Idd, je moet wel informeren / weten dat de wijnen geschikt zijn om te bewaren en mijn wijnen bewaar ik idd ook in de trap / kelderkast daar is de temperatuur namelijk het stabielste en in de zomer ook het laagste.quote:Op donderdag 1 oktober 2009 20:16 schreef Pietverdriet het volgende:
ten eerste
Witte wijn kan je bewaren, maar wordt nooit beter van het liggen, maar je kan natuurlijk wel wijn van een goed jaar bewaren
Betere rode wijnen kunnen beter worden van het een paar jaar laten liggen, maar dat geld niet voor iedere rode wijn. Ook bereikt wijn na een aantal jaar een optimum, daarna wordt ie niet beter, maar gaat in kwaliteit weer achteruit. Belangrijk is dat de wijn donker en bij een gelijkmatige koele temperatuur wordt bewaard. Je kan gelukkig zijn en een mooie kelder hebben, of veel geld hebben en een wijnkoelkast kopen.
Ik bewaar ze in een donkere kast onder de trap waar de temp redelijk stabiel is.
De Chianti die ik nu drink was een euro of 4 de fles toen ik die in 2004 kocht.quote:Op donderdag 1 oktober 2009 20:34 schreef W1ZZ het volgende:
De vader van een vriendin van mij is wijnhandelaar en die heeft me wel een beetje aangestoken met het wijnvirus.. alleen ik heb op dit moment nog wel onvoldoende centen om van wijnen die ik lekker vind steeds doosjes te kopen om weg te leggen. Vaak ook zijn de wijnen die het het waard zijn om weg te leggen toch al duurder dan slobberwijnen die jong gedronken moeten worden.
Samengevat: ik wil 't gaan doen
Sure, maar dat is wel met het gegeven dat je een gok neemt op de gekochte wijn. Hoe vaak gaat dat goed, zou je zeggen?quote:Op donderdag 1 oktober 2009 20:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De Chianti die ik nu drink was een euro of 4 de fles toen ik die in 2004 kocht.
Je moet het natuurlijk in kunnen schatten, maar bij mij denk ik 8 van de 10 keerquote:Op donderdag 1 oktober 2009 20:42 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Sure, maar dat is wel met het gegeven dat je een gok neemt op de gekochte wijn. Hoe vaak gaat dat goed, zou je zeggen?
let wel, 4 euro 5 jaar geleden. En deze wijn was te scherp in 2004, maar vond hem ruimte voor verbetering hebben.quote:Op donderdag 1 oktober 2009 20:51 schreef W1ZZ het volgende:
Mwoah dat valt nog mee dan! Toch zou het niet zo snel in me opkomen een fles van vier euro weg te leggen... Maar vind je die fles al wel lekker als je 'm koopt of gok je er echt op dat ie ooit wel lekker gaat worden?
Volgens mij doe je dat alleen met champage in de champagne grotten om het gist bovenin de fles te krijgen.quote:Op donderdag 1 oktober 2009 21:02 schreef Snakey het volgende:
En hoe zit het dan met je flessen af en toe een beetje draaien? Is dat echt nodig of is dat iets wat je doet met de héél dure wijnen?
Met wijn ken ik het niet wel moet je zorgen dat de kurk nat blijft dus je moet ze echt weg leggenquote:Op donderdag 1 oktober 2009 21:02 schreef Snakey het volgende:
En hoe zit het dan met je flessen af en toe een beetje draaien? Is dat echt nodig of is dat iets wat je doet met de héél dure wijnen?
geloof een euro of 6quote:Op vrijdag 2 oktober 2009 20:02 schreef W1ZZ het volgende:
Hoeveel was die St Emilion? Kan 'm nu niet meer terugvinden op de aldisite. Bij de Lidl is vanaf 12 okt een StE voor 12.50 in de aanbieding:
St. Emilion heb ik wel goede ervaring mee. Qua drinken dan.quote:Op vrijdag 2 oktober 2009 21:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb trouwens geen idee hoe ie over 5 jaar smaakt, het is altijd weer een gok
Dat heb ik ook wel een beetje.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 08:28 schreef _Michiel_ het volgende:
Als ik wijn ga kopen met het idee het 5 jaar te laten rijpen doe ik er goed aan ook een kluis met tijdslot te kopen
Je doet het volgende, je koopt wijn die je drinkt, en als die veelbelovend is dezelfde wijn die je weglegt, na een jaar of 3, 4, 5 koop je alleen nog maar wijn die je weglegt en drink je de wijn die je 4 jaar geleden hebt weggelegd.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 08:28 schreef _Michiel_ het volgende:
Als ik wijn ga kopen met het idee het 5 jaar te laten rijpen doe ik er goed aan ook een kluis met tijdslot te kopen
Op basis waarvan bepaal je of hij veelbelovend is of niet. Ik drink graag wijn maar weet niet goed op welke eigenschappen dat te voorspellen is.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 13:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je doet het volgende, je koopt wijn die je drinkt, en als die veelbelovend is dezelfde wijn die je weglegt, na een jaar of 3, 4, 5 koop je alleen nog maar wijn die je weglegt en drink je de wijn die je 4 jaar geleden hebt weggelegd.
Zo doe ik dat meestal, dan drink je dus altijd wijn die een een jaar of 5 tot 10 jaar oud is.
even een wijntje pakken zeg je dan, en voila, een oude Barolo, jummie voor de tummie
Kwestie van ervaring denk ik, als een wijn mooi smaakt, maar nog scherpe kantjes heeft, of een belofte heeft dat als ie rijper is beter smaakt. Ik weet zo niet hoe je dat moet uitleggen, dan moet je dezelfde wijn over een aantal jaren proeven en dan kan je zeg maar terug redeneren of het wellicht wat wordt.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 14:15 schreef Schanulleke het volgende:
[..]
Op basis waarvan bepaal je of hij veelbelovend is of niet. Ik drink graag wijn maar weet niet goed op welke eigenschappen dat te voorspellen is.
Dat is echt cool!quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 15:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Rode Port kan je veel langer laten liggen, heb port gedronken uit begin vorige eeuw, die was goddelijk.
Ik kom toevallig regelmatig in die contreien en dus is dat ook waar ik ze koop. Gigondas en Chateau Neuf du Pape zijn wel de uitzonderingen binnen de Cotes du Rhone, die kan je wel laten liggen...quote:Op zondag 4 oktober 2009 18:17 schreef krakkemieke het volgende:
Schanulleke, klopt het dat je van cotes du rhone houdt? Die worden niet heel veel beter als je ze lang bewaard.
Maar als je ze bij de producent koopt, kan je het altijd vragen.
Inderdaad, hier in Nieuw Zeeland komt er op dit moment een hoop Pinot Noir op de markt die maar een jaartje of 5-7 kan liggen.quote:om een wijn te bewaren moet de wijn ook een verwachting wekken dat ie beter gaat worden door het liggen.En dat is steeds minder het geval de meeste moderne wijnen zijn na een paar jaar al op dronk en geven en worden niet beter naarmate ze liggen.
Onzin. Veel echt goede Sauternes moeten eerst rijpen voor ze echt op dronk zijn.quote:Op donderdag 1 oktober 2009 20:16 schreef Pietverdriet het volgende:
ten eerste
Witte wijn kan je bewaren, maar wordt nooit beter van het liggen
Prachtige aankleding voor je nieuwe wijnrek,quote:Op zaterdag 17 oktober 2009 09:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb gisteravond een deal gemaakt, en 24 flessen Barolo (2007) en 24 flessen Saint Emilion grand cru classe (2008) op de kop getikt, gaan een jaar of 8 de kelder in.
welk Saint Emilion GCC?quote:Op zaterdag 17 oktober 2009 09:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb gisteravond een deal gemaakt, en 24 flessen Barolo (2007) en 24 flessen Saint Emilion grand cru classe (2008) op de kop getikt, gaan een jaar of 8 de kelder in.
Moulin du Cadetquote:
Opdrinken voor het te laat is!quote:Op zaterdag 17 oktober 2009 09:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb gisteravond een deal gemaakt, en 24 flessen Barolo (2007) en 24 flessen Saint Emilion grand cru classe (2008) op de kop getikt, gaan een jaar of 8 de kelder in.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |