Blue_ei | dinsdag 20 februari 2007 @ 19:05 |
n misschien heeft het hier iets mee te maken: een kakkerlak laat gemiddeld elke 15 minuten een wind. Maar liefst 20 procent van de totale uitstoot van methaangas, een broeikasgas, is toe te schrijven aan winderige insecten. Insecten zijn dus niet alleen eng en vies, ze zijn ook verantwoordelijk voor het opwarmen van de atmosfeer, het afsmelten van de poolkappen en het stijgen van de zeespiegel! En daar zijn wij Nederlanders natuurlijk uiterst gevoelig voor.![]() Maar soms trekken we ons nergens iets van aan: 69 procent van alle mannen eet een boterham waar net een vlieg op heeft gezeten gewoon op. Vrouwen zijn kieskeuriger: van hen raakt 59 procent zo'n boterham niet meer aan. Maar onze antipathie tegen insecten blijft groot en bereikt een hoogtepunt tijdens de zomermaanden. We gaan dan al snel overdrijven. Zo besteden Amerikanen elk jaar 30 miljoen dollar aan de bestrijding van muggen. Helaas is slechts 3% van het aantal muggen dat om zeep geholpen wordt van het vrouwelijk geslacht (alleen vrouwtjes kunnen steken). En als een mug ons dan toevallig eens een keertje te grazen neemt, roepen we direct moord en brand. Absurd, want je moet maar liefst 2,8 miljoen keer door een mug gestoken worden voordat je helemaal leeg bent. Maar ik dwalen af. n misschien heeft het hier iets mee te maken: een kakkerlak laat gemiddeld elke 15 minuten een wind. Maar liefst 20 procent van de totale uitstoot van methaangas, een broeikasgas, is toe te schrijven aan winderige insecten. Insecten zijn dus niet alleen eng en vies, ze zijn ook verantwoordelijk voor het opwarmen van de atmosfeer, het afsmelten van de poolkappen en het stijgen van de zeespiegel! En daar zijn wij Nederlanders natuurlijk uiterst gevoelig voor. ![]() | |
Sander | dinsdag 20 februari 2007 @ 19:06 |
47% van de statistieken is ter plekke verzonnen. | |
Deoxyribonucleic | dinsdag 20 februari 2007 @ 19:06 |
verkapt-er-groeien-insecten-in-mijn-balhaar-en-ik-wil-het-verkopen-aan-de-boomknuffelaars-onder-de-Fok!kers-topic? | |
Mr.Chippie | dinsdag 20 februari 2007 @ 19:07 |
Gebakken sprinkhanen gedoopt in honing ![]() | |
Blue_ei | dinsdag 20 februari 2007 @ 19:08 |
quote:Deze ![]() | |
ThaMadEd | dinsdag 20 februari 2007 @ 19:08 |
quote:Ik heb dat ook een keer gelezen, dat insecten meer methaan en co2 produceren dan wij ![]() | |
Hi_flyer | dinsdag 20 februari 2007 @ 19:10 |
Je hebt gecopy-paste ![]() | |
Blue_ei | dinsdag 20 februari 2007 @ 19:10 |
Gefrituurde sprinkhanen Ingredienten: ![]() Sprinkhanen tempurabloem ijs koud water peper en zout chocoladesaus chilisaus Verwijder de poten en vleugels. Maak van de bloem en het koude water een glad beslagje, breng dit op smaak met peper en zout. Leg de sprinkhaan op een vorkje en haal deze door het beslag. Bak in olie krokant. Laat daarna goed uitlekken en eet ze bij voorkeur warm. Lekker met chilisaus of met chocoladesaus en een beetje poedersuiker | |
Blue_ei | dinsdag 20 februari 2007 @ 19:11 |
quote:Wat is dat ![]() ![]() | |
SwJ | dinsdag 20 februari 2007 @ 19:13 |
quote:Kan ik ook ![]() ![]() Tachtig procent van de Wereldbevolking smikkelt regelmatig van een portie insecten. In Colombia bijvoorbeeld, verkopen ze in de bioscoop geen popcorn, maar geroosterde parasolmieren. Japanners smullen van rijst met gekookte wespen. En zo verdwijnen ook rupsen, muggen, termieten, wantsen, sprinkhanen en kevers in heel wat magen. Doodgewoon in de meeste landen. Maar niet in Europa en Noord Amerika. Alleen al het idee bezorgt de westerling de rillingen over het lijf. Ter wereld bestaan ongeveer 1400 eetbare insecten. De vooraad is groot genoeg, insecten zijn de vruchtbaarste dieren. Er zijn circa 1.400 verschillende soorten insecten die voor de mens eetbaar zijn. Daarvan leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa. Eetbare insecten steken met een gehalte van 40 tot 70 procent aan eiwitten zeer gunstig af bij bijvoorbeeld maïs, dat een proteïnegehalte heeft van slechts 10%. Wat zouden we op het menu kunnen plaatsten? Sprinkhanen (alle soorten, liefst gekweekte want ze slaan pesticiden in hun lichaam op), meelwormen (dagje op beschuit laten lopen om zich schoon te poepen), aardwormen (dagje op mos laten kruipen), honingbijen (van larve tot volwassen exemplaren, wel koken om hun gif te neutraliseren), termieten en voor de echte doorzetter, vliegenlarven of maden (schep ze van het vlees af, wassen en daarna koken en u hebt een zeer voedzame maaltijd.) Enkele recepten: Gebakken meelworm ((verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak): Ingrediënten: meelwormen olie bloem fijn gesnipperd uitje boter peper zout blokjes gepelde tomaat schijfje citroen vers gehakte peterselie Bereiding: De meelwormen in kokend water blancheren gedurende een halve minuut. Met olie vetmaken en door de bloem halen. Zachtjes bakken met het uitje en wat peper en zout. Op het laatste moment de blokjes tomaat toevoegen. Bestrooien met de peterselie en serveren met een schijfje citroen. Gebakken sprinkhaan (kunnen levend worden gekocht in de dierenspeciaalzaak): Ingrediënten: sprinkhanen gesnipperde uitjes blokjes paprika peper zout eventueel knoflook boter scheutje witte wijn vers gehakte peterselie en bieslook. Bereiding: Eerst de sprinkhanen kort invriezen om ze te doden (of kant en klaar gekocht). Vervolgens in de koeling laten ontdooien. Poten en vleugels verwijderen. Zachtjes bakken met de uitjes, blokjes paprika, peper en zout. Voor de liefhebbers knoflook uit de pers toevoegen. Afblussen met een scheutje witte wijn. Strooi er voor het serveren peterselie en bieslook over. | |
Blue_ei | dinsdag 20 februari 2007 @ 19:20 |
quote:Kan het beter Gebakken krekels Benodigdheden zoveel krekels als je denkt op te kunnen eten. Bereiding Verhit de oven op 200 C. Spreid de krekels uit in een ovenschaal en bak ze ongeveer 10 minuten tot ze knapperig zijn. (Omdat de krekels klein zijn kunnen ze gauw doorbakken, houd ze goed in de gaten). Haal de krekels uit de oven en bestrooi ze met zout. Als ze afgekoeld zijn kun je ze serveren als een zoutje. Je kan ze voor het bakken ook bestrooien met tijm of een ander aromatisch kruid. ![]() | |
Blue_ei | dinsdag 20 februari 2007 @ 19:21 |
[..] Kan het beter Gebakken krekels Benodigdheden zoveel krekels als je denkt op te kunnen eten. Bereiding Verhit de oven op 200 C. Spreid de krekels uit in een ovenschaal en bak ze ongeveer 10 minuten tot ze knapperig zijn. (Omdat de krekels klein zijn kunnen ze gauw doorbakken, houd ze goed in de gaten). Haal de krekels uit de oven en bestrooi ze met zout. Als ze afgekoeld zijn kun je ze serveren als een zoutje. Je kan ze voor het bakken ook bestrooien met tijm of een ander aromatisch kruid. [afbeelding] [/quote] ![]() [ Bericht 5% gewijzigd door Blue_ei op 20-02-2007 21:35:11 ] | |
Gitanki | dinsdag 20 februari 2007 @ 21:20 |
>> CUL?![]() | |
Gitanki | dinsdag 20 februari 2007 @ 21:49 |
quote:ziet er goed uit, het proberen waard | |
Zeitgeist | dinsdag 20 februari 2007 @ 21:51 |
Het is inderdaad een beetje een domme/onlogische instelling dat insecten vies zouden zijn. Zeker als bijvoorbeeld andere geleedpotigen zoals garnalen en kreeft een dilicatesse zijn. Zag laatst op National Geographic over zo'n insecten geleerde(ja weet dat het anders heet) die in Mexico een bezoekje bracht aan een insecten restaurant. Daar hadden ze zelfs een insecten burger. Zag er erg smakelijk uit. Overigen weet iemand een toko of een ander soort winkel waar je sprinkhanen of zoiets kan kopen? Die gefrituurde sprinkhanen wil ik namelijk wel eens proberen. | |
Bullet-tooth | dinsdag 20 februari 2007 @ 21:53 |
Waarom eten we wel koeien dan? Die beesten ruften ook een teringzooi uit. En zorgen voor Overbemesting e.d. | |
Gitanki | dinsdag 20 februari 2007 @ 21:58 |
quote:Veel dierenspeciaalzaken hebben ze wel ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 20 februari 2007 @ 22:02 |
@TS: als je iets overschrijft van een andere site waar ook nog eens een duidelijke copyrightmelding op staat, is het wel zo netjes om tenminste de bron te vermelden. bron: http://www.cijfers.net/insecten.html quote:http://www.cijfers.net/copyright.html [ Bericht 78% gewijzigd door #ANONIEM op 20-02-2007 22:04:45 ] | |
Blue_ei | dinsdag 20 februari 2007 @ 22:22 |
quote:Sorry zal het meer doen ![]() ![]() Misschien is er nu meer begrip voor dit onderwerp ![]() Het was trouwens deze http://www.insecteneten.nl/start.html [ Bericht 8% gewijzigd door Blue_ei op 20-02-2007 22:27:44 ] | |
Metro2005 | woensdag 21 februari 2007 @ 08:52 |
Als we nou al die ruften eens omzetten in methaangas, kunnen we daar mooi onze auto's op laten rijden. | |
Spacehamster | woensdag 21 februari 2007 @ 12:17 |
Bij veel dierenwinkels kun je krekels, meelwormen en muggelarven kopen. En insecten zijn erg makkelijk te verteren. Veel makkelijker dan vlees. Kijk maar naar onze medeprimaten, die hebben ook insecten in hun dieet en halen daar een groot deel van hun proteinen uit. Alleen zijn wij nuffige sissy westerse mensjes dat niet gewend he. | |
freddygonzales | woensdag 21 februari 2007 @ 12:56 |
Tsja ik zal me ook wel een paar keer bedenken voordat ik een hapje neem van deze " lekkernijen". Kakkerlakken, maden, krekels, sprinkhanen staan nu niet bepaald bovenaan mijn lijstje. | |
Pakspul | woensdag 21 februari 2007 @ 13:03 |
quote:Ik neem aan dat je uit ervaring spreekt? Wil het nog wel keer proberen om insecten te eten ![]() ![]() | |
Antal | woensdag 21 februari 2007 @ 13:11 |
is goed jongen.. eet maar lekker.... niet zeuren als er een worm door je darmen heen komt van 5 meter lang... ![]() ![]() ![]() | |
Pakspul | woensdag 21 februari 2007 @ 13:46 |
quote:Daar moet je inderdaad mee uitkijken als ze gefrituurd zijn ![]() | |
Maikuuul | woensdag 21 februari 2007 @ 14:47 |
Gefrituurde sprinkhanen zijn relax Denk ik ![]() | |
sanni | woensdag 21 februari 2007 @ 15:08 |
Larven zijn bijvoorbeeld heel erg goed om onstoken wonden in het oerwoud schoon te krijgen of een vuile kokosnoot helemaal rein te maken. Daarnaast is het eten van larven niet ongezond maar gezond want ze zitten vol met eitwitten. Tis alleen wat je gewend bent. De meesten laten zich afschrikken door zo een kleine beestje. ![]() ![]() ![]() waren | |
imported_sphinx | woensdag 21 februari 2007 @ 16:07 |
quote:belg. | |
Sapstengel | woensdag 21 februari 2007 @ 16:11 |
Ik vind het wel raar dat mensen het vaak ranzig vinden om insecten te eten, terwijl ze wel gewoon een Gamba afpellen en verorberen. Maarja, zal wel iets met geaccepteerd enzo te maken hebben.. | |
imported_sphinx | woensdag 21 februari 2007 @ 16:14 |
quote:garnalen zijn ook goor. insecten lijken me opzich niet eens zo erg btw. | |
Sorella | woensdag 21 februari 2007 @ 16:53 |
Ze kraken zo ![]() | |
Mustard_Man | woensdag 21 februari 2007 @ 17:16 |
zijn er echt mensen die hun boterham niet meer opeten omdat er een vlieg opgezeten heeft? ![]() ![]() ![]() homofielen. | |
Blue_ei | woensdag 21 februari 2007 @ 19:09 |
quote:Ja rel nichten zijn het ![]() | |
Pakspul | woensdag 21 februari 2007 @ 19:30 |
quote: ![]() ![]() | |
Judas.Iskariot | woensdag 21 februari 2007 @ 21:19 |
Omdat het ranzig is. | |
jaoka | woensdag 21 februari 2007 @ 22:18 |
gatverdamme zeg, moest dat plaatje nou? | |
Blue_ei | woensdag 21 februari 2007 @ 22:34 |
quote:jij wil een patat pic. ![]() | |
Gitanki | woensdag 21 februari 2007 @ 22:34 |
quote:Ooit insecten geproefd dan? | |
TyPmi3p | woensdag 21 februari 2007 @ 22:41 |
omdat je dan insect tussen je tanden hebt, en das iets kutter dan spinazie | |
Schorpioen | woensdag 21 februari 2007 @ 23:23 |
Ik begrijp ook nooit dat gezeik als er weer eens een sprinkhanenplaag in een of ander Afrikaans land is en de mensen klagen dat ze niks te vreten hebben omdat de sprinkhanen al het gewas kaalvreten. Dan denk ik: pak dan gewoon een vlindernet, 2 keer uithalen en je hebt voor je hele gezin te vreten, wat is je probleem?? | |
The_Terminator | woensdag 21 februari 2007 @ 23:25 |
quote:Het lijkt me ook gewoon niet lekker... Weet niet waarom. | |
#ANONIEM | woensdag 21 februari 2007 @ 23:27 |
Ik heb trouwens wel eens wat meelwormen door een beslagje gehaald en gefrituurd maar die smaakten naar niks-in-een-gefrituurd-jasje. | |
Tuvai.net | woensdag 21 februari 2007 @ 23:35 |
* Tuvai.net heeft al Sprinkhanen, Meelwormen en Slakken op z'n menu gehad Sprinkhanen en meelwormen waren lekker. Slakken zijn gewoon hartstikke zum kotsen. | |
Tuvai.net | woensdag 21 februari 2007 @ 23:38 |
quote:Je moet het dan ook niet zo naturel eten, want dan heb je in feite gewoon smaakloze chips (in geval van gefrituurde sprinkhanen/meelwormen dan, en die worden meestal gefrituurd). Net als vele andere soorten voedsel moet je ze zelf op smaak brengen met kruiden. ![]() | |
Wickedangel | woensdag 21 februari 2007 @ 23:39 |
Waarom eten we geen mensenvlees? | |
dWc_RuffRyder | woensdag 21 februari 2007 @ 23:41 |
quote:En alle fouten zitten er nog in ![]() | |
Seneca | woensdag 21 februari 2007 @ 23:41 |
quote:Omdat dat niet past in onze Judeo-Christelijke traditie ![]() | |
Wickedangel | woensdag 21 februari 2007 @ 23:47 |
quote:Ja, ik vraag me bij elke hap altijd af in welke traditie ik ook weer pas ![]() Maar het was een retorische vraag ![]() | |
DemonRage | woensdag 21 februari 2007 @ 23:51 |
quote:Whaha idd... gewoon met je mond open in die zwerm gaan staan. Genoeg te vreten voor iedereen. Stelletje hypocriete hongerlijers dat het zijn. ![]() | |
Schorpioen | woensdag 21 februari 2007 @ 23:53 |
quote:Slakken zijn heerlijk mits goed klaargemaakt. Ik heb nog nooit insecten of wormen gegeten (behalve het occasionele ingeslikte vliegje) maar eigenlijk zou ik niet weten waarom ze niet lekker zouden zijn en als ik de gelegenheid krijg ga ik het ook zeker proberen. Ik heb ook gesmuld van kikkers, schildpad, langoustines en allerlei schelpdieren. | |
freddygonzales | donderdag 22 februari 2007 @ 01:13 |
quote:Als je het van die kant bekijkt heb je inderdaad bruut gelijk. Wat een hufters die afrikanen: vreten genoeg maar er wat voor doen ho ![]() | |
jaoka | donderdag 22 februari 2007 @ 07:40 |
quote:Liever dan dit iig. | |
Gitanki | donderdag 22 februari 2007 @ 12:29 |
quote:Inderdaad, paupers dat het zijn.. |