abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 12 augustus 2007 @ 19:59:14 #1
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_52310982
Het grote Baristatopic deel 3!

vorige delen:
Het Grote Barista Topic Deel II
Het Grote Barista topic

Barista?
De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je bij de barista zijn. Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

Voor wie is dit topic?
Dit topic is voor de professionele barista, de thuisbarista of de koffieliefhebber. Senseo en oploskoffie is hier taboe. Praat hier mee over espresso, cappuccino, malen en branden en deel vooral je resultaten!

Plaatjes!
Kees van der Westen machines:


Latte Art:


Bonen:


Espresso (uit een bodemloze filterdrager):


Mazzer Mini molen:


Links
Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship - Het NK barista
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Too Much Coffee - Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander

[ Bericht 1% gewijzigd door faberic op 13-08-2007 19:14:52 ]
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zondag 12 augustus 2007 @ 20:30:17 #2
145090 HenkBenzinetank
Toegevoegde waarde
pi_52311722
tvp
pi_52319923
Hoewel ik alweer jaren uit de koffiebiz ben, blijft het een fascinerend iets..... Gaat er nog iemand meedoen aan de baristakampioenschappen?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_52327002
Hee faberic, heb donderdag gebrand en met meer succes dan de laatste keer... 300gr @ 11:30 resulteerde in full city roast. Gisteravond een prachtige pull, helaas geen camera bij de hand maar zal vanavond een kopje zetten en proberen fatsoenlijke foto's te maken.

Ik wil wanneer ik geld heb ook de iRoast2 gaan kopen. Het apparaat dat ik nu heb moet ik een keer teruggeven en het bevalt me toch niet heel erg. Voornamelijk dattie alleen maar voorgeprogrammeerde profielen heeft en er bij elk profiel eerder mee ophoudt dan ik wil. Daarnaast heeft de trommel dermate grote mazen dat kleine bonensoorten er bij bosjes doorheen vallen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52339675
Ik schreef al eerder dat die dieckmann op duitse fora niet veel aanhang krijgt. Ik ben zelf heel tevreden over de Iroast 2. Het enige wat ik minder vind is dat de afwerking een btje gammel is maar dat doet niets af aan het resultaat dat is gewoon goed. Bovendien is hij in vergelijk met de Gene roaster of de Alpenrost nog wel redelijk betaalbaar.
Ik had vorige week zure Boliviaanse koffie (van Ongebrand) en dat bleek echt aan de brandtijd te liggen, die was gewoon te kort. Ik hem nu weer gebrand en dan echt een btje tegen olieachtig aan en nu smaakt ie prima.
pi_52342099
Ik heb nu een tijdje lopen klooien met mn Rancilio Silvia, en denk dat het nu tijd is geworden om een bonenmaler aan te schaffen (ik weet het, die had ik gelijk moeten kopen).
Ik hoor veel de Mazzer mini voorbij komen, maar die is me eigenlijk net iets te prijzig voor nu. Die koop ik in een later stadium misschien nog wel een keer. Wat zijn andere malers die een goede kwaliteit bieden? Er hoeft geen doser op te zitten van mij, want ik drink alleen koffie hier thuis en dan is zo'n voorraad niet echt nodig.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_52344172
Je zou een Demoka M 203 kunnen overwegen dat is een prima beginnersmolen zonder doseerder. In Nederland het goedkoopste v.z.v. ik weet bij koffiecentrale http://www.koffiecentrale.nl/nl/shop/koffiemolen.cfm
Bestel je er een via een shop Ebay.de in Duitsland dan heb je 'm voor 160 nieuw.
Nieuw is de rancilio rocky is ook tegen de 300 euro dus best veel die kan je tweedehands overwegen. Kijk eens op marktplaats naar molens. Als je veel ruimte hebt kan je ook voor onder de 100 euro een tweedehands horecamolen kopen. Die zijn meestal ontzettend goed alleen ook HEEL groot.
pi_52353756
Ik zou nog wat pics van de laatste keer branden/brouwen plaatsen. De pull is een beetje witjes hier, foto is iets te laat genomen (omdat het helaas lang duurde voordat twee cones zich eindelijk tot één samenvoegden) maar het resultaat was desondanks erg smakelijk.

"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52353853
Als je een doserless molen koopt dan heb je wel erg het probleem van 'clumping' dwz dat zich brokjes koffie vormen. Deze moet je los zien te krijgen met bijvoorbeeld de WDT. Ik gebruik zelf ook elke keer de WDT als ik espresso ga zetten (als ik cappuccinos maak boeit het me veel minder). Zeker onze lieve Silvia is heel onvergeeflijk wat slechte distributie betreft.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52384446
Ik heb de afgelopen dagen goed alle sites doorgenomen en ik geloof dat ik er wel uit ben. Het wordt sowieso een Rancilio Silvia als basis, en dan ws een Rocky als maler. Iets duurder dan mijn oorspronkelijke budget, maar dit schijnt toch wel voldoende te zijn voor een vrijwel perfecte bak koffie. Na wat zoeken op internet, vond ik deze zaak als goedkoopste:
http://shop.lagondola.it/manufacturers.php?mid=14&nav=

620 euro incl verzenden voor een silvia en doserloze rocky
660 euro voor een silvia, doserrocky en rvs base
690 euro voor een lucy.

Tja, prijzen allemaal vrijwel gelijk, ik zet denk ik een paar kopjes per dag dus is een doser dan aan te raden? Over de lucy is niet zoveel bekend, er is maar 1 review op coffeegeeks, en zelfs op de rancilio site is hij alleen maar met moeite te vinden. Het lijkt erop dat het gewoon een silvia+rocky ineen is, wel fijn natuurlijk, scheelt ruimte enzo, maar ook weer lastiger als je wil upgraden. Op die ene coffeegeeksreview stond wel dat er dat er tov de silvia een three hole nozzle voor stoom is, maar die review is al oud.

Welke van de drie combo's zouden jullie kiezen? Of is het zooitje elders nog goedkoper te regelen?

@ W1ZZ, dat verhaal over dat roeren is eigenlijk heel logisch, goede tip!
pi_52386560
quote:
Op woensdag 15 augustus 2007 11:38 schreef Mark_V het volgende:
Ik heb de afgelopen dagen goed alle sites doorgenomen en ik geloof dat ik er wel uit ben. Het wordt sowieso een Rancilio Silvia als basis, en dan ws een Rocky als maler. Iets duurder dan mijn oorspronkelijke budget, maar dit schijnt toch wel voldoende te zijn voor een vrijwel perfecte bak koffie. Na wat zoeken op internet, vond ik deze zaak als goedkoopste:
http://shop.lagondola.it/manufacturers.php?mid=14&nav=

620 euro incl verzenden voor een silvia en doserloze rocky
660 euro voor een silvia, doserrocky en rvs base
690 euro voor een lucy.

Tja, prijzen allemaal vrijwel gelijk, ik zet denk ik een paar kopjes per dag dus is een doser dan aan te raden? Over de lucy is niet zoveel bekend, er is maar 1 review op coffeegeeks, en zelfs op de rancilio site is hij alleen maar met moeite te vinden. Het lijkt erop dat het gewoon een silvia+rocky ineen is, wel fijn natuurlijk, scheelt ruimte enzo, maar ook weer lastiger als je wil upgraden. Op die ene coffeegeeksreview stond wel dat er dat er tov de silvia een three hole nozzle voor stoom is, maar die review is al oud.

Welke van de drie combo's zouden jullie kiezen? Of is het zooitje elders nog goedkoper te regelen?

@ W1ZZ, dat verhaal over dat roeren is eigenlijk heel logisch, goede tip!
You're welcome! Als ik jou was zou ik de lucy meteen schrappen. Mocht je dan ooit je maler of espresso apparaat willen upgraden heb je een probleem en die lucy' zijn nauwelijks door te verkopen itt zowel de rocky als de silvia. Die RVS base voor 40 euro is geen slecht idee, ik heb een losse knockbox en dat doet 't ook perfect maar zo'n base is wel makkelijk denk ik. Het is echter niet nodig en de grindenstein knockbox voor +- 25 E is ook erg aan te bevelen. Stevig en kan in de vaatwasser.

Als je een three-hole steamtip hier ergens in NL vindt houd ik me trouwens aanbevolen, wil er zelf ook graag een maar nog te lui geweest om goed te zoeken. Succes!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52388756
Hey Mark dat is eigenlijk niet te duur als je het vergelijkt met koffiewarenhuis. Let wel op dat je de nieuwste Silvia krijgt want er is nog niet zo heel lang geleden een nieuwere uitgekomen. Als je op koffiewarenhuis de Silvia opzoekt en dan de fotogalerij aanklikt zie je dat de lekbak o.a. anders is en ook de piston en broeikop schijnen aangepast te zijn. De winkel waar jij 'm zou willen kopen heeft voor zover ik kan zien in ieder geval op de foto's nog het oude type staan.
Verder zou ik zeggen, overweeg toch nog eens of je niet een tweedehands Silvia koopt voor een 200 euro. Soms kom je op MP echt leuke dingen tegen van mensen die zoiets impulsief hebben gekocht en het weer kwijt willen. Feit is dat als je echt gek wordt van espresso zetten je na een tijdje de Silvia toch weer wilt upgraden naar een warmtewisselaarmachine die een betere temperatuurbeheersing heeft. Dat lees je in ieder geval overal terug op de koffiefora en hetzelfde geld voor mij ook. Ik heb al een tijdje een 1 groeps horecamachine staan.
pi_52388895
W1ZZ bij Pasmarose.de verkopen ze wel een 4 gaats steamtip voor de Silvia.
http://www.pasmarose.de/c(...)2ffff69b55bfb3ac4ae2
Is wel een goede winkel, ik heb er wel eens een BL portafilter besteld en dat ging prima. Verzendkosten uit Dld zijn 4 euro dus goed te doen.
pi_52393680
Hee bedankt voor de tip! Maar weet jij of ik daar dan ook een hele nieuwe steamwand bij moet kopen? Het lijkt bij mij alsof de Silvia tip niet vastgeschroefd zit aan de wand maar dat 't één geheel is.. Over pasmarose, heb daar zelf ook weleens een triple basket gekocht.. Hele prettige service en snelle levering toen!

Wat betreft upgraden: snap wat je bedoelt... Ik weet nu ook al dat ik ooit ga upgraden maar hopelijk is dat wel pas over een flinke tijd (in jaren). Voorlopig zijn de twee machines waar m'n bloed sneller van gaat stromen de La Spaziale Vivaldi II en de Expobar Brewtus II:

La Spaziale Vivaldi II


Expobar Brewtus II


Hoe ben jij aan een horecamachine gekomen? via MP/Ebay??
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52394438
Hoe boeiend zou het zijn als je wel of niet de nieuwste versie hebt van de Silvia? Een extra goede lekbak klinkt nou ook niet echt als een super-verbetering .

Over kopen op marktplaats, ja daar heb ik ook wel aan gedacht. Er staan daar wel wat Silvias, maar allemaal met een vraagprijs van 350 euro en een hoogste bod van rond de 250. Dus als ik daar overheen wil, moet ik daar toch overheen en incl. verzenden (ik heb geen auto) komt het dan op 300 euro minimaal. Dan is het verschil met een gloednieuwe van 400 ook nie techt groot meer.... Of is het zo dat er ook vaak silvias weggaan voor veel minder? Ik ben natuurlijk niet zo'n ervaren marktplaats-koper op dit gebied (lees:espresso-noob). Als er iemand een goede marktplaats tip heeft, hoor ik dat graag , de aanschaf heeft ook geen mega-haast, komende weken heb ik het toch erg druk.

Ik heb nu al zin om eens lekker met zo'n ding aan de slag te gaan ....

@W1ZZ wat heb je aan een 4gats stoomding? Is dat aan te raden of alleen voor gevorderden?

Oh ja, iedereen nog bedankt voor de reacties!
pi_52394889
Nee de Silvias gaan juist vaak voor een vrij hoge prijs, het ding heeft een hoge 'inruilwaarde' om maar ff een lekkere term er tegenaan te gooien. Komt omdat ze niet kapot te krijgen zijn. Het voordeel van de nieuwe Silvia is voornamelijk iets voor gevorderden, je kunt er namelijk zelf de druk mee aanpassen middels de OPV. Met mijn 'oude' Silvia kan dat niet helaas... Op coffeegeek staat wel een BESCHRIJVING. Met een 4gats stoomding zorg je voor een beter circulatie en daarnaast schijnt het zo te zijn dat de stoom minder krachtig eruit komt (op zich logisch, dezelfde hoeveelheid stoomkracht komt nu uit vier ipv één gat persen dus met minder grote druk) waardoor je rustiger aan kunt doen met stomen. Ik ga 'm binnenkort bestellen en als ik 'm dan heb gebruikt laat ik 't weten wat m'n bevindingen zijn!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52419700
Mag ik hier ook vragen of er iemand het adressen weet van winkels waar ze koffiebonen voor me malen (espressomaling) of is dat hier ook taboe? Ik zoek iets in (of in de omgeving van...) Lelystad
pi_52424803
Kijk even op simonlevelt.nl of kaldi.nl of er eentje in de buurt zit.
pi_52425135
quote:
Op woensdag 15 augustus 2007 16:57 schreef W1ZZ het volgende:
Met een 4gats stoomding zorg je voor een beter circulatie en daarnaast schijnt het zo te zijn dat de stoom minder krachtig eruit komt (op zich logisch, dezelfde hoeveelheid stoomkracht komt nu uit vier ipv één gat persen dus met minder grote druk) waardoor je rustiger aan kunt doen met stomen. Ik ga 'm binnenkort bestellen en als ik 'm dan heb gebruikt laat ik 't weten wat m'n bevindingen zijn!
Hey, jij hebt toch ook een Cimbali Junior? Ik heb een steamtip met 4 gaten (geloof origineel Cimbali) via Peeze, maar d'r komt voor mij dan veels te veel stoom uit. Ik heb drie gaten dichtgestopt en dan kan ik er goede microfoam uitkrijgen. Met meer gaten lukt me dat niet.
pi_52426029
W1ZZ. Ik weet niet genoeg over de stoomwand van de Silvia om te kunnen zeggen of je de tip los kan vervangen.
De twee machines die je aandraagt zijn inderdaad niet verkeerd. Allebei met dual boiler techniek wat eigenlijk het meest optimale is wat je kan hebben. Daaronder zit de warmtewisselaar en daaronder weer de single boiler techniek.
Ik heb anderhalve week geleden de Brewtus live in actie gezien en hoewel het best mooi is allemaal viel de degelijkheid me wel tegen. Als ik zo'n La Spaziale tweedehands zou tegenkomen zou ik 'm denk ik wel kopen net zoals een Della Corte mini of een Reneka.
Ik heb via marktplaats een La Cimbali Junior gekocht. Het model met een tank dus hij hoeft niet op de vaste wateraansluiting. Ik heb precies dezelfde als op dit plaatje:
http://www.espressoplus.c(...)liJuniorTank_Big.jpg
Voordeel is de relatief compacte maten en de ontzettend degelijk uitvoering, hij is echt gebouwd als een tank. De espresso is stukken beter dan uit een Silvia. Wat in de Silvia een topkop is kan je uit deze als gemiddelde halen. Bovendien is het super dat je niet hoeft te wachten met stomen, je draait de kraan open en er is meteen stoom.
Het enige nadeel is de opwarmtijd, je moet 'm zeker een dik half uur tot 3 kwartier geven voordat alles goed warm is maar dit is wel op te vangen met een tijdschakelaar ertussen te zetten of geforceerd op te warmen door er veel water door te laten lopen.
Ik heb 'm mede gekocht omdat op de Duitse kaffeenetz er veel mensen erg tevreden over zijn.
Hij zag er netjes uit en had een revisiebeurtje gehad dus ik heb de gok genomen en 'm gekocht en nog geen spijt van gehad want hij doet het prima.
Dit soort eengroepsmachines staan best vaak op MP. Er staat nu ook nog een junior op met vaste wateraansluiting voor 350. Van andere merken kan je soms nog wel eens goedkoper iets treffen. Bijvoorbeeld een eensgroeps Carimali waar tot nu toe 120 op is geboden.
Grote voordeel van die barmachines t.o.v. Prosumer-machines zoals een Brewtus, ECM technika e.d. is dat ze superdegelijk zijn en de onderdelen niet gek duur zijn. Ze moeten ook in staat zijn de hele dag desnoods 200 koppen per uur zetten dus ze moeten wel betrouwbaar zijn.
pi_52426669
Heb zelf vroeger een Silvia gehad. De stoomtip kun je gewoon losschroeven.
Heb nu dus ook een Cimbali Junior en kan het verhaal van marmhz alleen maar bevestigen.
pi_52426849
Hey mirugai. Die stoomtip met 4 gaten heb ik ook en tevens heb ik een zogenaamde ''wondernippel'' die is eengaats en heeft tevens twee gaten (waarschijnlijk om extra lucht in de melk te pompen) aan de zijkant en hiermee zou je heel makkelijk moeten kunnen opschuimen.
De viergaats gaat zo ontzettend hard idd dat je alleen maar bubbels krijgt. Met de wondernippel krijg ik na veel oefenen nu best een aardig resultaat. In het begin nog bubbels maar die krijg ik er gedurende het stomen wel weer uit. De Junior geeft gewoon gigantisch veel stoom en dat vraagt denk ik gewoon een andere techniek dan met een Silvia.
pi_52427078
Gaaf apparaat hee! Ik ben persoonlijk nog steeds heel tevreden over de Silvia, alleen het tempsurfen irriteert me soms. Het grootste voordeel van een dual boiler als de Vivaldi II of een Cimbali Jr. lijkt mij dat je gelijktijdig kunt stomen, dat is wel heel mooi. Als ik m'n Silvia zat word is het zeker een mooi apparaat om naar te kijken!

Mirugai, jij hebt de tip weleens vervangen toevallig? Zo ja, ging het stomen er makkelijker door?
quote:
Op donderdag 16 augustus 2007 16:52 schreef marmhz het volgende:
De Junior geeft gewoon gigantisch veel stoom en dat vraagt denk ik gewoon een andere techniek dan met een Silvia.
Hier heb ik op m'n werk ook erg veel last van. De 3groeps die daar staat heeft zo enorm veel meer stoomkracht dan m'n silvia dat ik er no way de microfoam uit krijg die ik met m'n silvia wel krijg...

[ Bericht 39% gewijzigd door W1ZZ op 16-08-2007 17:09:37 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52427381
WZZ1 heb je wel eens gelezen over het PID-en van de Silvia? Dan zet je er een electronische temperatuurbeheerser tussen waardoor je dus zelf kan bepalen hoe heet het water is wat uit de boiler komt. Setjes speciaal voor de Silvia zijn hiervoor te koop o.a. via Ebay. Dan heb je een constante temperatuur tegen relatief geringe kosten. Het is zo´n zelfde ding als op de Brwetus zit.
Je moet er maar eens op googlen er is heel veel info over.
pi_52427439
quote:
Op donderdag 16 augustus 2007 17:08 schreef marmhz het volgende:
WZZ1 heb je wel eens gelezen over het PID-en van de Silvia? Dan zet je er een electronische temperatuurbeheerser tussen waardoor je dus zelf kan bepalen hoe heet het water is wat uit de boiler komt. Setjes speciaal voor de Silvia zijn hiervoor te koop o.a. via Ebay. Dan heb je een constante temperatuur tegen relatief geringe kosten. Het is zo´n zelfde ding als op de Brwetus zit.
Je moet er maar eens op googlen er is heel veel info over.
Dat ken ik wel ja maar daar wilde ik voorlopig eigenlijk nog niet aan. Ben niet superhandig met inbouwen van elektrisch spul enzo
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52427661
quote:
Op donderdag 16 augustus 2007 16:59 schreef W1ZZ het volgende:
Mirugai, jij hebt de tip weleens vervangen toevallig? Zo ja, ging het stomen er makkelijker door?
Heb de tip zelf nooit vervangen. Wel een paar keer bij een vriend van me gestoomd en die had een (nog) ouder model Silvia dan ik had. Ik had als ik het me goed kan herinneren een stoomtip met 1 gat en hij had er eentje met twee en die werkte wat prettiger.

marmhz, die wondernippel klinkt wel spannend. Wat is dat precies?
pi_52428151
http://xs218.xs.to/xs218/07334/IMAGE_010.jpg
Hier is een plaatje mirugai. Op het plaatje zie je aan een zijkant een gat maar er zitten er dus twee. De eigenlijke stoomtip heeft 1 gat en zit binnenin net boven die twee gaten aan de zijkant.
pi_52431522
maar is dat niet gewoon een froth aider zoals op de meeste goedkopere apparaten zit dan? als je hiermee het oppervlak van de melk surft om te frothen dan kun je die twee gaatjes niet gebruiken?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52434254
Ik denk dat het enigzins het effect heeft van een paranello inderdaad. De verkoper noemde dit een ''wondertip'' en voor zover ik heb gehoord vinden echte latte art specialisten met deze tip niet zo geweldig omdat als je niet uitkijkt hij vooral grote bellen maakt en geen microfoam.
Deze zat er in ieder geval op en ik heb ooit een tip met vier gaatjes gehaald. Met deze tip gaat het opschuimen wat makkelijker dan met de viergaats dus vandaar dat ik deze gebruik.
pi_52435528
quote:
Op donderdag 16 augustus 2007 17:34 schreef marmhz het volgende:
http://xs218.xs.to/xs218/07334/IMAGE_010.jpg
Hier is een plaatje mirugai. Op het plaatje zie je aan een zijkant een gat maar er zitten er dus twee. De eigenlijke stoomtip heeft 1 gat en zit binnenin net boven die twee gaten aan de zijkant.
Aha, die zat ook op mijn apparaat:

Meer dan gespetter en luchtbellen kreeg ik er niet uit.
Probeer anders 'ns een paar gaten van je 4 gaats tip dicht te stoppen bijv. met cocktailprikkertjes en de uiteinden dan af te knippen. Er komt dan nog meer dan voldoende stoom uit en je kunt er nauwkeuriger microfoam mee maken, althans dat is mijn ervaring.
pi_52437297
Okee, 4hole tip besteld! Ben benieuwd wat 't gaat doen voor m'n microfoam...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52437856
Bedankt voor de tip Mirugai. Ik ga het eens proberen. Die zogenaamde ''wondertip'' is inderdaad ook bepaald niet alles.
pi_52449002
Ik zit toch nog maar een beetje op marktplaats te kijken voor een tweedehands silvia. Weet iemand in welk jaar de silvia is ge-update en wat er precies is veranderd? Ik weet dat ze eerst een gammele sticker hadden, die later is veranderd in een relief-rancilio merk en dat recentelijk de drip-tray is vervangen. Ook is er in de loop van de tijd een professioneler portafilter ingekomen.

Is het zo dat er bepaalde oude versies zijn die echt gaarder zijn, of zijn ze allemaal even goed ongeveer?
pi_52449333
Welke koffie/zaak kunnen jullie me trouwens aanraden om mee te beginnen? Ik woon in Rotterdam met zowel een simon levelt als een kaldi om de hoek.
pi_52451632
Als je tussen Simon Levelt en Kaldi moet kiezen is het wat mij betreft simpel: Kaldi. De versheid van hun koffie is over het algemeen beter dan die van Levelt en de klantvriendelijkheid van het personeel is naar mijn mening ook stukken beter.

Over de Silvia: Probeer als het enigszins mogelijk is de versie met de nieuwe driptray te krijgen. Als dat niet lukt probeer dan een versie van na 2001 te krijgen, hieraann is ten opzichte van het oudere model gesleuteld aan de druk en temperatuur (de zogenaamde 'deadband' is kleiner gemaakt, dit betekent kort gezegd dat de temperatuurstabiliteit beter is, hoewel dit nog steeds het voornaamste manco aan de Silvia is). Kijk hier 'ns voor een hoop links over de Silvia: KLIK
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52452695
Dan ben ik dus niet de enige die Simon Levelt maar niks vond; ik was er een paar weken geleden en ze leken er weinig verstand van te hebben en de bakken gebrande bonen waren zo groot dat ze die nooit binnen een week op zouden krijgen volgens mij....

Ik ga dit weekend eens bij Kaldi langs om wat gemalen koffie voor mijn Moka Express (ja, een n00bding maar hij maakt betere koffie dan mijn brakke 70 euro espresso-apparaat) te halen, om eens te proberen welke ik het lekkerst vind. Iemand een goede tip?

@ W1ZZ, heb je ook een idee hoe ik onderscheid kan maken tussen de Silvias? De nieuwe drip-tray is er volgens mij pas vanaf 2006 ofzo, of heb ik het nou fout. Althans, ik zie heel veel 2006 silvias die gewoon nog de oude driptray hebben. Hoe kan ik bijvoorbeeld zien of hij al een kleinere deadband heeft, is dat samengevallen met het veranderen van het logo op de voorkant of is dat weer een andere revisie?
pi_52455247
Ik zou eerlijk gezegd ook niet op uiterlijk eentje van 2001 of eerder van een nieuwere kunnen onderscheiden. Die met de nieuwe driptray is in NL idd pas vanaf 2007 te koop dacht ik...

Van Kaldi heb ik de Sicilian Blend altijd wel lekker gevonden en de Evening Espresso Delight ook. De Guatemala en de Javaanse vind ik te ongebalanceerd.. Je moet overigens niet verwachten dat je bij Kaldi bonen krijgt die pak 'm beet drie dagen daarvoor zijn gebrand. Als je dat echt wilt kun je in NL voor zover ik weet maar op drie plekken terecht:

http://www.gebrand.nl
http://www.goldencoffeebox.nl
http://www.blanchedael.nl

Van die drie heb ik alleen ervaring met Blanche Dael. Hoewel zij een prettige service en snelle levering hebben vond ik de bonen te lang gebrand. De service van gebrand.nl is prima neem ik aan. Zelfde eigenaar als ongebrand.nl waar ik m'n groene bonen bestel. The Golden Coffeebox weet ik niets van.

P.S.: Niets mis met een moka hoor, komt goede koffie uit zolang je er mee om weet te gaan
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52459021
De nieuwste silvia's heb ik in de winkel staan. ZIjn vlak voor de vakantiesluiting vanaf de fabriek uitgeleverd, rechtstreeks uit italie. Ik weet niet hoe de oude driptray was, maar degene die ik op het showmodel heb zitten vind ik nu niet geweldig.... water wil nog eens vanaf het voorste gleufje langs het metaal net vóór het bakje (dus op je aanecht) druppen. Had wat mij betreft gewoon een metaalgaasje mogen zijn.

Nog een leuke voor de espressomythbusters onder ons: Ik hoorde van een klant dat alle espressomachinefabrieken in italie uiteindelijk terug te voeren zijn op één familie. De eigenaars zouden allemaal ooms, tantes, broers, zussen neven en nichten van elkaar zijn. Klinkt mij als een broodje aap verhaal, maar met het katholieke gezinsgedrag van de italianen niet onmogelijk.
pi_52461104
quote:
Op vrijdag 17 augustus 2007 17:09 schreef W1ZZ het volgende:
Ik zou eerlijk gezegd ook niet op uiterlijk eentje van 2001 of eerder van een nieuwere kunnen onderscheiden. Die met de nieuwe driptray is in NL idd pas vanaf 2007 te koop dacht ik...

Van Kaldi heb ik de Sicilian Blend altijd wel lekker gevonden en de Evening Espresso Delight ook. De Guatemala en de Javaanse vind ik te ongebalanceerd.. Je moet overigens niet verwachten dat je bij Kaldi bonen krijgt die pak 'm beet drie dagen daarvoor zijn gebrand. Als je dat echt wilt kun je in NL voor zover ik weet maar op drie plekken terecht:

http://www.gebrand.nl
http://www.goldencoffeebox.nl
http://www.blanchedael.nl

Van die drie heb ik alleen ervaring met Blanche Dael. Hoewel zij een prettige service en snelle levering hebben vond ik de bonen te lang gebrand. De service van gebrand.nl is prima neem ik aan. Zelfde eigenaar als ongebrand.nl waar ik m'n groene bonen bestel. The Golden Coffeebox weet ik niets van.

P.S.: Niets mis met een moka hoor, komt goede koffie uit zolang je er mee om weet te gaan
Er zijn uiteraard wel meer als drie plekken waar koffie wordt gebrand.
Bij mij in de stad is de Pelikaan. Toch wel één van de betere koffiewinkels van Nederland.
Golden Coffebox, daar heb ik begin dit jaar mijn Silvia gekocht. Goede service, aardige mensen.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_52463811
maar weet je bij de pelikaan ook wanneer je koffie is gebrand en kun je daar koffie krijgen die pak 'm beet de dag ervoor is gebrand? Dat is wel belangrijk namelijk...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  vrijdag 17 augustus 2007 @ 22:34:42 #41
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_52463956
quote:
Op vrijdag 17 augustus 2007 22:30 schreef W1ZZ het volgende:
maar weet je bij de pelikaan ook wanneer je koffie is gebrand en kun je daar koffie krijgen die pak 'm beet de dag ervoor is gebrand? Dat is wel belangrijk namelijk...
Ja, de Pelikaan is fantastisch.
Ze branden daar vrijwel dagelijks.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 17 augustus 2007 @ 22:35:43 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_52463996
quote:
Op vrijdag 17 augustus 2007 20:58 schreef reclamedoos het volgende:

[..]

Er zijn uiteraard wel meer als drie plekken waar koffie wordt gebrand.
Bij mij in de stad is de Pelikaan. Toch wel één van de betere koffiewinkels van Nederland.
Golden Coffebox, daar heb ik begin dit jaar mijn Silvia gekocht. Goede service, aardige mensen.
zijn ze nu 2 of 3 jaar op een rij het beste kopje koffie van Nederland in de AD Test?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_52464697
In dat geval wil ik graag de pelikaan als 4e toevoegen. Kent er iemand nog andere plaatsen waar ze 'dagverse' koffie kunnen afleveren?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52470694
wellicht brandmeesters in Amsterdam?? Weet ik niet zeker...
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_52472744
quote:
Op vrijdag 17 augustus 2007 22:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

zijn ze nu 2 of 3 jaar op een rij het beste kopje koffie van Nederland in de AD Test?
Afgelopen test kwamen ze er iets minder uit meen ik me te herinneren.

Zie AD koffietest

Maar dat is voor mij niet zo belangrijk. Ik kom er elke week langs als ik naar de markt fiets. Ik heb erg nog nooit gezeten om een bakkie te doen, ik neem er alleen verse koffie mee.

[ Bericht 16% gewijzigd door reclamedoos op 18-08-2007 10:14:14 ]
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  zondag 19 augustus 2007 @ 12:32:00 #46
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_52496802
Ongebrand.nl heeft nu de Gene Cafe roaster in haar assortiment, ik begin nu ontzettend te twijfelen tussen de I-roast 2 en de Gene Cafe....
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_52504502
als je de Gene overweegt is aankoop in Duitsland misschien een optie (extra roostprofielen meegeleverd):
http://www.kaffee-netz.de(...)os-starterpaket.html
pi_52506741
Is wel meteen de dubbele prijs zo'n beetje... Wat zijn precies de voordelen tov de iRoast2? (ja, ben een beetje lui vandaag )
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52506881
Ik heb een Rancilio Silvia en gebruik momenteel servings. Servings, omdat ik gedurende de week ('s avonds) niet zo heel veel koffie drink. Overdag wel, maar dat is op mijn werk.

Zit te overwegen om toch een koffiemolen te kopen met bonen. Bijvoorbeeld een Rancilio Rocky.

Ben er echter nog niet uit of ik nu met of zonder doseerder moeten nemen.

Heeft iemand tips?
pi_52509008
quote:
Op zondag 19 augustus 2007 18:47 schreef marnix73 het volgende:
Ik heb een Rancilio Silvia en gebruik momenteel servings. Servings, omdat ik gedurende de week ('s avonds) niet zo heel veel koffie drink. Overdag wel, maar dat is op mijn werk.

Zit te overwegen om toch een koffiemolen te kopen met bonen. Bijvoorbeeld een Rancilio Rocky.

Ben er echter nog niet uit of ik nu met of zonder doseerder moeten nemen.

Heeft iemand tips?
Als je weinig koffie drinkt zou ik 'm zeker zonder doseerder nemen.

Ik vind die doseer unit toch al een onding. Ik heb 'm ook ingebruik, maar de hoeveelheid koffie is zodanig weinig dat ik met één keer klikken de koffie nieteens kan aanstampen omdat de stamper het metaal van het filterbakje raakt. Ik heb de handleiding erbijgepakt maar kan niks vinden over afstellen van de hoeveelheid koffie per klik. En er staat echt één keer trekken voor één kopje, twee keer trekken voor twee kopjes. ZIjn er rocky gebruikers hier die meer weten over het afstellen van die doser?
pi_52512568
De doseerder kan je bij de meeste molen afstellen met de pen die je midden in de doseerder ziet zitten. Met de klok meedraaien is minder per klik tegen de klok in is meer per klik.
pi_52512682
Voordeel van de Gene roaster is dat hij 300 gram in een keer kan branden en de Iroast 150 gram. Tevens schijnt hij stiller te zijn en het is een trommelrooster (voor wat dat waard is). Ik vind het prijsonderscheid te groot omdat de Iroast zeker geen slechte brander is voor zijn geld en om er dan nog een keer 180 bij te leggen is wel heel veel geld.
pi_52513668
een doser lijkt dikke overkill in een thuissituatie, maar er zijn voordelen:

- een doser helpt clumping voorkomen terwijl een doserless grinder juist clumping bevordert.
- een doser is veel makkelijker schoon te maken dan een doserless

Daarnaast moet je in beide gevallen exact zoveel malen als je wilt hebben. Mijn routine is om in de mond van de grinder precies zoveel bonen te doen als ik nodig heb voor m'n kopje (15gr voor een double) en die allemaal op te grinden. Ik gebruik dus niet de hopper en ook niet de functie van de doser om een specifiek x aantal gram te doseren, ik haal gewoon net zo vaak de hendel over tot de doser helemaal leeg is.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52513750
Marmhz ik vind het inderdaad ook nogal een prijsverschil. Als er echt flinke voordelen zijn (ook in duurzaamheid en profielen enzo) wil ik het wel neerleggen als dat betekent dat ik daarna geen andere brander meer hoef te kopen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52522612
Als je een btje rond aan het kijken bent op verschillende fora dan komt de Gene er wel als een van de populairste branders uit samen met de Iroast. Nadeel van bijvoorbeeld de Alpenrost en de Hottop is dat je het brandproces niet kan volgen omdat je niet in de trommel kan kijken.
Voor wie nog meer wil vergelijken; op sweetmarias.com staat bij alle branders een goede beschrijving met voor en nadelen zodat je je keuze meer kan afwegen.
pi_52522673
Ik was afgelopen vrijdag nog bij ongebrand voor wat bonen en ik kreeg een korte demo van die Gene roaster. Ja, 't is een mooi apparaat, afvalkapje voor de vliesjes, digitale temperatuurmeting en -klok, je kunt tijdens het branden de temperatuur en tijd e.d. instellen, erg flexibel allemaal.
Als je elke week 300 gr. bonen brand, dan is het zeker het overwegen waard. Ik heb een oude precision roaster waar je per keer maar zo'n 80 a 100 gr. in kunt branden en dat is voor de hoeveelheid die ik verbruik meer dan zat, dus zo'n gene roaster zou voor mij totale overkill zijn.
pi_52522906
quote:
Op zondag 19 augustus 2007 20:17 schreef Fixers het volgende:
Ik vind die doseer unit toch al een onding. Ik heb 'm ook ingebruik, maar de hoeveelheid koffie is zodanig weinig dat ik met één keer klikken de koffie nieteens kan aanstampen omdat de stamper het metaal van het filterbakje raakt. Ik heb de handleiding erbijgepakt maar kan niks vinden over afstellen van de hoeveelheid koffie per klik. En er staat echt één keer trekken voor één kopje, twee keer trekken voor twee kopjes. ZIjn er rocky gebruikers hier die meer weten over het afstellen van die doser?
Het eerste wat ik bij m'n rocky heb gedaan is het metalen dekplaatje van de doser eruit schroeven, want één keer trekken vind ik net iets te weinig en twee keer is teveel.
Daarna heb ik de tape mod uitgevoerd zoals op http://coffeesnobs.com.au/YaBB.pl?num=1108031671 , dat is eigenlijk ook een must.
pi_52533259
Mirugai wat voor bonen haal je meestal bij Ongebrand? Heb je bepaalde favorieten of wissel je steeds? Ik brand sinds ongeveer een half jaartje en ben nog zoekende naar wat ik allemaal lekker vind.
Tot nu toe vind ik Cuba Lavado, de Boliviaanse boon van Ongebrand en die uit Panama wel lekker. Ik houd niet zo van veel ''acidity'' in de koffie hoewel sommige mensen dat juist erg aantrekkelijk vinden. Mijn samken zijn meer richting nootachtig/chocolade.
pi_52533900
Wat is volgens jou een goede chocoladeboon, die cuba lavado? Ik heb gisteravond ook weer een bestelling geplaatst, twee kilo brazil cerrado, 1 kilo yrgacheffe (wordt veel geprezen op home-barista), 1kilo monsooned malabar (het kruidige sprak me aan) en een kilo harrar. Ik wilde eigenlijk een blend van brazil als basis, het kruidige van de malabar en wat chocola-achtigs gaan proberen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52534211
Die Cuba is heel lekker als single. Hij heeft echt een cacao/pure chocolade nasmaak en geeft megaveel crema en is zeer evenwichtig mooi te branden.
Yrgacheffe moet je niet te donker branden na de eerste krak is ie al goed. Hele aparte boon met veel fruitsmaken, citrus/vanille maar te donker gebrand dan is ie weg en dat is jammer. Bolivia vind ik mits wat donkerder ook wel wat chocolade-achtigs hebben. Brand je deze kort dan is ie behoorlijk zurig.
pi_52541345
Mensen,

Ik kan een in goede staat verkerende Rancilio Silvia kopen uit het jaar 2000 voor 250 euro.
Is dit te duur?
pi_52542893
Silvia's van voor 2001 zijn voor zover ik weet wat zwakker op de boiler dan die na 2001. Wat betekent dat je eerder kans op lekkage hebt. Nieuw zijn ze 440 euro bij koffiewarenhuis dus 250 voor een bijna 8 jaar oude vind ik redelijk aan de prijs nog ja. Ze zijn echter populair en dat drijft de prijzen wat op. It's up to you ;-) Kijk 'm goed na zou ik zeggen en vraag naar de onderhoudshistorie.
pi_52543306
quote:
Op maandag 20 augustus 2007 17:16 schreef marmhz het volgende:
Mirugai wat voor bonen haal je meestal bij Ongebrand? Heb je bepaalde favorieten of wissel je steeds? Ik brand sinds ongeveer een half jaartje en ben nog zoekende naar wat ik allemaal lekker vind.
Tot nu toe vind ik Cuba Lavado, de Boliviaanse boon van Ongebrand en die uit Panama wel lekker. Ik houd niet zo van veel ''acidity'' in de koffie hoewel sommige mensen dat juist erg aantrekkelijk vinden. Mijn samken zijn meer richting nootachtig/chocolade.
Meestal haal ik Costa rica SHB, gewoon een lekkere koffieboon. Niet te zwaar, daar houd ik wel van. En chocolade achtig, dat vind ik ook erg lekker. Die cuba lavado zal ik onthouden, dat klinkt goed!
Welke soorten heb jij uitgeprobeerd? Ik heb een aantal Colombiaanse soorten geprobeerd en die vond ik wat minder. Net als de Sulawesi Kalossi, daar was ik erg benieuwd naar, omdat m'n moeder uit Sulawesi komt, maar die vond ik erg sterk, te intens voor mijn smaakpupillen.

Heeft iemand al 'ns de kopi luwak uitgeprobeerd, trouwens?
pi_52545460
weleens een kopje van een blend gehad met kopi luwak, niet te drinken. net als jamaica blue mountain (als SO) trouwens, vond ik ook niets aan... gelukkig beide niet zelf voor hoeven dokken
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52553671
Ik heb weleens een kopje kopi luwak gedronken, ik vond het ook niks bijzonders eigenlijk. Nou ben ik niet echt de mega-kenner, maar veel beter dan de standaard illy-bak vond ik het niet echt.....

Ik heb ook weleens Jamaica High mountain gedronken (is dit hetzelfde als blue mountain?) en die vond ik wel ERG lekker, maar die kwam ook uit een duur apparaat, gezet door een liefhebber.

@ Lassekjus, veel te duur, voor zo'n oude silvia zou ik zelf niet meer dan 200 betalen. Je moet hem nog ergens op gaan halen (reken daar ook nog 20 euro voor, qua tijd/brandstof etc) en je zit op 270. Voor 400 euro heb je een nieuwe met garantie incl. verzenden bij:
http://shop.lagondola.it/manufacturers.php?mid=14&nav=

Ik wacht overigens nog even met de aanschaf van mijn apparaat, de komende weken heb ik het mega-druk, zodat er of heel weinig van het experimenteren komt, of heel weinig van mijn werk. Beide opties zijn niet echt optimaal :-D
pi_52554065
quote:
Op dinsdag 21 augustus 2007 11:08 schreef Mark_V het volgende:
@ Lassekjus, veel te duur, voor zo'n oude silvia zou ik zelf niet meer dan 200 betalen. Je moet hem nog ergens op gaan halen (reken daar ook nog 20 euro voor, qua tijd/brandstof etc) en je zit op 270. Voor 400 euro heb je een nieuwe met garantie incl. verzenden bij:
http://shop.lagondola.it/manufacturers.php?mid=14&nav=
Nee maar, kijk ik even bij die shop, is de Rancilio Rocky gewoon best goedkoop daar! Die moest ik maar eens gaan bestellen. ¤220,83 voor de doserless rocky inclusief verzenden. Das toch geen geld?
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_52554133
quote:
Op dinsdag 21 augustus 2007 11:22 schreef reclamedoos het volgende:

[..]

Nee maar, kijk ik even bij die shop, is de Rancilio Rocky gewoon best goedkoop daar! Die moest ik maar eens gaan bestellen. ¤220,83 voor de doserless rocky inclusief verzenden. Das toch geen geld?
Jep, en 660 euro voor de combo van silvia+rocky+inox base (die los ook 130 euro is) kost je 650 euro ofzo, geen geld allemaal.....

Om nog even mijn eerdere post te herhalen: GOEDKOPE RANCILIO ZOOI:
400 euro voor een silvia
220 euro voor een doserloze rocky
660 euro voor een silvia, doserrocky en rvs base
690 euro voor een lucy.

Ik heb nog geen adder gevonden, of zouden die prijzen ex btw zijn?
pi_52554939
Ik vind dit topic nu pas

Wij hebben sinds kort deze



Hier gekocht: http://www.hetkoffiecultuurcentrum.nl/
Ik heb een blauw snoepje en ik heb een roze snoepje
pi_52555559
Mooi apparaat hoor hee! Wat voor maler heb je en wat voor koffie gebruik je?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52555980
De maler die we hebben bleek voor deze machine prut, dus nu kopen we de koffie bij het koffiecultuurcentrum. Fijnste maling en die bewaren we in de vriezer
Om nu gelijk ook een berg geld voor een koffiemolen uit te geven ging ons even te ver. Misschien komt die nog. Ooit.

Ik moet het topic trouwens nog even op mijn gemak doorlezen. Vanavond ofzo.
Ik heb een blauw snoepje en ik heb een roze snoepje
pi_52556129
Echt een beauty die ECM. Bevalt ie goed
Ik heb tot nu toe geprobeerd:
- Ethiopie: Sidamo, yrgacheffe (allebei lekker al hebben ze ook een zuurtje maar dat is goed te doen)
- Indonesie: Kalossi (zware kruidige koffie)
-Brazilie: Cerrado (ok maar niet bijzonder) zit vaak in een blend
- Kenya aa top (vond ik niet lekker, erg zuur/bitter)
- Bolivia: lekker mits wat donkerder heeft hij wat caramel chocolade
- Costa Rica tarrazu: frisse koffie maar ook behoorlijk zuur
- Cuba: al over gehad.
-Peru; die is redelijk complex van smaak, kan me niet alles herinneren, wel dat ie aangenaam was.
pi_52556207
Hoi Snoopy,

Op gegeven moment kom je er niet meer omheen om een goede maler te kopen. Dat ga je nog wel merken verwacht ik zo. Wellicht is de optie in de post hierboven iets over die Rancilio Rocky voor 220. Dat is al een hele goede molen voor relatief weinig. Kijk maar eens wat in Nederland zo'n molen kost.
pi_52556407
quote:
Op dinsdag 21 augustus 2007 12:23 schreef snoopy het volgende:
Ooit.
Ik kan me voorstellen dat jullie er zo over denken. Toch geloof ik (en velen met mij) dat de maler belangrijker is dan het espresso-apparaat. Boven een bepaald bedrag wordt de espresso uit een apparaat niet beter, hij wordt alleen makkelijker te zetten. Gemalen koffie blijft niet lang écht vers, dat is een kwestie van minuten. Ik zal vanavond proberen wat filmpjes te schieten om het verschil duidelijk te maken. (dan zet ik twee kopjes, eentje van koffie die net gemalen is en eentje van koffie die ik een paar uur heb laten staan na het malen.

De bottom-line is dat je nu lekkere espresso uit je apparaat kunt halen, maar dat je op een gegeven moment gewend raakt aan die kwaliteit, meer wilt en dan is een goede kwaliteit maler echt het eerste waar je naar moet kijken.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52556704
Oh dat geloof ik graag. En ik zal de tip van de maler zeker in mijn achterhoofd houden. Maar we hebben voor dit apparaat al veel meer geld uitgegeven dan we van plan waren.
Hij bevalt uitstekend en de koffie is zalig. Er komt een fantastische cremelaag op en die hadden we al lang niet meer gezien.
Hiervoor hadden we een Innova, maar dat bleek toch wel een heel brak ding. En nu zijn we erg gelukig met deze.
Ik heb een blauw snoepje en ik heb een roze snoepje
pi_52571971
Okee, heb de filmpjes geschoten. Een ding dat ik belangrijk vond was om voor beide filmpjes maar één poging te doen, anders kon ik net zo lang de verse extractie doen tot daar een perfecte uit kwam en was het verschil groter geweest. Het zijn dus beide zeker geen perfecte extracties. Pas op je hoofd zo rond 16 seconden bij filmpje één Beide blonderen te vroeg, dit is voornamelijk te wijten aan dat de koffie te vers is.

Details: 15 gram dose, koffie zondagochtend gebrand.

Versgemalen
2 uur na maling

Wat ik er uithaal is dat in filmpje twee de straal eerder opstart, een donut vertoont en eerder blondeert. Daar tegenover staat dat het eerste filmpje een haak vertoont en een paar squirters had. Wat smaak betreft smaakte de eerste fris en de tweede wat plat. De smaak van de eerste was dus wat beter en het mondgevoel was wat romiger. Dit komt overeen met de eerdere blonding van de tweede.

P.S.: Normaal drink ik m'n kopje wat meer ristretto maar een espresso is makkelijker diagnosticeren.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52573450
Hey WZZ1, leuk die filmpjes. Mij overtuigt het wel, maar ik denk ruim een jaar geleden ook nog minder. Ik kon toen ook niet geloven dat zo'n molen echt het belangrijkste is en zo'n groot verschil maakt. Nu weet ik wel beter ;-) Ik zou m'n Macap niet meer willen missen.
pi_52582972
Snap ik heel goed! Maar misschien is het leuk als iedereen hier z'n routine onthult en misschien wat foto's en filmpjes post? Zodat we wat tips van elkaar kunnen overnemen enzo...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52583889
Leuk idee. Ik zal van de week eens kijken of ik ook wat kan maken.
pi_52617772
Zat nog 'ns de oude topics door te lezen en daar zaten heel veel mensen met kennis van branden en espresso... Waar zijn die gebleven!? Misschien toch maar www.gekvankoffie.nl ofzo starten?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52619396
Ja er lijkt echt een hele nieuwe lichting gekomen te zijn. Misschien zou een echte Nederlandse baristapagina inclusief forum best een goed idee zijn. Dld heeft zijn kaffeenetz, Amerika heeft home barista en coffeegeek, maar Nederland heeft voor zover ik weet niets.
pi_52631091
Ik ben een voorstander! Ik lurk toch wel graag hier, maar ook op de alt.coffee usenet-groep. Wie is er slim met webpagina's?
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_52639105
Misschien moeten jullie eens aansluiting zoeken bij het Baristagilde http://www.baristagilde.nl Al hoewel die homepage al lang op zijn gat ligt.

Kennen jullie http://barista.startpagina.nl/ en http://dutchbarista.blogspot.com/ al.
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_52651285
Hmm die site ligt inderdaad al een tijdje op z'n gat! Het bovenste nieuwsitem is uit 2004 en er is helaas ook geen forum. Ik maakte vroeger nog weleens websites maar dat is al even geleden. Zou het op zich wel leuk vinden om met zo'n project aan de slag te gaan als er ook wat andere mensen gemotiveerd zijn om eraan mee te werken. M'n e-mailadres staat in m'n profiel
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52653870
Kwam trouwens terwijl ik op zoek was naar reviews van de Cuba Lavado nog twee online verse koffiebranders tegen.

http://www.koffietuin.nl/index.html (alleen gebrand, geen groen)
http://www.fascino-coffee.nl/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=34&lang=nl (ook groen. Deze biedt de Cuba lavado voor 10,14 p/kg aan ipv 12,50. wellicht interessant voor jou marmhz)

Geen persoonlijke ervaring met deze sites
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52656930
Bedankt W1ZZ. Ik heb 'm daarvan al een keer gehad en waar niet waar ligt weet ik niet maar hij smaakt me minder.
En als je iets wil lezen over die boon dan heeft Hasbean.com wel wat staan.
Ik heb vandaag Harrar gebrand uit Ethiopie. Volgens sweet marias krijg je een onregelmatig resultaat en dat klopte ook wel. Sommige waren veel donkerder dan de andere. Bovendien zaten er redelijk wat bij die gewoon niet wilde en ook dat stond op SM. Ben benieuwd naar de smaak, maar ik geef ze nog wat rust.
pi_52657148


Foto van de Harrar.
pi_52671099
Oei die zijn inderdaad nogal oneven gebrand hee! Hoe zijn ze, al geprobeerd inmiddels?

Ik besloot vanochtend latte art weer een poging te geven... Don't be mean, ik ben een complete beginneling!



Zelf trouwens gisteravond een malabar SO gebrand... Vanochtend geprobeerd en echt fantastisch! Heel apart maar héél erg lekker! Wel ook heel onregelmatig gebrand en nogal olie-achtige glans... Maar de smaak is top!

[ Bericht 21% gewijzigd door W1ZZ op 25-08-2007 12:10:09 ]
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52672797
Ik ga ze zo proberen als ''miss junior'' eindelijk warm is. Ik geef de machine altijd zo'n drie kwartier.
Dat latte art ziet er nog niet zo slecht uit hoor. Ik kreijg wat dat betreft nog helemaal niks voor elkaar.
De melk is bij mij in het begin vaak te dik en dan lukt het al niet meer. Zal nog veel oefenen worden.
Malabar is India toch? Die moeten ook nogal spicey zijn las ik. Klopt dat?
pi_52674681
De harrar was lekker. Hele complexe smaak met van alles erin. Echt iets fris fruitigs maar ook wat chocolade in de nasmaak. Had ook wel een zuurtje maar die was niet onaangenaam Zou als een goede fles witte wijn kunnen zijn.
pi_52687739
Als ik het idee heb dat de melk te dik is gooi ik het eerste beetje gewoon weg... Of ik besluit een appeltje te proberen

De malabar is zeker spicy inderdaad maar ook zoals ze vaak zeggen een tikje 'musty,' muf dus... Ik vond het totaal niet storend omdat het zorgt voor een goede ronde kop i.t.t. de wat scherpere koppen die SO's nog weleens opleveren...

Ow trouwens, vandaag de steamtip binnengekregen maar het schroefdraad is te groot Ik hoop dat pasmarose een fout heeft gemaakt of anders dat ik 'm kan terugsturen...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52696679
Balen van de tip. Ik zou ff mailen ik verwacht wel dat ze het netjes oplossen. Het lijkt me trouwens wel een semi-profi bedrijfje. Ik kreeg mijn portafilter in een doos van een USB hub. Echte webwinkels hebben meestal wel standaard doosjes.
pi_52697046
Ja ik kreeg m'n tip vergezeld van twee zakjes haribo gummyberen!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52698334
Voor de Silviakopers, er staat er nu één op marktplaats van de niewste serie met 250 EUR als vraagprijs. gewoon als zoekopdracht rancilio intikken...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52709227
Haha zal wel geen toeval zijn. Bij mij zaten er ook twee zakjes bij. Ik dacht eerst dat de kinderen met de doos hadden gespeeld maar dat is dus niet zo. Standaard extra'tje schijnbaar. Zou je als je een machine koopt een hele zak Haribo's krijgen?
pi_52709563
Haribo bij je koffie spullen.... typisch, bij mij krijg je er gewoon wat koffie bij of een extra filter.
pi_52713270
Ik neem niet aan dat als ik bij jou een tip van nog geen 20E koop ik er een filterbakje van pak 'm beet 8E bij krijg?

Ik kan de humor van die gummyberen er wel van in zien hoor! En idd, erg professioneel is het niet maar dat iemand op een persoonlijke manier zaken probeert te doen kan ik alleen maar toejuichen...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52718693
Ik heb net een bnottomless portafilter voor mn Silvia besteld bij pasmarose. Nu mn vriendin weet dat er haribo-beren mee komen is ze het ineens wel eens met de aanschaf
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_52721788
Die portafilter gaat je heel erg helpen met je techniek. Succes alvast!

Mijn latte art poging van vanochtend:


EDIT: Ik zie dat ik m'n tenen ook vereeuwigd heb.. Sorry 'bout that!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52751540
Ziet er goed uit W1ZZ
pi_52795829
Dank je Weer twee pogingen:



De steamtip kan ik trouwens zonder problemen terugsturen en dan krijg ik m'n geld terug.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')