abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 19 oktober 2007 @ 16:21:42 #1
17205 Profesor
I have a dream!
pi_54034222
quote:
Jan Wolkers (81) overleden
Door Harmen Bockma en Arjan Peters

AMSTERDAM - De schrijver, schilder en beeldhouwer Jan Wolkers is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden op Texel. Wolkers werd beroemd dankzij werken als Kort Amerikaans (1962), Een roos van vlees (1963), Terug naar Oegstgeest (1965) en Turks fruit (1969).



Wolkers rekende met een spervuur aan romans en verhalen af met zijn gereformeerde afkomst. Zijn openhartige taalgebruik en de ogenschijnlijk weinig fijnzinnige inhoud van de boeken bezorgde hem de reputatie van onbehouwen provocateur – en maakte hem mateloos populair bij de jongeren, die toen massaal afscheid namen van de behoudende mentaliteit die de eerste jaren na de oorlog hadden gekenmerkt.

Men smulde van de gulle plastiek en tomeloze energie die van Wolkers’ boeken spatte. In de jaren ervoor had hij alle beelden in zich opgeslagen en verwerkt, het moest eerst bezinken en zijn bedding krijgen, om ze er met verdubbelde kracht uit te smijten. De afrekening met het gereformeerde geloof en de hartstochtelijke liefde voor dieren, de verknoping van Eros en Thanatos, de seksuele vrijheid en het onburgerlijke kunstenaarschap; het was kennelijk nogal veel ineens, in een land waar schrijvers dikwijls werden geassocieerd met zolderkamers, ernst, en het geduldige en subtiele schrappen en schrapen.

Omver blazen
Niets daarvan bij Wolkers: die kwam op tv, voerde actie tegen Vietnam, racisme, apartheid, dierenmishandeling, maakte schilderijen met echte koeiestront waar hij zijn handen wellustig in liet rondgraaien, en blies je in zijn proza bijkans omver. De reuzenletters en felle kleuren van zijn boekomslagen, ontworpen door Jan Vermeulen, leken de heftige inhoud al aan te kondigen. Deze schrijver was geen bescheiden jongen. Deze artiest wilde opvallen.

Na zijn verhuizing in 1981 van Amsterdam naar Texel, waar hij en zijn derde vrouw Karina de tweeling Bob en Tom kregen, groeide Wolkers uit tot een altijd gevatte en spontane publiekslieveling, evenzeer belezen als authentiek onbevangen en nieuwsgierig, die als schilder en beeldend kunstenaar onverminderd actief bleef, terwijl zijn literaire arbeid zich hoofdzakelijk beperkte tot het schrijven van essays en gedichten.

Ontroeren
Journalisten kregen immer een hartelijk onthaal in huize Pomona, en de kleinsten onder zijn fans ontroerde hij diep met de tv-serie (in 2002) en de verhaaltjes waarin hij door zijn ‘achtertuin’ wandelde en geestdriftig (‘Moet je kijken! Mooi hè!’) de kevertjes, egeltjes, kikkervisjes, knobbelzwanen, dwergvleermuisjes, zijn eeuwig groene Japanse gingko, en de spuugbeestjes aanprees als de kunstuitingen der natuur waaraan we te vaak achteloos voorbij gaan.

Wolkers wordt woensdag in Amsterdam gecremeerd
snif
[url=http://forum.fok.nl/showtopic.php/297546] ~Profesor geeft spreekuur~ [/url] Professor zou wel een vrij trieste and pretentieuze nick zijn voor iemand die zoveel semi-doordachte nonsens post.
  vrijdag 19 oktober 2007 @ 16:23:46 #2
42741 Decoy
Have you met my girlfriend Bob
pi_54034254
He, toch nog goed nieuws vandaag...

No offence Jan, maar ik vond je boeken ruk.
"Never interrupt your enemy when he is making a mistake. - Napoleon Bonaparte."
  vrijdag 19 oktober 2007 @ 16:25:05 #3
15967 Frollo
You know I am a righteous man
pi_54034281
Rust zacht Jan, bedankt voor je mooie boeken.
pi_54034283
Markant persoon, een beetje gek in z'n hoofd, dat wel.
R.I.P.
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
  vrijdag 19 oktober 2007 @ 16:26:05 #5
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_54034289
Jan Wolkers. Wat erg. Ik zal 'm missen.
The love you take is equal to the love you make.
pi_54034294
Prachtige kerel, kon heel goed mooie vrouwen beschrijven.
  vrijdag 19 oktober 2007 @ 16:27:07 #7
17205 Profesor
I have a dream!
pi_54034306
Jan Hendrik Wolkers (Oegstgeest, 26 oktober 1925) is een Nederlands schrijver, kunstenaar en columnist.
In de naoorlogse Nederlandse literatuur wordt hij ook wel genoemd in relatie tot De Grote Vier. De Grote Vier bestaat uit Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch, Gerard Reve en hijzelf. Meestal wordt Jan Wolkers weggelaten en dan spreekt men van de De Grote Drie.

Biografie
De ouders van Wolkers kwamen uit Amsterdam. Wolkers komt uit een gereformeerd milieu waar hij in zijn tienerjaren afstand van heeft genomen. De ouders van Wolkers hadden in totaal elf kinderen. Vader Wolkers bezat vóór de Tweede Wereldoorlog een slecht lopende kruidenierswinkel.
Wolkers bezocht de mulo, maar moest al snel van school om te helpen in de winkel. Hij was daarna onder andere dierenverzorger in een laboratorium van de Universiteit Leiden, hij was tuinman en schilderde landschappen. In de oorlog dook Wolkers onder. Hij nam les aan de Leidse Schilderacademie, en ook typelessen. Daarbij haalde hij zijn enige diploma. Kort na de bevrijding woonde Wolkers in Parijs.
Tijdens zijn eerste huwelijk met Maria, in 1951, overleed het dochtertje van Wolkers door een ongeluk in bad. Twee maanden na de Zeeuwse watersnoodramp wordt, in april 1953, zoon Jeroen geboren. Wolkers studeerde voor beeldend kunstenaar in Den Haag en Amsterdam. In Amsterdam tot 1953 aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Van 15 juli tot 14 augustus 1954 volgde Wolkers de Internationale Sommerakademie für bildende Kunst te Salzburg, die in 1953 door Oskar Kokoschka was opgericht. Daarvoor kreeg hij een beurs van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Hij kreeg er les van de Italiaanse beeldhouwer Giacomo Manzù. In 1957 kreeg hij een Franse beurs om bij de Zadkine te studeren in Parijs.
Het grootste literaire succes van Wolkers is de liefdesroman Turks Fruit uit 1969. Dit boek werd in 1973 door Paul Verhoeven verfilmd, met hoofdrolspelers Rutger Hauer en Monique van de Ven.
Sinds 1980 woont Wolkers in Westermient op Texel met zijn vrouw Karina (geboren 21 maart 1946 of 1947). Wolkers heeft twee zoons, de tweeling Bob en Tom, die geboren werden in 1981 toen Wolkers al 55 jaar oud was.
Voor de Europese Parlementsverkiezingen 2004 en Tweede Kamerverkiezingen 2006 stond Wolkers als lijstduwer op de lijst van de Partij voor de Dieren.
Wolkers is schrijver van het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat op 19 november 2007 zal worden gehouden.

Invloeden en thema's
De gereformeerde afkomst van Wolkers komt veelvuldig terug in zijn romans. Verder kenmerken zijn romans zich door een grote openheid over seksualiteit; hij was een van de eerste literaire schrijvers die zo ver gingen. De eerste uitgever van Wolkers vond dat er te veel "vieze woorden" in zijn boeken stonden, en dat deze door Wolkers door Latijnse termen vervangen moesten worden. Wolkers vond dat zijn beschrijvingen voorkomen, en dat de expliciete beschrijvingen binnen zijn verhalen verantwoord waren.
De boeken van Wolkers zijn autobiografisch en de afgunst tegenover de (schoon)ouders speelt een grote rol.
Een ander thema dat veel voorkomt in het werk van Wolkers is de dood. Op zijn eerste schilderijen gebruikte hij ook het thema dood, dat waren bijvoorbeeld stillevens met schedels. Wolkers kwam vroeg in aanraking met de dood. Tijdens de Tweede Wereldoorlog overleed zijn oudste broer, Gerrit Jan Wolkers, op 22-jarige leeftijd aan difterie, op 30 augustus 1944.
Wolkers signeert zijn schilderijen soms aan de achterzijde, net als Mondriaan, omdat hij vindt dat de handtekening detoneert met het werk. Zijn schilderijen ontstaan, stelt Wolkers in 2007, uit wat hij in eenzaamheid in zichzelf verzamelt. Daar moet hij rustig voor leven. Inspiratiebronnen voor zijn abstracte werken zijn de zee, het landschap en de rust.

Beeldhouwwerk
Zijn beelden zijn vaak het slachtoffer van vandalisme. Voorbeelden hiervan zijn het Auschwitz-monument in Amsterdam en het monument op de dijk bij Ceres op Texel. Vermoedelijk speelt daarbij een rol dat Wolkers veel gebruikmaakt van glas en dat de kwetsbaarheid dat dit materiaal uitstraalt bij enkelingen vernielzucht opwekt. Als reactie van de vernieling van het monument bij Ceres in 2003 maakte Wolkers bekend dat hij glas minder zal gaan toepassen en meer met staal zal gaan werken.
Het Jac. P. Thijsse-monument in de vijver bij de Elemert op Texel bevat inderdaad meer staal, al is glas nog steeds een substantieel onderdeel van het kunstwerk.

Prijzen
In 1963 kreeg zijn boek Serpentina’s petticoat de literatuurprijs van de gemeente Amsterdam. Wolkers stuurde de prijs in 1966 weer terug. Hiermee protesteerde hij tegen het optreden van de politie bij de rellen rond het huwelijk van Beatrix en Claus.
Jan Wolkers weigerde ook de Constantijn Huygensprijs (1982).
In 1989 werd hem de P.C. Hooftprijs toegekend, maar hij weigerde die omdat stripauteur Marten Toonder nog nooit een grote literatuurprijs had gekregen.

Trivia
In 2006 maakt Wolkers' kleindochter Rosita Wolkers, op zeventienjarige leeftijd, haar debuut als actrice in de vijfdelige NPS drama serie Fok jou!.
Striptekenaar Dick Matena heeft een stripversie gemaakt van Wolkers' roman Kort Amerikaans. Het stripverhaal verschijnt in drie delen.
In 2002 en 2003 werd er bij Villa Achterwerk 2 seizoenen lang een serie over de achtertuin van Jan Wolkers uitgezonden, genaamd Achtertuin van Jan Wolkers. De tuin van Wolkers was kaal toen hij met zijn vrouw op Texel gingen wonen. De tuin is door hem aangelegd.

Bibliografie
  • 1961 Serpentina's Petticoat (verhalen)
  • 1962 Kort Amerikaans (roman)
  • 1963 Gesponnen suiker (verhalen)
  • 1963 De Babel (toneel)
  • 1963 Een roos van vlees (roman)
  • 1964 De hond met de blauwe tong (verhalen)
  • 1965 Terug naar Oegstgeest (roman)
  • 1967 Horrible Tango (roman)
  • 1969 Turks Fruit (roman)
  • 1971 Groeten van Rottumerplaat (autobiografische documentaire)
  • 1971 Werkkleding (autobiografische documentaire)
  • 1974 De walgvogel (roman)
  • 1975 Dominee met strooien hoed (novelle)
  • 1977 De Kus (roman)
  • 1979 De doodshoofdvlinder (roman)
  • 1980 De perzik van onsterfelijkheid (roman)
  • 1981 Alle verhalen
  • 1981 Brandende liefde (roman)
  • 1982 De junival (roman)
  • 1983 Gifsla (roman)
  • 1984 De onverbiddelijke tijd (roman)
  • 1985 22 sprookjes, verhalen en fabels
  • 1988 Kunstfruit en andere verhalen
  • 1989 Jeugd jaagt voorbij
  • 1991 Tarzan in Arles (essays)
  • 1991 Wat wij zien en horen (verhalen, samen met Bob en Tom Wolkers)
  • 1994 Rembrandt in Rommeldam (essays)
  • 1995 Zwarte Bevrijding (Boekenweekessay)
  • 1996 Icarus en de vliegende tering
  • 1997 Mondriaan op Mauritius (essays)
  • 1998 Terug naar Jan Wolkers (bevat: Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Terug naar Oegstgeest)
  • 1998 Het kruipend gedeelte des aardbodems (rede)
  • 1999 Omringd door zee (columns)
  • 1999 De spiegel van Rembrandt
  • 2000 Een cilinder vol zeegeruis (lezing)
  • 2003 De achtertuin
  • 2005 Zomerhitte (Boekenweekgeschenk)
  • 2005 Dagboek 1974 (dagboekaantekeningen)
  • 2005 Ach Wim, wat is een vrouw? (brieven aan een jeugdvriend)
  • 2006 Dagboek 1969 (dagboekaantekeningen)
  • 2006 2 Texel: Drummers Double Bill & Jan Wolkers (CD - Drummers Double Bill)
  • 2007 Dagboek 1972 (dagboekaantekeningen)
  • 2007 Waddenboek

    Boekverfilmingen
  • Turks fruit (1973) regie: Paul Verhoeven, met o.a.: Rutger Hauer en Monique van de Ven
  • Kort Amerikaans (1979) regie: Guido Pieters, met o.a.: Derek de Lint en Joop Admiraal
  • Brandende liefde (1983) regie: Ate de Jong, met o.a.: Peter Jan Rens en Monique van de Ven
  • Een roos van vlees (Zweedse verfilming) (1985) regie Jon Lindström
  • Terug naar Oegstgeest (1987) regie: Theo van Gogh, met o.a.: Tom Jansen en Geert de Jong
    Daarnaast is door het Humanistisch Verbond in 1998 nog het verhaal De wet op het kleinbedrijf verfilmd en op video uitgebracht.
  • [url=http://forum.fok.nl/showtopic.php/297546] ~Profesor geeft spreekuur~ [/url] Professor zou wel een vrij trieste and pretentieuze nick zijn voor iemand die zoveel semi-doordachte nonsens post.
    pi_54034338
      Admin vrijdag 19 oktober 2007 @ 16:30:25 #9
    2589 crew  yvonne
    On(t)deugend
    pi_54034364
    Ik vond z'n boeken zwaar ruk, maar de man Wolkers die eigenlijk in de jaren '80 bekender werd vond ik een uiterst interessant mens.
    Mooie leeftijd Jan, je hebt geleefd.
    Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
    Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


    Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
    Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
      vrijdag 19 oktober 2007 @ 16:32:46 #11
    63594 Lienekien
    Sunshower kisses...
    pi_54034398
    "De perzik van onsterfelijkheid" is een van mijn lievelingsboeken. En zijn dagboeken heb ik recentelijk nog met veel plezier gelezen.
    The love you take is equal to the love you make.
      Admin vrijdag 19 oktober 2007 @ 16:35:29 #12
    2589 crew  yvonne
    On(t)deugend
    pi_54034455
    quote:
    Op vrijdag 19 oktober 2007 16:31 schreef TheMagnificent het volgende:
    Jan Wolkers (81) overleden

    Bijzonder man, mag best dubbel, TTK is toch anders dan NWS.
    Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
    Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


    Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
    Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
    pi_54034475
    quote:
    Op vrijdag 19 oktober 2007 16:35 schreef yvonne het volgende:

    [..]

    Bijzonder man, mag best dubbel, TTK is toch anders dan NWS.
    Sorry hoor.
      Moderator / Redactie Sport vrijdag 19 oktober 2007 @ 16:39:15 #14
    92686 crew  borisz
    Keurmeester
    pi_54034525
    RIP
    winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
      vrijdag 19 oktober 2007 @ 16:39:38 #15
    10757 ForrestX
    It's been emotional...
    pi_54034540
    De man die Nederlands op de middelbare school dragelijk maakte. Het onderwerp van mijn eind examen...en voor veel (lees)plezier zorgde in de jaren daarna tot op de dag van vandaag!

    Rust zacht Jan!
    [TK] GVB Golfregels (NGF) Boeken + DVD
    Just a little lovin', early in the mornin'
    Beats a cup of coffee for startin' off the day.
      vrijdag 19 oktober 2007 @ 16:40:02 #16
    53708 ondeugend
    Lost in Sound
    pi_54034555
    Beestjes......

    Dag Jan.
    And everything under the sun is in tune
    But the sun is eclipsed by the moon.
    And Prince is still here!
    pi_54034780
    op teletekst hebben ze de capslock aan laten staan
    pi_54034804
    quote:
    Op vrijdag 19 oktober 2007 16:58 schreef WooZ het volgende:
    op teletekst hebben ze de capslock aan laten staan
    En op MSN.nl schreven ze dat Harry Mulisch is overleden





    [ Bericht 31% gewijzigd door TheFreshPrince op 19-10-2007 17:15:33 ]
    pi_54035359
    There is no love sincerer than the love of food.
      vrijdag 19 oktober 2007 @ 17:51:17 #20
    145955 Isegrim
    Rotterdam *O*
    pi_54035650
    Anatomie van een executie
    The standard you walk past, is the standard you accept.
    ~David Morrison
      vrijdag 19 oktober 2007 @ 17:52:39 #21
    145955 Isegrim
    Rotterdam *O*
    pi_54035670
    quote:
    Op vrijdag 19 oktober 2007 17:00 schreef MaGNeT het volgende:

    [..]

    En op MSN.nl schreven ze dat Harry Mulisch is overleden

    [ afbeelding ]

    [ afbeelding ]
    "Jah, die ene bekende Nederlander, van die boeken, jeweets."
    - "Ow ja, Mulisch, nouw ik zet het er wel op."

    Anatomie van een executie
    The standard you walk past, is the standard you accept.
    ~David Morrison
    pi_54036466
    Mooi, zo in zijn slaap. Dat past hem. Zoals hij zelf vertelde dat het hem mooi leek om te sterven als hij in zijn stoel zat met de kat op schoot en dat die kat dan na een paar uur denkt: 'het wordt koud hier' en van zijn schoot afspringt.

    The real is always way ahead of what we can imagine.
      vrijdag 19 oktober 2007 @ 18:34:40 #23
    84252 Verdwaalde_99
    Definitief uitgelogged.
    pi_54036489
    Kan me nog herinneren hoe hij op tv in een tuin kleine beestjes aan het bewonderen was alsof hij compleet gestoord was
    Sinds 2007 anti depressiva vrij,
    In 2008 gezonder enigsins rustiger blij.
    Gekte en waanzin voorbij.
    Eindelijk tijd voor de normalere realiteit.
      vrijdag 19 oktober 2007 @ 18:39:43 #24
    145955 Isegrim
    Rotterdam *O*
    pi_54036610
    quote:
    Op vrijdag 19 oktober 2007 18:34 schreef Dromenvanger het volgende:
    Kan me nog herinneren hoe hij op tv in een tuin kleine beestjes aan het bewonderen was alsof hij compleet gestoord was
    Ja, slakjes enzo.
    Anatomie van een executie
    The standard you walk past, is the standard you accept.
    ~David Morrison
      vrijdag 19 oktober 2007 @ 18:44:55 #25
    87509 Duderinnetje
    Miskend decadent
    pi_54036735
    Aw, wat jammer

    Gelukkig in zijn slaap en hopelijk tijdens een mooie droom over wulpse vrouwen temidden van vlindertjes en rupsjes en vogeltjes en spinnende poesjes
    Snobs have more fun!
    KLIK!
    pi_54036812
    quote:
    Op vrijdag 19 oktober 2007 17:52 schreef Isegrim het volgende:

    [..]

    "Jah, die ene bekende Nederlander, van die boeken, jeweets."
    - "Ow ja, Mulisch, nouw ik zet het er wel op."

    hehe.

    die man was een kleine held, maar het was zijn tijd.
    pi_54036862
    Afgrijselijke boeken, maar een interessant persoon

    moge hij maar in vrede rusten
    Ja doei.
      Moderator vrijdag 19 oktober 2007 @ 19:01:34 #28
    42184 crew  DaMart
    pi_54037108
    quote:
    Op vrijdag 19 oktober 2007 18:33 schreef mane het volgende:
    Mooi, zo in zijn slaap. Dat past hem. Zoals hij zelf vertelde dat het hem mooi leek om te sterven als hij in zijn stoel zat met de kat op schoot en dat die kat dan na een paar uur denkt: 'het wordt koud hier' en van zijn schoot afspringt.
    Het is de mooiste manier om te gaan, natuurlijk. Je ogen sluiten voor een nachtrust waar geen einde meer aan komt. Vredig en zoals je al zegt: passend bij deze man .
    Winterwonderland (een kerstverhaal) | Gevangen in sepia (kort verhaal)
    Forumsmileys | Het is patat!
      Moderator vrijdag 19 oktober 2007 @ 19:03:55 #29
    42184 crew  DaMart
    pi_54037164
    quote:
    Jan Wolkers bezweerde de dood door hem te bespotten
    Uitgegeven op vrijdag 19 oktober 2007 om 17:59:06, bijgewerkt om 18:23:24

    (Novum) - Jan Wolkers die vrijdag op 81-jarige leeftijd overleed werd gezien als een van de grootste schrijvers van Nederland en vormde samen met Willem Frederik Hermans, Gerard Reve en Harry Mulisch De Grote Vier van de Nederlandse literatuur. Wolkers werd beroemd met boeken als Kort Amerikaans (1962) en Turks Fruit (1969), maar was naast schrijver ook beeldhouwer en schilder.

    Jan Hendrik Wolkers wordt op 26 oktober 1925 geboren in Oegstgeest als derde in een gezin met tien kinderen. Op 13-jarige leeftijd wordt Jan Wolkers van de Mulo gehaald om mee te helpen in de kruidenierswinkel van zijn vader. Maar door de economische crisis wordt de winkel in 1939 opgeheven. De oorlog breekt uit, en in 1944 overlijdt de oudste broer van Jan. Zijn oudste broer Gerrit Johannes was een groot voorbeeld voor hem. De barre oorlogstijd en de dood van zijn broer zorgen ervoor dat Wolkers afstand doet van het streng gereformeerde geloof dat hij in zijn opvoeding had meegekregen.

    In 1943 dook hij onder in Leiden en studeerde aan de Leidse schilderacademie. Na de oorlog trouwt hij in 1947 met zijn eerste vrouw, Sybille. In de jaren daarna studeert hij aan verschillende kunstopleidingen in Den Haag, Salzburg en Parijs. In Frankrijk trouwt de 33-jarige Wolkers voor de tweede keer. Kort daarna schrijft hij zijn eerste boek, de verhalenbundel Serpentina's petticoat (1961) dat met gemengde gevoelens werd ontvangen. Zijn debuut krijgt twee jaar later de Novelleprijs van de gemeente Amsterdam. Uit protest tegen de acties van de regering tegen de provorerellen in 1966, tijdens het Huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus, geeft hij de prijs drie jaar later weer terug aan de gemeente. Het zou niet de eerste keer zijn dat hij afstand doet van een prijs.

    Jan Wolkers' eerste roman 'Kort Amerikaans' verschijnt in 1962. Hierin, en in 'Terug uit Oegstgeest' uit 1965, vertelt de schrijver over zijn dramatische jeugd. Zijn strenge geloofsleer, zijn tijd als lid van de Schilderacademie in Leiden, zijn blijvende litteken op zijn hoofd opgelopen door stoom tegen zijn slaap worden allemaal beschreven in de twee romans.

    Met zijn schrijfstijl, een combinatie van korte zinnen, ironie en bespottingen met het geloof, weet hij in de jaren zeventig veel publiek te winnen. Het grote succes komt in 1969, met 'Turks Fruit'. In 1974 wordt het boek verfilmd door Paul Verhoeven. Ook andere boeken van Wolkers zoals 'Kort Amerikaans', 'Brandende liefde' en 'Terug naar Oegstgeest' worden later verfilmd.

    Ook collega's van Wolkers weten zijn schrijfkunst te waarderen. Zo schreef Gerard Reve: "Terwijl ik probeer de dood te bezweren door hem te bevleien en te bezingen, probeert Wolkers hem te bezweren door hem bespottelijk te maken. Hij wordt ook wel eens de pornograaf van de dood genoemd. En dat vind ik een soort vreemde overmoed die mij niet ligt. Maar als Wolkers raak schiet is het ook verdomd mooi".

    Hoewel zijn boeken gretig aftrek genieten, vindt Wolkers dat critici zijn werk steeds slordiger bespreken. "Literaire prijzen zijn een farce in Nederland", aldus Wolkers. In 1982 weigert hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. Zeven jaar later, in 1989, bedankt hij voor de P.C. Hooftprijs. "Mijn uitgever vroeg me wel eens of ze me mochten opgeven voor de AKO-literatuurprijs. Dan zei ik: Laten ze die prijs maar in hun reet steken", zei Wolkers in 1994.

    In 1980 verhuist Jan Wolkers met zijn derde vrouw Karina van Amsterdam naar het eiland Texel en blijft daar wonen. In 1981 krijgt Karina een tweeling. Wolkers heeft nu vier zonen.

    Jan Wolkers is ook bekend geworden om zijn sculpturen en beeldhouwwerken. Vooral op Texel stak hij meer tijd in zijn kunstwerken. In onder meer Groningen, Amsterdam en Leiden zijn beeldhouwwerken en sculpturen van de kunstenaar te vinden. Zo staat in het Amsterdamse Wertheimpark het glazen Auschwitz-monument, dat een paar keer is vernield.

    Ook andere kunst van Wolkers werd niet door iedereen gewaardeerd. Zo werd in 1997 de glassculptuur 'Vrouwen in verzet' in Oegstgeest vernield. Ook het in 1998 gemaakte glaskunstwerk 'Tot hiertoe en niet verder' in Texel werd in maart 2002 aan stukken geslagen. "Die agressie komt waarschijnlijk door het materiaal. In glas zie je jezelf weerspiegeld", aldus Jan Wolkers in 2003.

    In oktober 2000 werd met een groot feest de 75-jarige verjaardag van Wolkers gevierd. Door Wolkers' literaire succes mag hij tot één van de grootste naoorlogse Nederlandse schrijvers worden gerekend. "De beschrijving van seksualiteit, onderdrukte erotiek en gulzige seks, wreedheid en tederheid - de vermenging van al die tegendelen is de kracht van Wolkers' oeuvre", stelde literair recensent Aleid Truijens.

    Hij publiceerde in 2005 Boekenweekgeschenk Zomerhitte dat in 2007 wordt verfilmd door Monique van de Ven, die in de film Turks Fruit met Rutger Houwer de hoofdrol speelde. Daarna publiceerde hij nog enkele dichtbundels en dagboeken. Ook steunde hij in 2006 de verkiezingscampagne van de Partij voor de Dieren als lijstduwer.

    "Schrijven heeft voor mij niets met erkenning te maken, ik móét het gewoon doen. Alles wat ik heb gepubliceerd, is uit noodzaak geschreven" zei Wolkers in 2002 in Trouw.

    bron
    Winterwonderland (een kerstverhaal) | Gevangen in sepia (kort verhaal)
    Forumsmileys | Het is patat!
    pi_54037344
    quote:
    Op vrijdag 19 oktober 2007 18:34 schreef Dromenvanger het volgende:
    Kan me nog herinneren hoe hij op tv in een tuin kleine beestjes aan het bewonderen was alsof hij compleet gestoord was
    Idd prachtig was dat .
    Een bijzonder mens was ie.
    pi_54037729
    Prachtig kleurrijk figuur en geweldige boeken. Bedankt.
    Jesus saves but death prevails.
    pi_54039977
    Een fantastisch kunstenaar en schrijver is heengegaan.
    Vandaag Zomerhitte uitgelezen met een raar gevoel.

    Rip..
    "Sans toi, les émotions d'aujourd'hui ne seraient que la peau morte des émotions d'autrefois.."
    pi_54042888
    quote:
    Op vrijdag 19 oktober 2007 18:33 schreef mane het volgende:
    Mooi, zo in zijn slaap. Dat past hem. Zoals hij zelf vertelde dat het hem mooi leek om te sterven als hij in zijn stoel zat met de kat op schoot en dat die kat dan na een paar uur denkt: 'het wordt koud hier' en van zijn schoot afspringt.

    Op vrijdag 16 november 2007 11:36 schreef Buschetta het volgende:
    Je bent nu officieel een crimineel
    pi_54043002
    Ik moet al de hele avond glimlachen om die vieze-oude-mannetjes-toespelingen die constant op t.v. voorbijkomen.
    I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
      zaterdag 20 oktober 2007 @ 01:06:30 #35
    84252 Verdwaalde_99
    Definitief uitgelogged.
    pi_54045311
    quote:
    Op vrijdag 19 oktober 2007 19:12 schreef Falcon4ever het volgende:

    [..]

    Idd prachtig was dat .
    Een bijzonder mens was ie.
    Moge hij rustig slapen tot in de eeuwigheid der eeuwigheid

    Dood gaan in de slaap lijkt me dan iets waarbij je sowieso slaapt in de slaap zodat je rust in rust waardoor je lekker kunt pitten

    Jantje bedankt
    Sinds 2007 anti depressiva vrij,
    In 2008 gezonder enigsins rustiger blij.
    Gekte en waanzin voorbij.
    Eindelijk tijd voor de normalere realiteit.
      zaterdag 20 oktober 2007 @ 02:02:34 #36
    6845 Ringo
    als een rollende steen
    pi_54046300
    Een lichte herfstdag
    de kop naakt op bed, uitzicht
    op het helle blauw
    He's simple, he's dumb, he's the pilot.
      maandag 22 oktober 2007 @ 11:12:22 #37
    17205 Profesor
    I have a dream!
    pi_54085774
    Volkskrant vs Telegraaf
    quote:
    Texel is zijn ambassadeur kwijt
    Reportage Van onze verslaggever Rob Gollin www.volkskrant.nl

    DEN BURG - Een boekhandel past de etalage aan, maar verder rouwt Texel vooral in stilte om de dood van ereburger Wolkers.


    Aan de burgemeester, Joke Geldorp, legde hij uit dat het licht boven de Waddenzee anders is dan dat boven de Noordzee; kwestie van afwijkend zoutgehalte. Schrijver/dichter Theun de Winter, toch opgegroeid op het eiland, nam hij op sleeptouw door De Muy, en toonde hem duivelsoor, en verdomd, het blad voelde aan als een oor. De Winter had het nog nooit gezien, hij was tot dan meer van ‘het totaalbeeld’.

    ‘Jan Wolkers’, zegt Harry de Graaf, van 1962 tot 2002 eilandsverslaggever van de Texelse Courant, ‘heeft de Texelaars geleerd naar hun eigen natuur te kijken’. De Winter: ‘Jan zag alles. Álles.’

    Dit is het eerste volle etmaal van het eiland zonder zijn ‘onbezoldigd ambassadeur’ (de omschrijving is van Geldorp), die woensdagmiddag op de Nieuwe Ooster in Amsterdam zal worden gecremeerd. Texel trok al sinds Wolkers als 8-jarige de landschappen zag in de Verkade-albums van onderwijzer/natuurbeschermer Jac. P. Thijsse. Hij wilde er toen al met een vriend naar toe op de fiets, maar vlak buiten Oegstgeest waren ze teruggekeerd want de koeken waren op.

    Bij de in herfstblad verscholen villa Pomona, waar de schrijver/dichter/beeldhouwer in zijn atelier ligt opgebaard, is het stil. ‘Het is niet de stijl van de Texelaar zich in zulke omstandigheden te mengen’, weet De Graaf. Burgemeester Geldorp: ‘Zaterdag is altijd een drukke dag voor de Texelaar. Geloof me, ze leven mee.’ Wolkers zelf, in 2000 in de Texelse Courant: ‘Texelaars zijn heel prettig. Ze bemoeien zich niet met je.’

    In Den Burg zelf tiereliert dan ook gewoon een draaiorgel, op de markt geurt het ouderwets naar frituur, in een vijver staat onaangedaan de metershoge in glas en staal opgetrokken gestileerde bloem waarmee Wolkers een ode aan Jac. P. Thijsse bracht. Voor de volledigheid: een ander monument van hem – glazen platen op de Waddendijk die de strijd tegen het water symboliseerden – sneuvelde wel, in september 2002 al, toen vandalen het aan diggelen sloegen. Alleen een plaquette herinnert nog aan Tot hiertoe en niet verder. ‘Dit soort cultuur’, zegt De Winter, ‘daar hebben ze het op Texel vaak wat moeilijk mee.’

    Bij boekhandel Het Open Boek is deze dag wel het ritme gebroken. Daar zijn de etalage, toonbanken en schappen gevuld met grepen uit het oeuvre. Een gestage stroom klanten trekt langs. Eigenaar Theo Timmer: ‘Ik heb het idee dat veel lezers nog iets van hem vast willen houden.’ Ze kenden elkaar al sinds de jaren zeventig, toen Jan en Karina nog met regelmaat in vakantiehuisje de Krukel verbleven, en de schrijver geregeld in de boekhandel verscheen.

    Er volgden signeersessies en speciale uitgaven. Timmer: ‘In het begin vonden sommige Texelaars hem een rare pias. Hij schreef op wat velen hier niet eens durfden te denken. Totdat ze ontdekten hoe aardig Jan was. Al gauw was er waardering dat zo’n man hun eiland had uitgekozen.’

    Hij mag het dan zelf wel hebben ontkend, Wolkers was volgens Timmer wel degelijk Texelaar. ‘Hij dompelde zich weliswaar niet onder in de gemeenschap, maar als je zo hebt gehouden van het licht hier, het landschap, het gedierte, en je ziet dat allemaal terug in zijn werk, dan ben je er toch bij gaan horen.’

    Vaste ankerplaats was het restaurant Het Vierspan, waar hij steevast zijn verjaardag vierde. Zijn favoriete eten: kreeft met mayonaise, ribstuk van Texels lam en – eigenaar Eric Pekel geeft het wat besmuikt toe – ganzenlever, ‘in weerwil ja, van zijn lijstduwerschap voor de Partij van de Dieren’.

    ‘Voor kerst gingen we inkopen doen bij Amsterdam, en altijd kocht hij zwarte wintertruffel en ganzenlever, en dan gaf hij de helft aan ons.’ Nog een pleisterplek: In den Grooten Slock. Daar zat Wolkers tot voor enkele jaren geregeld in een hoek van de serre achter een Hoegaarden van de tap als Karina in het dorp boodschappen deed.

    Vandaag zijn oud-journalist De Graaf en vriend De Winter langs gekomen. Tot eind vorige week vormden De Graaf en Wolkers met de astronoom Kees de Jager het voltallige Texelse college van ereburgers – de burgemeester had, met de veelvuldige prijsweigeringen in het achterhoofd, opgelucht adem gehaald toen hij bijna twee jaar geleden de benoeming aanvaardde. De Winter kent Wolkers al van zijn tijd in Amsterdam. In een eerste briefwisseling had hem de laatste zin zo getroffen, waarmee Wolkers het eilandgevoel in het hart had geraakt: ‘zijn de lepelaars al weer terug op Texel?’

    Die van de vaste wal, weet De Graaf, hebben steevast drie vragen over het eiland: zeg je Teksel of Tessel (‘het is Teksel’), is er ’s winters wel wat te doen (‘dat is het geval’) en kom je Jan Wolkers wel eens tegen (‘ja’). Het waren dan ook vooral toeristen die elkaar aanstootten als ze de schrijver zagen, de eilanders volstonden met ‘Ha, Jan’. Hij gaf soms een lezing, hij stond kunstwerken af voor liefdadige doelen; het was voor alle partijen bevredigende betrokkenheid en gepaste afstand.

    Eén keer heeft hij zich op verzoek van De Graaf als ereburger gemengd in de plannen voor herinrichting van het centrum. Maar hun idee van een binnenring werd, moppert de verslaggever, vorig jaar door de middenstand zo van tafel geveegd. Zo is de Texelaar ook weer: zelfs een ereburger heeft het niet zo maar voor het zeggen, ook al heeft hij hier het duivelsoor ontdekt en een verklaring voor verschillende weerkaatsingen van het licht op de omliggende zee.
    En walgelijk stukje voorpagina van de Telegraaf, waarbij klein stukje van bovenstaande uitgelicht is (lijk & PvdD natrappen):
    quote:
    Dierenvriend Wokers at ganzenlever
    www.telegraaf.nl
    AMSTERDAM - Kreeft met mayonaise, ribsteak en ganzenlever waren de favoriete gerechten van schrijver en prominent lid van de Partij voor de Dieren Jan Wolkers.

    De eigenaar van restaurant Vierspan in Texel zegt dat tegen de Volkskrant. De overleden schrijver vierde steevast zijn verjaardag in het restaurant. 'Eigenaar Eric Pekel geeft het wat mesmuikt toe - ganzenlever, 'in weerwil ja, van zijn lijstduwerschap voor de Partij voor de Dieren', aldus de Volkskrant.
    De Partij strijdt al tijden voor een verbod op ganzenlever.'Foie gras is afkomstig van gedwangvoederde ganzen met leververvetting. De productie van foie gras is in Nederland verboden vanwege de barbaarse productiewijze met het oog op dierenwelzijn', aldus de partij
    Telegraaf
    [url=http://forum.fok.nl/showtopic.php/297546] ~Profesor geeft spreekuur~ [/url] Professor zou wel een vrij trieste and pretentieuze nick zijn voor iemand die zoveel semi-doordachte nonsens post.
    pi_54086173
    quote:
    Op maandag 22 oktober 2007 11:12 schreef Profesor het volgende:
    Volkskrant vs Telegraaf
    [..]

    En walgelijk stukje voorpagina van de Telegraaf, waarbij klein stukje van bovenstaande uitgelicht is (lijk & PvdD natrappen):
    [..]

    Telegraaf
    Niet echt het beeld wat je wil oproepen als iemand net dood is, maar in feite moet alles bespreekbaar zijn. Dat is nu net waar Wolkers voor stond. Iedereen maakt fouten en ik zal Jan Wolkers echt niet minder waarderen omdat hij van ganzenlever hield.

    Ik geef het eigenlijk niet graag toe, want het blijft natuurlijk de Telegraaf, maar ook deze krant heeft een aantal artikelen gepubliceerd die meer een totaalbeeld geven van de schrijver.
    Door bovenstaande artikelen naast elkaar te plaatsen, vergelijk je appels met peren.

    [ Bericht 0% gewijzigd door Serendips op 22-10-2007 11:54:31 ]
    I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
      Moderator maandag 22 oktober 2007 @ 11:47:37 #39
    42184 crew  DaMart
    pi_54086349
    Van nu.nl:
    quote:
    Uitvaart Jan Wolkers voor iedereen toegankelijk
    Uitgegeven: 22 oktober 2007 11:27
    Laatst gewijzigd: 22 oktober 2007 11:41

    AMSTERDAM - De crematieplechtigheid van de vrijdag overleden schrijver en kunstenaar Jan Wolkers is openbaar. Dat liet uitgeverij De Bezige Bij maandag weten.

    De uitvaartdienst is woensdag op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam en begint om 15.30 uur. Sinds 2005 staat op de begraafplaats van de Nieuwe Ooster een beeld van Wolkers. Het is een monument ter nagedachtenis van de schrijver Theo Thijssen.
    Winterwonderland (een kerstverhaal) | Gevangen in sepia (kort verhaal)
    Forumsmileys | Het is patat!
    pi_54128268
    quote:
    ,,Zo is het genoeg''. Dat waren de laatste woorden van de vrijdag overleden schrijver en beeldhouwer Jan Wolkers nadat hij midden in de nacht wat granaatappelsap had gedronken en twee boterhammen met bessengelei had gegeten. Hij lachte nog even naar zijn vrouw.
    The real is always way ahead of what we can imagine.
      woensdag 24 oktober 2007 @ 15:53:30 #41
    17205 Profesor
    I have a dream!
    pi_54136663
    quote:
    Uitvaartbijeenkomst Jan Wolkers begonnen
    www.volkskrant.nl

    Amsterdam - In de aula van De Nieuwe Ooster in de Watergraafsmeer is de uitvaartbijeenkomst van Jan Wolkers begonnen. De plechtigheid is toegankelijk voor publiek en wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie.
    Karina Wolkers, de weduwe van de schrijver, zal aan het einde van de bijeenkomst spreken. Ook vriend en historicus Maarten van Rossum, uitgever Robbert Ammerlaan en hoofdredacteur Pieter Broertjes van de Volkskrant voeren het woord. Zoon Tom Wolkers verzorgt een muzikaal optreden.

    Schrijver en vriend Remco Campert heeft op verzoek van Wolkers’ weduwe Karina een gedicht geschreven, dat hij tijdens de uitvaartplechtigheid zal voordragen.

    afbeelding Gedicht Remco Campert
    [url=http://forum.fok.nl/showtopic.php/297546] ~Profesor geeft spreekuur~ [/url] Professor zou wel een vrij trieste and pretentieuze nick zijn voor iemand die zoveel semi-doordachte nonsens post.
      woensdag 24 oktober 2007 @ 23:23:04 #42
    105888 renzell
    Ik wil alleen maar zwemmen.
    pi_54148036
    Echt heel erg vind ik het!


    Wat kon deze man prachtig brutaal en beeldend schrijven!!! Schilderen met woorden deed Jan Wolkers. Niet voor niets een beeldend kunstenaar. De plasticiteit van zijn beschrijvingen is treffender dan ik elders in de Nederlandse literatuur tegen ben gekomen. Hij was een man bovendien, met een zeer krachtige en boeiende persoonlijkheid. Een natuurkenner en liefhebber bij uitstek, een kunstenaar in hart en nieren, zijn hele wezen. Een mooi iemand, vind ik! Heel erg, dit gemis voor de Nederlandse kunst. Bedankt Jan!

    [ Bericht 4% gewijzigd door renzell op 24-10-2007 23:32:08 ]
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')