abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 2 januari 2007 @ 16:59:06 #1
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_44945294
Ok, ik haal mezelf vast weer van alles op de hals, maar mij is geleerd meer "ja" te zeggen ( )... Voor mijn aankomende verjaardag wil ik nu eens geen feest-met-dans doen (de afgelopen paar jaar) een geen in-een-kringetje-bankzit-feestje (gelukkig nooit gedaan ). Het wordt naar alle waarschijnlijkheid een diner-feestje. Ik kook graag Mexicaans, dus voilá: thema en bovendien heeft een Zuid-Amerikaanse vriend aangeboden Mariachi-liedjes te komen zingen met een sombrero op, dus nu kan ik helemaal niet meer terug...

Bij het maken van een lijstje met uit te nodigen mensen kwam ik zo al op 35. Laten we zeggen dat niet iedereen kan, dan zit ik nog makkelijk op 25-30 man... een beetje veel om vanuit mijn kleine prutskeuken een drie gangen-maal voor te zetten. Vandaar dat ik nu dacht aan een buffet: ik kan een flinke pan soep maken, 2-3 verschillende gerechten en dan zet ik gewoon her en der wat (sta) tafels neer. Voordeel is dan ook nog eens dat mensen (hopelijk) een beetje gaan minglen. Ik heb even gecheckt en het huren van een paar saving dishes (van die warmhoud-dingen) is helemaal niet zo duur.

Ik zat te denken aan:
- Sopa de Lima (mexicaanse kippensoep met limoen)
- Kip met mole poblano ("chocoladesaus")
- Chili con en chili sin carne (twee vega's)
- Berg tortilla chips met wat dips
- Mexicaanse rijst voor erbij

Voordeel is dat al deze zaken (ruim) vooraf te maken zijn en volgens mij prima warm te houden zijn.
Zijn er mensen hier die goede tips hebben voor veel mensen/eten versus een kleine keuken? Of specifieke tips voor Mexicaanse gerechten die geen uren bereidingstijd kosten?
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
pi_44945404
Mexicaans(e) dissen.

Misschien heb je hier wat aan.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  dinsdag 2 januari 2007 @ 17:37:21 #3
145755 kahaarin
You are my sunshine......
pi_44946344
Een lekkere koude rijst salade met mais en paprika, gucamole dip, salsa dip, vergeet de tequila shots niet , corona bier met partjes limoen er in, parasolletjes in de drankjes, oeh: tequila sunrise: een longdrinkglas met (verse) sinaasappelsap, een shot tequila er voorzichtig bovenop gieten zodat het er als het ware op blijft liggen, voorzichtig langs de rand er een scheutje creme de cassis ingieten, dit is wat zwaarder dus zakt naar de bodem, een fel rietje er in en in het rietje zo'n parasolletje, errug feestelijk en best simpel!

Fijne verjaardag trouwens en succes met voorbereiden.
be nice or go away
  dinsdag 2 januari 2007 @ 17:48:02 #4
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_44946623
tip:

je doet het prima door zoveel mogelijk voor te bereiden.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_44950322
Enne......gegrilde stukjes maiskolf erbij? Kun je van te voren klaarmaken (eerst koken en dan onder de grill). Daarna snijd je ze in behapbare stukken, beetje boter erover en in de warmhoud schaal langzaam op laten warmen....

Enne.......een berg chicken wings met salsa dip ???
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  dinsdag 2 januari 2007 @ 19:58:04 #6
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_44950692
misschien heel onculinair voor jezelf.. maareh probeer eens een mexicaans restaurant te vragen om catering? heb je in ieder geval zelf een last minder. want je hebt geen tijd voor je gasten als je zelf alles moet regelen nog niet begonnen over opruimen. bij catering kun je ook borden etc mee krijgen meestal heb je ook geen afwas.

zo nee, burrito's
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
pi_44950855
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 19:58 schreef Erosjuhhh het volgende:
misschien heel onculinair voor jezelf.. maareh probeer eens een mexicaans restaurant te vragen om catering? heb je in ieder geval zelf een last minder. want je hebt geen tijd voor je gasten als je zelf alles moet regelen nog niet begonnen over opruimen. bij catering kun je ook borden etc mee krijgen meestal heb je ook geen afwas.

zo nee, burrito's
Zelf maken is wel leuk (tenminste dat zou ik vinden). Gewoon goed voorbereiden, dan valt het allemaal best mee denk ik! Wel genoeg tijd uittrekken voor boodschappen en voor klaarmaken. Ook denken aan de entourage: leuke (papieren) bordjes in allerlei kleuren (action, spotgoedkoop), gekleurde bekertjes, gekleurde servetten etc......en een cactus natuurlijk op tafel!

Die burito's zijn een goed idee trouwens, de AH verkoopt ook miniburito's, kun je vullen met allerlei groentes (voor de vega's) of gehaktmengseltje (lekker spicy) of met sla-kip-guacamole. Leuk hapje voor erbij!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  woensdag 3 januari 2007 @ 01:14:18 #8
135452 spanishgirl
**El amor no hace promesas**
pi_44961791
Ik werk in een Mexicaans restaurant en daar serveren we nachos,
Tortillachips op een bord met gekruid (al gebakken) gehakt en stukjes kip,daar boven op strooikaas, guacemole, en rode pittige mexicaanse salsa.
Dan de oven in, lekker simpel maar wel lekker.

Een mexicaanse man heeft me ooit geleerd dat ze in Mexico 'Palomas' drinken.
Hiervoor heb je nodig:
-Grapefruitsap
-Tequilla
-Zout
-Longdrinkglas
-Limoen

Met de limoen wrijf je het glas zodat het zout plakt aan het glas, daarna scheut tequilla en de sap erbij. schijfje limoen erbij.
Klaar!!
**El amor es como una roca, no se borra con el viento; sino con el tiempo**
pi_44963198
Misschien ook lekker om het volgende er nog bij te maken:
-Gepofte aardappels met crème fraiche bieslooksaus
-Gekookte maiskolven met crème fraiche
-Taco schelpen kun je ook maken, bijvoorbeeld met een vulling van kip, paprika, champignons en olijven en lekker aangebraad met cayennepeper, paprikapoeder en knoflook.
-Ook lekker om een zak van die ''potatoe wedges'' te kopen, liggen in de meeste vriezers en te serveren met crème fraiche bieslooksaus. Je kunt ze ook zelf maken door aardappels in de schil te koken, ze dan in partjes te snijden, te kruiden met cayennepeper en paprikapoeder en knoflook en peper en ze dan in de koekepan te bakken.

Succes!
There is nothing left to prove
No use deny this simple truth
Can’t find the reason to keep holding on
Now that the love is gone
  woensdag 3 januari 2007 @ 10:14:54 #10
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_44965691
Dank voor alle tips!

Ik ben inderdaad nogal van het zelf maken en gisteren heb ik twee vrienden gevraagd om me te komen helpen, dus volgens mij is het best te doen dan...
Ik bedacht wel dat die soep misschien wat minder handig is, met name door een bord/kommen-probleem. Denk inderdaad dat ik zo veel mogelijk wegwerpspullen koop. Niet erg milieuvriendelijk, maar anders ben in ook nog eens twee dagen aan het afwassen!

Ik kwam deze shop tegen online: http://www.latiendita.nl/ en daar hebben ze ook érg leuke assesoires om de boel op te leuken. In Utrecht zit ook een Mexicaanse shop heb ik begerepen, dus daar ga ik dit weekend een beetje inspiratie op doen.

Margaritas als aperitief ga ik zeker doen. Coronas lijkt me ook heerlijk, maar gezien de hoeveelheid die er op zo'n avond doorheen gaat is dat qua budget misschien een beetje vragen om moeilijkheden...

Qua boodschappen doe ik lekker makkelijk: alles een paar dagen vooraf laten bezorgen door Sr.Albert!

Goede tips trouwens voor de groentegerechten. Zit nog te peinzen over een toetje. Misschien een mooie Mexicaanse-chocoladetaart?

Hoewel ik zelf altijd erg van de veel "kleine hapjes" ben probeer ik dat nu zo veel mogelijk te beperken. Ik denk dat het toch minder bewerkelijk is om 2-3 gerechten neer te zetten, met evt. wat kleine bij-dingen.
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  woensdag 3 januari 2007 @ 10:28:43 #11
145755 kahaarin
You are my sunshine......
pi_44965921
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 10:14 schreef Hik het volgende:


Goede tips trouwens voor de groentegerechten. Zit nog te peinzen over een toetje. Misschien een mooie Mexicaanse-chocoladetaart?

Hoewel ik zelf altijd erg van de veel "kleine hapjes" ben probeer ik dat nu zo veel mogelijk te beperken. Ik denk dat het toch minder bewerkelijk is om 2-3 gerechten neer te zetten, met evt. wat kleine bij-dingen.
Of juist niet, als je met zijn drieen bent is meerdere kleinere gerechtjes juist makkelijker denk ik.
Dan kun je een beetje verspreid werken, bv de koude rijstsalade een dag vantevoren maken, chili con carne is ook van tevoren te bereiden, net als de dips, de rest van de gerechten kun je dan rustig met zijn drieen maken, wat betreft de corona's: als je er een stuk of 12 haalt en die in een teiltje met water en ijsblokjes zet dan staat het iig erg 'mexicaans' en op is dan gewoon op.
Voor een toetje is misschien ook wel lekker om wat vers fruit en ijs te doen, is zo'n chocoladetaart niet erg bewerkelijk?
Die zou je natuurlijk ook een dag vantevoren kunnen maken, dat is wel zo.
be nice or go away
  woensdag 3 januari 2007 @ 10:33:54 #12
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_44965994
12 corona's vind ik wel erg sneu voor 30 man!

En die taart kan inderdaad gewoon klaarstaan. Mijn vriezer is te klein voor ijs.
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  woensdag 3 januari 2007 @ 10:38:57 #13
145755 kahaarin
You are my sunshine......
pi_44966076
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 10:33 schreef Hik het volgende:
12 corona's vind ik wel erg sneu voor 30 man!

En die taart kan inderdaad gewoon klaarstaan. Mijn vriezer is te klein voor ijs.
Waarom is dat sneu? Zie het dan als 'aankleding' die ook genuttigd kan worden, is van die 30 man iedereen bierdrinkend? Anders haal je er 1 voor iedere bierdrinker, gewoon als drankje bij het eten, genoeg corona's voor de hele avond kost inderdaad wel een beetje....

Ik ben ietwat verwend met mijn vriezer merk ik wel!
be nice or go away
pi_44966874
warmhoud dingen heten chafing dishes (rechauds)

truc voor minglen: drank aan de ene kant van de kamer, eten aan de andere.

guacamole mag natuurlijk niet ontbreken (simpel: paar avocado's, citroensap, teentje knof, peper, zout en stamp alles fijn.. lekker jongen)

standaard kruidenmix om iets Mexicaans te laten smaken:
paprikapoeder, chilipoeder (van rode pepers, niet de samengestelde mix) of cayennnepeper, oregano, komijn en kaneel

Burrito's (linkje) en taco's (linkje) mag je eigenlijk ook niet missen, zijn wel wat lastiger warm te houden dan de dingen die je noemde.

Een goed en bijzonder recept voor chili (4 pers):

pond half om half gehakt
10 g chilipoeder
1/2 eetlepel sambal badjak
3 uien
3 a 4 teentjes knoflook
1 gele of rode paprika
3 blikjes tomatenpuree
1 groot blik bruine bonen
1 blik pomodori (gepelde tomaten)
1 blikje ananas (nog veel beter als je toch een grote hoeveelheid maakt: 1 VERSE ananas, dat smaakt zoveel beter)
1 zure appel (bijvoorbeeld een goudreinet)
2 bananen
zout
peper uit de molen
olijfolie
ketjap manis

ui, knof, paprika en gehakt bakken
10 g chilipoeder, 1/2 eetlepel sambal badjak, scheutje ketjap manis mengen en door het vleesmengsel doen
de rest erbij gooien in een grote pan en warm maken

buena suerte, succes, 't klinkt leuk.

[ Bericht 4% gewijzigd door brrrrrrt op 03-01-2007 13:33:58 ]
pi_44967001
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 17:48 schreef zoalshetis het volgende:
tip:

je doet het prima door zoveel mogelijk voor te bereiden.
zoalshetis met zijn Zen-adviezen
pi_44967062
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 17:02 schreef Oblivion het volgende:
Mexicaans(e) dissen.
Hee we gaan niet Mexico dissen hier heh
pi_44967386
In het koriandertopic kwam ik nog een guacamole recept tegen:
Verse koriander - waar goedkoop te vinden?

Verder denk ik idd dat je handig bezig bent door alles vooraf te maken.
pi_44967961
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 11:28 schreef brrrrrrt het volgende:

Hee we gaan niet Mexico dissen hier heh
Echt niet! Is het veel te lekker voor!
Oh en Hik ik heb hier nog 3 boekjes, boordevol lekkere recepten, en een toetje: Karamel custard.
In het Mexicaans: Flan genoemd.
En chocolade-mais drank en Mexicaanse chocoladedrank.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_44968848
flan is eigenlijk pudding uit Frankrijk
toen naar Spanje geemigreerd
en van daar naar Mexico.

Iets met chocola (puur en bitter, niet mierzoet) is idd toepasselijker voor Mexico
Mexico is een vooraanstaand cacao producerend land
  woensdag 3 januari 2007 @ 13:42:05 #20
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_44970723
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 11:21 schreef brrrrrrt het volgende:
warmhoud dingen heten chafing dishes (rechauds)
Heb ik de catering gewerkt, so I know (maar ging er vanuit dat de meeste mensen dat niet zouden weten ).

Overigens zijn mijn guacamole en mijn chili con carne in de vriendenkring reeds beroemd, dus daar ga ik niets aan doen.

Mijn Chili (voor de geïnteresseerden) bestaat uit: Ui, knoflook, kidneybonen (en soms wat zwarte bonen), maïs, paprika, verse tomaat, jalapeñopeper, komijn, zout, korianderblad, kaneel. Wat ik meestal doe is voor de "con carne" beginnen met blokjes chorizo bakken (later wel vet afgieten). Op het laatst voeg ik dan nog uitgebakken spekjes toe.
Soms maak ik het in plaats daarvan met rundergehakt, maar dat is toch wat "saaier" .

Guacamole is: zeer rijpe avocado, blokjes tomaat (zonder zaden en naar wens ook zonder vel), rode ui, jalapeñopeper, zout, korianderblad en limoensap. Tegenwoordig ben ik vaak lui en gooi ik dit door de staafmixer, maar het lekkerste is eigenlijk om alle ingredienten in hele kleine stukjes te hakken en dan de avocado erdoor te prakken.
Knoflook vind ik heerlijk, maar is imho veel te overheersend in de guacamole. Ben het in Mexico ook nooit tegengekomen in welke avocado dip dan ook.

Lekkerste dip is overigens de groene salsa, met tomatillos. Maar die zijn helaas zo verrekte moeilijk te krijgen in Nederland.
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
pi_44993389
quote:
tomatillos
?
  donderdag 4 januari 2007 @ 00:29:12 #22
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_44993598
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 12:36 schreef brrrrrrt het volgende:
flan is eigenlijk pudding uit Frankrijk
toen naar Spanje geemigreerd
en van daar naar Mexico.

Iets met chocola (puur en bitter, niet mierzoet) is idd toepasselijker voor Mexico
Mexico is een vooraanstaand cacao producerend land
het is in de oven gebakken caramelpudding.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_44995378
Mag niet ontbreken:


  † In Memoriam † donderdag 4 januari 2007 @ 03:35:21 #24
34726 Fratz
Max
pi_44996463
quote:
Op donderdag 4 januari 2007 00:21 schreef brrrrrrt het volgende:

tomatillos

?
There are no secrets in life, just hidden truths that lie beneath the surface.
  donderdag 4 januari 2007 @ 09:47:03 #25
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_44997868
quote:
Op donderdag 4 januari 2007 03:35 schreef Fratz het volgende:

[..]

[afbeelding]
Die ja. Op die website die ik al eerder aangaf verkopen ze ze in blik (heb ik al eerder gehad en in voor dips best te gebruiken), maar ook zaadjes. Nu heb ik absoluut geen groene vingers, maar het valt te proberen natuurlijk....
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')