Supermarkten hebben er wel vaker een handje van om op het personeel te bezuinigen. Het is één van de grootste kostenposten, dus het loont behoorlijk. De prijzenoorlog zorgt er daarnaast voor dat de situatie allerminst verbeterd.
Op je rooster sta je bijvoorbeeld tot 20.00 uur ingedeeld, want dan sluit de winkel, maar als het werk nog niet klaar is kun je rustig tot half negen of negen uur moeten blijven, en dat elke avond. Zonder dat het ook maar ergens genoteerd, laat staan uitbetaald wordt. Als alle vaste krachten daaraan meewerken, kun je moeilijk als 17-jarige er vandoor gaan, want dan ben je zeker dat je je baantje kwijt bent. Voor jou tien anderen.
De AH heeft een bepaald aantal colli vastgesteld (d.w.z. 'verpakkingen') die je per uur moet kunnen vullen. Aan de hand daarvan worden de uren ingeroosterd en uitbetaald. Er wordt streng toezicht gehouden of je dat aantal haalt, zo niet dan kun je maar beter zelf vertrekken.. En neem van mij maar aan dat je hard door moet werken om dat te kunnen halen.
Het slaat ook werkelijk nergens op, want zuivel vult weer heel anders dan houdbaar of AGF, om maar iets te noemen. Bovendien moet er behalve vakken vullen ook veel meer gebeuren. Als je in een filiaal werkt waarbij het ontzettend druk is in de zomer, kost dat ook veel meer tijd omdat klanten in de weglopen en veel vragen. Of een koelcel die zo klein is dat zomers niet eens alle karren er in passen. Vervolgens moet je iets hebben wat achterin staat, zodat je eerst 8 andere karren er uit moet halen. Dat kost ook tijd, en niet zo'n beetje ook.
De AH heeft een stricte organisatie, die sterk hierarchisch is ingedeeld. Alles wordt van bovenaf bepaald en je hebt nauwelijks keuzevrijheid, ook niet als filiaalmanger. Iedereen wordt geacht z'n targets te halen, en zo niet dan vlieg je eruit. Vandaar ook dat degenen onderaan de ladder het het zwaarst te verduren hebben. Als klant heb je er helemaal geen erg in, en lijkt het een sympathieke winkel, maar als werknemer is het een heel ander verhaal.
"There are no short cuts to any place worth going"
- Beverly Sills