quote:
Op zondag 20 december 2009 10:01 schreef djamoro het volgende:wie maakt de beste oliebollen vind hij of zij.
Laat ons dan meegenieten en geef ons ook het recept
Ingredienten:
1 kg. bloem
1 l. lauwe melk
80 gr. gist
80 gr. (zachte) boter
50 gr. suiker, 20 gr. citroensap
10 gr. zout
3 eieren
75 gr. krenten, 100 gr. rozijnen
poedersuiker
Bereidingswijze:
Laat eerst de rozijnen / krenten een uur zwellen in lauw water,
laat de rozijnen / krenten uitlekken in een zeef,
Voeg de stukjes appel en de rozijnen / krenten tesamen,
Los de gist op in lauwe melk
Zorg voor een grote kom met een kuiltje in het midden en doe daar de bloem in en voeg er boter en suiker toe in het kuiltje,
Meng dit langzaam en voeg vervolgens citroensap en garnituur toe,
Meng ook dit weer goed doorelkaar en voeg als laatst zout toe. Meng ook dit weer goed doorelkaar,
Laat nu het geheel ongeveer 30 minuten rijzen op een temperatuur van ongeveer 30 graden,
Het geheel zal nu gaan rijzen, de kom moet wel groot genoeg zijn,
Roer na het rijzen het geheel nog eens goed doorelkaar en begin met afbakken in olie van ongeveer 175 graden,
Gebruik om mooie ballen te maken een ronde lepel, denk hierbij aan een jus lepel of een ijsbollen schep. De lepel dient wel nat te zijn,
Zorg dat je niet teveel bollen in één keer bakt. Er moet genoeg ruimte zijn in de pan dat de oliebollen gewoon kunnen zweven,
Laat de oliebollen altijd even uitlekken in een vergiet,
Controleer of de oliebollen gaar zijn.
eet smakelijk.