abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 30 december 2007 @ 18:42:49 #76
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_55659403
Traditie is ook dat ik altijd naar mijn mams bel om te vragen wat er nou weer in het recept allemaal zat
En dan toch vergeten op te schrijven enzo
Maar heb het nu overal genoteerd moet gaan lukken!
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_55660123
quote:
Op zondag 30 december 2007 18:42 schreef MissHobje het volgende:
Traditie is ook dat ik altijd naar mijn mams bel om te vragen wat er nou weer in het recept allemaal zat
  Redactie Frontpage zondag 30 december 2007 @ 19:35:37 #78
4530 crew  Crazy Harry
pi_55660707
quote:
Op zondag 30 december 2007 18:15 schreef motorbloempje het volgende:
staat er op het pakje dan niet 'na openen beperkt houdbaar'
nee

Ben er ook achter gekomen dat gist dat 'niet meer goed is' gewoon een mindere werking heeft maar dat het niet schadelijk is om te gebruiken. Heb dus gewoon wat meer gist toegevoegd aan het beslag (in beide gevallen) en ze gaan nu alletwee goed. Dus 1 met suiker en 1 zonder
Straks eindelijk bakken na een dag met niet rijzend beslag kloten
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  zondag 30 december 2007 @ 20:47:53 #79
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_55662675
Zout heeft overigens wel invloed op het rijsvermogen van deeg. Ik roer dat er dan ook wat later doorheen. Suiker en honing zorgen er juist voor dat het deeg sneller rijst. Aanmaken met lauw water of lauwe melk helpt ook.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_55666463
quote:
Op zondag 30 december 2007 12:43 schreef Crazy Harry het volgende:

[..]

En waar heb je dat recept vandaan? Wat ik steeds tegenkom als het recept van Steevens is het volgende:
Van de site van Steevens zelf. Het staat er nu niet meer op, maar vorig jaar nog wel. Toen heb ik het gemaakt en het recept op de computer bewaard.
quote:
[..]

Al vind ik dat recept van jouw wel plausiber klinken omdat het er wat professioneler uitziet.
Maar dan mis ik toch weer de suiker...
De suiker komt van de grotere hoeveelheid rozijnen en appels. Ik heb het recept vandaag gemaakt en ze zijn erg goed gelukt. Hoewel ik morgen (nog een batch) denk ik toch een deel melk en een deel water neem omdat ze dan iets bruiner worden.
Ik heb door een deel van het deeg een scheutje rum gedaan (dan minder water en eerst mengen met het water voordat de gist erbij komt) en dat was erg lekker.
  zondag 30 december 2007 @ 23:20:46 #81
129106 Chav
Oi Oi Oi !!!
pi_55667152
Ik heb hier nog een ongeopend pak van 2005 staan, gaat me niet lukken zeker
In me Burberry......
  zondag 30 december 2007 @ 23:22:30 #82
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_55667211
quote:
Op zondag 30 december 2007 23:20 schreef Chav het volgende:
Ik heb hier nog een ongeopend pak van 2005 staan, gaat me niet lukken zeker
gewoon doen als het meel nog niet is aangevreten door insecten.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  zondag 30 december 2007 @ 23:30:12 #83
129106 Chav
Oi Oi Oi !!!
pi_55667489
Ik heb nog geen beestje gezien, maar rijst het dan nog wel of worden het bakstenen? Dan bespaar ik me de moeite en loop ff naar de supermarkt.
In me Burberry......
  zondag 30 december 2007 @ 23:35:51 #84
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_55667694
quote:
Op zondag 30 december 2007 23:30 schreef Chav het volgende:
Ik heb nog geen beestje gezien, maar rijst het dan nog wel of worden het bakstenen? Dan bespaar ik me de moeite en loop ff naar de supermarkt.
neem vers meel. altijd.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Redactie Frontpage maandag 31 december 2007 @ 09:23:05 #85
4530 crew  Crazy Harry
pi_55673727
quote:
Op zondag 30 december 2007 23:30 schreef Chav het volgende:
Ik heb nog geen beestje gezien, maar rijst het dan nog wel of worden het bakstenen? Dan bespaar ik me de moeite en loop ff naar de supermarkt.
Ik neem aan dat je gist bedoeld? Aangezien in alle recepten heel duidelijk gist gebruikt wordt die ongeopend en niet over de datum is, en met mijn ervaring met niet-verse (vers niet te letterlijk nemen, uiteraard was het sowieso geen verse gist) geef ik het dringend advies om naar de supermarkt te gaan en een nieuw pak te halen
Ik ga nu ook nog even naar de supermarkt om een nieuw pak te halen (of beter gezegd, pakjes, zodat ik opmaak wat ik open maak).
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
pi_55683874
ga ook weer bakken zo.
deze keer met oliebollenmix. normaal mixte ik de boel zelf.
beslag is wel ok geloof ik nu.
grootste zorg voor mij is altijd dat de olie op juiste temperatuur moet.
heb geen frituurdinges.

ook bak ik er niet zoveel deze keer.
dus veel kneusjes kan ik me niet veroorloven
Dostojewski: "Je kunt je niet van je eigen gezond verstand overtuigen door je buurman op te sluiten."
  maandag 31 december 2007 @ 15:44:51 #87
129106 Chav
Oi Oi Oi !!!
pi_55684341
Pffff klaar! Ze zijn alleen wat krokanter dan bij de kraam. Is dat normaal (trekt dat nog bij?) of heb ik iets verkeerd gedaan? Ik heb 190 graden gedaan, stond op t pak.
In me Burberry......
pi_55684790
het vuur staat aan en de olie is denk ik bijna op temperatuur

zelfgemaakte oliebollen en appelbeignet-beslag.. zonder pakje ben zeer benieuwd
Ja doei.
pi_55685277
de eerste appelbeignets zijn grandioos mislukt, dus ben even begonnen met de oliebollen, en die zien er verbazingwekkend goed uit
Ja doei.
  maandag 31 december 2007 @ 17:29:08 #90
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_55687367
kijk uit met die open pan bloempje. en alsvast een heel gelukkig 2008!
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_55687947
oliebollen bijna allemaal goed geslaagd.
eerste 5 iets te groot daardoor te lang in de pan en daardoor iets te donker.
Dostojewski: "Je kunt je niet van je eigen gezond verstand overtuigen door je buurman op te sluiten."
  maandag 31 december 2007 @ 17:51:06 #92
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_55687963
Vriendlief is NU de eerste batch aan het bakken

Dat wordt zo lekker de eerste bol van dit jaar happen

Veel plezier vanavond en kijk uit met kokend vet, van je retteketet!
en anders houd ik me aanbevolen voor de revalidatie
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_55688073
quote:
Op zondag 30 december 2007 20:47 schreef Tinkepink het volgende:
Zout heeft overigens wel invloed op het rijsvermogen van deeg. Ik roer dat er dan ook wat later doorheen. Suiker en honing zorgen er juist voor dat het deeg sneller rijst. Aanmaken met lauw water of lauwe melk helpt ook.
Nou, ze zijn uitstekend gelukt en inderdaad niet (te) vet! Ook nog appelbeignets gemaakt volgens AH receptje
pi_55688179
ik had het beslag trouwens laten rijzen in de voorverwarmde oven 70 graden.
moest eigenlijk 50 maar ik kan alleen instellen op 40 of 70 dichts daar in de buurt.
rees bijna de kom uit na 45 min.
Dostojewski: "Je kunt je niet van je eigen gezond verstand overtuigen door je buurman op te sluiten."
  maandag 31 december 2007 @ 18:03:25 #95
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_55688258
De oliebolle zijn ook dit jaar weer bijzonder goed gelukt. Nu heb ik er naast rozijnen, ook kleine stukjes appel doorheen gedaan. Resultaat: mooi ronde, goudbruine, knapperig van buiten, luchtig van binnen, perfect smakende oliebollen met een frisse touch.
Het rijzen ging me in het begin iets te langzaam, maar nadat ik de bakken op de kachel had gezet werden ze al snel erg luchtig.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  maandag 31 december 2007 @ 18:11:27 #96
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_55688421
quote:
Op maandag 31 december 2007 17:51 schreef BBQ-kip het volgende:
Vriendlief is NU de eerste batch aan het bakken

Dat wordt zo lekker de eerste bol van dit jaar happen

Veel plezier vanavond en kijk uit met kokend vet, van je retteketet!
en anders houd ik me aanbevolen voor de revalidatie
Hier de eerste 2 oliebollen al op, hmmm, erg goed gelukt.
Eerste batch gewone oliebollen zonder iets erin, tweede batch met rozijntjes, appel (goudreinet) en wat geconfijte vruchtjes en de derde batch met rozijnen.
Ikzelf vind ze zonder iets erin het lekkerst, ga nu mijn derde eten
Rijzen hebben we hier ook op de kachel gedaan, werkt prima.
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_55701166
quote:
Op maandag 31 december 2007 17:29 schreef zoalshetis het volgende:
kijk uit met die open pan bloempje. en alsvast een heel gelukkig 2008!
dank, maar ik ben niet geheel debiel dus het is dan ook prima gelukt
Ja doei.
  dinsdag 1 januari 2008 @ 14:14:28 #98
129106 Chav
Oi Oi Oi !!!
pi_55701390
Wie zit er nu ook aan zn oliebollen cq appelbeignet ontbijt/brunch/lunch
In me Burberry......
pi_55701417
ik niet had er genoeg gebakken om de avond door te komen en heb een lichte kater
Ja doei.
pi_55710037
die van mij waren echt super goed geslaagd deze keer.
beste ooit misschien wel van zo'n 15 jaar bakken.
nou moet ik weer een jaar wachten.
Dostojewski: "Je kunt je niet van je eigen gezond verstand overtuigen door je buurman op te sluiten."
  dinsdag 1 januari 2008 @ 22:25:17 #101
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_55711543
Samen met de firma Koopmans is de missie dit jaar weer goed geslaagd. Behoorlijke stapel goede oliebollen, knappering, gaar, niet te droog.
  woensdag 2 januari 2008 @ 00:02:53 #102
81882 Lips
Een vrouwtje
pi_55713678
Mijne waren dit jaar niet zo goed gelukt...
Ik bak al zo'n 10 jaar samen met m'n moeder oliebollen en appelbeignets en dat gaat eigenlijk altijd heel goed. Nu hebben m'n ouders sinds dit jaar een nieuwe keuken met een inductieplaat. We bakken altijd gewoon in een grote pan met zonnebloemolie maar ik kreeg 'de hoogte van het vuur' niet zoals ik wou... Gevolg was dat de meeste oliebollen toch niet hard genoeg dichtschroeiden en dus vet waren (gelukkig niet te, ze waren nog wel goed te eten). De appelbeignets waren wel goed gelukt!!
Wij gebruiken altijd gewoon Koopmans pakken, 1 pak naturel en 1 pak met rozijnen en appel
Miauw
Op dinsdag 21 juni 2011 21:42 schreef Jajong het volgende: I stand corrected; ik zou nooit vreemdgaan, behalve als mijn vriendin zo dom zou zijn als Lips.
pi_55713904
quote:
Op maandag 31 december 2007 15:44 schreef Chav het volgende:
Pffff klaar! Ze zijn alleen wat krokanter dan bij de kraam. Is dat normaal (trekt dat nog bij?) of heb ik iets verkeerd gedaan? Ik heb 190 graden gedaan, stond op t pak.
Voor de volgende keer:

Bak ze op 170 graden

(appelflappen e.d. bak je op 180/190 )
Ehm... ok
  woensdag 2 januari 2008 @ 12:58:13 #104
129106 Chav
Oi Oi Oi !!!
pi_55720740
quote:
Op woensdag 2 januari 2008 00:13 schreef Frumzel het volgende:

[..]

Voor de volgende keer:

Bak ze op 170 graden

(appelflappen e.d. bak je op 180/190 )
Ze waren gelukkig bijgetrokken tot lekkere zachte oliebollen
In me Burberry......
pi_55735677
quote:
Op zondag 30 december 2007 12:32 schreef motorbloempje het volgende:
Ja, ook hier een zelfbakker, voor het eerst dit jaar want ik vier het lekker thuis met 3 anderen, dus vond ik het wel eens tijd.

Nu heb ik een recept gevonden:

500gr bloem
1 zakje gist
1 ei
1/2 liter melk
2 tl zout
100 gram rozijnen
100 gram krenten
1 appel (geraspt)

nu klinkt dat prima, maar.. voor hoeveel oliebollen is dit ongeveer? We zijn maar met 5 man, en ik heb het na 1 oliebol en 1 appelflap ook wel weer gezien
Dit jaar voor het eerst (samen met m'n vader die het al m'n hele leven doet) oliebollen gebakken, met precies hetzelfde recept als hierboven waren heerlijk (met & zonder vulling) Vind het bakken zelf alleen niet echt heel boeiend.. was meer productiewerk (hebben er totaal +-80 gemaakt) Maar ik weet iig hoe het moet
pi_55750969
als mosterd na de maaltijd...

ik heb een tijdje ieder jaar op een kraam gestaan en oliebollen gebakken. en dat deden wij met arachideolie. resultaat was dat er klanten waren die 1.5 uur in de rij stonden op oudejaarsdag op het drukste punt. dus dat zal wel goed zijn dan.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_55794418
Tip voor volgend jaar: bak je appelbeignets of oliebollen in arachideolie. Die bijsmaak is lulkoek, en arachideolie wordt sneller en beter heet dan zonnebloemolie. De beignets waren wonderwel gelukt dit jaar (met dank aan Koopmans ).
Ja, ik mag weer :6
*O* 9-12-2009 @ Paul McCartney *O*
pi_55797839
Of arachideolie en zonnebloemolie mixen heb ik gelezen in een vakbladje
Je moet je het leven niet moeilijker maken dan strikt noodzakelijk
  Redactie Frontpage zaterdag 5 januari 2008 @ 17:12:30 #109
4530 crew  Crazy Harry
pi_55798395
Nadat ik nieuw gist had gehaald ging het prima met het beslag, deze keer meer krenten en rozijnen erbij gedaan dat vorig jaar (het dubbele) en dat smaakte bijzonder goed.
Volgend jaar ga ik het recept van Steevens proberen, en uiteraard het gebruikelijke recept. En dan eens kijken welke het lekkerst zijn.

Die arachideolie zal ik volgend jaar ook eens opzoeken.
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
pi_76023512
JA het is weer tijd :p
Dus uit het slob halen dit topic.

Iemand wel eens oliebollen gemaakt met bananenlikeur er doorheen ofzo???
Music was my first love, and it will be my last.
  † In Memoriam † donderdag 24 december 2009 @ 18:17:21 #111
230491 Zith
pls tip
pi_76024764
tvp
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  vrijdag 25 december 2009 @ 11:34:25 #112
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_76044864
quote:
Op donderdag 24 december 2009 17:47 schreef Bartje1981 het volgende:
JA het is weer tijd :p
Dus uit het slob halen dit topic.

Iemand wel eens oliebollen gemaakt met bananenlikeur er doorheen ofzo???
Likeur lijkt me niet lekker, stukjes banaan echter wel
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_76051588
Goed topic

Vorig jaar voor het eerst zelf oliebollen gebakken. Je kon er na een dag echter iemand een gat mee in zijn hoofd slaan.
Had een bierbeslag gebruikt. We denken dat de olie te heet was. Op het pak stond 190 maar dat kan dus beter 170 zijn als ik het zo lees.

Gebruikt er iemand sukade in zijn bollen?
pi_76052604
Zit te denken om ze maar te halen...
Tot ik erachter kwam dat ik verhuisd ben naar een huis met een keuken met ingebouwde frituurpan...

*ding dong...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_76052688
Ben blij dat wij het bakken gaan doen op het werk van mijn vriend. Ik hoef die vette lucht thuis niet hebben.
Als we ze hier zouden bakken zou het op het balkon worden.
pi_76052715
quote:
Op vrijdag 25 december 2009 16:41 schreef Oceanonix het volgende:
Ben blij dat wij het bakken gaan doen op het werk van mijn vriend. Ik hoef die vette lucht thuis niet hebben.
Als we ze hier zouden bakken zou het op het balkon worden.
Is volgens mij wel beter om het buiten ergens te doen, maar ja...
Ding zit er nou eenmaal, kan er net zo goed gebruik van maken.
En de lucht valt mee, dacht ook dat het heel erg zou zijn, maar een paar keer gedaan en gaat prima!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_76063706
quote:
Op vrijdag 25 december 2009 11:34 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Likeur lijkt me niet lekker, stukjes banaan echter wel
ik haalde van de week een berliner bol bij zo'n kraam, had die aap er een likeur doorheen gedaan, echt zó vies

die in leiden maakt gelukkig wel heerlijke berlinerbollen
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_76063967
quote:
Op vrijdag 25 december 2009 15:38 schreef Oceanonix het volgende:

Gebruikt er iemand sukade in zijn bollen?
dat vind ik zo smerig, zit ook vaak in kerstbroden...gelukkig hadden m'n ouders er nu één thuis met alleen spijs

in oliebollen lijkt het me ook niet echt lekker.

dit jaar ga ik oliebollen hallen bij een vriend van me, die is kok en hij bakt ieder jaar in z'n schuurtje voor de hele buurt oliebollen...ben benieuwd. moet er wel een stukje voor rijden, maar kunnen we gelijk even gezellig op de koffie.
pi_76073856
Ik heb afgelopen maand voor et eerst oliebollen gebakken, kant en klaar mix, zonnebloemolie in de braadpan en gaan! Met als toevoeging fijngesneden vruchtencocktail De eerste paar waren zwart en niet gaar, en daarna werd het steeds beter
pi_76135651
De oliebollen test van het AD is weer gepubliceerd.

De winnaar bakt zijn bollen 7 min bij 175 graden. Al zijn ingredienten zijn op temp voordat hij ze mengt.

En direct een schop voor dit topic.
pi_76135756
kan iemand mij vertellen hoe je een "normale" oliebol-vorm krijgt i.p.v. een mislukte embryo-vorm? Ik heb met allerlei verschillende lepels zitten kloten. Moet je perse een ijsbolletjeslepel gebruiken?

Dit is mijn mislukte creatie, en doordrenkt van het vet:




Waar de "bol" dik is, smaakt ie wel echt heerlijk (Koopman mix). Rijzen heb ik gewoon in een voorverwarmde oven gedaan, schaal afgedekt met plastic.

het probleem is eigenlijk dat het beslag in de lepel blijft plakken.

[ Bericht 7% gewijzigd door THS op 28-12-2009 12:34:11 ]
pi_76136133
een ijslepel met zo'n stangetje werkt wel handig.
Voordeel is dat je ook altijd ongeveer dezelfde hoeveelheid hebt. Waardoor je baktijd voor alle bollen ongeveer gelijk is.
pi_76137929
quote:
Op maandag 28 december 2009 12:26 schreef THS het volgende:
het probleem is eigenlijk dat het beslag in de lepel blijft plakken.
Een van de tips eerder uit dit topic was om de lepel die je gebruikt af en toe even in de olie te dompelen. Ik weet alleen niet of dat de hete olie moet zijn of 'n bakje koude olie, gewoon beide methodes 'n keer proberen
pi_76138696
Ik ben ook met het bakken van oliebollen bezig. Heb al 3 proefsessies gebakken (gewoon van 6-8 stuks), en de bollen worden echt steeds beter. De structuur is nu mooi veerkrachtig en niet te vast en de vulling (appel en rozijnen) zit goed door de bol heen. Enige puntje is nog dat ze iets aan de vette kant zijn, ze smaken verder heel erg goed maar dat is nog een puntje wat ik wil verbeteren. Ik heb nu een frituur geregeld die net iets heter (180 graden) kan dan de mijne (170 graden) en deze temperatuur ook beter vast kan houden als de bollen liggen te bakken. Ik zal vanavond wel even mijn recept hier neer zetten, het is in ieder geval heel belangrijk alles nauwkeurig af te wegen (veel belangrijker dan meestal het geval is bij koken) en de keuken en de ingrediënten moet goed lauw warm zijn.
pi_76138774
quote:
Op maandag 28 december 2009 13:28 schreef anboni het volgende:
Een van de tips eerder uit dit topic was om de lepel die je gebruikt af en toe even in de olie te dompelen. Ik weet alleen niet of dat de hete olie moet zijn of 'n bakje koude olie, gewoon beide methodes 'n keer proberen
Hete olie. Ik ben alleen motorisch zo gestoord dat ik zelfs dan nog geen mooie bollen krijg. We doen het er maar mee.
pi_76156017
Eerste 10 zijn redelijk succesvol gelukt volgens Oliebollen-zelfbakkers!
Enige puntje van twijfel is of er misschien iets van suiker in het beslag moet, ze zijn op zich wel lekker maar kunnen ietsje zoeter (hoewel dat ook is op te lossen met poedersuiker natuurlijk )
pi_76157651
quote:
Op maandag 28 december 2009 12:26 schreef THS het volgende:
kan iemand mij vertellen hoe je een "normale" oliebol-vorm krijgt i.p.v. een mislukte embryo-vorm? Ik heb met allerlei verschillende lepels zitten kloten. Moet je perse een ijsbolletjeslepel gebruiken?

Dit is mijn mislukte creatie, en doordrenkt van het vet:

[ afbeelding ]


Waar de "bol" dik is, smaakt ie wel echt heerlijk (Koopman mix). Rijzen heb ik gewoon in een voorverwarmde oven gedaan, schaal afgedekt met plastic.

het probleem is eigenlijk dat het beslag in de lepel blijft plakken.
Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
  maandag 28 december 2009 @ 21:36:50 #128
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_76158323
ik heb overmorgen verse gist in huis. 50 gram. ik maak denk ik een stuk of 30-40 bollen.

veel krenten, en minder rozijnen. naturel deeg lekker laten rijzen. mengen.

flinke louche gebruiken. 2/3 vol. naar gelang de grootte. louche intensief invetten. of ijsschep, waar ik het mee doe.

in een fituurpan. met arachide olie.

meng 1/8 water met poedersuiker en strijk de warme oliebol tot de helft, of naar gelang alleen het kapje, dik in met deze suikerlaag. die je eventueel kan verrijken met een dranksoort. doe het wel als de bol warm is.

genieten.

[ Bericht 37% gewijzigd door zoalshetis op 28-12-2009 21:51:49 ]
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_76161679
quote:
Op maandag 28 december 2009 20:46 schreef anboni het volgende:
Enige puntje van twijfel is of er misschien iets van suiker in het beslag moet, ze zijn op zich wel lekker maar kunnen ietsje zoeter (hoewel dat ook is op te lossen met poedersuiker natuurlijk )
Ik voeg zelf op 500 gram bloem als basis 20 gram suiker toe. Suiker maakt de bollen ook wat donkerder, dat ziet er wat smakelijker uit vind ik, naast dat het net wat zoeter smaakt natuurlijk. Maar dat is natuurlijk maar net wat je lekker vind.
quote:
Op maandag 28 december 2009 21:23 schreef Dr.Hilfiger het volgende:
Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
Ik gebruik arachide olie en verwarm het tot 180 graden. Zonnebloemolie kan ook maar dat bevat meer meervoudig onverzadigde vetten dan arachideolie, dat vooral enkelvoudig onverzadigd vetten bevat. De enkelvoudig onverzadigde vetten zijn wat stabieler bij verhitting en dus blijft de olie wat langer optimaal van kwaliteit. Qua gehalte verzadigd vet ontloopt het elkaar niet veel.
pi_76161918
quote:
Op maandag 28 december 2009 22:43 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik voeg zelf op 500 gram bloem als basis 20 gram suiker toe. Suiker maakt de bollen ook wat donkerder, dat ziet er wat smakelijker uit vind ik, naast dat het net wat zoeter smaakt natuurlijk. Maar dat is natuurlijk maar net wat je lekker vind.
Ik heb trouwens op het recept wat ik boven linkte, de helft van het water vervangen door melk. Dat zou ook al voor die iets donkerdere kleur zorgen (volgens een post een eindje terug in dit topic). Misschien dat ik dat dan volgende keer toch weglaat en inderdaad gewoon wat suiker toevoeg.

Je zou trouwens jouw recept nog posten
quote:
Ik gebruik arachide olie en verwarm het tot 180 graden.
Ik gebruik zelf rijstolie, bevalt tot nu toe goed (ben ik eigenlijk gaan doen toen ik 'n tijdje geleden 'n friteuse kocht en tot de ontdekking kwam dat de arachide olie uitverkocht was bij m'n gebruikelijke AH)
pi_76163019
quote:
Op maandag 28 december 2009 21:23 schreef Dr.Hilfiger het volgende:

[..]

Wat voor olie gebruik je en op welke temperatuur?
Frituurolie van de Lidl En een grote diepe pan om het in te verwarmen, wel flink heet. Mijn friteuse is kapot.
  maandag 28 december 2009 @ 23:10:55 #132
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_76163081
quote:
Op maandag 28 december 2009 22:48 schreef anboni het volgende:


Ik gebruik zelf rijstolie, bevalt tot nu toe goed (ben ik eigenlijk gaan doen toen ik 'n tijdje geleden 'n friteuse kocht en tot de ontdekking kwam dat de arachide olie uitverkocht was bij m'n gebruikelijke AH)
ook prima olie, maar minder goed om mee te frituren m.h.i.

arachide haal je bij de turkse winkels.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_76168283
quote:
Op maandag 28 december 2009 22:48 schreef anboni het volgende:
Je zou trouwens jouw recept nog posten
quote:
Oliebollen met rozijnen en appel

Ingredienten, beslag:

  • 250 gram bloem met een hoog glutengehalte (ik gebruik Soezie Suprima Plus)
  • 250 gram type 550 bloem (heeft hogere uitmalingsgraad dan gewone bloem)
  • 250 ml lauwe melk
  • 100 ml water
  • 70 ml bier (Hertog Jan gebruik ik, maakt denk ik weinig uit zolang je niet met speciaalbier aan de slag gaat)
  • 12 gram gedroogde gist
  • 20 gram suiker
  • sap van 1/2e citroen (gewoon met de hand uitknijpen)
  • 7 gram zout
  • 1 ei

    Ingredienten, vulling:
  • 170 gram blauwe rozijnen
  • 50 gram witte rozijnen
  • 80 gram appel (Goudreinet)

    Werkwijze:
    Zorg voor goede apparatuur zoals een nauwkeurige weegschaal, een bakthermometer, een kookwekker en een frituurpan die een constante temperatuur van 180 graden kan handhaven. Gebruik zonnebloemolie of arachideolie om in te frituren, en ververs (niet aanvullen dus) de olie op tijd. Werk verder ook niet met grotere hoeveelheden beslag dan 1,5 kilo en zorg voor een tochtvrije, warme omgeving (22 graden). In de schuur/bijkeuken bakken is dus niet mogelijk.

    Wel de avond van te voren de rozijnen, laat ze vervolgens nog een half uurtje in het water staan, en leg de rozijnen in een theedoek te drogen. Haal 3 uur voor het bakken het ei, bier, melk, appel en de citroen uit de koelkast. Los de gist op in de melk/water door al roerende de gist toe te voegen. Doe de bloem, suiker en het zout in een beslagkom, en voeg vervolgens de opgeloste gist toe, samen met het ei, bier en de citroen. Mix het beslag met deeghaken in 3 minuten op de laagste stand en 3 minuten op één stand hoger tot een egaal beslag. Voeg vervolgens de vulling toe en roer deze grondig door het beslag, mix nog even op de laagste stand.

    Laat het beslag 40 minuten rijzen in een oven van ongeveer 32 graden (meten met een thermometer), leg een vochtige doek (vochtig gemaakt met lauw water) over de beslagkom zodat er een vochtige atmosfeer in de beslagkom ontstaat. Verwarm in de tussentijd de olie in stappen, eerste stap tot 100 graden, tweede stap tot 150 graden, derde stap tot 180 graden. Zorg er voor dat geen convectie meer aanwezig is in de olie voordat de oliebollen gebakken worden. Sla na 40 minuten rijzen het beslag goed door met ongeveer 15 roerbewegingen. Tel deze bewegingen, te weinig doorslaan levert een te vast beslag op, te veel een te luchtig beslag waardoor de bollen vet worden. Laat het beslag nog even 5 minuten tot rust komen in de warme, vochtige oven.

    Zorg dat de olie een temperatuur heeft van 180 graden (meet dit na, indicaties op de frituurpan zijn vaak onnauwkeurig). Doop de ijsschep even in de hete olie, en schep het beslag uit de kom en laat de bollen in de olie zakken. Laat de bollen 3 minuten bakken en keer de bollen daarna om (als dat nog niet vanzelf is gegaan) en laat ze nog eens 3,5 minuten bakken. Kantel slechts één maal, anders kunnen de bollen te vet worden. Schep de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een rooster of schaal met keukenpapier. Controleer voor de volgende bakronde of de olie nog op temperatuur is. Het is verder aan te bevelen het beslag tijdens de bakronde weer in de warme oven te zetten, sla het beslag eventueel nog een keer alvorens aan de volgende bakronde te beginnen.
  • Ik ben nogal fanatiek met meten en optimaliseren (heb een hele set thermometers (eentje met hygrometer) en een zeer nauwkeurige, ijkbare weegschaal), de meeste mensen zullen ruimere marges aanhouden dan ik doe. Alleen de hoeveelheid gluten van het bloem dat je gebruikt en de temperatuur van de olie zijn echt cruciaal, met de rest kan meer gevarieerd worden. Te veel gluten in de bloem zorgen voor een beslag dat teveel gas vasthoudt, daardoor zullen de bollen te vet worden, te weinig gluten geven een slap beslag dat weinig gas vast kan houden en snel inzakt.
      dinsdag 29 december 2009 @ 02:21:57 #134
    277031 Zhe-AnGeL
    Ikke ist lievt
    pi_76168312
    Ik waag me er niet meer aan, een keer was genoeg Heb nog nooit zulke rare penis oliebollen gezien als die ik toen had. En ik kan goed eten koken! Echt ben een real keukenprinses hoor...maar oliebollen

    [ Bericht 31% gewijzigd door Bolkesteijn op 29-12-2009 02:27:17 (Sorry, verkeerde knopje :@) ]
    Snollebolt
    pi_76168366
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 02:21 schreef Zhe-AnGeL het volgende:
    Ik waag me er niet meer aan, een keer was genoeg Heb nog nooit zulke rare penis oliebollen gezien als die ik toen had. En ik kan goed eten koken! Echt ben een real keukenprinses hoor...maar oliebollen
    Dat kan drie oorzaken hebben, of je oefent te weinig, of je gebruikt een beslagkom die geen hoge rand heeft zodat je slierten er af kan schrapen, of het beslag was te droog. Een oliebol is een van de lastigste gebakken om goed te maken, oefening baart dus kunst.
      dinsdag 29 december 2009 @ 02:34:57 #136
    277031 Zhe-AnGeL
    Ikke ist lievt
    pi_76168431
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 02:27 schreef Bolkesteijn het volgende:

    [..]

    Dat kan drie oorzaken hebben, of je oefent te weinig, of je gebruikt een beslagkom die geen hoge rand heeft zodat je slierten er af kan schrapen, of het beslag was te droog. Een oliebol is een van de lastigste gebakken om goed te maken, oefening baart dus kunst.
    hmm dus ik moet het nog eens proberen dan?
    *slik*
    Snollebolt
    pi_76168478
    Ik heb de afgelopen week 3 proefsetjes gebakken. Dus gewoon een kleine hoeveelheid beslag maken (ik ging uit van 2 x 125 gram bloem als basis) en dan 5 tot 8 oliebollen daar van bakken. Hou precies bij wat je er in doet en hoe je te werk gaat, dan kun je precies beredeneren waarom je bollen zo zijn als ze uiteindelijk geworden zijn.

    Proef goed, trek de bollen uit elkaar (is de vulling regelmatig verdeeld, is het goed gaar), knijp er in (goed veerkrachtig en niet te vast), voel aan je vingertoppen hoe vet de bollen zijn (je vingers moeten lichtjes glimmen), en vervolgens natuurlijk de smaak. Ik hou zelf niet zo van zoet, dus ik doe er niet al te veel suiker in, voeg zure appels toe en een beetje bier, maar dat is natuurlijk persoonlijk.
    pi_76189309
    Misschien ook een leuke link: AD Oliebollentest 2009

    Zelf bak ik geen oliebollen. Ik mis de apparatuur en om nu dagen in de oliebollenlucht te zitten (ik woon in een studio) .... neuh.
    [b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
    We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
    pi_76189379
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 18:29 schreef Ewelina het volgende:
    Ik mis de apparatuur en om nu dagen in de oliebollenlucht te zitten (ik woon in een studio) .... neuh.
    Misschien handig om een afzuigkap aan te schaffen.
    pi_76189431
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 18:32 schreef Bolkesteijn het volgende:

    [..]

    Misschien handig om een afzuigkap aan te schaffen.
    Die heb ik al (een circulatiekap) Hij werkt alleen niet erg goed en de woningbouw wil er niets aan doen.
    [b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
    We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
    pi_76190056
    Pannetje met water en azijn op het vuur.
    pi_76190256
    Sorry, het was ook gewoon een excuus om niet te hoeven bakken Ik wil het liever niet, ik heb geen frituurpan en een gewone wok met kokende olie op het vuur vind ik toch een beetje eng.
    [b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
    We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
    pi_76190272
    quote:
    Op maandag 28 december 2009 23:10 schreef zoalshetis het volgende:
    ook prima olie, maar minder goed om mee te frituren m.h.i.
    Ik vind er niks mis mee, heb er ook frieten en frikandellen enzo in gemaakt, ging prima.
    quote:
    arachide haal je bij de turkse winkels.
    Of gewoon bij AH (als het niet uitverkocht is, tenminste )
      dinsdag 29 december 2009 @ 19:17:33 #144
    71480 zoalshetis
    eerlijk=eerlijk
    pi_76191257
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 02:34 schreef Zhe-AnGeL het volgende:

    [..]

    hmm dus ik moet het nog eens proberen dan?
    *slik*
    je moet die penisfrituursels gewoon slikken en zorg bij de volgende lading dat ze veel wit spul hebben.
    hoofdletters kosten teveel tijd
    don't avoid pain to gain pleasure
    niet iedereen is iedereen
      dinsdag 29 december 2009 @ 19:20:02 #145
    71480 zoalshetis
    eerlijk=eerlijk
    pi_76191355
    quote:
    Op dinsdag 29 december 2009 18:54 schreef Ewelina het volgende:
    Sorry, het was ook gewoon een excuus om niet te hoeven bakken Ik wil het liever niet, ik heb geen frituurpan en een gewone wok met kokende olie op het vuur vind ik toch een beetje eng.
    nee, dat lijkt me ook geen goed plan. ik wil graag dat je 2010 zonder brandwonden ingaat. koop ze lekker. en je kunt ook bij ah gekochte oliebollen een mooi romig, spijsachtig-zoet mengsel maken, waarmee je de bollen inspuit. gevulde bollen zijn lekker.
    hoofdletters kosten teveel tijd
    don't avoid pain to gain pleasure
    niet iedereen is iedereen
      woensdag 30 december 2009 @ 20:47:01 #146
    16266 MissHobje
    Dat zou ik ook zeggen!
    pi_76236880
    quote:
    Op zondag 20 december 2009 10:01 schreef djamoro het volgende:
    wie maakt de beste oliebollen vind hij of zij.
    Laat ons dan meegenieten en geef ons ook het recept
    [b]Hobbelicious is back!
    [/b]
      woensdag 30 december 2009 @ 20:48:01 #147
    16266 MissHobje
    Dat zou ik ook zeggen!
    pi_76236949
    quote:
    Op zondag 20 december 2009 10:06 schreef nadiaschoonheid het volgende:

    [..]

    Ingredienten:
    1 kg. bloem
    1 l. lauwe melk
    80 gr. gist
    80 gr. (zachte) boter
    50 gr. suiker, 20 gr. citroensap
    10 gr. zout
    3 eieren
    75 gr. krenten, 100 gr. rozijnen
    poedersuiker


    Bereidingswijze:
    Laat eerst de rozijnen / krenten een uur zwellen in lauw water,
    laat de rozijnen / krenten uitlekken in een zeef,
    Voeg de stukjes appel en de rozijnen / krenten tesamen,
    Los de gist op in lauwe melk
    Zorg voor een grote kom met een kuiltje in het midden en doe daar de bloem in en voeg er boter en suiker toe in het kuiltje,
    Meng dit langzaam en voeg vervolgens citroensap en garnituur toe,
    Meng ook dit weer goed doorelkaar en voeg als laatst zout toe. Meng ook dit weer goed doorelkaar,
    Laat nu het geheel ongeveer 30 minuten rijzen op een temperatuur van ongeveer 30 graden,
    Het geheel zal nu gaan rijzen, de kom moet wel groot genoeg zijn,
    Roer na het rijzen het geheel nog eens goed doorelkaar en begin met afbakken in olie van ongeveer 175 graden,
    Gebruik om mooie ballen te maken een ronde lepel, denk hierbij aan een jus lepel of een ijsbollen schep. De lepel dient wel nat te zijn,
    Zorg dat je niet teveel bollen in één keer bakt. Er moet genoeg ruimte zijn in de pan dat de oliebollen gewoon kunnen zweven,
    Laat de oliebollen altijd even uitlekken in een vergiet,
    Controleer of de oliebollen gaar zijn.

    eet smakelijk.
    [b]Hobbelicious is back!
    [/b]
    pi_76238236
    vandaag samen met paps, meer dan 700 oliebollen gebakken
    mn ouders delen ze altijd uit aan allerlei mensen, oudjes, vrienden, buren etc
    In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
    Everybody needs a bosom for a pillow!
      † In Memoriam † woensdag 30 december 2009 @ 21:19:05 #149
    230491 Zith
    pls tip
    pi_76238368
    kan ik 'bakingsoda' gebruiken ipv gist? waar koop ik anders gist? *blush*
    I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
    pi_76238543
    quote:
    Op woensdag 30 december 2009 21:19 schreef Zith het volgende:
    kan ik 'bakingsoda' gebruiken ipv gist? waar koop ik anders gist? *blush*
    supermarkt gewoon in kleine zakjes, bij de bakspullen, of verse gist int koelvak ( heeft niet elke supermarkt)
    In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
    Everybody needs a bosom for a pillow!
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')