FOK!forum / Flora & Fauna / [centraal] Cavia's met foto's deel 17
zoeperzazkevrijdag 26 oktober 2007 @ 22:43


Link naar vorige deel: [centraal] cavia's met foto's deel 16

Nuttige cavialinks:

Informatie:
- http://www.knoevel.net
- http://www.degrotecavia.nl
- http://www.rexcavia.nl (vooral voor erkende kleurslagen en rassen)

Caviafora, voor wie hier niet genoeg heeft:
- http://caviaforum.caviastalredlabel.nl
- http://www.knoevel.net/forum
- http://eccforum.europeancavieclub.nl
- http://www.caviaonline.nl
- http://www.caviapopcorner.nl

Caviashops:
- http://www.knoevelshop.nl
- http://www.knoevelshampoo.nl (hartstikke handig voor iedereen die ooit zijn cavia wil wassen!)
- http://www.akhila.nl
- http://www.huisdierendokter.nl (homeopatische medicatie)
- http://www.cafepress.com/cavycomic
- http://www.fretten.nl (let op, niet alles hier is geschikt voor cavia's, maar bv wel kooien en huisjes)
- http://www.caviakruiden.nl

Caviaopvang:
- www.kuufke.com
- www.knoevel.net
- www.stichtingcavia.nl
- http://www.asielgoofy.nl/index.htm
- www.caviastalmuffin.nl

Aankomende evenementen!
- 3 november 2007: Knoevelfestijn te Stein, Limburg
- 21, 22, 23 december 2007: Utrechtse dierendagen
- 29 maart 2008: ECC-show in het Wellant College te Dordrecht

Korte caviatips:

Huisvesting

- 1 cavia heeft een kooi van min 80x50 nodig. Twee cavia’s 100x50. Per cavia kun je ongeveer 20 cm in totaal erbij meten. Altijd geldt: hoe meer ruimte, hoe beter.
- Op de bodem moet een laag bodembedekking. Niet geschikt zijn kattengrind, stro en kranten. Wel geschikt zijn o.a. zaagsel, aubiose, beukensnippers, houtkorrels en hemparade.
- Het hok moet op een tochtvrije plaats in huis staan. Niet direct tegen een verwaming aan. Liefst op een verhoging, omdat anders álles wat beweegt direct boven de diertjes gebeurt. Omdat de grootste vijand van wilde cavia’s van boven komt (de roofvogel), worden cavia’s erg schrikachtig hierdoor.
- De meest geschikte en meest voorkomende kooien zijn dunabakken (met doorzichtige plastic bovenkap) en traliekooien (onder plastic, boven tralies). De ondergrond van het hok mag niet uit tralies bestaan, maar uit egaal materiaal (zoals kunststof of hout), omdat tralies de pootjes kunnen beschadigen.

Inrichting

- In het hok kan een nachthuisje staan. Het ligt helemaal aan het baasje of de cavia hier schuw van blijft. Als je ze er regelmatig uithaalt wennen ze vanzelf. Omdat cavia’s prooidieren zijn voelen ze zich veilig in een huisje.
- Een cavia heeft een zwaar etensbakje nodig wat niet om kan klappen.
- Een drinkflesje, liefst met een inhoud van 300 ml of groter.
- Hooi is een primaire levensbehoefte en moet altijd in het hok aanwezig zijn. Dit kan los op de bodem of bv in een hooibal.
- een knaagsteen hoort NIET in een caviakooi thuis. Deze levert verhoogde risico’s op blaasproblemen op. Om aan te knagen bieden takken van wilgenbomen of fruitbomen een uitkomst.
- Speelgoed is niet nodig. Cavia’s spelen niet graag, ze verwonden zich makkelijk aan klein speelgoed.

Eten en drinken

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.
- Aanvullend op het hardvoer heeft een cavia altijd hooi nodig: nooit mag dit ontbreken in de kooi. Vrijwel ieder verkrijgbaar hooi is geschikt. Er bestaat ook kruidenhooi dat gegeven kan worden. Let wel op dat als je terug wilt stappen op normaal (goedkoper) hooi, sommige cavia’s te verwend zijn en er minder van eten.
- Een cavia is gek op groenvoer en dient hier iedere dag wat van te krijgen. Vitamine C rijke groentes als witlof en paprika zijn geschikt. Andere groentes (slechts een greep uit de mogelijkheden) zijn andijvie, komkommer, winterpeen, bospeen (mét loof), spinazie, tomaat, suikermais en peterselie. Goedkoper (maar minder vitamine C rijk) zijn gras en paardenbloembladeren. Koolsoorten mogen wel, maar met mate, omdat hier snel gasvorming door ontstaat.
- Snoepjes (yoghurtdrops, knaagstengels…) zijn overbodig, maar moge met mate gegeven worden.
- Cavia’s drinken na hun eerste 4 weken moedermelk niets anders meer dan schoon water. Gooi hier geen vitamine C druppels in: de vitamine C vervliegt razendnsel en je houdt vies drinkwater over. Geef liever iedere dag een vitamine C tabletje, zoals Roter met citroensmaak en Kruidvat met sinaasappelsmaak (gewoon voor mensen).

Cavia’s

- Mannetjes heten beren, vrouwtjes heten zeugen.
- Een cavia kan tussen de 4 (gemiddeld) en 8 (hoogbejaard) jaar oud worden
- Een normaal gewicht voor een pasgeboren cavia licht tussen de 60 en de 130 gram. Een volwassen zeug weegt gemiddeld tussen de 900 en 1500 gram, een beer tussen de 1000 en 1600 gram. Dit varieert echt enorm per cavia: het gewicht moet gewoon bij het dier passen.
- Cavia’s zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (zowel beren als zeugen). Zij zijn dan echter nog véél te jong om al in verwachting te raken. Zeugjes mogen pas gedekt worden rond de 5 maanden met een minimaal gewicht van ca. 800 gram. Ook moeten zij voor hun eerste jaar een nestje gehad hebben, in verband met het verharden van het bekken.
- Cavia’s leven graag in een groep. Wie cavia’s gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal twéé dieren aan te schaffen.
- Een goede combinatie is twee zeugen, twee beren (óf allebei jong, óf één oud en één jong, maar zelden tot nooit twee oude beren die niet eerder samenzaten) of een gecastreerde beer bij een zeug. Meer beren bij 1 of meer zeugen gaat vrijwel altijd fout.

Geslachten

Een duidelijke site met veel voorbeeldfoto’s is http://cavyspirit.com/sexing.htm . Kijk daar als je twijfelt over het geslacht van je cavia.

Gedrag

- Cavia’s staan bekend om hun vrolijke geluid, dat ookwel whiepen genoemd wordt. Een duidelijke engelstalige site waar alle geluiden en betekenissen opstaan is http://www.treenspigs.com/fun/media.html .
- Cavia’s die net gekoppeld zijn vertonen vaak dominantiegedrag. Dit lijkt op het gedrag dat een beer naar een zeug vertoond wanneer hij haar wil berijden. Dit gedrag bestaat voornamelijk uit lange, lage ‘prrrrrrrrts’ laten horen, wiebelen met het achterwerk en het berijden van de andere cavia(‘s). Dit gedrag kan, als uiting van dominantie, óók bij zeugjes voorkomen.
- Zeker beertjes willen soms wel eens ruzie maken en mopperen op elkaar, vooral in het begin of als ze sterk zeugjes ruiken. Beren kun je altijd samen laten zitten totdat er bloed vloeit. Ze kunnen aardig wat verdragen, en een beetje happen is ook niet verkeerd als ze elkaar nog moeten leren kennen, maar als er wondjes ontstaan is het het teken dat dit duo niet samengaat.
- Cavia’s hebben vaak ‘de gekke vijf minuten’, wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben.
- Cavia’s eten hun eigen keutels. Dit is normaal: in de keutels blijven nuttige voedinsstoffen achter die pas bij een tweede keer opgenomen worden door het lichaam.

Wanneer naar de dierenarts?

Cavia’s zijn kampioen in pijn verbergen. Vaak merk je pas dat ze ziek zijn als ze écht al behoorlijk ziek zijn. Hou afwijkend gedrag nauwlettend in de gaten! Een zieke cavia kan de volgende symptonen hebben:

- Stil in een hoekje zitten, weinig geluid maken, slecht reageren op omgeving.
- De vacht staat omhoog
- Troebele oogjes, vieze neus (verkoudheid)
- Eén oogje vochtig met een blauw waasje (ontsteking, makkelijk te verhelpen met een zalfje)
- De cavia valt af. Altijd belangrijk om in de gaten te houden: afvallen gebeurt NOOIT zonder reden. Tot 20 gram is het niet zorgwekkend, gaat het harder en niet meer omhoog is er vaak een diepliggender probleem.
- De cavia eet niet meer of minder.
- De cavia heeft diarree, stinkende keutels of juist helemaal geen ontlasting meer.
- De cavia piept of kreunt bij het plassen, en/of heeft een rood gekleurd plasje (blaas of nierproblemen)
- De cavia heeft vreemde bultjes of bobbels.
- De huid is droog, schilferig en/of vertoond wondjes (schurft/schimmel)
- Er zitten witte of zwarte stippen in de vacht (luis)

Bij ieder gedrag dat je niet herkend van je cavia is contact met de DA voor ten minste telefonisch overleg geen overbodige luxe.

Een goede caviaDA?

Er zijn nog steeds lompe dierenartsen die cavia’s behandelenalsof het paarden zijn. Zorg dus dat je een DA treft die gespecialiseerd is in kleine dieren. Vertrouw je de beslissing van de DA niet, ga dan op zoek naar een ander voor een second opinion. Een selectie goede DA’s vind je op www.caviaopvangmuffin.nl . Let op: er zijn natuurlijk veel meer goede DA’s, maar hier staat slechts een lijst met mensen die hun ervaringen wilden delen.

foto’s uit het vorige deel:

Timmy van Ries Amaris op de ECC-show:


Toby en Obelix van Inkie1010!




Baby's bij zoeperzazke!


Slaap zacht lieve Blizzy, een schat van een cavia van Ries Amaris, die op 21 oktober is overleden.


En welkom Igor, die definitief bij Ries Amaris blijft wonen!


[ Bericht 48% gewijzigd door zoeperzazke op 26-10-2007 22:51:31 ]
zoeperzazkevrijdag 26 oktober 2007 @ 22:51
Ik heb ook de komende cavia-evenementen weer geupdate!
Lyssavrijdag 26 oktober 2007 @ 22:51
Whiep!

MIsschien morgen ff een fotootje van mijn monsters weer
CherryLipsvrijdag 26 oktober 2007 @ 23:30
Er is morgen trouwens nog een pluimvee/kleindiershow in De Peppel in Ede, maar dat zijn meer kippen enzo. Voor de liefhebber .
Ik mag niet meer want ik wil al die konijntjes en caafjes meenemen.
pertoefzaterdag 27 oktober 2007 @ 02:02
quote:
Op vrijdag 26 oktober 2007 22:51 schreef Lyssa het volgende:
Whiep!

MIsschien morgen ff een fotootje van mijn monsters weer
idem,
kga morgen ook nog eens proberen..

ohja btw riesamaris, is dat een recente foto van igor?
zijn broerie is nogal gegroeid! hij scheelt maar een maand met felix, maar 't is echt een groot verschil tussen de twee!
Ikaros weegt veel meer dan felix als ik die zo oppak. En in grootte ook. 't is al een reuske geworden!

kzal dus morgen dringend nog eens fotos nemen!

kheb trouwens felix eens gewassen maandag en zijn haartjes wat bijgeknipt! 't ging nog redelijk gemakkelijk...
Ikaros gaat ook nog aan de beurt komen, want kheb gevoeld dat hij al een klitje heeft

Voor de rest...ze zijn nog altijd zo bang...'t is wel jammer, maarja, ik kan ze moeilijk dwingen hé!
Da zal wel wennen zeker?
Xcaliburzaterdag 27 oktober 2007 @ 10:13
Terugvindcavia
gatewayzondag 28 oktober 2007 @ 14:38
Hier is het topic

Bij mijn vriendin gaat de laatste cavia weg binnenkort... Tis de cavia die ze eigenlijk alleen een weekendje op zou passen maar intussen al 2 jaar ofzo bij haar is, haar eigen cavia's (2 vrouwtjes) zijn overleden, en nu is dus het mannetje alleen...... En hij lijdt er onder..... Vroeger vloog ie af op komkommer of parika, maar nu niet meer, zit stilletjes in zijn hokje....

Dus heeft vriendinlief besloten dat ie naar een studiegenootje van haar gaat, in zijn eigen harem 3 meiden voor hem alleen! (en ja hij is gecastreerd)

BEn het er niet helemaal mee eens, vindt het een leuke cavia maar het is beter voor hem, laatste 1,5 jaar had ie een dame om zich heen en nu is ie weer helemaal alleen......
Alexxxxxzondag 28 oktober 2007 @ 16:00




Susan Smit








Claudia van der Sluis

R.I.P.


RiesAmariszondag 28 oktober 2007 @ 19:33
wat leuk, namen van mede heksen zijn wel leuke caafjes hoor
Alexxxxxzondag 28 oktober 2007 @ 19:41
quote:
Op zondag 28 oktober 2007 19:33 schreef RiesAmaris het volgende:
wat leuk, namen van mede heksen zijn wel leuke caafjes hoor
Ze zijn beide ondertussen alweer in de ontkenningsfase he? De voorbeelden
RiesAmariszondag 28 oktober 2007 @ 21:10
jaaah van Claudia had ik het al gehoord ja, maar Susan dus ook al, lekker dan :p
Alexxxxxzondag 28 oktober 2007 @ 21:15
Dat zagen mn toenmalige partner en ik destijds zelfs zonder kristallen bol al aankomen, en precies dat was de reden de cavia's zo te noemen. Vanweg hun heelrijke intelligente blikken ook
zoeperzazkezondag 28 oktober 2007 @ 22:32
eeeeh.....?!?!?
4EverBlackEyedmaandag 29 oktober 2007 @ 00:35


Humor voor insiders?

Leuke caafjes trouwens.
Alexxxxxmaandag 29 oktober 2007 @ 00:38
Voor heksen is het inderdaad enorm grappig
Nonnekedinsdag 30 oktober 2007 @ 17:49
Morgen Zoeperbeeeeeeejbies kijkuuuuuhhhhh
zoeperzazkewoensdag 31 oktober 2007 @ 19:59
Nonneke is net hier geweest! Echt superleuk dat ze al m'n caafjes heeft gezien en namens de caafjes héél erg bedankt voor het groentepakketje, dat ga ik vanavond eens lekker aan ze uitdelen!! Ik hoop dat Asterix & harem veel plezier beleven aan hun tunneltjes, zal wel lekker warm zijn nu!
Nonnekewoensdag 31 oktober 2007 @ 20:17
Zoeper dr babys Zelfs mn moeder vond ze zeer cute (er passen er echt nog veul meer bij hoor )
En ik had bijna een prijs gewonnen met het namenspel
Ik hoop dat ze alles uit het mandje lekker op gaan peuzelen Heel erg bedankt he !!
zoeperzazkewoensdag 31 oktober 2007 @ 20:50
quote:
Op woensdag 31 oktober 2007 20:17 schreef Nonneke het volgende:
En ik had bijna een prijs gewonnen met het namenspel
Nonnekewoensdag 31 oktober 2007 @ 22:08
quote:
Op woensdag 31 oktober 2007 20:50 schreef zoeperzazke het volgende:

[..]

Maar ze zijn erg cute hoor ! echt gezellig zoveel in de woonkamer ! En je flat is ook echt super ! De chinchilla's gaan wrs ook in een kast wonen hier, mn moeder vond het een super idee, en ook de ijzeren hangertjes van je waterflessen vond ze geweldig
Ze zei gewoon in de auto "Leuk hoor zoveel cavias heel gezellig !" ik viel er zowat uit, ik dacht al nou kom maar op met je "ER KOMEN ER GEENMEER BIJ !!!"
ivetjedonderdag 1 november 2007 @ 12:12
Hee, ben weer terug van vakantie. Sjlebby en Tinus zijn lekker uit logeren geweest en is allemaal prima gegaan. Alleen Sjleb z'n haar wordt lang en vraag me af hoe ik dat bij kan gaan houden...gewoon knippen en wat is dan de beste techniek?

Ow, en volgens mij was het RiesAmaris die ik in het vorige deeltje met die leuke rode muts zag...waar is die te krijgen!!!
4EverBlackEyeddonderdag 1 november 2007 @ 19:40
De hooibal in het hok is een ware hit..

Voor morgen staat er alweer een dierenarts afspraak voor Yanou gepland. Eens even kijken of ze daar iets aan die kiezen kunnen doen, zonder narcose.

Ik ga de kosten maar niet meer bijhouden
twentemeisjezondag 4 november 2007 @ 17:26
De drie witte caviaatjes uit het nestje van Jip en Janneke zijn veranderd in Rusjes . Mijn zusje vroeg zich al af of ze ziek waren omdat hun oren, neus en pootjes donkergrijs werden .
zoeperzazkedinsdag 6 november 2007 @ 17:26
Alle babycaafjes!


Weer nieuwe foto's van de baby's.... Zal een van de laatste keren zijn dat ik ze (bijna) allemaal heb, op Quattro na heb ik ze allemaal nog.... Dit weekend verhuist Bloempje (Clio) naar Spijkenisse, volgende week gaat Lilly weg en over twee weekjes Mambo (Droste) en Altea.... Het wordt nog stil!

1 foto van Altea, hij wilde niet echt:


Wie wel wilde was Bloempje, wat een fotogeniek heerlijk knuffelmeisje is het toch!










Het grootste roodbonte (100 gram zwaarder dan Bloempje): Rosine. Zij zal eind deze maand naar een stalletje in Roosendal verhuizen:







Cote D'or had er niet veel zin in, maar hij moest toch






Droste, het zwartbonte ventje, die samen met Altea zal gaan verhuizen en als Mambo door het leven zal gaan:






Merci dat zij er is!






De allergrootste pluizebol uit het nest van Quartz, wat een pak haar heeft ze toch!!! Lilly!






Een erg hyperactief meisje van Quartz... Lucy. Haar warrel op haar rug is nu echt een wild, ontembaar ding!




En last but defenitely not least: Temptation! Hij is niet alleen schitterend mooi, maar ook een knuffelbeer in hart en nieren! Hopelijk blijft het zo als hij gaat puberen....






twentemeisjewoensdag 7 november 2007 @ 08:36
Oh wat zijn ze toch zoeperzazke!
Lyssawoensdag 7 november 2007 @ 10:47
BEEBS

Wat een schatjes
Xcaliburwoensdag 7 november 2007 @ 11:35


Deze is cool
ivetjewoensdag 7 november 2007 @ 13:13
Hee mensen,

ik heb even een vraag. Ik gebruik altijd Puik fris houtvezel (zie plaatje)



Nu maak ik net een nieuwe zak open en merk ik dat het veranderd is. Het is veel fijner en daarmee dus ongelooflijk stoffig. Dit is het normaal echt niet. Stoffig oke, maar niet zo erg als nu. Tinus zit soms al te niezen en dit helpt natuurlijk helemaal niet. Nu vroeg ik me af of er meer mensen zijn die deze houtvezel gebruikt en bij wie het is opgevallen dat het stoffiger en fijner is? Vraag me af of het zo blijft of dat het net een zending is die wat fijner gemalen is ofzo. Meer slechte ervaringen dus met dit merk houtvezel sinds kort?
4EverBlackEyedwoensdag 7 november 2007 @ 13:42
Nee, sorry ik gebruik hennepvezel.

Kun je er niet mee terug gaan naar de winkel?
ivetjewoensdag 7 november 2007 @ 13:55
quote:
Op woensdag 7 november 2007 13:42 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Nee, sorry ik gebruik hennepvezel.

Kun je er niet mee terug gaan naar de winkel?
De winkel is in Zeist en ik had nu echt zaagsel nodig. Zit ziek thuis, dus kan ook niet weg. Heb wel met puik gemaild, maar volgens hen moet er een datum en tijd onder op het pak gedrukt staan, dan kunnen ze kijken wat er mis mee is. Maar off course staat er niets op de onderkant (ook niet op de zij-, voor-, achter- en bovenkant ).
4EverBlackEyedwoensdag 7 november 2007 @ 14:13
quote:
Op woensdag 7 november 2007 13:55 schreef ivetje het volgende:

[..]

De winkel is in Zeist en ik had nu echt zaagsel nodig. Zit ziek thuis, dus kan ook niet weg. Heb wel met puik gemaild, maar volgens hen moet er een datum en tijd onder op het pak gedrukt staan, dan kunnen ze kijken wat er mis mee is. Maar off course staat er niets op de onderkant (ook niet op de zij-, voor-, achter- en bovenkant ).
Ja tuurlijk
zoeperzazkewoensdag 7 november 2007 @ 14:16
ik vind houtvezel uberhaupt niet zo caviageschikt omdat het een heel stoffig product is, slecht absorbeert en om evel verschoning vraagt, en ook omdat het snel in de vacht van langharige caafs blijft hangen (en ik heb 19,5e langhaar nu, dus tsja).....
ivetjewoensdag 7 november 2007 @ 14:28
Houtvezel slecht absorbeert? Het is hier het enige product wat het goed doet en heb echt alles verder geprobeert. En normaal is het dus echt niet zo stoffig, alleen deze zak is niet normaal!
Veel verschonen valt hier ook wel mee, 1x per week is voldoende en Sjlebby heeft weinig last van zooi in z'n haar. Hij is redelijk netjes wat dat betreft Maar zo heeft ieder z'n voorkeur.
Syrenazaterdag 10 november 2007 @ 14:44
Ik kom even binnenvallen, maar volgens mij heb ik net Zoeperzazke op TV gezien
Klopt dat? Caafjes op de foto zetten in Stein?
RiesAmariszaterdag 10 november 2007 @ 15:05
hahaha leuk dat je haar gezien hebt, op welke zender was het, en wordt het nog herhaald? Ze was wel in Stein vorig weekend en fotografeerde daar idd caafjes
zoeperzazkezaterdag 10 november 2007 @ 15:33
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 14:44 schreef Syrena het volgende:
Ik kom even binnenvallen, maar volgens mij heb ik net Zoeperzazke op TV gezien
Klopt dat? Caafjes op de foto zetten in Stein?
Jup... dat was ik http://www.youtube.com/watch?v=tUGldgG9HtA
Syrenazaterdag 10 november 2007 @ 15:42
Ik hoorde iemand zeggen "forum" en toen was de link snel gelegd.
Filmpje is ook terug te zien hier: http://www.tvl.nl , naar beneden scrollen naar programma's en dan Pat & Sijtje. Op 2.44 ongeveer zit ze

Bereid je wel voor op een gi-gan-tisch Limburgs accent van het meisje Ik bedoel, ik spreek zelf dialect, maar zij dus niet, maar dat accent....
zoeperzazkezaterdag 10 november 2007 @ 15:45
Ja, ik heb 'm zelf op youtube gezet, is makkelijker terug te vinden

Dat Limburgs is best te doen. Ik kan het zelf ab-so-luut niet en kom zelden in limburg, maar 'k heb me kapot gelachen toen Desiree in plat limburgs vroeg offie zeker wist dat hij geen konijn had, aan het einde van het filmpje
Xcaliburzaterdag 10 november 2007 @ 17:38
Leuk filmpje inderdaad

Enig idee of er nog van die tunnels over zijn gebleven? Die had ik een tijdje terug besteld, maar dat mocht toen nog niet van Desiree
zoeperzazkezaterdag 10 november 2007 @ 18:21
Volgende week komt er een webshop update en dan komen er vermoedelijk ook weer tunnels in.
4EverBlackEyedzaterdag 10 november 2007 @ 19:38
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 15:33 schreef zoeperzazke het volgende:

[..]

Jup... dat was ik http://www.youtube.com/watch?v=tUGldgG9HtA
Apart accent wel
4EverBlackEyedzaterdag 10 november 2007 @ 19:48
Nou even een update van Yanou.

Sinds eergisteren wou mevrouw niet eten, ik ging haar gelijk dwangvoeren met science selective en babyvoeding. Dat ging niet helemaal zoals het moest, het kwam namelijk haar neus uit Ik was bang dat ze ook nog een longontsteking zou hebben, maar gelukkig was dat niet zo (ivm reutelen en neusuitvloeiing).

Ik heb gelijk voor gisteren een afspraak gemaakt.

Nu zit ze aan de carpofen (ze had toch ergens pijn), enrofloxoral en cisaral drops. Ze heeft ook een infuus gehad en een injectie met primperid(?).

Op dit moment gaat het stukken beter en is ze de oude Yanou weer en eet zelfstandig, maar ik was toch even bang dat ze dood zou gaan. Ze is namelijk van 1,1 kg naar 770 gram afgevallen!

Haar gebit was vorige week bijgeknipt, dus in principe is dat niet het probleem geweest, maar wat het dan wel geweest zou kunnen zijn? De dierenarts wist het ook niet.

zoeperzazkezaterdag 10 november 2007 @ 21:56
Hou het heel goed in de gaten. Als ze niet aankomt, bliven bijvoeden. Cisaral drops zijn ok, net als de primperid injectie (primperid is misselijkheidsremmer, bevordert de darmen en brengt de buik tot rust). Carprofen zou ik liever niet doen, beter kun je spirea geven, omdat carprofen de darmen overstuur kan maken en spirea meestal niet vanwege de natuurlijke basis, en pijn wordt er evengoed mee gestild. Ook zou ik Protexin geven (te bestellen via knoevelshop), die is bevorderend voor de darmen en kan ze nu wel gebruiken. Zolang je dat nog niet hebt kun je kleine beetjes yakult (niet light) geven, maar niet te lang vanwege de zuivelingedriënten die niet ideaal zijn voor cavia's.

Als ze nog af blijft vallen zou je een second opinion kunnen proberen, en je zou ook een RX kunnen laten maken om te kijken of daar nog afwijkingen zichtbaar op zijn....

Colloidaal zilver is ook een optie ivm het reutelen etc. Ook extra vitamine C als je dat al niet deed om de weerstand te verhogen.

Hou het héél nauwkeurig in de gaten, blijf analyseren en wegen... kiesproblemen zijn niet altijd 1 2 3 verholpen en ook al is ze er net aan geholpen, het kan best zijn dat de dierenarts het nét niet zorgvuldig geoeg gedaan heet en dat enkele mm's verschil tóch te vervelend zijn voor het beestje en were terug doorgroeien. Ook een verkeerde kaakstand kan een oorzaak zijn....
4EverBlackEyedmaandag 12 november 2007 @ 13:08
Mijn Kookai "kwispelt" met haar achterwerk als ik haar aai (overigens doet ze dit niet altijd, maar wel vrij vaak). Nu zeiden ze op caviaonline dat het ook kan betekenen dat ze cystes kan hebben op haar eierstokken. I.c.m. kaalheid op de buik zou het zo kunnen.

Maar als ze alleen maar "kwispelt" zouden het dan ook cystes kunnen zijn?

Ze is verder niet kaal op haar buik.

Overigens: Yanou maakt het goed, mevrouw komt met de dag meer aan en heeft weer levensvreugde
The_Tankgirlmaandag 12 november 2007 @ 16:53
Ik heb een vriendinnetje voor Chippy gevonden als het goed is
Ze moet namelijk nog geboren worden hahahaha
Ik wilde perse een CH teddy hebben, en midden november wordt er een nestje geboren bij een vrouw. Ze had n.a.v. mijn advertentie (waarin ik om een CH Teddy zeugje vroeg) een emailtje gestuurd en ze zou me e-mailen als er een vrouwtje geboren was! Ben best benieuwd. Ik heb alle tijd, Chippy zit er ook niet mee, hij is toch al een tijd alleen en krijgt veel aandacht.



Dit is mijn vriend met Chippy
zoeperzazkemaandag 12 november 2007 @ 19:10
Bij welke fokster gaat ie vandaan komen?
The_Tankgirldinsdag 13 november 2007 @ 09:22
Anke uit rotterdam, ze zijn met stamboom? Niet dat ik dat perse moet hebben, het blijft een knuffelcaaf namelijk.
The_Tankgirldinsdag 13 november 2007 @ 09:23
als je een achternaam wilt hebben dan kan ik het naar je mailen, vind het niet netjes namelijk om dat openbaar te maken.
zoeperzazkedinsdag 13 november 2007 @ 10:16
Dat zegt me zo niks, aan een stalnaam heb ik meer, aangezien ik de namen van CH-Teddy fokkers nauwelijks ken. Er zit alleen heel veel rotzooi tussen de ch's, daar moet je altijd mee oppassen. stambomen zeggen niks, als jij een creatieve bui hebt en je verzint een stamboom voor je dierenwinkelcaaf is dat net zo goed een stamboom als fokkers hem maken. Niks officieels aan dus, dat blijft een kwestie van vertrouwen
The_Tankgirldinsdag 13 november 2007 @ 11:05
Dacht ik al ja, maar ik vertrouw het wel, ze klonk goed Ik ga er toch niet mee fokken
Bedoel je met rotzooi de satijnziekte?
zoeperzazkedinsdag 13 november 2007 @ 12:35
nee, er zijn gelukkig niet veel satijn-ch's voor zover ik weet. Maar wel veel door inteelt verzwakte dieren. Controleer dus wel de stamboom dat er wel redelijk onverwante dieren zijn gebruikt
The_Tankgirldinsdag 13 november 2007 @ 13:14
Ik zal het wel nakijken, maar het blijft altijd een gokje zo te horen
ivetjedinsdag 13 november 2007 @ 20:08
Ik heb Sjlebby afgelopen week geknipt en het resultaat is verbluffend...slecht
Kan even geen pics posten (heb nog geen fotosoep op deze nieuwe pc staan), maar het is echt erg Ik heb mijn roeping als kapster echt niet gemist blijkt nu wel hihi. Maar goed, hij is iig een berg haar kwijt en daar ging het om. Vond hem zo zielig met die grote bos haar. En Tinus kon bijna niet meer bij hem in het huisje vanwege die bos, dus dan de schaar er maar in. En het groeit toch wel weer aan De pics houden jullie tegoed!
4EverBlackEyeddinsdag 13 november 2007 @ 20:43
Oefening baart kunst...
RiesAmarisdonderdag 15 november 2007 @ 19:56
Whiej ik heb sinds vorige week een koppeltje gemaakt. Ik ga dit seizoen eens niet roodwit x roodwit doen, en dus heb ik Timmy (roodwit) met Loannis gekoppeld. Loannis is zwartwit:


Loannis vlak na haar vorige nestje, de kindjes hebben kappertje gespeeld


En Timmy de ex-showbeer, als hij zich bewezen heeft als dekbeer mag hij verhuizen naar een lief nieuw baasje, anders zit hij maar alleen en da's niet leuk voor hem...
The_Tankgirlzondag 25 november 2007 @ 08:48


Ze is geboren! Het is de creme witte geworden! En ze gaat Bella heten
gatewayzondag 25 november 2007 @ 17:42
Hmmzz, vraag het niet graag maaar toch:

Hier iemand die nog een cavia-mannetje dat gecastreerd is erbij wil hebben???

Vriendinlief had 3 cavia's, en de 2 vrouwtjes zijn overleden, en nu heeft ze dus nog een gecastreerd mannetje over, dat nu maar alleen zit....

En daarbij, morgen krijgt vriendin 2 poezen, en ik denk niet dat dat samengaat, en ten tweede is er niet zoveel plaats.....

Dan zou de cavia terug moeten in een kleinere kooi (zo'n standaard ding van 120x60 ofzo), en is hi nogsteeds alleen.....

Ok, het liefste zou ik hem erbij houden, mjah..... (we kijken het eerst nog ff aan hoe het gaat, mjah)

Ik denk laat ik het alvast eens vragen.....
RiesAmariszondag 25 november 2007 @ 23:15
gecastreerd zei je? Bied hem eens aan op dit forum:
http://www.nhdp.nl/caviaforum3/index.php
castraten zijn meestal zo verkocht
Nonnekewoensdag 28 november 2007 @ 22:03
En weer eens wat fototjes van mn stel hier, weer geheel behaard en weer lekker spek
elke keer als ik een fotos wil maken met de tunneltjes zitten ze in de was, dus die houden jullie tegoed



Asterix verstopt zich voor de camera



En helaas hebben we eergister afscheid moeten nemen van tante Koe, die lag zomaar dood in het hok

R.I.P
UnderTheWingsOfLovedonderdag 29 november 2007 @ 08:58
Tante koe die naam
RIP
UnderTheWingsOfLovedonderdag 29 november 2007 @ 09:03
Best grappig filmpje!
''Vind je het niet raar om cavia's als lustobjecten neer te zetten?''
twentemeisjezondag 2 december 2007 @ 13:09
Ik heb zojuist Jip en Joep gekoppeld en het lijkt (nu twee uur later) redelijk rustig te verlopen. Natuurlijk wel het 'ge-brrrrrrrrrrr' en het wiegen met de kont, maar dat komt voornamelijk van Jip, de oudste van de twee. Joep is gezelschap van zijn broertje gewend en loopt weg voor de 'avances' van Jip. Ze liggen nu dicht bij elkaar languit in de kooi. Mag ik nu voorzichtig opgelucht zijn?

Ik was er erg zenuwachtig over (nog steeds, want wanneer kun je nu zeggen dat het een succesvolle poging is?) en met name over morgen, dan ben ik er de hele dag niet...


(inmiddels liggen ze zo'n beetje zij aan zij onder een pluk hooi, het is muisstil....)

[ Bericht 13% gewijzigd door twentemeisje op 02-12-2007 13:25:25 ]
twentemeisjezondag 2 december 2007 @ 19:07
Het is nog steeds lekker rustig bij de heren in de kooi... Joep kan zonder problemen bij de voerbak, af en toe loopt Jip weer even achter Joep aan te waggelen en bijbehorend geluid te produceren. Ik heb nog geen geluidjes gehoord die op irritatie duiden. Ze liggen vaak ook lekker ontspannen languit. Het is voorlopig rustiger in deze samenstelling dan toen Joep nog bij broertje Takkie (tot vanochtend dus) vertoefde. Takkie moet nog even wachten tot ie oud genoeg is om geholpen te worden voordat ie aan zijn vrouwtje gekoppeld word.

I'll keep my fingers crossed, maar het is toch op z'n minst een goed begin nietwaar?

[ Bericht 5% gewijzigd door twentemeisje op 02-12-2007 20:41:49 ]
gatewayzondag 2 december 2007 @ 19:38
Wij (naja ik, ik vondt het onzin om Gizmo af te geven omdat er 2 katten kwamen) heb dus besloten dat Gizmo gewoon blijft, de katten doen er niks mee, schenken hem ook geen aandacht etc.

Dus heb er vertrouwen in dat dat goed gaat
4EverBlackEyedzondag 2 december 2007 @ 22:36
quote:
Op zondag 2 december 2007 19:07 schreef twentemeisje het volgende:
I'll keep my fingers crossed, maar het is toch op z'n minst een goed begin nietwaar?
Toen ik mijn zeugjes aan elkaar koppelden kreeg de jongste het hele hok te zien. En ze lagen zo ver mogelijk bij elkaar vandaan. Later is dit wel bijgetrokken, ze kunnen nu samen in 1 huisje.

Maar het is idd een goed begin.
twentemeisjemaandag 3 december 2007 @ 07:15
Nog geen plukken haar in het rond zien vliegen . Jip blijft zich dominant opstellen met zijn ge-brrrr en slow-motion gewiebel door de kooi, maar Joep loopt gewoon voor 'm weg en gaat een stukje verderop liggen. Ik krijg niet het idee dat er echte irritaties zijn. Ze zitten gewoon rustig naast elkaar van de andijvie te eten en Jip verdrijft Joep ook niet bij het voerbakje.

Ik vind het wel eng om zo naar mijn werk te gaan en ze de hele dag alleen te laten. Bang dat ik bij terugkomst een 'bloedbad' aantref .
twentemeisjedinsdag 4 december 2007 @ 08:50
Geen spoortje bloed te bekennen

Het dominante gedrag van Jip continues, maar dat is vrij normaal geloof ik. Ik ging vanochtend al een stuk minder nerveus de deur uit!



Jip rechts, Joep dus links.

Dit weekend komt er een grote kooi, wilde eerst even afwachten of ze samen door 1 deur (euh kooi) kunnen...

[ Bericht 32% gewijzigd door twentemeisje op 04-12-2007 08:55:50 ]
Guppydinsdag 4 december 2007 @ 10:35
quote:
Op dinsdag 4 december 2007 08:50 schreef twentemeisje het volgende:
Geen spoortje bloed te bekennen
wees blij, dan heb je veel geluk gehad (tot nu toe)
wij hebben dat wel een keer gehad, voor ons geen twee mannetjes meer bij elkaar
zoeperzazkedinsdag 4 december 2007 @ 11:07
quote:
Op dinsdag 4 december 2007 10:35 schreef Guppyfriend het volgende:
wees blij, dan heb je veel geluk gehad (tot nu toe)
wij hebben dat wel een keer gehad, voor ons geen twee mannetjes meer bij elkaar
Dat is natuurlijk onzin. Nee, niet alle mannetjes gaan zonder slag of stoot samen, maar het kan prima gaan. Als je een jonge beer bij een oudere beer zet gaat dat heel gemakkelijk goed. Er zijn inderdaad dominante beren die andere beren echt niet moeten (mijn Owen gaat al klappertanden naar een 3 weken oud knulleltje), maar er zin genoeg beren die er totaal geen moete mee hebben. Gone with the Wind zit al weken succesvol samen met zijn zoontje en bv Barbabob en Loki van Lyssa hier wonen alweer 2 jaar samen... En Obelix van Inkie is helaas ook regelmatig aan een nieuwe beer gekoppeld en dat ging ook altijd goed.
Het is maar net een kwestie van de juiste beren en veel ruimte en alert zijn.
twentemeisjedinsdag 4 december 2007 @ 11:36
Soms denk ik "was ik er maar niet aan begonnen", bijvoorbeeld als je leest dat het zelfs na een jaar nog wel mis kan gaan... Maar aan de andere kant, een vriendje voor Jip is toch ook hardstikke leuk als het klikt.

@zoeperzazke: Jip is 1,5 jaar en Joep is 3,5 maand oud. Denk jij dat als Jip Joep als een ware indringer had beschouwd, hij zich tot nu toe ook aggressiever op zou hebben gesteld? Ik heb bijvoorbeeld nog niet 1x een van beiden horen klappertanden. Vanochtend gingen ze even een beetje rechtop tegen elkaar hangen, maar daarna gaan ze snel weer ieder hun eigen weg. Dat heb ik ook nog maar 1x gezien. Ik heb het idee dat Joep zich redelijk onderdanig gedraagt, hij daagt niet uit en loopt weg als Jip weer aan het begint te snuffelen.

Met eten gaat het echt super, zodra er groenvoer of brokjes ten tonele verschijnen zitten ze poeslief vlak naast elkaar te eten.

(Sorry dat ik hier zo'n heel verhaal van maak, maar ben toch wel gespannen of het allemaal goed gaat lopen )
Guppydinsdag 4 december 2007 @ 12:41
@zoeperzazke

het kan zeker ook goed gaan! je hoort mij ook niet zeggen dat t altijd mis gaat. alleen dat IK het niet meer probeer!
het is geen fijn gezicht wanneer je thuiskomt en je caafs hebben elkaar aangevallen. ik zal jullie de details besparen...
twentemeisjedinsdag 4 december 2007 @ 12:47
Ik word er helemaal nerveus van guppy (niet jouw schuld uiteraard, maar gewoon het idee dat ze elkaar wat aan kunnen doen)...

Wanneer kun je eigenlijk zeggen dat een koppeling geslaagd is?
Guppydinsdag 4 december 2007 @ 12:55
ik wilde je niet bang maken sorry!

net wat ik zei, het kan ook heel goed gaan!! bij vrienden van mij is t wel heel goed gegaan. ik weet niet precies wanneer je kan zeggen dat het geslaagd is. gewoon goed in de gaten houden en gedrag observeren, maar dat doe je ook heel goed heb ik zo het idee!
zoeperzazkedinsdag 4 december 2007 @ 13:21
Twentemeisje, wees alsjeblieft niet bang. Het gaat nu goed, als ze wilden vechten hadden ze dat al lang gedaan. Het is nu een kwestie van afwachten. Als het alsnog mis gaat dan kondigt zich dat vaak aan, dan raken ze opstandiger tegen elkaar, dan komen er wel meer klappertandjes, meer geïrriteerd gewhiep.... Soms is dat een bui en waait het over, maar dat merk je vanzelf. Als het nu zo goed gaat dan zullen ze echt niet binnen 1 minuut switchen naar Only One Of Us Can Survive.....
Lyssadinsdag 4 december 2007 @ 13:22
Bij mij gaat het inderdaad al bijna 2 jaar goed! Wel wat geklappertand soms en de kopjes de lucht in, maar geen vechtpartijen!


Kijk ons eens lief samen hooi delen

Hok gaat vandaag verschoont worden ze trappelen al het zaagsel van boven naar beneden, de boefjes!
twentemeisjedinsdag 4 december 2007 @ 13:57
Thanks voor jullie geruststellende woorden!

Klappertanden heb ik ze absoluut nog niet horen doen (waar ik bij was althans). Het liefst had ik een week vrij genomen om ze in de gaten te kunnen houden
twentemeisjedonderdag 6 december 2007 @ 09:02
Volgens mij (3x afkloppen) gaat het goed! Gisteren lagen ze zo lief naast elkaar languit in de kooi, en bij het eten vanochtend zaten ze ook echt strak tegen elkaar aan hun andijvie weg te werken. Jip waggelt nog steeds achter Joep aan, maar het leidt niet tot echte irritaties. Vooralsnog lijkt het er dus op dat deze twee heren het wel met elkaar kunnen vinden.

Slechte foto met mobieltje


[ Bericht 15% gewijzigd door twentemeisje op 06-12-2007 09:35:44 ]
Guppydonderdag 6 december 2007 @ 11:20
aawww, wat schattig! en wat goed dat je ze zo goed in de gaten houdt
4EverBlackEyeddonderdag 6 december 2007 @ 18:44
quote:
Op donderdag 6 december 2007 09:02 schreef twentemeisje het volgende:
Volgens mij (3x afkloppen) gaat het goed! Gisteren lagen ze zo lief naast elkaar languit in de kooi, en bij het eten vanochtend zaten ze ook echt strak tegen elkaar aan hun andijvie weg te werken. Jip waggelt nog steeds achter Joep aan, maar het leidt niet tot echte irritaties. Vooralsnog lijkt het er dus op dat deze twee heren het wel met elkaar kunnen vinden.

Slechte foto met mobieltje
[ afbeelding ]
Zo lief heb ik mijn zeugjes nog niet eens tegen elkaar aan zien liggen. Hopelijk blijft het zo goed gaan
twentemeisjevrijdag 7 december 2007 @ 11:15
quote:
Op donderdag 6 december 2007 18:44 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Zo lief heb ik mijn zeugjes nog niet eens tegen elkaar aan zien liggen. Hopelijk blijft het zo goed gaan
Ik 'betrapte' de heren net op dit innige tafereeltje:







wat een duivelse blik in Jip's ogen (volgens mij had ik toch echt red-eye-reduction aan staan)
zoeperzazkevrijdag 7 december 2007 @ 11:23
Haha, zo lief!!! Red-eye reduction werkt niet altijd voor caviaoogjes, volgens mij zijn die toch heel anders dan mensenogen....

Ik heb hier ook Gone with the Wind samenzitten met zijn zoontje Côte D'or en die liggen ook zeer regelmatig tegen elkaar aan te slapen. Omdat ze ook nog eens sprekend op elkaar lijken is dat echt ZO uberschattig om te zien!
twentemeisjevrijdag 7 december 2007 @ 12:03
Ik raakte er ook helemaal door vertederd! Zo schattig, ik verlaat nu niet meer ongerust mijn huis zeg maar Vooralsnog gaat het gewoon hardstikke lekker, misschien vinden ze elkaar gewoon wel heel lief!
twentemeisjevrijdag 7 december 2007 @ 12:28
Ik ga straks op pad voor een nieuw onderkomen voor de heren, is deze kooi wat?


Afmeting: 100 x 53 x 33,5 cm

Ik zou dat huisje er dan uitlaten of is het een goed idee om het erin te laten staan? Het neemt zoveel ruimte in beslag lijkt me...Dan kunnen ze niet lekker rondracen. En met die klep aan de voorkant kunnen ze er ook makkelijk in en uit toch?

Of liever de Rody of de Maxi Duna?
4EverBlackEyedvrijdag 7 december 2007 @ 12:46
quote:
Op vrijdag 7 december 2007 11:23 schreef zoeperzazke het volgende:
Gone with the Wind met zijn zoontje Côte D'or
Die namen

Brilliant!
Xcaliburvrijdag 7 december 2007 @ 14:12
quote:
Op vrijdag 7 december 2007 12:28 schreef twentemeisje het volgende:
Ik ga straks op pad voor een nieuw onderkomen voor de heren, is deze kooi wat?
[ afbeelding ]

Afmeting: 100 x 53 x 33,5 cm

Ik zou dat huisje er dan uitlaten of is het een goed idee om het erin te laten staan? Het neemt zoveel ruimte in beslag lijkt me...Dan kunnen ze niet lekker rondracen. En met die klep aan de voorkant kunnen ze er ook makkelijk in en uit toch?
Deze kooi hebben wij ook, ik vind hem erg prettig.

Het huisje staat er bij ons nog in, ze zitten toch wel graag binnen of bovenop het huisje. Dat ding voor het hooi hebben we er wel uitgehaald, we gooien er altijd een hele stapel los hooi in... vinden ze fantastisch om doorheen te graven en zich eronder te verstoppen enzo

Met die klep heb je meer dan genoeg ruimte om ze te pakken, maar de hele tralieconstructie kan eraf als het nodig is
twentemeisjevrijdag 7 december 2007 @ 14:52
Thanks Xcalibur!
zoeperzazkevrijdag 7 december 2007 @ 15:20
Ik vind het zelf ook een heel mooie kooi, maar zou er zelf een ander huisje inzetten.
twentemeisjevrijdag 7 december 2007 @ 17:37
Ik heb net de kooi op het plaatje gekocht, jemig wat een monstergrote bak (volgens mij is die kooi op de foto een kleinere variant). Die klep aan de voorkant vind ik echt super, als ik dan een 'afstapje' voor de kooi leg dan kunnen ze er ook (onder begeleiding ) zelf in en uit!

Wel grappig, ik ga binnenkort verhuizen en de kooi heeft bijna dezelfde kleur dan de nieuwe woonaccessoires die ik heb gekocht, het is dus ook nog eens een stylistisch verantwoorde kooi .
Guppyvrijdag 7 december 2007 @ 17:44
zo'n kooi krijgt ons konijntje ook als we gaan verhuizen. hoeft hij niet meer buiten te wonen
CherryLipsvrijdag 7 december 2007 @ 17:55
Die kooi had ik ook genomen als ik cavia's had .
Nonnekevrijdag 7 december 2007 @ 20:10
quote:
Op vrijdag 7 december 2007 17:44 schreef Guppyfriend het volgende:
zo'n kooi krijgt ons konijntje ook als we gaan verhuizen. hoeft hij niet meer buiten te wonen
je gaat je konijn van buiten naar binnen verhuizen en verhuis hem naar binnen als je binnen de verwarming niet meer aanhebt, voorjaar ofzo, anders kandie er een flinke klap van krijgen
Ik denk dat mijn konijnen dood ongelukkig zouden zijn binnen ook omdat ik ze binnen niet de ruimte kan geven die ze nu buiten hebben allemaal

Heb je het huisje er nou in laten staan twentemeisje ? Hahaha stylisch verantwoorde kooi zegt dyanne beekman dat niet altijd ? stylisch verantwoord
Nonnekevrijdag 7 december 2007 @ 20:12
quote:
Op vrijdag 7 december 2007 17:55 schreef CherryLips het volgende:
Die kooi had ik ook genomen als ik cavia's had .
heeft sinterklaas niet eens een kudde cavia's voor je meegenomen voor in je schoen dit jaar ?
Nouja misschien bof je, en krijg je ze straks onder de boom van de kerstman
Guppyvrijdag 7 december 2007 @ 21:19
quote:
Op vrijdag 7 december 2007 20:10 schreef Nonneke het volgende:

[..]

je gaat je konijn van buiten naar binnen verhuizen en verhuis hem naar binnen als je binnen de verwarming niet meer aanhebt, voorjaar ofzo, anders kandie er een flinke klap van krijgen
Ik denk dat mijn konijnen dood ongelukkig zouden zijn binnen ook omdat ik ze binnen niet de ruimte kan geven die ze nu buiten hebben allemaal

Heb je het huisje er nou in laten staan twentemeisje ? Hahaha stylisch verantwoorde kooi zegt dyanne beekman dat niet altijd ? stylisch verantwoord
nee, in de zomer pas hoor. dan gaan we pas verhuizen. je hebt inderdaad gelijk dat ze dan een klap krijgen qua temperatuur.
en bij mij mag hij lekker los binnen. dus dat is zelfs beter dan buiten. hij kan hij, in verband met katten en zo, niet los buiten.

maar goed, we hadden het over cavia's
ivetjevrijdag 7 december 2007 @ 21:31
quote:
Op vrijdag 7 december 2007 14:12 schreef Xcalibur het volgende:

[..]

Deze kooi hebben wij ook, ik vind hem erg prettig.

Het huisje staat er bij ons nog in, ze zitten toch wel graag binnen of bovenop het huisje. Dat ding voor het hooi hebben we er wel uitgehaald, we gooien er altijd een hele stapel los hooi in... vinden ze fantastisch om doorheen te graven en zich eronder te verstoppen enzo

Met die klep heb je meer dan genoeg ruimte om ze te pakken, maar de hele tralieconstructie kan eraf als het nodig is
Wij hebben hem ook hier Het huisje is er bij ons uitgegaan omdat Google er destijds niet op kon komen. Heb er nu een blokhut in staan voor ze. Bijkomend voordeel daarvan is dat ze eraan kunnen knagen, doen ze met plastic niet Ik vind het verder echt een fijne kooi, rekje voor hooi is er ook uitgegaan, want de hangmat moest erin! Enig nadeel is dat er stof van zaagsel uit de kooi komt. Daardoor heb ik nu een mooie, donkere streep op mijn muur waar de bovenkant van de kooi zit Dat heb je niet met een kooi met een plastic bovenkant erop. Maar goed, als de caafs maar gelukkig zijn toch?
zoeperzazkevrijdag 7 december 2007 @ 22:20
quote:
Op vrijdag 7 december 2007 21:31 schreef ivetje het volgende:
Dat heb je niet met een kooi met een plastic bovenkant erop. Maar goed, als de caafs maar gelukkig zijn toch?
Ja maar weet je wat een gemiddelde dunabak van 1 meter kost??? Dan zit je al gauw rond de 70/80 euro!!! En dan is een traliekooi a 30 euro (boerenbond/welkoop heeft ze voor die prijs) met 1 klein blikje verf voor j emuur een heul stuk goedkoper!
CherryLipsvrijdag 7 december 2007 @ 22:30
Ik heb een dunabak voor m'n hamster, ik kan hem drie keer per week afstoffen omdat hij zowel aan de binnen- als aan de buitenkant enorm stoffig is (ook vanwege de zandbak die erin staat ). En volgens mij kan het behoorlijk benauwd worden daar binnen.
twentemeisjezondag 9 december 2007 @ 09:31
quote:
Op vrijdag 7 december 2007 22:20 schreef zoeperzazke het volgende:

[..]

Ja maar weet je wat een gemiddelde dunabak van 1 meter kost??? Dan zit je al gauw rond de 70/80 euro!!! En dan is een traliekooi a 30 euro (boerenbond/welkoop heeft ze voor die prijs) met 1 klein blikje verf voor j emuur een heul stuk goedkoper!
die Ferplast Rabbit Deluxe was ook ¤70 (of ben ik nu vre-se-lijk genaaid door Intratuin)...

Wel een goede trouwens van dat gesmeer op de muur, eens kijken of ik er aan de achterkant langs die gaten wat transparants (en tegelijkertijd caviavriendelijk), langs kan maken om een dikke grijze vlek op mijn maagdelijke witte muur te voorkomen...
gatewayzondag 9 december 2007 @ 10:57
wij hebben toen een kooi zelf gebouwd, 1,60 meter bij 80, op poten en betegeld van binnen

Hout & gaas samen was 70 euro, tegels waren gratisch! Dus als je een beetje handig bent kan je voor die 70 euro ook zelf wat bouwen (helaas is onze kooi vanochtend verkocht, omdat we maar 1 cavia meer hebben en niet meer 3, dus de kooi was gewoon veel te groot, zeker nu er 2 katten bij zijn gekomen)

Verkocht voor: 75 euro Dus nog winst ook nog haha
RiesAmariszondag 9 december 2007 @ 18:40
Namens Igor:


4EverBlackEyedzondag 9 december 2007 @ 20:25
Liev

Ik hoef dat niet te proberen met mijn adhd-caaf, bovendien zou het mutsje ook zo opgegeten zijn, vrees ik.
RiesAmariszondag 9 december 2007 @ 20:57
Igor is ook een adhd-caaf Gelukkig vond hij dit jusit reuzespannend
ParanoidEvdinsdag 11 december 2007 @ 19:39
Zo, vandaag hebben mijn 2 caafjes hun 'December-cadeautje' gehad. Eindelijk mochten ze sinds een jaar uit die afgrijselijke miniatuur Duna-bak van 1 meter, en lopen ze nu weer vrolijk te rennen in hun kooi van 1,40 m. lang. Hehehe
zoeperzazkedinsdag 11 december 2007 @ 19:41
woah, wat een ruimte! Geweldig, daar zullen ze zeker van genieten!
RiesAmarisdinsdag 11 december 2007 @ 20:02
jaaahhh I 1.40 meter verblijven dat is echt heeerlijk!
ParanoidEvdinsdag 11 december 2007 @ 21:28
Ik zal eens een foto of een filmpje proberen te maken, het is echt tof om ze weer zo happy te zien Ik word er zelf helemaal blij van
Xcaliburdonderdag 13 december 2007 @ 14:39
quote:
Bijna honderd cavia's gedumpt
Langelo - In en langs een sloot in het Drentse Langelo zijn 94 cavia's gedumpt.

Van meerdere cavia's waren de oren weggevreten en ook miste een baby'tje een oog. Dat laat de Stichting Cavia weten, die de dieren heeft opgevangen.

De stichting kreeg donderdagochtend een telefoontje dat er cavia's liepen op een landweg bij Langelo. Enkele gevonden dieren waren al dood


hoe kom je nou aan 100 cavia's?
zoeperzazkedonderdag 13 december 2007 @ 15:28
Dat is niet veel voor een fokker hoor.... Arme beestjes
twentemeisjedonderdag 13 december 2007 @ 16:08
Ver-schrik-ke-lijk!
RiesAmarisdonderdag 13 december 2007 @ 17:17
quote:
Op donderdag 13 december 2007 15:28 schreef zoeperzazke het volgende:
Dat is niet veel voor een fokker hoor.... Arme beestjes
Het is ook zeker niet weinig voor een fokker vind ik, de meesten schommelen tussen de 40 en 100 dieren...


ik vind het erg naar dat iemand zo met zijn dieren omgaat, kan me niet voorstellen dat je dat zomaar even doet....arme caafjes
4EverBlackEyeddonderdag 13 december 2007 @ 17:31
Ik ken een fokker met 200 caafjes.

Raak je dan niet het overzicht een beetje kwijt?

Ze wil inkrimpen naar 60 caafjes, maar dat vind ik nog best veel.
ivetjedonderdag 13 december 2007 @ 18:10
quote:
Op zondag 9 december 2007 09:31 schreef twentemeisje het volgende:

[..]

die Ferplast Rabbit Deluxe was ook ¤70 (of ben ik nu vre-se-lijk genaaid door Intratuin)...

Wel een goede trouwens van dat gesmeer op de muur, eens kijken of ik er aan de achterkant langs die gaten wat transparants (en tegelijkertijd caviavriendelijk), langs kan maken om een dikke grijze vlek op mijn maagdelijke witte muur te voorkomen...
Je bent niet genaaid, die van mij was ook 70 euro. En als ik mijn hele muur opnieuw moet schilderen ben ik ook een hoop geld kwijt hoor Maar goed, de caaf blijft gewoon daar staan dus boeie. En staat ie er niet, dan staat er een kerstboom voor
zoeperzazkedonderdag 13 december 2007 @ 19:30
quote:
Op donderdag 13 december 2007 17:31 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Ik ken een fokker met 200 caafjes.

Raak je dan niet het overzicht een beetje kwijt?

Ze wil inkrimpen naar 60 caafjes, maar dat vind ik nog best veel.
wie?

Ik vind het overigens ook veel te veel hoor. Ik vind als fokker een dier of 50 toch écht wel de max. Persoonlijk zou ik nooit meer dan 20 caafs willen hebben (excl jonge dieren)
4EverBlackEyeddonderdag 13 december 2007 @ 20:38
quote:
Op donderdag 13 december 2007 19:30 schreef zoeperzazke het volgende:

[..]

wie?

Ik vind het overigens ook veel te veel hoor. Ik vind als fokker een dier of 50 toch écht wel de max. Persoonlijk zou ik nooit meer dan 20 caafs willen hebben (excl jonge dieren)
Fokker uit monster.

Ik ken ze niet goed, maar destijds had ze er 200.

Ze fokten geen borstels, dus niets voor mij
twentemeisjevrijdag 14 december 2007 @ 10:48
Joep en Jip-update:

Het gaat..... SUPER! Ze ploppen lekker achter elkaar de kooi door en Joep is al ietsje brutaler geworden, die klimt regelmatig bovenop Jip en die laat het zich gewoon aanleunen. Het is echt leuk zo die twee bij elkaar, blij dat ik het gedaan heb!

Mijn zusje zit nu in de stress, die heeft gisteren twee broertjes opnieuw gekoppeld. Het stelletje (ook broertjes) dat zij had konden het absoluut niet met elkaar vinden, de een maakte het leven van de ander zuur met zijn gedrag. Ze heeft ze gescheiden, er eentje apart gezet en de rustigste, lieve cavia gekoppeld aan een ander broertje. Nu maar hopen dat deze combinatie succesvoller verloopt dan de eerste (en hopelijk net zo goed als die bij mij)!
RiesAmarisvrijdag 14 december 2007 @ 12:55
200 caafjes.....jeeeeee ik zou gaan gillen man zoveel
Ik vind het aantal wat ik nu heb best heel netjes
4EverBlackEyedvrijdag 14 december 2007 @ 16:21
quote:
Op vrijdag 14 december 2007 12:55 schreef RiesAmaris het volgende:
200 caafjes.....jeeeeee ik zou gaan gillen man zoveel
Ik vind het aantal wat ik nu heb best heel netjes
Ja, ze had ze in een ENORME buitenren zitten met nog een paar fok -caafs apart in andere hokken.

Hoeveel caafs heb jij er?

Ik vind de 4 monsters die ik heb meer dan genoeg
CherryLipsvrijdag 14 december 2007 @ 18:11
Ik zag gisteravond die gedumpte caafjes op het nieuws, sommige hadden bijna geen vachtje meer. Was wel een gekkenhuis hoor, zo'n grote bak met tig van die knorrende en piepende caafjes. Ze waren wel levendig vond ik en lekker herrie aan het maken .
zoeperzazkevrijdag 14 december 2007 @ 18:47
Mja, ik ken ook een fokker die het met het hele gezin doet en er ruim 350 heeft. Is ook écht niet meer te doen, vind ik. Het is dan onmogelijk om ziektes etc op tijd te herkennen....

Ik heb nu 16 caafs en als ik ooit verhuis en meer ruimte heb, dan wil ik er rond de 20 incl fok. Als ik stop met fokken dan lijken een stuk of 6, 7 knuffelcaafjes me wel wat.
4EverBlackEyedzaterdag 15 december 2007 @ 16:48
quote:
Op vrijdag 14 december 2007 18:47 schreef zoeperzazke het volgende:
Het is dan onmogelijk om ziektes etc op tijd te herkennen....
Ja, idd en stel je voor dat je bijv. 10 ernstig zieke cavia's krijgt met een hoge dierenartsrekening.

Mijn laatste da -rekening was rond de 300 euro, dus als je er 10 hebt.
RiesAmariszaterdag 15 december 2007 @ 21:58
quote:
Op vrijdag 14 december 2007 18:47 schreef zoeperzazke het volgende:
Mja, ik ken ook een fokker die het met het hele gezin doet en er ruim 350 heeft. Is ook écht niet meer te doen, vind ik. Het is dan onmogelijk om ziektes etc op tijd te herkennen....

Ik heb nu 16 caafs en als ik ooit verhuis en meer ruimte heb, dan wil ik er rond de 20 incl fok. Als ik stop met fokken dan lijken een stuk of 6, 7 knuffelcaafjes me wel wat.
jaah die mensen hebben zelfs een aequor certificaat, wat inhoudt dat ze stagiares mogen aannemen, moet je nagaan...dat mag alleen als je genoeg te doen hebt voor je stagiar, lijkt mij echt niets. Ik wil mijn schatjes allemaal bij naam en koppie kennen

Oeh, heb vandaag Igor gekoppeld aan Ginger. Igor is het broertje van Ikaros, het caafje van Pertoef
Het was even spannend want Igor houdt niet zo van andere caven, maar Ginger was meteen welkom, volgens mij is ze ook bronstig want hij ging er als een wanhopige achteraan en proberen haar voor zich te winnen

[ Bericht 0% gewijzigd door RiesAmaris op 15-12-2007 21:58:47 (typo) ]
RiesAmariszaterdag 15 december 2007 @ 22:00
quote:
Op zaterdag 15 december 2007 16:48 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Ja, idd en stel je voor dat je bijv. 10 ernstig zieke cavia's krijgt met een hoge dierenartsrekening.

Mijn laatste da -rekening was rond de 300 euro, dus als je er 10 hebt.

Ik denk ook niet dat mensen met zóveel caafjes met hun dieren naar een DA gaan...Die zien dat puur als inkomsten en gaan daar vaak niets op willen uitgeven...
4EverBlackEyedzondag 16 december 2007 @ 21:39
Even een update over Yanou:

Yanou is niet meer. Ik heb haar vanmiddag in laten slapen. Het ging echt niet meer.

Het blijft vreemd om boven te komen en haar niet aan te treffen..


Zo trof ik haar dan altijd aan.

Ze was zo zwak dat ze direct ingeslapen was.


Yanou: november 2003 - december 2007
zoeperzazkezondag 16 december 2007 @ 21:53
aw... na al je goede zorgen dan toch.... Slaap zacht lieve Yanou, veel geluk op de regenboogbrug!
RiesAmariszondag 16 december 2007 @ 22:38
awwwh heeel veel sterkte met het verlies van Yanou....

Ik ga morgen een afspraak maken bij de DA van zoeper, Frankie zijn oor poliep is terug en hij groeit angstaanjagend hard, die moet er dus zsm uitgesneden worden...arm kereltje
RiesAmariszondag 16 december 2007 @ 22:41
quote:
Op vrijdag 14 december 2007 16:21 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Ja, ze had ze in een ENORME buitenren zitten met nog een paar fok -caafs apart in andere hokken.

Hoeveel caafs heb jij er?

Ik vind de 4 monsters die ik heb meer dan genoeg
Ik heb nu 17 caafjes waarvan er 2 te koop staan en eentje gereserveerd is. En binnenkort komt er een nieuw gladhaarmeisje bij ons wonen, dat zou de stand op 15 brengen als die 2 knulletjes verkocht zijn
zoeperzazkezondag 16 december 2007 @ 23:03
quote:
Op zondag 16 december 2007 22:41 schreef RiesAmaris het volgende:

[..]

Ik heb nu 17 caafjes waarvan er 2 te koop staan en eentje gereserveerd is. En binnenkort komt er een nieuw gladhaarmeisje bij ons wonen, dat zou de stand op 15 brengen als die 2 knulletjes verkocht zijn
he Ries, dan zitten we precies gelijk!
RiesAmarismaandag 17 december 2007 @ 13:01
ha, leeeuk

Would I lie toe you, hier gaat ze Quatta heten:



Ze is al een heel mooi kleutertje geworden he
Ik hoop haar of eerdaags of in januari in de armen te kunnen sluiten
pertoefmaandag 17 december 2007 @ 21:42
Hier ook nog eens wat nieuws!
Met Ikaros en Felix gaat alles goed..Ikaros (of ventie) is al veel veranderd..zit nu veel meer buiten (uit het slaaphokje) en begint direct te fluiten als hij onze stem hoort, of een plasticzakje die ritselt! Hij komt ook al uit de handen eten! Felix komt ook al meer naar buiten..maar is nog altijd heel bang, zou direct weer weglopen als hij ons ziet! en als Ikaros dan wat groens komt eten, dan kan Felix nie rap genoeg zijn om het van Ikaros af te nemen..
grappig om te zien..
bij deze nog wat foto's!





























amai zoveel foto's
RiesAmarismaandag 17 december 2007 @ 22:09
wat zijn het een knapperdjes geworden zeg! Lief!
Ik zal morgen eens foto's maken van Igor (Ikaros' broertje) met zijn liefje Ginger
pertoefdinsdag 18 december 2007 @ 11:40
ja doen!
zoeperzazkedinsdag 18 december 2007 @ 16:04
Mijn baasjes zeggen dat ik lief ben.... Snappen jullie dat nou?

CherryLipsdinsdag 18 december 2007 @ 16:19
Hoe komen ze erbij .
4EverBlackEyeddinsdag 18 december 2007 @ 19:12
Thx voor de lieve reacties.

Ik heb een vraagje: mijn overgebleven 3 monsters hebben jeuk en een soort van roos (huidschilfers).

Kan ik hier iets tegen doen? (voeding, shampoo?)

Ze krijgen nu science selective voer en onbeperkt hooi en een ruime hoeveelheid groenten (geen fruit, atm).
zoeperzazkedinsdag 18 december 2007 @ 19:30
als het echt schilfers zijn (kan hoor, als ze binnen zitten, het is ook erg droog nu met doe verwarming aan, dat merken caafs ook) is Knoevels AloeCocos een ideaal product. Ook de lavendelshampoo werkt verzorgend, maar de AloeCocos vond ik nóg effectiever.

Ale het aanhoudt en het wordt erger kun je misschien wel beter naar de dierenarts gaan.
4EverBlackEyeddinsdag 18 december 2007 @ 19:43
Ja, bij ons staat de kachel dik op 20.

Ik zal welleens van die bakken met water kopen, die je aan de kachel kan hangen.

Ze verharen nu echt ontzettend hard.

Ik zal eens die shampoo bestellen
blindfoltmaandag 24 december 2007 @ 09:36
Na soms wat mee gelezen te hebben wil ik jullie als de cavia kenners om advies vragen..

Ik heb al enkele jaren 4 vrouwtjes cavia's (in een hele grote kooi). 2 weken terug is 1 vrouwtje plotseling overleden. Ze was 6. Dus waarschijnlijk ouderdom.

Nu hebben wij daarna een jong caviaatje erbij gezet. (zat zielig alleen bij de dierenwinkel in een klein hok)
een paar dagen erna zat 1 van de oudere vrouwtjes onder de urine vlekken.
Na wat uitzoek werk bleek dat mannetjes dit bij vrouwtjes kunnen doen.
Ik ben met de nieuwe naar de dierenarts gegaan om het geslacht te laten checken en wat bleek... ons nieuwe vrouwtje bleek een mannetjete zijn.. bedankt dierenwinkel.

Dus maar tijdelijk een aparte kooi gehaald (aangezien ik te weinig ruimte heb voor een heleboel jonkies) en heb ik hem in de nieuwe kooi gezet. Deze kooi staat naast de andere kooi met de vrouwtjes gezet.
Dit op advies van de dierenarts. Als het mannetje ouder is wil ik hem laten steriliseren en hem weer terug zetten bij de rest. Het idee is om het mannetje dan tussentijds totdat hij oud genoeg is voor de sterilisatie niet te laten vervreemden van de vrouwtjes..
Het mannetje piept heel zielig nu al enkele dagen en knaagt aan de kooi (aan de kant waar de andere kooi staat).
Heb ik dit goed gedaan? Of zou ik beter iets anders kunnen doen??
Xcaliburmaandag 24 december 2007 @ 09:39
Kan je die jonge niet nu al laten steriliseren? Of is hij daar nog te jong voor?
blindfoltmaandag 24 december 2007 @ 09:48
Volgens de dierenarts kon ik beter nog een maandje of 2 wachten aangezien de testikels nog niet goed voelbaar waren.
Lyssamaandag 24 december 2007 @ 09:54
Sowieso het weghalen van het mannetje bij de vrouwtjes heb je goed gedaan.. cavia's zijn heel vroeg vruchtbaar, dus ook de mannetjes, normaal gesproken zal een cavia minstens 3 weken oud zijn voordat deze bij de moeder weg gaat, maar in het geval van een dierenwinkel cavia weet je dat nooit zeker. Apart zetten is misschien niet tof voor het caafje omdat ie tijdelijk alleen zit, maar dat moet maar even totdat hij geholpen is. Daarnaast mag ie na de operatie ook niet meteen bij de vrouwtjes..

Maar ongetwijfeld heeft Zoeperzazke wat meer info
blindfoltmaandag 24 december 2007 @ 10:24
Ben sowieso bang dat het bij het vrouwtje die de urine vlekken op zich had al te laat is. Die had witte afscheiding...
zoeperzazkemaandag 24 december 2007 @ 10:34
urinevlekken zullen het echt niet geweest zijn van het beertje. Het zeugje heeft zichzelf eerder nat gemaakt door hem onder te willen plassen.

Ga er maar van uit dat je zeugje zwanger is. Ik begrijp dat je zeugje ouder is en nog niet eerder een nestje gehad heeft en hier heb je een groot probleem. Het bekken is na 1 jaar verhardt en kan zich niet meer openen om jonkies door te laten. Het kan goed gaan, maar die kans is erg klein. Je kunt je er, hoe cru het ook klinkt, beter op instellen dat je een keizersnede te wachten staat, maar zeugjes (zeker op leeftijd) overleven deze zelden.

Het beertje naast het zeugje zetten moet je niet doen. Dat is in theorie gewoon mishandeling. Het beertje zit alleen en is daarom eenzaam, maar hij ruikt het zeugje, verlnagt naar haar, wil naar haar toe en maakt zichzelf knettergek als hij haar steeds kan ruiken. Zorg dus dat ze een stukje uit elkaar staan, anders is het voor het beertje echt niet leuk.

Beertjes kunnen vanaf een gram of 750/800 worden gecastreerd (steriliseren gebeurt niet bij cavia's). Gewicht is belangrijker dan leeftijd, omdat de caaf gewoon voldoende weerstand moet hebben om de narcose aan te kunnen. Voor een castratie is het belangrijk uit te zoeken of de dierenarts met gasnarcose werkt (is sowieso belangrijk om uit te zoeken ivm je zwangere zeug, bij een keizersnede is spuitnarcose vaak sowieso fataal omdat dit heel moeilijk te doseren is) en veel ervaring heeft. Zoja, is de castratie een routineklusje. Na de castratie moet je beertje een week op handdoeken, en goed in de gaten houden of er bij de wondjes geen abces ontstaat. Na de castratie dien je 6 weken te wachten voor je beer bij de zeug(en) kan.
zoeperzazkemaandag 24 december 2007 @ 10:36
Ik zie nu dat de caaf bij 3 zeugjes heeft gezeten. Zeker als dit langer dan twee weken was kun je ervan uitgaan dat al je zeugen zwanger zijn.....

Voortaan je caafs toch maar bij een goede fokker of goed eopvang halen.....
blindfoltmaandag 24 december 2007 @ 10:55
... heel slecht nieuws dit..
Ik snap alleen niet dat de dierenarts dit niet heeft gezegd toen ik daar was.

Wat betreft de aankoop.. dit bevestigd het inderdaad maar weer..
zoeperzazkemaandag 24 december 2007 @ 11:00
Dierenartsen weten helaas ook niet altijd veel over cavia's, er zijn weinig uitblinkers. Komt voornamelijk omdat veel mensen de instelling hebben met cavia's van 'dierenarts? ben je mal, voor een tientje heb je een nieuwe!'. Daardoor ontbreekt het veel dierenartsen aan ervaring..... Maar ik zag dat je in Zuid-Limburg woonde, als je een DA nodig hebt voor een zware ingreep kun je altijd terecht bij de dierenkliniek Maaskant in Elsloo, dat is de allerbeste cavia-dierenarts van Nederland zonder meer.
The_Tankgirlmaandag 24 december 2007 @ 12:44
Ze is er! Mijn Ch teddy vrouwtje:



ehh.. het is alleen een beetje moeilijk om foto's van haar te maken..

Nog een poging dan:


Tadaaaa, dit is Bella
Chippy is dolgelukkig, en rent met haar door het hok heen
zoeperzazkemaandag 24 december 2007 @ 13:50
oeoeoeoeh wat een mooie kraaloogejs!!! Wat zijn ch'tjes toch lief als ze klein zijn (zodra ze ontploffen vind ik ze zelf niet meer zo mooi ) Gefeliciteerd!

Klopt het dat ze een vouwoortje heeft? (=schoonheidsfoutje, niks ernstigs waar de caaf zelf last van heeft)
The_Tankgirlmaandag 24 december 2007 @ 15:25
ehh... moet ik even kijken.. ja, denk het wel ja. Ach het blijft een knuffelcaaf en kindjes krijgen kan ze niet (Chippy is gecastreerd). Dan zouden het caafjes worden met hang oogjes en vouworen hahaha. Aan de buitenkant te zien is ze gezond, geen vuile oogjes, oortjes zijn schoon en heb niets in de vacht kunnen ontdekken. Ze is lekker actief en eet nu gezellig saampjes met Chippy een stuk paprika .

Over het ontploffingseffect: daar doe ik het voor! Ik wilde een rex achtige cavia, omdat ik eigenlijk niet tegen gladharen kan (psst niet tegen Chippy zeggen ). Op een of andere manier krijg ik daar uitslag van. Alleen bij rexsoorten gaat het tot nu toe goed. En ik vind deze soort gewoon ontzettend grappig/schattig!
anisubsdinsdag 25 december 2007 @ 12:58
Trendy kapsel

RiesAmariswoensdag 26 december 2007 @ 14:45
hahah jaaah Timmy is erg modern

Afgelopen maandag is Frankie geopereerd, zijn oorpoliep was terug gekomen en moest er uit.

Hier zie je overduidelijk de poliep zitten, een rood bolletje dat de gehoorgan blokkeert....

Alles is goedgegaan! Het restantje weefsel van de poliep is dichtgebrand....

En Frankie heeft heeeerlijk overal doorheen geslapen!

Frankie is weer helemaal de oude!
Oxymorondonderdag 27 december 2007 @ 18:03
Heeft het WNF nu ook, cavia-knuffels?

Mijn grasparkiet Nikai is bij de cavia's, in het hok gevlogen, eerst bleef hij op de rand zitten:



Toen was het ''hek van de dam''!


En toen zat ie, met de hooitjes te spelen, en trok zich niks aan van de cavia's. Die laatsten, waren alleen maar nieuwsgierig...



En ja, de kooi is vandaag nog, verschoond...
4EverBlackEyeddonderdag 27 december 2007 @ 18:12
Even een vraagje: hoe wegen jullie je cavia's? (met wat voor weegschaal)

En hoevaak?

Ik had een gewone weegschaal voor in de keuken, maar sinds Kookai die bewerkt heeft heb ik hem weg moeten gooien.
Oxymorondonderdag 27 december 2007 @ 18:45
Ik weeg ze met een digitale, weegschaal van Ikea en, eens per maand. Ik houd het gewicht bij in een boekje.
ivetjedonderdag 27 december 2007 @ 19:05
Ik weeg ze op een digitale weegschaal met bakje er los op En hoe vaak...als ik er weer eens zin in heb Geen idee hoe vaak dat is, eens in het jaar gok ik zo.
4EverBlackEyeddonderdag 27 december 2007 @ 19:19
quote:
Op donderdag 27 december 2007 18:45 schreef Oxymoron het volgende:
Ik weeg ze met een digitale, weegschaal van Ikea en, eens per maand. Ik houd het gewicht bij in een boekje.
Wat netjes !
RiesAmarisdonderdag 27 december 2007 @ 20:27
nieuw caviaforum voor de liefhebbers! Opgericht door o.a. Zoeperzazke en het is gericht op liefhebbers en fokkers. Nu al de 40 leden gepasseerd, woohoo, word snel lid!

http://www.caviagids.nl/forum


4EverBlackEyedmaandag 31 december 2007 @ 14:31
Kijken jullie cavia's op van het vuurwerk?

De mijne zitten met z'n drieen in het hokje en eten gewoon door.
ParanoidEvmaandag 31 december 2007 @ 14:37
Mika zit de hele dag in d'r huisje maar Harry trekt zich er niks van aan. Sowieso een apart beest. Hij lag net lekker ergens midden in de kooi te slapen terwijl hier volop geknald wordt.
roosjeroosje1988zaterdag 5 januari 2008 @ 17:21
Sorry dat ik het hier zet maar ik heb even een vraag. Onze cavia (over een aantal maanden wordt ze 7) heeft waarschijnlijk caviaverlamming en gebruikt haar achterpootjes dus niet meer en krijgt nu doorligwonden. Ze eet nog wel heel graag dus dat is geen probleem. Volgens mijn moeder lijkt het beter voor de cavia dat het niet lang meer duurt maar ik heb het idee dat ze geen pijn heeft want ze maakt verder geen geluid en reageert zoals ze altijd al deed op het eten. Wat zouden jullie doen?
Guppyzaterdag 5 januari 2008 @ 19:58
mijn eerste reactie (misschien heel suf hoor) is: dierenarts!

verlamming is niet lekker voor het beestje.
doorligwonden zijn ook niet lekker. ze doen zeer en bovendien kunnen ze gaan infecteren.

gezien het feit dat de cavia al doorligwonden heeft lijkt het me ook dat die verlamming al een tijdje aan de gang is. is het niet eerder bij je opgekomen om er eens eerder naar te laten kijken?
zoeperzazkezaterdag 5 januari 2008 @ 20:34
Een verlamming is niet normaal hoor, of de cavia nu 7 weken of 7 jaar is. Ik zou de oorzaak van de verlamming achterhal, bv door middel van een rontgenfoto, en als het te verhelpen is (massage, zwemtherapie misschien) kun je haar nog een kans geven. Cavia's kunnen pijn héél goed verbergen en je merkt pas iets aan ze als ze echt héél erg ziek zijn, dus dat ze niks laat merken is geen teken dat ze ook geen pijn heeft. Ik zou toch contact opnemen met je dierenarts en als er geen verbetering meer inzit, haar toch in laten slapen, want op die leeftijd is het wel mooi geweest.
roburtmaandag 7 januari 2008 @ 22:42
wat een leuke foto is dit (de rest trouwens ook hoor )
4EverBlackEyedmaandag 7 januari 2008 @ 22:46
quote:
Op zaterdag 5 januari 2008 17:21 schreef roosjeroosje1988 het volgende:
Sorry dat ik het hier zet maar ik heb even een vraag. Onze cavia (over een aantal maanden wordt ze 7) heeft waarschijnlijk caviaverlamming en gebruikt haar achterpootjes dus niet meer en krijgt nu doorligwonden. Ze eet nog wel heel graag dus dat is geen probleem. Volgens mijn moeder lijkt het beter voor de cavia dat het niet lang meer duurt maar ik heb het idee dat ze geen pijn heeft want ze maakt verder geen geluid en reageert zoals ze altijd al deed op het eten. Wat zouden jullie doen?
Wat heb je besloten?
zoeperzazkemaandag 7 januari 2008 @ 22:54
quote:
Op maandag 7 januari 2008 22:42 schreef roburt het volgende:
wat een leuke foto is dit (de rest trouwens ook hoor )
[ afbeelding ]
Mijn lieve Ibi Helaas in december 2006 overleden, ik mis haar lieve neus nog iedere dag... die foto is echt de liefste foto die ik ooit gemaakt heb
ParanoidEvdinsdag 8 januari 2008 @ 09:19
http://nl.youtube.com/watch?v=f8aflsxWEQg
zoeperzazkedinsdag 8 januari 2008 @ 10:19
En Poes vindt het machtig interessant
roosjeroosje1988donderdag 10 januari 2008 @ 20:51
Sorry dat ik niet meer heb gereageerd. Ik ben niet mee geweest naar de dierenarts maar ze is vandaag ingeslapen want ze kon niet meer beter worden. Haar achterpoten waren stijf en er zat misschien een zenuw klem.

Foto's van in het begin van de middag: Foto1 , Foto2 , Foto3 , Foto4

Ik heb nog altijd de neiging om even te gaan kijken.
Guppydonderdag 10 januari 2008 @ 21:02
ik denk dat je een goede beslissing hebt genomen, al is het moeilijk... het is een mooi diertje
4EverBlackEyeddonderdag 10 januari 2008 @ 21:40
Sterkte met het verlies, idd een mooie caaf.
Dingestdonderdag 10 januari 2008 @ 22:53
Vorige week is mijn laatste cavia overleden - hij is 5,5 geworden, wat voor cavia's in mijn bezit een hele prestatie is Maar ik heb al 12 jaar één of meerdere cavia's gehad, dus vervanging kon niet lang uitblijven.

Bij mijn ouders op zolder stond nog een andere oude bak, dus die heb ik tevoorschijn getovert en sinds vanmiddag zitten daar deze twee dames in.

Het zijn zusjes van elkaar, wat meer toevallig zo uit kwam, want ik had al besloten dat als ik een zeugje zou nemen ik er gelijk twee bij elkaar zou nemen. Beertjes heb ik altijd alleen in een kooi, maar die compenseren weer door erg brutaal zijn.
Allleen zijn de zusjes nu nog een beetje flauw, want ze verstoppen zich constant in de hooiruif

Om de één of andere reden hebben alle andere dierenwinkels hier in de buurt alleen maar 'zeldzame' Rex-cavia's, en die wil ik liever niet. Ik moet namelijk alleen nog een opvolger van die andere cavia hebben, en dat moet een borstelharig beertje zijn, maar geen enkele winkel heeft die. Ik kan geen cavia('s) hebben zonder dat één daarvan een Pluis is Ze zouden bellen als ze er eentje hebben.

Wat me eraan doet denken; ik moet de zusjes ook nog namen geven.
4EverBlackEyeddonderdag 10 januari 2008 @ 23:34
quote:
Op donderdag 10 januari 2008 22:53 schreef Dingest het volgende:
Vorige week is mijn laatste cavia overleden - hij is 5,5 geworden, wat voor cavia's in mijn bezit een hele prestatie is Maar ik heb al 12 jaar één of meerdere cavia's gehad, dus vervanging kon niet lang uitblijven.

Bij mijn ouders op zolder stond nog een andere oude bak, dus die heb ik tevoorschijn getovert en sinds vanmiddag zitten daar deze twee dames in.
[ afbeelding ]
Het zijn zusjes van elkaar, wat meer toevallig zo uit kwam, want ik had al besloten dat als ik een zeugje zou nemen ik er gelijk twee bij elkaar zou nemen. Beertjes heb ik altijd alleen in een kooi, maar die compenseren weer door erg brutaal zijn.
Allleen zijn de zusjes nu nog een beetje flauw, want ze verstoppen zich constant in de hooiruif

Om de één of andere reden hebben alle andere dierenwinkels hier in de buurt alleen maar 'zeldzame' Rex-cavia's, en die wil ik liever niet. Ik moet namelijk alleen nog een opvolger van die andere cavia hebben, en dat moet een borstelharig beertje zijn, maar geen enkele winkel heeft die. Ik kan geen cavia('s) hebben zonder dat één daarvan een Pluis is Ze zouden bellen als ze er eentje hebben.

Wat me eraan doet denken; ik moet de zusjes ook nog namen geven.
Kun je niet informeren bij caviafokkers i.p.v. dierenwinkels?

Wel leuke caafs, aparte kleur.
Dingestvrijdag 11 januari 2008 @ 00:51
Er schijnt er hier maar eentje in de buurt te zitten - althans, die wij kunnen vinden. Die hebben eigenlijk alleen lunkarya en skinny cavia's in de aanbieding. Daar ben ik gewoon bang van

Zelfs op marktplaats valt eigenlijk niet iets te vinden van mensen met nestjes, dus ik wacht wel op een telefoontje van de dierenwinkel. Ik woon een beetje afgelegen
4EverBlackEyedvrijdag 11 januari 2008 @ 01:06
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 00:51 schreef Dingest het volgende:
Er schijnt er hier maar eentje in de buurt te zitten - althans, die wij kunnen vinden. Die hebben eigenlijk alleen lunkarya en skinny cavia's in de aanbieding. Daar ben ik gewoon bang van

Zelfs op marktplaats valt eigenlijk niet iets te vinden van mensen met nestjes, dus ik wacht wel op een telefoontje van de dierenwinkel. Ik woon een beetje afgelegen
Skinny cavia's? Naaktcavia's?

- Ril -

Okey, borstels zijn leuk (ik spreek uit ervaring), maar ze hebben erg last van adhd

M.a.w. ze kunnen niet stil zitten en ze zijn erg pittig (dominante krengetjes) naar soortgenoten.

Weet waar je aan begint, maar ik zou niet meer zonder borstels kunnen .
Dingestvrijdag 11 januari 2008 @ 01:13
Dat zijn idd naaktcavia's. En dat andere soort, waar ik nog niet eerder van gehoord had, lijkt een soort vacht te hebben dat lijkt op hoogpolig tapijt of iets dergelijks. Echt mooi vind ik het niet. Ik heb ook maar één keer een langharige gehad, en ik was er niet echt weg van. Lief beestje, maar ze worden zo snel smerig. Maar zoals ik al zei, ik heb al 12 jaar cavia's En altijd heb ik een Pluis gehad, dus een borstelharig beertje. De eerste is 4,5 geworden, de laatste 5,5 dus en daartussenin heb ik er nog twee gehad die het niet zo lang hebben volgehouden. Het is juist dat levendige karakter wat me er in aanspreekt, en ik kan ook niet meer zonder

[ Bericht 13% gewijzigd door Dingest op 11-01-2008 01:23:11 ]
4EverBlackEyedvrijdag 11 januari 2008 @ 01:23
Mijn eerste borstel was ook maar 5,5 geworden, niet erg oud voor n cavia.

De tweede was maar 4 jaar geworden.

Nu heb ik nog 3 monstertjes die hopelijk heel oud gaan worden.

Nu ik erover nadenk heb ik al 18 jaar cavia's
4EverBlackEyedvrijdag 11 januari 2008 @ 01:24
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 01:13 schreef Dingest het volgende:
Dat zijn idd naaktcavia's.
Ik zal nooit naaktcavia's nemen.

Vraag me ook af waarom ze zo gefokt zijn.
Dingestvrijdag 11 januari 2008 @ 03:24
Ik snap het ook niet. Op zich is het wel grappig om één keer een haarloze cavia te zien, maar om ze dan te gaan fokken...? Nee. Ze zijn dan ook meteen niet schattig meer.

Is hier ook iemand die daadwerkelijk zo'n beestje heeft?
RiesAmarisvrijdag 11 januari 2008 @ 10:10
Persoonlijk vind ik skinny's van lelijkheid gewoon leuk, als ik er ooit ruimte voor heb binnen zou ik er best eentje willen hoor, maarja erg goedkoop zijn ze ook al niet geloof ik En ja, ik heb een aparte smaak, ik houd van raar

Misschien een tipje voor je, ik weet niet waar je woont maar hier een linkje naar caviafokkers websites, ze zijn gesorteerd per ras, lekker makkelijk zoeken dus:

http://caviastal.vansandra.nl/fokkerslijst.shtml
of
http://caviafokkers.goedbegin.nl/


Nieuws vanuit mijn eigen stalletje:
Loannis is flink zwanger, yay! Ik verwacht babys tussen 19-24 januari aanstaande, ik ben reuze benieuwd!
Ginger is ook zwanger, maar zij is pas eind februari uitgerekend
Mochten jullie geïntresseerd zijn: het zijn langharige caafjes en ik verwacht roodwitte en zwartwitte baby's.
zie www.riesamaris.nl
zoeperzazkevrijdag 11 januari 2008 @ 12:05
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 03:24 schreef Dingest het volgende:
Ik snap het ook niet. Op zich is het wel grappig om één keer een haarloze cavia te zien, maar om ze dan te gaan fokken...? Nee. Ze zijn dan ook meteen niet schattig meer.
Is hier ook iemand die daadwerkelijk zo'n beestje heeft?
Nee, maar ik heb ze wel eens geaaid Ze zijn heel bijzonder maar tevens bijzonder kwetsbaar. Bij de minste of geringste temperatuurschommeling kunnen ze een koutje vatten en hun huid is zeer gevoelig voor beschadigingen. Ook krijgen ze gemakkelijk huidkanker en kunnen ze niet tegen zon. De huidjes moeten eigenlijk heel regelmatig goed worden ingesmeerd.

Een exemplaar van Pluusters:


Mocht Knoevel ooit een skinnydame binnenkrijgen in de opvang wil ik haar wel van Desiree overnemen, maar ik zou er zelf niet snel een kopen omdat ik niet zo weg bben van de Skinnyfok.

Lunkarya's zijn Zweedse cavia's met een intensieve krullenvacht.

Waar woon je bij in de buurt? bij Pluusters of bij de Baldwin & Skinnyfarm? Fokkers zitten overal. Ik ken zo twee goede borstelfokkers, de een woont in Tiel en heeft een website, www.bertusvandijk.nl, de ander hefet nog geen website en woont in het hoge Noorden.

Als ik een tip mag geven: op 24-25-26 januari is in Utrecht het allergrootste kleindierevenement van het jaar, www.kleindierenexpo.nl. Daar komen ontzettend veel fokkers naar toe. Het is een leuk dagje uit en als je vooraf even met de fokkers mailt kunnen ze een cavia voor je meenemen.
4EverBlackEyedvrijdag 11 januari 2008 @ 12:32
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 10:10 schreef RiesAmaris het volgende:
Nieuws vanuit mijn eigen stalletje:
Loannis is flink zwanger, yay! Ik verwacht babys tussen 19-24 januari aanstaande, ik ben reuze benieuwd!
Ginger is ook zwanger, maar zij is pas eind februari uitgerekend
Mochten jullie geïntresseerd zijn: het zijn langharige caafjes en ik verwacht roodwitte en zwartwitte baby's.
zie www.riesamaris.nl
Helaas heb ik mijn cavia-limiet al bereikt..
4EverBlackEyedvrijdag 11 januari 2008 @ 12:34
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 12:05 schreef zoeperzazke het volgende:
[ afbeelding ]
Op de foto kun je nu wel goed zien (aan de kop) dat ze verwant zijn aan capibara's
RiesAmarisvrijdag 11 januari 2008 @ 13:52
@ Zoeper,
was dat niet vooral bij de baldwins? Ik dacht dat Skinny's een stukje sterker waren?
zoeperzazkevrijdag 11 januari 2008 @ 14:13
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 13:52 schreef RiesAmaris het volgende:
@ Zoeper,
was dat niet vooral bij de baldwins? Ik dacht dat Skinny's een stukje sterker waren?
Nee, Baldwins hebben weer andere gebreken.
Dingestvrijdag 11 januari 2008 @ 14:21
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 12:05 schreef zoeperzazke het volgende:
Waar woon je bij in de buurt? bij Pluusters of bij de Baldwin & Skinnyfarm? Fokkers zitten overal. Ik ken zo twee goede borstelfokkers, de een woont in Tiel en heeft een website, www.bertusvandijk.nl, de ander hefet nog geen website en woont in het hoge Noorden.

Als ik een tip mag geven: op 24-25-26 januari is in Utrecht het allergrootste kleindierevenement van het jaar, www.kleindierenexpo.nl. Daar komen ontzettend veel fokkers naar toe. Het is een leuk dagje uit en als je vooraf even met de fokkers mailt kunnen ze een cavia voor je meenemen.
Ik woon vlakbij Pluusters in de buurt, kennelijk Er zijn kennelijk maar een stuk of twee caviafokkers hier in Drenthe. Ik had verwacht dat er hier wel meer in de buurt zouden zitten, zo op het platte land.

Die El Nino fokkerij in Tiel heeft wel prachtige borstels, maar dat is me een beetje te ver weg voor een cavia. Het ras interesseert me verder ook niet zo veel. Sommige zijn wel heel mooi, maar het gaat mij uiteindelijk om de cavia zelf als huisdier, en dan volstaat eentje uit de dierenwinkel al prima. Ze zijn er nooit minder lief om geweest
4EverBlackEyedvrijdag 11 januari 2008 @ 14:41
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 14:21 schreef Dingest het volgende:
Die El Nino fokkerij in Tiel heeft wel prachtige borstels, maar dat is me een beetje te ver weg voor een cavia. Het ras interesseert me verder ook niet zo veel. Sommige zijn wel heel mooi, maar het gaat mij uiteindelijk om de cavia zelf als huisdier, en dan volstaat eentje uit de dierenwinkel al prima. Ze zijn er nooit minder lief om geweest
Kookai (mijn cavia) komt uit Groningen terwijl ik zelf uit de provincie Utrecht kom.

Ik wilde per se een zwarte (borstel)
CherryLipsvrijdag 11 januari 2008 @ 15:30
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 14:21 schreef Dingest het volgende:

[..]

Ik woon vlakbij Pluusters in de buurt, kennelijk Er zijn kennelijk maar een stuk of twee caviafokkers hier in Drenthe. Ik had verwacht dat er hier wel meer in de buurt zouden zitten, zo op het platte land.

Die El Nino fokkerij in Tiel heeft wel prachtige borstels, maar dat is me een beetje te ver weg voor een cavia. Het ras interesseert me verder ook niet zo veel. Sommige zijn wel heel mooi, maar het gaat mij uiteindelijk om de cavia zelf als huisdier, en dan volstaat eentje uit de dierenwinkel al prima. Ze zijn er nooit minder lief om geweest
Bij een fokker weet je waar de caafjes echt 'vandaan' komen zeg maar. Bij caafjes uit de dierenwinkel kan er een ziekte in de familie zitten.
Ik heb zelf veel hamsters gehad, maar bij sommige soorten dwerghamsters zit diabetes in de lijn, dat wist ik niet en m'n vorige hamster is er op (relatief) jonge leeftijd aan overleden. Goede fokkers fokken niet met hamsters als ze diabetes hebben, bijvoorbeeld.
zoeperzazkevrijdag 11 januari 2008 @ 15:44
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 14:21 schreef Dingest het volgende:
Sommige zijn wel heel mooi, maar het gaat mij uiteindelijk om de cavia zelf als huisdier, en dan volstaat eentje uit de dierenwinkel al prima. Ze zijn er nooit minder lief om geweest
Noop, maar je houdt er wel vaak de gruwelijke broodfok mee in stand.
Dingestvrijdag 11 januari 2008 @ 16:43
Nja, op die punten zijn het voor mij dan 'slechts' kleine gezelschapsdieren. Als het om een hond ging zou ik wel naar een fokker gaan, of als ik een heel specifiek ras zou willen hebben. Ik zorg sowieso altijd goed voor mijn cavia's. Ik ben dol op die beestjes, maar ik ben geen fanaat Als ze iets mankeren dan ga ik er heus wel mee naar een dierenarts en verzorg ik ze wel, maar dat is voor mij geen argument om ze niet uit een dierenwinkel te halen. Broodfok evenmin. Om dat tegen te gaan zal je bij die fokkers zelf moeten wezen, of ervoor zorgen dat cavia's niet in dierenwinkels verkocht mogen worden

Het enige nadeel wat we hebben gehad bij een dierenwinkel is dat we eens een zeugje hebben gekocht dat later stiekem een beertje bleek te zijn. Zo krijg je ook snel nestjes
4EverBlackEyedvrijdag 11 januari 2008 @ 17:29
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 16:43 schreef Dingest het volgende:
Het enige nadeel wat we hebben gehad bij een dierenwinkel is dat we eens een zeugje hebben gekocht dat later stiekem een beertje bleek te zijn. Zo krijg je ook snel nestjes
En toch hoor ik dit redelijk vaak.

Ik vind dat je best dieren in de dierenwinkel kunt kopen, mits je er verstand van hebt.

Begrijp me niet verkeerd: ik juich het niet toe.
zoeperzazkevrijdag 11 januari 2008 @ 17:58
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 16:43 schreef Dingest het volgende:
Broodfok evenmin. Om dat tegen te gaan zal je bij die fokkers zelf moeten wezen, of ervoor zorgen dat cavia's niet in dierenwinkels verkocht mogen worden
Was het maar zo. Goede fokkers kunnen niets anders doen dan goed doorfokken, maar soms is e rniet op te boksen tegen de broodfok en stoppen de fokkers ermee omdat de broodfokkers de afzetmarkt opeisen. En de dierenbescherming doet niks aan de handel. broodfokkers zetten de caafs in kleine hokken, geven ze nauwelijks voer, zelden schone hokken en laten gewoon alles door elkaar lopen. Een grote inteeltbende. al het overschot gaat voor ene klein bedragje naar de groothandel en daar worden de dierenwinkels mee gevuld.

De enige die er wat aan kan doen is de koper zelf; mijdt dierenwinkels in het belang van de cavia. Want voor iedere cavia die je 'redt' komt weer een nieuwe terug en zo houdt je de broodfok in stand. Er is niets anders aan te doen helaas. Er is vaak zat geprobeerd iet stegen te ondernemen, dus zo simpel als jij suggereert is het helaas niet.

Als je gewoon een huis tuin en keukencaaf wil, ga dan naar een opvang, daarmee houdt je tenminste de broodfok niet in stand, maar met dierenwinkels meestal wel.
RiesAmarisvrijdag 11 januari 2008 @ 18:28
Het is inderdaad goed uitkijken bij welke dierenwinkel je een dier aanschaft. Gelukkig zijn er al meer winkels die hun dieren inkopen bij een goede fokker*, maar de meesten kopen hun 'waren' helaas nog in bij handelaren en dan is het altijd maar weer afwachten wat je in huis haalt


* zo heb ik stage gelopen in een dierenwinkel in Brabant waar ze eens in de zoveel tijd wat jonge konijntjes overnemen van een goede konijnenfokster, ze worden speciaal voor haar, heel zorgvuldig gefokt. Toppie!
Dingestvrijdag 11 januari 2008 @ 18:54
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 17:58 schreef zoeperzazke het volgende:

[..]

Was het maar zo. Goede fokkers kunnen niets anders doen dan goed doorfokken, maar soms is e rniet op te boksen tegen de broodfok en stoppen de fokkers ermee omdat de broodfokkers de afzetmarkt opeisen. En de dierenbescherming doet niks aan de handel. broodfokkers zetten de caafs in kleine hokken, geven ze nauwelijks voer, zelden schone hokken en laten gewoon alles door elkaar lopen. Een grote inteeltbende. al het overschot gaat voor ene klein bedragje naar de groothandel en daar worden de dierenwinkels mee gevuld.

De enige die er wat aan kan doen is de koper zelf; mijdt dierenwinkels in het belang van de cavia. Want voor iedere cavia die je 'redt' komt weer een nieuwe terug en zo houdt je de broodfok in stand. Er is niets anders aan te doen helaas. Er is vaak zat geprobeerd iet stegen te ondernemen, dus zo simpel als jij suggereert is het helaas niet.

Als je gewoon een huis tuin en keukencaaf wil, ga dan naar een opvang, daarmee houdt je tenminste de broodfok niet in stand, maar met dierenwinkels meestal wel.
De dierenwinkel waar ik deze gekocht heb haalt ze niet uit groothandels oid. Ze komen gewoon bij mensen vandaan die - per ongeluk, meestal - een nestje hebben. Het enige probleem wat ze - dierenwinkels in het algemeen - hebben is dat de verkopers geen specialisten zijn, waardoor foutjes als het verkeerd inschatten van een geslacht sneller voorkomen. En er zijn natuurlijk ook slechte dierenwinkels, maar je moet dan ook niet alle dierenwinkels over één lijn scheren. Mensen hebben het heus wel door als ze in een slechte winkel staan.

Bovendien moet je realistisch zijn. We hebben het hier over een cavia; 90 procent van de mensen die zo'n beestje koopt zal dat worst wezen en kopen er eentje voor hun kinderen of als simpel huisdier. Dan willen ze de snelste en goedkoopste weg hebben om er eentje te krijgen, dus een dierenwinkel of iemand in de omgeving met een nestje. Hetzelfde zo met al die kleine huisdieren. Mensen willen zo'n beestje, dan maakt het niet veel uit of ze uit een dierenwinkel of bij een particulier vandaan komen. Belangrijker is waar ze terecht komen, vind ik. Zo ben ik wel tegen een impulsaankoop van een huisdier. Voor een rascavia kan je het anders bekijken, maar niet voor eenvoudig huisdier waar je niet teveel 'onderhoud' aan kwijt wil.

En er is zoiets als vraag en aanbod. Broodfokken kan simpelweg niet zo enorm winstgevend zijn omdat er niet zo'n hoge vraag is naar cavia's, en dat komt omdat cavia's uit zichzelf al goed kunnen doorfokken. Ik heb zelf in het verleden ook nestjes gehad - vier geloof ik; de eerste mocht ik houden en twee anderen waren niet de bedoeling - en we konden ze toen amper kwijt. Dierenwinkels konden ze niet aannemen omdat er al teveel aanbod was van andere mensen met vergelijkbare situaties. Dus niet eens vanuit een financieel oogpunt. Bij rascavia's zal de vraag nog lager liggen omdat dit meer interessant is voor mensen zoals jij, die dus een specifieke cavia uit een specifieke omgeving willen hebben. Die zullen helemaal nergens tegenop hoeven te fokken, hoogstens tegen andere fokkers. In welk geval het hun alsnog om de winst te doen zou zijn dan.
ParanoidEvvrijdag 11 januari 2008 @ 19:48
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 18:54 schreef Dingest het volgende:
Bij rascavia's zal de vraag nog lager liggen omdat dit meer interessant is voor mensen zoals jij, die dus een specifieke cavia uit een specifieke omgeving willen hebben. Die zullen helemaal nergens tegenop hoeven te fokken, hoogstens tegen andere fokkers. In welk geval het hun alsnog om de winst te doen zou zijn dan.
En als we nou eens massaal langs de opvang gingen voor een caafje? Mensen vergeten vaak dat er opvangen vol zitten met 'afgedankte' caafjes die wachten op een nieuw huis. Je leuke speciale 'rascaafje' wat gefokt is op aanvraag neemt weer de plek in waar een opvangcaafje had kunnen zitten. Maar goed, eigenlijk geld dit wel voor alle huisdieren.

Speaking of, ik heb een nieuw caafje Alleen moet ze een nieuwe naam, want Blossom vind ik niet zo geslaagd en het past niet echt bij Harry en Mika..
zoeperzazkevrijdag 11 januari 2008 @ 20:16
quote:
Op vrijdag 11 januari 2008 19:48 schreef ParanoidEv het volgende:
En als we nou eens massaal langs de opvang gingen voor een caafje? Mensen vergeten vaak dat er opvangen vol zitten met 'afgedankte' caafjes die wachten op een nieuw huis. Je leuke speciale 'rascaafje' wat gefokt is op aanvraag neemt weer de plek in waar een opvangcaafje had kunnen zitten. Maar goed, eigenlijk geld dit wel voor alle huisdieren.
Ja maar weet je wat het probleem is.... dan geef je toe aan de broodfok. Weinig caaf suit opvangen zijn zorgvuldig gefokt. Als alle fokker sdie zorgvuldig met hun cavia's fokken maar opgeven, zodat alle opvangcavia's gered kunnen worden, dan zal de vraag aan opvangcavia's hoger worden en hebben de broodfokkers 100% afzetmarkt als ze willen....Ik heb liever dat de fokkers die de gezondheid van de cavia op de eerste plaats stellen doorfokken zodat de broodfokkers minder caafs kwijt kunnen en sneller zullen stoppen. Ja, er worden caafs de dupe van, maar hoeveel caafs worden er de dupe als alles inteelt en onzorgvuldige fok wordt?

Enne: foto's van de nieuwe caaf! Blossom is niet echt een naam die bij jou past nee Wat denk je van Ratbeest? (zie Flo afgelopen dagen)
Nonnekedonderdag 17 januari 2008 @ 19:24
Ik kreeg een berichtje op mn Hyves van Carla van de caviaopvang uit Rossum (vanuit st. cavia) dat ze momenteel 21 beertjes heeft zitten
Dus als iemand nog een lief dakloos beertje zoekt
RiesAmarisdonderdag 17 januari 2008 @ 19:37
Loannis staat op knappen, mennnn ik sta echt elke 30 minuten voor het raam te kijken of ze al bezig is, hoezo spannend
4EverBlackEyeddonderdag 17 januari 2008 @ 22:12
quote:
Op donderdag 17 januari 2008 19:24 schreef Nonneke het volgende:
Ik kreeg een berichtje op mn Hyves van Carla van de caviaopvang uit Rossum (vanuit st. cavia) dat ze momenteel 21 beertjes heeft zitten
Dus als iemand nog een lief dakloos beertje zoekt
zoeperzazkedonderdag 17 januari 2008 @ 22:45
?
4EverBlackEyedvrijdag 18 januari 2008 @ 00:01
quote:
Op donderdag 17 januari 2008 22:45 schreef zoeperzazke het volgende:
?
Ik las sint cavia..

Niet grappig.
Rens_Wildersvrijdag 18 januari 2008 @ 00:04
quote:
Op vrijdag 26 oktober 2007 22:43 schreef zoeperzazke het volgende:
Nuttige cavialinks:

- http://www.rexcavia.nl (vooral voor erkende kleurslagen en rassen)
Ik las 'voor de erkende keurslager'
Rens_Wildersvrijdag 18 januari 2008 @ 00:05
Hee meer mensen die niet goed lezen in het caviatopic
Desperadozdinsdag 22 januari 2008 @ 16:29
Hallo, ik heb altijd al van dieren gehouden, vroeger hadden we honden katten maar dat is nu niet meer mogelijk, iets kleiners daarentegen wel vind ik althans. Mijn vader denkt dat ik er niet meer voor kan zorgen etc na een paar maanden, dat de nieuwigheid ervan af is wat niet zo is, want ik vind dieren leuk. Vandaag was ik in de dierenwinkel en zag ik een aantal hele lieve cavia's niet zo duur. Ik wil er echt eentje, maar moet mijn vader nog zien over te praten Maar een paar vraagjes

Kunnen ze tegen lang alleen zijn ? Als je ze met zn 2en zet
Hoeveel moet je ze verschonen zeg maar, het voedsel en wat moet je nog meer doen per dag/week ?
Wat kan ik het beste er allemaal bij kopen ?
En kun je gewoon in je huis zetten of gaat dat stinken ( volgens mij niet, maar dat argument gebruikt mijn vader )

Ik wil het liefst nog wel jonge cavia's zeg maar, die in de winkel waren ook nog jong, maar waar kan ik ze het beste kopen?
zoeperzazkedinsdag 22 januari 2008 @ 16:42
Ik had weer wat goede foto's nodig om als 'hoofdfoto's' op mijn site weg te zetten, dus ik heb vandaag weer een shootje gehouden. En ik ben natuurlijk hartstikke trots op m'n beestjes, dus ik deel ze graag!

Temptation.... die bakkerbaarden (l)






Hypertje Lucy, heeft eergister haar eerste knipbeurt gehad want ze kan geen twee tellen stilzitten, wikkels waren dus geen optie.






Mijn mooie Cote D'or, lekker diepe onderkleur. Ook lekker stevig, jammer dat hij behoorlijk hyper is ook....




Merci, nog steeds een van mn favorietjes!






En tot slot mijn lieve Celebration.










zoeperzazkedinsdag 22 januari 2008 @ 16:50
quote:
Op dinsdag 22 januari 2008 16:29 schreef Desperadoz het volgende:
Hallo, ik heb altijd al van dieren gehouden, vroeger hadden we honden katten maar dat is nu niet meer mogelijk, iets kleiners daarentegen wel vind ik althans. Mijn vader denkt dat ik er niet meer voor kan zorgen etc na een paar maanden, dat de nieuwigheid ervan af is wat niet zo is, want ik vind dieren leuk. Vandaag was ik in de dierenwinkel en zag ik een aantal hele lieve cavia's niet zo duur. Ik wil er echt eentje, maar moet mijn vader nog zien over te praten Maar een paar vraagjes

Kunnen ze tegen lang alleen zijn ? Als je ze met zn 2en zet
Hoeveel moet je ze verschonen zeg maar, het voedsel en wat moet je nog meer doen per dag/week ?
Wat kan ik het beste er allemaal bij kopen ?
En kun je gewoon in je huis zetten of gaat dat stinken ( volgens mij niet, maar dat argument gebruikt mijn vader )

Ik wil het liefst nog wel jonge cavia's zeg maar, die in de winkel waren ook nog jong, maar waar kan ik ze het beste kopen?
Geen cavia's bij een dierenwinkel kopen. Je weet nooit wat je in huis haalt, dw-cavia's zijn vaak een gevolg van inteelt en broodfok met bijkomende gebreken. Zoek een goede fokker! Knuffelcaafejs zijn nooit duur, tussen de 10 en de 15 euro, een winkel is vaak duurder.

Cavia's kunnen hooguit 1 nachtje alleen zijn (uiteraard als ze met zijn tweetjes zijn, eenzame cavia's zijn zeer af te raden, al ben je 24 uur per dag thuis). Omdat cavia's goed pijn kunnen verbergen kan hun toestand binnen 24 uur van op het oog kerngezond naar dood gaan, dus laat ze nooit te lang alleen en zorg dat je ze in het oog houdt.

Minimale verzorging is 1 a 2 keer per week verschonen (afhankelijk van het type bodembedekking dat je gebruikt, zaagsel stinkt sneller dan bv aubiose). Iedere dag vul je het etensbakje en het drinkflesje bij en de caafs moeten altijd een dot fris hooi tot hun beschikking hebben. Ook krijgen cavia's élke dag vers groenvoer, bv andijvie of witlof.

Op goed voer (beste dat ik je aan kan raden is Science Selective of Gerty Guinea Pig, in GEEN geval gemengd knaagdierenvoer!!!!), bodembedekking (in ieder geval geen kranten of kleikorrels voor de kattenbak, ook geen stro, maar gewoon zaagsel of hennepvezel of houtkorrels) en fris hooi (lekker groen) na koop je een hok van ten minste 100x50 (bij de Welkoop/Boerenbond hebben ze deze vaak ind e aanbieding voor een mooie prijs). In het hok komt uiteraard een etensbakje (liefst groot formaat) en een drinkflesje (320ml of 500ml is standaard). Tot slot koop je een nachthok, bv een bruggetje dat je kunt buigen.
Koop in GEEN geval een knaagsteen, looprad of loopbal.

Cavia's stinken niet. Ratten en muizen kunnen al snel een typische geur hebben en ook konijnen stinken snel omdat hun plas heel zwaar naar ammoniak ruikt, maar cavia's ruik je niet als je het hok uiteraard goed bjhoudt.

Tot slot is het van belang dat je of twee beertjes, of twee zeugjes, of een castraat en een zeugje koopt, want caafs zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (in veel dierrenwinkels weten ze dat niet en kunnen ze ook niet seksen, dus dadelijk zit je met een beer en een zeug die veel te jong gedekt is met alle gevolgen van dien).

Lees verder de caviainformatie op www.knoevel.net en op www.degrotecavia.nl voor je tot aanschaf overgaat.
CherryLipsdinsdag 22 januari 2008 @ 18:48
Celebration en Merci .
Xcaliburdinsdag 22 januari 2008 @ 21:32
Wij hebben besloten dat Scratch eind van de week een spuitje krijgt
Het arme beestje heeft al sinds mei vorig jaar allerlei problemen... eerst een abces wat maar niet weg wilde, en daardoor zijn z'n tanden scheef gaan groeien. Dat gaat nooit meer over, dus dat blijft maar doorsukkelen...

Ondanks alles is hij toch altijd vrolijk en probeert hij wel gewoon te eten enzo, maar nu heeft hij er echt weer moeite mee en valt hij weer af, dus nu het is wel genoeg geweest
zoeperzazkedinsdag 22 januari 2008 @ 22:08
Soms is het inderdaad beter om de knoop door te hakken.... *geeft knuffel* Iedere dag uitzichtloos pijn lijden is ook niet alles en soms is rust dan maar beter.... Slaap zacht Scratch!
Desperadozwoensdag 23 januari 2008 @ 16:42
quote:
Op dinsdag 22 januari 2008 16:50 schreef zoeperzazke het volgende:

[..]

Geen cavia's bij een dierenwinkel kopen. Je weet nooit wat je in huis haalt, dw-cavia's zijn vaak een gevolg van inteelt en broodfok met bijkomende gebreken. Zoek een goede fokker! Knuffelcaafejs zijn nooit duur, tussen de 10 en de 15 euro, een winkel is vaak duurder.

Cavia's kunnen hooguit 1 nachtje alleen zijn (uiteraard als ze met zijn tweetjes zijn, eenzame cavia's zijn zeer af te raden, al ben je 24 uur per dag thuis). Omdat cavia's goed pijn kunnen verbergen kan hun toestand binnen 24 uur van op het oog kerngezond naar dood gaan, dus laat ze nooit te lang alleen en zorg dat je ze in het oog houdt.

Minimale verzorging is 1 a 2 keer per week verschonen (afhankelijk van het type bodembedekking dat je gebruikt, zaagsel stinkt sneller dan bv aubiose). Iedere dag vul je het etensbakje en het drinkflesje bij en de caafs moeten altijd een dot fris hooi tot hun beschikking hebben. Ook krijgen cavia's élke dag vers groenvoer, bv andijvie of witlof.

Op goed voer (beste dat ik je aan kan raden is Science Selective of Gerty Guinea Pig, in GEEN geval gemengd knaagdierenvoer!!!!), bodembedekking (in ieder geval geen kranten of kleikorrels voor de kattenbak, ook geen stro, maar gewoon zaagsel of hennepvezel of houtkorrels) en fris hooi (lekker groen) na koop je een hok van ten minste 100x50 (bij de Welkoop/Boerenbond hebben ze deze vaak ind e aanbieding voor een mooie prijs). In het hok komt uiteraard een etensbakje (liefst groot formaat) en een drinkflesje (320ml of 500ml is standaard). Tot slot koop je een nachthok, bv een bruggetje dat je kunt buigen.
Koop in GEEN geval een knaagsteen, looprad of loopbal.

Cavia's stinken niet. Ratten en muizen kunnen al snel een typische geur hebben en ook konijnen stinken snel omdat hun plas heel zwaar naar ammoniak ruikt, maar cavia's ruik je niet als je het hok uiteraard goed bjhoudt.

Tot slot is het van belang dat je of twee beertjes, of twee zeugjes, of een castraat en een zeugje koopt, want caafs zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (in veel dierrenwinkels weten ze dat niet en kunnen ze ook niet seksen, dus dadelijk zit je met een beer en een zeug die veel te jong gedekt is met alle gevolgen van dien).

Lees verder de caviainformatie op www.knoevel.net en op www.degrotecavia.nl voor je tot aanschaf overgaat.
Hartelijk bedankt voor je nuttige informatie Het meeste wist ik al maar inderdaad ook wat andere dingen die ik nog moet weten voordat ik tot aanschaf overga. Weet in ieder geval al zeker dat ik een kortharige neem, en dan oranje/wit combinatie. Formaat van het hok heb ik al op gelet, en ze verkopen er hier een voor 40 euro, including huisje, drinkflesje, eetbakje. Ik ga in ieder geval voor 2 zeugjes. Maar nu vraag ik me nog een ding af. Kun je 2 soorten cavia's bij elkaar plaatsen? Ik bedoel 2 zeugen dan, maar cavia's die niet bij elkaar in het nest zaten, met een compleet andere kleur zeg maar. Hier bij Sachtleven in Doetinchem is er een groot hok met zeg maar 6 cavia's bij elkaar. Ik ben geintereseerd in beide, beide zeugjes, hele proffesionele winkel zeg maar, ze weten er veel van af. Ze zijn in 2007 geboren dus zijn nog niet oud. Ze zijn ingeent tegen alles en je kunt elke maand gratis naar de dierenarts van hun en daar zelf de nagels laten knippen, tanden bijwerken zeg maar. Die 2 cavias zitten dus met verscheidende anderen bij elkaar, ze doen elkaar geen kwaad, doen aardig tegen elkaar, dus kan dat een goede aankoop zijn of word het echt aangeraden om 2 uit hetzelfde nest te doen?
zoeperzazkewoensdag 23 januari 2008 @ 17:01
als ze er veel vanaf weten zouden ze een cavia niet in enten. Een cavia ís namelijk niet in te enten, het is eerder kwellen van het arme dier dan goed doen.... Dat van de dierenarts is wel mooi geregeld, maar tandjes bijknippen is normaal gesproken absoluut niet nodig bij een gezond dier

Oranje/witte cavia's zijn trouwens roodbonte cavia's, oranje bestaat niet (moet wel even gniffelen, afgelopen zomer was er een EK-gekte reclame waar oranje caafs inzaten). Het maakt niet uit welke caafs je bij elkaar zet qua vacht, leeftijd of afkomst. Cavia's voelen geen familiebanden dus het maakt geen drol uit of je nu moeder en dochter, twee zusjes of andere verwante dieren bij elkaar zet. Je kunt gewoon twee dames kopen. Controleer wel zelf nog even het geslacht, eventueel ook van andere cavia's in het hok, want hoe professioneel een dierenwinkel ook overkomt, ze weten het écht niet altijd beter.
Bekijk de foto's op deze pagina goed: http://www.cavyspirit.com/sexing.htm . Als er een perfect rond stipje zit heb je écht een beertje te pakken, een Y-vorm is een zeugje. Ook een zeugje kan een verdikkinkje hebben, maar deze is niet rond.

lees verder trouwens ook de OP van dit topic even door, daar vindt je ook nog een en ander aan algemene info, heb 'm niet voor niets geschreven
4EverBlackEyedwoensdag 23 januari 2008 @ 22:45
quote:
Op woensdag 23 januari 2008 17:01 schreef zoeperzazke het volgende:
als ze er veel vanaf weten zouden ze een cavia niet in enten. Een cavia ís namelijk niet in te enten, het is eerder kwellen van het arme dier dan goed doen...
Ik had ook nog nooit gehoord van enten van cavia's.

Overigens heb ik wel van een Da gehoord dat cavia's vossenlintworm konden krijgen (via plantaardig materiaal vanuit het bos, bijvoorbeeld).

Je hoeft cavia's toch verder niet te ontwormen, neem ik aan?
Desperadozwoensdag 23 januari 2008 @ 23:04
Ik zal morgen de OP even lezen. Bedankt voor alle info trouwens! Weet al veel meer, bedankt. Laat nog van me horen wanneer ik er twee heb met pictures. Cya
zoeperzazkedonderdag 24 januari 2008 @ 01:04
quote:
Op woensdag 23 januari 2008 22:45 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Je hoeft cavia's toch verder niet te ontwormen, neem ik aan?
In principe niet nee, de kans dat ze wormen krijgen is erg klein. Maar, als je je cavia's buiten gehuisvest hebt waar ze ook over de grond kunnen lopen is het wel verstandig ze een keer of 4 per jaar te ontwormen. Een doodenkele keer kan het gebeuren dat je van buiten wormpjes mee naar binnen neemt (bv geplukt gras) maar eigenlijk gebeurt dat zó zelden dat je je er geen zorgen om hoeft te maken....

Mocht het wel gebeuren, kun je ze met panacur ontwormen.
4EverBlackEyeddonderdag 24 januari 2008 @ 01:18
quote:
Op donderdag 24 januari 2008 01:04 schreef zoeperzazke het volgende:
Mocht het wel gebeuren, kun je ze met panacur ontwormen.
Oke, handig om te weten.

Hou je gewoon de dosering van hond/kat aan?
zoeperzazkedonderdag 24 januari 2008 @ 08:53
Volgens mij was het 0,1 ml per 200 gram caaf (dus 0,5 per kilo). De kuur geef je op dag 1, 3 en dag 14 of iets dergelijks, in ieder geval 3 keer, exacte dagen even checken bij je dierenarts.
Xcaliburdonderdag 24 januari 2008 @ 08:56
quote:
Op woensdag 23 januari 2008 22:45 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Je hoeft cavia's toch verder niet te ontwormen, neem ik aan?
Ik had pas de dierenarts aan de telefoon, en die vroeg ook of m'n cavia's ontwormd waren.... na een hoop onduidelijkheid en verwarring bleek dat ze dacht dat het over een kat ging
Desperadozvrijdag 25 januari 2008 @ 13:38
Eindelijk 2 cavia's gereserveerd van beiden 8 weken maar ze waren dus zwaar genoeg om te verwisselen van huis. Ga zo morgen ophalen of vanavond. Kooi, etc lukt ook wel, maar een vraag. Een hok zonder tralies, hoe kun je daarbij het drinkflesje ophangen en als je de kooi hebt..hij moet op ooghoogte staan maar wij hebben niet iets in huis waar hij op kan staan. Heeft iemand een idee?
zoeperzazkevrijdag 25 januari 2008 @ 13:46
In mijn dunabak zit gewoon een klein gaatje geboord, want in het gat wat in de onderbak zelf zit vind ik te laag. Aan de bovenkant heb ik met tie-ripjes een rondje gemaakt waar de fles in kan.

Op deze foto kun je het wel zien, het is de dunabak die onderaan staat op de rgond met lichtslang rondom.
Desperadozvrijdag 25 januari 2008 @ 14:12
Bedankt Als ik de caafs heb post ik wel wat pictures als ze wat gewend zijn hierzo. Iemand nog een idee om het hok wat hoger te plaatsen? Omdat het op ooghoogte moet zijn en we hebben zo snel ik weet niks waar hij op kan staan.
zoeperzazkevrijdag 25 januari 2008 @ 17:58
ren de ikea of de leenbakker in, keuze genoeg
Oxymoronvrijdag 25 januari 2008 @ 18:08
Ik heb mijn caafjes op een MALM-kast (4 laden), 2 tegen elkaar, van Ikea staan. Is prima.
RiesAmarisvrijdag 25 januari 2008 @ 20:23
Er zijn 4 baby's geboren hier, yay!
maak kennis met 3 meiden en een knulletje:









Dr. House is voorlopig als enige te reserveren....Hier nog een foto van mama Loannis, 2 dagen voor de bevalling:


4EverBlackEyedzaterdag 26 januari 2008 @ 11:21
Dr. House

Hoe kom je overigens aan zo'n naam?
Lyssazaterdag 26 januari 2008 @ 11:46
quote:
Op zaterdag 26 januari 2008 11:21 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Dr. House

Hoe kom je overigens aan zo'n naam?
Alle namen van dat nestje zijn van House MD, een tv serie
Desperadozzaterdag 26 januari 2008 @ 15:18
Vandaag zijn mijn 2 cavia's binnen gekomen! Heb ze opgehaald op de fiets in een goede doos zodat het niet te koud was voor hun maar ze hadden wel zuurstof. Heb ze eten gegeven en drinken..maar ze zitten nu in het huisje de hele tijd. Komen er vanzelf wel uit he? En moet ik zo vandaag al vitamine C pilletjes geven en groenvoer of pas als ze gewend zijn, In het voer zit ook al extra vitamine C : Hopefarms Selective. En krijgen ze nu wel genoeg te eten als ze in dat huisje zitten ? :p
RiesAmariszaterdag 26 januari 2008 @ 16:28
quote:
Op zaterdag 26 januari 2008 11:21 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Dr. House

Hoe kom je overigens aan zo'n naam?
jup, allemaal namen uit de HOUSE MD serie haha

Nieuwe cavia's moeten bijna altijd even wennen aan hun nieuwe omgeving. Je kunt ze gewoon wat groen geven en een vitamine c snoepje in hun bakje leggen. Zodra ze durven (lees: als jij even weg bent) komen ze tevoorschijn en beginnen stiekem te snoepen en te drinken. Na een paar dagen zijn ze vaak al wat meer gewend aan de omgeving. Dat huisje zullen ze voorlopig weinig uitkomen denk ik
zoeperzazkezaterdag 26 januari 2008 @ 18:52
quote:
Op zaterdag 26 januari 2008 15:18 schreef Desperadoz het volgende:
Vandaag zijn mijn 2 cavia's binnen gekomen! Heb ze opgehaald op de fiets in een goede doos zodat het niet te koud was voor hun maar ze hadden wel zuurstof. Heb ze eten gegeven en drinken..maar ze zitten nu in het huisje de hele tijd. Komen er vanzelf wel uit he? En moet ik zo vandaag al vitamine C pilletjes geven en groenvoer of pas als ze gewend zijn, In het voer zit ook al extra vitamine C : Hopefarms Selective. En krijgen ze nu wel genoeg te eten als ze in dat huisje zitten ? :p
Groenvoer moet altijd. Het allerliefst de hele dag door maar dat is financieel haast onhaalbaar, ik geef ze elke avond een flinke dosis andijvie of witlof meestal, soms afgewisseld met paprika, komkommer, tomaat, spinazie.....

Hopefarms is vrij goed voer, dus dat komt wel goed.
CherryLipszaterdag 26 januari 2008 @ 20:39
House

de cavia, de serie is ook leuk, maar het caafje is echt een dotje .
Desperadozzondag 27 januari 2008 @ 11:47
Toen ik er vandaag achter kwam dat mijn 2 nieuwe cavia's met het huisje aan het slepen waren moest ik hem weer even goed zetten maar wel even snel een foto gemaakt met mijn mobiel ; niet echt scherp maar het is iets. Als ze meer gewend zijn post ik nog wel iets. Bij deze :


Edit : plaatje wil niet op een rare manier, dus ik edit me post later met de picture

[ Bericht 12% gewijzigd door Desperadoz op 27-01-2008 11:58:15 ]
zoeperzazkemaandag 28 januari 2008 @ 09:34
da's geen rare manier, dat is gewoon imageshack die disabled is voor fok

Je hebt trouwens wel een erg klein hok gekocht, voor nu gaat het wel, maar over een paar maanden is dit te klein, zo te zien is het een 75x50 kooi....
Desperadozmaandag 28 januari 2008 @ 14:09
Ik koop ook een grotere binnenkort maar voorlopig gaat dit wel. Ze beginnen al steeds meer te wennen gelukkig, maar oppakken ho maar :p ze eten goed, ze drinken voldoende, eten groenvoer..dus :p
Guppymaandag 28 januari 2008 @ 19:55
* Guppyfriend wil de foto graag zien
Xcaliburdonderdag 31 januari 2008 @ 23:07
Wij hebben vanavond een nieuw beestje gekocht
Een beertje, geboren op 15 december, heel enthousiast en nergens bang voor

Hij heeft al even samengezeten met Sniff en dat vonden ze allebei wel erg interessant, volgens mij worden dat wel vriendjes

Desperadozvrijdag 1 februari 2008 @ 07:40
Die lijkt sprekend op een van mijne :p gefeliciteerd!
zoeperzazkevrijdag 1 februari 2008 @ 09:49
Wat een mooierd, ik heb altidj een zwak gehad voor roodbonte gladhaartjes gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst!
RiesAmarismaandag 4 februari 2008 @ 17:42
awwh wat een liefie, gefeliciteerd ermee
De kleintjes van Loannis groeien echt goed, nog een week of 3 en de eersten gaan alweer verhuizen. Ik zoek voor 2 caafjes nog een leuk nieuw baasje, de ander 3 zijn allemaal al gereserveerd
ivetjemaandag 4 februari 2008 @ 21:44
Ik kom ook maar weer eens langs. Kreeg van mijn vriend te horen dat een collga van em een caaf heeft. Ze zaten altijd met z'n tweeën (al een jaar of 4) en nu is 1 ervan overleden laatst. Ze wil geen nieuwe caaf meer aanschaffen, want ze wil eigenlijk geen cavia's meer. Nu willen wij hem in ons midden opnemen Hij sleept nl. de hele dag met een beer rond en mist echt een vriendje. Het is als het goed is een mannetje dus dat zit wel goed. Heb nu een hok van 1 meter bij 50 ongeveer, maar denk dat dit ze klein is. Zeker omdat Sjlebby hier een Tessel is en die is aardig gegroeid sinds we hem hebben. Ik ben nu dus op zoek naar een groter hok, dus als iemand hier iets heeft of weet waar ik niet al te dure hokken kan kopen is dat welkom. En even een vraag nog, welke maat hok moet ik ongeveer hebben voor 3 caafs?

Dit is mijn hok nu (zonder vast huisje en ruifje) :

RiesAmarismaandag 4 februari 2008 @ 22:29
hoi,
ik heb zelf voor 2 / 3 caafjes of een moeder met kleintjes 1.40 x 65 en dat is heel netjes vind ik. Veel mensen houden ze ook op 1.20 meter of zelfs 1.00 meter maar dan moet je het hok vaker schoonmaken en natuurlijk je dieren meer los laten lopen in bijvoorbeeld een ren
zoeperzazkemaandag 4 februari 2008 @ 23:34
Met 3 beren zou ik geen risico nemen en zou ik ook kiezen voor 140 lang. Je kunt overwegen om een flat te kopen of te bouwen, dan hebben ze twee of drie verdiepingen en dat is ook wel fijn als ze ruzie hebben en zich af willen zonderen....
Xcaliburdinsdag 5 februari 2008 @ 08:37
De kleine Snoet kijkt vol bewondering naar de grote en wijze Sniff
zoeperzazkedinsdag 5 februari 2008 @ 10:20
RiesAmarisdinsdag 5 februari 2008 @ 11:02


Momenteel zijn Quinn en een gereserveerd beertje bij de DA voor hun castratie, ik hoop dat alles goed gaat met Quinn want hij is mijn lievelingetje, zenuwen dus!
Al een poosje drinkt Diego belachelijk veel. Waar zijn 2 onderburen een goeie dag doen met één fles water zo doet Diego over dezelfde fles water hooguit 3/4 dag. Hij zuipt werkelijk als een ketter en pist er natuurlijk ook erg veel bij. Verder vind ik dat hij de laatste tijd erg wisselend is in zijn doen: soms héél druk (dan gilt ie zowat en springt als een gek door ht hok) en andere momenten slaapt ie alleen maar.
Ik heb nu 2 caafjes bij de DA voor een castratie, en als we die gaan ophalen vanmiddag leveren we Diego gelijk in voor een onderzoekje. Ik hoop dat ze niks vinden en dat hij gewoon een zuipschuit is, duimen jullie mee
4EverBlackEyeddinsdag 5 februari 2008 @ 11:48
quote:
Op dinsdag 5 februari 2008 08:37 schreef Xcalibur het volgende:
De kleine Snoet kijkt vol bewondering naar de grote en wijze Sniff
[ afbeelding ]
Wat ontzettend schattig !
Retro_Dolldinsdag 5 februari 2008 @ 12:09
Wat een leuke fotos allemaal! Ik heb er ook een paar maar die zijn mobiele telefoon kwaliteit .

Ik had trouwens een vraagje, ik heb zelf twee cavia's. Geertje die is een maandje ouder dan skippy. Geertje was altijd de baas maar sinds een week is Skippy een beetje hitsig denk ik. Het zijn trouwens twee vrouwtjes maar Skippy probeert Geertje de hele tijd te berijden. Geertje heeft hier echt helemaal geen behoefte aan en rent de hele tijd weg en begint zelfs te bijten.

Ik vroeg me af hoe lang dit kan duren en hoe vaak dit voorkomt. Geertje was eerst altijd super tam en nu Skippy zo doet, trekt ze zich steeds meer terug. Is het anders beter om tijdens deze hitsige periode Skippy appart te zetten?
Oxymorondinsdag 5 februari 2008 @ 13:15
Mijn vraag is, kan het kwaad als de cavia's alleen maar in hun hok zitten?
Min cavia's doen op de vloer, in een ren, op bed, waar dan ook; GEEN STAP.
Ik heb alles al geprobeerd. Zelfs voor witlof of rode paprika doen ze geen stap.
Het record van stilzitten is nu 3,5 uur.

Ik neem ze wel uit de kooi op schoot, maar met meer ruimte lijken ze niet vrolijker te worden. Mijn kooi is 1.00 bij 0.50 (zelfde als plaatje van ivetje).
zoeperzazkedinsdag 5 februari 2008 @ 14:35
ik had net een antwoord getypt op retro_doll, maar dat is blijkbaar niet goed gegaan.... Nog een keer:

@retro-doll: caviadames zijn 24 tot 48 uur bronstig, eens in de 14 tot 17 dagen. Dit moet je gewoon 'aanzien', ik zou ze niet uit elkaar halen, daa maak je het enkel erger mee. Als de zeugen echt constant bronstig zijn (of 1 ervan) dan kan er ook een hormonaal probleem spelen zoals eierstokcystes,

@Oxy: soms wel, soms niet.... hier zijn ze ook niet altijd even blij met de ren. Eigenlijk zijn cavia's maar gewoon vreselijk luie beesten. Aan de ene kant is een hok met veel ruimte heerlijk, aan de andere kant hebben ze 90% van de tijd echt genoeg aan een kleine oppervlakte.....
RiesAmarisdinsdag 5 februari 2008 @ 17:55
hahaha jaah het wisselt echt per caafje, de ene scheurt het liefst je hele huis door en de ander blijft liever lekker in het verblijf luieren, het hangt dus echt van het beestje zelf af

Hier vandaag 2 castraties gehad, alles is goed verlopen. Als er interesse is kan ik wel foto's van een van de castraties showen. Is dus wel met bloed en testikels enzo
4EverBlackEyeddinsdag 5 februari 2008 @ 18:54
quote:
Op dinsdag 5 februari 2008 13:15 schreef Oxymoron het volgende:
Mijn vraag is, kan het kwaad als de cavia's alleen maar in hun hok zitten?
Min cavia's doen op de vloer, in een ren, op bed, waar dan ook; GEEN STAP.
Ik heb alles al geprobeerd. Zelfs voor witlof of rode paprika doen ze geen stap.
Het record van stilzitten is nu 3,5 uur.
Dat klinkt bekend, wijlen mijn 2 gladhaar cavia's waren waarschijnlijk zo onder de indruk dat ze deden alsof ze standbeelden waren. Die deed je daar echt geen plezier mee en konden ook erg lang stil zitten.

Mijn borsteldames zijn anders. Zeg maar: adhd. Zij vinden het heerlijk om te rennen/popcornen en ontdekken.
Oxymorondinsdag 5 februari 2008 @ 18:56
Ik heb ontdekt dat mijn Nova (3 jaar en 4 maanden oud) hoorngroei heeft aan 1 voorpootje.
Ik heb op de Grote Cavia gelezen dat je het er af moet halen...
Wie heeft er ook wel eens hoorngroei gehad bij zijn cavia?
Desperadozdinsdag 5 februari 2008 @ 20:36
Ik vermaak me nog steeds met mijn cavia's. Ze beginnen steeds vrijer en tammer te worden. Ze proberen elkaar wel heel vaak op een dag te berijden. Een cavia maakt af en toe ook hele rare bewegingen. Heb ergens gelezen over de gekke 5 minuten maar dit duurt langer dan 5 minuten hij doet over de hele dag een paar keer. Ze eten goed, alles gaat goed, ze eten uit de hand , alleen als ik ze probeer te aaien zijn ze nog erg bang en heb ze nog maar niet probeerd op te pakken. Iemand hier een oplossing voor?
Retro_Dolldinsdag 5 februari 2008 @ 21:00
Bedankt voor je antwoord zoeperzazke! Ik zal het in de gaten houden anders moet ik inderdaad maar een keertje langs de dierenarts.
zoeperzazkedinsdag 5 februari 2008 @ 21:23
quote:
Op dinsdag 5 februari 2008 18:56 schreef Oxymoron het volgende:
Ik heb ontdekt dat mijn Nova (3 jaar en 4 maanden oud) hoorngroei heeft aan 1 voorpootje.
Ik heb op de Grote Cavia gelezen dat je het er af moet halen...
Wie heeft er ook wel eens hoorngroei gehad bij zijn cavia?
Jup, ik heb het standaard bij een aantal caafjes, valt me wel op dat het vooral de kortharen zijn. Je kunt het gewoon wegknippen maar NIET te dicht tegen de huid aan, dan kan het veel pijn doen als de caaf tijdens het knippen bv zijn pootje wegtrekt of als je in de huid zelf knipt. Er zit verder geen gevoel in en het doet ook weinig kwaad. Het geeft niet als het er een klein beetje zit, maar als het van opzij ruim uitsteekt gewoon effe knippen.

@desperadoz: wél oppakken. In de kooi vinden ze alles eng. Ik heb niet veel caafs die in de kooi niet weglopen, terwijl het op schoot de grootste knuffelkonten kunnen zijn. Ik denk dat ze in hun kooi erg op hun hoede zijn. Ze zijn in hun 'natuurlijke omgeving' (zo beschouwen ze het in ieder geval, als hun 'thuis') en daar blijven ze alert op alles wat niet hoort bij 'thuis' (enge handen enzo). Je moet ze er gewoon uitpakken (en ook tamme caafs willen daar gerust hard voor wegrennen) en op schoot nemen, tegen ze praten, een beetje aaien.... Steeds blijven pakken, in je handen houden en zorgen dat ze gewend raken aan uit het hok zijn, dan zijn ze sneller tam dan als je alles in het hok wilt blijven doen
Oxymoronwoensdag 6 februari 2008 @ 08:29
quote:
Op dinsdag 5 februari 2008 21:23 schreef zoeperzazke het volgende:
Jup, ik heb het standaard bij een aantal caafjes, valt me wel op dat het vooral de kortharen zijn. Je kunt het gewoon wegknippen maar NIET te dicht tegen de huid aan, dan kan het veel pijn doen als de caaf tijdens het knippen bv zijn pootje wegtrekt of als je in de huid zelf knipt. Er zit verder geen gevoel in en het doet ook weinig kwaad. Het geeft niet als het er een klein beetje zit, maar als het van opzij ruim uitsteekt gewoon effe knippen.
Bedankt voor het antwoord. Vanmiddag zal ik het weghalen, de hoorngroei!
Desperadozwoensdag 6 februari 2008 @ 18:24
quote:
Op dinsdag 5 februari 2008 21:23 schreef zoeperzazke het volgende:

[..]

Jup, ik heb het standaard bij een aantal caafjes, valt me wel op dat het vooral de kortharen zijn. Je kunt het gewoon wegknippen maar NIET te dicht tegen de huid aan, dan kan het veel pijn doen als de caaf tijdens het knippen bv zijn pootje wegtrekt of als je in de huid zelf knipt. Er zit verder geen gevoel in en het doet ook weinig kwaad. Het geeft niet als het er een klein beetje zit, maar als het van opzij ruim uitsteekt gewoon effe knippen.

@desperadoz: wél oppakken. In de kooi vinden ze alles eng. Ik heb niet veel caafs die in de kooi niet weglopen, terwijl het op schoot de grootste knuffelkonten kunnen zijn. Ik denk dat ze in hun kooi erg op hun hoede zijn. Ze zijn in hun 'natuurlijke omgeving' (zo beschouwen ze het in ieder geval, als hun 'thuis') en daar blijven ze alert op alles wat niet hoort bij 'thuis' (enge handen enzo). Je moet ze er gewoon uitpakken (en ook tamme caafs willen daar gerust hard voor wegrennen) en op schoot nemen, tegen ze praten, een beetje aaien.... Steeds blijven pakken, in je handen houden en zorgen dat ze gewend raken aan uit het hok zijn, dan zijn ze sneller tam dan als je alles in het hok wilt blijven doen
Thank you ik zal het vanavond eens proberen.
ivetjewoensdag 6 februari 2008 @ 19:37
quote:
Op maandag 4 februari 2008 23:34 schreef zoeperzazke het volgende:
Met 3 beren zou ik geen risico nemen en zou ik ook kiezen voor 140 lang. Je kunt overwegen om een flat te kopen of te bouwen, dan hebben ze twee of drie verdiepingen en dat is ook wel fijn als ze ruzie hebben en zich af willen zonderen....
Een flat gaat het niet worden helaas. Daar is gewoon echt geen ruimte voor en geld (zelf maken begin ik niet aan ). Het wordt dan denk ik idd een hok van 1.40...ben al aan het rond kijken iig, want de nieuwe caaf komt volgende week al Vind het wel leuk dat er een nieuwe caaf komt en dat we iets kunnen betekenen voor het zielige mannetje, maar vind het wel weer een hoop gedoe ivm nieuwe kooi enzo. Had liever deze gehouden, maar dat gaat echt niet met 3 caafs. Nu maar hopen dat ze het goed kunnen vinden. Tinus en Sjlebby gaat echt prima en daar is geen ruzietje tussen voorgevallen. Hopen dat het nu ook weer zo gaat dus

Dat stilzitten van de caaf herken ik overigens ook. Onze gladhaar Google deed dat ook altijd, die kwam niet van z'n plek of ging langs de muur lopen als ie al liep De borstel en Tessel die we nu hebben racen het hele huis door samen. Vooral Sjlebby (Tessel) is heel nieuwsgierig en rent overal heen om te snuffelen. Die hoorngroei aan het pootje had ik ook bij Google en nu bij Tinus. Beide kortharig dus. Sjlebby heeft het nog niet, maar die is ook nog vrij jong. Maar ben idd benieuwd of hij het krijgt, aangezien dat een langharige is. Zal er eens op letten De nieuwe caaf is trouwens weer een gladharige. We zullen zien of die rondrent in het huis of niet

[ Bericht 24% gewijzigd door ivetje op 06-02-2008 19:43:50 ]
4EverBlackEyedwoensdag 6 februari 2008 @ 23:50
quote:
Op dinsdag 5 februari 2008 18:56 schreef Oxymoron het volgende:
Wie heeft er ook wel eens hoorngroei gehad bij zijn cavia?
Ja Kookai heeft het, ik knip het bij het nagels knippen elke keer weg en opzich heeft ze er geen last van.
Ritual-Squarevrijdag 8 februari 2008 @ 11:30
Hee hallo, ik had ook even een vraagje.
Ik heb vorige week zaterdag twee cavia's uit de knaagdierenopvang (asiel Goofy) hier in de buurt gehaald. De twee schatjes waren daar gedumpt omdat de kinderen geen interesse meer hadden Ik zag ze op de website en ik was spontaan verliefd
Mijn vraag gaat eigenlijk over de voeding. Ik had een zakje Cavia Crispy voor ze gekocht, maar ze zoeken echt alleen de lekkere dingen eruit. Ik heb een paar jaar geleden ook twee cavia's gehad en die deden precies hetzelfde. Toen heb ik die twee voer gegeven wat alleen uit van die zwarte brokjes bestond (volgens mij van Hope Farms).

Ik wil dit weer gaan doen, maar nu is mijn vraag: zijn die zwarte brokjes alleen wel voedzaam genoeg?
En juist de zwarte korreltjes uit het Cavia Crispy zakje laten ze liggen, dus ik weet niet eens zeker of ze het nieuwe voer dan wel willen eten.
Wat raden jullie aan, wat voer betreft?
ivetjevrijdag 8 februari 2008 @ 12:23
Ik heb hier ook het probleem een beetje. Die korrels eten ze niet, en Tinus zit altijd te de lekkere dingen te bietsen ja Heb ooit per ongeluk die hope farms gekocht en dat aten ze gewoon niet Schoot dus helemaal niet op. Het zal vast goed voedsel zijn met genoeg voedingsstoffen, maar ik vond het gewoon zielig om juist dat gene hem voor te zetten wat ie niet zo lekker vind. Is net zoiets als mij elke dag spinazie geven Zolang ze er gezond uit blijven zien en zich ook gezond gedragen vind ik het prima dat ze alle lekkere dingen eruit halen en de rest laten staan. Al laat ik soms wel het bakje langer staan zodat ze toch die minder lekkere dingen nemen, maar echt alleen dat voorzetten vind ik een beetje zielig
4EverBlackEyedvrijdag 8 februari 2008 @ 13:12
quote:
Op vrijdag 8 februari 2008 11:30 schreef Ritual-Square het volgende:
Wat raden jullie aan, wat voer betreft?
Ik geef op dit moment enkel science selective (niet goed voor je portomonnee).

Dat blieften ze eerst ook niet, maar toen had ik het gemengd met "lekker" voer met extra vitamine C en langzaam steeds minder, zodat alleen de SS overbleef. Nu eten ze het zonder morren.

Wat dat betreft ben ik heel makkelijk, graag of heel niet. (wel hooi, groenvoer en water in overvloed + gewichtcontrole).
Xcaliburvrijdag 8 februari 2008 @ 13:18
ik heb hier nog een zak Science Selective staan (voor Scratch, die at alleen nog zachte brokken), en verder gewoon gemengd voer van Gerty. Maar die science selective wordt nu dus niet meer zacht gemaakt, en er is dus ook niemand meer die het eet
4EverBlackEyedvrijdag 8 februari 2008 @ 13:36
quote:
Op vrijdag 8 februari 2008 13:18 schreef Xcalibur het volgende:
ik heb hier nog een zak Science Selective staan (voor Scratch, die at alleen nog zachte brokken), en verder gewoon gemengd voer van Gerty. Maar die science selective wordt nu dus niet meer zacht gemaakt, en er is dus ook niemand meer die het eet
Het is eigenlijk wel vrij raar gegaan: eerst waren ze er dol op, het volgende moment aten ze het niet meer en nu na die vermenging van het andere voer gaat het mondjesmaat naar binnen..
zoeperzazkevrijdag 8 februari 2008 @ 13:37
Hope Farms is goed en lekker voer (ivm het zoutgehalte), maar wordt erg vaak in verband gebracht met blaasproblemen. Liever niet dus.

Zelf geef ik Science Selective, gemengd met een handje Gerty erdoor. In het begin was het even morren (ik ben ook overgestapt van een biks-voer), maar nu gaan alle bakjes schoon leeg. Wel leuk is dat Oger en iwi altijd de science het langste laten liggen en eerst de gerty eruit plukken, terwijl Temptation liever de science heeft en de gerty maar vies vindt. Maar ze eten het gewoon allemaal.

Hét voordeel van Science en Gerty is dat het véél beter uitgebalanceerd is dan de andere voeren en dat de inhoud gestabiliseerd is. In ieder brokje zitten dezelfde voedingsstoffen en die vervliegen nauwelijks, in tegenstelling tot hope farms en andere voeren.

En als ik dan toch aan het promoten ben: voor iedereen die dit voer wil proberen en in de buurt van dordrecht oont of bereid is erheen te gaan, is http://www.knoevel.net/supreme een ongelooflijke knalaanbieding en zéér voordelig voor je portomonnee!
4EverBlackEyedvrijdag 8 februari 2008 @ 13:43
dubbel
4EverBlackEyedvrijdag 8 februari 2008 @ 13:44
Dat is idd een overweging waard

Het is wel handig dat ze grootverpakkingen hebben. Ik vind die 2 kg zakken te weinig..
Ritual-Squarevrijdag 8 februari 2008 @ 13:58
Dankjewel allemaal!
Ik heb het Science Selective net even bekeken op internet, het is inderdaad vrij prijzigt. Maar ook niet zó duur dat het onbetaalbaar is. Ik las alleen dat als je dat voer geeft, je vitamine c bij moet voeren? Of loopt dat wel los als je ook redelijk veel groente en fruit bijvoert?
Nonnekevrijdag 8 februari 2008 @ 14:01
Hm die Gerty aanbieding vink anders ook wel leuk !
even overleggen

Ohw en wtf is Timothy Hay, en wat maakt het zo bijzonder dat het zo belachelijk duur is ? wordt het door monnikken gezaait en geknipt met de hand ofzo ?
4EverBlackEyedvrijdag 8 februari 2008 @ 14:04
quote:
Op vrijdag 8 februari 2008 13:58 schreef Ritual-Square het volgende:
Dankjewel allemaal!
Ik heb het Science Selective net even bekeken op internet, het is inderdaad vrij prijzigt. Maar ook niet zó duur dat het onbetaalbaar is. Ik las alleen dat als je dat voer geeft, je vitamine c bij moet voeren? Of loopt dat wel los als je ook redelijk veel groente en fruit bijvoert?
Ik geef ze eigenlijk altijd 1 -2 vitamine C pilletjes per dag.

Ze zien het eignlijk als een snoepje

Gelukkig kun je vitamine C niet overdoseren.
Ritual-Squarevrijdag 8 februari 2008 @ 14:20
Ik las inderdaad dat cavia's het meestal gewoon lekker vinden. En tot nu toe lusten deze caafjes alles, dus ik denk dat die tabletjes er ook wel ingaan
Dan haal ik meteen vitamine C van roter, als ik toch in de stad ben
ivetjevrijdag 8 februari 2008 @ 14:32
Hier krijgen ze gewoon Puik Evert caviavoer. Gaat er prima in en is niet zo belachelijk duur als die science selective Heb daar volgens mij ooit van die brokjes van gehad in een proefverpakking en die moesten ze al helemaal niet. Puik gaat er gewoon goed in op de bruine korrels na (hoewel die meestal 's nachts nog wel opgegeten worden door ze) en verder houden ze zich prima. Vitamine C geef ik eens in de zoveel tijd een tabletje extra en dat is idd gewoon een snoepje voor ze. Is het enige eigenlijk wat ze ook lekker blijven vinden. De rest van al die snoepjes etc. vinden ze de 1e 3 keer lekker en daarna weer niet. Ze krijgen hier nl. elke avond voor het slapen een snoepje van de baas alleen ik weet echt niet meer wat ik voor ze mee moet nemen. Na 3 keer willen ze het allemaal niet meer. Alleen die vitamine C en die knaagstokjes blijven ze lekker vinden. Ben dus al lang blij dat het Puik voer er zo goed in blijft gaan
zoeperzazkevrijdag 8 februari 2008 @ 17:23
quote:
Op vrijdag 8 februari 2008 13:58 schreef Ritual-Square het volgende:
Dankjewel allemaal!
Ik heb het Science Selective net even bekeken op internet, het is inderdaad vrij prijzigt. Maar ook niet zó duur dat het onbetaalbaar is. Ik las alleen dat als je dat voer geeft, je vitamine c bij moet voeren? Of loopt dat wel los als je ook redelijk veel groente en fruit bijvoert?
Nee, die roddel dat Science onvoldoende vit C zou bevatten is onzin, dat komt omdat er minder vitamine C inzit dan in andere merken, máár in Science is het gestabiliseerd en dat vergeet men even. De Hope Farms heeft 3500 als ie uit de fabriek komt, maar de kans is groot dat tegen de tijd dat jij het aan je caafs gefet, het nog maar 500 is, want het vervliegt gewoon heel erg snel. Je hoeft er dus niet per se vit c bij te geven.

En science is misschien wat duurder, maar het is samen met gerty het enige voer dat de juiste calcium/fosfor verhouding heeft wat zeer gunstig is voor caafs met blaasproblemen (wat hier het geval is).

Timothy hooi is inderdaad erg duur maar het is zeer arm aan calcium, is goddelijk lekker en is een uitkomst bij zieke cavia's. Mijn Iwi is momenteel doodziek en gewoon hooi hoeft ze niet, maar Timothy hooi gaat er gelukkig wel een in kleine beetjes in.
4EverBlackEyedvrijdag 8 februari 2008 @ 17:27
quote:
Op vrijdag 8 februari 2008 14:32 schreef ivetje het volgende:
Vitamine C geef ik eens in de zoveel tijd een tabletje extra en dat is idd gewoon een snoepje voor ze. Is het enige eigenlijk wat ze ook lekker blijven vinden. De rest van al die snoepjes etc. vinden ze de 1e 3 keer lekker en daarna weer niet. Ze krijgen hier nl. elke avond voor het slapen een snoepje van de baas alleen ik weet echt niet meer wat ik voor ze mee moet nemen. Na 3 keer willen ze het allemaal niet meer. Alleen die vitamine C en die knaagstokjes blijven ze lekker vinden. Ben dus al lang blij dat het Puik voer er zo goed in blijft gaan
Hier idem dito, mijn verwende krengetjes lusten de meeste knaagdiersnoepjes niet, behalve de knaagstokjes.
ivetjevrijdag 8 februari 2008 @ 17:43
quote:
Op vrijdag 8 februari 2008 17:23 schreef zoeperzazke het volgende:

[..]

Timothy hooi is goddelijk lekker
Jij eet elke avond een hapje hooi mee met je caaf?
zoeperzazkevrijdag 8 februari 2008 @ 18:35
quote:
Op vrijdag 8 februari 2008 17:43 schreef ivetje het volgende:

[..]

Jij eet elke avond een hapje hooi mee met je caaf?
Nee, maar ze vliegen erop af alsof het het allerlekkerste voer op aarde is. Echt, gewoon hooi, witlof, andijvie, gras: ze vergeten alles als ik tim hooi in de hooiballen doe. Het gaat ook direct op en er blijft geen stofje van liggen.
Xcaliburvrijdag 8 februari 2008 @ 22:51
quote:
Op vrijdag 8 februari 2008 17:23 schreef zoeperzazke het volgende:
Mijn Iwi is momenteel doodziek
Wat heeft Iwi?
zoeperzazkezaterdag 9 februari 2008 @ 07:59
quote:
Op vrijdag 8 februari 2008 22:51 schreef Xcalibur het volgende:

[..]

Wat heeft Iwi?
ze is donderdag weer geopereerd aan blaasstenen. Maar ze heeft het erg zwaarmet het herstel en ze eet erg slecht zelf (niet eigenlijk). Ik ben haar aan het dwangvoeren en sinds gisteravohnd laat is ze zelf weer een beetje gaan eten. Er zit een stijgende lijn in maar het is wel zwaar....
zoeperzazkezaterdag 9 februari 2008 @ 09:24
Bruce Lee, een agressieve cavia.....

...als we de reclame moeten geloven... Ik had hem al op de radio gehoord, maar gisteren in de Telegraaf:

Guppyzaterdag 9 februari 2008 @ 10:02
wat een stomme reclame...
iedereen die zn beestjes (konijnen en cavia's vooral) los laat lopen, werkt toch zn snoertjes weg
RiesAmariszaterdag 9 februari 2008 @ 12:02
Het gaat heul niet goed met Quinn
Hij is vandeweek gecastreerd en alles ging goed, maar vanmorgen zag ik m zo in elkaar gedoken zitten, kermen van de pijn....Ik mag vanmiddag naar de DA voor spoedconsult, maar ik gok op een ontsteking in zijn lijfje..
Hij heeft van mij alvast pijnstillers en a.b. gehad en ik hoop voor 1 uur in Zeewolde terecht te kunnen....als Quinniewinnie sterft breek ik echt, mijn grootste vriendje...
4EverBlackEyedzaterdag 9 februari 2008 @ 13:52
quote:
Op zaterdag 9 februari 2008 12:02 schreef RiesAmaris het volgende:
Het gaat heul niet goed met Quinn
Hij is vandeweek gecastreerd en alles ging goed, maar vanmorgen zag ik m zo in elkaar gedoken zitten, kermen van de pijn....Ik mag vanmiddag naar de DA voor spoedconsult, maar ik gok op een ontsteking in zijn lijfje..
Hij heeft van mij alvast pijnstillers en a.b. gehad en ik hoop voor 1 uur in Zeewolde terecht te kunnen....als Quinniewinnie sterft breek ik echt, mijn grootste vriendje...
Weet je nu al wat meer?
Oxymoronzaterdag 9 februari 2008 @ 15:07
Hebben jullie ook bijnamen/troetelnamen voor jullie cavia's?
Ik noem ze altijd Avon en Enul (hun namen achterstevoren).
ivetjezaterdag 9 februari 2008 @ 15:33
Sjlebby wordt hier snor genoemt, zijn haar zit op z'n koppie net als een grote snor nl. En samen worden ze nogal eens stinkbiggen genoemd
RiesAmariszaterdag 9 februari 2008 @ 16:01
oef, hij heeft een pittige buikvliesontsteking te pakken gekregen. Hij heeft een dikke stapel prikjes en infuusjes gehad en ik heb spuiten meegekregen om toe te dienen vanaf vanavond. We hebben snel gereageerd dus er is goede hoop dat hij er bovenop komt, beetje 50/50 kans...
Hij ligt nu lekker tegen een kruikje, onder een dekentje in het zonnetje en de pijnstillers lijken al te werken, hij kermt niet meer van de pijn gelukkig
Ik ga heeel veel kaarsjes branden (en dwangevoeren, en injecteren enzo...) want Quinn is zonder enige twijfel mijn grote lieveling, ik vind dit écht kloten

Update:
Quinn heeft een buikvliesontsteking! Zoiets is erg pittig en kan ook zeker dodelijk zijn. Gelukkig hebben we heel snel gehandeld en zijn er op tijd bij geweest. De DA heeft hem een infuus en wat andere injecties gegeven, onder andere pijnstillers en iets om zijn darmstelsel op gang te houden omdat hij nu weinig eet.
Vanavond ga ik zelf injecties geven om de kuur af te maken, en natuurlijk dwangvoeren tussendoor. Hij ligt nu lekker tegen een kruik aan, onder een dekentje heerlijk in het zonnetje en kermt nu ook even niet meer, de pijnstillers werken dus.
Ik ga heel hard hopen dat alles gaat werken en dat hij snel maar weer opknapt, want ik haat het om mijn grootste schatje zo zielig te zien zijn

[ Bericht 36% gewijzigd door RiesAmaris op 09-02-2008 16:29:51 (update erbij) ]
zoeperzazkezaterdag 9 februari 2008 @ 16:59
quote:
Op zaterdag 9 februari 2008 10:02 schreef Guppyfriend het volgende:
wat een stomme reclame...
iedereen die zn beestjes (konijnen en cavia's vooral) los laat lopen, werkt toch zn snoertjes weg
Ik vind hem juist heel grappig, het is totaal niet serieus bedoeld
4EverBlackEyedzondag 10 februari 2008 @ 00:07
quote:
Op zaterdag 9 februari 2008 15:07 schreef Oxymoron het volgende:
Hebben jullie ook bijnamen/troetelnamen voor jullie cavia's?
Ik noem ze altijd Avon en Enul (hun namen achterstevoren).
Oryx heet "oortje"

Noa, Sinterklaas

En Kookai, Kooky

Mja, vraag niet waarom
Guppyzondag 10 februari 2008 @ 08:24
quote:
Op zaterdag 9 februari 2008 16:59 schreef zoeperzazke het volgende:

[..]

Ik vind hem juist heel grappig, het is totaal niet serieus bedoeld
ja, dat is ook wel waar het is meer een beetje een nachtmerrie dat t ooit gebeurd... ik werk altijd heel panisch al mn snoeren weg
RiesAmariszondag 10 februari 2008 @ 08:49
Quinn heeft zo gestreden, hij is zo dapper geweest, maar het mocht niet zo zijn. Vannacht is hij overleden, en god wat voel ik me kut, schuldig, maar bovenal ontzettend verdrietig.
Quinn was echt mijn vriendje, ieders vriendje eigenlijk, en nu is hij er niet meer, weg.
De hemel heeft er een heel mooi lief engeltje bij gekregen, ik wil m terug

Quinniewinnie
5 oktober 2004 -- 10 februari 2008
zoeperzazkezondag 10 februari 2008 @ 11:45
Slaap zacht mooie lieve Quinn.....
CherryLipszondag 10 februari 2008 @ 12:26
Ah nee .
Rust zacht mooie Quinn .
gatewayzondag 10 februari 2008 @ 13:32
Rust zacht lieve Quinn

RiesAmaries Sterkte
Guppymaandag 11 februari 2008 @ 08:44
Arme Quinny... Heel veel sterkte.

* Guppyfriend hoopt toch nog een beetje voor een vrolijke noot te zorgen

Xcaliburmaandag 11 februari 2008 @ 08:52
4EverBlackEyedmaandag 11 februari 2008 @ 12:14
Veel sterkte met het verlies
RiesAmarismaandag 11 februari 2008 @ 13:09
Kheb deze gisteravond nog gemaakt...


@ Guppy, leuke foto


ik kwam deze nog tegen:
4EverBlackEyedmaandag 11 februari 2008 @ 13:36
Die laatste !
CherryLipsmaandag 11 februari 2008 @ 13:51
http://icanhascheezburger.com/category/lolpig/

Blijft mooi .
blindfoltmaandag 11 februari 2008 @ 14:30
Op 24-12 schreef ik de volgende post
quote:
Na soms wat mee gelezen te hebben wil ik jullie als de cavia kenners om advies vragen..

Ik heb al enkele jaren 4 vrouwtjes cavia's (in een hele grote kooi). 2 weken terug is 1 vrouwtje plotseling overleden. Ze was 6. Dus waarschijnlijk ouderdom.

Nu hebben wij daarna een jong caviaatje erbij gezet. (zat zielig alleen bij de dierenwinkel in een klein hok)
een paar dagen erna zat 1 van de oudere vrouwtjes onder de urine vlekken.
Na wat uitzoek werk bleek dat mannetjes dit bij vrouwtjes kunnen doen.
Ik ben met de nieuwe naar de dierenarts gegaan om het geslacht te laten checken en wat bleek... ons nieuwe vrouwtje bleek een mannetjete zijn.. bedankt dierenwinkel.

Dus maar tijdelijk een aparte kooi gehaald (aangezien ik te weinig ruimte heb voor een heleboel jonkies) en heb ik hem in de nieuwe kooi gezet. Deze kooi staat naast de andere kooi met de vrouwtjes gezet.
Dit op advies van de dierenarts. Als het mannetje ouder is wil ik hem laten steriliseren en hem weer terug zetten bij de rest. Het idee is om het mannetje dan tussentijds totdat hij oud genoeg is voor de sterilisatie niet te laten vervreemden van de vrouwtjes..
Het mannetje piept heel zielig nu al enkele dagen en knaagt aan de kooi (aan de kant waar de andere kooi staat).
Heb ik dit goed gedaan? Of zou ik beter iets anders kunnen doen??
Ik zal jullie even een update geven na de goede tips die ik van jullie heb gekregen

Gezien de omstandigheden is "gelukkig" maar 1 cavia zwanger geraakt. Helaas wel de oudste. Ze bleef lang heel actief en at goed. Tot begin vorige week. Ze at nog maar bewoog minder en at toch minder goed dan normaal. Komkommer werd niet meer gepakt, terwijl normaal daar voor op de achterpootjes werd gestaan.
Vorige week dinsdag lag er 'sochtends een dode baby in de kooi. en toen gebeurde er 2 dagen niets. Toch even naar de dierenarts geweest en die adviseerde om af te wachten.
Donderdagochtend lag er weer een dode baby in de kooi en je zag echt dat ze pijn had. Maar meteen weer naar de dierenarts gegaan en toch besloten gezien de situatie haar te laten inslapen........de temperatuur was zo laag dat het niet meer meetbaar was en ze was helemaal verzwakt.

Het mannetje is inmiddels 4 weken terug gecastreerd bij de dierenarts in Elsloo die Zoeperzake heeft aangeraden. Dus hij kan gelukkig binnenkort terug bij de vrouwtjes. Moet ik hiervoor nog ergens rekening mee houden, ivm de her-
introducering?

Dus.. weer een op de harde manier een les geleerd om niet naar een dierenwinkel te gaan.
zoeperzazkemaandag 11 februari 2008 @ 15:26
quote:


Deze is zo lief
zoeperzazkemaandag 11 februari 2008 @ 15:30
quote:
Op maandag 11 februari 2008 14:30 schreef blindfolt het volgende:
Op 24-12 schreef ik de volgende post
*verhaal*
Dat was toch zeker niet de dierenarts in Elsloo, die je aanraadde om af te wachten na de geboorte van baby 1???? Ze had dircet een keizersnede moeten hebben.... De baby's zijn in haar buik overleden en hebben daar de moeder langzaam vergiftigd door af te wachten.... Een keizersnede is ook zwaar maar bij een goede conditie kunnen ze dat overleven. Het niet ingrijpen van de dierenarts vind ik echt bizar.... Maar gebeurd is gebeurd, mocht het nog een keer gebeuren dan weet je het nu....

Fijn dat de castratie goed gegaan is. Met het herintroduceren hoef je met weinig dingen rekening te houden, alleen dta je zeugen echt een dag strontsjaggerijnig zullen zijn omdat er steeds een hitsige beer bijzit. Dat hoort erbij Mannetjes zijn totaal door het dolle heen als er ze na een periode van eenzaamheid ineens zoveel demes krijgen! Geniet ervan, en laat je dames maar even mopperen, na een paar uur is d ebeer zo moe dat de rust terugkeert en je een heel gezellig groepje hebt en een onwijs blije beer!
blindfoltmaandag 11 februari 2008 @ 15:38
Nee dat was de dierenarts bij mij in de buurt. We konden daar meteen terrecht en die in Elsloo is toch nog een stukje rijden en dat wilde we toen niet meer haar aandoen.

We hebben het gehad over een keizersnede (met de niet-Elsloo dierenarts) maar zij dacht dat ze de operatie niet zou overleven.
Twijfelde ik op dat moment ook wel aan.
Het was dus kiezen of delen, toen we de eerste keer gingen was er ook nog niet superveel reden tot zorgen.
Het is vervelend gelopen, maar de "schade" is gelukkig beperkt gebleven.
zoeperzazkemaandag 11 februari 2008 @ 15:50
maar heeft ze nog wel weeënopwekkers gespoten? heeft ze een rontgenfoto of echo gemaakt om te kijken wat er nog in de buik zat...? Dat zijn toch de minste dingen die je kunt doen... een bevalling die halverwege stopt is altijd reden voor de gróótste zorgen....
ivetjedonderdag 14 februari 2008 @ 11:19
Hier is inmiddels cavia 3 gearriveerd Hij heet Elwood en is pikzwart. Het is een gladharige caaf van ongeveer 4 jaar, net als Tinus dus. Hij is gisteren gebracht door z'n baasje en hebben hem meteen bij Tinus en Sjlebby gezet. Alles is prima gegaan, geen ruzie alleen wat gebrom en geklappertand. Elwood zat onder de hangmat en Tinus ging even lekker in de hangmat springen De nacht zijn ze zonder kleerscheuren doorgekomen, dus het gaat perfect. Elwood eet al lekker uit de etensbak mee, moet alleen even goed in de gaten houden of hij ook drinkt. Ze zitten nu nog gezellig in de kooi die ik al had met z'n allen, maar vanavond gaan we even naar Hornbach voor een nieuwe kooi. Deze wordt het ws :



1.20 bij 60 cm ongeveer. Heb alleen nu mijn oude kooi weer over, dus als iemand hier nog een hok van 1 meter bij 53 cm zoekt voor een leuke prijs

Foto's van de nieuwe aanwinst komen nog. Heb nu even geen camera bij de hand en wil meteen de nieuwe kooi laten zien ook
friendonderdag 14 februari 2008 @ 13:15
Deze twee jonge caafjes komen waarschijnlijk binnenkort bij mij wonen:

Esmeralda:


Fieke:


Beide caafjes komen van Caviahuis Marpi: www.caviahuismarpi.tk
Zien ze er niet schattig uit?

[ Bericht 13% gewijzigd door frien op 14-02-2008 13:29:31 ]
friendonderdag 14 februari 2008 @ 13:31
Oh, trouwens Esmeralda is een crème gladhaar en Fieke is een agouti/buff rex. Beiden zijn nog geen 5 weken oud en nog niet op gewicht om mee te nemen, dus ze blijven nog een tijdje lekker bij hun mamma