abonnement Unibet Coolblue
pi_51586932
Stormloop op spaarlampen

Sinds Al Gore een jaar geleden met zijn film An Inconvenient Truth aandacht vroeg voor het klimaatprobleem, loopt het storm bij de fabrikanten van spaarlampen.

Wereldwijd is Philips de grootste lampenfabrikant, met in Europa het Duitse Osram als belangrijkste concurrent. Verkoopcijfers geven de twee uit concurrentieoverwegingen niet. Osram bevestigt wel dat de zuinige lamp ’heel goed verkoopt’. Een woordvoerster van Philips is iets scheutiger: "In het afgelopen ’lichtseizoen’, van september tot en met maart, hebben wij 40 procent meer spaarlampen verkocht dan het jaar ervoor." Dat was nog voor alle publiciteit rond Live Earth.

Recentere cijfers mag Philips, een paar dagen voor bekendmaking van de halfjaarresultaten, niet verstrekken. Maar dat het goed gaat is zeker: "Onze fabrieken draaien op maximaal vermogen. We kunnen gewoon niet meer spaarlampen leveren dan we nu doen.” Een woordvoerder van supermarktketen Albert Heijn bevestigt dat er meer vraag is dan wat de fabrikanten aanbieden.

De spaarlamp is misschien nog wel meer een succes in de Verenigde Staten dan in Europa. De website 18seconds.org houdt het bij: de teller staat er op ruim 64 miljoen, wat neer komt op één spaarlamp voor elke twee Amerikaanse huishoudens.

Bron:

Al Gore wordt gesponsord door Phillips
pi_51617268
Ook sneeuw in Brazilië

Ook in Brazilië is het vorige week gaan sneeuwen. In Soledade in het zuiden van het land werd vorige week gedurende één uur sneeuw waargenomen. De sneeuw viel één dag na de sneeuw in het Argentijnse Buenos Aires en de koude in Uruguay, waar de temperatuur daalde tot -6,6 graden.

De koude lucht zorgde voor vriestemperaturen in het hele zuiden. Ook aan de kust vroor het. Iets noorderlijker in de staat Parana werd in de heuvels ook sneeuw waargenomen. Het gaat hier om de eerste sneeuw sinds 1999. Sneeuw op deze hoogte (25 graden Zuiderbreedte), zou op het noordelijk halfrond overeenkomen met sneeuw in Saudi Arabië, Zuid-Florida of Westelijk Sahara/Maurentanië.

vwk
pi_51707093
Dodental bliksem China nadert 300

Het dodental door blikseminslag in China is dit jaar opgelopen tot 282. Volgens de laatste cijfers die op 20 juli bekend werden gemaakt, kwamen tussen 1 januari en 25 juni 200 mensen om het leven door de bliksem. De rest overleed de vier weken erna.

De meeste mensen kwamen om het leven in de provincie Jiangxi. In deze oostelijke provincie kwamen 57 mensen om het leven door de bliksem.

Het oppervlak van China is 231 maal groter dan dat van Nederland en het inwoneraantal is 80 maal meer. Als er in Nederland naar verhouding evenveel slachtoffers zouden zijn geweest dan zouden we nu ca. 4 doden te betreuren hebben.

vwk
pi_51714105
Heavy rain floods Texas

Storms dumped more than a foot of rain on parts of Texas on Saturday, stranding more than 170 passengers on an Amtrak train for hours and forcing rescue crews elsewhere to pull at least 50 people to safety.
/ ¦ ¦ / ¦ ¦
pi_51714285
Dode door noodweer in Duitsland

HAMBURG - Hevig noodweer met zware regenval en hagel heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Duitsland aan zeker één mens het leven gekost. In het Beierse Poxdorf verdronk een 82-jarige vrouw in haar ondergelopen kelder.


Tal van wegen liepen onder in de deelstaten Beieren en Thüringen. De snelweg A 73, waar het water 1,50 meter hoog stond, werd afgesloten.

Hagelkorrels

Op de snelweg A9 lagen de hagelkorrels zo hoog dat verkeer nog maar amper mogelijk was. Andere wegen werden gestremd wegens omgevallen bomen.

Veel mensen werden ingesloten door het water en moesten door hulpverleners met boten uit hun huizen worden ontzet, aldus Duitse media.
/ ¦ ¦ / ¦ ¦
pi_51870297
Gletsjers Himalaya smelten sneller

De globale opwarming laat de gletsjers in de Himalaya sneller smelten, dan tot nog toe werd gedacht. Daardoor dreigt tekort aan water voor miljoenen mensen. Dit blijkt uit Chinees onderzoek. De watertoevoer in grote rivieren als de Jantsekiang, Mekong, Gele Rivier, Indus en Ganges wordt op termijn fors minder.

Bijzonder snel smelt het gletsjerijs op de berg Anemaqen, de oorsprong van de Gele Rivier, waarvan 130 miljoen Chinezen afhankelijk zijn. De ijsvlakte is in veertig jaar met 17 procent geslonken. Op de Mount Everest en gebieden in het midden en het noordelijke deel van de Himalaya zijn de gletsjers met 9 procent gekrompen. Het ijs in het gebied dat de bron vormt voor rivieren als de Yangtse, Mekong, Indus en Ganges is met 8 procent gekrompen.

vwk
  Moderator donderdag 26 juli 2007 @ 22:59:51 #182
8781 crew  Frutsel
pi_51870801
quote:
Op donderdag 26 juli 2007 22:48 schreef aloa het volgende:
Gletsjers Himalaya smelten sneller

D'r is een speciaal gletsjer topic
pi_51871263
quote:
Op donderdag 26 juli 2007 22:59 schreef Frutsel het volgende:

[..]


D'r is een speciaal gletsjer topic
Daar staat het bericht nu ook
  vrijdag 27 juli 2007 @ 11:12:45 #184
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_51880976
http://teletekst.nos.nl/tekst/120-01.html :
quote:
` Tussen Vierhouten en Nunspeet zijn
honderden oude bomen omgewaaid.Bij een
hotel werden auto's bedolven en ook het
hotel zelf raakte beschadigd.De politie
raadt mensen af om het bos in te gaan.
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/54786 :
quote:
Windhoos velt honderden oude bomen

Vierhouten - Donderdagavond heeft een windhoos enorme schade aangericht in Vierhouten. Honderden oude bomen, die langs de Nunspeterweg stonden, zijn omgewaaid. Bij hotel De Mallejan zijn auto's beschadigd geraakt door rondvliegende takken.

Het hotel, dat in een bosrijkgebied ligt, kreeg het ook zwaar te verduren. Enkele ramen vlogen eruit en een boom waaide tegen het hotel aan. De schade is aanzienlijk. Niemand raakte gewond.

http://www.destentor.nl/veluwenoord/article1692950.ece
quote:
Windhoos raast door Vierhouten

Een krachtige windhoos heeft gisteravond een ravage aangericht in de buurt van hotel De Mallejan aan de Nunspeterweg in Vierhouten. Voor zover gisteravond bekend, vielen er geen gewonden.


foto Bram van de Biezen

Tegen een uur of negen trok de windhoos een verwoestend spoor door het bos. Ook het hotel werd getroffen door een ontwortelde boom. De tenten van een vlakbij gelegen camping bleven wonder boven wonder overeind, maar meerdere in de buurt geparkeerde auto's van campinggasten werden geplet. Politie en brandweer waren nog uren bezig om de Nunspeterweg weer vrij te maken en half omgewaaide bomen zoveel mogelijk weg te halen. De omvang van de schade is nog niet bekend.


Meer foto's

[ Bericht 29% gewijzigd door Roel_Jewel op 27-07-2007 11:19:42 ]
  Moderator vrijdag 27 juli 2007 @ 11:13:38 #185
8781 crew  Frutsel
pi_51881004
Ja ik zag ergens een topic over nunspeet... volgens mij in NWS
pi_51894905
quote:
Dat ziet er heftig uit.
Op die laatste foto zie je gewoon het spoor van de windhoos lopen.
pi_51924177
Zware hagelbui zette Iers stadje onder water

Na 1 harde donderklap ontlaadde zich een bui boven het Ierse stadje Mountrath in county Laois. De wereld leek te vergaan toen de hagel met geweld op de daken van de huizen kletterde. De hoeveelheid neerslag was zo groot dat de waterafvoeren het allemaal niet konden verwerken en in een mum van tijd stroomde het water door de huizen van de verbijsterde en totaal onvoorbereide inwoners. Het toch al zeer ongewone zomerweer bereikte daarmee in Ierland op donderdag 26 juli 2007 een nieuw dieptepunt.
pi_52159564
Tornado in Birma: 2 schoolkinderen dodelijk getroffen

Op zaterdag 4 augustus in de rivierdelta van de Ayeyawady Rivier in Myanmar in Birma, stortte een schoolgebouw in doordat er een tornado overheen trok: twee kinderen in de school overleefden het niet en twee raakten gewond.

Ongeveer 60 huizen en een aantal school- en overheidsgebouwen werden eveneens getroffen, met veel schade tot gevolg maar gelukkig verder geen persoonlijke ongelukken.

vwk
pi_52177623
Extreem weer laat records sneuvelen

GENEVE - Grote delen van de wereld hebben vanaf het begin van het jaar te maken gehad met extreme weersomstandigheden waaronder overstromingen, hittegolven, stormen en periodes van ongewone kou.

Bovendien was de wereldwijde landtemperatuur tussen januari en april nog nooit zo hoog, maakte de Wereld Meteorologische Organisatie dinsdag in een verklaring bekend.

Boven land was het in januari 1,89 graden en in april 1,37 graden warmer dan normaal. In Europa lagen de temperaturen in april gemiddeld zelfs vier graden Celsius boven het gemiddelde.

Nederland

Ook in Nederland sneuvelden dit voorjaar de records. Januari was de zachtste januarimaand ooit en april was warmer, zonniger en droger dan ooit tevoren, meldde het KNMI eerder.

Overstromingen en hittegolven

Op het lijstje van de WMO staan onder meer de ongewoon zware moessonregens in Zuid-Azië en de recente hevige regenval en overstromingen in Engeland. Zuid-Europa ging deze zomer gebukt onder ongewone hittegolven, terwijl in Zuid-Afrika en Argentinië extreem veel sneeuw viel.

Natuurgeweld

In juni werd voor het eerst een tropische cycloon waargenomen in de Arabische Zee. Het natuurgeweld eiste in Oman en Iran vijftig levens. Op de stranden van de Malediven en Indonesië richtten ongewoon hoge golven veel schade aan.

Voorspellingen

De weersextremen komen overeen met de voorspellingen die de klimaatcommissie IPCC van de Verenigde Naties dit voorjaar deed. Of dit najaar ook veel uitschieters zal laten zien is volgens WMO-wetenschapper Omar Baddour nog niet duidelijk. "Het is erg moeilijk om voorspellingen te doen over de rest van het jaar.''


nu.nl
pi_52204901
Regen België...Plopsaland overstroomd

Pretpark Plopsaland in de Vlaamse kustplaats De Panne is grotendeels overstroomd door hevige regenbuien. Het park blijft woensdag dicht.

,,De parkeerplaats staat onder water, evenals de winkels en de machinekamer'', zei directeur Steve Van den Kerkhof van Plopsaland. Personeel en brandweer gaan de hele dag water wegpompen. De directeur hoopt dat het park donderdag weer open kan.

Het themapark Plopsaland, dat veel door Nederlanders wordt bezocht, is opgebouwd rondom het tv-figuurtje Kabouter Plop. In Hasselt en Coo zijn ook van zulke parken, opgezet door onder anderen Gert Verhulst (van Samson en Gert).

Rondom Plopsaland kampen nog enkele dorpen met wateroverlast. Doordat buien bleven hangen, viel op sommige plaatsen 79 liter water per vierkante meter. Normaal valt dat in een hele maand.


weeronline

[ Bericht 42% gewijzigd door #ANONIEM op 08-08-2007 19:03:38 ]
pi_52205961
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/6937459.stm
quote:


Storms lead to chaos in New York
Torrential rain and heavy winds have caused havoc in the New York area, flooding subway and overground railway lines and delaying flights.
Trees were uprooted, smashing into cars and blocking streets, roofs were torn off houses and power cuts reported.

The storms led to tornado and flash flood warnings, but gave way later to hot, humid weather.

A woman died when her car got stuck in an underpass and was hit from behind, city Mayor Michael Bloomberg said.

Many workers stayed at home, as transport officials advised commuters to avoid the morning rush hour.

Every subway line going into the central Manhattan area was subject to delays during the rush hour. Rail routes to the city from neighbouring New Jersey were also affected.

Flights from John F Kennedy airport were delayed by up to an hour and a half, and from LaGuardia by about an hour.

Temperatures were expected to rise above 38C (100F) during the day.
pi_52219682
http://www.nu.nl/news/118(...)nd_en_Duitsland.html
quote:
Wateroverlast in Zwitserland en Duitsland

BERN - Zware regenval heeft in de nacht van woensdag op donderdag tot wateroverlast geleid in delen van Zwitserland en Duitsland. In Basel zetten de hulpdiensten zandzakken klaar, omdat ze er rekening mee houden dat de Rijn buiten zijn oevers treedt.

Het Zwitserse persbureau SDA berichtte dat beken en rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Tal van wegen zijn onbegaanbaar geworden. Vooral in het kanton Bern en in en rond Basel, Aargau en St. Gallen is de overlast groot. In het kanton Luzern raakte een man bij opruimwerkzaamheden zwaar gewond door een aangespoelde boom.



In Duitsland ontstond na zware regenval wateroverlast in de deelstaten Baden-Württemberg, Sleeswijk-Holstein en Thüringen. Straten kwamen onder water te staan. De brandweerkorpsen kregen tientallen meldingen van ondergelopen kelders.
pi_52236177
quote:
Hier nog een stuk erover
quote:
De grote regenval in Zwitserland

De situatie in Zwitserland begint ernstige vormen aan te nemen. Tussen dinsdagochtend en woensdagavond is op meerdere plaatsen meer dan 100 mm gevallen: Rigi-Kulm kwam uit op 122mm: tussen dinsdagochtend en donderdagochtend viel er in Altenrhein 164, Zurich/Stadt 146 en Wadenswil 138 mm.

De afvoer in de benedenloop van de Aare is niet eerder zo hoog geweest: ondanks het feit dat de bovenloop nu geen recordafvoer heeft en in de meren veel opgeslagen kon worden. Daar waar Rijn en Aare samenkomen lopen de waterstanden uit de hand: Rheinfelden vanochtend 3964 m3/sec (eens in de 35 jaar). Basel had een afvoer van 4767 m3/sec.

In ons land gaat de Rijn de komende dagen ook enkele meters stijgen (vanochtend een waterstand van 9.13 meter +NAP bij Lobith), grote problemen worden voorlopig niet verwacht.
jan visser
pi_52236311
Hitterecord Washington

Terwijl New Yorkers gebukt gaan onder hevige storm en regenbuien, loopt in Washington de temperatuur hoog op: woensdag om vijf minuten over twaalf lokale tijd wees de thermometer bij Reagan National Airport 39 graden Celsius aan, zo meldde de Washington Post in de donderdageditie.

In 1930 werd het voor het laatst zo warm in de Amerikaanse hoofdstad. De hitte in Washington leidde gisteren tot vertragingen in het openbaar vervoer en stroomstoringen.

weeronline
  Moderator vrijdag 10 augustus 2007 @ 09:02:04 #195
8781 crew  Frutsel
pi_52248997
Mini Tsunami kills 12 in Algeria

ALGIERS (AFP) - A giant wave described by local residents as a "mini-tsunami" claimed the lives of 12 Algerian bathers last week on a beach in the west of the Mediterranean-rim country, officials said Wednesday.

Algeria's civil protection agency could give no official explanation for the giant wave that struck a beach near the town of Mostaganem on Friday.

Loth Bonatiro, a chief research scientist at Algeria's Centre for Research in Astronomy, Astrophysics and Geophysics (CRAAG), said he thought the wave could have been the result of conventional weapons' testing.

The phenomenon "could have been caused by a scientific test and one could guess that it was a scientific test of conventional weapons," he told AFP, adding that France, Italy and Spain all conduct these sorts of tests.

"It is however difficult to speak of a tsunami, because such an event is on a much larger scale, while the wave at Mostaganem affected only one beach," the professor said.

A tremor measuring 4.6 on the Richter scale was registered at 2108 GMT in the middle of the Mediterranean basin by an observation centre in the French city of Strasbourg, but not by the CRAAG.

The failure to detect this tremor could have been down to a malfunction of the centre's instruments, said Bonatiro.

http://news.yahoo.com/s/afp/20070808/sc_afp/algeriaaccidentwave
  vrijdag 10 augustus 2007 @ 09:30:03 #196
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_52249466
http://www.wdr.de/themen/(...)r_2007/0708010.jhtml

te lang om te copy pasten je zou blijven scrollen

om 11 uur op de WDR een WDR extra "NRW nach dem Unwetter"
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_52304019
Hitte treft oostkust VS

Het oosten en zuidoosten van de Verenigde Staten hebben deze week te maken met hitte. Vooral Georgia, North Carolina en South-Carolina werden getroffen. De temperatuur steeg in een groot gebied op dinsdag en woensdag tot boven de 40 graden. In Georgia was plaatselijk sprake van de hoogste temperatuur sinds 1878.

Dinsdag meldde Goldsboro in North Carolina 43,9 graden. Woensdag steeg in Washington de temperatuur tot 39 graden. In 1930 was het voor het laatst zo warm. De hitte in de stad leidde tot vertragingen in het openbaar vervoer en stroomstoringen.

vwk
pi_52321105
Sneeuw ontregelt Santiago

In Santiago, de hoofdstad van Chili, is woensdag voor het eerst in 8 jaar tijd sneeuw gevallen. Door het winterweer viel in een deel van de stad de stroom uit en werden scholen gesloten. Even buiten de stad daalde de temperatuur tot -5 graden. In Santiago heerst een mediterraan klimaat.

vwk

Mediterraan klimaat
pi_52476402
De julikou van Zuid-Amerika

“And the results are…” De eerste officiële cijfers van de Zuidamerikaanse julikou zijn binnen. In de hoofdstad van Paraguay, Asuncion, was juli 3,0º te koud. Het maandgemiddelde is daar uitgekomen op 15,1º. Verder kwam Lima, Peru (tragische aardbeving) uit op een maandafwijking van -0,8, Cordoba en Dolores (beide plaatsen liggen in Argentinië) hadden het respectievelijk 2,1 en 3,3º te koud. Verder is juli op de Zuid-Orkney eilanden (relatief dicht bij Antarctica) 5 tot 8 graden te koud geweest.

Jan Visser



[ Bericht 15% gewijzigd door #ANONIEM op 18-08-2007 18:35:57 ]
pi_52578062
Scherpe afkoeling in regio Spitsbergen

De komst van de koudepool van het Noordelijk Halfrond (op 5 kilometer -32º) heeft de afgelopen dagen een scherpe daling van de temperatuur op Spitsbergen tot gevolg gehad. In Ny-Ålesund vriest het de laatste dagen en gisteren viel er ook sneeuw (zie foto met dank aan Marcel Bakker)

Jan Visser

abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')