abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator vrijdag 31 december 2010 @ 12:57:50 #201
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90672530
quote:
7s.gif Op vrijdag 31 december 2010 11:59 schreef Bolkesteijn het volgende:
1:1 water en bloem is ook veel te veel, zeker als er ook nog een ei in gaat.
Je ziet het in elk recept zowat: 500g bloem / 500ml water.
Ik zit nu op 500g bloem, 90ml pils, 100ml melk (voor de gist), 185ml water, 2 eieren. Totaal 375ml vocht (+ 100g ei).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90682895
alweer klaar met bakken, zo ff douchen... en dan aanvalluh :)
Hoe hoort zo'n oliebol er eigenlijk uit te zien (vooral van binnen dan)?



  vrijdag 31 december 2010 @ 21:12:19 #203
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_90691432
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 december 2010 17:05 schreef evo87 het volgende:
alweer klaar met bakken, zo ff douchen... en dan aanvalluh :)
Hoe hoort zo'n oliebol er eigenlijk uit te zien (vooral van binnen dan)?

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ik zou hem geven!
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
pi_90691666
Dat ziet er prima uit. :Y

Wij zijn gewoon naar de oliebollenkraam geweest. :P
pi_90701450
*Burp*, lekker hoor die zelfgebakken oliebollen. _O_ Kan er geen genoeg van krijgen. En ook veel goede reacties gehad. :)
  zaterdag 1 januari 2011 @ 13:49:59 #206
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90707220
Mijn oliebollen waren klef en eenmaal afgekoeld gortdroog en niet lekker zoet. Wat heb ik verkeerd gedaan? :'(
Ik heb 1 kilo bloem, 1 liter melk, 2 eieren, eetlepel honing en een zakje gist gebruikt. Gebakken op 170 graden in zonnebloemolie.
I`m not weird. I`m limited edition.
  Moderator zaterdag 1 januari 2011 @ 13:58:41 #207
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90707493
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 januari 2011 13:49 schreef De_Taartjesfee het volgende:
Mijn oliebollen waren klef en eenmaal afgekoeld gortdroog en niet lekker zoet. Wat heb ik verkeerd gedaan? :'(
Ik heb 1 kilo bloem, 1 liter melk, 2 eieren, eetlepel honing en een zakje gist gebruikt. Gebakken op 170 graden in zonnebloemolie.
Zo'n beetje alles wat je fout kunt doen.

Verkeerd vocht (melk)
Te veel vocht
Geen zout
Verkeerde olie
Waarschijnlijk verkeerde bloem, je moet niet die goedkope "tarwebloem" uit de supermarkt hebben, dat is bloem die nog net geschikt is om een saus te binden, maar meer niet,
Ze moeten niet zoet zijn van zichzelf trouwens, dat doe je met poedersuiker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 1 januari 2011 @ 14:00:39 #208
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90707553
Oh _O-
Er zat wel een snuf zout in btw maar dat was ik vergeten op te schrijven.
Als ik weer zin heb ga ik wel eens een anders recept proberen zodat ik volgend jaar goed voorbereid ben :)
I`m not weird. I`m limited edition.
pi_90707699
bs... hoe lang heb je ze gebakken?
  zondag 2 januari 2011 @ 01:36:50 #210
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_90733067
Ik heb niet getimed, maar gebakken tot ze goudbruin waren.
Zal volgende keer de wekker gebruiken ;)
I`m not weird. I`m limited edition.
pi_90735784
die van mij waren goed.
deze keer een frituurthermometer gebruikt.
precies ongeveer 190 graden.
en precies ongeveer 7,5 minuut.
lovende comentaren. al zitten er altijd wat misvormde types tussen.
Dostojewski: "Je kunt je niet van je eigen gezond verstand overtuigen door je buurman op te sluiten."
pi_90736576
timen is altijd een goed idee. Hoeveel gist had je gebruikt trouwens?
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 08:55:50 #213
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90736658
190 is te hoog. 170-175 max.
6-7 minuten per bol is voldoende
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90737588
quote:
Op zondag 2 januari 2011 08:22 schreef evo87 het volgende:
timen is altijd een goed idee. Hoeveel gist had je gebruikt trouwens?
Een zakje. Wat is dat, 7 gram geloof ik?
On zeh laptop
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 11:53:17 #215
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90738885
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 10:49 schreef De_Taartjesfeee het volgende:

[..]

Een zakje. Wat is dat, 7 gram geloof ik?
Dr Oetker: 7 gram
Bruggeman: 11 gram
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90741734
Ik heb echt gigantische mot thuis. Er is een heuse tweedeling ontstaan.

Nee geintje, me ma bakt al 100 jaar oliebollen, en ik ging ze dit jaar ook maken. Ik had daarvoor een recept gebruikt van het ijs van Columbus van 2 jaar terug.

Resultaat:
Mijn bollen: Fris (zit een beetje citroen in) en redelijk vet

Moeders' bollen: goede smaak (Rum!) wel een beetje taai aan de buitenkant.

Blijkt dat iedereen de bollen van me moeder lekkerder vind dan mijn bollen, behalve ik natuurlijk :+

Ik zag wel dat mijn beslag luchtiger was dan die van mn ma (uit een pak), zou het daardoor komen dat mijn bollen wat vetter zijn?

Edit: en nog een vraag, kan iemand me vertellen wat de onderlinge eigenschappen zijn van de producten waarvan je oliebollen maakt? Ik bedoel hiermee bijvoorbeeld, veel melk maakt ze zompig, te weinig melk doet dit, ect :)

[ Bericht 8% gewijzigd door robuust89 op 02-01-2011 13:37:48 (Omdat, spellingsnazi.) ]
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 13:35:41 #217
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90742257
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90742475
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:35 schreef djkoelkast het volgende:
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.

Oke, thanks! :)

Pak slaag heb ik gedaan, moeders meteen "neee, niet doen! dan zakt het beslag in!"

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door robuust89 op 02-01-2011 13:58:13 ]
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_90742782
Ik denk dat jij het groene boekje even moet pakken. :') 'Me' is geen bezittelijk voornaamwoord.
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 13:54:34 #220
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90742878
Dat inderdaad.

Maar het pak slaag is nodig, het beslag zakt dan inderdaad in, maar dat moet ook ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90742994
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:51 schreef Isegrim het volgende:
Ik denk dat jij het groene boekje even moet pakken. :') 'Me' is geen bezittelijk voornaamwoord.
O die! Hallo, het is zondag!

oke, oke...
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
pi_90743531
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 13:35 schreef djkoelkast het volgende:
Te veel vocht = te vet
Te veel melk / suiker = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig lucht = te weinig gluten in je meel / te weinig gist / niet lang genoeg gerezen / te lage temperatuur rijzen
Te hete olie = te snel bruin (en nog niet gaar)
Te weinig zout = geen goede bakeigenschappen en te weinig smaak

Je moet je beslag ook 2x laten rijzen voor het beste resultaat, 2x een half uur en tussendoor "een pak slaag" geven.
ik gebruik altijd 500 gram meel en 500 ml vocht, nooit vette bollen.
ik gebruik altijd melk, nooit te bruin en altijd gaar.
ik bak altijd op 190 graden.
Dus..... :P
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 14:43:13 #223
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90744446
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 14:16 schreef evo87 het volgende:

[..]

ik gebruik altijd 500 gram meel en 500 ml vocht, nooit vette bollen.
ik gebruik altijd melk, nooit te bruin en altijd gaar.
ik bak altijd op 190 graden.
Dus..... :P
Dus heb je mijn bollen nog nooit geproefd ;)
En waarschijnlijk geen eieren, want anders heb je echt te veel vocht.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 2 januari 2011 @ 20:50:44 #224
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_90762361
Te weinig... ik had er véél te weinig... Heb tot 23:00 staan bakken, voor mijn gevoel een enorme stapel, maar ze waren dus zó op...

Volgende keer een dubbele portie!

En for the record: ik heb heel gemakzuchtig pakken van Koopmans gebruikt en exáct de gebruiksaanwijzing gevolgd, met prima resultaat.
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 21:12:07 #225
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90764040
Tarwebloem, suiker, weipoeder, gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, gedroogde bakkersgist.

Dat zit in koopmans, eet smakelijk ^O^

:r
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 2 januari 2011 @ 21:38:46 #226
140414 Vandaag...
overwegend zonnig
pi_90766158
Behalve gemodificeerd zetmeel zit er niks in wat je anders ook niet met je oliebollen naar binnen krijgt dus je kotssmileyy lijkt me ietwat overdreven.

Niks mis met Koopmans oliebollen:Y) Lukt tenminste altijd en ik durf te wedden dat niemand het verschil proeft met eigen beslag.
  zondag 2 januari 2011 @ 22:01:23 #227
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_90767639
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 21:12 schreef djkoelkast het volgende:
Tarwebloem, suiker, weipoeder, gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, gedroogde bakkersgist.

Dat zit in koopmans, eet smakelijk ^O^

:r
Gemodificeerd zetmeel is niet genetisch gemodificeerd, maar heeft een ketenverkorting gehad (zetmeel is een soort hele lange kralenketting van suikers)waardoor et oplosbaarder wordt.

Met andere woorden: ik zie het probleem niet??
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator zondag 2 januari 2011 @ 22:21:04 #228
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_90768783
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 22:01 schreef Beelzebufo het volgende:

[..]

Gemodificeerd zetmeel is niet genetisch gemodificeerd, maar heeft een ketenverkorting gehad (zetmeel is een soort hele lange kralenketting van suikers)waardoor et oplosbaarder wordt.

Met andere woorden: ik zie het probleem niet??
Al die rotzooi moet er in omdat dat tarwemeel van te slechte kwaliteit is, ik doe het in mijn eigen recepten niet hoor.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_90785294
Aangezien ik oliebollenloos door oud en nieuw ben gekomen (was in België) heb ik gister een flinke stapel gebakken, met de mix. Nooit problemen mee, altijd lekker, maar nu hebben ze de olie echt opgezogen als een spons ;( Wat heb ik verkeerd gedaan?
pi_106245909
kick!
Niemand bezig?

Volkoren oliebollen! :P (lekker man, niet normaal) Ik ga douche.....



  zaterdag 31 december 2011 @ 14:18:55 #231
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_106246476
Ze zijn hier alweer klaar, staan in emmers te wachten om mee te nemen naar waar we het vanavond vieren :9

Geen volkoren (lijkt me niet zo lekker), maar gewoon oldskool blanco's en met rozijntjes.

Ging prima dit jaar buiten, niet te koud, geen regen en geen wind, ideaal bakweer *O*
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 31 december 2011 @ 14:19:14 #232
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_106246497
Ik ga straks maar eens beginnen :Y)
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_106246830
Ik ben net klaar met bakken!
Naar aanleiding van stille hints vorig jaar, heb ik dit jaar kleine, middelgrote en "normale" oliebollen gebakken.

Eenhapsbolletjes voor de kinderen.
Middelgrote voor de mensen die één bol eten "omdat het erbij hoort" maar er stiekem eigenlijk niet zo van houden en een normale bol al te groot vinden.
En normale voor de "normale" mensen. O-) :Y)
Wer lesen kann, ist klar im Vorteil.
  zaterdag 31 december 2011 @ 14:35:18 #234
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_106247235
Hier zijn er bij mij al 3 "normale" bollen ingegaan hoor, omnomnom! :9
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_106247407
Hier ook hoor. Ze moeten toch even geproefd en getest worden. :9

*burp*
Wer lesen kann, ist klar im Vorteil.
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 31 december 2011 @ 15:10:24 #236
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_106248870
Ik ga de Cees Holtkamp Oliebollen bakken :9

Heb gisteren alle voorbereidingen getroffen voor de garnalenkroketten :~
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
  Moderator zaterdag 31 december 2011 @ 15:12:49 #237
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_106248959
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2011 14:03 schreef evo87 het volgende:
kick!
Niemand bezig?

Volkoren oliebollen! :P (lekker man, niet normaal) Ik ga douche.....

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Briljant! Dat ga ik volgend jaar ook eens proberen :9
Ik ga vanavond pas bakken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 16 december 2012 @ 13:41:55 #238
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120370789
It's that time again!
Dit jaar ga ik experimenteren met Speltoliebollen en volkoren Speltoliebollen :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 16 december 2012 @ 13:57:19 #239
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_120371297
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 13:41 schreef djkoelkast het volgende:
It's that time again!
Dit jaar ga ik experimenteren met Speltoliebollen en volkoren Speltoliebollen :9
Dat klinkt wel héél gezond... Heb je een specifieke reden om dit te gaan proberen?
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  Moderator zondag 16 december 2012 @ 14:05:41 #240
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120371538
quote:
1s.gif Op zondag 16 december 2012 13:57 schreef Beelzebufo het volgende:

[..]

Dat klinkt wel héél gezond... Heb je een specifieke reden om dit te gaan proberen?
Vooral het experimenteren vind ik leuk, volkoren en spelt hebben een diepere smaak dan witte tarwebloem. Ik heb in 2010 voor mezelf een pèrfect oliebollenrecept ontwikkeld (zie elders in dit topic), nu ik dat helemaal onder de knie heb wil ik met andere dingen experimenteren.

Dit jaar ga ik wel eerst oefenen (de komende week of misschien vandaag al) omdat ik nog geen idee heb wat gaat werken en wat niet. Ik heb nu bijvoorbeeld geen verse gist, maar gedroogde biologische gist.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120385296
oefenen is voor mietjes! :P
Heb er wel zin in dit jaar, misschien ook maar eens wat nieuwe dingetjes proberen. Wil sowieso een mix van tarwe en spelt gebruiken. Nog maar 2 weken.
  Moderator zondag 16 december 2012 @ 19:45:08 #242
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120386223
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 19:25 schreef evo87 het volgende:
oefenen is voor mietjes! :P
Heb er wel zin in dit jaar, misschien ook maar eens wat nieuwe dingetjes proberen. Wil sowieso een mix van tarwe en spelt gebruiken. Nog maar 2 weken.
Niet als je nieuwe, nog nooit eerder geteste receptuur gaat gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120386444
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2011 14:03 schreef evo87 het volgende:
kick!
Niemand bezig?

Volkoren oliebollen! :P (lekker man, niet normaal) Ik ga douche.....

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 13:41 schreef djkoelkast het volgende:
It's that time again!
Dit jaar ga ik experimenteren met Speltoliebollen en volkoren Speltoliebollen :9
Recepten?
Eerst denken, dan typen
  Moderator zondag 16 december 2012 @ 19:57:02 #244
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120386760
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 19:49 schreef Piger het volgende:

[..]

[..]

Recepten?
Ik heb het nog niet geprobeerd, ik begin met mijn basisrecept maar 10% volkoren, 50% spelt, 20% harde tarwe, 20% zachte tarwe en dan kijk ik waar ik kom.
Vorig jaar had ik te veel harde tarwe waardoor de bollen niet snel genoeg bruin werden waardoor het eindresultaat wat aan de taaie kant was. Smaak was goed, mondgevoel niet zoals ik het zou willen.
Als 10% volkoren werkt kan ik 15 of 20% proberen, meer zou ik niet doen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 16 december 2012 @ 20:25:55 #245
19529 Fendy
True Spirit
pi_120388157
Vandaag proefje gebakken. 150 gram kristalbloem, 150 ml lauw water, een snuf zout, 3,5 gram gist, 4 gram suiker en 20 gram ei (een kwart van een heel ei, had geen zin om gelijk een pond bloem te gebruiken.

Resultaat was niet slecht, maar het beslag was veel te dun, smaakte iets te veel naar gist. Volgens mij moet er dus veel minder vocht in (of meer bloem).
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_120388221
Ik ga ze voor de eerste keer maken dit jaar. Doe je dit gewoon in een diepe pan, olie heet maken enzo of heb je een frituurpan nodig? En wat voor een soort olie? Zonnebloem?
  zondag 16 december 2012 @ 20:29:00 #247
19529 Fendy
True Spirit
pi_120388317
quote:
5s.gif Op zondag 16 december 2012 20:27 schreef emmyemmy het volgende:
Ik ga ze voor de eerste keer maken dit jaar. Doe je dit gewoon in een diepe pan, olie heet maken enzo of heb je een frituurpan nodig? En wat voor een soort olie? Zonnebloem?
Ik gebruik altijd zonnebloem- of slaolie. Arachide kan volgens mij ook. Voorgaande jaren heb ik het altijd in een flinke electrische frituurpan gedaan op standje 190 maar dat is bij mij in realiteit maar zo'n 164 graden.

Vandaag slaolie in een diepe pan gedaan en tussen 180 en 190 gebakken, ging een stuk beter, maar stank in huis :')
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  Moderator zondag 16 december 2012 @ 20:43:13 #248
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120389210
Er is voor oliebollen maar één olie en dat is arachideolie. Alle andere olies zijn waardeloos om oliebollen in te bakken.
Elektrische frituurpan is prima, ik heb er een aparte pan voor, want in mijn patatpan zit ossewit.

Er moet géén suiker in oliebollenbeslag, dat gaat carameliseren en dan krijg je veel te snel donkere oliebollen. Er moet wel zout in, anders is het smakeloos. Mijn ideale verhouding is:

500g bloem (mengel van zacht en hard)
375ml vocht (90-100ml pils gebruiken), lauwwarm
100g ei
7-9g instantgist (net hoeveel er in een zakje zit, mijn biogist heeft 9g)
zout

2x laten rijzen en tussendoor een pak slaag geven.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator maandag 17 december 2012 @ 10:32:31 #249
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120407713
Ik ga volgende week wel experimenteren, het valt allemaal een beetje raar qua dagen dit jaar.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 17 december 2012 @ 10:51:52 #250
19529 Fendy
True Spirit
pi_120408283
Maar over die bloem dan he, men adviseert kristalbloem, maar kan ik ook volkoren nemen? Is dat uberhaupt lekker?
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  Moderator maandag 17 december 2012 @ 11:01:13 #251
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120408589
quote:
2s.gif Op maandag 17 december 2012 10:51 schreef Fendy het volgende:
Maar over die bloem dan he, men adviseert kristalbloem, maar kan ik ook volkoren nemen? Is dat uberhaupt lekker?
Ik ken de term kristalbloem niet, dus even opgezocht en het is iets typisch Koopmans. Deels patent en dat is wel wat je nodig hebt, dus als je echt niet zelf goed meel kunt krijgen (ik bestel het vaak bij de zuidmolen, die hebben ook biologisch meel, je moet dus wel gaan mengen) dan zou dat een alternatief kunnen zijn. Als je volkoren wil dan zou ik tussen de 10-15% van de bloem vervangen voor volkoren. Lijkt mij vooral lekker in de krentenbollen, want die krijgen daardoor een extra bite.

Als je zelf gaat mengen doe dan 70% patentbloem en 30% harde bloem van het totaal wat je aan bloem gaat gebruiken (stel je maakt een deeg van 500g meel en je wil er 10% volkoren van doen dan reken je dus eerst die 50g er af en deel je de overgebleven 450g als 70/30).

Die kilopakken bloem uit de supermarkt van 30 cent zijn leuk om je saus mee te binden maar niet voor oliebollen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120604330
Ik ben van plan om dit jaar voor het eerst bier in het recept te gebruiken. Weet iemand een optimale verhouding water/bier? of minstens een verhouding waardoor het geen complete catastrofe wordt?
  Moderator vrijdag 21 december 2012 @ 17:38:21 #253
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120604386
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 december 2012 17:36 schreef bbqqbb het volgende:
Ik ben van plan om dit jaar voor het eerst bier in het recept te gebruiken. Weet iemand een optimale verhouding water/bier? of minstens een verhouding waardoor het geen complete catastrofe wordt?
Als je 4 posts boven de jouwe leest zie je mijn recept en daar heb ik heel veel mee gespeeld en getest voor ik voor mij het perfecte recept had, ik zou zeggen begin daarmee en maak er eventueel je eigen variant op. Daar staat ook hoe veel pils er in moet.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120681625
In de categorie oliebollen and such:
Hoe lang kun je rum-rozijnenbollen eigenlijk bewaren? En wat is beter, koelkast of vriezer?
  Moderator zondag 23 december 2012 @ 21:28:01 #255
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120689641
De speltvolkorenoliebollen zijn gelukt ^O^ Zit ook een deel zachte tarwe in trouwens en ik ga het aandeel volkoren speltmeel iets verlagen in de niet-krentenbollen. Maar tot zo ver zeer tevreden.

Ik bewaar oliebollen altijd max 2 dagen buiten de koelkast. Kan ook 2 maanden in de vriezer en dan even oppiepen in de oven op 150 graden als je ze wil eten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 24 december 2012 @ 09:22:08 #256
19529 Fendy
True Spirit
pi_120708070
Proefreceptje gedaan gisteren

50 gram volkorenmeel
150 gram kristalbloem
2.5 gram gist
150 cc water
23 cc ei.

Vergeten zout toe te voegen :')
Smaak was zeker niet verkeerd, kon nog wel iets luchtiger maar misschien door het kleine volume dat het meer tijd nodig had om omhoog te komen.
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_120708399
voor de oliebollen: (+- 10 oliebollen)
250 g bloem
15 g verse gist
250 g melk
1 eidooier
1 eiwitten
1 uitgeschraapt vanillestokje
1 el suiker
snuifje zout

maak de oliebollen:
Verwarm de melk tot hij lauw is. Los de gist op in de melk en voeg geleidelijk aan de bloem toe. Voeg de eidooiers, de suiker, het vanillemerg en het zout toe.
Klop de eiwitten op en spatel de opgeklopte eiwitten door het bloemmengsel. Dek af met een vochtige theedoek en laat het beslag 30 minuten rijzen.
Verwarm de frituurolie tot 180°C. Dompel het beslag eetlepel na eetlepel in de hete frituurolie. Bak de oliebollen goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.

Nog nooit zulke luchtige oliebollen gegeten :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Sorella op 24-12-2012 18:58:27 ]
  Moderator maandag 24 december 2012 @ 11:24:56 #258
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120711193
Geen melk, vanille en suiker in je oliebollen doen :N Die moeten neutraal smaken.
Ook heb je veel te veel vocht.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120729850
gelukkig heb jij de waarheid in pacht :')
pi_120730992
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2012 19:18 schreef evo87 het volgende:
gelukkig heb jij de waarheid in pacht :')
Ja, ingevroren oliebollen in de oven oppiepen, hoe verzin je het.
  Moderator maandag 24 december 2012 @ 19:44:02 #261
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120731021
Dan toch niet :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120731894
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2012 11:24 schreef djkoelkast het volgende:
Geen melk, vanille en suiker in je oliebollen doen :N Die moeten neutraal smaken.
Ook heb je veel te veel vocht.
Vroeger deed ik er ook geen melk (iets met dat je bollen dan te bruin werden ?) in maar water en bier en ook geen (vanille)suiker maar ik vind dit recept wel erg lekker. :)
Oja komt trouwens bij roger van damme vandaan.
  Moderator maandag 24 december 2012 @ 20:46:34 #263
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120734414
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2012 20:01 schreef Sorella het volgende:

[..]

Vroeger deed ik er ook geen melk (iets met dat je bollen dan te bruin werden ?) in maar water en bier en ook geen (vanille)suiker maar ik vind dit recept wel erg lekker. :)
Oja komt trouwens bij roger van damme vandaan.
In melk zit lactose (melksuiker) en dat carameliseert als je het bakt, dus melk geeft een te donkere en te vette bol. Vanillesuiker bestaat uit suiker met vanilline, hetgeen ze van een bijproduct uit de papierindustrie maken. Ik vind het in de verste verte niet op vanille lijken. Natuurlijk kun je ook je eigen vanillesuiker maken en gebruiken, maar je blijft het probleem houden van carameliseren.

Ik heb een paar jaar geleden zowat alle recepten die er zijn uitgeprobeerd en van daaruit ben ik mijn eigen recept gaan ontwikkelen tot ik een recept had waarbij de bol mooi blijft, niet vet aanvoelt, niet vet van binnen is en gewoon heel erg lekker smaakt.
Uiteraard heb ik het getest op een heel team van oliebollenliefhebbers en zodoende is deze uit de bus gekomen als lekkerste, dus eigenlijk als een "zo moet het ongeveer" leidraad waar je zelf nog aan kunt sleutelen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120734819
Je weet dat er in Bier ook genoeg suikers zitten die carameliseren?
  † In Memoriam † donderdag 27 december 2012 @ 06:26:27 #265
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120807983
Kan iemand mij zeggen of dit een beetje een goed recept is ?

Ingrediënten
80 gram gist
1 kilo tarwebloem
1 liter water
20 gram zout
50 gram rietsuiker
10 gram kaneel
200 gram rozijnen
100 gram stukjes appel
4 druppeltjes citroensap
zonnebloemolie

Bereidingswijze

- Los het gist op in het water en meng het kort.
- Doe de bloem erbij en meng het beslag met de mixer op de laagste stand.
- Roer het zout, de suiker, kaneel, rozijnen, appelstukjes en citroensap door het deeg.
- Dek het deeg af met een natte theedoek en laat het 45 minuten rijzen (zorg voor een flinke beslagkom, want het wordt behoorlijk veel).
- Zet de frituurpan op 190°C.
- Schep het beslag met een lepel of bolletjesschep in de frituurpan en bak de oliebollen in 6 minuten goudbruin.

Moet ik verse of gedroogde gist gebruiken ? En kan ik ook volkoren-tarwe-meel van de lokale molen (Penninga's Molen) gebruiken ? Voor brood adviseerde de molenaar om 1/3 bloem er bij te doen omdat hun volkoren-tarwe-meel vrij zwaar (?) zou zijn.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120807990
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2012 06:26 schreef 2cv het volgende:
Voor brood adviseerde de molenaar om 1/3 bloem er bij te doen omdat hun volkoren-tarwe-meel vrij zwaar (?) zou zijn.
Ik heb brood gebakken met 100% volkorenmeel gekocht bij de bakker en ik kan je zeggen dat je dan idd behoorlijk zwaar brood krijgt. Zelfde als pannenkoekbeslag met alleen volkorenmeel; net een tikkeltje te gezond van smaak en niet echt meer een fijne pannenkoek. Ik zou het dus mengen met tarwebloem.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  † In Memoriam † donderdag 27 december 2012 @ 06:39:56 #267
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120808009
Als ik brood bak doe ik 50% van dat meel en 50% bloem, zou dat ook hier een goede verhouding zijn ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120808015
Ik zou zelf voor oliebollen gewoon 100% bloem gebruiken en geen volkorenmeel. Een vezelrijke oliebol is niet echt iets waar ik op zou zitten te wachten :@
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  donderdag 27 december 2012 @ 08:17:06 #269
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_120808245
Goeie combi hoor, vezels in combi met olie. Schijt all the things *O*
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  Moderator donderdag 27 december 2012 @ 11:10:29 #270
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120810693
Max 10% volkorenmeel in een gewone oliebol, 15% in een krentenbol. Ik zou normaal volkorenmeel gebruiken en niet van dat grof volkoren. Je hebt echt ook veel bloem nodig, anders krijg je niet genoeg luchtbellen in je bol en dan heb je maagpijn na 1 bol :P

Een goeie oliebol is helemaal niet vet, er zit alleen wat vet aan de buitenkant, maar da's verwaarloosbaar als je ze goed maakt. Een volgezogen oliebol is iets mis mee.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 27 december 2012 @ 19:53:35 #271
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_120831791
Blijkbaar heeft de patattent bij ons in de buurt tegenwoordig als bijverdienste oliebollen. Mijn man nam die net mee samen met de patatjes. En die dingen zijn serieus lekker :9
Dus maar een bestelling geplaatst voor dit jaar i.p.v. zelf bakken. Sowieso wel handiger dit jaar dan zelf bakken omdat we beide moeten werken maandag.
Volgend jaar dan maar weer zelf bakken ;)
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  Moderator donderdag 27 december 2012 @ 19:59:41 #272
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120832138
Ik bak ze altijd de avond zelf, zo veel werk is het niet, het duurt alleen even.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 27 december 2012 @ 20:17:48 #273
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_120833046
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2012 19:59 schreef djkoelkast het volgende:
Ik bak ze altijd de avond zelf, zo veel werk is het niet, het duurt alleen even.
da's niet zo handig als je rond 7 uur uit je werk komt en om 9 a 10 uur bij vrienden moet zijn :')
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  donderdag 27 december 2012 @ 20:20:16 #274
19529 Fendy
True Spirit
pi_120833190
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2012 19:59 schreef djkoelkast het volgende:
Ik bak ze altijd de avond zelf, zo veel werk is het niet, het duurt alleen even.
Ik doe het altijd in de namiddag, laat genoeg om vers te zijn, vroeg genoeg om de avond vrij te zijn :)
Leuk klusje altijd!
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_120833225
In de ochtend beginnen :)
  Moderator donderdag 27 december 2012 @ 20:59:29 #276
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120835177
Ik ga eigenlijk nooit weg met oud & nieuw, dus ik bak oliebollen na het eten.
Dit jaar ga ik ook appelflappen maken met eigengemaakt bladerdeeg :9 Daar moet ik wel de dag van tevoren mee beginnen trouwens.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120835526
Morgen maar eens zo'n pak van Koopmans proberen.

Ik doe er wel zelf krenten, rozijnen en stukjes appel door. Wil tevens 350 ml water vervangen door Westmalle Dubbel. Ben benieuwd :)
  † In Memoriam † donderdag 27 december 2012 @ 21:36:08 #278
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120837047
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2012 11:10 schreef djkoelkast het volgende:
Max 10% volkorenmeel in een gewone oliebol, 15% in een krentenbol. Ik zou normaal volkorenmeel gebruiken en niet van dat grof volkoren. Je hebt echt ook veel bloem nodig, anders krijg je niet genoeg luchtbellen in je bol en dan heb je maagpijn na 1 bol :P

Een goeie oliebol is helemaal niet vet, er zit alleen wat vet aan de buitenkant, maar da's verwaarloosbaar als je ze goed maakt. Een volgezogen oliebol is iets mis mee.
Bedankt ! :)

En hoe zit het met de gist in mijn recept ? Ik zou er 80 gram van moeten hebben, maar ik heb geen idee welke soort en 80 gram lijkt me zowieso heel veel.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  Moderator donderdag 27 december 2012 @ 22:07:29 #279
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120838824
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2012 21:36 schreef 2cv het volgende:

[..]

Bedankt ! :)

En hoe zit het met de gist in mijn recept ? Ik zou er 80 gram van moeten hebben, maar ik heb geen idee welke soort en 80 gram lijkt me zowieso heel veel.
Per 500g meel gebruik je normaal 7-9g instantgist (die korrels uit een zakje), gebruik je verse gist dan gebruik je 25g per 500g, dus in jouw recept met 1kg meel zou je normaal gezien 50g gist gebruiken (of 2 zakjes van 7 of 9 gram instantgist), maar je kunt het iets verhogen als je denkt dat het te zwaar wordt.

1 op 1 verhouding water/meel werkt in veel gevallen niet, zuigen ze zich helemaal vol met vet. Ik zie ook geen ei in je recept, ik bak geen oliebollen zonder ei. Maar als het voor jou werkt prima. Laatste tip: oliebollen moet je echt alleen in arachideolie bakken, dat smaakt zo veel beter dan zonnebloem.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 27 december 2012 @ 22:11:47 #280
19529 Fendy
True Spirit
pi_120839115
Wij hebben hier gelukkig zo'n oriental enterpriseding in de buurt, kun je 2, 5 en 10 liter arachideolie kopen voor relatief weinig. Beter dan met zo'n lading flessen in de supermarkt hannessen.

Proef je dat verschil echt zo goed koelkast?
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  † In Memoriam † donderdag 27 december 2012 @ 22:27:34 #281
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120840179
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2012 22:07 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Per 500g meel gebruik je normaal 7-9g instantgist (die korrels uit een zakje), gebruik je verse gist dan gebruik je 25g per 500g, dus in jouw recept met 1kg meel zou je normaal gezien 50g gist gebruiken (of 2 zakjes van 7 of 9 gram instantgist), maar je kunt het iets verhogen als je denkt dat het te zwaar wordt.

1 op 1 verhouding water/meel werkt in veel gevallen niet, zuigen ze zich helemaal vol met vet. Ik zie ook geen ei in je recept, ik bak geen oliebollen zonder ei. Maar als het voor jou werkt prima. Laatste tip: oliebollen moet je echt alleen in arachideolie bakken, dat smaakt zo veel beter dan zonnebloem.
Wegens allergiën zijn eieren en arachideolie geen optie, maar anders had ik het zeker gedaan !

Je gist-advies ga ik overnemen. Maar welke verhouding water/meel zou jij dan doen?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  Moderator donderdag 27 december 2012 @ 22:32:47 #282
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120840566
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2012 22:27 schreef 2cv het volgende:

[..]

Wegens allergiën zijn eieren en arachideolie geen optie, maar anders had ik het zeker gedaan !

Je gist-advies ga ik overnemen. Maar welke verhouding water/meel zou jij dan doen?
Is maisolie of rijstolie een optie? Zonnebloem is eigenlijk gewoon rotzooi.

Ik gebruik 500g meel, 375ml vocht (waarvan 100ml pils maar is optioneel) en 100ml ei. Je zou met puur vocht eens moeten proberen te beginnen met 425ml vocht op 500g meel, is het te stug dan kun je altijd toevoegen tot max 475ml.
Het moet geen pannenkoekenbeslag worden, het moet echt megaplakkerig zijn in je kom en ik adviseer het elektrisch te mixen, dan een half uur tot een uur rijzen, dan een pak slaag geven (doorroeren met een houten lepel) en weer een half uur tot een uur rijzen.
Kan iets langer zijn als het koud is of als je erg veel dingen toevoegt. Zaken als zout en vet in je deeg vertragen het rijzen.

quote:
2s.gif Op donderdag 27 december 2012 22:11 schreef Fendy het volgende:
Wij hebben hier gelukkig zo'n oriental enterpriseding in de buurt, kun je 2, 5 en 10 liter arachideolie kopen voor relatief weinig. Beter dan met zo'n lading flessen in de supermarkt hannessen.

Proef je dat verschil echt zo goed koelkast?
Ja, arachideolie heeft die echte oliebollengeur en smaak zonder te overheersen. Zonnebloemolie heeft meer een chipssmaak (omdat men helaas tegenwoordig alles in de zonnebloemolie bakt qua chips).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † donderdag 27 december 2012 @ 22:51:21 #283
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120841751
Ik neem je tips mee ! Maar er komt geen ei in het beslag :)
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  Moderator vrijdag 28 december 2012 @ 00:12:06 #284
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120846134
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2012 22:51 schreef 2cv het volgende:
Ik neem je tips mee ! Maar er komt geen ei in het beslag :)
Nee dat zeg ik: mijn recept bestaat uit 375ml vocht + 100ml ei = 475ml vocht (al is een ei niet 100% vocht) dus begin met 425ml vocht (zonder ei) en leng dat eventueel aan tot max 475ml zodat de verhoudingen wel kloppen. Ik gok dat je rond de 450ml goed zit.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † vrijdag 28 december 2012 @ 00:32:52 #285
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120847281
Oh, ok, verkeerd begrepen. In elk geval bedankt !
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120854633
quote:
0s.gif Op maandag 24 december 2012 20:53 schreef Jeroen1990 het volgende:
Je weet dat er in Bier ook genoeg suikers zitten die carameliseren?
Kan je hier ook op reageren, meneer djkoelkast de oliebollenexpert? :+
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
  Moderator vrijdag 28 december 2012 @ 12:38:01 #287
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120858280
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2012 10:36 schreef robuust89 het volgende:

[..]

Kan je hier ook op reageren, meneer djkoelkast de oliebollenexpert? :+
Ik ben geen expert, ik heb ervaring. En ik gebruik geen bier.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120859466
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2012 12:38 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik ben geen expert, ik heb ervaring. En ik gebruik geen bier.
quote:
375ml vocht (90-100ml pils gebruiken), lauwwarm
Nee, want het is pils :')
Hoi, ik ben robuust89 en ik ben nieuw!
  Moderator vrijdag 28 december 2012 @ 13:15:05 #289
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120859504
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2012 13:13 schreef robuust89 het volgende:

[..]

[..]

Nee, want het is pils :')
Klopt. En je wil natuurlijk ook geen bleekschetenoliebollen hebben, dus dat je pils iets meer kleur geeft is helemaal niet erg. Melk geeft echter te veel kleur en zo krijg je veel te donkere oliebollen die helemaal niet gaar zijn.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † vrijdag 28 december 2012 @ 21:40:43 #290
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120883598
Is het een idee om het beslag in de oven te laten rijzen ? Oven opwarmen op 50 graden (of lager) en als het ding op temperatuur is de oven uit en het beslag er in. Want hier is het over het algemeen onder de 20 graden in huis. Alternatief is om er een electrisch kacheltje met ventilator in de buurt te zetten.

Mijn idee is om morgen een proefbaksel te maken met een kwart van de ingrediënten.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  Moderator vrijdag 28 december 2012 @ 21:50:04 #291
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120884282
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2012 21:40 schreef 2cv het volgende:
Is het een idee om het beslag in de oven te laten rijzen ? Oven opwarmen op 50 graden (of lager) en als het ding op temperatuur is de oven uit en het beslag er in. Want hier is het over het algemeen onder de 20 graden in huis. Alternatief is om er een electrisch kacheltje met ventilator in de buurt te zetten.

Mijn idee is om morgen een proefbaksel te maken met een kwart van de ingrediënten.
50 is echt te hoog, dan gaat je gist dood. Wat je kunt doen is een beetje water koken in een steelpannetje (geen pan vol, gewoon een klein laagje) en die onder in de oven zetten. Dan je oliebollenbak afdekken met een natte warme theedoek en laten rijzen. Waterpannetje er niet rechtstreeks onder, je moet indirect verwarmen. Dat werkt voor mij het beste.
Als het erg koud binnen is kun je ook na de 1e rijs het pannetje opnieuw aan de kook brengen voor de 2e rijs.
Voordeel van rijzen in de oven is dat daar nooit tocht is, tocht is funest.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † vrijdag 28 december 2012 @ 21:55:05 #292
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120884612
Even gecheckt: de laagste temperatuur van de oven is 30 graden. Kan dat evt. ook ? Zo nee: dan doe ik het steelpannetjes-idee.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  Moderator vrijdag 28 december 2012 @ 21:57:55 #293
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120884809
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2012 21:55 schreef 2cv het volgende:
Even gecheckt: de laagste temperatuur van de oven is 30 graden. Kan dat evt. ook ? Zo nee: dan doe ik het steelpannetjes-idee.
Als dat ook ècht 30 graden is kan dat, maar een hoge luchtvochtigheid werkt nog beter.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † vrijdag 28 december 2012 @ 22:02:50 #294
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120885123
Pannetje heet water er onder ;)

Ik zal eens een oventhermometer aanschaffen. Al is het natuurlijk de vraag hoe nauwkeurig die is.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  zaterdag 29 december 2012 @ 18:41:42 #295
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_120919909
Paar jaar geleden gedaan in Japan, op een gaspitje buiten, in een wok vol olie :D De smaak was erg goed gelukt, hoewel de gist niet erg wilde aanslaan en het dus lang niet zo luchtig was als had gemogen...
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 21:24:43 #296
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120927679
Mijn broer heeft 2 jaar geleden oliebollen gebakken in de rimboe, wel met een pak Koopmans, maargoed, hij weet niet beter :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120931911
quote:
0s.gif Op zondag 2 januari 2011 22:21 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Al die rotzooi moet er in omdat dat tarwemeel van te slechte kwaliteit is, ik doe het in mijn eigen recepten niet hoor.
Is niet waar, het maakt het deeg wat toleranter en voorkomt eerder mislukking.
Whatever...
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 22:40:48 #298
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_120931983
Waar bakken jullie ze? In de keuken of onder een zeiltje op een brander in de tuin :') ! Wij doen het voor het eerst zelf
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 22:43:19 #299
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120932120
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 22:40 schreef Renesite het volgende:
Waar bakken jullie ze? In de keuken of onder een zeiltje op een brander in de tuin :') ! Wij doen het voor het eerst zelf
Gewoon onder de afzuigkap. Nieuw vet stinkt niet hoor.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zaterdag 29 december 2012 @ 22:52:21 #300
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120932637
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 22:40 schreef Renesite het volgende:
Waar bakken jullie ze? In de keuken of onder een zeiltje op een brander in de tuin :') ! Wij doen het voor het eerst zelf
In de garage.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')