En ik hoop dat mijn dochter respect kan opbrengen voor andere mensen ondanks hun tekortkomingen.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 14:56 schreef JAM het volgende:
Ik hoop mijn kinderen een beetje taalgevoel mee te geven, spelling enzo.
En ik hoop dat die van mij rechtvaardig, daadkrachtig, zelfverzekerd en assertief zijn!quote:Op dinsdag 27 februari 2007 15:01 schreef KD-fotografie het volgende:
[..]
En ik hoop dat mijn dochter respect kan opbrengen voor andere mensen ondanks hun tekortkomingen.![]()
Binnenin de context, denk je dat integriteit een eigenschap is die aan je karakter wordt verbonden of iets dat je kunt aanleren? Ik denk persoonlijk dat het te maken heeft met hoe belangrijk jij het als persoon vindt.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 14:45 schreef PopeOfTheSubspace het volgende:
[..]
Het Aristoteliaanse beeld van deugden is niet het definitieve antwoord of sluitende begrip van het begrip deugd. En het is al helemaal geen natuurwetenschappelijke leer. Als dat het al was: we zijn nu luttele duizenden jaren verder...
Ja, je wil natuurlijk voorkomen dat ze aan je schrijven: 'pap, ik heb vandaag zo fijn geneukd'. Dat heeft óók met zelfrespect te maken trouwens.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 14:56 schreef JAM het volgende:
Ik hoop mijn kinderen een beetje taalgevoel mee te geven, spelling enzo.
Ja (oké ik heet geen Pope etc. maar toch heb ik een mening) het heeft zeker te maken met het maken van een keuze. Daarom zou ik mijn kind willen leren dat het belangrijk is.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 15:14 schreef Integrity het volgende:
Binnenin de context, denk je dat integriteit een eigenschap is die aan je karakter wordt verbonden of iets dat je kunt aanleren? Ik denk persoonlijk dat het te maken heeft met hoe belangrijk jij het als persoon vindt.
Als je het kunt uitleggen wel, maar als je kind het totaal niet belangrijk vindt is het wat lastiger.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 15:19 schreef Zina het volgende:
[..]
Ja (oké ik heet geen Pope etc. maar toch heb ik een mening) het heeft zeker te maken met het maken van een keuze. Daarom zou ik mijn kind willen leren dat het belangrijk is.
Het is dan ook duidelijk dat geen enkele voortreffelijkheid van karakter door natuurlijke aanleg in ons ontstaat.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 14:26 schreef Integrity het volgende:
[..]
Ik ben 27. Ik heb een stukje deugden tijdens de ethieklessen besproken. Op Windesheim geven ze bij Commerciele Economie ook ethiek en de docent wil nog wel eens graag afwijken van de lesstof. Dat staat toch al in het boek, zei hij. Vandaar dat hij ons een lesje gaf over de deugdenethiek. Kwam voor tijdens het gedeelte competentie, waarin wij de diepere betekenis moesten weten.
Dat is geen sluitende conclusie. Ik ga er vanuit dat je persoonlijke voorkeuren, dus je karakter, ervoor zorgt dat je interesse krijgt in hetgeen je interesse hebt. Kortom: je moet het leuk vinden, interessant vinden. Daar ligt echt wel een deel karakter ten grondslag.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 15:39 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Het is dan ook duidelijk dat geen enkele voortreffelijkheid van karakter door natuurlijke aanleg in ons ontstaat.
Je moet niet met 'de deugdenethiek' schermen als je niet weet wat deze behelst.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 15:43 schreef Integrity het volgende:
[..]
Dat is geen sluitende conclusie. Ik ga er vanuit dat je persoonlijke voorkeuren, dus je karakter, ervoor zorgt dat je interesse krijgt in hetgeen je interesse hebt. Kortom: je moet het leuk vinden, interessant vinden. Daar ligt echt wel een deel karakter ten grondslag.
Dat klopt. Een kind zal niet iets zijn wat mij overkomt.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 15:55 schreef PopeOfTheSubspace het volgende:
Jij krijgt toch geen kind, kikker.
Jij verwacht of wil ook dat je kind het beste van zichzelf verwacht. Dus als je kind dat niet zou doen, zou je hem/haar toch in die richting gaan sturen? Door bijvoorbeeld te werken aan de eigenwaarde. Een kind iets opleggen, klinkt heel negatief, maar het is onvermijdelijk dat je je eigen normen en waarden in ieder geval als het kind nog heel jong is, zal integreren in zijn/haar leven. Zit er geen paradox in het verhaal?quote:Op dinsdag 27 februari 2007 15:50 schreef Claudia_x het volgende:
Je moet niet met 'de deugdenethiek' schermen als je niet weet wat deze behelst.
Wat ik mijn kind mee wil geven, is eigenwaarde. Ik wil dat mijn kind zichzelf hoog heeft zitten en het beste van zichzelf verwacht. (Dat is iets anders dan je kind opleggen wat goed en nastrevenswaardig is en dat vervolgens van hem of haar verwachten.)
Ik heb heel concrete ideeen over wat het betekent om het hoogste van jezelf te verwachten. Natuurlijk is het moeilijk om die niet op je kind te projecteren. Ik denk dat elke ouder daarmee worstelt.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 16:11 schreef Zina het volgende:
Jij verwacht of wil ook dat je kind het beste van zichzelf verwacht. Dus als je kind dat niet zou doen, zou je hem/haar toch in die richting gaan sturen? Door bijvoorbeeld te werken aan de eigenwaarde. Een kind iets opleggen, klinkt heel negatief, maar het is onvermijdelijk dat je je eigen normen en waarden in ieder geval als het kind nog heel jong is, zal integreren in zijn/haar leven. Zit er geen paradox in het verhaal?
Ja, je moet het laten zien, helemaal mee eens. Mijn ouders bijvoorbeeld gaan gebukt onder een enorm minderwaardigheidscomplex: zij dachten van zichzelf dat ze te arm/dom etc waren. Ze hebben dat volgens mij nooit rechtstreeks tegen mij gezegd, maar het was in hun gedrag zo merkbaar. Het is moeilijk om je te distantiëren. Vaak werd/word ik plaatsvervangend boos/assertief etc. maar dat werkt niet. Andersom dus ook niet.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 16:37 schreef Claudia_x het volgende:
Het beste van jezelf verwachten is denk ik vooral iets wat je aan je kind laat zien. Hoe hoog heb je jezelf zitten? Hoe ga je met je geliefde om? Wat verwacht je van de mensen om je heen? En dat geldt denk ik voor alle waarden die mensen hun kinderen 'mee willen geven': je kind zal ze niet van je aannemen als je er zelf niet naar leeft.
En dat is?quote:Op dinsdag 27 februari 2007 16:48 schreef InAmsterdamseArmen het volgende:
Ik zou kinderen mijn perceptie van vrijheid meegeven.
'Individu zijn' is ook een moraal.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 17:23 schreef InAmsterdamseArmen het volgende:
Ik weet het. Laat me een eigenschap van die vrijheid noemen, de amoraliteit.
Misschien. Maar het kan op vele manieren uitgelegd worden, denk je altijd als moraal?quote:Op dinsdag 27 februari 2007 17:53 schreef Puzzelaar het volgende:
[..]
'Individu zijn' is ook een moraal.
Weet ik niet. Jij komt er mee.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 17:59 schreef InAmsterdamseArmen het volgende:
[..]
Misschien. Maar het kan op vele manieren uitgelegd worden, denk je altijd als moraal?
Mag ik vragen hoe jouw ouders jou opgevoed hebben? Ik herken in jouw ouders namelijk wel mijn ouders.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 16:47 schreef Zina het volgende:
[..]
Ja, je moet het laten zien, helemaal mee eens. Mijn ouders bijvoorbeeld gaan gebukt onder een enorm minderwaardigheidscomplex: zij dachten van zichzelf dat ze te arm/dom etc waren. Ze hebben dat volgens mij nooit rechtstreeks tegen mij gezegd, maar het was in hun gedrag zo merkbaar. Het is moeilijk om je te distantiëren. Vaak werd/word ik plaatsvervangend boos/assertief etc. maar dat werkt niet. Andersom dus ook niet.
Lul niet man, weet je wel eens wat het woord betekent?quote:Op dinsdag 27 februari 2007 17:53 schreef Puzzelaar het volgende:
[..]
'Individu zijn' is ook een moraal.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |