abonnement Unibet Coolblue
pi_54671297
Ik weet niet of er een blinde test is uitgevoerd op nog bevroren koffie vs bevroren maar ontdooid vóór het malen/zetten. De grote vriestest op HB is iig gedaan met koffie die ze hebben laten ontdooien voordat ze hem gingen gebruiken.

Jammer van de baskets maar het komt vast wel aan. Het is gewoon heel variabel, heb ook weleens meegemaakt dat een pakketje uit de USA na 3 dagen al aankwam en ook helaas weleens pas na 3 maanden (en dat was niet omdat de douane het had onderschept ofzo, het pakketje was toen gewoon in een zwart gat verdwenen ofzo).

EDIT: de invloed van warmte op de bonen is naar mijn mening redelijk verwaarloosbaar, zeker in een thuissituatie als de onze. Dat wordt volgens mij pas van belang in een café.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54671472
Het grote VOORDEEL van ingevroren bonen malen is natuurlijk (gecombineerd met de testen van HB die aangeven dat invriezen de smaak niet negatief beinvloedt) dat je gewoon bijv. 10 kilo gebrande bonen van ongebrand.nl kan kopen (voor de mensen die niet gezegend zijn met een brander zoals ik) en die per kopje uit de vriezer kan halen. Als dit allemaal zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies kan, is dit een super-alternatief voor zelf branden.
pi_54671819
Klopt en eerlijk gezegd ben ik precies daarom skeptisch. Als dit zo is dan zou thuisbranden lang niet zo hot geworden zijn denk ik dan. Maar ik vind het wel interessant om eens te proberen inderdaad!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54672182
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 13:12 schreef W1ZZ het volgende:
Klopt en eerlijk gezegd ben ik precies daarom skeptisch. Als dit zo is dan zou thuisbranden lang niet zo hot geworden zijn denk ik dan. Maar ik vind het wel interessant om eens te proberen inderdaad!
Dat iedereen iets doet, wil niet zeggen dat iedereen iets goed doet. Als dit wel zo zou zijn, zou ik zonder baan zitten .Er werd ook algemeen aangenomen dat invriezen een zwaar negatieve invloed had op je bonen, en dit is ook weerlegd door HB.

Dus we moeten het maar eens gewoon gaan testen....interesse?

Opzet:
Bonen branden, beide sets 3 dagen laten liggen (om te laten rijpen), dan 1 set invriezen (een dag ofzo) en op dag 4 de smaak van de nooit ingevroren bonen vergelijken met de ingevroren en op lage temp gemalen bonen. Ja, 1 set is dan een dagje meer aan de buitenlucht blootgesteld, maar ik denk dat dit "nadeeel" ruimschoots opweegt tegen het introduceren van extra variaties door 2 verschillende batches te nemen.

Iemand op/aanmerkingen hierover?
pi_54672238
Faberic eerlijk gezegt is mijn voorbeeldje ook van internet. Het is al een tijdje geleden dat ik het heb ingesteld maar als je de tijden wat langer maakt en de laatste 2 stages de temp door laat gaan tot 230 ofzo dan gaat het wel goed. Ik zet de mijne altijd zeker met een minuut of 4 over al op koelen. Soms 3.5 minuut maar wat veel vaker voorkomt is rond de 5 minuten.
De temperatuur die hij aangeeft is wel degelijk een goede richtlijn. Niet meer en niet minder. De voeler daarvoor zit als je de kan erafhaalt in dat rondje met dat roostertje. Hij meet dus de instromende lucht die via buitenaf langs het verwarmingselement naar de kan belazen wordt. Deels zal dat ding ook worden beinvloed door de hitte die de bonen in de kan afgeven. Aangezien die niet in de kan zelf zit zal de weergave altijd wat wisselen en nooit helemaal stabiel zijn.
Voor zover ik weet zijn de europese Iroasts wat stabieler met de temperatuur en de weergave daarvan. De grote verschillen de de Amerikaanse versie zijn ook deels te wijten aan de lagere voltage daar.
pi_54672523
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 13:30 schreef Mark_V het volgende:
Opzet:
Bonen branden, beide sets 3 dagen laten liggen (om te laten rijpen), dan 1 set invriezen (een dag ofzo) en op dag 4 de smaak van de nooit ingevroren bonen vergelijken met de ingevroren en op lage temp gemalen bonen. Ja, 1 set is dan een dagje meer aan de buitenlucht blootgesteld, maar ik denk dat dit "nadeeel" ruimschoots opweegt tegen het introduceren van extra variaties door 2 verschillende batches te nemen.

Iemand op/aanmerkingen hierover?
Uhhm, ik dacht dat je ingevroren-meteen gemalen wilde afzetten tegen ingevroren-ontdooid-gemalen?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54672606
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 13:33 schreef marmhz het volgende:
Voor zover ik weet zijn de europese Iroasts wat stabieler met de temperatuur en de weergave daarvan. De grote verschillen de de Amerikaanse versie zijn ook deels te wijten aan de lagere voltage daar.
Dit is op zich niet te wijten aan het lagere voltage denk ik maar meer aan dat dat apparaat oorspronkelijk niet voor dat lagere voltage is ontworpen en dat ie dus niet optimaal presteert.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54672827
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 13:48 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Uhhm, ik dacht dat je ingevroren-meteen gemalen wilde afzetten tegen ingevroren-ontdooid-gemalen?
Kan ook, de vergelijking vers vs. ingevroren malen lijkt mij echter nog wat interessanter.

Dat is de reele vergelijking zelf branden vs. mijn vriezer methode....

Je kan ze ook alledrie tegen elkaar afzetten, dan wordt het helemaal lastig
pi_54672885
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 13:12 schreef W1ZZ het volgende:
Klopt en eerlijk gezegd ben ik precies daarom skeptisch. Als dit zo is dan zou thuisbranden lang niet zo hot geworden zijn denk ik dan. Maar ik vind het wel interessant om eens te proberen inderdaad!
Ik maal soms ook ingevroren bonen en ik heb dezelfde ervaring als Mark dat dan het prima smaakt.
Thuisbranden is volgens mij niet hot. Is veels te veel werk en gaat veels te ver voor de gemiddelde koffiedrinker/espressogenieter. Voor de koffienerds in dit topic is het natuurlijk een ander verhaal. Heb je je dure machine en molen en na veel oefenen ga je je toch afvragen: 't is lekker, maar hoe heb ik er nog meer controle over .... ha! BRANDEN!!
pi_54675129
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 14:13 schreef mirugai het volgende:

[..]

Ik maal soms ook ingevroren bonen en ik heb dezelfde ervaring als Mark dat dan het prima smaakt.
Thuisbranden is volgens mij niet hot. Is veels te veel werk en gaat veels te ver voor de gemiddelde koffiedrinker/espressogenieter. Voor de koffienerds in dit topic is het natuurlijk een ander verhaal. Heb je je dure machine en molen en na veel oefenen ga je je toch afvragen: 't is lekker, maar hoe heb ik er nog meer controle over .... ha! BRANDEN!!
Ik bedoel natuurlijk ook dat het hot is onder de nerds Nee, onder de gemiddelde koffiedrinker is malen al niet eens hot laat staan branden

Mark: dat is idd wel een realistischer vergelijking maar als we al aannemen dat vers vs ingevroren niet zoveel uitmaakt (zie HB) dan vind ik het interessant om te weten of je uitgaande van ingevroren bonen die bonen eerst moet laten ontdooien (en dat moet dan meteen met de hele zak) of dat je ze permanent in de vriezer kunt laten liggen en steeds een beetje ingevroren bonen er uit kunt halen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  zaterdag 17 november 2007 @ 18:43:13 #36
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54677707
Vanochtend mijn Colombia bonen geproeft in een espresso (ik heb een proefpakket).
Ik was een beetje bang want ik had ze 2x gebrand, ze waren nu wel goed donker maar nog lang niet zo donker als bijv. kaldi koffie. Ik vond verder dat de bonen stonken, en gemalen bonen nog meer, maar de espresso was smakelijk.

Er stroomt echt 25s lang viscose vloeistof in het kopje, totaal niet waterig, maar echt stroop. Dat is het eerste wat opviel. Doorlooptijd was prima, smaak was wat pittig, niet mijn favoriete keus want ik houd van zoet. Ik heb overigens met wat denkwerk het Faberic I-roast2 Roasting Plan ontwikkeld, die programmeer ik de volgende keer in om te kijken wat er dan gebeurd.

Verder vind ik het echt leuk om te doen, je ziet enorme verschillen tussen bonen terwijl veel blends uit de winkel erg op elkaar lijken.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54680060
Hee faberic er staat op MP een Cimbali Jr. maler voor 150E. Prima prijsje voor zo'n maler als je 't mij vraagt...

-> klikken
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54691836
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 18:43 schreef faberic het volgende:
Vanochtend mijn Colombia bonen geproeft in een espresso (ik heb een proefpakket).
Ik was een beetje bang want ik had ze 2x gebrand, ze waren nu wel goed donker maar nog lang niet zo donker als bijv. kaldi koffie. Ik vond verder dat de bonen stonken, en gemalen bonen nog meer, maar de espresso was smakelijk.

Er stroomt echt 25s lang viscose vloeistof in het kopje, totaal niet waterig, maar echt stroop. Dat is het eerste wat opviel. Doorlooptijd was prima, smaak was wat pittig, niet mijn favoriete keus want ik houd van zoet. Ik heb overigens met wat denkwerk het Faberic I-roast2 Roasting Plan ontwikkeld, die programmeer ik de volgende keer in om te kijken wat er dan gebeurd.

Verder vind ik het echt leuk om te doen, je ziet enorme verschillen tussen bonen terwijl veel blends uit de winkel erg op elkaar lijken.
2x branden? Doppio tostato? Misschien een idee om te proberen: de eerste keer branden totdat het water verdampt is en de bonen lichtgeel zijn (ik weet even niet meer of het nou voor of na de eerste crack is), afkoelen, 24 uur wachten en daarna afbranden tot de gebruikelijke kleur. Je kan dan hoger branden zonder dat de koffie bitter wordt.
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_54692013
Lichtgeel is 100 procent zeker voor de eerste crack. Bij de eerste crack kleuren ze echt al bruin.
pi_54692178
Ver voor de 1st crack ook volgens mij. Tussen dat bij mij op de Gene de bonen lichtgeel zitten en de first crack zit vaak wel 5 mins, bij sommige bonen tot 8 mins.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_54693636
ik lees graag mee, ben bezig een mening te vormen over welk apparaat de moeite waard is om aan te schaffen...
  zondag 18 november 2007 @ 14:48:27 #42
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54693788
quote:
Op zondag 18 november 2007 13:12 schreef tim2308 het volgende:

[..]

2x branden? Doppio tostato? Misschien een idee om te proberen: de eerste keer branden totdat het water verdampt is en de bonen lichtgeel zijn (ik weet even niet meer of het nou voor of na de eerste crack is), afkoelen, 24 uur wachten en daarna afbranden tot de gebruikelijke kleur. Je kan dan hoger branden zonder dat de koffie bitter wordt.
Tja bij mij was het meer een noodoplossing omdat ze niet donker genoeg waren, en ik kwam er te laat achter dat je dat ding gewoon altijd 15min moet laten branden en dan eerder afkappen (zo kom je dus nooit tijd te kort).
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54694209
Dat ligt er mede aan wat voor drinker je bent Miyanou. Als je een capuccinodrinker bent is een machine met warmtewisselaar heel erg fijn, dan hoef je niet te wachten tussen koffie zetten en opschuimen.
Budget speelt ook natuurlijk, maar er zijn genoeg goede machines tweedehands te koop.
  zondag 18 november 2007 @ 15:20:56 #44
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54694457
Ik verveelde me dus ik heb dit filmpje opgenomen.
http://www.youtube.com/watch?v=t3cW6T9HnVY

Redelijk shot, begint alleen een beetje vroeg, maar dat gebeurt altijd bij mij. Een andere was nog stroperiger met druppels etc. Deze was een beetje bitter maar ik vind proeven vanuit dat bodum glaasje 10x niks. Ik heb het idee dat als de espresso zijn hitte niet kwijt kan zodra hij in het kopje zit, dat hij dan slechter smaakt dan in een porseleinen kopje van Illy bijv.

Ik drink dus ook altijd uit illy kopjes, behalve als ik wil kijken hoe mooi de crema wel niet is .
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54695185
Altijd leuk zo'n filmpje. Van de kleur van de espresso kan je niet zo heel veel zien. Wel lekkere dikke crema.
Wat vind je van de smaak van die Colombiaan? Ik vind ze niet zo heel lekker persoonlijk. Licht gebrand zijn ze best zuur en donker gebrand vind ik ze saai, weinig complex.
  zondag 18 november 2007 @ 16:21:59 #46
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54695838
quote:
Op zondag 18 november 2007 15:52 schreef marmhz het volgende:
Altijd leuk zo'n filmpje. Van de kleur van de espresso kan je niet zo heel veel zien. Wel lekkere dikke crema.
Wat vind je van de smaak van die Colombiaan? Ik vind ze niet zo heel lekker persoonlijk. Licht gebrand zijn ze best zuur en donker gebrand vind ik ze saai, weinig complex.
Mee eens, inderdaad behoorlijk zuur en wat slap, geen krachtige smaken in ieder geval. Ik dacht eerst dat omdat deze zo weinig zoet is (helemaal niet eigenlijk), dat het misschien wat is voor in een cappuccino omdat ze dan complementair zijn qua smaak. Blijkt niet zo te zijn, in een cappuccino is het niet lekker. Het mist de body die je in een cappuccino wil hebben. Puur gaat het nog wel.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_54698674
Mocht je weer gaan bestellen dan heb ik wel tips voor bonen die richting je smaak komen. W1ZZ heeft ook al aardig wat brand ervaring die kan je er ook wel mee helpen.
Wat zit er nu in je proefpakket?
pi_54700212
enlighten me Marmzh....
pi_54701685
Denk dat we dan wel iets meer moeten weten. Wat is je budget? Hecht je veel aan gemak of ben je juist bereid er veel moeite in te steken? Drink je voornamelijk capps of voornamelijk espresso?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 19 november 2007 @ 20:13:58 #50
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_54723525
Tip: koop eerst een molen.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')