quote:
Op zondag 21 januari 2007 15:22 schreef Dromenvanger het volgende:[..]
Je weet nooit of ze vroeger meer verstand van techniek hadden dan nu. Ik vind het dus ook tevens vreemd dat een cultuur als Egypte met al die dynasties ineens weg gevaagd is zomaar. 4000 voor Christus waren ze met astronomie al behoorlijk ver gevorderd, daarna kwamen tijdperken die zich bezig hielden met?
De Egyptische cultuur is echt niet ineens weggevaagd. Tot aan de Romeinse tijd is die min of meer intact gebleven. Uiteraard zit er wel een ontwikkeling in, en is die van rond het jaar 0 niet meer vergelijkbaar met die van 3000 v.C.
De Egyptische overheersing van (het oosten van) Noord-Afrika en het midden-oosten heeft maar een paar decennia geduurd (met Ramses II in het hoogtepunt als ik me niet vergis). Daarna is Egypte overheerst door diverse andere rijken, zoals de Nubiers, Perzen, Hellenen en Romeinen.
Ten tijde van Cleopatra werd Egypte gebruikt om Romeinse burgeroorlogen uit te vechten, en hield het uiteindelijk op te bestaan als rijk (het werd een Romeinse provincie). Tot die tijd werden de oude Egyptische goden en gebruiken in ere gehouden. De laatste dynastie, de Ptolemaische, werd gesticht door een Hellenistische generaal van Alexander de Grote (Ptolemaeus), maar deze farao's gedroegen zich als de oudere dynastieen, ook al waren ze van Griekse afkomst.
En vanaf de 7e eeuw werd Egypte overheerst door de Arabieren, waarna het vrij snel werd omgevormd tot een moslim land.
quote:
Vind het ook vreemd vaker dat het allemaal zo ......traag kan gaan. Uitgaande van een bestaan van de mensheid van 20,000 jaar of nog langer. Dan lijkt het wel alsof er altijd een terugval komt. Net zoals er een terugval was van voor Christus en na Christus. Maar dan zal ik de hele geschiedenis moeten bekijken en dan vanaf het eerste begin richting nu gaan met studie daarin. ( daar is internet dus mooi voor, je hoeft niet eens naar de bibliotheek om de tijdlijn te onderzoeken vanaf het begin tot nu)
Een terugval voor en na Christus? Vertel?
In de menselijke ontwikkeling, vanaf 4000 v. C. (van daarvoor weten we vrijwel niets) is toch een duidelijke voortgaande lijn te zien. Het gaat alleen niet lineair, maar met horten en stoten. Als er een wereldrijk opkomt gaat de ontwikkeling een tijdje weer snel (wat oorzaak en wat gevolg is laat ik maar in het midden), en zodra dat rijk weer instort volgt er meestal een (lokale) terugval. Dat laatste zie je bv. aan de middeleeuwen, de terugval na het instorten van het (west) Romeinse rijk. Maar juist in die middeleeuwen bloeide de beschaving in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.