Vroeger deed ik er ook geen melk (iets met dat je bollen dan te bruin werden ?) in maar water en bier en ook geen (vanille)suiker maar ik vind dit recept wel erg lekker.quote:Op maandag 24 december 2012 11:24 schreef djkoelkast het volgende:
Geen melk, vanille en suiker in je oliebollen doenDie moeten neutraal smaken.
Ook heb je veel te veel vocht.
In melk zit lactose (melksuiker) en dat carameliseert als je het bakt, dus melk geeft een te donkere en te vette bol. Vanillesuiker bestaat uit suiker met vanilline, hetgeen ze van een bijproduct uit de papierindustrie maken. Ik vind het in de verste verte niet op vanille lijken. Natuurlijk kun je ook je eigen vanillesuiker maken en gebruiken, maar je blijft het probleem houden van carameliseren.quote:Op maandag 24 december 2012 20:01 schreef Sorella het volgende:
[..]
Vroeger deed ik er ook geen melk (iets met dat je bollen dan te bruin werden ?) in maar water en bier en ook geen (vanille)suiker maar ik vind dit recept wel erg lekker.![]()
Oja komt trouwens bij roger van damme vandaan.
Ik heb brood gebakken met 100% volkorenmeel gekocht bij de bakker en ik kan je zeggen dat je dan idd behoorlijk zwaar brood krijgt. Zelfde als pannenkoekbeslag met alleen volkorenmeel; net een tikkeltje te gezond van smaak en niet echt meer een fijne pannenkoek. Ik zou het dus mengen met tarwebloem.quote:Op donderdag 27 december 2012 06:26 schreef 2cv het volgende:
Voor brood adviseerde de molenaar om 1/3 bloem er bij te doen omdat hun volkoren-tarwe-meel vrij zwaar (?) zou zijn.
da's niet zo handig als je rond 7 uur uit je werk komt en om 9 a 10 uur bij vrienden moet zijnquote:Op donderdag 27 december 2012 19:59 schreef djkoelkast het volgende:
Ik bak ze altijd de avond zelf, zo veel werk is het niet, het duurt alleen even.
Ik doe het altijd in de namiddag, laat genoeg om vers te zijn, vroeg genoeg om de avond vrij te zijnquote:Op donderdag 27 december 2012 19:59 schreef djkoelkast het volgende:
Ik bak ze altijd de avond zelf, zo veel werk is het niet, het duurt alleen even.
Bedankt !quote:Op donderdag 27 december 2012 11:10 schreef djkoelkast het volgende:
Max 10% volkorenmeel in een gewone oliebol, 15% in een krentenbol. Ik zou normaal volkorenmeel gebruiken en niet van dat grof volkoren. Je hebt echt ook veel bloem nodig, anders krijg je niet genoeg luchtbellen in je bol en dan heb je maagpijn na 1 bol![]()
Een goeie oliebol is helemaal niet vet, er zit alleen wat vet aan de buitenkant, maar da's verwaarloosbaar als je ze goed maakt. Een volgezogen oliebol is iets mis mee.
Per 500g meel gebruik je normaal 7-9g instantgist (die korrels uit een zakje), gebruik je verse gist dan gebruik je 25g per 500g, dus in jouw recept met 1kg meel zou je normaal gezien 50g gist gebruiken (of 2 zakjes van 7 of 9 gram instantgist), maar je kunt het iets verhogen als je denkt dat het te zwaar wordt.quote:Op donderdag 27 december 2012 21:36 schreef 2cv het volgende:
[..]
Bedankt !
En hoe zit het met de gist in mijn recept ? Ik zou er 80 gram van moeten hebben, maar ik heb geen idee welke soort en 80 gram lijkt me zowieso heel veel.
Wegens allergiën zijn eieren en arachideolie geen optie, maar anders had ik het zeker gedaan !quote:Op donderdag 27 december 2012 22:07 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Per 500g meel gebruik je normaal 7-9g instantgist (die korrels uit een zakje), gebruik je verse gist dan gebruik je 25g per 500g, dus in jouw recept met 1kg meel zou je normaal gezien 50g gist gebruiken (of 2 zakjes van 7 of 9 gram instantgist), maar je kunt het iets verhogen als je denkt dat het te zwaar wordt.
1 op 1 verhouding water/meel werkt in veel gevallen niet, zuigen ze zich helemaal vol met vet. Ik zie ook geen ei in je recept, ik bak geen oliebollen zonder ei. Maar als het voor jou werkt prima. Laatste tip: oliebollen moet je echt alleen in arachideolie bakken, dat smaakt zo veel beter dan zonnebloem.
Is maisolie of rijstolie een optie? Zonnebloem is eigenlijk gewoon rotzooi.quote:Op donderdag 27 december 2012 22:27 schreef 2cv het volgende:
[..]
Wegens allergiën zijn eieren en arachideolie geen optie, maar anders had ik het zeker gedaan !
Je gist-advies ga ik overnemen. Maar welke verhouding water/meel zou jij dan doen?
Ja, arachideolie heeft die echte oliebollengeur en smaak zonder te overheersen. Zonnebloemolie heeft meer een chipssmaak (omdat men helaas tegenwoordig alles in de zonnebloemolie bakt qua chips).quote:Op donderdag 27 december 2012 22:11 schreef Fendy het volgende:
Wij hebben hier gelukkig zo'n oriental enterpriseding in de buurt, kun je 2, 5 en 10 liter arachideolie kopen voor relatief weinig. Beter dan met zo'n lading flessen in de supermarkt hannessen.
Proef je dat verschil echt zo goed koelkast?
Nee dat zeg ik: mijn recept bestaat uit 375ml vocht + 100ml ei = 475ml vocht (al is een ei niet 100% vocht) dus begin met 425ml vocht (zonder ei) en leng dat eventueel aan tot max 475ml zodat de verhoudingen wel kloppen. Ik gok dat je rond de 450ml goed zit.quote:Op donderdag 27 december 2012 22:51 schreef 2cv het volgende:
Ik neem je tips mee ! Maar er komt geen ei in het beslag
Kan je hier ook op reageren, meneer djkoelkast de oliebollenexpert?quote:Op maandag 24 december 2012 20:53 schreef Jeroen1990 het volgende:
Je weet dat er in Bier ook genoeg suikers zitten die carameliseren?
Ik ben geen expert, ik heb ervaring. En ik gebruik geen bier.quote:Op vrijdag 28 december 2012 10:36 schreef robuust89 het volgende:
[..]
Kan je hier ook op reageren, meneer djkoelkast de oliebollenexpert?
quote:Op vrijdag 28 december 2012 12:38 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik ben geen expert, ik heb ervaring. En ik gebruik geen bier.
Nee, want het is pilsquote:375ml vocht (90-100ml pils gebruiken), lauwwarm
Klopt. En je wil natuurlijk ook geen bleekschetenoliebollen hebben, dus dat je pils iets meer kleur geeft is helemaal niet erg. Melk geeft echter te veel kleur en zo krijg je veel te donkere oliebollen die helemaal niet gaar zijn.quote:
50 is echt te hoog, dan gaat je gist dood. Wat je kunt doen is een beetje water koken in een steelpannetje (geen pan vol, gewoon een klein laagje) en die onder in de oven zetten. Dan je oliebollenbak afdekken met een natte warme theedoek en laten rijzen. Waterpannetje er niet rechtstreeks onder, je moet indirect verwarmen. Dat werkt voor mij het beste.quote:Op vrijdag 28 december 2012 21:40 schreef 2cv het volgende:
Is het een idee om het beslag in de oven te laten rijzen ? Oven opwarmen op 50 graden (of lager) en als het ding op temperatuur is de oven uit en het beslag er in. Want hier is het over het algemeen onder de 20 graden in huis. Alternatief is om er een electrisch kacheltje met ventilator in de buurt te zetten.
Mijn idee is om morgen een proefbaksel te maken met een kwart van de ingrediënten.
Als dat ook ècht 30 graden is kan dat, maar een hoge luchtvochtigheid werkt nog beter.quote:Op vrijdag 28 december 2012 21:55 schreef 2cv het volgende:
Even gecheckt: de laagste temperatuur van de oven is 30 graden. Kan dat evt. ook ? Zo nee: dan doe ik het steelpannetjes-idee.
Is niet waar, het maakt het deeg wat toleranter en voorkomt eerder mislukking.quote:Op zondag 2 januari 2011 22:21 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Al die rotzooi moet er in omdat dat tarwemeel van te slechte kwaliteit is, ik doe het in mijn eigen recepten niet hoor.
Gewoon onder de afzuigkap. Nieuw vet stinkt niet hoor.quote:Op zaterdag 29 december 2012 22:40 schreef Renesite het volgende:
Waar bakken jullie ze? In de keuken of onder een zeiltje op een brander in de tuin! Wij doen het voor het eerst zelf
In de garage.quote:Op zaterdag 29 december 2012 22:40 schreef Renesite het volgende:
Waar bakken jullie ze? In de keuken of onder een zeiltje op een brander in de tuin! Wij doen het voor het eerst zelf
Nou ...quote:Op zaterdag 29 december 2012 22:43 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Gewoon onder de afzuigkap. Nieuw vet stinkt niet hoor.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |