abonnement Unibet Coolblue
pi_74708435

De laatste 3 posts uit het vorige topic:
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 22:50 schreef LXIV het volgende:
Ooit was ik op een bazaar enorm ver van de beschaafde wereld verwijderd. Daar zag ik allemaal zilveren één-dollar munten liggen uit het begin van de vorige eeuw. Omdat er nooit toeristen kwamen vond ik het erg merkwaardig als het een hoax zou zijn. Ook wist ik zeer toevallig dat de VS honderd jaar terug ooit daar macht had willen kopen met dollars.

Enfin, ik toch voor $100 (echte dollars) al die munten daar opgekocht (een stuk of 35). Toen ik ze in eerste instantie opzocht op internet was ik heel blij, die munten waren duizenden dollars per stuk waard in mint-conditie. Niet veel later kwam ik erachter dat deze munten ongetwijfeld een veel voorkomende vervalsing waren waar ook in de Golfoorlog veel mensen voor gevallen zijn.

Ook uit China natuurlijk! Ze zagen en voelden trouwens prima aan, geen goedkope neprotzooi! Ik heb ze bijna allemaal weer kunnen doorverkopen (met de vermelding dat het "hoogst waarschijnlijk" geen echte waren) en zo toch nog een klein winstje gemaakt.
[ afbeelding ]
http://home.comcast.net/~reidgold/draped_busts/chinese.html
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 22:58 schreef bouillabaisse het volgende:

[..]

heheheh

Zo heb ik net na de invoering van de euro nog voor honderden guldens aan zilveren guldens, rijksdaalders en tientjes gekocht voor de nominale waarde omgerekend naar euro's. Daar heb ik echt een megawinst op gemaakt: die guldens gingen nog niet zo lang geleden bijvoorbeeld voor ongeveer ¤1,50 per stuk de deur uit en die rijksdaalders voor ¤3,50, de zilverwaarde.
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 23:00 schreef dvr het volgende:

[..]

Tot nu toe heeft goud opvallend evenwichtig gereageerd, het trekt zich bijvoorbeeld niets aan van de stijgende beurskoersen. Bovendien heeft het de grens van $1000/oz overtuigend doorbroken en daar ligt nu een belangrijke steun - mocht goud daar weer in de buurt komen, dan zullen velen dat als een mogelijk laatste kans zien om het tegen een aanvaardbare prijs te kopen. Verder is het goudaanbod van mijnen en centrale banken dalende terwijl de belangstelling van grote beleggingsfondsen toeneemt. En de belangrijkste factor is m.i. wel, dat steeds meer beleggers voor bezit van fysiek goud kiezen, waardoor speculanten, overheden en grootbanken steeds minder mogelijkheden hebben om met derivaten ('papieren goud') de prijzen te drukken.

Dat zijn allemaal factoren die naar mijn mening de positie van goud steeds harder maken en er voor zullen zorgen dat het weinig of niet zal kunnen dalen. Daarnaast zijn er twee factoren die een explosieve stijging zouden kunnen veroorzaken. De stemming is nu weer relatief rustig in de financiële wereld, maar het risico op instortende beurzen of omvallende banken is nog sterk aanwezig en in zulke omstandigheden verwacht ik een grote toeloop op goud. De tweede factor is dat er steeds meer aanwijzingen komen dat het fysiek beschikbare goud opraakt; handelaren hebben soms grote moeite om orders uit te leveren. Als de aanvoer de vraag echt niet meer kan bijhouden, ontstaat er ook een prijsexplosie.

Een snelle daling van de goudprijs verwacht ik pas als er zo'n explosieve stijging (zeg: een verdubbeling in enkele maanden) aan is voorafgegaan.
Een langzame maar gestage daling van de goudprijs (zeg: meer dan 15% omlaag) voorzie ik pas als de echte economie (omzetten, werkgelegenheid, woningmarkt) overtuigend aantrekt. Daarvan is ondanks alle goede berichten nog geen sprake. Wel is het zaak om op de renteontwikkeling te letten. Onder normale omstandigheden doet goud het bij hogere rente minder goed (omdat je dan op geld meer rendement maakt) maar op dit moment denk ik dat het juist omgekeerd zou werken, omdat hogere rente funeste gevolgen voor de economie en voor de draagbaarheid van de toch al kritische schuldenlasten kan hebben.

Samengevat lijkt een snelle daling van de goudprijs mij nu heel onwaarschijnlijk. Eigenlijk de enige manier waarop dat zou kunnen gebeuren, is als een groot land onverwacht een heel grote partij (500+ ton) in de markt zet. Maar dat zou zo'n wanhoopsdaad zijn, dat de daling maar van heel korte duur zou zijn.
De actuele biedkoers:


Oude topic: Goud #1

Hier verder!

[ Bericht 0% gewijzigd door Bolkesteijn op 16-11-2009 23:08:09 ]
  User die je het meest gemist hebt 2022 zaterdag 14 november 2009 @ 23:15:51 #2
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74708718
Goud heeft een substantieel neerwaards risico als de US$ carrytrade omdraait. Speculanten moeten dan als een haas de assets waarin ze hadden belegd (o.a. goud) verkopen en terug dollars kopen. Goud kan dan met name diep en snel vallen omdat het een relatief kleine illiquide markt is. Bovendien neemt in een dergelijk paniek scenario ook nog eens de 'gewone' niet speculatieve vraag af (sieraden industrie e.d.) omdat die sterk afhankelijk is van een goede economie (sieraden zijn meestal een luxeproduct). Een voorproefje zagen we al in 2008.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74708742
Charles Nenner: Vanaf 8 feb 2010 daalt de goudprijs met honderden dollars
tvp
  zaterdag 14 november 2009 @ 23:20:24 #4
56459 RdeV
Are you a paper fool?
pi_74708833
Een goudprijs die zakt is niet onwaarschijnlijk, maar echt veel onder de 1000 zal het niet worden. Intussen zijn overheden en centrale banken de gegadigden geworden - en die hebben geen last van carry trades en margin calls. Zij zullen voor een goude bodem zorgen onder de prijs.
There is a great deal of difference between affecting destiny and controlling it.
If you don’t know the difference, don’t worry. You will.
pi_74708897
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 23:15 schreef SeLang het volgende:
Goud heeft een substantieel neerwaards risico als de US$ carrytrade omdraait. Speculanten moeten dan als een haas de assets waarin ze hadden belegd (o.a. goud) verkopen en terug dollars kopen. Goud kan dan met name diep en snel vallen omdat het een relatief kleine illiquide markt is. Bovendien neemt in een dergelijk paniek scenario ook nog eens de 'gewone' niet speculatieve vraag af (sieraden industrie e.d.) omdat die sterk afhankelijk is van een goede economie (sieraden zijn meestal een luxeproduct). Een voorproefje zagen we al in 2008.
Ik zie dat ooit ook wel gebeuren. Roubini heeft daar ook al voor gewaarschuwd. Maar ik zie dat voorlopig nog niet gebeuren. In elk geval nog niet op 8 februari 2010, zoals Charles Nenner heeft voorspeld.

Maar misschien gaat Bernanke ons toch verrassen en verruilt hij begin februari ziijn sinterklaashelicopter voor een Apache waarmee hij al het bijgedrukte geld weer vernietigt.
pi_74709275
tvp + link oude topic: Goud #1
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
pi_74723984


In dit filmpje zijn een aantal Britten te zien die voor kapitalen zijn opgelicht met "goud", opzich best amusant om even te zien.
De dader zit inmiddels in het gevang.
  User die je het meest gemist hebt 2022 zondag 15 november 2009 @ 20:05:29 #9
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74724507
quote:
Op zondag 15 november 2009 19:53 schreef WammesWaggel het volgende:


In dit filmpje zijn een aantal Britten te zien die voor kapitalen zijn opgelicht met "goud", opzich best amusant om even te zien.
De dader zit inmiddels in het gevang.
Goud kopen in Thailand
Dat is net zoiets als een Rolex kopen in Thailand.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74724582
En dan 20% rendement, per maand
Allemaal NAV een advertentie, in de krant in Thailand welke ze op vakantie lazen!
Dan verdien je het welhaast om opgelicht te worden
  maandag 16 november 2009 @ 01:27:55 #11
68576 eleusis
fokked op kidz
pi_74737921
Goud
Geld
Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
pi_74740300
quote:
Beleggen Iedereen kan profiteren van nieuwe goldrush
Zelf graven hoeft niet meer
Omdat aandelen te weinig houvast bieden, vluchten veel mensen in het veel veiliger gewaande goud.
Wie een beetje serieus belegt, kan niet meer om goud heen. Niet alleen beleggers weten dat, maar ook aanbieders van beleggingsproducten. En daarom heeft Nederland er een nieuw goudfonds bij. Het gaat om ‘De Gouden Eeuw’ van Casper Rondeltap, voormalig directielid van effectenhuis Van der Moolen. Veel wil hij er nog niet over kwijt, maar hij belooft binnenkort meer details. Het wordt druk in die markt, want eerder begonnen voormalig Optiver-topman Jan Dobber en beleggingsexpert Willem Middelkoop al het Gold & Discovery fund, een fonds dat voornamelijk belegt in Canadese gouddelvers.

Dat ook Rondeltap in goud gaat, is niet verwonderlijk. Het edelmetaal levert al tien jaar goede prestaties. In september brak de goudprijs voor de tweede keer dit jaar door de 1000 dollar-grens en het einde van die stijging is volgens kenners nog niet in zicht.

Goudspecialist Dennis van Ek van Mercer Investment consulting in Amsterdam voorspelt dat goud pas in 2015 zijn hoogtepunt bereikt, omdat goudcycli zo’n 15 tot 20 jaar duren. Sinds 2000 stijgt de goudprijs al 9 jaar op rij. Dat is de langste hausse sinds de Tweede Wereldoorlog. De vraag naar goud kan het aanbod niet bijbenen. Het heropenen van enkele goudmijnen in West-Australië, zoals recent gebeurde, helpt daar maar weinig bij. Dat komt door de stijgende vraag ernaar in met name opkomende economieën als China en India. Verder spelen de angst voor inflatie en de uit de gratie geraakte dollar een rol. Die angst wordt aangewakkerd door oplopende staatsschulden wereldwijd en de geldinjecties van met name de Amerikaanse centrale bank, de Fed, en de Europese Centrale Bank.

Tulpenbollenrally
Toch waarschuwt hoofdeconoom Maarten Leen van ING voor te veel optimisme rond goud. ‘Het is een markt die door een paar spelers kunstmatig in leven wordt gehouden. Zij controleren het aanbod door te zorgen dat er niet te veel goud wordt gedolven.’ Volgens Leen geloven we in goud zolang we er in geloven, maar is het niet een echt fundament onder de economie. Vroeger was dat wel zo, maar in 1973 trok de Amerikaanse president Nixon de stekker uit het Bretton Woods-systeem toen hij bekendmaakte dat de dollar niet langer ingewisseld kon worden voor goud. ‘Wat dat betreft is deze goldrush net een tulpenbollenrally. In de zeventiende eeuw dachten ze dat tulpenbollen veel waard waren, maar toen kwamen ze er opeens achter dat het niet meer dan een veredelde ui was en toen was het gedaan met de rally’, aldus Leen. Mocht u dus overwegen om in goud te stappen, zorg er dan voor dat u op tijd weer uitstapt.
Bron
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
pi_74740932
quote:
Dat ook Rondeltap in goud gaat, is niet verwonderlijk. Het edelmetaal levert al tien jaar goede prestaties.
Dan ben je al 10 jaar te laat, mafkees. Faber adviseerde goud al op 300 dollar.
pi_74742890
Ondertussen lijkt de goudkoorts nu pas echt op stoom te komen:
quote:
Gold output set for decline in long term
By William MacNamara in London
Published: November 15 2009 19:21 | Last updated: November 15 2009 19:21

The world’s top gold mining companies have warned that global production of the precious metal is likely to resume a long-term decline in coming years, in spite of a record-breaking surge in the price of gold to more than $1,100 an ounce.

Much of gold’s recent rise to an all-time high of $1,122.85 last week has been due to the weaker dollar and huge inflows into exchange-traded funds (ETFs), as investors have sought sanctuary from the financial crisis by buying physical assets.

Analysts said on Sunday that there was ample scope for output to increase over the next year in response to rising prices and after years of stagnating production. That and any rally in the dollar could lead to a correction in the gold price.

Longer-term supply constraints, however, could underpin prices. “Supply will not be a deciding factor, but on balance it should be a price support,” said William Tankard, senior mining analyst at GFMS, the precious metals consultancy.

GFMS estimates global gold mine production will rise 3.7 per cent in 2009 to 2,502 tonnes, largely because of strong Indonesian production. “But that is just an interruption to a downward trend, not a secular shift back to growth.”

Mark Bristow, chief executive of Randgold Resources, said any increase in mine supply in the near term would be “artificial” – and due to marginal projects being restarted because of the high price. “We will see little corrections that keep capacity alive, but the fundamental reserve base is in decline in terms of both quality and ounces,” he said.

That is especially true in South Africa, which until 2007 was the world’s leading producer and where the economics of bringing gold to the surface in some deep, ageing mines is being questioned. “It costs more to get the ore up, it takes longer for workers to get to the job,” said Mark Cutifani, chief executive of Anglogold Ashanti. “Costs are going up and grades are going down,” he said.

Copyright The Financial Times Limited 2009. You may share using our article tools. Please don't cut articles from FT.com and redistribute by email or post to the web.
http://www.ft.com/cms/s/0(...)f0-00144feabdc0.html

Op grond van dit bericht dus wellicht nog flink wat "opwaarts potentieel" voor goud. Gaat lekker...
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 16 november 2009 @ 12:14:44 #15
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74744200
quote:
GFMS estimates global gold mine production will rise 3.7 per cent in 2009
Wie zei er dat goud geen inflatie kent?
3,7%
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74744250
quote:
Op maandag 16 november 2009 12:14 schreef SeLang het volgende:

[..]

Wie zei er dat goud geen inflatie kent?
3,7%
Lekker selectief gequote. Geïrriteerd dat je de goudboot gemist hebt?
pi_74744385
quote:
Op maandag 16 november 2009 12:14 schreef SeLang het volgende:

[..]

Wie zei er dat goud geen inflatie kent?
3,7%
De inflatie van goud is dus fors hoger dan de M3-groei van de eurozone. Bubblemania!
pi_74744501
quote:
Firm warns: ‘Peak gold’ likely now, prices could become volatile

By Stephen C. Webster
Sunday, November 15th, 2009 -- 6:41 pm

Since starting its slide in 2000, the world-wide production of gold has finally hit "terminal decline," according to reports citing Barrick Gold, the largest gold miner in the world.

In an interview with The Daily Telegraph during a London gold conference, Barrick President Aaron Regent said that one could argue that Earth has reached "peak gold," as new supplies of the ore are increasingly difficult to find.

"The supply crunch has helped push gold to an all-time high, reaching $1,118 an ounce at one stage yesterday," the paper noted. "The key driver over recent days has been the move by India's central bank to soak up half of the gold being sold by the International Monetary Fund. It is the latest sign that the rising powers of Asia and the commodity bloc are growing wary of Western paper money and debt."

The report continued: "China has quietly doubled holdings to 1,054 tonnes and is thought to be adding gradually on price dips, creating a market floor. Gold remains a tiny fraction of its $2.3 trillion in foreign reserves."

However, in an interview with The Financial Times, Regent cautioned that gold is still susceptible to sell-offs.
http://rawstory.com/2009/(...)on-terminal-decline/

Peak gold!

Enfin, op korte termijn wellicht een correctie. Maar op de langere termijn ligt een nog hogere goudprijs als gevolg van afnemende supply voor de hand.
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 16 november 2009 @ 12:34:50 #19
78918 SeLang
Black swans matter
pi_74744679
quote:
Op maandag 16 november 2009 12:23 schreef pberends het volgende:

[..]

De inflatie van goud is dus fors hoger dan de M3-groei van de eurozone. Bubblemania!
Dat ook weer niet. Het gaat hier om 3,7% groei van de productie, dus 3,7% groei van de groei (tweede afgeleide).

De gemiddelde jaarlijkse goudinflatie (de snelheid waarmee de hoeveelheid goud boven de grond jaarlijks toeneemt) is ongeveer 2%.

[ Bericht 4% gewijzigd door SeLang op 16-11-2009 12:42:38 ]
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_74745488
quote:
Op maandag 16 november 2009 12:27 schreef BoeufBourguignon het volgende:

[..]

http://rawstory.com/2009/(...)on-terminal-decline/

Peak gold!

Enfin, op korte termijn wellicht een correctie. Maar op de langere termijn ligt een nog hogere goudprijs als gevolg van afnemende supply voor de hand.
Als je leest wie de studie heeft uigevoerd kom je al snel tot een "wij van wc eend adviseren wc eend"-gehalte.
pi_74745517
quote:
Op maandag 16 november 2009 12:34 schreef SeLang het volgende:

[..]

Dat ook weer niet. Het gaat hier om 3,7% groei van de productie, dus 3,7% groei van de groei (tweede afgeleide).

De gemiddelde jaarlijkse goudinflatie (de snelheid waarmee de hoeveelheid goud boven de grond jaarlijks toeneemt) is ongeveer 2%.

Daar kan ome Ben nog een puntje aan zuigen! 2% is natuurlijk sowieso niks, aangezien de wereldbevolking ook ongeveer met dat percentage groeit.

Maar die 2% klopt ook niet: de totale hoeveelheid goud die ooit uit de grond naar boven is gehaald, wordt geschat op 161.000 ton. De produktie in 2008 bedroeg 2350 ton. Dat is 1,5%.

Verder verwaarloos je ook het "verbruik" van goud, d.w.z. goud dat op de één of andere manier op de vuinishoop beland, sieraden die slijten, op de zeebodem belanden etc. Op zich is die hoeveelheid jaarlijks te verwaarlozen, maar over enkele millennia kan het wellicht toch aardig oplopen.
pi_74745595
quote:
Op maandag 16 november 2009 13:06 schreef piepeloi55 het volgende:

[..]

Als je leest wie de studie heeft uigevoerd kom je al snel tot een "wij van wc eend adviseren wc eend"-gehalte.
Dat kan ik niet ontkennen. Maar het is gewoon een feit dat de jaarlijkse goudproduktie sinds 2000 aan het afnemen is (in totaal is er vanaf de piek al zo'n 10% vanaf), terwijl de vraag alleen maar is toegenomen. En een nieuwe goudmijn start je niet zomaar even op, dat kost gewoon tijd. Bovendien wordt het steeds duurder om het uit de grond te halen, ook daar kun je gewoon niet omheen.
pi_74747541
quote:
Op maandag 16 november 2009 12:27 schreef BoeufBourguignon het volgende:

[..]

http://rawstory.com/2009/(...)on-terminal-decline/

Peak gold!

Enfin, op korte termijn wellicht een correctie. Maar op de langere termijn ligt een nog hogere goudprijs als gevolg van afnemende supply voor de hand.
Mooie voor de FP: 'Na Peak Oil ook Peak Gold'

alhoewel het inderdaad een hoog wc-eend gehalte is, maar er zal vast wel een waarheid inzitten.
  maandag 16 november 2009 @ 14:19:51 #24
68576 eleusis
fokked op kidz
pi_74747639
Apart dat deze blogpost van Willem Buiter hier nog niet besproken is:
quote:
Gold - a six thousand year-old bubble
November 8, 2009 6:02pm

Gold is unlike any other commodity. It is costly to extract from the earth and to refine to a reasonable degree of purity. It is costly to store. It has no remaining uses as a producer good - equivalent or superior alternatives exist for all its industrial uses. It may have some value as a consumer good - somewhat surprisingly people like to attach it to their earlobes or nostrils or to hang it around their necks. I have always considered it a rather vulgar metal, made for the Saturday Night Fever crowd, all shiny and in-your-face, as opposed to the much classier silver, but de gustibus… .

The total stock of ‘above-ground’ gold is about 160,000 metric tonnes (a metric ton is 2,204 lbs. or 35,264 oz, for those of a non-decimal mind-set). About 50 percent of this existing stock of above-ground gold is kept as a pure store of value (for investment purposes), most likely somewhere below-ground, for security reasons. The other 50 percent exists as jewellery. I would argue that most of this jewellery demand is simply small-scale store of value (investment) demand by households, rather than demand driven by aesthetic considerations or other intrinsic sources of joy associated with having gold hanging from your extremities.

From a social perspective, gold held by central banks as part of their foreign exchange reserves is a barbarous relic (Keynes used the expression to refer to the Gold Standard, but close enough is close enough). The same holds for gold held idle in private vaults as a store of value. The cost and waste involved in getting the gold out of the ground only to but it back under ground in secure vaults is considerable. Mining the ore is environmentally damaging, especially if it involves open pit mining. Refining the gold causes further environmental risks. Historically, gold was extracted from its ores by using mercury, a toxic heavy metal, much of which was released into the atmosphere. Today, cyanide is used instead. While cyanide, another toxic substance, is broken down in the environment, cyanide spills (which occur regularly) can wipe out life in the affected bodies of water. Runoff from the mine or tailing piles can occur long after mining has ceased.

Even though, from a social efficiency perspective, the mining of new gold and the costly storage of existing gold for investment purposes are wasteful activities, they may be individually rational. There is no invisible hand here (or elsewhere) to ensure that the aggregation of individually rational behaviour adds up to anything desirable or sensible.

Because to a reasonable first approximation gold has no intrinsic value as a consumption good or a producer good, it is an example of what I call a fiat (physical) commodity. You will be familiar with fiat currency. Unlike what Wikipedia says on the subject, the essence of fiat money is not that it is money declared by a government to be legal tender. It need not derive its value from the government demanding it in payment of taxes or insisting it should be accepted within the national jurisdiction in settlement of debt. Instead the defining property of fiat money is that it has no intrinsic value and derives any value it has only from the shared belief by a sufficient number of economic actors that it has that value.

The “let it be done” literal meaning of the Latin ‘fiat’ should be taken in the third sense given by the Online Dictionary: 1. official sanction; authoritative permission; 2. an arbitrary order or decree; 3. Chiefly literary any command, decision, or act of will that brings something about.

The act of will in question is the collective attribution of value to something without intrinsic value. Being declared legal tender by a government may help achieving that status, but it is neither necessary nor sufficient.

Gold is very close therefore to the stone money of the Isle of Yap. This stone money, known as Rai, consists of large doughnut-shaped, carved disks, consisting usually of calcite, that can be up to 4 m (12 ft) in diameter, although most are much smaller. Apparently, the total stock of Rai cannot be augmented any further. It also depreciates very slowly. This intrinsically useless form of money in the Isle of Yap is in all essential respects equivalent to gold today in the wider world. Another example would be pet rocks, as long as the rock in question is rare and costly to get into its final shape.

Gold has become a fiat commodity or a fiat commodity currency, just as the US $, the euro, the pound sterling and the yen (and a couple of hundred other currencies) are fiat paper currencies. The main differences between them are that gold is very costly to produce, while the production of additional paper money has an extremely low marginal cost. If we count the deposits of commercial banks with the central banks, which together with currency in circulation make up the monetary base, as fiat money, then the incremental cost of fiat base money creation is zero.

The outstanding stock of physical gold, at 160,000 tonnes or thereabouts, is very large relative to the maximum amount of new gold that can be mined and refined during a year. The short-run supply curve of new gold is steep and becomes vertical at a volume of production that is small relative to the oustanding stock (annual gold production has been declining from a peak of just over 2,500 tonnes in 2001 to 2330 tonnes in 2008 - only 1.5% of the outstanding stock).[1]

The good news for gold bugs

Since gold is a fiat commodity currency, its value will be determined largely by its attractiveness relative to other fiat currencies - the fiat paper currencies issued by central banks. Gold should not be analysed as one of a set of intrinsically valuable commodities (silver, iron, lead, zinc, platinum, aluminium, titanium etc. etc.) but as part of a set of intrinsically useless and valueless fiat currencies - the US dollar, the yen, the yuan, the euro, sterling, the rupee, the rouble etc. etc.). It is therefore in times that market participants are nervous about the future value of most other fiat currencies, that gold will be at its most attractive.

Such a time is what we are going through now. Many systemically important central banks have expanded their base money stocks and balance sheets massively. The Fed has doubled the size of its balance sheet. The Bank of England has tripled the size of its balance sheet. Many central banks have bought vast amounts of public debt. In the UK, out of the initial £175 bn of quantitative easing, as much as £173 was spent on gilts. The Fed has purchased only about ¤300 bn worth of Treasury securities, but has acquired a much larger amount of Treasury-guaranteed agency debt.

Although in most of the overdeveloped world (except the UK), deflation is the immediate threat, there is a medium and long-term threat of much higher inflation in all countries with enlarged central bank balance sheets and the prospect of large future fiscal deficits. The great advantage to investors of gold is that, although it is not intrinsically valuable, it is very costly to increase its stock. The tap can be opened at the drop of a hat for fiat paper and electronic currency. The tap produces never more than a trickle in the case of gold.

So when fiscal incontinence threatens price stability in some of the main industrial countries (especially the US and the UK) because the central banks in these countries may be forced to monetise both the stock and large new net flows of public debt, the one fiat money whose quantity cannot be varied at will by a monetary authority will do well. We see that with gold today. We also see that, to a lesser degree, in the strength of the euro. The ECB is by far the most independent of the leading central banks. They also have a heavily asymmetric de-facto interpretation of price stability: inflation is unacceptable, deflation is OK.

So until the risk of serious inflation is removed from the medium-term outlook for the US, the UK and other fiat currencies, gold will be a relatively attractive store of value despite the cost of storing it.

The gold bug’s nightmare

An economy with fiat money can have many different equilibria. To make the point as clearly and simply as possible, consider a stationary economy. Population, endowments, technology, government spending, taxes and preferences are constant. The government budget is balanced. Prices are flexible. There is a constant stock of fiat money (which could be paper money, gold, Rai or pet rocks. This fiat money is perfectly durable and therefore can serve as a store of value. It pays no interest. Assume that, for whatever reason, society prefers it (or even has decided to require) it as a medium of exchange or means of payment.

With a bit of further work, such an economy will have an equilibrium with a positive, constant price of money (a constant general price level). Economists call this the fundamental equilibrium. This stationary economy will, however, also have many other (in fact infinitely many other) non-stationary equilibria, called (speculative) bubbles. They always have equilibria in which the value of money starts at a positive value but falls steadily towards zero - the general price level rises without bound even though the quantity of money is constant. The holders of money anticipate the future inflation and reduce the real stock of money balances they want to hold. This further increases the actual and expected rate of inflation, and the real stock of money balances goes to zero: the general price level goes to infinity or the price of money goes to zero. We have Zimbabwe.

What is often ignored is that this economy has an equilibrium that is even more ‘fundamental’ than the fundamental equilibrium. That is the equilibrium in which the price of money is zero in every period, not just in the long run (as with the speculative inflationary bubble equilibria). Remember, fiat money, including gold, is intrinsically useless. It has value only because people believe it to have value. If everyone expects that money will have no value in the next period, it will have no value this period, because no-one will be willing to take receipt of money to carry it into the next period where it will be valueless. So fiat money with a zero value is always an (unfortunate) fundamental equilibrium.

I would actually call it the only fundamental equilibrium. All other equilibria with a positive price of money - an asset with no intrinsic value - are benign (relatively speaking) bubbles. The constant price of money (constant general price level) equilibrium is also a bubble, based entirely on belief and trust - a beneficial bootstrap equilibrium, lifting itself by its hair, like the Baron von Münchhausen.

In a world with multiple fiat moneys, the zero value of money equilibrium lurks for each of the fiat currencies, including gold. Admittedly, as regards gold, so far so good. Gold has positive value. It has had positive value for nigh-on 6000 years. That must make it the longest-lasting bubble in human history.

I don’t want to argue with a 6000-year old bubble. It may well be good for another 6000 years. Its value may go from $1,100 per fine ounce to $1,500 or $5,000 for all I know. But I would not invest more than a sliver of my wealth into something without intrinsic value, something whose positive value is based on nothing more than a set of self-confirming beliefs.

[1] Since gold is very durable, it is reasonable to assume that virtually all the gold that was ever refined is still out there somewhere. There is no gold ‘consumption’, just its transformation into jewellery and no significant depreciation of the stock.
Bron: FT, http://blogs.ft.com/maver(...)and-year-old-bubble/
Ff doorklikken voor linkjes en referenties...
Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
pi_74747985
quote:
Op maandag 16 november 2009 14:15 schreef pberends het volgende:

[..]

Mooie voor de FP: 'Na Peak Oil ook Peak Gold'
Mooi!
quote:
alhoewel het inderdaad een hoog wc-eend gehalte is, maar er zal vast wel een waarheid inzitten.
Zeker. Maar dat geldt tegenwoordig voor alle beleggingen. Al die zogenaamde "analisten" op radio en teevee zitten ook alleen maar hun eigen handeltje omhoog te praten. Maar als je kijkt naar hoe de goudproductie zich de afgelopen 10 jaar heeft ontwikkeld, dan kun je gewoon niet om de dalende lijn heen.

Zojuist was er op RTLZ ook nog zo'n mannetje met een verhaaltje over goud. De moeite die die persoon deed via allerlei drogredenaties en suggestieve statistiek om de stijging van de goudprijs te downplayen! Zo werd er door deze "analist" expliciet gewezen op het feit dat de goudprijs in dollars wordt bepaald en een keldering van de dollar voor ons negatief zou kunnen uitpakken. Terwijl ik hem dat nog nooit heb zien doen als het om de Dow Jones of S&P500 gaat!

Ook werd er een grafiekje tevoorschijn gehaald waarin de goudprijs werd afgezet tegen de AEX over het afgelopen half jaar ofzo. Ja duhhuh, dan wint de AEX het, want die was toevallig net daarvoor gekelderd, terwijl de goudprijs al een jaar of 6 als een trein omhoog gaat.

Het is natuurlijk logisch dat zo'n vent dat doet, want elke euro die in de goudmarkt verdwijnt, is een euro minder in de aandelenmarkt waar deze vent z'n centjes verdient.

[ Bericht 0% gewijzigd door BoeufBourguignon op 16-11-2009 14:46:31 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')