abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator maandag 17 december 2012 @ 11:01:13 #251
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120408589
quote:
2s.gif Op maandag 17 december 2012 10:51 schreef Fendy het volgende:
Maar over die bloem dan he, men adviseert kristalbloem, maar kan ik ook volkoren nemen? Is dat uberhaupt lekker?
Ik ken de term kristalbloem niet, dus even opgezocht en het is iets typisch Koopmans. Deels patent en dat is wel wat je nodig hebt, dus als je echt niet zelf goed meel kunt krijgen (ik bestel het vaak bij de zuidmolen, die hebben ook biologisch meel, je moet dus wel gaan mengen) dan zou dat een alternatief kunnen zijn. Als je volkoren wil dan zou ik tussen de 10-15% van de bloem vervangen voor volkoren. Lijkt mij vooral lekker in de krentenbollen, want die krijgen daardoor een extra bite.

Als je zelf gaat mengen doe dan 70% patentbloem en 30% harde bloem van het totaal wat je aan bloem gaat gebruiken (stel je maakt een deeg van 500g meel en je wil er 10% volkoren van doen dan reken je dus eerst die 50g er af en deel je de overgebleven 450g als 70/30).

Die kilopakken bloem uit de supermarkt van 30 cent zijn leuk om je saus mee te binden maar niet voor oliebollen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120604330
Ik ben van plan om dit jaar voor het eerst bier in het recept te gebruiken. Weet iemand een optimale verhouding water/bier? of minstens een verhouding waardoor het geen complete catastrofe wordt?
  Moderator vrijdag 21 december 2012 @ 17:38:21 #253
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120604386
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 december 2012 17:36 schreef bbqqbb het volgende:
Ik ben van plan om dit jaar voor het eerst bier in het recept te gebruiken. Weet iemand een optimale verhouding water/bier? of minstens een verhouding waardoor het geen complete catastrofe wordt?
Als je 4 posts boven de jouwe leest zie je mijn recept en daar heb ik heel veel mee gespeeld en getest voor ik voor mij het perfecte recept had, ik zou zeggen begin daarmee en maak er eventueel je eigen variant op. Daar staat ook hoe veel pils er in moet.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120681625
In de categorie oliebollen and such:
Hoe lang kun je rum-rozijnenbollen eigenlijk bewaren? En wat is beter, koelkast of vriezer?
  Moderator zondag 23 december 2012 @ 21:28:01 #255
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120689641
De speltvolkorenoliebollen zijn gelukt ^O^ Zit ook een deel zachte tarwe in trouwens en ik ga het aandeel volkoren speltmeel iets verlagen in de niet-krentenbollen. Maar tot zo ver zeer tevreden.

Ik bewaar oliebollen altijd max 2 dagen buiten de koelkast. Kan ook 2 maanden in de vriezer en dan even oppiepen in de oven op 150 graden als je ze wil eten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 24 december 2012 @ 09:22:08 #256
19529 Fendy
True Spirit
pi_120708070
Proefreceptje gedaan gisteren

50 gram volkorenmeel
150 gram kristalbloem
2.5 gram gist
150 cc water
23 cc ei.

Vergeten zout toe te voegen :')
Smaak was zeker niet verkeerd, kon nog wel iets luchtiger maar misschien door het kleine volume dat het meer tijd nodig had om omhoog te komen.
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_120708399
voor de oliebollen: (+- 10 oliebollen)
250 g bloem
15 g verse gist
250 g melk
1 eidooier
1 eiwitten
1 uitgeschraapt vanillestokje
1 el suiker
snuifje zout

maak de oliebollen:
Verwarm de melk tot hij lauw is. Los de gist op in de melk en voeg geleidelijk aan de bloem toe. Voeg de eidooiers, de suiker, het vanillemerg en het zout toe.
Klop de eiwitten op en spatel de opgeklopte eiwitten door het bloemmengsel. Dek af met een vochtige theedoek en laat het beslag 30 minuten rijzen.
Verwarm de frituurolie tot 180°C. Dompel het beslag eetlepel na eetlepel in de hete frituurolie. Bak de oliebollen goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.

Nog nooit zulke luchtige oliebollen gegeten :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Sorella op 24-12-2012 18:58:27 ]
  Moderator maandag 24 december 2012 @ 11:24:56 #258
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120711193
Geen melk, vanille en suiker in je oliebollen doen :N Die moeten neutraal smaken.
Ook heb je veel te veel vocht.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120729850
gelukkig heb jij de waarheid in pacht :')
pi_120730992
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2012 19:18 schreef evo87 het volgende:
gelukkig heb jij de waarheid in pacht :')
Ja, ingevroren oliebollen in de oven oppiepen, hoe verzin je het.
  Moderator maandag 24 december 2012 @ 19:44:02 #261
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120731021
Dan toch niet :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120731894
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2012 11:24 schreef djkoelkast het volgende:
Geen melk, vanille en suiker in je oliebollen doen :N Die moeten neutraal smaken.
Ook heb je veel te veel vocht.
Vroeger deed ik er ook geen melk (iets met dat je bollen dan te bruin werden ?) in maar water en bier en ook geen (vanille)suiker maar ik vind dit recept wel erg lekker. :)
Oja komt trouwens bij roger van damme vandaan.
  Moderator maandag 24 december 2012 @ 20:46:34 #263
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120734414
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2012 20:01 schreef Sorella het volgende:

[..]

Vroeger deed ik er ook geen melk (iets met dat je bollen dan te bruin werden ?) in maar water en bier en ook geen (vanille)suiker maar ik vind dit recept wel erg lekker. :)
Oja komt trouwens bij roger van damme vandaan.
In melk zit lactose (melksuiker) en dat carameliseert als je het bakt, dus melk geeft een te donkere en te vette bol. Vanillesuiker bestaat uit suiker met vanilline, hetgeen ze van een bijproduct uit de papierindustrie maken. Ik vind het in de verste verte niet op vanille lijken. Natuurlijk kun je ook je eigen vanillesuiker maken en gebruiken, maar je blijft het probleem houden van carameliseren.

Ik heb een paar jaar geleden zowat alle recepten die er zijn uitgeprobeerd en van daaruit ben ik mijn eigen recept gaan ontwikkelen tot ik een recept had waarbij de bol mooi blijft, niet vet aanvoelt, niet vet van binnen is en gewoon heel erg lekker smaakt.
Uiteraard heb ik het getest op een heel team van oliebollenliefhebbers en zodoende is deze uit de bus gekomen als lekkerste, dus eigenlijk als een "zo moet het ongeveer" leidraad waar je zelf nog aan kunt sleutelen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120734819
Je weet dat er in Bier ook genoeg suikers zitten die carameliseren?
  † In Memoriam † donderdag 27 december 2012 @ 06:26:27 #265
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120807983
Kan iemand mij zeggen of dit een beetje een goed recept is ?

Ingrediënten
80 gram gist
1 kilo tarwebloem
1 liter water
20 gram zout
50 gram rietsuiker
10 gram kaneel
200 gram rozijnen
100 gram stukjes appel
4 druppeltjes citroensap
zonnebloemolie

Bereidingswijze

- Los het gist op in het water en meng het kort.
- Doe de bloem erbij en meng het beslag met de mixer op de laagste stand.
- Roer het zout, de suiker, kaneel, rozijnen, appelstukjes en citroensap door het deeg.
- Dek het deeg af met een natte theedoek en laat het 45 minuten rijzen (zorg voor een flinke beslagkom, want het wordt behoorlijk veel).
- Zet de frituurpan op 190°C.
- Schep het beslag met een lepel of bolletjesschep in de frituurpan en bak de oliebollen in 6 minuten goudbruin.

Moet ik verse of gedroogde gist gebruiken ? En kan ik ook volkoren-tarwe-meel van de lokale molen (Penninga's Molen) gebruiken ? Voor brood adviseerde de molenaar om 1/3 bloem er bij te doen omdat hun volkoren-tarwe-meel vrij zwaar (?) zou zijn.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120807990
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2012 06:26 schreef 2cv het volgende:
Voor brood adviseerde de molenaar om 1/3 bloem er bij te doen omdat hun volkoren-tarwe-meel vrij zwaar (?) zou zijn.
Ik heb brood gebakken met 100% volkorenmeel gekocht bij de bakker en ik kan je zeggen dat je dan idd behoorlijk zwaar brood krijgt. Zelfde als pannenkoekbeslag met alleen volkorenmeel; net een tikkeltje te gezond van smaak en niet echt meer een fijne pannenkoek. Ik zou het dus mengen met tarwebloem.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  † In Memoriam † donderdag 27 december 2012 @ 06:39:56 #267
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120808009
Als ik brood bak doe ik 50% van dat meel en 50% bloem, zou dat ook hier een goede verhouding zijn ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120808015
Ik zou zelf voor oliebollen gewoon 100% bloem gebruiken en geen volkorenmeel. Een vezelrijke oliebol is niet echt iets waar ik op zou zitten te wachten :@
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  donderdag 27 december 2012 @ 08:17:06 #269
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_120808245
Goeie combi hoor, vezels in combi met olie. Schijt all the things *O*
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  Moderator donderdag 27 december 2012 @ 11:10:29 #270
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120810693
Max 10% volkorenmeel in een gewone oliebol, 15% in een krentenbol. Ik zou normaal volkorenmeel gebruiken en niet van dat grof volkoren. Je hebt echt ook veel bloem nodig, anders krijg je niet genoeg luchtbellen in je bol en dan heb je maagpijn na 1 bol :P

Een goeie oliebol is helemaal niet vet, er zit alleen wat vet aan de buitenkant, maar da's verwaarloosbaar als je ze goed maakt. Een volgezogen oliebol is iets mis mee.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 27 december 2012 @ 19:53:35 #271
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_120831791
Blijkbaar heeft de patattent bij ons in de buurt tegenwoordig als bijverdienste oliebollen. Mijn man nam die net mee samen met de patatjes. En die dingen zijn serieus lekker :9
Dus maar een bestelling geplaatst voor dit jaar i.p.v. zelf bakken. Sowieso wel handiger dit jaar dan zelf bakken omdat we beide moeten werken maandag.
Volgend jaar dan maar weer zelf bakken ;)
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  Moderator donderdag 27 december 2012 @ 19:59:41 #272
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120832138
Ik bak ze altijd de avond zelf, zo veel werk is het niet, het duurt alleen even.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 27 december 2012 @ 20:17:48 #273
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_120833046
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2012 19:59 schreef djkoelkast het volgende:
Ik bak ze altijd de avond zelf, zo veel werk is het niet, het duurt alleen even.
da's niet zo handig als je rond 7 uur uit je werk komt en om 9 a 10 uur bij vrienden moet zijn :')
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  donderdag 27 december 2012 @ 20:20:16 #274
19529 Fendy
True Spirit
pi_120833190
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2012 19:59 schreef djkoelkast het volgende:
Ik bak ze altijd de avond zelf, zo veel werk is het niet, het duurt alleen even.
Ik doe het altijd in de namiddag, laat genoeg om vers te zijn, vroeg genoeg om de avond vrij te zijn :)
Leuk klusje altijd!
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_120833225
In de ochtend beginnen :)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')