abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 30 december 2006 @ 21:32:36 #1
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_44870382
Het topic voor stoere verhalen over het zelf bakken van oliebollen!

Bij mij was de score 50-2: op 50 gebakken oliebollen heb ik twee keer mijn handen gebrand...

Ik had een paar 'kale' exemplaren gebakken omdat een deel van mijn familie geen krenten en rozijnen schijnt te lusten, maar deze bollen heb ik moeten redden uit de handen van mijn driejarige zoontje die ze in hoog tempo begon op te eten...

Wie maakt er bijzondere oliebollen? Zelf ben ik dol op oliebollen met gember, maar die heb ik dit jaar niet gemaakt omdat ik dan de hele partij in mijn eentje moet opeten... (en in plaats van de voorgenomen 15 kilo afvallen het afgelopen jaar ben ik blijven hangen op 98 kilo. Een hele bak oliebollen leegeten gaat dus niet helpen)
  zaterdag 30 december 2006 @ 21:35:02 #2
134716 Schotse_Hooglander
Koeien, bedaard in de wei
pi_44870462
die van mij zijn bijzonder hard mislukt, telt dat ook?

Dit jaar voor het eerst zonder hulp van papa oliebollen gebakken, met spullen die er niet echt geschikt voor waren.
En dat allemaal volledig belangeloos, zonder er iets voor terug te vragen....
  zaterdag 30 december 2006 @ 21:39:36 #3
91039 mstx
2x1/2 = 1/2 x 1/2
pi_44870611
Ik heb van 9:30 tot 20:00 200 oliebollen en 300 appelflappen gebakken.
Gewoon standaard dingen... we hebben ze verkocht via de handbalvereniging.
Op donderdag 2 juli 2009 22:41 schreef RTB het volgende:
als ik elk rap"liedje" een kans moest geven was ik aan het eind van dit millennium nog bezig met het tempo waarin die kotshoop uitgebraakt wordt.
👾
pi_44870870
ik heb geen oliebollen mix thuis

Kan ik het ook met gewoon meel of bloem maken door middel van ander ingredienten bij te voegen?
pi_44871025
Hoe bak je eigenlijk goede oliebollen van een (aldi) oliebollenmix. Ze smaken elk jaar ronduit kut. Hoe krijg je die gimmige bakker's oliebollen?
  zaterdag 30 december 2006 @ 21:56:33 #6
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_44871160
quote:
Op zaterdag 30 december 2006 21:47 schreef Sala-adin het volgende:
ik heb geen oliebollen mix thuis

Kan ik het ook met gewoon meel of bloem maken door middel van ander ingredienten bij te voegen?
Voor het beslag:

1 kg. bloem
1 liter lauwe melk
80 gram gist
80 gram (zachte) boter
50 gram witte basterd suiker
20 gram citroensap
10 gram zout
3 eieren

kwam ik tegen
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
  zaterdag 30 december 2006 @ 21:57:29 #7
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_44871186
quote:
Op zaterdag 30 december 2006 21:47 schreef Sala-adin het volgende:
ik heb geen oliebollen mix thuis

Kan ik het ook met gewoon meel of bloem maken door middel van ander ingredienten bij te voegen?
zomaar een simpel recept
pi_44871614
Mensen die bakken met mixen
Ehm... ok
  zaterdag 30 december 2006 @ 22:26:44 #9
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_44872428
quote:
Op zaterdag 30 december 2006 22:07 schreef Frumzel het volgende:
Mensen die bakken met mixen
Resultaat gegarandeerd! (probleem met oliebollen is dat je het over het algemeen maar één keer per jaar doet als amateur. Ervaring opbouwen met zelf mengen gaat dus maar erg langzaam!)
pi_44873445
quote:
Op zaterdag 30 december 2006 22:26 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

Resultaat gegarandeerd! (probleem met oliebollen is dat je het over het algemeen maar één keer per jaar doet als amateur. Ervaring opbouwen met zelf mengen gaat dus maar erg langzaam!)
Ehm, volgens mij is het enkel een pak waar in plaats van 1 ingrediënt zit, 2 of 3 in zitten (en een hoop kleur/smaak/kraak/etc-stoffen in zitten). Je moet er nog steeds een hoop aan toevoegen, maar zo'n pak mix is wel tig keer zo duur als een pak bloem en daarbij (dezelfde) ingrediënten.

Overigens ooit een keer gebakken met een pak wit-broodmix (wat was overgebleven ergens van) in een broodmachine. Het was zo ingestort en klef als het maar zijn kan (en nee, want de gist zat er al in stond er op het pak). Voortaan gewoon maar weer het echte werk!

Plus het feit, als je gewoon het recept aanhoudt, dan kan er toch weinig misgaan lijkt mij?
Ehm... ok
pi_44873506
quote:
Op zaterdag 30 december 2006 22:26 schreef NT-T.BartMan het volgende:

Resultaat gegarandeerd! (probleem met oliebollen is dat je het over het algemeen maar één keer per jaar doet als amateur. Ervaring opbouwen met zelf mengen gaat dus maar erg langzaam!)
Dus hèt recept voor "De Perfecte Bol" zou wel handig zijn Incl. allerlei roer en baktips dus
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_44891395
Nou, ik had toch een heleboel oliebollen gebakken?
Zijn bijna niet te eten...
Ben ik gaan nadenken, ben ik gewoon ei vergeten...

Ach ja, volgend jaar beter!

Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_44891423
Volgend jaar ga ik ook zelf bakken.
  maandag 1 januari 2007 @ 13:21:43 #14
3878 Vork
Manisch creatief
pi_44912159
Het is jammer dat het nooit oliebollen maar eerder gefrituurde deegwaren, in de vorm van een zeer lelijke embryo. En daarbij fikte halverwege het bakken ook nog eens de stop door, waarvoor we uiteraard geen vervanger in huis hadden.

Volgend jaar beter

Toch waren ze goed te eten. Zonder gist, maar met zelfrijzend bakmeel en bier
  maandag 1 januari 2007 @ 13:47:42 #15
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_44912687
quote:
Op maandag 1 januari 2007 13:21 schreef Vork het volgende:
Het is jammer dat het nooit oliebollen maar eerder gefrituurde deegwaren, in de vorm van een zeer lelijke embryo.

[...]
Ik gebruik hiervoor een ijsschep (een 'schraper', niet zo eentje met een beugeltje om het ijsbolletje er uit te wippen)

Deze volscheppen met beslag, dan met een kleinere lepel (die ín de ijslepel past) de buitenkant van de ijslepel even afschrapen en dan vlak boven de hete olie het beslag er uitwippen met de tweede lepel.

Gevolg: rónde oliebollen!
  maandag 1 januari 2007 @ 14:08:00 #16
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_44913118
Die van mij zijn geweldig gelukt dit jaar. Mooi goudbruin van kleur, zeer luchtig, niet te vet maar toch net vet genoeg om lekker te zijn, perfecte rozijnverdeling én goed van vorm.

Recept:
kilo bloem
liter melk
pakje gist
eetlepel honing
beetje zout
2 eieren
rozijnen

-Gist aanmaken in een beetje lauwe melk en een eetlepel honing - 10 minuutjes laten staan
- Meel en zout mengen (niet te veel zout - ander rijst het deeg slecht)
-Gist papje mengen met het meel, melk en eieren. Blijven mixen tot alle klontjes eruit zijn.
- 10 minuten laten staan en dan controleren of het deeg stevig genoeg is - als het in stukjes van een lepel valt is het goed
- rozijnen er doorheen mengen, afdekken met een theekdoek en minimaal 1,5 uur op een warme plaats laten staan.

Dan olie verhitten en de oliebollen met een ijslepel in het vet gooien. Het gaat makkelijker als je de lepel tussendoor vet maakt met olie. Let erop dat het vet heet genoeg is (stukje brood moet gaan bruisen, maar ook niet té heet wordt, omdat de oliebollen dan te snel bruin worden).

Eventueel kun je ook nog stukjes appel (lekker fris), banaan, gember of bijvoorbeeld kaneel door het deeg mengen. Vooral appel en gember zijn aanraders.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  maandag 1 januari 2007 @ 14:44:25 #17
3878 Vork
Manisch creatief
pi_44913809
quote:
Op maandag 1 januari 2007 13:47 schreef NT-T.BartMan het volgende:
Ik gebruik hiervoor een ijsschep (een 'schraper', niet zo eentje met een beugeltje om het ijsbolletje er uit te wippen)

Deze volscheppen met beslag, dan met een kleinere lepel (die ín de ijslepel past) de buitenkant van de ijslepel even afschrapen en dan vlak boven de hete olie het beslag er uitwippen met de tweede lepel.

Gevolg: rónde oliebollen!
Check en geprobeerd. Nou staatde frituurpan hier niet heel erg handig. In een hoekje, het is maar een hele kleine keuken. Dus het was af en toe wel wat gehannes en sommige bollen zijn best rond. Ik heb alleen nog wel beslag over, dus ik denk dat ik toch nog ergens een poging ga wagen.
pi_44920872
Tja die van mijn pa blijven echt het lekkerste: geheime ingredient: de rozijnen laten wellen in amaretto likeur en dan ook nog appeltjes en noten (walnoten) toevoegen aan het beslag. En lang genoeg laten gisten voor een luchtig resultaat.
Oh ja, ook belangrijk: goede olie gebruiken!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_44920924
quote:
Op maandag 1 januari 2007 14:08 schreef Tinkepink het volgende:
Die van mij zijn geweldig gelukt dit jaar. Mooi goudbruin van kleur, zeer luchtig, niet te vet maar toch net vet genoeg om lekker te zijn, perfecte rozijnverdeling én goed van vorm.

Recept:
kilo bloem
liter melk
pakje gist
eetlepel honing
beetje zout
2 eieren
rozijnen

-Gist aanmaken in een beetje lauwe melk en een eetlepel honing - 10 minuutjes laten staan
- Meel en zout mengen (niet te veel zout - ander rijst het deeg slecht)
-Gist papje mengen met het meel, melk en eieren. Blijven mixen tot alle klontjes eruit zijn.
- 10 minuten laten staan en dan controleren of het deeg stevig genoeg is - als het in stukjes van een lepel valt is het goed
- rozijnen er doorheen mengen, afdekken met een theekdoek en minimaal 1,5 uur op een warme plaats laten staan.

Dan olie verhitten en de oliebollen met een ijslepel in het vet gooien. Het gaat makkelijker als je de lepel tussendoor vet maakt met olie. Let erop dat het vet heet genoeg is (stukje brood moet gaan bruisen, maar ook niet té heet wordt, omdat de oliebollen dan te snel bruin worden).

Eventueel kun je ook nog stukjes appel (lekker fris), banaan, gember of bijvoorbeeld kaneel door het deeg mengen. Vooral appel en gember zijn aanraders.
Alvast bedankt voor volgend jaar (niet vergeten het topic rond 28 december een trapje te geven )
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  maandag 1 januari 2007 @ 19:57:10 #20
118413 Dickbride
Hilarisch. Nee, echt.
pi_44922158
quote:
Op maandag 1 januari 2007 19:17 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Alvast bedankt voor volgend jaar (niet vergeten het topic rond 28 december een trapje te geven )
Niet wachten tot volgend jaar maar bij de nieuwjaarsreceptie oliebollen uitdelen
Cheeex with deeeex: hoeiboei! -Sandstorm- schreef: Koop je toch een spiraal, kut. Biogarde schreef: Moet het topic weer open? Foto's van je kut en tieten naar -mailadres weg-
pi_44926336
quote:
Op maandag 1 januari 2007 13:21 schreef Vork het volgende:
Het is jammer dat het nooit oliebollen maar eerder gefrituurde deegwaren, in de vorm van een zeer lelijke embryo.

...
Herkenbaar lol.

1 van de oliebollen durfden we eigenlijk niet op te eten omdat het gewoon precies een pasgeboren vogeltje leek, met een rozijn als oogje en kleine vleugeltjes.


Het dopen van de lepel/ijsschep in olie, doe je dat in de hete olie? En maak je die tussendoor schoon?
One of the least benightedly unintelligent life forms it has been my profound lack of pleasure not to be able to avoid meeting.
  maandag 1 januari 2007 @ 22:11:12 #22
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_44926647
Ik hoorde gisteren dat een gedeelte van het water vervangen door bier de smaak ook erg ten goede komt
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  dinsdag 2 januari 2007 @ 08:40:17 #23
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_44934686
quote:
Op maandag 1 januari 2007 22:02 schreef Étoile het volgende:

[..]

Herkenbaar lol.

1 van de oliebollen durfden we eigenlijk niet op te eten omdat het gewoon precies een pasgeboren vogeltje leek, met een rozijn als oogje en kleine vleugeltjes.


Het dopen van de lepel/ijsschep in olie, doe je dat in de hete olie? En maak je die tussendoor schoon?
Ik heb er een bakje olie naast staan. En schoonmaken doe ik op het moment dat er te veel deeg aan blijft hangen.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  dinsdag 2 januari 2007 @ 08:41:16 #24
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_44934690
quote:
Op maandag 1 januari 2007 22:11 schreef Martijn_77 het volgende:
Ik hoorde gisteren dat een gedeelte van het water vervangen door bier de smaak ook erg ten goede komt
Je bedoelt een gedeelte van de melk. En ja, dat is lekker en vooral goed voor het rijzen. Wel bruin bier nemen!
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_44937150
quote:
Op maandag 1 januari 2007 22:11 schreef Martijn_77 het volgende:
Ik hoorde gisteren dat een gedeelte van het water vervangen door bier de smaak ook erg ten goede komt
Ik doe ook al jaren bier door het beslag. Geeft toch net iets lekkerdere smaak en het deeg rijst iets beter. In plaats van 500 ml handwarm water gebruik ik 350 ml (lauw) water en 150 ml (lauw) bier.
  dinsdag 2 januari 2007 @ 13:52:27 #26
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_44939621
*huilie-mode aan*
Ik heb dit jaar voor het eerst niet gebakken want ik was in mijn eentje...
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_55472963
Tell me want ik lees weer een boel tegenstrijdige dingen overal

En o ja...het word de eerste keer en ik heb de volgende tips verzameld:

- ijsbolletjestang gebruiken
- deze af en toe in koude olie dopen (voorkomt plakken)
- af en toe mini klontje boter toevoegen aan de olie (voorkomt kleffe bollen?)

nog meer tips?
  zaterdag 22 december 2007 @ 21:28:04 #28
179735 UnderTheWingsOfLove
Imperio. Crucio. Avada Kedavra
pi_55473206
heet frituurvet
Celebrities walk on red carpet because they are famous, I walk on toilet paper because I'm the shit
5 Xbox360 spellen: Halo 3 , Fable 2 ,Saints Row 2 , Pure en Virtua Tennis 3 te koop!
pi_55473286
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 21:28 schreef UnderTheWingsOfLove het volgende:
heet frituurvet
was ook mijn eerste idee maar toen las ik dit:

"Oliebollen (en beignets) bak je zoals de naam al zegt in olie. Dus niet in frituurvet, dat laat een onsmakelijk vetfilmpje achter op de afgekoelde bollen"

maar ja...ik heb er geen verstand van
  zaterdag 22 december 2007 @ 21:31:32 #30
97186 Rosbief
Gezond en mals
pi_55473336
zonnebloemolie n00bs
Leer werkwoorden vervoegen, vlerk!
pi_55473482
Mijn tante en mijn schoonmoeder bakken ze allebei in zonnenbloemolie, en die oliebollen smaken erg lekker al zeg ik het zelf!! zelf heb ik nog nooit oliebollen gebakken verder..
  zaterdag 22 december 2007 @ 21:41:20 #32
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_55473665
Gewoon zonnebloemolie, kost bar weinig, thermostaatpan er bij en gaan!

I.p.v. een ijstang gebruikte ik gewoon een kleine soeplepel, en een eetlepel om de bol er uit te laten vallen in de pan.
Verder natuurlijk een schuimspaan voor het pan-werk.
censuur :O
  zaterdag 22 december 2007 @ 21:44:34 #33
165848 SoupNazi
No soup for you!
pi_55473775
-edit-

[ Bericht 76% gewijzigd door Muck op 23-12-2007 10:55:20 (als je niet normaal kunt reageren, zeg dan niks) ]
A.F.C. Ajax
pi_55473887
Zonnebloemolie.
  zaterdag 22 december 2007 @ 23:00:53 #35
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_55476242
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
  zondag 23 december 2007 @ 10:57:07 #36
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_55485050
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 21:28 schreef UnderTheWingsOfLove het volgende:
heet frituurvet
zoals trusten zelf al zei: beter van niet! er blijft dan namelijk een heel vies, vettig filmpje achter op de oliebollen.
als ze afkoelen komt er ook een witte waas overheen die er erg onsmakelijk uitziet.

zoals de meesten al zeggen: zonnebloemolie
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_55485465
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 21:41 schreef RemcoDelft het volgende:
thermostaatpan er bij
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
pi_55487807
quote:
Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:

[..]

alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
volgens mij is het wel belangrijk om de temperatuur van het vet in de gaten te houden, ten eerste voor het beste resultaat en ten tweede inderdaad voor de veiligheid dat het niet te heet wordt. als je het gewoon op gas doet in een braadpan is het ook moeilijker om de temperatuur constant te houden..

misschien kun je het wel in een frietpan bakken, daar zit over het algemeen ook een termostaat op en er kan ook gewoon zonnenbloemolie in..
  zondag 23 december 2007 @ 13:52:06 #39
179735 UnderTheWingsOfLove
Imperio. Crucio. Avada Kedavra
pi_55488849
Zonnebloem olie ja, dat bedoelde ik ipv frituurvet . Mijn oma bakt ze daarin dus het moet wel goed zijn
Celebrities walk on red carpet because they are famous, I walk on toilet paper because I'm the shit
5 Xbox360 spellen: Halo 3 , Fable 2 ,Saints Row 2 , Pure en Virtua Tennis 3 te koop!
  zondag 23 december 2007 @ 16:53:52 #40
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_55493689
quote:
Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:

[..]

alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Als je olie te warm wordt heb je kans dat de vlam in de pan slaat, fikt je halve keuken af of nog erger.
Het kan wel, maar dan moet je de temperatuur van je olie goed in de gaten houden en voor de zekerheid een blusdeken (of in elk geval een deksel die goed op de pan past) klaarleggen.
Mocht je dan vlam in de pan krijgen meteen de deksel op de pan doen en het gas uitzetten. (en dan zeker 5-10 minuten laten staan zonder de deksel op te tillen)
pi_55526676
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 23:00 schreef SiGNe het volgende:
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
Nice, dat wil ik eens proberen.

Iemand al eens kokosolie of arachide olie gebruikt?
Lawamena hitihala Lawamena haulala
  † In Memoriam † dinsdag 25 december 2007 @ 01:25:05 #42
25682 2cv
Niet subtiel
pi_55526730
Kopervet
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_55527101
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 23:00 schreef SiGNe het volgende:
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
Opzich een aardige tip denk ik, ik denk er over ook eens rijstolie te halen voor de oliebollen, maar als je op een hogere temperatuur bakt krijg je dan niet snel dat de buitenkant al bruinig is terwijl de binnenkant van de bol nog helemaal zacht en 'fluffy' is?
  dinsdag 25 december 2007 @ 01:48:12 #44
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_55527106
quote:
Op dinsdag 25 december 2007 01:23 schreef EricT het volgende:

[..]

Nice, dat wil ik eens proberen.

Iemand al eens kokosolie of arachide olie gebruikt?
kokosvet en arachide(pinda)olie geven teveel bijsmaak voor oliebollen.
we hadden hier een lokale patatzaak die ook pindaolie gebruikte, heerlijk voor de kipsaté, maar voor de patat was het toch iets minder lekker.
Rijstolie geeft zelfs nog minder smaak af dan zonnebloemolie en kan 40 graden warmer worden, ideaal om in te frituren!
Olijfolie zou ik in elk geval niet doen, dat geeft zelfs nog veel meer smaak af dan pindaolie.
pi_55565634
Gezeik over bijsmaak. Als je geen bijsmaak wilt dan moet je ze maar in de magnetron of oven proberen klaar te maken.
  Redactie Frontpage vrijdag 28 december 2007 @ 13:44:46 #46
4530 crew  Crazy Harry
pi_55599909
quote:
Op maandag 1 januari 2007 19:17 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Alvast bedankt voor volgend jaar (niet vergeten het topic rond 28 december een trapje te geven )
*KICK*

Overigens het recept dat vorig jaar bij de ad test stond:
quote:
500 gram witte bloem,
45 gram gist,
125 gram ei (zonder eierschaal; i.v.m. verschil in grootte geven we hier gewicht in plaats van aantal eieren),
10 gram zout,
450 gram lauw water,
125 gram krenten en rozijnen.
150 gram gehakte appel toe. De stukjes appel moeten net zo klein zijn als de krenten en rozijnen. De appel zorgt er voor dat de vetsmaak van de oliebol wordt verdoezeld.

Dan de olie. Gebruik geen goedkope olie, maar neem een goede zonnebloem- of arachideolie. Beknibbel daar niet op, luidt het advies van Bottemanne.

Het beslag maken gaat als volgt:

- Roer de ingrediënten - bloem, gist, zout, ei en melk - door elkaar met behulp van een mixer. Bij een mix: doe de melk erbij.

- Roer net zolang totdat er een glad beslag in de kom zit, zonder klontjes.

- Roer vervolgens de krenten en rozijnen door het beslag en laat het rijzen.

- Het volume van het beslag moet verdubbelen. Een truc om te zien of dat gebeurt: doe de mengkom halfvol en wacht tot het gerezen beslag tot de rand komt.

- Zodra het beslag is gerezen, is het belangrijk om het nog een keer door te roeren zodat een deel van de lucht eruit ontsnapt. Pas dan kan het bakken beginnen.

- Verhit de olie tot 170 graden Celcius.

- Schep met een vochtige ijsschep bolletjes beslag en doe ze in de pan. Ze zijn niet zo groot, maar ze groeien in de olie twee keer zo groot.

- Let op: bij een gewone frituurpan niet meer dan maximaal vijf in de pan doen, anders daalt de temperatuur van de olie en worden de bollen niet gaar.

- Keer ze om als ze aan één kant bruin zijn.

- In acht minuten zijn de bollen klaar.
Is op zich een goed recept voor lekkere bollen maar bij het proeven er achter gekomen dat er geen suiker in zat...

Mijn aantekeningen van de eerste keer dit recept gebruiken:
- Moet suiker bij
- Goudrennette is te zuur, moet andere appel zijn
- Meer krenten/rozijnen

Ben nu op zoek naar een recept met evenveel bloem om te zien hoeveel suiker daar bij gaat.
Honing zoals in tinkepinks recept is ook wel een idee natuurlijk
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
pi_55600676
In wat voor pannen bakken jullie?
pi_55600718
Oliebollen met bier! Gewoon in de frituur bakken, hmmmmmmmmmmm
pi_55600724
quote:
Op vrijdag 28 december 2007 14:15 schreef Trusten het volgende:
In wat voor pannen bakken jullie?
De frituurpan.
  Redactie Frontpage vrijdag 28 december 2007 @ 14:23:05 #50
4530 crew  Crazy Harry
pi_55600830
Over suiker gesproken, horen oliebollen eigenlijk van zichzelf zoet te smaken?
Ik miste dat vorig jaar wel in het gebruikte recept...
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  Redactie Frontpage vrijdag 28 december 2007 @ 14:46:25 #51
4530 crew  Crazy Harry
pi_55601356
In een van de artikelen die de AD test vergezellen online, werd er over arachide olie gesproken. Ik nam aan dat die olie dan het meeste door de oliebollenbakkers gebruikt wordt.
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  vrijdag 28 december 2007 @ 15:02:05 #52
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_55601708
quote:
Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:

[..]

alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Ik heb eens een paar honderd oliebollen staan bakken in een grote wok. Zo'n echte, natuurlijk geen antiaanbakpan. Het voordeel was het grote oppervlak, dus veel bollen tegelijk. De olie laat je natuurlijk tot een veilig eindje onder de rand van de pan. Ik had niet het idee dat het gevaarlijk was.
The love you take is equal to the love you make.
  vrijdag 28 december 2007 @ 15:10:52 #53
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_55601871
oliebollenbeslag zoals hierboven besproken. ipv krenten en rozijnen, gehakte stukjes zwarte, groene olijf, stukjes courgette en gedroogde tomaat. ook flink wat verse, iets grof geraspte, parmezaan toevoegen.

deeg mengen en ipv zoetig deeg iets zoutig maken. dus niet bremzout, maar dat het een hartig geheel oplevert.

je hoeft geen dikke bollen te maken, maar liever wat langwerpiger.

good luck.

lekker met een hartige, frisse dipsaus als salsa oid.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator zaterdag 29 december 2007 @ 12:54:07 #54
45833 crew  Fogel
pi_55621827
Ik ga dit jaar voor het eerst proberen zelf oliebollen te maken.

Heeft iemand een tip om zonder thermometer te bepalen of het frituurvet warm genoeg is? Ik heb 2 liter frituurolie gekocht, maar heb alleen een gewone grote pan en stroomfornuis tot mijn beschikking hier (geen thermometer of frituurpan met thermostaat aanwezig dus).
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
  Moderator zaterdag 29 december 2007 @ 12:57:31 #55
45833 crew  Fogel
pi_55621901
quote:
Op zaterdag 30 december 2006 21:56 schreef Erosjuhhh het volgende:

[..]

Voor het beslag:

1 kg. bloem
1 liter lauwe melk
80 gram gist
80 gram (zachte) boter
50 gram witte basterd suiker
20 gram citroensap
10 gram zout
3 eieren

kwam ik tegen
Die kwam ik inderdaad ook tegen, maar heb jij (of iemand anders hier) dit ook getest?


En hoeveel oliebollen krijg je hier ongeveer mee? Ik vrees dat mijn schoonfamilie er maximaal 1 per persoon eet (want dit zijn natuurlijk 'enge buitenlandse dingen' en wat de boer niet kent, dat vreet ie niet )
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
  zaterdag 29 december 2007 @ 14:01:17 #56
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_55623321
Mijn moeder deed ook altijd bier door het beslag.
Dan in een emmer (!) met een theedoek erover, het deeg laten rijzen bij de kachel ?

Daarna bakken maar, dat waren toch wel de heerlijke olliebollen *memories*
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_55623579
Ik heb overigens ooit eens dit ouderwetse oliebollen recept van een ander topic op fok opgeslagen. Misschien nog handig voor iemand!

One of the least benightedly unintelligent life forms it has been my profound lack of pleasure not to be able to avoid meeting.
  zaterdag 29 december 2007 @ 14:17:35 #58
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_55623622
quote:
Op zaterdag 29 december 2007 14:01 schreef uniekhoorn het volgende:
Mijn moeder deed ook altijd bier door het beslag.
Dan in een emmer (!) met een theedoek erover, het deeg laten rijzen bij de kachel ?

Daarna bakken maar, dat waren toch wel de heerlijke olliebollen *memories*
Mits tochtvrije plek idd..
Dat is in mijn huis wat lastiger.
Ik gooi de oven altijd aan op een graad of 50.. gaat prima
Verder bier in het beslag is masterlijk in een familie recept, moet ook elk jaar mijn paps er ff over bellen
Ik bak ze in mijn rvs frituurpan.. met een los element.. dus geen gestoei met schoonmaken.. kan allemaal makkelijk de vaatwasser in.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_55629042
quote:
Op zaterdag 29 december 2007 14:01 schreef uniekhoorn het volgende:
Mijn moeder deed ook altijd bier door het beslag.
Dan in een emmer (!) met een theedoek erover, het deeg laten rijzen bij de kachel ?

Daarna bakken maar, dat waren toch wel de heerlijke olliebollen *memories*
pi_55645709
Dit is het recept van bakkerij Steevens die in 1996, 1997 en 1998 de AD oliebollentest heeft gewonnen.
Ik heb het vorig jaar zo gemaakt en het smaakte echt heerlijk. Het beetje kaneel erbij vond ik heel lekker.

-----------------------------------------------------------------------------
1 kilo bakkersbloem of patentbloem
0,8 liter lauw water (ongeveer 30 °C)
80 gram gist
20 gram zout
30 gram geraspte citroenschil
2 eieren
50 gram gesmolten roomboter
Voor de vulling
450 gram rozijnen (op de temperatuur van het beslag)
150 gram verse appelblokjes (maximaal ½ cm groot)
10 gram kaneel
Bereiding
Los de gist op in het water. Bloem, zout, citroenrasp, ei en boter toevoegen. Draai een glad beslag totdat de bloem gemengd is. Daarna de vulling er doorheen werken en 40 minuten laten rijzen. Beslag korte tijd licht doorslaan. Beslag doseren met ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Baktijd ongeveer zes tot zeven minuten. Oliebollen uit laten wasemen en bestrooien met suiker of poedersuiker.
Toelichting: In het oorspronkelijke recept wordt gesproken van Bloem Super Patent. Evenals bakkersbloem (dat verkrijgbaar is bij de warme bakker en natuurvoedingswinkels) zeer rijk aan gluten (eiwitten) waarmee een luchtiger beslag kan worden verkregen dan met patentbloem.

Persoonlijke noten:
- Van melk worden oliebollen donkerder. Daarom gebruik ik liever water, omdat ik iets lichtere oliebollen er altijd lekkerder uit vind zien.
- Mijn friteuze zegt 180 graden te zijn bij die stand, maar volgens de thermometer is het dan 170. Ik houd er dus een thermometer bij. Hoe eerder de oliebollen dichtschroeien, hoe minder vet ze zijn.
- In de oliebollentest van die jaar zag ik een bakker die een beetje donkere rum bij het beslag deed. Lijkt mij ook erg lekker en bij een deel van het beslag gaat het erbij om te testen .
- Zorg dat je niet teveel oliebollen in 1 keer in de frituurpan doen (zeg max een stuk of 5), anders koelt het vet te snel af.
  Moderator zondag 30 december 2007 @ 11:00:09 #61
45833 crew  Fogel
pi_55646691
Ik ga vandaag een testronde maken...

Heeft iemand een tip hoe ik kan bepalen of het vet warm genoeg is zonder een thermometer te gebruiken?
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
pi_55648479
Ja, ook hier een zelfbakker, voor het eerst dit jaar want ik vier het lekker thuis met 3 anderen, dus vond ik het wel eens tijd.

Nu heb ik een recept gevonden:

500gr bloem
1 zakje gist
1 ei
1/2 liter melk
2 tl zout
100 gram rozijnen
100 gram krenten
1 appel (geraspt)

nu klinkt dat prima, maar.. voor hoeveel oliebollen is dit ongeveer? We zijn maar met 5 man, en ik heb het na 1 oliebol en 1 appelflap ook wel weer gezien
Ja doei.
  Redactie Frontpage zondag 30 december 2007 @ 12:43:52 #63
4530 crew  Crazy Harry
pi_55648786
quote:
Op zondag 30 december 2007 08:26 schreef falang het volgende:
Dit is het recept van bakkerij Steevens die in 1996, 1997 en 1998 de AD oliebollentest heeft gewonnen.
Ik heb het vorig jaar zo gemaakt en het smaakte echt heerlijk. Het beetje kaneel erbij vond ik heel lekker.

-----------------------------------------------------------------------------
1 kilo bakkersbloem of patentbloem
0,8 liter lauw water (ongeveer 30 °C)
80 gram gist
20 gram zout
30 gram geraspte citroenschil
2 eieren
50 gram gesmolten roomboter
Voor de vulling
450 gram rozijnen (op de temperatuur van het beslag)
150 gram verse appelblokjes (maximaal ½ cm groot)
10 gram kaneel
Bereiding
Los de gist op in het water. Bloem, zout, citroenrasp, ei en boter toevoegen. Draai een glad beslag totdat de bloem gemengd is. Daarna de vulling er doorheen werken en 40 minuten laten rijzen. Beslag korte tijd licht doorslaan. Beslag doseren met ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Baktijd ongeveer zes tot zeven minuten. Oliebollen uit laten wasemen en bestrooien met suiker of poedersuiker.
Toelichting: In het oorspronkelijke recept wordt gesproken van Bloem Super Patent. Evenals bakkersbloem (dat verkrijgbaar is bij de warme bakker en natuurvoedingswinkels) zeer rijk aan gluten (eiwitten) waarmee een luchtiger beslag kan worden verkregen dan met patentbloem.

Persoonlijke noten:
- Van melk worden oliebollen donkerder. Daarom gebruik ik liever water, omdat ik iets lichtere oliebollen er altijd lekkerder uit vind zien.
- Mijn friteuze zegt 180 graden te zijn bij die stand, maar volgens de thermometer is het dan 170. Ik houd er dus een thermometer bij. Hoe eerder de oliebollen dichtschroeien, hoe minder vet ze zijn.
- In de oliebollentest van die jaar zag ik een bakker die een beetje donkere rum bij het beslag deed. Lijkt mij ook erg lekker en bij een deel van het beslag gaat het erbij om te testen .
- Zorg dat je niet teveel oliebollen in 1 keer in de frituurpan doen (zeg max een stuk of 5), anders koelt het vet te snel af.
En waar heb je dat recept vandaan? Wat ik steeds tegenkom als het recept van Steevens is het volgende:
quote:
* 1 kilo tarwebloem
* 1 liter water
* 20 gram zout
* 50 gram suiker
* 80 gram gist
* 10 gram kaneel
* enkele druppeltjes citroensap
* 200 gram rozijnen
* 100 gram verse appelstukjes

Los het gist op in het water en meng het kort. Doe de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand. Werk de vulling erdoor en laat het beslag 45 minuten (en niet korter!!) op een warme plaats rijzen. Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de emmer te leggen. Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst, gebruik dus een ruime emmer Schep het beslag met een lepel of ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Als u een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden! Bak ze ca. 6 minuten Gebruik arachideolie. Ververs de olie regelmatig.
Al vind ik dat recept van jouw wel plausiber klinken omdat het er wat professioneler uitziet.
Maar dan mis ik toch weer de suiker...
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
pi_55650910
quote:
Op zondag 30 december 2007 11:00 schreef Fogel het volgende:
Heeft iemand een tip hoe ik kan bepalen of het vet warm genoeg is zonder een thermometer te gebruiken?
stukje brood erin gooien, moet meteen bubbelen en boven komen drijven.
Je bent nooit te oud om te leren....toch?
  zondag 30 december 2007 @ 13:51:27 #65
97745 Thorical
finding a way
pi_55651049
Ik denk dat ik er achter gekomen ben waarom in de meeste recepten geen suiker zit.
Water of melk? Ik heb een vraagje: wat is het verschil om bij oliebollenbeslag water te gebruiken of melk, dit wil ik graag weten omdat ik mijn oliebollen zo lekker mogelijk wil maken. Zo ongeveer begint het emailbericht van Tiny van Vliet. Niet zo gemakkelijk te beantwoorden gelet op de reacties uit mijn netwerk, laat staan voor iemand die nog nooit een oliebol heeft gebakken. Johannes van Dam geeft in zijn Dedikkevandam (2006) een recept door uit Wannée's Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool (met melk) maar tekent daarbij aan: "De bollen worden met melk minder goed gaar en de melk doet ze sneller verbranden." Waarom dat zo is, legt hij niet uit. Het verlossende antwoord komt uiteindelijk van de bakkers van het Nederlands Bakkerij Museum Het Warme Land. Melk zorgt voor een malsere bol door het melkvet en doet ze sneller bruinen door het melksuiker (lactose). (1 liter halfvolle melk bevat 15 gram vet en maar liefst 50 gram suiker!) "Dus korter bakken dan beslag met water". Dat verklaart waarschijnlijk ook het verschil in baktijd voor de bollen van Bakkerij Steevens (7 minuten) en de gebruikelijke 5 tot 6 minuten voor beslag met melk. Bakken op een te hoge temperatuur geeft dus met melk meer kans op mislukte oliebollen dan met water. Het sneller bruinen van de bol verhoogt de kans op een verbrande buitenkant en zal menig zelfbakker ertoe brengen de bol te snel uit de frituur te scheppen met als gevolg een ongare bol van binnen. "Oliebollen bakken is een kunst", zoals de Consumentenbond in 2000 al concludeerde. En wat deed Tiny van Vliet? Zij bakte 200 goed gelukte oliebollen en gebruikte daarvoor beslag met half water en half melk.
De bol zal dan dus eerder bruin zijn voordat hij gaar is.

En ik zal dit jaar geen oliebollen bakken, geen tijd.

Oliebollen link http://home.hccnet.nl/h.werk/Oliebollen.htm
  zondag 30 december 2007 @ 17:19:39 #66
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_55657371
kijk heel erg uit met oliebollen bakken in een gewone pan met kokend vet. ik prefereer de electrische frituurpan.

weest op uw hoede.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Redactie Frontpage zondag 30 december 2007 @ 17:21:09 #67
4530 crew  Crazy Harry
pi_55657418
Bedankt voor het posten daarvan Thorical. Helaas is het geen verklaring aangezien ik verschillende recepten heb gezien (waaronder die ik als eerste postte, al is dat discutabel aangezien het niet bij de ingredienten staat maar wel in het recept zelf) zonder suiker, gemaakt met melk.

Maar het beslag wil dit jaar niet eens lukken.
Dit jaar suiker toegevoegd maar nu rijst het beslag niet.
Nu helemaal opnieuw begonnen zonder suiker in de hoop dat dat wel gaat rijzen.
Al bedacht ik me na het maken natuurlijk dat ik vorig jaar de helft van het water vervangen heb met bier, waar dus weer gist in zit...
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  zondag 30 december 2007 @ 17:24:08 #68
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_55657500
quote:
Op zondag 30 december 2007 12:32 schreef motorbloempje het volgende:
Ja, ook hier een zelfbakker, voor het eerst dit jaar want ik vier het lekker thuis met 3 anderen, dus vond ik het wel eens tijd.

Nu heb ik een recept gevonden:

500gr bloem
1 zakje gist
1 ei
1/2 liter melk
2 tl zout
100 gram rozijnen
100 gram krenten
1 appel (geraspt)

nu klinkt dat prima, maar.. voor hoeveel oliebollen is dit ongeveer? We zijn maar met 5 man, en ik heb het na 1 oliebol en 1 appelflap ook wel weer gezien
10-12 bollen. middelmaat.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  zondag 30 december 2007 @ 17:40:12 #69
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_55657938
quote:
Op maandag 1 januari 2007 14:08 schreef Tinkepink het volgende:
Die van mij zijn geweldig gelukt dit jaar. Mooi goudbruin van kleur, zeer luchtig, niet te vet maar toch net vet genoeg om lekker te zijn, perfecte rozijnverdeling én goed van vorm.

Recept:
kilo bloem
liter melk
pakje gist
eetlepel honing
beetje zout
2 eieren
rozijnen

-Gist aanmaken in een beetje lauwe melk en een eetlepel honing - 10 minuutjes laten staan
- Meel en zout mengen (niet te veel zout - ander rijst het deeg slecht)
-Gist papje mengen met het meel, melk en eieren. Blijven mixen tot alle klontjes eruit zijn.
- 10 minuten laten staan en dan controleren of het deeg stevig genoeg is - als het in stukjes van een lepel valt is het goed
- rozijnen er doorheen mengen, afdekken met een theekdoek en minimaal 1,5 uur op een warme plaats laten staan.

Dan olie verhitten en de oliebollen met een ijslepel in het vet gooien. Het gaat makkelijker als je de lepel tussendoor vet maakt met olie. Let erop dat het vet heet genoeg is (stukje brood moet gaan bruisen, maar ook niet té heet wordt, omdat de oliebollen dan te snel bruin worden).

Eventueel kun je ook nog stukjes appel (lekker fris), banaan, gember of bijvoorbeeld kaneel door het deeg mengen. Vooral appel en gember zijn aanraders.
Mag ik jullie nog even wijzen op dit recept? Mijn oliebollen lukken daar perfect mee!
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  Moderator zondag 30 december 2007 @ 17:44:46 #70
45833 crew  Fogel
pi_55658078
Ik heb net een testronde gedaan met het recept van Calve (geplaatst door Étoile - zaterdag 29 december 2007 @ 14:15). Gewoon op een electrisch fornuis in een pan met 2 liter olie. Met een stukje brood bepalen of het warm genoeg was ging prima.
Ik kreeg overigens slechts 20 oliebollen uit deze hoeveelheid beslag, geen 40 (met een ijsschep de bollen gemaakt).
De smaak was OK, zeker voor zo'n allereerste test, maar verre van zoals ik de op de kermis kan kopen in Nederland.

[ Bericht 1% gewijzigd door Fogel op 30-12-2007 17:52:20 ]
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
pi_55658139
quote:
Op zondag 30 december 2007 17:24 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

10-12 bollen. middelmaat.
dank

nou, dan heb ik een goed receptje uigezocht



en dan ook nog wat appelbeignets

en hapjes met geitenkaas, feta, sushi, koude pannenkoekjes en toastjes met shizzle moet genoeg zijn (is ook meteen avondeten)
Ja doei.
  zondag 30 december 2007 @ 17:52:47 #72
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_55658284
quote:
Op zondag 30 december 2007 17:46 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

dank

nou, dan heb ik een goed receptje uigezocht



en dan ook nog wat appelbeignets

en hapjes met geitenkaas, feta, sushi, koude pannenkoekjes en toastjes met shizzle moet genoeg zijn (is ook meteen avondeten)
maak er niet teveel werk van. maak iets lekkers dat je kan voorbereiden.

als saus voor toastjes is buscetta perfect.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_55658769
dit is allemaal voor te bereiden, ik ben een ervaren hapjes-maker komt goed
Ja doei.
  Redactie Frontpage zondag 30 december 2007 @ 18:15:13 #74
4530 crew  Crazy Harry
pi_55658770
Nah, ik heb de oorzaak van mijn mislukte beslag gevonden...

Kan je weer merken dat ik een beginneling in de keuken ben...
De gist die ik gebruik, is hetzelfde pak als vorig jaar (500 gram), uiterste houdbaarheid is pas ver in 2008 maar na een zoektocht via google kwam ik er achter dat een geopend pak, niet erg lang meer houdbaar is.
Dat hadden ze er toch op het pak bij mogen vermelden
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
pi_55658784
staat er op het pakje dan niet 'na openen beperkt houdbaar'
Ja doei.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')