Dat iedereen iets doet, wil niet zeggen dat iedereen iets goed doet. Als dit wel zo zou zijn, zou ik zonder baan zitten .Er werd ook algemeen aangenomen dat invriezen een zwaar negatieve invloed had op je bonen, en dit is ook weerlegd door HB.quote:Op zaterdag 17 november 2007 13:12 schreef W1ZZ het volgende:
Klopt en eerlijk gezegd ben ik precies daarom skeptisch. Als dit zo is dan zou thuisbranden lang niet zo hot geworden zijn denk ik dan. Maar ik vind het wel interessant om eens te proberen inderdaad!
Uhhm, ik dacht dat je ingevroren-meteen gemalen wilde afzetten tegen ingevroren-ontdooid-gemalen?quote:Op zaterdag 17 november 2007 13:30 schreef Mark_V het volgende:
Opzet:
Bonen branden, beide sets 3 dagen laten liggen (om te laten rijpen), dan 1 set invriezen (een dag ofzo) en op dag 4 de smaak van de nooit ingevroren bonen vergelijken met de ingevroren en op lage temp gemalen bonen. Ja, 1 set is dan een dagje meer aan de buitenlucht blootgesteld, maar ik denk dat dit "nadeeel" ruimschoots opweegt tegen het introduceren van extra variaties door 2 verschillende batches te nemen.
Iemand op/aanmerkingen hierover?
Dit is op zich niet te wijten aan het lagere voltage denk ik maar meer aan dat dat apparaat oorspronkelijk niet voor dat lagere voltage is ontworpen en dat ie dus niet optimaal presteert.quote:Op zaterdag 17 november 2007 13:33 schreef marmhz het volgende:
Voor zover ik weet zijn de europese Iroasts wat stabieler met de temperatuur en de weergave daarvan. De grote verschillen de de Amerikaanse versie zijn ook deels te wijten aan de lagere voltage daar.
Kan ook, de vergelijking vers vs. ingevroren malen lijkt mij echter nog wat interessanter.quote:Op zaterdag 17 november 2007 13:48 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Uhhm, ik dacht dat je ingevroren-meteen gemalen wilde afzetten tegen ingevroren-ontdooid-gemalen?
Ik maal soms ook ingevroren bonen en ik heb dezelfde ervaring als Mark dat dan het prima smaakt.quote:Op zaterdag 17 november 2007 13:12 schreef W1ZZ het volgende:
Klopt en eerlijk gezegd ben ik precies daarom skeptisch. Als dit zo is dan zou thuisbranden lang niet zo hot geworden zijn denk ik dan. Maar ik vind het wel interessant om eens te proberen inderdaad!
Ik bedoel natuurlijk ook dat het hot is onder de nerds Nee, onder de gemiddelde koffiedrinker is malen al niet eens hot laat staan brandenquote:Op zaterdag 17 november 2007 14:13 schreef mirugai het volgende:
[..]
Ik maal soms ook ingevroren bonen en ik heb dezelfde ervaring als Mark dat dan het prima smaakt.
Thuisbranden is volgens mij niet hot. Is veels te veel werk en gaat veels te ver voor de gemiddelde koffiedrinker/espressogenieter. Voor de koffienerds in dit topic is het natuurlijk een ander verhaal. Heb je je dure machine en molen en na veel oefenen ga je je toch afvragen: 't is lekker, maar hoe heb ik er nog meer controle over .... ha! BRANDEN!!
2x branden? Doppio tostato? Misschien een idee om te proberen: de eerste keer branden totdat het water verdampt is en de bonen lichtgeel zijn (ik weet even niet meer of het nou voor of na de eerste crack is), afkoelen, 24 uur wachten en daarna afbranden tot de gebruikelijke kleur. Je kan dan hoger branden zonder dat de koffie bitter wordt.quote:Op zaterdag 17 november 2007 18:43 schreef faberic het volgende:
Vanochtend mijn Colombia bonen geproeft in een espresso (ik heb een proefpakket).
Ik was een beetje bang want ik had ze 2x gebrand, ze waren nu wel goed donker maar nog lang niet zo donker als bijv. kaldi koffie. Ik vond verder dat de bonen stonken, en gemalen bonen nog meer, maar de espresso was smakelijk.
Er stroomt echt 25s lang viscose vloeistof in het kopje, totaal niet waterig, maar echt stroop. Dat is het eerste wat opviel. Doorlooptijd was prima, smaak was wat pittig, niet mijn favoriete keus want ik houd van zoet. Ik heb overigens met wat denkwerk het Faberic I-roast2 Roasting Plan ontwikkeld, die programmeer ik de volgende keer in om te kijken wat er dan gebeurd.
Verder vind ik het echt leuk om te doen, je ziet enorme verschillen tussen bonen terwijl veel blends uit de winkel erg op elkaar lijken.
Tja bij mij was het meer een noodoplossing omdat ze niet donker genoeg waren, en ik kwam er te laat achter dat je dat ding gewoon altijd 15min moet laten branden en dan eerder afkappen (zo kom je dus nooit tijd te kort).quote:Op zondag 18 november 2007 13:12 schreef tim2308 het volgende:
[..]
2x branden? Doppio tostato? Misschien een idee om te proberen: de eerste keer branden totdat het water verdampt is en de bonen lichtgeel zijn (ik weet even niet meer of het nou voor of na de eerste crack is), afkoelen, 24 uur wachten en daarna afbranden tot de gebruikelijke kleur. Je kan dan hoger branden zonder dat de koffie bitter wordt.
Mee eens, inderdaad behoorlijk zuur en wat slap, geen krachtige smaken in ieder geval. Ik dacht eerst dat omdat deze zo weinig zoet is (helemaal niet eigenlijk), dat het misschien wat is voor in een cappuccino omdat ze dan complementair zijn qua smaak. Blijkt niet zo te zijn, in een cappuccino is het niet lekker. Het mist de body die je in een cappuccino wil hebben. Puur gaat het nog wel.quote:Op zondag 18 november 2007 15:52 schreef marmhz het volgende:
Altijd leuk zo'n filmpje. Van de kleur van de espresso kan je niet zo heel veel zien. Wel lekkere dikke crema.
Wat vind je van de smaak van die Colombiaan? Ik vind ze niet zo heel lekker persoonlijk. Licht gebrand zijn ze best zuur en donker gebrand vind ik ze saai, weinig complex.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |