quote:
Op dinsdag 16 januari 2007 12:18 schreef daanski82 het volgende:[..]
leg mij is dan uit hoe je een helpdesk kan runnen a 350 man met een telefoonsysteem wat al gauw 70.000 euro kost voor een abo kosten per maand a 19.95 voor een 4Mbit down en 1Mbit up.
vergeet er niet bij te rekenen dat een provider moet betalen voor het versturen van data het i-net op.
dus dat zou betekenen dat de kwaliteit van i-net er op achter uit gaat.
dus ik zou zeggen stop is zeuren met die televoor kosten maar kom is met een redelijk tegen bewijs waar aan een provider koste moet maken.
Als een bedrijf z'n marge moet halen uit wachttijdcenten en 'administratiekosten' is het droevig gesteld. Zo werkt het dan ook niet. Op produkten die geleverd worden in de markt zit een gemiddelde winstmarge die al gauw in de tientallen procenten loopt. Anders is een bedrijf namelijk niet echt gezond bezig. Bedrijven moeten het hebben van investeerders en kapitaal. Daar moet rendement tegenover staan welke voornamelijk behaald moet worden uit de toegevoegde waarde van het bedrijfsproces, core business, het bedrijfskapitaal.
Maar dat is het verhaal niet. Nou ja, ten dele. Worden kosten voor wachttijden dan berekend om te voorkomen dat rotjochies gaan bellen? Zou je misschien denken. Maar dat kan ook opgelost worden door eenmalig 25ct in rekening te brengen. Ook dat is het niet.
Administratiekosten dan? 20 jaar geleden werd er nog volop gewerkt met kaartenbakken, brievenbussen, typmevrouwen en postbodes. Dat kostte een hoop tijd, geld en mankracht. Maar denk maar niet dat je hiervoor extra moest betalen destijds. De computer zou alles sneller en dus goedkoper maken werd beweerd. Qua kosten is het tegendeel gebleken. En wel met name bij de grote jongens waar je niet omheen kunt. Andere bedrijven blijken minder last te hebben van kostenpostjes. Daar zit hem dan ook de kneep.
Helpdesken worden uitbesteed. Net als catering in veel bedrijven. Soms wordt zelfs de hele debiteurenadministratie uitbesteed, of de hele administratie, of ICT, noem maar op. Ingehuurde partijen zoals catering, call centers en helpdesks mogen zelf een deel van de prijs bepalen en zelf innen. Wel zo handig. Scheelt een hoop administratieve rompslomp, geschuif met facturen en je kunt je gericht blijven bezig houden met je core business. Je maakt als bedrijf een contract en je bent zo goed als klaar. En alleen daarom mag je betalen tijdens het wachten, bij sommige bedrijven, als je on hold staat. Omdat het anders inderdaad niet rendabel is, voor zo'n ingehuurde club. Zoveel produkten heeft een callcentre niet, wel een hoop overhead. En om nu voor iedere minuut concreet gesprek 2 Euro te rekenen is ook zoiets.
Het heeft dus helemaal niets met eventuele armlastigheid van de uiteindelijke opdrachtgever te maken, die zien er geen cent van terug. Zelfs bij wanbetalingen kan het uiteindelijke bedrag dat bij de opdrachtgever terecht komt via het ingehuurde incassobureau slechts een fractie zijn van wat er oorspronkelijk aan facturen openstond.
In de huidige constructies van grote bedrijven wordt gedaan of alles centraal geregeld wordt, maar in feite is het gedecentraliseerd. Uitbestedingen aan clubjes, uitbestedingen aan onderaannemers. Overal geldt de marktwerking. Wat vervelend is is dat als je met een club in zee gaat je gedwongen wordt om van een aantal andere op zich zelfstandige clubs ook 'produkten' af te nemen. Je kunt niet kiezen. En op zich mag dat niet in Nederland.
Dat is het enige argument dat ik kan bedenken waarom Den Haag dingen wil gaan bekijken. Of het veel uithaalt? Waarschijnlijk niet, het is een te grijs gebied. Zou er wel iets geregeld worden dan zouden de kosten van de produkten omhoog gaan. Ook al bel je bijv. nooit met een helpdesk.
PS
http://www.webwereld.nl/ref/newsletter/44577