Al mijn recepten zijn trouwens geschikt voor kook-n00bs
Zijn ook allemaal voor 2 personen (behalve de bouillabaisse), al zijn wij nogal grote eters.
Maar ik zat net weer wat in m'n AH-kookschrift te plaatsen, dat misschien ook wel in het Fok!-kookboek kan. Muck, kies er maar een paar uit
Aspergesalade met zalmWitte asperges (kort) gekookt en in stukken
Gerookte zalm in repen
Kropsla in repen
1 el Kappertjes
Sap van halve sinasappel
2 el extra vierge olijfolie
1 el thousand island dressing
1 el zuur van kappertjes
Zout en peper
Meng ingrediënten voor de dressing. Doe alles in grote schaal en schep om met dressing.
Aubergineovenschotel (budgetgerecht)Aubergine in blokjes
400 gr mager rundergehakt
1 uitje gesnipperd
2 tenen knoflook
enkele el olijfolie
2 el vleeskruiden
1 el oregano
1 el ketjap (of Maggi)
1 pakje (2 zakjes) aardappelpuree voor ovenschotel
enkele el Griekse yoghurt
Fruit aubergine, uitje en knoflook in wat olijfolie. Gehakt erbij, totdat deze gaar is. Voeg kruiden toe en laat even doorpruttelen.
Bereid de aardappelpuree volgens de verpakking en meng er 2 el olijfolie en wat zout door. Kan natuurlijk ook met verse aardappelpuree.
Verdeel puree op het gehaktmengsel in de schaal en strijk er tenslotte wat yoghurt overheen voor een knapperig korstje.
45 minuten op 200 graden in de oven.
Gebaseerd op:
http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?collection=algemeen&rq=aubergine+gehakt+aardappelpuree&id=401272
Pasta gorgonzola met winterpostelein (budget gerecht)Spekjes
Spaghetti
Gorgonzola
Finesse voor koken
Winterpostelein
Bak de spekjes kort op hoog vuur en voeg de room toe. Smelt in de saus de gorgonzola. Bereidt ondertussen de spaghetti volgens de verpakking en schep deze door de saus.
Schep op het bord net voor het serveren de winterpostelein erdoor voor een frisse bite.
Basis pastasaus (budget gerecht)1 pakje gezeefde tomaten
500 gr rundergehakt
2 tenen knoflook
3 stengels bleekselderij in kleine blokjes
2 el olijfolie
1 el oregano
zout en peper
Fruit de knoflook en bleekselderij 2 minuten in de olie. Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg de gezeefde tomaten toe en laat op laag vuur 30-45 minuten pruttelen.
Voeg zout (veel!), peper (veel!) en oregano naar smaak toe.
Lekker met meergranenpasta of in lasagne. Na bewaren nog lekkerder.
Salade met kippenlevertjes300 gr kippenlevertjes
100 gr runderrookvlees
2 el balsamicoazijn
2 el olijfolie
1 zak eikenbladsla
cocktailprikkertjes
Snijdt de witte stukjes van de kippenlevertjes, maal er verse peper over en wikkel ze in een plakje rookvlees. Steek deze vast met een prikkertje. Verwarm de olie in de pan en bak de rolletjes op hoog vuur totdat de buitenkant knapperig is. Haal de prikkertjes eruit en verdeel over de sla op de borden, Sprenkel balsamico erover.
Serveren met stokbrood.
Gebaseerd op:
http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?collection=algemeen&rq=kippenlevertjes&id=363234Pastasalade met geitenkaas en spekjes100 gr gemengde sla
60 gr zachte geitenkaas (chevre naturel) verbrokkeld
spekjes
farfalle of tagliatelle
Dressing:
2 el balsamicoazijn
1 el vloeibare honing
1 el extra vierge olijfolie
Bak de spekjes uit en bereidt de pasta volgens de verpakking. Meng de ingrediënten voor de dressing en meng alles.
Oosterse tilapia met paksoi2 flinke filets tilapia in blokjes
3 cm gember, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 rode peper, fijngesneden zonder zaadjes
sap en geraspte schil van limoen
1 paksoi, in repen
3 el japanse sojasaus
2 el wokolie
Verhit de olie en bak de gember, knoflook, rode peper en citroenschil heel even tot het gaat geuren. Schep dan de blokjes tilapia erdoor en roerbak ze op een hoge stand in circa 3 minuten lichtbruin. Haal voorzichtig de tilapia uit de pan, zonder dat de vis uiteenvalt.
Wok de paksoi 2 à 3 minuten. Voeg de sojasaus en het citroensap toe, schep voorzichtig de tilapia erdoorheen en warm het gerecht nog circa 2 minuten zachtjes door.
Serveren met plakkerige rijst.
Bouillabaisse1 kleine knolvenkel in blokjes
400 gr vis: koolvis en zalm (diepvries)
250 gr gemengde zeevruchten
1 pakje gezeefde tomaten
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 pot visfond
3 el olijfolie
2 el kurkuma
Bewaar het groen van de knolvenkel. Fruit de venkel zelf in de olijfolie samen met de knoflook. Voeg de gezeefde tomaten, kurkuma en de vis toe, laat 3 uur op laag vuur pruttelen. Voeg de zeevruchten en het venkelgroen toe en laat nog 5 minuten doorwarmen.
Eet als soep met stokbrood of zeef de bouillabaisse om ‘m als stoofschotel met krieltjes te eten.
Linzen met worteltjes en sjalotjes1 blik linzen
2 sjalotjes, gesnipperd
2 winterpenen, in kleine blokjes
4 el vloeibare margarine
Fruit ui en peen in wat vloeibare margarine en voeg de linzen met het vocht uit het blik toe. Laat op laag vuur ruim een kwartier stoven en roer de rest van de margarine erdoor.
Breng op smaak met (veel) zout en peper.
Ontzettend lekker met een lamskoteletje.
Koolviscurry (budgetgerecht)400 gr koolvis, ontdooid en in blokjes
4 el gele currypasta (Pataks)
1 pakje kokosmelk
1 stronk bloemkool of brocolli in roosjes
2 el wokolie
Fruit de currypasta in de wokolie. Bak eerst de groente en dan de de koolvis op hoog vuur aan en voeg de kokosmelk toe. Laat op laag vuur zo’n 15 minuten pruttelen of totdat de saus een beetje ingekookt is.
Serveren met plakkerige witte rijst.
Gebaseerd op:
http://www.ah.nl/recepten/recipe.jsp?view=simple&rq=koolviscurry&id=443496