lui en jong,
Een tijdje terug had ik al een paar keer gepost over de enorme ZURE espresso die mijn Rancilio uitspuwt. Ik heb een paar goeie tips gekregen van hier (nog bedankt trouwens). Het probleem is echter nog steeds niet opgelost
.
Ik neem alle gebruikelijke regels in acht; voorverwarmen, goeie grind (Rancilio Rocky grinder), juiste distrubutie, 20kg tamp. Bovendien wacht ik tot het lampje op mijn Silvia uit gaat, en laat dan wat stoom ontsnappen, zodat de temperatuur iets omlaag kan. Dit duurt ongeveer 2-3 seconden. Voor 60ml "espresso" (lees; zuur slootwater) heb ik ongeveer 25 seconden nodig. Wat kan er dan nog fout gaan graag je je af!? De "espresso" in het kopje is erg zuur en intens van smaak, dus niet waterig. Crema is altijd goed.
Mijn koffie komt van Blanche Dael in Maastricht
. Ik heb ook wel eens koffie bij Simon Levelt gehaald, maar die bonen moet ik haast tot pulp draaien om een goede crema laag te krijgen. Hun bonen zijn ook
minimaal twee weken oud vertelde de verkoper met trots een tijd terug.
Het probleem ligt kan dus aan twee dingen liggen; Ik moet de juiste temperatuur vinden op mn Silvia (de Sweet Spot zoals ze op amerikaanse forums graag zeggen). Ik heb dus de temp surfing technieken geprobeerd toe te passen, maar deze zijn ontwikkeld voor 110volt apparaten, en mijn 240 volt silvia verhit met een ander vermogen, waardoor dat hele surf gebeuren nogal moeilijk wordt. Een PID set aanschaffen en installeren ga ik al helemaal niet aan beginnen. Heeft er iemand nog een tip hoe je de temperatuur kunt controleren? Een portafilter met ingebouwde thermometer soms?
Het tweede punt waar mijn probleem aan kan liggen is wat eenvoudiger; mijn Rancilio filterbakje heeft een afwijking van ongeveer 1mm. Ik heb vandaag een 58mm convex tamper binnen gekregen en die past niet diep genoeg. Mijn oude tamper (recht vlak) komt dieper, maar loopt ook vast als ik wat minder koffie maal. Met deze tamper heb ik altijd espresso gemaakt, maar misschien duw ik de koffie niet goed aan ondanks dat ik 20kg druk lever...
Twee vragen dus:
1: Hoe kan ik de temperatuur van mijn Silvia beter registreren/controleren
2: Zijn er betere filterbakjes beschikbaar (Marzocco bestellen uit VS?), en zo ja, zou het zin hebben deze te gebruiken? I
Sorry voor de lap tekst, maar ik raak inmiddels nogal gefrustreerd van het feit dat 95% van mijn espresso door de gootsteen gaat. De overige 5% is ook om te huilen, maar ik moet toch blijven proeven!