abonnement Unibet Coolblue
pi_52512568
De doseerder kan je bij de meeste molen afstellen met de pen die je midden in de doseerder ziet zitten. Met de klok meedraaien is minder per klik tegen de klok in is meer per klik.
pi_52512682
Voordeel van de Gene roaster is dat hij 300 gram in een keer kan branden en de Iroast 150 gram. Tevens schijnt hij stiller te zijn en het is een trommelrooster (voor wat dat waard is). Ik vind het prijsonderscheid te groot omdat de Iroast zeker geen slechte brander is voor zijn geld en om er dan nog een keer 180 bij te leggen is wel heel veel geld.
pi_52513668
een doser lijkt dikke overkill in een thuissituatie, maar er zijn voordelen:

- een doser helpt clumping voorkomen terwijl een doserless grinder juist clumping bevordert.
- een doser is veel makkelijker schoon te maken dan een doserless

Daarnaast moet je in beide gevallen exact zoveel malen als je wilt hebben. Mijn routine is om in de mond van de grinder precies zoveel bonen te doen als ik nodig heb voor m'n kopje (15gr voor een double) en die allemaal op te grinden. Ik gebruik dus niet de hopper en ook niet de functie van de doser om een specifiek x aantal gram te doseren, ik haal gewoon net zo vaak de hendel over tot de doser helemaal leeg is.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52513750
Marmhz ik vind het inderdaad ook nogal een prijsverschil. Als er echt flinke voordelen zijn (ook in duurzaamheid en profielen enzo) wil ik het wel neerleggen als dat betekent dat ik daarna geen andere brander meer hoef te kopen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52522612
Als je een btje rond aan het kijken bent op verschillende fora dan komt de Gene er wel als een van de populairste branders uit samen met de Iroast. Nadeel van bijvoorbeeld de Alpenrost en de Hottop is dat je het brandproces niet kan volgen omdat je niet in de trommel kan kijken.
Voor wie nog meer wil vergelijken; op sweetmarias.com staat bij alle branders een goede beschrijving met voor en nadelen zodat je je keuze meer kan afwegen.
pi_52522673
Ik was afgelopen vrijdag nog bij ongebrand voor wat bonen en ik kreeg een korte demo van die Gene roaster. Ja, 't is een mooi apparaat, afvalkapje voor de vliesjes, digitale temperatuurmeting en -klok, je kunt tijdens het branden de temperatuur en tijd e.d. instellen, erg flexibel allemaal.
Als je elke week 300 gr. bonen brand, dan is het zeker het overwegen waard. Ik heb een oude precision roaster waar je per keer maar zo'n 80 a 100 gr. in kunt branden en dat is voor de hoeveelheid die ik verbruik meer dan zat, dus zo'n gene roaster zou voor mij totale overkill zijn.
pi_52522906
quote:
Op zondag 19 augustus 2007 20:17 schreef Fixers het volgende:
Ik vind die doseer unit toch al een onding. Ik heb 'm ook ingebruik, maar de hoeveelheid koffie is zodanig weinig dat ik met één keer klikken de koffie nieteens kan aanstampen omdat de stamper het metaal van het filterbakje raakt. Ik heb de handleiding erbijgepakt maar kan niks vinden over afstellen van de hoeveelheid koffie per klik. En er staat echt één keer trekken voor één kopje, twee keer trekken voor twee kopjes. ZIjn er rocky gebruikers hier die meer weten over het afstellen van die doser?
Het eerste wat ik bij m'n rocky heb gedaan is het metalen dekplaatje van de doser eruit schroeven, want één keer trekken vind ik net iets te weinig en twee keer is teveel.
Daarna heb ik de tape mod uitgevoerd zoals op http://coffeesnobs.com.au/YaBB.pl?num=1108031671 , dat is eigenlijk ook een must.
pi_52533259
Mirugai wat voor bonen haal je meestal bij Ongebrand? Heb je bepaalde favorieten of wissel je steeds? Ik brand sinds ongeveer een half jaartje en ben nog zoekende naar wat ik allemaal lekker vind.
Tot nu toe vind ik Cuba Lavado, de Boliviaanse boon van Ongebrand en die uit Panama wel lekker. Ik houd niet zo van veel ''acidity'' in de koffie hoewel sommige mensen dat juist erg aantrekkelijk vinden. Mijn samken zijn meer richting nootachtig/chocolade.
pi_52533900
Wat is volgens jou een goede chocoladeboon, die cuba lavado? Ik heb gisteravond ook weer een bestelling geplaatst, twee kilo brazil cerrado, 1 kilo yrgacheffe (wordt veel geprezen op home-barista), 1kilo monsooned malabar (het kruidige sprak me aan) en een kilo harrar. Ik wilde eigenlijk een blend van brazil als basis, het kruidige van de malabar en wat chocola-achtigs gaan proberen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52534211
Die Cuba is heel lekker als single. Hij heeft echt een cacao/pure chocolade nasmaak en geeft megaveel crema en is zeer evenwichtig mooi te branden.
Yrgacheffe moet je niet te donker branden na de eerste krak is ie al goed. Hele aparte boon met veel fruitsmaken, citrus/vanille maar te donker gebrand dan is ie weg en dat is jammer. Bolivia vind ik mits wat donkerder ook wel wat chocolade-achtigs hebben. Brand je deze kort dan is ie behoorlijk zurig.
pi_52541345
Mensen,

Ik kan een in goede staat verkerende Rancilio Silvia kopen uit het jaar 2000 voor 250 euro.
Is dit te duur?
pi_52542893
Silvia's van voor 2001 zijn voor zover ik weet wat zwakker op de boiler dan die na 2001. Wat betekent dat je eerder kans op lekkage hebt. Nieuw zijn ze 440 euro bij koffiewarenhuis dus 250 voor een bijna 8 jaar oude vind ik redelijk aan de prijs nog ja. Ze zijn echter populair en dat drijft de prijzen wat op. It's up to you ;-) Kijk 'm goed na zou ik zeggen en vraag naar de onderhoudshistorie.
pi_52543306
quote:
Op maandag 20 augustus 2007 17:16 schreef marmhz het volgende:
Mirugai wat voor bonen haal je meestal bij Ongebrand? Heb je bepaalde favorieten of wissel je steeds? Ik brand sinds ongeveer een half jaartje en ben nog zoekende naar wat ik allemaal lekker vind.
Tot nu toe vind ik Cuba Lavado, de Boliviaanse boon van Ongebrand en die uit Panama wel lekker. Ik houd niet zo van veel ''acidity'' in de koffie hoewel sommige mensen dat juist erg aantrekkelijk vinden. Mijn samken zijn meer richting nootachtig/chocolade.
Meestal haal ik Costa rica SHB, gewoon een lekkere koffieboon. Niet te zwaar, daar houd ik wel van. En chocolade achtig, dat vind ik ook erg lekker. Die cuba lavado zal ik onthouden, dat klinkt goed!
Welke soorten heb jij uitgeprobeerd? Ik heb een aantal Colombiaanse soorten geprobeerd en die vond ik wat minder. Net als de Sulawesi Kalossi, daar was ik erg benieuwd naar, omdat m'n moeder uit Sulawesi komt, maar die vond ik erg sterk, te intens voor mijn smaakpupillen.

Heeft iemand al 'ns de kopi luwak uitgeprobeerd, trouwens?
pi_52545460
weleens een kopje van een blend gehad met kopi luwak, niet te drinken. net als jamaica blue mountain (als SO) trouwens, vond ik ook niets aan... gelukkig beide niet zelf voor hoeven dokken
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52553671
Ik heb weleens een kopje kopi luwak gedronken, ik vond het ook niks bijzonders eigenlijk. Nou ben ik niet echt de mega-kenner, maar veel beter dan de standaard illy-bak vond ik het niet echt.....

Ik heb ook weleens Jamaica High mountain gedronken (is dit hetzelfde als blue mountain?) en die vond ik wel ERG lekker, maar die kwam ook uit een duur apparaat, gezet door een liefhebber.

@ Lassekjus, veel te duur, voor zo'n oude silvia zou ik zelf niet meer dan 200 betalen. Je moet hem nog ergens op gaan halen (reken daar ook nog 20 euro voor, qua tijd/brandstof etc) en je zit op 270. Voor 400 euro heb je een nieuwe met garantie incl. verzenden bij:
http://shop.lagondola.it/manufacturers.php?mid=14&nav=

Ik wacht overigens nog even met de aanschaf van mijn apparaat, de komende weken heb ik het mega-druk, zodat er of heel weinig van het experimenteren komt, of heel weinig van mijn werk. Beide opties zijn niet echt optimaal :-D
pi_52554065
quote:
Op dinsdag 21 augustus 2007 11:08 schreef Mark_V het volgende:
@ Lassekjus, veel te duur, voor zo'n oude silvia zou ik zelf niet meer dan 200 betalen. Je moet hem nog ergens op gaan halen (reken daar ook nog 20 euro voor, qua tijd/brandstof etc) en je zit op 270. Voor 400 euro heb je een nieuwe met garantie incl. verzenden bij:
http://shop.lagondola.it/manufacturers.php?mid=14&nav=
Nee maar, kijk ik even bij die shop, is de Rancilio Rocky gewoon best goedkoop daar! Die moest ik maar eens gaan bestellen. ¤220,83 voor de doserless rocky inclusief verzenden. Das toch geen geld?
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_52554133
quote:
Op dinsdag 21 augustus 2007 11:22 schreef reclamedoos het volgende:

[..]

Nee maar, kijk ik even bij die shop, is de Rancilio Rocky gewoon best goedkoop daar! Die moest ik maar eens gaan bestellen. ¤220,83 voor de doserless rocky inclusief verzenden. Das toch geen geld?
Jep, en 660 euro voor de combo van silvia+rocky+inox base (die los ook 130 euro is) kost je 650 euro ofzo, geen geld allemaal.....

Om nog even mijn eerdere post te herhalen: GOEDKOPE RANCILIO ZOOI:
400 euro voor een silvia
220 euro voor een doserloze rocky
660 euro voor een silvia, doserrocky en rvs base
690 euro voor een lucy.

Ik heb nog geen adder gevonden, of zouden die prijzen ex btw zijn?
pi_52554939
Ik vind dit topic nu pas

Wij hebben sinds kort deze



Hier gekocht: http://www.hetkoffiecultuurcentrum.nl/
Ik heb een blauw snoepje en ik heb een roze snoepje
pi_52555559
Mooi apparaat hoor hee! Wat voor maler heb je en wat voor koffie gebruik je?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52555980
De maler die we hebben bleek voor deze machine prut, dus nu kopen we de koffie bij het koffiecultuurcentrum. Fijnste maling en die bewaren we in de vriezer
Om nu gelijk ook een berg geld voor een koffiemolen uit te geven ging ons even te ver. Misschien komt die nog. Ooit.

Ik moet het topic trouwens nog even op mijn gemak doorlezen. Vanavond ofzo.
Ik heb een blauw snoepje en ik heb een roze snoepje
pi_52556129
Echt een beauty die ECM. Bevalt ie goed
Ik heb tot nu toe geprobeerd:
- Ethiopie: Sidamo, yrgacheffe (allebei lekker al hebben ze ook een zuurtje maar dat is goed te doen)
- Indonesie: Kalossi (zware kruidige koffie)
-Brazilie: Cerrado (ok maar niet bijzonder) zit vaak in een blend
- Kenya aa top (vond ik niet lekker, erg zuur/bitter)
- Bolivia: lekker mits wat donkerder heeft hij wat caramel chocolade
- Costa Rica tarrazu: frisse koffie maar ook behoorlijk zuur
- Cuba: al over gehad.
-Peru; die is redelijk complex van smaak, kan me niet alles herinneren, wel dat ie aangenaam was.
pi_52556207
Hoi Snoopy,

Op gegeven moment kom je er niet meer omheen om een goede maler te kopen. Dat ga je nog wel merken verwacht ik zo. Wellicht is de optie in de post hierboven iets over die Rancilio Rocky voor 220. Dat is al een hele goede molen voor relatief weinig. Kijk maar eens wat in Nederland zo'n molen kost.
pi_52556407
quote:
Op dinsdag 21 augustus 2007 12:23 schreef snoopy het volgende:
Ooit.
Ik kan me voorstellen dat jullie er zo over denken. Toch geloof ik (en velen met mij) dat de maler belangrijker is dan het espresso-apparaat. Boven een bepaald bedrag wordt de espresso uit een apparaat niet beter, hij wordt alleen makkelijker te zetten. Gemalen koffie blijft niet lang écht vers, dat is een kwestie van minuten. Ik zal vanavond proberen wat filmpjes te schieten om het verschil duidelijk te maken. (dan zet ik twee kopjes, eentje van koffie die net gemalen is en eentje van koffie die ik een paar uur heb laten staan na het malen.

De bottom-line is dat je nu lekkere espresso uit je apparaat kunt halen, maar dat je op een gegeven moment gewend raakt aan die kwaliteit, meer wilt en dan is een goede kwaliteit maler echt het eerste waar je naar moet kijken.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52556704
Oh dat geloof ik graag. En ik zal de tip van de maler zeker in mijn achterhoofd houden. Maar we hebben voor dit apparaat al veel meer geld uitgegeven dan we van plan waren.
Hij bevalt uitstekend en de koffie is zalig. Er komt een fantastische cremelaag op en die hadden we al lang niet meer gezien.
Hiervoor hadden we een Innova, maar dat bleek toch wel een heel brak ding. En nu zijn we erg gelukig met deze.
Ik heb een blauw snoepje en ik heb een roze snoepje
pi_52571971
Okee, heb de filmpjes geschoten. Een ding dat ik belangrijk vond was om voor beide filmpjes maar één poging te doen, anders kon ik net zo lang de verse extractie doen tot daar een perfecte uit kwam en was het verschil groter geweest. Het zijn dus beide zeker geen perfecte extracties. Pas op je hoofd zo rond 16 seconden bij filmpje één Beide blonderen te vroeg, dit is voornamelijk te wijten aan dat de koffie te vers is.

Details: 15 gram dose, koffie zondagochtend gebrand.

Versgemalen
2 uur na maling

Wat ik er uithaal is dat in filmpje twee de straal eerder opstart, een donut vertoont en eerder blondeert. Daar tegenover staat dat het eerste filmpje een haak vertoont en een paar squirters had. Wat smaak betreft smaakte de eerste fris en de tweede wat plat. De smaak van de eerste was dus wat beter en het mondgevoel was wat romiger. Dit komt overeen met de eerdere blonding van de tweede.

P.S.: Normaal drink ik m'n kopje wat meer ristretto maar een espresso is makkelijker diagnosticeren.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')