abonnement Unibet Coolblue
pi_52704786
Luchtdruk De Bilt weer boven de 1025 hPa

Augustus 2007 heeft gebroken met de natte trend van de drie voorgaande maanden. Voor het eerst sinds 18 april is de luchtdruk gestegen tot boven de 1025 hPa.

Ad Vermaas, redacteur van het Weerspiegel maandoverzicht, meldt dat de hoogte van de luchtdruk laat zien dat de zeer wisselvallige tijd achter ons ligt. Doordat het Atlantisch-Ierse hoog een uitloper over het continent kreeg, steeg zaterdag de luchtdruk in De Bilt, voor het eerst in meer dan 4 maanden tot boven 1025hPa. Zoiets was sinds 18 april niet meer gebeurd.

In het verleden was er maar één jaar dat een vergelijkbaar lange periode liet zien. In 2000 bleef de luchtdruk van 9 april tot en met 22 augustus iets langer onder de 1025 hPa. Meer over deze maand leest in het maandoverzicht in Weerspiegel.

vwk
pi_52955290
Bijzonder koude winter in het zuiden van Zuid-Amerika

Koud, kouder, koudst….het zuiden van Zuid-Amerika heeft een bijzonder koude winter achter de rug. Uit het voorlopig overzicht van augustus blijkt dat het in centrale deel van Argentinië maar liefst 5 graden te koud is geweest. De laagste temperatuur in Zuid-Amerika werd gemeten in Maquinchao in Patagonië. Op de 9de werd -18,0º geregistreerd. In juli was dat meetpunt ook al het koudst met -20,0º. De kou in Zuid-Amerika is overigens al maanden gaande. In Dolores, ten zuiden van Buenos Aires was mei 2,4 (Cordoba 3,3), juni 2,5 en juli 3,3º te koud.

In Europa beleefde het noorden opnieuw een koude nacht. Het Noorse Cuovddatmohkki meldde vanochtend -6,8 en het Zweedse Naimakka -6,2º. In Kautokeino, Noorwegen werden al zes vorstdagen op rij geregistreerd (28 augustus-2 september) en de laatste keer dat het kwik er ’s middags voor het laatst boven de grens van 10º uitkwam was de 28ste augustus met 11,5º. Op 30 augustus werd het niet warmer dan 7,5º.

Website van Jan Visser

De aarde warmt op...of toch niet.
pi_53318605
Zomers onweer in China: 659 doden

De afgelopen maanden zijn in China 659 doden gevallen door bliksem.
Volgens de cijfers van het meteorologisch instituut CMA waren er in de maand juli 403 getroffenen, in augustus 109 en in de eerste 18 dagen van september 147. Over het hele jaar 2006 werden 717 mensen dodelijk getroffen en vielen nog eens 640 gewonden als gevolg van bliksem.

De Chinese overheid is een grootscheepse voorlichtingscampagne begonnen. Onder meer op 420.000 scholen zijn strips en ander illustratiemateriaal verspreid om op de gevaren van onweer te wijzen.

vwk
pi_53409331
Eerste F5-tornado in Canada
De tornado die op 22 juni in het Canadese Manitoba door het dorp Elie trok is opgeschaald naar een F5-tornado. Het is daarmee de eerste gedocumenteerde F5-tornado in Canada.


De tornado trok gedurende 35 minuten door het dorp en was 5,5 kilometer aan de grond. In een spoor van 300 meter breed werd schade aangericht. Deze schade was minimaal. Er waren 4 huizen beschadigd en er waren geen gewonden.

Manitoba kreeg deze zomer met 11 tornado’s te maken. Vorig jaar waren dat er zelfs 15. Gemiddeld telt Manitoba er 9.

filmpje van youtube

bron: vwk

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 23-09-2007 16:40:43 ]
pi_53409543
quote:
Op zondag 23 september 2007 16:39 schreef aloa het volgende:
Eerste F5-tornado in Canada
De tornado die op 22 juni in het Canadese Manitoba door het dorp Elie trok is opgeschaald naar een F5-tornado. Het is daarmee de eerste gedocumenteerde F5-tornado in Canada.


De tornado trok gedurende 35 minuten door het dorp en was 5,5 kilometer aan de grond. In een spoor van 300 meter breed werd schade aangericht. Deze schade was minimaal. Er waren 4 huizen beschadigd en er waren geen gewonden.

Manitoba kreeg deze zomer met 11 tornado’s te maken. Vorig jaar waren dat er zelfs 15. Gemiddeld telt Manitoba er 9.

filmpje van youtube

bron: vwk
Dat filmpje .
  Moderator maandag 24 september 2007 @ 16:19:50 #206
8781 crew  Frutsel
pi_53434891
Zware slagregens treffen zuiden van Spanje

AMSTERDAM - Zware regens in het zuiden van Spanje afgelopen weekend hebben het leven gekost aan twee mensen. Een derde persoon blijft vermist. De schade is groot, vooral aan de Andalusische kust.

Dat meldt het Belgische VRT Nieuws. Het zwaarst getroffen werd de streek van de Costa del Sol, in het zuidoosten van Spanje. (VRT) In de stadjes Nerja en Almuñécar veranderden de straten in enkele uren tijd in gutsende rivieren.

Sommige auto's werden meegesleurd, andere helemaal gevuld met water. Duikers vonden het lichaam van een 44-jarige Duitser die in zijn garage verrast werd door het wassende water.

De burgemeester van Almuñécar kondigde prompt drie dagen van rouw af voor het slachtoffer, dat er tien jaar woonde.

In de buurt van Jaén werden twee personen in hun terreinwagen meegesleurd door het water. Het lichaam van een van hen is teruggevonden, de andere blijft vermist.

Ook de Balearen bleven niet gespaard. Op het eiland Mallorca, in Palma de Mallorca, liepen verschillende metrostations onder water.
pi_53506016
Sneeuwchaos in Zwitserland

Een vroeg begin van de winter heeft woensdagmorgen in het oosten van Zwitserland voor verkeerschaos gezorgd. In het kanton Graubünden bleven ongeveer zestig vrachtwagens steken in de sneeuw. Dat meldden Zwitserse autoriteiten.

Bij verschillende ongevallen elders in Zwitserland raakten meerdere mensen lichtgewond.

In een aantal plaatsen in Graubünden viel twintig centimeter sneeuw.

Ook vannacht en morgen kan het in grote delen van de Alpen flink sneeuwen boven ongeveer 1200 meter. In de loop van de dag gaat morgen die grens van het oosten uit wel omhoog naar ongeveer 2000 meter.

Dit alles wordt veroorzaakt door een zogeheten Genua-laag.

weeronline
pi_53556156

Overstromingen in westen Duitsland

Zware regenval heeft in het westen van Duitsland tot enkele overstromingen geleid. In Kornelimünster in het gewest Aken kwam het historische marktplein onder water te staan, nadat de rivier de Inke buiten haar oevers was getreden.

Honderden brandweerlieden pompten onder meer kelders leeg. Ze kregen assistentie van collega's uit Maastricht, Keulen en Bonn omdat er een tekort aan zandzakken was. De elektriciteit werd uit voorzorg in het getroffen gebied uitgeschakeld.

Vanwege overstromingen werden in de Eifel wegen gesloten. Eén weg ging dicht vanwege een aardverschuiving. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

nos
pi_53750304
Helft Russen weet niet van klimaatverandering

Meer dan de helft van de Russen heeft niets of weinig gehoord over klimaatverandering. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de Britse omroep BBC onder 22.000 mensen in 21 landen.

Volgens de BBC komt dat doordat Russische media andere prioriteiten hebben, en doordat Rusland, waar het zeer koud kan zijn, klimaatverandering niet per definitie als negatief verschijnsel beschouwt. Als het klimaat opwarmt, zal meer van Ruslands territorium beschikbaar worden voor agricultuur en industrie, aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van natuurlijke bronnen.

Rusland heeft het Kyoto-protocol ondertekend en zal komende jaren naar verwachting investeren in een milieuvriendelijker beleid, maar zich daarbij vooral richten op bedrijven.
  Moderator dinsdag 9 oktober 2007 @ 11:53:57 #210
8781 crew  Frutsel
pi_53810235
'Giant' hail hits Lismore



The SES is still assessing the damage caused by the hailstorm. (Jonathan Atkins)

Map: Lismore 2480
A severe hailstorm has lashed Lismore in the far-north of New South Wales, with reports of broken windows and damaged cars.

The downpour, accompanied by strong winds, began at about 1:50pm AEST and brought the city to a standstill for 15 minutes.

The Bureau of Meteorology's severe weather forecaster Michael Logan says the storm was expected.

But he says the extreme weather might not be over for the region.

"There are reports of giant hail in parts of Lismore of up to five to six centimetres and we're really worried about the potential for these thunderstorms to continue for the rest of the afternoon," he said.

"These thunderstorms have the potential to be really quite frightening, with some really extreme weather associated with them."

A similar storm passed through the region yesterday but hit less populated areas.

The State Emergency Service is still assessing the damage caused by the hailstorm.

http://www.abc.net.au/news/stories/2007/10/09/2055024.htm
  Moderator dinsdag 16 oktober 2007 @ 12:07:45 #211
8781 crew  Frutsel
pi_53965967
Nederlandse toeristen in problemen in Spanje

JAVEA - Achttien Nederlandse gezinnen en stellen zijn de afgelopen dagen in de Spaanse provincie Alicante in de problemen geraakt door noodweer. Dat maakte de ANWB dinsdag bekend.

Het heeft de afgelopen dagen hard geregend in het gebied. De meeste Nederlanders hebben te maken met ondergelopen auto's en caravans.

De ANWB heeft inmiddels een hulpverleenster naar het gebied gestuurd. Ook is er een dieplader onderweg om de auto's terug naar Nederland te halen.

De meeste mensen die in de problemen raakten, verblijven in het plaatsje Javea. Onder de Nederlanders vielen geen gewonden.

Eerder werd al bekend dat een kitesurfer op Ibiza en een vrouw in Alicante zijn omgekomen door het noodweer.

http://www.nu.nl/news/127(...)lemen_in_Spanje.html
pi_54036469
De koudste plek op aarde is zonder enige twijfel de Russische basis Vostok op Antarctica. Uit het mondiale jaaroverzicht van 2006 blijkt dat de gemiddelde jaartemperatuur daar -54,8º bedroeg. De afwijking ten opzichte van normaal was zeer gering namelijk slechts +0,2º. Op het Noordelijk Halfrond is niet Ojmjakon in het noordoosten van Siberië de koudste plek maar Eureka in Nunavut (Noord-Canada). Daar bedroeg het jaargemiddelde -16,7 tegen normaal -19,8º. Het was er belangrijk te zacht dus. Ojmjakon in Siberië meldde -15,2 tegen normaal -16,3 en de eeuwige rivaal Verchojansk had gemiddeld -14,3º tegen normaal -15,2º.


Jan Visser

Gemiddeld bijna -55
pi_54145997
In het noordpool gebied de kleinste omvang zee-ijs, sinds 1979.

En op de zuidpool de grootste omvang zee-ijs sinds 1979.
quote:
Met een oppervlakte van 16,17 miljoen km2 bereikte het Antarctische zee-ijs de grootste omvang sinds het begin der satellietobservaties in 1979.

pi_54854951
Moessonregens zorgen voor toename ozon

Tropische buien tijdens de moesson hebben grote invloed op de vorming van het broeikasgas ozon. Dat is één van de conclusies van een grootschalige internationale meetcampagne vorig jaar in het westen van Afrika, waaraan ook het KNMI heeft deelgenomen.

De Afrikaanse moesson is de belangrijkste bron van regen in de Sahel. De gemiddelde hoeveelheid regen die in Niamey in Niger valt is even groot als in Brussel, maar ze valt binnen een periode van minder dan drie maanden. Daardoor is akkerbouw alleen rondom dit regenseizoen mogelijk is.

Tijdens de meetcampagne bleek dat tropische buien aanzienlijke hoeveelheden koolwaterstoffen en stikstofoxiden, die vrijkomen uit tropische vegetatie en worden gevormd bij bosbranden, naar grotere hoogte transporteren. Dit leidt tot een toename van ozon, een belangrijk broeikasgas. De stikstofoxides gevormd door bliksemontladingen in de buien leiden bovendien tot een verdere toename van ozon in de tropen.

Verder ontdekten de onderzoekers dat tropische buien ijsdeeltjes direct in de stratosfeer deponeren, waardoor de vochtigheid van de stratosfeer toeneemt. Voor het broeikaseffect is dit van belang, omdat ook waterdamp een belangrijk broeikasgas is.

Aan het zogenoemde AMMA-project (African Monsoon Multidisciplinary Analysis) namen meer dan 800 onderzoekers deel. Daarbij werd gebruik gemaakt van zes meetvliegtuigen, drie soorten ballonnen en tal van meetinstrumenten.

Het KNMI heeft vanuit Ouagoudougou in Burkina Fasso meteorologische verwachtingen gemaakt ten behoeve van de vliegtuigmetingen. Daarnaast worden de verzamelde metingen geïnterpreteerd met het atmosferisch chemiemodel van het KNMI.

De resultaten worden deze week in Karlsruhe gepresenteerd op de Tweede Internationale AMMA Conferentie.

bron:
  Moderator dinsdag 27 november 2007 @ 08:52:18 #215
8781 crew  Frutsel
pi_54863801
Jakarta deels onder water

De Indonesische hoofdstad Jakarta staat sinds maandag gedeeltelijk onder water als gevolg van de hoge vloed. Tienduizenden mensen zijn hun ondergelopen huizen ontvlucht en een tolweg naar de internationale luchthaven is noodgedwongen afgesloten.

Duizenden reizigers kwamen daardoor vast te zitten op het vliegveld of in het verkeer. Geprobeerd wordt het water, dat op sommige plaatsen 1,70 meter hoog staat, weg te pompen, maar verwacht wordt dat de problemen de hele week zullen aanhouden.

Bewoners van het noorden van Jakarta zijn gewend aan wateroverlast door de maandelijkse hoge vloed, maar zo erg als nu hebben de meesten het nog nooit meegemaakt. In de krant de Jakarta Post kwam een deskundige op het gebied van overstromingen aan het woord, Jan Jaap Brinkman, die zei dat waarschuwingen voor een extreem hoge vloed, die zich eens in de achttien jaar voordoet, zijn genegeerd. Bovendien zou een gat dat kort geleden ontstond in een dijk niet zijn gerepareerd.

De Pers
pi_54900223
Google inversteert in schone energie

Google gaat investeren in onderzoek naar duurzame energiebronnen. Het bedrijf wil binnen een paar jaar voldoende goedkope schone stroom kunnen opwekken om een stad ter grootte van San Francisco van elektriciteit te kunnen voorzien.

Google maakte het initiatief dinsdag bekend. Een door Google ingestelde groep wetenschappers en andere deskundigen moet voor het bedrijf onderzoek doen naar duurzame stroombronnen als zonne- en windenergie. Het bedrijf wil binnen enkele jaren schone energie kunnen opwekken die goedkoper is dan stroom uit kolencentrales.

Het bedrijf verwacht binnen enkele jaren een gigawatt aan schone, goedkope stroom op te kunnen wekken. Dat is volgens het bedrijf voldoende om een stad als San Francisco draaiende te houden.

Miljoenen

Volgend jaar gaat Google tientallen miljoenen dollars in het onderzoek steken. Daarnaast denkt het bedrijf honderden miljoenen te investeren in andere projecten die zich met duurzame energie bezighouden.

CO2-neutraal

Het bedrijf wil zelf dit jaar al CO2-neutraal zijn. Google is een grootverbruiker van elektriciteit, vooral in de datacentra waar de servers van het bedrijf staan. Die moeten, door efficiënt energiebeheer, steeds minder stroom verspillen. Het hoofdkantoor van Google in het Californische Mountain View wordt onder meer van stroom voorzien door een zonne-installatie, die met een capaciteit van 1,6 megawatt tot de grootste in de VS behoort.

Zuiniger

Eerder lanceerde Google in samenwerking met verschillende andere technologiebedrijven al een campagne om computerapparatuur energiezuiniger te maken. Daarbij werden ook consumenten opgeroepen een steentje bij te dragen, bijvoorbeeld door functies voor energiebeheer te gebruiken en de pc uit te zetten als die langere tijd niet wordt gebruikt.

weeronline
pi_55296836
Grote zoetwatertoevoer veranderde eerder klimaat

Een enorme toevoer van zoet water van een meer in het noorden van de huidige VS en Zuid-Canada naar de Atlantische Oceaan heeft duizenden jaren geleden tijdelijk het Europese klimaat veranderd.

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers uit Noorwegen, Frankrijk en Nederland, waarvan de resultaten donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science zijn gepubliceerd.

De gebeurtenis is volgens de wetenschappers een aanwijzing dat zo'n klimaatverandering in de nabije toekomst weer zou kunnen plaatsvinden als gevolg van het versneld afsmelten van de Groenlandse ijskap.

Zo'n 8400 jaar geleden stroomde na het doorbreken van een ijsdam plotseling het zeer grote Agassizmeer leeg via de Hudsonbaai. De enorme hoeveelheid zoet water (veel groter dan die van alle huidige Grote Meren bij elkaar) leidde tot een andere circulatie in de Noord-Atlantische Oceaan. Dit kwam doordat de vorming van diepzeewater verminderde. Het gevolg was dat minder water van de warme Golfstroom uit het zuiden werd aangevoerd.

Dit verschijnsel leidde binnen twintig jaar tot een afkoeling van anderhalve graad Celsius aan het zeeoppervlak. Na een eeuw was de situatie echter weer normaal. De wetenschappers denken dat de gebeurtenis zich met het afsmelten van de Groenlandse ijskap kan herhalen, zij het dat dit nu veel geleidelijker zou kunnen gebeuren dan destijds.

De onderzoeksbijdrage van Nederlandse kant werd geleverd door marien geoloog Thomas Richter van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek op Texel. Hij vond bewijzen voor een plotselinge verandering in de chemische samenstelling (verhouding calcium tegenover ijzer en titaan) van het bodemsediment ten zuiden van Groenland. Waarschijnlijk was dit het gevolg van de aanvoer van grote hoeveelheden modder uit het leegstromende meer.
pi_55459390
Kans op zachte winter blijft groot

Afgelopen donderdag heeft de Britse Weerkundige dienst een vernieuwde winterverwachting gepubliceerd. In grote lijnen blijft de verwachting hetzelfde. Ze gaan uit van een zachte en zeer natte winter in het noorden van Europa.


Dit verschijnsel wordt mede veroorzaakt door de fase van La Niña waar we ons nu in bevinden. In het centrale deel van Europa kan de winter iets kouder uitvallen.

Voor ons gedeelte van Europa gaat men uit van een iets te zachte winter met een bovennormale neerslaghoeveelheid. Men gaat hierbij uit van de klimaatgemiddelden van 1970 - 2000. Dat zou kunnen betekenen dat de winter kouder kan uitvallen dan we de laatste jaren gewend zijn. Op het vwkforum loopt een uitgebreide discussie over de huidige winter.

vwk

pi_55537280
Russin vriest vast aan slagboom

MOSKOU - Een Russische vrouw in de Siberische stad Tjoemen is bij dertig graden onder nul aan het metaal van een slagboom vastgevroren met haar blote hand. Dat heeft het persbureau Interfax dinsdag bericht.

De gepensioneerde vrouw lette even niet op en vroor onmiddellijk vast toen ze met haar blote hand even op de slagboom leunde. Een voorbijganger ontdekte de netelig positie waarin de vrouw verkeerde en belde een ambulance. Het ambulancepersoneel zaagde de slagboom door en met metaal en al werd de vrouw naar het ziekenhuis gebracht. Eenmaal in de warmte loste het probleem zich vanzelf op.

In Siberië, waar het geregeld 40 graden vriest, leren de kinderen al van jongs af hoe ze met extreme koude moeten omgaan. Ze leren bijvoorbeeld dat ze niet uit een metalen beker moeten drinken, omdat hun lippen er dan aan vast vriezen. Passagiers in een vliegtuig krijgen vlak voor de landing in een Siberische stad te horen dat ze de trapleuning niet zonder handschoenen moeten aanraken.

pi_55537443
Hitte in westen Argentinië

Het noordwesten en westen van Argentinië had afgelopen week te maken met flinke hitte.
De zomer in het gebied is nog maar net begonnen of de temperatuur aan de oostelijke voet van de Andes steeg tot boven de 40 graden. In La Rioja op 438 meter hoogte werd het 41,7 graden, tegen normaal 35 graden. Ook in San Juan (640 meter hoogte) wast het drie dagen lang rond de 40 graden.

Dit deel van Argentinië is een bijna-woestijngebied. Door de ligging aan de lijzijde van de Andes valt er in de winter weinig neerslag. In de zomer weten restanten van onweersbuien uit het oosten wel het gebied te bereiken.

bron:
pi_55546643
Tientallen doden door aardverschuiving op Java


JAKARTA - Door aardverschuivingen zijn woensdag op het Indonesische eiland Java tientallen mensen omgekomen. De autoriteiten zeiden dat 33 mensen zijn gedood en dat 41 anderen worden vermist.

De aardverschuivingen waren het resultaat van langdurige zware regenval. Honderden huizen zijn onder water komen te staan. Op sommige plaatsen staat het water een meter hoog.

Slachtoffers
Reddingswerkers laten weten dat elf lichamen zijn geborgen. De natuurrampen vonden in verscheidene districten plaats.

De politie heeft circa driehonderd agenten naar de getroffen gebieden gestuurd. De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de voortdurende regenval.

Houtkap

Aardverschuivingen komen tijdens het regenseizoen van oktober tot april op Indonesië veelvuldig voor. Volgens activisten worden de aardverschuivingen mogelijk gemaakt door de illegale kap van bomen.

Ergste overstroming
Een bestuurder in midden-Java sprak van de ergste aardverschuivingen van de afgelopen vijfentwintig jaar in de regio.

Duizenden mensen hebben hun overstroomde of onder de modder bedolven huizen moeten verlaten.

Hulp

Hulpverleners kunnen de getroffen bewoners moeilijk bereiken omdat de wegen onder water staan, aldus een politiefunctionaris.

Bron
Op zaterdag 15 augustus 2009 23:05 schreef eer-ik het volgende:
Ik vind je sig nogal denigrerend.
pi_55629197
Stofstorm met sneeuw steekt op in Azië

Mongolië en het noordwesten van China zijn getroffen door zwaar winterweer. Een stormachtige wind, stof en sneeuw zorgden donderdag voor onaangename omstandigheden.

Daarmee is sprake van de eerste stofstorm in het seizoen. Elk voorjaar wordt dit deel van Azië getroffen door krachtige stofstormen. Donderdagavond nam de windkracht boven de Gobi-woestijn toe tot bijna 100 kilometer per uur. Tegelijkertijd was de temperatuur gedaald tot rond de -20 graden, plaatselijk -30 graden.

Inwoners zijn goed bestand tegen de koude, maar de harde wind in combinatie met sneeuw en stof zorgden voor onaangename omstandigheden. De verwachting is dat de stofstorm de komende dagen uiteindelijk de grotere Chinese steden bereikt en later steden in Korea en Japan.

vwk

-30 graden en dan ook nog dergelijke windsnelheden.
pi_55726364
Rhodos getroffen door hagelbuien

Het Griekse eiland Rhodos is door uitzonderlijk slecht weer getroffen, met veel hagel en regen. De straten van de hoofdstad Rhodos zijn onbegaanbaar. Op sommige plaatsen ligt 50 cm hagel.

Bron


Hagel-Chaos auf griechischer Touristeninsel Rhodos



Eine 50 Zentimeter dicke Hageldecke macht die Straßen in der Insel-Hauptstadt Rhodos unpassierbar. Der Bürgermeister ist entsetzt: "Es sieht hier wie in Nordeuropa aus."

Ein seltenes Wetterphänomen überraschte die Bewohner der griechischen Touristeninsel Rhodos: Schwere Hagel-Stürme verwandelten in der Nacht auf Mittwoch die Straßen der Inselhauptstadt in unpassierbare Eisbahnen. "Es sieht hier wie in Nordeuropa aus. Erstmals - soweit wir uns erinnern können - mussten wir Bagger einsetzen, um die fast 50 Zentimeter dicke Hagel-Decke zu entfernen", meinte der Bürgermeister der Inselhauptstadt, Chatzis Chatziefthymiou.

Feuerwehr im Dauer-Einsatz

In der Nacht hatte es in der gesamten Region schwere Regenfälle und Hagel gegeben. Die Feuerwehr musste fast 50 Mal ausrücken, um Wasser aus Wohnungen und Geschäften zu pumpen. Ursache war ein Tief, das mittlerweile in Richtung Türkei gezogen ist, sagten Meteorologen im Rundfunk. (APA/Red.)

Bron
pi_55727956
Koudegolf in noorden India

In het noorden van India zorgt aanvoer van koude lucht uit het Himalaya-gebergte voor een koudegolf. Al zeker 23 mensen zijn de afgelopen dagen om het leven gekomen. De nachttemperatuur ligt net boven het vriespunt.

In Noord-India zijn de afgelopen dagen zeker 23 mensen om het leven gekomen door een koudegolf. In sommige delen van de deelstaten Uttar Pradesh en Bihar bereikte het kwik bijna het vriespunt, aldus regeringsfunctionarissen woensdag.

De meeste slachtoffers zijn daklozen of armen die in gammele hutjes leven. De overheid deelt dekens uit aan de mensen die op straat leven. Maar er zijn te weinig dekens om de grote aantallen daklozen te beschermen tegen de ijzige wind die vanaf het Himalaya-gebergte komt.

Overdag worden temperaturen van ruim 20 graden gemeten. De noordelijke aanvoer van lucht uit de Himalaya, zorgt ’s nachts voor een snelle daling van de temperatuur. In de nachten is het hierdoor nog maar 10 graden. Dit lijkt voor ons niet al te koud, maar voor een land als India is dit wel erg koud.

De komende twee dagen dalen de temperaturen naar verwachting nog verder.


weeronline
pi_55728822
Winterweer treft Bulgarije

SOFIA - Hevige sneeuwval en harde wind veroorzaken overlast in Bulgarije. De autoriteiten hebben woensdag als gevolg van de weersomstandigheden besloten de Zwarte Zeehavens van Varna en Burgas tot nader order te sluiten.

Ook de luchtvaart is door het koude weer getroffen. In Sofia kwamen woensdag ongeveer twintig vluchten te vervallen en tal van andere vluchten liep vertragingen op. De tweede luchthaven van het land, die van Plovdiv, werd geheel gesloten.

In bijna zestig dorpen is de stroom utgevallen. Het wegverkeer ondervindt veel hinder van het barre weer.

Bron


Nog meer over Rhodos:

Bergen hagel op Rhodos

RHODOS STAD - Massale hagel- en regenbuien leidt tot veel overlast op het Griekse vakantie-eiland Rhodos. De gemiddelde temperatuur is in januari circa 16 graden.

Op sommige plaatsen ligt er tot 50 centimer hagel. De straten zijn onbegaanbaar.

Bron



[ Bericht 2% gewijzigd door ItaloDancer op 06-01-2008 18:06:58 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')