abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_3638208
* Laat thuis, weinig tijd, geen kooktoestel of geen keukenkennis?
Kom mee naar de Keuken van Fok!
Op deze plek gaan we op wetenschappelijke wijze om met voedsel, tijd en ingrediėnten.
Geen ingewikkeld gedoe.
RTFM ofwel: Read The Fokking manual.
Hier is de gebruiksaanwijzing hoe om te gaan met zelf iets klaarmaken. Om te beginnen willen we snel klaar zijn en niet veel vies maken. Ook hebben we geen tijd voor uren boodschappen. In 1 winkel alles vinden is al erg genoeg. ook mag het niet veel kosten anders bestelden we wel de pizzalijn of gingen naar de Chinees.

Recept 1
Het is bij middernacht. De winkels in je buurt zijn dicht. In de kast is nog een zielig zakje macaronie of andere pasta. In de koelkast ligt wat hartig broodbeleg en een klont vet. Lust je dat nog op je brood? Dan kan t in je gerecht mee. Als je boft is er nog een restant van iets groens, kan ook een uitgelopen ui zijn.
Bekijk het groen: als er bruin of vergeelds aan zit dat eraf snijden. Als het slijmerig is: helemaal weggooien. Jammer.
Zet je magnetronschaal of pan aan en laat ruim water aan de kook komen. Doe er zout in, half afgestreken theelepeltje op 2 liter (hoeveelheid grote colafles).
Gooi de pasta in het kokende water, roer heel even om zodat ze niet aan elkaar kleven. Pas op voor de stoom aan je handen.
Wacht in de buurt van je kooktoestel tot je pasta gaar is. De kooktijd staat op de pastaverpakking. Zo niet neem dan aan dat de pastadingetjes 2x zo groot moeten worden en probeer dan of er eentje 'bijtgaar' is.
Giet de pasta af. Dit doe je door een handoek om je handen en de deksel te doen en deze goed tegen te houden. Door een spleetje giet je t vocht weg. Het beste giet je af via een vergiet. Gewoon alles erin mieteren en even uitschudden. Je kan ook de edele kunst van het afgieten boven het vergiet oeffenen. (Handig te leren voor later.}
Nu kan je snel in diezelfde pan eventueeel dat groen in wat vet aanbakken zodat t zachter of doorzichtiger wordt maar in elk geval niet bruin en wel warm. Had bij gasfornuis ondertussen ook in ander pannetje gekund.
De afgegoten pasta, macaronie dus, terug in de pan of schaal en de klont vet erbij. Nu maar hopen dat je peper in huis hebt. Anders mag er een vette mespunt sambal bij. (dat rode of gele zakje wat je over hebt van je laatste portie Chinees') Roer de boel dooreen. In wezen is het nu al eetbaar.
Snijdt je 'broodbeleg', kaas, ham, salami, boterhamworst, (alles behalve smeerworst) in kleine stukjes. Snijinstructie: op de verpakking zelf snijden, 1x doormidden, op elkaar leggen, in repen en overdwars tot vierkante centimeter stukjes ontstaan. Gooi dit op je pasta en roer het erdoor. Eventueel dus je 'groen' erbij. Omscheppen.
Mocht dit je te droog lijken omdat je geen kaas als broodbeleg in huis had: geen nood! Scheutje melk en/of ei erdoor, zelfs coffeecreamer met pietsie water werkt. Dit 'extra romige' geheel omscheppen. Klaar!

Als je geen pasta hebt maar wel brood doe dan dit:
Smeer de boterhammen aan de buitenkant. Leg het hartige broodbeleg (behalve smeerworst) ertussen in een dubbele boterham. Leg het in de koekenpan, deksel erop, vuur zacht, blijf in de buurt, zodra je t brood ruikt of ziet bruin worden aan onderkant beide delen goed bij elkaar geplakt zien te houden en omkeren: 5 minuten later is je 'gebakken boterham' klaar. Met wat Ketchup erop waan je je in de Mac'.


Morgen gaan we iets lekkerders maken. Dan heb je al in huis:
-kaas en/of ham als broodbeleg
-bakje champignons
-wat uien of bosje uien met groen zg Lente-uitjes.
-plasic fles goedkope olijfolie of pakje roomboter of desnoods zonnebloemolie
-potje/pakje peper
-zout natuurlijk
-uit dat peper-kruidenrek bvb iets gedroogds dat Provencaalse kruiden of tuinkruiden heet.

En dan maak je dit gerecht netzo maar dan net even lekkerder.

Als je geld hebt koop dan ook meteen een krop ijsbergsla of een witte/groene kool of bleekselderij en een fles azijn.

Sla komt spoedig.
Van een paar dagen geen groenten ga je echt niet dood: compenseer dit eventueel met je dagelijkse Davitamon vitaminepil. (vraag je ouders hierom ) of trek het van de belasting af

[Dit bericht is gewijzigd door Lurky op 27-03-2002 19:08]

pi_3638225
quote:
Op woensdag 27 maart 2002 18:56 schreef Lurky het volgende:
* Laat thuis, weinig tijd, geen kooktoestel of geen keukenkennis?
Kom mee naar de Keuken van Fok!
Op deze plek gaan we op wetenschappelijke wijze om met voedsel, tijd en ingrediėnten.
Geen ingewikkeld gedoe.
RTF ofwel: Read The Fokking manual.
Hier is de gebruiksaanwijzing hoe om te gaan met zelf iets klaarmaken. Om te beginnen willen we snel klaar zijn en niet veel vies maken. Ook hebben we geen tijd voor uren boodschappen. In 1 winkel alles vinden is al erg genoeg. ook mag het niet veel kosten anders bestelden we wel de pizzalijn of gingen naar de Chinees.

Recept 1
Het is bij middernacht. De winkels in je buurt zijn dicht. In de kast is nog een zielig zakje macaronie of andere pasta. In de koelkast ligt wat hartig broodbeleg en een klont vet. Lust je dat nog op je brood? Dan kan t in je gerecht mee. Als je boft is er nog een restant van iets groens, kan ook een uitgelopen ui zijn.
Bekijk het groen: als er bruin of vergeelds aan zit dat eraf snijden. Als het slijmerig is: helemaal weggooien. Jammer.
Zet je magnetronschaal of pan aan en laat ruim water aan de kook komen. Doe er zout in, half afgestreken theelepeltje op 2 liter (hoeveelheid grote colafles).
Gooi de pasta in het kokende water, roer heel even om zodat ze niet aan elkaar kleven. Pas op voor de stoom aan je handen.
Wacht in de buurt van je kooktoestel tot je pasta gaar is. De kooktijd staat op de pastaverpakking. Zo niet neem dan aan dat de pastadingetjes 2x zo groot moeten worden en probeer dan of er eentje [i]beetgaar
is.
Giet de pasta af. Dit doe je door een handoek om je handen en de deksel te doen en deze goed tegen te houden. Door een spleetje giet je t vocht weg. Het beste giet je af via een vergiet. Gewoon alles erin mieteren en even uitschudden. Je kan ook de edele kunst van het afgieten boven het vergiet oeffenen. (Handig te leren voor later.}
Nu kan je snel in diezelfde pan eventueeel dat groen in wat vet aanbakken zodat t zachter of doorzichtiger wordt maar in elk geval niet bruin en wel warm. Had bij gasfornuis ondertussen ook in ander pannetje gekund.
De afgegoten pasta, macaronie dus, terug in de pan of schaal en de klont vet erbij. Nu maar hopen dat je peper in huis hebt. Anders mag er een vette mespunt sambal bij. (dat rode of gele zakje wat je over hebt van je laatste portie Chinees') Roer de boel dooreen. In wezen is het nu al eetbaar.
Snijdt je 'broodbeleg', kaas, ham, salami, boterhamworst, (alles behalve smeerworst) in kleine stukjes. Snijinstructie: op de verpakking zelf snijden, 1x doormidden, op elkaar leggen, in repen en overdwars tot vierkante centimeter stukjes ontstaan. Gooi dit op je pasta en roer het erdoor. Eventueel dus je 'groen' erbij. Omscheppen.
Mocht dit je te droog lijken omdat je geen kaas als broodbeleg in huis had: geen nood! Scheutje melk en/of ei erdoor, zelfs coffeecreamer met pietsie water werkt. Dit 'extra romige' geheel omscheppen. Klaar!

Als je geen pasta hebt maar wel brood doe dan dit:
Smeer de boterhammen aan de buitenkant. Leg het hartige broodbeleg (behalve smeerworst) ertussen in een dubbele boterham. Leg het in de koekenpan, deksel erop, vuur zacht, blijf in de buurt, zodra je t brood ruikt of ziet bruin worden aan onderkant beide delen goed bij elkaar geplakt zien te houden en omkeren: 5 minuten later is je 'gebakken boterham' klaar. Met wat Ketchup erop waan je je in de Mac'.


Morgen gaan we iets lekkerders maken. Dan heb je al in huis:
-kaas en/of ham als broodbeleg
-bakje champignons
-wat uien of bosje uien met groen zg Lente-uitjes.
-plasic fles goedkope olijfolie of pakje roomboter of desnoods zonnebloemolie
-potje/pakje peper
-zout natuurlijk
-uit dat peper-kruidenrek bvb iets gedroogds dat Provencaalse kruiden of tuinkruiden heet.

En dan maak je dit gerecht netzo maar dan net even lekkerder.

Als je geld hebt koop dan ook meteen een krop ijsbergsla of een witte/groene kool of bleekselderij en een fles azijn.

Sla komt spoedig.
Van een paar dagen geen groenten ga je echt niet dood: compenseer dit eventueel met je dagelijkse Davitamon vitaminepil. (vraag je ouders hierom ) of trek het van de belasting af


RTFM

je kan ook altijd nog een Appie magnetron maaltijd halen

DNA is an abbreviation for deoxyribonucleicantidisestablishmentarianism, a complex string of syllables.
pi_3638316
Hollen dan! Je kan dan ook nog die ingredienten halen als je helemaal niks in huis had

Thanks, heb de typo verbeterd. je had me als first poster niet geheel hoeven quoten hoor

pi_3651273
Ok 3x scheepsrecht, tnx 2 the quoter, dit was je boodschappenlijst en dat heb je dus in huis gehaald vandaag:
-kaas en/of ham
-champignons
-uien of bosje uien met groen
-olijfolie, roomboter of zonnebloemolie
-peper
-zout
-Provencaalse kruiden of tuinkruiden

Je bent toch niet net als ik de pasta vergeten? Snel: halen in de avondzaak of lenen bij de buren dan.

*edit, de maat voor 1 persoon pasta is een vol diep bord droge pasta ofwel 1/4e a 1/3e zak *

Breng ruim water aan de kook met wat zout. Zodra het kookt de pasta erin, zachtjes laten doorkoken.
Was ondertussen een hand champignons, 3 grote of 6 kleine en spoel je groene bosui af.
Snijdt de ui in kleine stukjes.
Doe een plasje olie of klontje boter in de pan: zoveel dat de bodem bedekt is en je zou willen terugvinden in je eten.
Bak het uitje zodat het niet bruin wordt maar wat doorzichtiger/glaziger.
Snijdt nu je eventuele vleeswaar ook in kleine stukjes en gooi ze erbij. (Alleen als het spek is doe je eerst het spek in de pan omdat het spekvet een hogere uitbak temperatuur heeft dan nodig voor het bakken van uien. En dan pas de ui want je wil die niet verschroeien.)
Ondertussen snijdt je de champignon in plakjes
zodra t lekker ruikt en je de vleeswaar van structuur/kleur ziet veranderen gooi je de champion erbij. Doorroeren zacht zetten. Nu kan je er een beetje water bij doen of een restje witte wijn, ongeveer een derde koffiebekertje. Even omroeren snuifje kruiden erbij, mespuntje peper, deksel erop. Vuur op zn zachtst zetten.
Pasta afgieten en terug in pan doen.
Klontje boter door de pasta roeren als je van vet houdt.
Stoofpotje voorzichtig proeven of het zout genoeg is dankzij de vleeswaren anders bijzouten.
Stoofpotje door pasta roeren.
Opscheppen, kaas erover: eet smakelijk!

Morgen kopen:
-goedkope diepvriesvis als je vriesvak hebt anders blikje tonijn o.i.d. Als je geen vis lust kan het ook gehakt zijn ongeveer 2 ons is genoeg. Of je kiest weer spek of ham uit t vacuum vleeswarenvak als dat al op is bij je thuis.
-pakje RoomCulinair of potje creme freche
-klein/goedkoopste blikje dopertjes. Of diepvriespak doppertjes.
-Zak voordeligste merk pasta schelpjes of vlindertjes.
-Kijk ook of je nog gemalen kaas hebt en uien ander die ook weer bijhalen.

Als je een vriesvak hebt en het is dichtgegroeid met ijs, ontdooi dat dan vanavond eens. Dan gaan we t morgen een beetje vullen met de rest van de diepvriesvis en die doppertjes. Zodat je goed zondag en de 2e paasdag doorkomt.

Om te voorkomen dat je diepvries op weg naar huis ontdooit rol je het dik in de gratis krantjes van je supermarkt en bewaard het in de tas bij je overige koelvakaankopen.

[Dit bericht is gewijzigd door Lurky op 28-03-2002 20:43]

pi_3653901
Lurky, mijn complimenten! Het klinkt allemaal erg goed, en je beschrijving is volgens mij prima te volgen! Heb nog niet geprobeerd (en ik kan aardig koken, maargoed), maar het klinkt heerlijk

Komt er ook nog een niet-pasta gerecht?

  vrijdag 29 maart 2002 @ 00:20:43 #6
6290 Dr_Crouton
Uw advertentieruimte hier.
pi_3653963
* Dr_Crouton gaat het eens een keer uitproberen..
The Internets, I needs it..
  vrijdag 29 maart 2002 @ 13:29:27 #7
4177 Jojogirl
Curves in all the right places
pi_3657664
* Jojogirl wacht met spanning op de volgende aflevering

niet dat ik niet kan koken ofzo, maar ik vind het gewoon zo'n leuk topic om te lezen

pi_3660395
Kijk ook even bij de korte kooktips in Goedkoop, lekker eten
die gaan hier zeker ook behandeld worden of zijn hier al in een variant uitgelegd.

Morgen is het een hel in de supermarkt. Misschien is het verstandig vast je boodschappen te doen maar dan moet je wel voor 4 dagen inslaan. Je bent er dan ook wel tegelijk vanaf.

Als je een pannetje hebt wat niet te groot is en goed afsluit met een deksel, of waar anders een zwaard bord op past waardoor de stoom niet ontsnapt, gaan we iets nieuws proberen. rijst

Koop
een zak goedkope gebroken rijst
zak pasta vlinders of schelpen voordelig merk
zakje diepvriessatee,
de diepvriesvis (koolvisblokken bvb van voordeligste merk) of het blikje tonijn
diepvriespakje of zak dopertjes of voordelig blikje/potje
blik goedkope witte bonen in tomatensaus.
2 ons gehakt (varken of HoH is voordeliger dan rund) of het vacuum verpakt spek of hambroodbeleg,
een blik worstjes of een rookworst ofzoiets
gemalen kaas
Roomculinair
cremefraiche
Een fles (huishoud)azijn
als thuis de uien op zijn uien, of bosui,
knoflook kan ook erbij als je wilt
komkommer of/en ijsbergsla

vegetariers kiezen ipv het vlees en de vis voor doosje champignons, avocado, eieren en extra kaas

Het zout, de peper, de (olijf)olie en/of boter, de provencaalse kruiden en de champignons had je nog anders alsnog kopen.

Met de hoeveelheid voedsel die je nu inkoopt kan je meer dan een halve week koken.
Chili con carne, pasta a la pesca, nasie met satee, macaronie carbonara, salades,

Het gerecht volgt straks. eerst ff de supermarkt bestormen, boodschappen naar huis brengen en dan snel nog eerst even een Goede Vrijdag borreltje met werk-ofstudievrienden. Kan ook omgekeerd maar alles op zn tijd. Er zijn 4 dagen om dat eten te verwerken.

[Dit bericht is gewijzigd door Lurky op 29-03-2002 16:39]

pi_3661714
Het heeft je een heel kapitaal gekost. Nu zit je met al die ingrediėnten. Wat nu?

recept 3
Om te beginnen heb je dat pannetje wat goed afsluit met deksel of bord.
Als je dat pannetje niet hebt en geen rijst hebt gekocht neem je gewoon weer pasta. Zie hierboven in eerder recept hoe dat te koken. dan is alles hieronder in 10 minuten klaar.
Pak nu een kopje en de rijst. Doe per persoon 1 kopje rijst in de pan. Aangezien je alleen bent en koken (nog) niet je grootste hobbie is doe je 2 koppen rijst in de pan. (de helft kook je vast voor mogen nl). Ben je een flinke eter? Doe er drie in.
Nu komt het belangrijkste: per kop rijst doe je 2 koppen water in de pan. Dus als je 3 kopjes rijst erin deed, komen er 6 water bij. Je pan moet dan ook het volume van de inhoud van 9 kopjes kunnen bevatten.
Zout, eh per kopje een snufje dus 1/3e afgestreken theelepel voor die hele pan met 3 koppen rijst. Om te voorkomen dat je rijst plakkerig wordt doe je er een theelepel olie bij. Goed dit moet aan de kook en blijf erbij. Kijk op de klok: hoe laat is het? Zodra het kookt zacht zetten op de kleinste fornuispit en de deksel erop. Nu niet meer gaan kijken. Als het bord of de deksel opwipt op de stoom of de boel overkookt: Grote Ramp! Verzwaar het bord met iets of duw iets zwaars op de deksel. Eventueel ontsnapt vocht aanvullen. Paar eetlepels is als je er snel bij was genoeg. Na een minuut of wat krijg je de indruk dat het vocht in de pan ophoud met z'n turbulente lawaai. Ontsnappende stoomsliertjes verdwijnen... Til nu voorzichtig de deksel op en zie dat het vocht weg is. Zo niet: snel weer dicht doen. Paar minuten later weer checken. Het water is niet meer te zien. Haal de pan met deksel erop van de vlam. Schep heel snel de rijst om voor de 'grote droge korrel'. Is de boel nog papperig met veel aanhangend vocht zet m dan nog een minuutje op t vuur. Het gehele kookproces van je rijst mag niet meer dan 10 minuten hebben geduurd. Doe de pan in een handdoek en zet hem in bed onder je dekbed zodat hij lekker warm blijft. De rest van het garen gaat vanzelf
.

Even heb je alle tijd om iets anders te doen. Geniet maar eens van je mooie gevulde koelkast. In je diepvries die je gisteren hebt schoongemaakt liggen je bevroren koolvis'filetten', je doperwten en je sateetje. Op de middenplank van de koelkast bewaar je de kaas, het vleesbroodbeleg, de boter en de eieren. Tenzij daar je drank ligt, dan zet je de 'zuivel' in de koelkastdeur. De glasplaat onderin is (na het vriesvak) de koelste plek: daar ligt het rauwe gehakt. In de groentenla ligt je bosui, je ui, je komkommer en je sla en de eventuele knoflook.

Nu ga je op je pit dat gehakt en de saus maken in de grotere pan. Als de supermarkt geen slager had, neem je de rookworst of het blikje worstjes. Als het worst is snijdt je die worst in stukjes. Heb je geen worst dan neem je het andere vleesbroodbeleg en maakt er stukjes van.
Vegetariers nemen ipv vlees een zestal kleine of drie grotere champignons.
Doe een scheutje olie of boter in de pan, zoveel als je in je eten wil tegenkomen weet je nog? Maar in elk geval zoveel dat de bodem bedekt is met vet. braad nu het gehakt of de worst. Het gehakt woel je al bradende los met een vork tut het uiteen is gevallen in stukjes en van kleur is veranderd: van roze naar grauw. Zet de boel zacht. laat niks aanbranden: dit geldt ook voor de eventuele vleeswaren.
Snijdt maar weer eens een ui of een bosui aan flarden: gooi die bij het vlees en laat de boel glazig worden.
Vegetariers beginnen met de ui en doen als die glazig is de champignons erbij. Vleeseters die er zin in hebben mogen ook wel een champignon bij hun vlees en uit doen.
Doe er nu eventueel wat knoflook bij: gepelde tenen plet je met een kopje ofzo, kneus ze en doe ze erbij. De knoflookgeur krijg je van je handen door ze langs staal te wrijven, bvb van een oud mesje ofzo.
Zodra het lekker begint te ruiken, mespuntje peper erbij, vleugje Provencaalse kruiden en een half kopje water. Doorroeren, proeven (eerst even beetje laten afkoelen anders proef je met een verbrande tong daarna niks meer) en een snuif zout erdoor. Deksel erop. Blijf in de buurt.

Nou is te hopen dat je dat blik bonen in tomatensaus hebt gekocht. Anders is t nog geen ramp. Gooi dan maar een scheutje ketchup door je vlees of champignonstoofschotel. Maar dan op het laatste moment: gekookte ketchup verliest veel smaak.
Doe het blik bonen in tomatensaus bij de rest in de pan, omroeren proeven: zit er genoeg perper in? Zout? Voorzichtig op smaak brengen. Nu het geheel op de allerzachtste pit onder een deksel even laten rusten.

Pak de sla of de komkommer of wat je aan rauweetbare groente hebt. Bij kroppen pel je er wat bladeren af zoveel als je lekker vind: stuk of 4 tot 6? Bij de komkommer snijdt je er een stuk af zoveel als je wilt, bleekselderij trek je een paar stengels eraf. Was alleen de groente die je NU gaat eten. De rest gaat zo droog mogelijk terug in de koelkast in een geopende plastic zak. Snijdt de sla, de komkommer of wat dan ook aan stukjes. Je kan ook kiezen voor de kaasschaaf bij de komkommer maar dat is iets meer werk. Laat de schil gewoon om de komkommer zitten. Snijdt verdroogde of harde uiteinden en eventuele bruine plekken van de groenten weg.
Doe de sla in een kom of direkt op je bord en sprenkel er wat peper en zout, olie en azijn over: voorzichtig: niet te scheutig. (Om te voorkomen dat je gauw te veel schenkt kan je de flesopening verkleinen met een kurk waar je aan de zijkant een keping uit hebt gesneden.)

Haal de rijstuit bed te voorschijn. Schep die rijst even door. Ohh wat is hij gaar als t goed is.
Doe nu de helft van de rijst door de bonenschotel. De rest van de rijst dek je weer goed af en laat je rustig afkoelen. Die rijstpan kan straks in de koelkast.

Schep dus de bonenschotel en de rijst dooreen. Doe deze 'chilischotel' op je bord bij de sla.
Gefeliciteerd met je eigen maaltijd en eet smakelijk!!


Morgen ben ik pas laat thuis en kies dus daarom iets heel gemakkelijks. Misschien dat iemand anders er uitgebreid op in wil gaan hoe je nasi maakt.
Ik zou zeggen:

recept 4
Fruit die uien en de bosui weer glazig maar nu in een flinke plens olie.
Snijdt de stukjes vleeswaren en doe die erbij.
Doe er eventueel champignons bij. Vegetariers nemen meteen de champinons na de ui. Als je doperwtjes in de diepvries hebt kan je daar een handje van bij doen.
Pak de rijst uit de koelkast en schep die er door heen. Laat even betijen en blijf niet roeren anders (heel vreemd ja) bakt t juist aan, gewoon afentoe omscheppen.
Kook ondertussen je sateetje in een pan water. Vegetariers kiezen een ei en die maken ook een extra pan vuil door pindakaas aan te lengen met water en peper tot 'sateesaus'.
Er kunnen extra 'kruiden' zoals sambal of ketjap.
Als sla zou ik komkommer kiezen maar alles kan hoor.
Binnen tien minuten moet je nasi-satee afzijn.

Als je dus geen rijstpannetje hebt, koop je morgen een lekker brood. Warm je sateetje op, of kook je eitje en de van pindakaas zelfgemaakte sateesaus, eet ze met brood en maak er sla bij.

Wederom eet smakelijk!

[Dit bericht is gewijzigd door Lurky op 29-03-2002 21:04]

pi_3682157
Welkom terug bij de coole nachtkeuken. Wegens de omschakeling naar de zomertijd eten we vanavond extra laat.
Binnen een kwartier zit je te eten! Zo snel is geen pizzalijn als die nu nog komen.
In de vriezer ligt vis en/of doperwtjes. Of je hebt een blikje tonijn. Je hebt de creme fraiche en/of de roomculinair. Er is droge pasta en er zijn (bos)uien en champignons.

recept 5
-Zet ruim water voor de pasta op in je grote pan en doe de pasta en een beetje zout (1/3e theelepel) erin zodra het water kookt. Vuur wat zachter zetten zodat het niet overkookt.
-doe in een klein pannetje een kopje water en daarbij 2 blokjes diepvriesvis, zodra het weer kookt zacht zetten en deksel of bord op de pan. Anders ontsnapt de stoom en bovendien stinkt dan je hele huis naar vis. Als je een kat hebt kan je hem er zo meteen wat van geven. (Ook vegetariers kunnen deze koolvisblokken afentoe als tractatie voor de kat koken.)
-Wanneer je geen diepvriesvis maar een blikje tonijn had maak je het open maar doet nog niets ermee. Is het een groot blik dan kan je de helft in een kommetje afgedekt in de koelkast doen voor een volgende keer.

-Vegetariers en blikje-tonijn-eters doen een lepel olie in een klein pannetje, gesneden uien erbij, even glazig laten worden, gesneden champignons erbij, snufje provencaalse kruiden, 2 lepels water , pan dicht en zacht zetten. Even later er een beetje zout en peper bij en dan verder als hieronder wordt gedaan.

-De diepvriesvis is gaar, dwz hij valt uit elkaar als je erin prikt en is middenin niet doorzichtig meer maar even wit als aan de buitenkant. Haal er eventueel wat uit voor de poes. De rest kruidt je op smaak: peper erbij en snufje zout, wat provencaalse kruiden.

-Doe er een flinke hand doperwten bij uit de diepvries in je stoofpotje. Pan meteen weer afdekken, mocht het kooknat (vrijwel)verdampt zijn dan aanvullen met een lepel water. Je kan het ook heel chique maken door het water te vervangen door een restje witte wijn. Je mag niet te veel vocht maken want de room zorgt straks voor het vocht van de saus en het moet geen 'soep' worden.
(Als de erwten uit blik komen, de helft van het blik met het vocht overgieten in een kommetje en afgedekt in de koelkast zetten voor een volgende keer. Als ze in een pot zitten met een lepel wat scheppen doperwten uit het vocht halen en de rest in de koelkast.)
-Zodra de erwten meekoken in je stoofpotje kan het halve pakje room/culinair erbij. Rest pakje terug in koelkast. De room mag je even doorkoken. Als je creme fraiche hebt dan kan het vuur al uit. Schep de cremefraiche erdoor.
-Als je tonijn hebt is dit het moment waarop je hem door je opgewarmde erwten, de room of creme en het peper en zout en de provencaalse kruiden schept.
-Giet de pasta af als hij beetgaar is. Schep de stoofschotel door de pasta.

Eventueel heb je weer wat slabladen en/of komkommer besprenkelt met weinig olie en azijn en peper en zout als bijgerecht gemaakt.
Geniet en wees trots: je hebt het weer geflikt!
Eet smakelijk!!!

Koelkasttips
Houdt de rest van de diepvriesvis en de erwten steeds in het koelvak. Eenmaal ontdooide diepvries nooit weer opvriezen ivb met bacteriėn die je zo ondertussen kweekt en die niet doodvriezen maar straks weer lekker mee ontdooien. Ook de ijsafzetting in je vriesvak is een bron van bacteriėn. Let daar een beetje op.
Als je blikvoedsel open hebt gemaakt en wat wilt bewaren moet dat altijd uit het blikje in kommetje of bakje. Dat gaat namelijk onmiddelijk oxyderen en dat smaakt goor en is niet goed.
Dek voedsel in de koelkast altijd af: dan droogt het niet uit, gaat niet naar elkaar smaken en je koelkast krijgt minder gauw ijsafzetting. Zet daarom ook nooit warm eten in de koelkast: wacht tot het is afgekoeld. Dat is ook beter voor het apparaat zelf.

pi_3684836
Ik heb ook een recept. Al eens eerder gepost in een topic over 'onwaarschijnlijke maar lekkere combinaties' of zo, maar hier is het ook op z'n plaats. Afgelopen weekend gegeten, en het was

Benodigdheden voor 1 persoon:
-Flinke scheut tomatenketchup
-Klein scheutje curry
-Half zakje champingnonsaus of ham/kaas-saus
-Kwart zakje pittige kruiden (maakt niet zoveel uit welke, maar tacokruiden zijn hierbij erg lekker)
-Wat stukjes kaas
-Macaroni
-Beetje sambal
-Eventueel rundergehakt en/of uien, maar dat hoeft er niet persé bij.

Maar eigenlijk maakt het niet al te veel uit, als je naast macaroni maar een stuk kaas maar wat hartige (tomaten)sausjes in huis hebt.

Kook de macaroni in de ene pan. In de ander pan meng je alle andere ingrediėnten door elkaar. Bepaal zelf de verhoudingen, maar veel ketchup, een klein scheutje curry en redelijk veel kaas is aan te raden. Kook dit (beide pannetjes). De kaas zal dan ook gaan smelten. En dan is het eigenlijk al klaar. Je kunt er dus ook nog rundergehakt en een ui bij bakken, maar dat hoeft niet persé.

Dit recept is ooit uit nood geboren toen er bij ons bijna niks in huis was (zelfverzonnen dus) en je hebt vast en zeker sowieso de meeste ingrediėnten uit het lijstje in huis. Omdat het van die standaarddingen zijn.

pi_3689254
Wat zou er op deze 4e paasweekeindavond nog in de fokkoelkast over zijn?
Misschien heb je nog wat diepvriesvis? De worst? Het vleesbroodbeleg? Kaas? Champignons?
Ik ben niet helderziend en daarom gaan we er gewoon een potje van maken.

recept 6

-Rijst koken volgens recept 3 maar nu in een hoeveelheid alleen voor vannavond tenzij je morgen weer rijst wilt eten. Zodra de rijst ingepakt onder je deken staat terug naar de keuken.

Ga maar eens een boodschappenlijstje maken voor morgen: zijn er nog genoeg uien, eieren, champignons, is er nog komkommer en sla? Is de pasta al op? ga maar eens een kwartiertje kijekn wat je zoal nog hebt of beter wat je juist mist. Als je afwas hebt kan je die nu ook gaan doen.
-De rijst staat al een kwartier in bed door te garen.
-Snijdt je ui of je bosui aan stukjes. dit kan ook een prei zijn. Doe een bodem olie in de pan, zoveel dat deze bedekt is en als je zou willen terugvinden in je eten. Fruit de ui(achtige) tot deze glazig is zoals vanaf recept 1 is aangegeven, bij groene uiachtige delen tot het groen feller van kleur wordt.of de daarop volgende fase dat het weer doffer wordt in elk geval niet rauw meer is.
-doe bij de aldus gegaarde ui/olie het vleesbeleg, de worst, de vis of champignons aan stukken gehakt. Even laten aanwarmen zodra je t gaat ruiken doe er een paar eetlepels room of cremefraice bij, peper, zout en je herbes provencaal of tuinkruiden. een gekneusde teen knoflook naar wens, een scheutje witte wijn naar wens.. Eventueel een handje doperwten meer voor de kleur dan het nut of de smaak...
-was een paar bladen sla en leg die rondom op je bord, of wat leuke slierten komkommer gemaakt met de kaasschaf.
-Haal de rijst tevoorschijn. Schep de gare rijst om met een klont boteren en als je vegetarier bent wat kleine stukjes kaas of geraspte kaas erdoor. Duw het geheel in een met koud water omgespoelde nat kommetje of kopje. Stort de rijst uit op je bord zoals je zandtaartjes maakte als kind.
-Schep de vis/vlees of champignons als een volleerd chefkok om je 'rijsttimbaaltje(s).

Eet smakelijk van je prachtige lentemaaltijd!

Boodschappen (ingredienten) morgen:
-zak aardappels voordelige soort of zoveel losse als je in het kommetje van je twee handen kan dragen.(ongeveer 6 gemiddelde grote)
-diepvriesspinazie (blokjes bestaan daarvan dat is handig maar hoeft niet persee) kies het voordelige soort, of koop struikje van half pond andijvie. Je kan in de supermarkt als het personeel niet kijkt de te grote andijviestruik in het hart doormidden trekken/breken: alleenstaande AOWers zullen je dankbaar zijn: die krijgen zo'n hele struik ook niet op.
-zijn er nog uien, zout peper en boter in huis?
-pakje aanmaakjus.
Een ei
melk (hoeveelheid voor 1 beker is genoeg)
Spekblokjes en/of champignons en stukje kaas

Morgen is het menu: echte romige aardappelpuree/andijviestamppot of spinazie met kuitje jus of vegetarische champignonkaassaus.

Postinggirl en wie er verder zin in heeft, zou je meer recepten met volledige keuken-newbie-gebruiksaanwijzing willen posten? Ik ben helaas eind deze week een tijd weg maar een dagelijkse vaste kookrubriek met voordelig snelrecept van de dag is wel nuttig. Wie kan de keukenfakkel van mij overnemen en de koks in spee bijlichten?

[Dit bericht is gewijzigd door Lurky op 01-04-2002 21:32]

pi_3701525
Vandaag is het Hollandse pot die de kost schaft.

recept 7
-Schil de aardappels met een scherp ongekarteld klein mesje. snijdt ze doormidden, de muisgrote 1x, de ratgrote in vieren, de caviagroten in achten. Spoel ze af en haal zwarte pitten en paarse vlekken er met een puntig mesje uit. Doe ze in een pan zodat ze onder minstens 2 cm water staan. doe een halve theelepel per 2 liter water aan zout erbij.
-Was de andijvie als je die hebt en snijdt de stonk in 1cm breede slieren overdwars. Snijdt als het kan op iets van hout zoals een broodplank dat voorkomt dat je mes bot wordt.
-Bak ondertussen het spek uit en fruit er wat uien bij tot die glazig zijn.
-Vegetariers bakken de ui glazig en doen er schijfjes champignon bij. Champignonds snijdt je altijd zo dat elk plakje de paddestoelvorm houdt: dat schijnt beter voor de smaak te zijn.. Snijdt de kaas aan 1/4 cm grote blokjes. Kortom hak m aan mootjes of rasp het.

-prik met een vork in de aardappel en sla het heft van de vork tegen de panrand: als de aardappel spontaan uiteenvalt is deze gaar. Giet de aardappels af door de deksel of een bord op een spleetje na met een handdoek of pannelappen om je handen tegen de pan geklemd te houden. Kijk ook uit voor de stoom en je gezicht. Onzekere afgieters doen dit boven een vergiet.

-Haal het ui en spek of ui-champignonmengsel uit je pannetje als je diepvriesspinazie hebt. Ontdooi in dat vet en een eetlepel water je spinazie: kruidt af met peper en zout.

-Zet de droge aardappels opnieuw op het vuur op een zachte kleine vlam. Schudt met de pan tot de ergste stoom weg is en de aardappels kruimig worden. Ze zijn nu af als je gewone gekookte aardappels wil.
-Aardappelpuree maken: Doe een klont boter bij de aardappels en een half koffiebekertje melk en het rauwe ei. Stamp met de stamper of prak met een stevige vork of snijdt met twee messen kruiselings de aardappels en het mengsel tot een geheel. Proef en doe er zout en perper bij naar smaak.
-schep, prak en roer de andijvie rauw door de aardappelpuree. Daarna is de stamppot af.
-OF Gooi de andijvie bij het spekvet en dek af met een deksel, binnen een paarminuten is het zo geslonken en dus 'gaar'.
-Doe de aanmaakjus volgens de verpakking.
Gooi de spekjes door de jus of over de andijviestamppot, of over de aardappelpuree naast de spinazie (die met zout en peper is afgekruid naar smaak). Doe de jus in een kuiltje van de puree.
-Vegetariers hebben de puree gemaakt met de andijvie of de spinazie en doen door de puree het kaasraspsel en gieten de champignonui die met een paar eetlepels water is aangemaakt en afgekruidt met peper en zout over hun aardappels.

Eet ze!

Morgen koop je weer aardappels of doet iets met de overgeblevenen uit de zak.
Haal een potje of blikje goedkope appelmoes, kijk of er nog doperwten en sla genoeg zijn en haal een worst of een tartaartje of een blinde vink ofzo. Als de supermarkt geen vleesvak heeft koop je een rookworst.
Vegetariėrs kopen een vegaburger ofzo.
Een pot voordelige mayo is ook op zn plaats in dit gerecht.

* Hallo , dringend met spoed nette snelle goedkope medekoks gevraagd voor het uitgebreid beschrijven van recepten. Deze kok gaat nl weg.

pi_3706386
Een variatie op het eerdere recept en dan nog simpeler:

Benodigdheden:
-Potje pesto (bij voorkeur rood)
-Homp kaas
-Macaroni of spaghetti
-Gehakt

Gehakt bakken, macaroni/spaghetti koken, pesto in een ander pannetje gooien samen met de kaas (je kunt dat beter eerst in kleine stukjes snijden alvorens in het pannetje te gooien), en zo lekker laten smelten. En klaar is het. En het is nog lekker ook. In tegenstelling tot bij het eerste recept van mij is het gehakt hier verplicht. Uien mogen erbij, maar hoeven niet.

pi_3707217
Postinggirl dat klinkt lekker. Met alle respect maar je doet iets fout:
-Je legt niet uit 'hoe' het te doen. Dat is het bezwaar aan alle (fok)recepten tot nu toe die gaan er van uit dat je vaker in de keuken hebt gekookt.
-De pesto mag NOOOOIT koken!
-Kaas koken is flauwe kul, het wordt maar een draderige plaktroep als je niet uitkijkt scheidt het zelfs in 'plastic' en vet!
-Heel potje pesto is voor 1 persoon erg veel.
-Het gerecht wordt zo onnodig prijzig, geschikt voor 4 personen en veel te veel afwas.

-maak een paar lepels pesto in een kopje aan met wat melk zeg 1 op 1 verhouding.
-Kaas schaven/malen/ fijnhakken, pasta afgieten, terug in pan, pesto erdoor, kaas erdoor: klaar!

Het gehakt? 2 ons lijkt me meer dan zat, kan je rulbakken in een plasje olie of klontje gesmolten boter met een vork, peper en zout erdoor en dan ook door de pasta. Je kan er ook 'burgers' met snufje zout en peper van kneden en ze in wat olie of boter zachtjes om en om braden tot ze bruin zijn en gaar van binnen. De boter of olie moet altijd eerst heet zijn zodat het vlees dichtschroeit. Maar niet zo het dat er walm af komt. De boter mag niet zwart worden.

Er bestaat een kookboekje dat is gemaakt voor mensen die vanhuisuit zich hebben laten verzorgen en het nu ineens zelf moeten doen zonder instructies. Een handleiding voor hen die zelfs nog nooit hebben toegekeken hoe een ander kookt. Daar staat dus precies in hoe je een mes moet hanteren, hoeveel zout, hoeveel water, hoelang en in wat voor pan. Echt je kan het je niet voorstellen hoe 'onwetend' sommige amateurkoks zijn.
Ik heb vroeger in een groepshuis gewoond waar individueel werd gekookt. Zo zag ik jongens klunzen die door hun moeder uit huis waren gelaten zonder te weten dat aardappels en pasta in ruim kokend water moeten. dat de aardappels met koud water opgaan en de pasta in kokend water moet. Dat je gehakt en spek niet bakt in water. Enzovoorts.
Zeg maar het type dat witte, bonte en fijne was bijelkaar gooit met een theelepel zeeppoeder of het halve pak. Hun moeders/opvoeders zouden voor straf maanden dienstverlening moeten krijgen: zo lever je kinderen niet af aan de maatschappij. De zg zorgzaamheid was pure gemakzucht niks te hoeven uitleggen, hebzucht om meestal zoontjelief maar ook wel s dochterje (inmiddels al geslachtrijp en nog behandeld als een peuter) te 'vertroetelen en het troetelkind staat vervolgens gillend uit de doodknuffelsituatie weggelopen met twee linker handen alleen op de wereld.

Om die slachtoffers te helpen is de cool-kitchen er ook. En voor allen die expres niet wilden meehelpen vroeger thuis en juist tv gingen kijken als het leerzaam werd in het huishouden.

Ik doe straks nog die Aardappels als ik het niet vergeet en dan mag/moet ik zelf weken voor mij laten koken! Ziekenhuisvoer en de heerlijkheden van m'n vriend die een betere kok is dan ik. Ik verheug me nu al

pi_3707434
Ik moest even glimlachen bij wat Lurky hierboven had geschreven. Ik ken ze ook, die mensen die thuis he-le-maal niets hebben geleerd. Het is bijna onvoorstelbaar. Ik zou een vriendin bijvoorbeeld leren koken, dus ik bel op en zeg: schil jij de aardappels alvast, ik hop nog even de appie hein binnen en ben ik zo bij je. Kom ik daar, staan de aardappels (van die vierkante blokken) klaar. Zonder water. Helemaal zwart geworden. Ze probeerde ook al een keer pasta klaar te maken door de harde stukken in een pan te gooien waar boter in zat (wat begrijp je niet van de gebruiksaanwijzing???) om het zo te, tsja...bakken?
Ook een keer een jongen die mijn chili zo lekker vond het hele recept overdreven simpel opgeschreven meegegeven. Ik was alleen vergeten te noteren dat je de bonen af moest gieten en dus hoppa: bonen met vieze bonendrap in de pan en het hele gerecht smaakte verschrikkelijk.

Ik snap ze niet, ouders die de kinderen niets bijbrengen qua financien, koken, wassen, schoonmaken etc etc. Mannen, wees op uw hoede: vrouwen kunnen daar verschrikkelijk op afknappen (of er komen moedergevoelens in ze naar boven om je toch maar zo snel mogelijk uit de brand te helpen en te vertroetelen)

"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  woensdag 3 april 2002 @ 13:02:49 #17
6290 Dr_Crouton
Uw advertentieruimte hier.
pi_3708291
*Bestelt boekje voor zelfhulp bij Lurky*

Wat is het ISBN nummer?

The Internets, I needs it..
pi_3716043
In Amsterdam is een Kookboekwinkel. Daar hebbben ze dat boek vast Crouton. ISBNnr of titel weet ik niet. Missschien kan ik er over een maand ofzo achteraan. Vooralsnog is dit mijn laatste recept.

Recept 8

-Kook de aardappels in ruim water zodat ze goed onder staan en met 1/3 theelepel zout Altijd als het volop kookt zachter zetten en mocht het overkoken dan water bijvullen zodat ze weer goed onder staan en dit water opnieuw aan de kook brengen.
-laat de rookworst in zn plasticzakje bovenin het aardappelpannetjeals de aardappels al 10 minuten koken. meekoken (vuur wel zacht zetten)
-OF Bak je vegaburger, tartaartje of blinde vink in een koekenpan of braadpan in een bodem boter of olie. Het tartaartje bestuiven met een snuifje zout en peper. Zodra het ding gaar is (dat zie je doordat hij bruin wordt , want je keert m afentoe om om beide zijden te laten bruinen en zodra je ziet dat hij van vorm verandert: een klein beetje krimpt is hij supergaar en meer dan af. Leg het op je bord en houdt het bord warm op de inmiddels klare aardappels in hun pan. Doe in de braadpan/koekenpan van de burger/vink/tartaar een paar eetlepels water en wat extra kruimetjes zout en peper: even roeren over het aanbaksel wat in de bodem zat en klaar is je zelfgemaakte jus! Is ie te flauw van smaak: daar zijn peper en zout voor net als op elke reastauranttafel
Is ie t waterig? Dan volgende keer iets meer vet bij t bakken gebruiken. Te zwart? Next time iets minder heet laten worden dat vet dus vlam temperen.
(Had je de rookworst gekozen? Vis die uit de pan geklemd tussen 2 vorken, gooi in wasbak en spoel zakje af: zakje openknippen en worst doorsnijden.)
-Verhit in het andere pannetje de doperwtjes in een bodempje water en houdt de deksel op de pan. Een bodempjewater is ongeveer een halve centimeter. Binnen een paar minuten zijn ze heet: kook ze niet stuk. Giet ze voorzichtig af als er nog wat water in staat.
Zoals je in de post van Isabeau kon lezen kook je bonen en dus ook erwten nooit in het eigen fabrieksvocht (drab) maar in vers water (tenzij het bonen in saus zijn)
Giet de erwten af als er nog wat vocht in de kookpan over is. Smelt er een flinke klont boter bij en sprenkel wat peper over de erwten.
Had je rookworst erbij gekozen dan gooi je extra klont vet bij de doperwten want je hebt geen jus.
-Maak wat sla schoon: snijdt het aan riffels en maak het aan met een stevige schep mayonaise.

Het is wel achtereen beschreven maar t schema zit zo:
1 aardappels opzetten
na 10 minuten vlees(vervanger) braden (of worst opwarmen op aardappels)
weer 5 minuten later erwten opwarmen en sla maken
aardappels afgieten
vlees uit pan, jus maken
pot appelmoes openen

Serveer jezelf de aardappels met daarnaast op het bord vlees(vervanger), een paar scheppen appelmoes (rest in koelkast, indien blik overdoen in kommetje en afdekken), de erwten en de vette mayosla doe je deels over de aardappels. De jus giet je er ook over.

Eet ze!

Onthoudt dat je van elke aardappelschotel met mayo, sla, appelmoes en ketchup en een vegaburger of rookworst een prima maal kan maken. Die erwten erbij en jus enzo maken t alleen maar beter en vollediger. Je eet echt stukken beter dan de Aardappeleters van van Gogh. Die hadden alleen gekookte aardappels met vet.

* Hopelijk gaat een ander verder in dit topic. In elk geval heb ik geprobeerd je te inspireren tot het zelf maken van warm eten en mocht dit topic naar onderen zakken, wie weet haal ik het ooit weer omhoog. Wat je ook klaarmaakt: moge het je wel bekomen!

pi_13289538
dodelijk topic.. oke ik ben een beetje laat
:: Koga World Traveller S :: Shimano XT, Magura Louise, Rockshox(voorvork) ::
pi_16539693
Nooit te laat voor een schop-verzoek naar het nieuwe culinaire forum
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')