog. Er was geen beleid en geen organisatie en ten gevolge daarvan ook geen verdragen, overgaven of vrede. De oorlog is nooit tot een einde gekomen, voor zover ik weet. Het draaide uit op een grote massaslachting. De mens was geen zwijn meer. De mens werd een monster dat moest doden en roven om te overleven.
Maar ik niet. Ik trok weg, de bergen in. Vijf jaar geleden kon ik de ellende niet meer aan en besloot ik me er voorgoed uit te verwijderen. Ik bouwde een hut in een gebergte waarvan ik de naam niet eens weet. Ik weet dan ook niet hoe het er tegenwoordig in de steden aan toe gaat, want ik ben nooit meer terug gegaan. Velen volgden mijn voorbeeld om uit de steden weg te trekken en vestigden zich als kleine families in de bossen. Ik leef alleen, maar reis naar de andere families als ik producten nodig heb. We ruilen onze producten en bieden diensten aan, zodat iedereen zich ergens in kan specialiseren. We hebben een gloednieuw systeem ontwikkeld waarbij we geen geld nodig hebben. Daar kan het kapitalisme nog een puntje aan zuigen.
This isn't even my final form.
  zaterdag 28 november 2009 @ 07:05:47 #12
254206 Levolution
-|||----------|||-
pi_75078652
-dubbelpost-
This isn't even my final form.
pi_75081693
quote:
Op zaterdag 28 november 2009 07:03 schreef Levolution het volgende:
Ik leef alleen, maar reis naar de andere families als ik producten nodig heb. We ruilen onze producten en bieden diensten aan, zodat iedereen zich ergens in kan specialiseren. We hebben een gloednieuw systeem ontwikkeld waarbij we geen geld nodig hebben.
Goed verhaal, maar het ruilsysteem bestond al ver voor het geld er was dus geen nieuw systeem zonder geld

maar, again, erg goed verhaal
The motivation for me, is them telling me what I could not be
  zaterdag 28 november 2009 @ 14:02:33 #14
254206 Levolution
-|||----------|||-
pi_75083168
quote:
Op zaterdag 28 november 2009 12:48 schreef Bee-R34 het volgende:

[..]

Goed verhaal, maar het ruilsysteem bestond al ver voor het geld er was dus geen nieuw systeem zonder geld

maar, again, erg goed verhaal
Dankje!
Maar dat het al bestond is de clue ook, de ik-personage denkt dat hij helemaal tof is met zijn ruilsysteem, maar heeft niet door dat het systeem weer vanaf het begin opgestart is en dat de mens eigenlijk niet zonder kapitalisme kan (omdat de mens niet meer in staat is zichzelf van alle behoeften te voorzien). Het ruilsysteem zal uiteindelijk weer in een kapitalistisch systeem evolueren.
This isn't even my final form.
pi_75099330
quote:
Op zaterdag 28 november 2009 14:02 schreef Levolution het volgende:

[..]

Dankje!
Maar dat het al bestond is de clue ook, de ik-personage denkt dat hij helemaal tof is met zijn ruilsysteem, maar heeft niet door dat het systeem weer vanaf het begin opgestart is en dat de mens eigenlijk niet zonder kapitalisme kan (omdat de mens niet meer in staat is zichzelf van alle behoeften te voorzien). Het ruilsysteem zal uiteindelijk weer in een kapitalistisch systeem evolueren.
op die manier.. hmm, erg slim en origineel gevonden!
The motivation for me, is them telling me what I could not be
pi_75101769
Even een tvp voor het geval ik er nog ergens zin in krijg komende weken.
Valt me wel op dat de die-hard crew van AEX die normaliter paginas vol kan schrijven over alles nog wat, hier nog niet te vinden is
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
pi_75102732
Mods zijn natuurlijk uitgesloten van deelname. Maar ik zal van de week eens kijken of ik ook een leuk verhaaltje hier neer kan zetten.
pi_75103751
vraagje: de bedoeling is een stukje over na de crisis, maakt het nog uit wanneer je het laat starten?
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
pi_75103766
quote:
Op zondag 29 november 2009 09:43 schreef simmu het volgende:
vraagje: de bedoeling is een stukje over na de crisis, maakt het nog uit wanneer je het laat starten?
Nope .
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
pi_75107510
tvp! Voor als ik een keer inspiratie heb.
pi_75203234
Haal 't topic even uit de sticky-lijst, volgens mij kijkt daar geen mens . Mocht ie wegzakken zet ik 'm wel weer terug . Nog ruim 2 weken tot de deadline .
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
pi_75205004
quote:
Op zondag 29 november 2009 01:36 schreef sitting_elfling het volgende:
Even een tvp voor het geval ik er nog ergens zin in krijg komende weken.
Valt me wel op dat de die-hard crew van AEX die normaliter paginas vol kan schrijven over alles nog wat, hier nog niet te vinden is
dat komt wel weer als het zooitje weer in elkaar dondert.
National Suicide: How Washington is Destroying the American Dream
pi_75205112
quote:
Op woensdag 2 december 2009 10:51 schreef edwinh het volgende:

[..]

dat komt wel weer als het zooitje weer in elkaar dondert.
da's pas als die twee weken omzijn. ik heb het gewoon druk gehad de laatste weken.
ik werk eraan hoor, niet dat ik zo'n schrijfwonder ben, maar ala. ben ook nog bezig aan die recensie van laatst......
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  woensdag 2 december 2009 @ 17:18:03 #24
231016 Goverman
asfalteren kun je leren
pi_75217564
Het is nu 2012, een jaar na de implosie van het financiŽle stelsel die de wereldeconomie deed ineenstorten en het internationale verkeer stillegde. We kijken terug op de oorzaken, gevolgen en wat erna gebeurde. Alle zekerheden bleken flinterdun…

de grotere lijnen
Het is nu ruim een jaar geleden dat het helemaal misging. De W-vormige recessie (zeg maar: depressie) was er dan toch gekomen en weer vielen er banken om. Dit keer stonden de regeringen echter niet klaar om bij te springen. De impact van de klappen van de reddingsoperaties van 2008 werden nu pas goed zichtbaar: de banken bleken nog veel minder waard dan er aan was toegekend, maar de overheden hadden er wel geld in gestopt en konden nu niet nog meer reddingsoperaties aan... De gevolgen waren dramatisch. Lees mee en huiver

Wat was ook al weer de aanleiding? Na slechte cijfers over de betalingsmoraal bij credit cards werd iedereen al weer nerveus… Het gedonder begon pas goed zichtbaar te worden met de mededeling van ING dat de verzekering bij de Nederlandse staat op Alt-A hypotheken in de VS zou worden aangesproken. Het miste zijn uitwerking niet: de koers van ING daalde zowel in Amsterdam als in New York. In het kielzog van ING daalde de koersen van alle andere financials ook.

De diverse pensioenfondsen en andere institutionele beleggers deden ook onmiddellijk een beroep op hun inmiddels aangeschafte credit default swaps… Het gevolg is inmiddels bekend. De mededeling van Hommen stortte de Nederlandse Staat in een acuut liquiditeitsprobleem. De Amerikaanse overheid moest tegelijkertijd fors bijspringen om de verplichtingen van AIG te voldoen en dit leidde tot een congres dat de kont tegen de krib gooide: geen nieuwe ‘bail-outs’! In nog geen week tijd vielen er in de VS vier investeringsbanken en 300 kleinere banken na massale bankruns.

In Europa was de schade zo mogelijk nog groter: de Britse economie stortte volledig in elkaar, nadat RBS niet op tijd genationaliseerd kon worden. Boze tongen beweerde dat er was gelekt over een noodoplossing… Op het Europese vasteland gingen na de mededelingen over RBS overal banken failliet, nadat particulieren en bedrijven in Oost-Europese landen geen betalingen meer deden. De internetsites van banken lagen massaal plat: niemand kon geld overboeken van de ene naar de andere bank. Bij de pinautomaten ontstonden lange rijen mensen, waarbij de sfeer vaak erg grimmig was. Het was opvallend om te zien dat veel mensen ‘toevallig’ een wandelstok of paraplu bij zich hadden…

De beurzen gingen gewoon open, hoewel niemand daar veel trek in had. Ze kelderden binnen vijf minuten 10% naar beneden. Binnen een kwartier werd de handel stilgelegd. Nog geen half uur daarna – om 10:00 – werd in de hele Europese Unie de noodtoestand uitgeroepen. Andere staten in Europa en ook AziŽ volgden meteen. In de VS volgde men zes uur later: de Amerikanen werden wakker in een land met staat van beleg…

Dit collectief noodtoestandscenario, wat na de krach van 2008 werd opgesteld, bleek goed te werken. Overal in de EU bleek het machtsmonopolie van de overheden: politie en het leger bewaakte winkelstraten en logistieke centra. Hierdoor viel het aantal plunderingen erg mee en bleef de orde relatief goed gehandhaafd.

de consequenties
Hoewel de samenwerking in Europa in het afkondigen van de staat van beleg en het handhaven van de openbare orde erg goed ging, hield het daar ook wel mee op. Grenscontroles werden direct heringevoerd. Nederland deed dat pas als 27e lidstaat van de 27. Het bleek uiteindelijk een paniekmaatregel die zijn uitwerking niet miste. Geen vrachtauto kwam nog een grens over. Vrachtwagens werden naar parkeerplaatsen gedirigeerd en van daaruit werd de lading geconfisceerd. Bij schepen, treinen en vliegtuigen gebeurde hetzelfde, tot ontzetting van rederijen en bemanningen. In de Nederlandse havens en overslagcentra lagen voldoende goederen om Nederland rustig te houden. Het was het najaar, dus de oogsten van de landerijen waren net binnen. Dagelijks werden beveiligde colonnes met landbouwproducten vervoerd. Passagiersvluchten werden na internationale afspraken over te confisceren vliegtuigen nog drie dagen lang uitgevoerd, daarna lag het vliegverkeer stil. Vrijwel overal lagen toestellen in hun thuishaven.

Nederland kwam er nog aardig goed vanaf. In internationaal perspectief kreeg Nederland wel schuld vanwege de grote hoeveelheid goederen in de havens, maar Nederland werd niet gestraft, omdat het zo lang mogelijk de grenzen probeerde open te houden…

Door de staat van beleg en de confiscatie van goederen vervoer viel de dagelijkse handel onmiddellijk stil. Mensen raakten in paniek, maar het aantal plunderingen en roofovervallen viel mee, doordat politie en leger nauwgezet samenwerkten. De mensen die toch werden aangehouden werden zwaar bestraft: in supersnelrechtprocedures werd steevast de maximaal mogelijk straf geŽist… en opgelegd door de rechter.

Doordat de handel stil viel werd onmiddellijk duidelijk wie zich wel en niet had voorbereid op een calamiteit. Het bleek dat zo’n 40% van de Nederlandse huishoudens iets had opgestoken van de “Denk vooruit”-campagne. Deze mensen hadden iets van water en voedselvoorraden in huis. In de woonwijken was de spanning daardoor onmiddellijk voelbaar. Mensen met houtblokken en moestuinen in het zicht werden meteen bedreigd. Mensen bestormden auto’s met dichte deuren en braken in bij de buren die niet thuis waren… Winkels plunderen was haast niet mogelijk, omdat politie en leger voor de deur stonden. Boodschappen doen durfde niemand meer, uit angst aangevallen te worden. Contant geld bleek al snel niet heel veel meer waard te zijn dan een pincode, niemand wilde zijn goederen ruilen voor geld …

De wetteloze situatie hield zo’n week aan. Toen bleek dat supermarkten hun verse producten moesten weggooien ontstonden er rellen, ondanks het verbod op samenscholing in openbare ruimte. De collectieve afschuw hierover was groot… Gevolg was de voedseldistributie die door de overheid in het geheim was opgezet. Winkeliers, distributeurs en boeren werden gedwongen mee te werken. De meeste betrokkenen deden dat graag uit angst gelyncht te worden. Samen met maatregelen als de avondklok en het stilleggen van het openbare leven nam de onrust vrij snel af. Een week na de voedselrellen werd het OV weer opgestart, iedereen kon vrij reizen. De brandstof voor auto’s was nog altijd zwaar op de bon.

en daarna…
Het was meteen duidelijk hoe zeer iedereen afhankelijk was van iedereen. Door het wegvallen van het vertrouwen was meteen duidelijk hoe kwetsbaar alle systemen waren. De handel in goederen en energie kwam na een maand langzaam weer op gang, vooral om humanitaire redenen.

De winter was streng, ondanks de waarschuwingen van de klimaatverandering. Voor het eerst deze eeuw een Elfstedentocht. Het werd een waar volksfeest waar iedereen behoefte aan had. De keerzijde van de strenge winter was duidelijk: door de stilgevallen handel was er een energieschaarste. Gas werd alleen verstrekt tussen 10:00 en 17:00, stroom werd wel de hele dag verstrekt. De hoeveelheid voedsel in Nederland bleek schaars, maar voldoende (mede omdat de handel ineen was gestort en er in Nederlandse havens dus nog veel grondstoffen en voedsel lagen die uiteindelijk niet vervoerd werden). Dankzij strenge distributie vielen er geen hongerdoden, wel overleden er meer mensen door de strenge vorst en de weinige verwarming.

Het financiŽle systeem is in elkaar gestort, een alternatief is er nog altijd niet echt. Een reset lijkt logisch, maar het is nog onduidelijk hoe dit er uit ziet. Er wordt gesproken over een grote verevening, waarbij alle schulden en tegoeden tegen elkaar worden weggestreept. Dit is met name gunstig voor particulieren en overheden. De obligatiehouders aandeelhouders en banken zijn het zwaarst getroffen, zij zijn hun geld waarschijnlijk kwijt. Wel zijn er beloftes gedaan aan obligatiehouders dat zij belastingkorting gaan krijgen, als compensatie voor de weggestreepte staatsschulden.

Het vertrouwen in geld nog altijd niet echt is teruggekeerd, ook al accepteren winkels het wel weer… De boeren en tuinders (en verwerkende industrie) spinnen garen hierbij: door de grote werkloosheid enerzijds en energieschaarste anderzijds wil menigeen bij de boeren gaan werken, voor voedsel…

De energiecrisis heeft de kredietcrisis vervangen, doordat de internationale handel is stilgevallen. Wel komt dit mondjesmaat weer op gang. De energierekening wordt even niet verstuurd, er zijn keiharde quota per huishouden. Wie zijn quotum overschrijdt krijgt een paar dagen geen energie. Maandelijks moeten meterstanden worden doorgegeven en per drie maanden is er controle. Wie fraudeert moet zich melden bij de rechter…

Wat de toekomt brenge moge…
De toekomst is onzeker, nu alle (schijnbare) zekerheden zijn weggevallen. Enkele verschillen zijn wel meteen merkbaar. Mensen zoeken meer naar zekerheden dan voor de crash. Op een of andere manier lijken de kerken wat voller te stromen, hoewel dit nog bediscussieerd wordt. Door de energiecrisis treedt veel verveling op bij mensen. Velen zoeken hun geluk bij elkaar: thuis of bij een sport/cultuur/(vul maar in) vereniging. De verenigingen bieden hun diensten aan voor wie zichzelf inzet. Het vrijwilligerstekort is opgelost hierdoor… Geld accepteren doen de verenigingen nu niet, wel vrije tijd.

[ Bericht 2% gewijzigd door Goverman op 02-12-2009 19:56:08 ]
Als alles op jou afkomt, zit jij op de verkeerde baan.
pi_75241548
Gelukkig waren weer de eerste tekenen van herstel van vertrouwen te zien. Mensen durfden weer naar de markt te komen waar de boeren hun producten aanboden. In ruil voor sieraden, playstations, of plasma schermen. Het leven kwam weer op gang.

Het vertrouwen was volkomen weggeslagen. Eerst natuurlijk al het vertrouwen in de grote ideologieŽn. De politici die nog de oude zuilen vertegenwoordigde, hadden het vertrouwen niet kunnen herstellen, ze hadden geen vergezichten kunnen schetsen. Alles wat de politiek deed was reageren op elkaar. Vliegen afvangen. En de media deed mee, of had het veroorzaakt. Daar was hij nog niet helemaal over uit. Het deed er niet meer toe. De nieuwe politiek had zich vooral afgezet tegen alles en nog wat, maar was met niets nieuws gekomen. Het vertrouwen in de kerk was ook weg, al jaren. Vertrouwen in het morele gehalte van wetenschappers was verdwenen na het uitlekken van allerlei belastend materiaal in wat achteraf de "klimaathoax" was gaan heten. Veel Groenen waren daarna zo teleurgesteld geweest dat er lynch partijen hadden gedreigd. Al Gore was gevlucht, nadat zijn hoofd werd geŽist. Goede doelen bleken vooral goed voor zich zelf te zijn, er werd vanuit Afrika letterlijk gevraagd om te stoppen met de Westerse "hulp". Het vertrouwen in de elite was weg. Zelfs de prins had een einde aan de monarchie gemaakt, en was met zijn familiekapitaal gevlucht. Er was geen gezag meer, geen grote woorden, geen idealen. En nu was het laatste bastion ook gevallen. Het consumentisme of kapitalisme.

Het was niet eens dat de mensen inzagen dat die derde TV of extra playstation hun niet langer gelukkig maakte. Dat je van een duurdere keuken niet lekkerder of gezelliger gaat eten. Mensen waren vervreemd van elkaar, en compenseerde dat met heel veel spullen. Mensen leefden als in de reclame die hen werd voorgespiegeld. Meisjes en jongens zagen eruit als in de reclames, met de juiste kleding, de juiste spullen. Dat gaf nog het laatste stukje vertrouwen. Reclamebureaus hadden jaren lang een gevoel van ergens bij horen en gevoel van geluk aan hun producten gekoppeld. En de meesten hadden hier hun gevoel van vooruitgang vandaan gehaald. Het vooruitgangsdenken was voor veel mensen af te meten in de spullen die ze verzamelden. En ze waren hier gelukkig mee.

Totdat het op was. In 2012 was het overduidelijk. Mensen konden niet nog meer kopen. De banken leenden nu helemaal niet meer, en vielen nu als kaartenhuizen ineen. En de mensen hadden al hun inkomsten nodig voor hun basisbehoeften. Benzine was al onbetaalbaar. Maar door de inflatie waren alle basisbehoeften als eten ook veel te duur geworden. Spaarsaldo's bleken niets meer waard. In de US was het al een half jaar eerder gebeurd, maar nu ook dan hier. Het laatste stukje vertrouwen knapte. Er was niets wat nog hoop kon geven, of iemand die het gevoel bedrogen te zijn, kon kanaliseren.

En wat dan. Er waren velen die niet langer konden of wilden werken, omdat ze van hun salaris toch niets konden kopen, en niet langer het nut inzagen van hun werkzaamheden. De overheid betaalde al maanden geen salarissen meer uit. Een noodmaatregel. Eerst voor een periode van 2 maanden. Maar na 16 maanden geloofde niemand meer dat er nog salaris zou worden betaald. Niemand betaalde ook nog belasting. Niemand had nog gezag, voor wat ooit bij elkaar werd gehouden met geld. En dat was het einde van het consumentisme of kapitalisme. En wat kwam was Crisis.

Er waren veel gelegenheidsprofeten met fanatieke aanhangers. De massa's die Fortuyn en Wilders hadden gemobiliseerd wilden actie en daden. Nadat de binnensteden waren uitgekamd door de massa's op zoek naar de "daders" met huis aan huis acties, was de rust nu enigszins teruggekeerd. In de Vila-wijken werd er nog steeds gevochten om woningen. Veel niet westerse allochtonen waren hun huizen en buurten uitgejaagd en zwierven op straat. Hij had gehoord over de situatie in ziekenhuizen en bejaardentehuizen, er was gebrek aan alles. Gelukkig waren er nog personen die zich vrijwillig inzette voor de zwakkeren. Maar het werden er steeds minder. Deze mensen moesten ook opzoek naar voedsel.

De boeren, bakkers en slagers waren weer terug op de markt. De geur van brood gaf hem weer moed. het was bijna 2013.

[ Bericht 10% gewijzigd door zoost op 04-12-2009 13:06:33 ]
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')