Hik | dinsdag 2 januari 2007 @ 16:59 |
Ok, ik haal mezelf vast weer van alles op de hals, maar mij is geleerd meer "ja" te zeggen ( ![]() ![]() ![]() Bij het maken van een lijstje met uit te nodigen mensen kwam ik zo al op 35. Laten we zeggen dat niet iedereen kan, dan zit ik nog makkelijk op 25-30 man... een beetje veel om vanuit mijn kleine prutskeuken een drie gangen-maal voor te zetten. Vandaar dat ik nu dacht aan een buffet: ik kan een flinke pan soep maken, 2-3 verschillende gerechten en dan zet ik gewoon her en der wat (sta) tafels neer. Voordeel is dan ook nog eens dat mensen (hopelijk) een beetje gaan minglen. Ik heb even gecheckt en het huren van een paar saving dishes (van die warmhoud-dingen) is helemaal niet zo duur. Ik zat te denken aan: - Sopa de Lima (mexicaanse kippensoep met limoen) - Kip met mole poblano ("chocoladesaus") - Chili con en chili sin carne (twee vega's) - Berg tortilla chips met wat dips - Mexicaanse rijst voor erbij Voordeel is dat al deze zaken (ruim) vooraf te maken zijn en volgens mij prima warm te houden zijn. Zijn er mensen hier die goede tips hebben voor veel mensen/eten versus een kleine keuken? Of specifieke tips voor Mexicaanse gerechten die geen uren bereidingstijd kosten? ![]() | |
Oblivion | dinsdag 2 januari 2007 @ 17:02 |
Mexicaans(e) dissen. Misschien heb je hier wat aan. ![]() | |
kahaarin | dinsdag 2 januari 2007 @ 17:37 |
Een lekkere koude rijst salade met mais en paprika, gucamole dip, salsa dip, vergeet de tequila shots niet ![]() Fijne verjaardag trouwens en succes met voorbereiden. ![]() | |
zoalshetis | dinsdag 2 januari 2007 @ 17:48 |
tip: je doet het prima door zoveel mogelijk voor te bereiden. | |
Tezz | dinsdag 2 januari 2007 @ 19:48 |
Enne......gegrilde stukjes maiskolf erbij? Kun je van te voren klaarmaken (eerst koken en dan onder de grill). Daarna snijd je ze in behapbare stukken, beetje boter erover en in de warmhoud schaal langzaam op laten warmen.... Enne.......een berg chicken wings met salsa dip ??? | |
Erosjuhhh | dinsdag 2 januari 2007 @ 19:58 |
misschien heel onculinair voor jezelf.. maareh probeer eens een mexicaans restaurant te vragen om catering? heb je in ieder geval zelf een last minder. want je hebt geen tijd voor je gasten als je zelf alles moet regelen nog niet begonnen over opruimen. bij catering kun je ook borden etc mee krijgen meestal heb je ook geen afwas. zo nee, burrito's ![]() | |
Tezz | dinsdag 2 januari 2007 @ 20:02 |
quote:Zelf maken is wel leuk (tenminste dat zou ik vinden). Gewoon goed voorbereiden, dan valt het allemaal best mee denk ik! Wel genoeg tijd uittrekken voor boodschappen en voor klaarmaken. Ook denken aan de entourage: leuke (papieren) bordjes in allerlei kleuren (action, spotgoedkoop), gekleurde bekertjes, gekleurde servetten etc......en een cactus natuurlijk op tafel! Die burito's zijn een goed idee trouwens, de AH verkoopt ook miniburito's, kun je vullen met allerlei groentes (voor de vega's) of gehaktmengseltje (lekker spicy) of met sla-kip-guacamole. Leuk hapje voor erbij! | |
spanishgirl | woensdag 3 januari 2007 @ 01:14 |
Ik werk in een Mexicaans restaurant en daar serveren we nachos, Tortillachips op een bord met gekruid (al gebakken) gehakt en stukjes kip,daar boven op strooikaas, guacemole, en rode pittige mexicaanse salsa. Dan de oven in, lekker simpel maar wel lekker. Een mexicaanse man heeft me ooit geleerd dat ze in Mexico 'Palomas' drinken. Hiervoor heb je nodig: -Grapefruitsap -Tequilla -Zout -Longdrinkglas -Limoen Met de limoen wrijf je het glas zodat het zout plakt aan het glas, daarna scheut tequilla en de sap erbij. schijfje limoen erbij. Klaar!! | |
Moragh_DaughterofSune | woensdag 3 januari 2007 @ 02:44 |
Misschien ook lekker om het volgende er nog bij te maken: -Gepofte aardappels met crème fraiche bieslooksaus -Gekookte maiskolven met crème fraiche -Taco schelpen kun je ook maken, bijvoorbeeld met een vulling van kip, paprika, champignons en olijven en lekker aangebraad met cayennepeper, paprikapoeder en knoflook. -Ook lekker om een zak van die ''potatoe wedges'' te kopen, liggen in de meeste vriezers en te serveren met crème fraiche bieslooksaus. Je kunt ze ook zelf maken door aardappels in de schil te koken, ze dan in partjes te snijden, te kruiden met cayennepeper en paprikapoeder en knoflook en peper en ze dan in de koekepan te bakken. Succes! ![]() | |
Hik | woensdag 3 januari 2007 @ 10:14 |
Dank voor alle tips! ![]() Ik ben inderdaad nogal van het zelf maken en gisteren heb ik twee vrienden gevraagd om me te komen helpen, dus volgens mij is het best te doen dan... Ik bedacht wel dat die soep misschien wat minder handig is, met name door een bord/kommen-probleem. Denk inderdaad dat ik zo veel mogelijk wegwerpspullen koop. Niet erg milieuvriendelijk, maar anders ben in ook nog eens twee dagen aan het afwassen! Ik kwam deze shop tegen online: http://www.latiendita.nl/ en daar hebben ze ook érg leuke assesoires om de boel op te leuken. In Utrecht zit ook een Mexicaanse shop heb ik begerepen, dus daar ga ik dit weekend een beetje inspiratie op doen. Margaritas als aperitief ga ik zeker doen. Coronas lijkt me ook heerlijk, maar gezien de hoeveelheid die er op zo'n avond doorheen gaat is dat qua budget misschien een beetje vragen om moeilijkheden... ![]() Qua boodschappen doe ik lekker makkelijk: alles een paar dagen vooraf laten bezorgen door Sr.Albert! ![]() Goede tips trouwens voor de groentegerechten. Zit nog te peinzen over een toetje. Misschien een mooie Mexicaanse-chocoladetaart? ![]() Hoewel ik zelf altijd erg van de veel "kleine hapjes" ben probeer ik dat nu zo veel mogelijk te beperken. Ik denk dat het toch minder bewerkelijk is om 2-3 gerechten neer te zetten, met evt. wat kleine bij-dingen. | |
kahaarin | woensdag 3 januari 2007 @ 10:28 |
quote:Of juist niet, als je met zijn drieen bent is meerdere kleinere gerechtjes juist makkelijker denk ik. Dan kun je een beetje verspreid werken, bv de koude rijstsalade een dag vantevoren maken, chili con carne is ook van tevoren te bereiden, net als de dips, de rest van de gerechten kun je dan rustig met zijn drieen maken, wat betreft de corona's: als je er een stuk of 12 haalt en die in een teiltje met water en ijsblokjes zet dan staat het iig erg 'mexicaans' en op is dan gewoon op. ![]() Voor een toetje is misschien ook wel lekker om wat vers fruit en ijs te doen, is zo'n chocoladetaart niet erg bewerkelijk? Die zou je natuurlijk ook een dag vantevoren kunnen maken, dat is wel zo. | |
Hik | woensdag 3 januari 2007 @ 10:33 |
12 corona's vind ik wel erg sneu voor 30 man! ![]() En die taart kan inderdaad gewoon klaarstaan. Mijn vriezer is te klein voor ijs. ![]() | |
kahaarin | woensdag 3 januari 2007 @ 10:38 |
quote:Waarom is dat sneu? Zie het dan als 'aankleding' die ook genuttigd kan worden, is van die 30 man iedereen bierdrinkend? Anders haal je er 1 voor iedere bierdrinker, gewoon als drankje bij het eten, genoeg corona's voor de hele avond kost inderdaad wel een beetje.... ![]() Ik ben ietwat verwend met mijn vriezer merk ik wel! ![]() ![]() | |
brrrrrrt | woensdag 3 januari 2007 @ 11:21 |
warmhoud dingen heten chafing dishes (rechauds) truc voor minglen: drank aan de ene kant van de kamer, eten aan de andere. guacamole mag natuurlijk niet ontbreken (simpel: paar avocado's, citroensap, teentje knof, peper, zout en stamp alles fijn.. lekker jongen) standaard kruidenmix om iets Mexicaans te laten smaken: paprikapoeder, chilipoeder (van rode pepers, niet de samengestelde mix) of cayennnepeper, oregano, komijn en kaneel Burrito's (linkje) en taco's (linkje) mag je eigenlijk ook niet missen, zijn wel wat lastiger warm te houden dan de dingen die je noemde. Een goed en bijzonder recept voor chili (4 pers): pond half om half gehakt 10 g chilipoeder 1/2 eetlepel sambal badjak 3 uien 3 a 4 teentjes knoflook 1 gele of rode paprika 3 blikjes tomatenpuree 1 groot blik bruine bonen 1 blik pomodori (gepelde tomaten) 1 blikje ananas (nog veel beter als je toch een grote hoeveelheid maakt: 1 VERSE ananas, dat smaakt zoveel beter) 1 zure appel (bijvoorbeeld een goudreinet) 2 bananen zout peper uit de molen olijfolie ketjap manis ui, knof, paprika en gehakt bakken 10 g chilipoeder, 1/2 eetlepel sambal badjak, scheutje ketjap manis mengen en door het vleesmengsel doen de rest erbij gooien in een grote pan en warm maken buena suerte, succes, 't klinkt leuk. [ Bericht 4% gewijzigd door brrrrrrt op 03-01-2007 13:33:58 ] | |
brrrrrrt | woensdag 3 januari 2007 @ 11:26 |
quote:zoalshetis met zijn Zen-adviezen ![]() | |
brrrrrrt | woensdag 3 januari 2007 @ 11:28 |
quote:Hee we gaan niet Mexico dissen hier heh | |
piepster | woensdag 3 januari 2007 @ 11:42 |
In het koriandertopic kwam ik nog een guacamole recept tegen: Verse koriander - waar goedkoop te vinden? Verder denk ik idd dat je handig bezig bent door alles vooraf te maken. | |
Oblivion | woensdag 3 januari 2007 @ 12:05 |
quote:Echt niet! Is het veel te lekker voor! ![]() Oh en Hik ik heb hier nog 3 boekjes, boordevol lekkere recepten, en een toetje: Karamel custard. In het Mexicaans: Flan genoemd. En chocolade-mais drank en Mexicaanse chocoladedrank. | |
brrrrrrt | woensdag 3 januari 2007 @ 12:36 |
flan is eigenlijk pudding uit Frankrijk toen naar Spanje geemigreerd en van daar naar Mexico. Iets met chocola (puur en bitter, niet mierzoet) is idd toepasselijker voor Mexico Mexico is een vooraanstaand cacao producerend land | |
Hik | woensdag 3 januari 2007 @ 13:42 |
quote:Heb ik de catering gewerkt, so I know (maar ging er vanuit dat de meeste mensen dat niet zouden weten ![]() Overigens zijn mijn guacamole en mijn chili con carne in de vriendenkring reeds beroemd, dus daar ga ik niets aan doen. ![]() Mijn Chili (voor de geïnteresseerden) bestaat uit: Ui, knoflook, kidneybonen (en soms wat zwarte bonen), maïs, paprika, verse tomaat, jalapeñopeper, komijn, zout, korianderblad, kaneel. Wat ik meestal doe is voor de "con carne" beginnen met blokjes chorizo bakken (later wel vet afgieten). Op het laatst voeg ik dan nog uitgebakken spekjes toe. ![]() Soms maak ik het in plaats daarvan met rundergehakt, maar dat is toch wat "saaier" ![]() Guacamole is: zeer rijpe avocado, blokjes tomaat (zonder zaden en naar wens ook zonder vel), rode ui, jalapeñopeper, zout, korianderblad en limoensap. Tegenwoordig ben ik vaak lui en gooi ik dit door de staafmixer, maar het lekkerste is eigenlijk om alle ingredienten in hele kleine stukjes te hakken en dan de avocado erdoor te prakken. ![]() Knoflook vind ik heerlijk, maar is imho veel te overheersend in de guacamole. Ben het in Mexico ook nooit tegengekomen in welke avocado dip dan ook. Lekkerste dip is overigens de groene salsa, met tomatillos. Maar die zijn helaas zo verrekte moeilijk te krijgen in Nederland. | |
brrrrrrt | donderdag 4 januari 2007 @ 00:21 |
quote:? | |
zoalshetis | donderdag 4 januari 2007 @ 00:29 |
quote:het is in de oven gebakken caramelpudding. | |
_Henry_ | donderdag 4 januari 2007 @ 01:40 |
Mag niet ontbreken:![]() | |
Fratz | donderdag 4 januari 2007 @ 03:35 |
quote: ![]() | |
Hik | donderdag 4 januari 2007 @ 09:47 |
quote:Die ja. Op die website die ik al eerder aangaf verkopen ze ze in blik (heb ik al eerder gehad en in voor dips best te gebruiken), maar ook zaadjes. Nu heb ik absoluut geen groene vingers, maar het valt te proberen natuurlijk.... ![]() | |
kahaarin | vrijdag 5 januari 2007 @ 13:07 |
quote:Niet voor dit feestje klaar denk ik! ![]() ![]() | |
Hik | vrijdag 5 januari 2007 @ 13:39 |
Nee, dat waarschijnlijk niet nee... ![]() | |
kahaarin | vrijdag 5 januari 2007 @ 13:55 |
quote: ![]() En hoe het heeft gesmaakt natuurlijk. Succes en maak jezelf niet al te druk, straks loop je op je eigen feestje doodop met koppijn rond, het moet wel leuk blijven! ![]() |