Voor het beslag:quote:Op zaterdag 30 december 2006 21:47 schreef Sala-adin het volgende:
ik heb geen oliebollen mix thuis
Kan ik het ook met gewoon meel of bloem maken door middel van ander ingredienten bij te voegen?
zomaar een simpel receptquote:Op zaterdag 30 december 2006 21:47 schreef Sala-adin het volgende:
ik heb geen oliebollen mix thuis
Kan ik het ook met gewoon meel of bloem maken door middel van ander ingredienten bij te voegen?
Resultaat gegarandeerd! (probleem met oliebollen is dat je het over het algemeen maar één keer per jaar doet als amateur. Ervaring opbouwen met zelf mengen gaat dus maar erg langzaam!)quote:
Ehm, volgens mij is het enkel een pak waar in plaats van 1 ingrediënt zit, 2 of 3 in zitten (en een hoop kleur/smaak/kraak/etc-stoffen in zitten). Je moet er nog steeds een hoop aan toevoegen, maar zo'n pak mix is wel tig keer zo duur als een pak bloem en daarbij (dezelfde) ingrediënten.quote:Op zaterdag 30 december 2006 22:26 schreef NT-T.BartMan het volgende:
[..]
Resultaat gegarandeerd! (probleem met oliebollen is dat je het over het algemeen maar één keer per jaar doet als amateur. Ervaring opbouwen met zelf mengen gaat dus maar erg langzaam!)
Dus hèt recept voor "De Perfecte Bol" zou wel handig zijnquote:Op zaterdag 30 december 2006 22:26 schreef NT-T.BartMan het volgende:
Resultaat gegarandeerd! (probleem met oliebollen is dat je het over het algemeen maar één keer per jaar doet als amateur. Ervaring opbouwen met zelf mengen gaat dus maar erg langzaam!)
Ik gebruik hiervoor een ijsschep (een 'schraper', niet zo eentje met een beugeltje om het ijsbolletje er uit te wippen)quote:Op maandag 1 januari 2007 13:21 schreef Vork het volgende:
Het is jammer dat het nooit oliebollen maar eerder gefrituurde deegwaren, in de vorm van een zeer lelijke embryo.
[...]
Check en geprobeerd. Nou staatde frituurpan hier niet heel erg handig. In een hoekje, het is maar een hele kleine keuken. Dus het was af en toe wel wat gehannes en sommige bollen zijn best rond. Ik heb alleen nog wel beslag over, dus ik denk dat ik toch nog ergens een poging ga wagen.quote:Op maandag 1 januari 2007 13:47 schreef NT-T.BartMan het volgende:
Ik gebruik hiervoor een ijsschep (een 'schraper', niet zo eentje met een beugeltje om het ijsbolletje er uit te wippen)
Deze volscheppen met beslag, dan met een kleinere lepel (die ín de ijslepel past) de buitenkant van de ijslepel even afschrapen en dan vlak boven de hete olie het beslag er uitwippen met de tweede lepel.
Gevolg: rónde oliebollen!
Alvast bedankt voor volgend jaarquote:Op maandag 1 januari 2007 14:08 schreef Tinkepink het volgende:
Die van mij zijn geweldig gelukt dit jaar. Mooi goudbruin van kleur, zeer luchtig, niet te vet maar toch net vet genoeg om lekker te zijn, perfecte rozijnverdeling én goed van vorm.
Recept:
kilo bloem
liter melk
pakje gist
eetlepel honing
beetje zout
2 eieren
rozijnen
-Gist aanmaken in een beetje lauwe melk en een eetlepel honing - 10 minuutjes laten staan
- Meel en zout mengen (niet te veel zout - ander rijst het deeg slecht)
-Gist papje mengen met het meel, melk en eieren. Blijven mixen tot alle klontjes eruit zijn.
- 10 minuten laten staan en dan controleren of het deeg stevig genoeg is - als het in stukjes van een lepel valt is het goed
- rozijnen er doorheen mengen, afdekken met een theekdoek en minimaal 1,5 uur op een warme plaats laten staan.
Dan olie verhitten en de oliebollen met een ijslepel in het vet gooien. Het gaat makkelijker als je de lepel tussendoor vet maakt met olie. Let erop dat het vet heet genoeg is (stukje brood moet gaan bruisen, maar ook niet té heet wordt, omdat de oliebollen dan te snel bruin worden).
Eventueel kun je ook nog stukjes appel (lekker fris), banaan, gember of bijvoorbeeld kaneel door het deeg mengen. Vooral appel en gember zijn aanraders.
Niet wachten tot volgend jaar maar bij de nieuwjaarsreceptie oliebollen uitdelenquote:Op maandag 1 januari 2007 19:17 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Alvast bedankt voor volgend jaar(niet vergeten het topic rond 28 december een trapje te geven
)
quote:Op maandag 1 januari 2007 13:21 schreef Vork het volgende:
Het is jammer dat het nooit oliebollen maar eerder gefrituurde deegwaren, in de vorm van een zeer lelijke embryo.
...
Ik heb er een bakje olie naast staan. En schoonmaken doe ik op het moment dat er te veel deeg aan blijft hangen.quote:Op maandag 1 januari 2007 22:02 schreef Étoile het volgende:
[..]
Herkenbaar lol.
1 van de oliebollen durfden we eigenlijk niet op te eten omdat het gewoon precies een pasgeboren vogeltje leek, met een rozijn als oogje en kleine vleugeltjes.![]()
Het dopen van de lepel/ijsschep in olie, doe je dat in de hete olie? En maak je die tussendoor schoon?
Je bedoelt een gedeelte van de melk. En ja, dat is lekker en vooral goed voor het rijzen. Wel bruin bier nemen!quote:Op maandag 1 januari 2007 22:11 schreef Martijn_77 het volgende:
Ik hoorde gisteren dat een gedeelte van het water vervangen door bier de smaak ook erg ten goede komt
Ik doe ook al jaren bier door het beslag. Geeft toch net iets lekkerdere smaak en het deeg rijst iets beter. In plaats van 500 ml handwarm water gebruik ik 350 ml (lauw) water en 150 ml (lauw) bier.quote:Op maandag 1 januari 2007 22:11 schreef Martijn_77 het volgende:
Ik hoorde gisteren dat een gedeelte van het water vervangen door bier de smaak ook erg ten goede komt
was ook mijn eerste idee maar toen las ik dit:quote:Op zaterdag 22 december 2007 21:28 schreef UnderTheWingsOfLove het volgende:
heet frituurvet
zoals trusten zelf al zei: beter van niet! er blijft dan namelijk een heel vies, vettig filmpje achter op de oliebollen.quote:Op zaterdag 22 december 2007 21:28 schreef UnderTheWingsOfLove het volgende:
heet frituurvet
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?quote:Op zaterdag 22 december 2007 21:41 schreef RemcoDelft het volgende:
thermostaatpan er bij
volgens mij is het wel belangrijk om de temperatuur van het vet in de gaten te houden, ten eerste voor het beste resultaat en ten tweede inderdaad voor de veiligheid dat het niet te heet wordt. als je het gewoon op gas doet in een braadpan is het ook moeilijker om de temperatuur constant te houden..quote:Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:
[..]
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Als je olie te warm wordt heb je kans dat de vlam in de pan slaat, fikt je halve keuken af of nog erger.quote:Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:
[..]
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Nice, dat wil ik eens proberen.quote:Op zaterdag 22 december 2007 23:00 schreef SiGNe het volgende:
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
Opzich een aardige tip denk ik, ik denk er over ook eens rijstolie te halen voor de oliebollen, maar als je op een hogere temperatuur bakt krijg je dan niet snel dat de buitenkant al bruinig is terwijl de binnenkant van de bol nog helemaal zacht en 'fluffy' is?quote:Op zaterdag 22 december 2007 23:00 schreef SiGNe het volgende:
rijstolie (geeft inder bijsmaak en kan heter worden, tot 230 graden, krijg je lekker knapperige bollen..
kokosvet en arachide(pinda)olie geven teveel bijsmaak voor oliebollen.quote:Op dinsdag 25 december 2007 01:23 schreef EricT het volgende:
[..]
Nice, dat wil ik eens proberen.
Iemand al eens kokosolie of arachide olie gebruikt?
*KICK*quote:Op maandag 1 januari 2007 19:17 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Alvast bedankt voor volgend jaar(niet vergeten het topic rond 28 december een trapje te geven
)
Is op zich een goed recept voor lekkere bollen maar bij het proeven er achter gekomen dat er geen suiker in zat...quote:500 gram witte bloem,
45 gram gist,
125 gram ei (zonder eierschaal; i.v.m. verschil in grootte geven we hier gewicht in plaats van aantal eieren),
10 gram zout,
450 gram lauw water,
125 gram krenten en rozijnen.
150 gram gehakte appel toe. De stukjes appel moeten net zo klein zijn als de krenten en rozijnen. De appel zorgt er voor dat de vetsmaak van de oliebol wordt verdoezeld.
Dan de olie. Gebruik geen goedkope olie, maar neem een goede zonnebloem- of arachideolie. Beknibbel daar niet op, luidt het advies van Bottemanne.
Het beslag maken gaat als volgt:
- Roer de ingrediënten - bloem, gist, zout, ei en melk - door elkaar met behulp van een mixer. Bij een mix: doe de melk erbij.
- Roer net zolang totdat er een glad beslag in de kom zit, zonder klontjes.
- Roer vervolgens de krenten en rozijnen door het beslag en laat het rijzen.
- Het volume van het beslag moet verdubbelen. Een truc om te zien of dat gebeurt: doe de mengkom halfvol en wacht tot het gerezen beslag tot de rand komt.
- Zodra het beslag is gerezen, is het belangrijk om het nog een keer door te roeren zodat een deel van de lucht eruit ontsnapt. Pas dan kan het bakken beginnen.
- Verhit de olie tot 170 graden Celcius.
- Schep met een vochtige ijsschep bolletjes beslag en doe ze in de pan. Ze zijn niet zo groot, maar ze groeien in de olie twee keer zo groot.
- Let op: bij een gewone frituurpan niet meer dan maximaal vijf in de pan doen, anders daalt de temperatuur van de olie en worden de bollen niet gaar.
- Keer ze om als ze aan één kant bruin zijn.
- In acht minuten zijn de bollen klaar.
De frituurpan.quote:Op vrijdag 28 december 2007 14:15 schreef Trusten het volgende:
In wat voor pannen bakken jullie?
Ik heb eens een paar honderd oliebollen staan bakken in een grote wok. Zo'n echte, natuurlijk geen antiaanbakpan. Het voordeel was het grote oppervlak, dus veel bollen tegelijk. De olie laat je natuurlijk tot een veilig eindje onder de rand van de pan. Ik had niet het idee dat het gevaarlijk was.quote:Op zondag 23 december 2007 11:29 schreef Trusten het volgende:
[..]
alternatieven? hoe gevaarlijk is het om het bijv in een braadpan met olie te doen?
Die kwam ik inderdaad ook tegen, maar heb jij (of iemand anders hier) dit ook getest?quote:Op zaterdag 30 december 2006 21:56 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
Voor het beslag:
1 kg. bloem
1 liter lauwe melk
80 gram gist
80 gram (zachte) boter
50 gram witte basterd suiker
20 gram citroensap
10 gram zout
3 eieren
kwam ik tegen
Mits tochtvrije plek idd..quote:Op zaterdag 29 december 2007 14:01 schreef uniekhoorn het volgende:
Mijn moeder deed ook altijd bier door het beslag.
Dan in een emmer (!) met een theedoek erover, het deeg laten rijzen bij de kachel ?
Daarna bakken maar, dat waren toch wel de heerlijke olliebollen *memories*
quote:Op zaterdag 29 december 2007 14:01 schreef uniekhoorn het volgende:
Mijn moeder deed ook altijd bier door het beslag.
Dan in een emmer (!) met een theedoek erover, het deeg laten rijzen bij de kachel ?
Daarna bakken maar, dat waren toch wel de heerlijke olliebollen *memories*
En waar heb je dat recept vandaan? Wat ik steeds tegenkom als het recept van Steevens is het volgende:quote:Op zondag 30 december 2007 08:26 schreef falang het volgende:
Dit is het recept van bakkerij Steevens die in 1996, 1997 en 1998 de AD oliebollentest heeft gewonnen.
Ik heb het vorig jaar zo gemaakt en het smaakte echt heerlijk. Het beetje kaneel erbij vond ik heel lekker.
-----------------------------------------------------------------------------
1 kilo bakkersbloem of patentbloem
0,8 liter lauw water (ongeveer 30 °C)
80 gram gist
20 gram zout
30 gram geraspte citroenschil
2 eieren
50 gram gesmolten roomboter
Voor de vulling
450 gram rozijnen (op de temperatuur van het beslag)
150 gram verse appelblokjes (maximaal ½ cm groot)
10 gram kaneel
Bereiding
Los de gist op in het water. Bloem, zout, citroenrasp, ei en boter toevoegen. Draai een glad beslag totdat de bloem gemengd is. Daarna de vulling er doorheen werken en 40 minuten laten rijzen. Beslag korte tijd licht doorslaan. Beslag doseren met ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Baktijd ongeveer zes tot zeven minuten. Oliebollen uit laten wasemen en bestrooien met suiker of poedersuiker.
Toelichting: In het oorspronkelijke recept wordt gesproken van Bloem Super Patent. Evenals bakkersbloem (dat verkrijgbaar is bij de warme bakker en natuurvoedingswinkels) zeer rijk aan gluten (eiwitten) waarmee een luchtiger beslag kan worden verkregen dan met patentbloem.
Persoonlijke noten:
- Van melk worden oliebollen donkerder. Daarom gebruik ik liever water, omdat ik iets lichtere oliebollen er altijd lekkerder uit vind zien.
- Mijn friteuze zegt 180 graden te zijn bij die stand, maar volgens de thermometer is het dan 170. Ik houd er dus een thermometer bij. Hoe eerder de oliebollen dichtschroeien, hoe minder vet ze zijn.
- In de oliebollentest van die jaar zag ik een bakker die een beetje donkere rum bij het beslag deed. Lijkt mij ook erg lekker en bij een deel van het beslag gaat het erbij om te testen.
- Zorg dat je niet teveel oliebollen in 1 keer in de frituurpan doen (zeg max een stuk of 5), anders koelt het vet te snel af.
Al vind ik dat recept van jouw wel plausiber klinken omdat het er wat professioneler uitziet.quote:* 1 kilo tarwebloem
* 1 liter water
* 20 gram zout
* 50 gram suiker
* 80 gram gist
* 10 gram kaneel
* enkele druppeltjes citroensap
* 200 gram rozijnen
* 100 gram verse appelstukjes
Los het gist op in het water en meng het kort. Doe de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand. Werk de vulling erdoor en laat het beslag 45 minuten (en niet korter!!) op een warme plaats rijzen. Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de emmer te leggen. Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst, gebruik dus een ruime emmer Schep het beslag met een lepel of ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Als u een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden! Bak ze ca. 6 minuten Gebruik arachideolie. Ververs de olie regelmatig.
stukje brood erin gooien, moet meteen bubbelen en boven komen drijven.quote:Op zondag 30 december 2007 11:00 schreef Fogel het volgende:
Heeft iemand een tip hoe ik kan bepalen of het vet warm genoeg is zonder een thermometer te gebruiken?
10-12 bollen. middelmaat.quote:Op zondag 30 december 2007 12:32 schreef motorbloempje het volgende:
Ja, ook hier een zelfbakker, voor het eerst dit jaar![]()
want ik vier het lekker thuis met
3 anderen, dus vond ik het wel eens tijd.
Nu heb ik een recept gevonden:
500gr bloem
1 zakje gist
1 ei
1/2 liter melk
2 tl zout
100 gram rozijnen
100 gram krenten
1 appel (geraspt)
nu klinkt dat prima, maar.. voor hoeveel oliebollen is dit ongeveer? We zijn maar met 5 man, en ik heb het na 1 oliebol en 1 appelflap ook wel weer gezien![]()
Mag ik jullie nog even wijzen op dit recept? Mijn oliebollen lukken daar perfect mee!quote:Op maandag 1 januari 2007 14:08 schreef Tinkepink het volgende:
Die van mij zijn geweldig gelukt dit jaar. Mooi goudbruin van kleur, zeer luchtig, niet te vet maar toch net vet genoeg om lekker te zijn, perfecte rozijnverdeling én goed van vorm.
Recept:
kilo bloem
liter melk
pakje gist
eetlepel honing
beetje zout
2 eieren
rozijnen
-Gist aanmaken in een beetje lauwe melk en een eetlepel honing - 10 minuutjes laten staan
- Meel en zout mengen (niet te veel zout - ander rijst het deeg slecht)
-Gist papje mengen met het meel, melk en eieren. Blijven mixen tot alle klontjes eruit zijn.
- 10 minuten laten staan en dan controleren of het deeg stevig genoeg is - als het in stukjes van een lepel valt is het goed
- rozijnen er doorheen mengen, afdekken met een theekdoek en minimaal 1,5 uur op een warme plaats laten staan.
Dan olie verhitten en de oliebollen met een ijslepel in het vet gooien. Het gaat makkelijker als je de lepel tussendoor vet maakt met olie. Let erop dat het vet heet genoeg is (stukje brood moet gaan bruisen, maar ook niet té heet wordt, omdat de oliebollen dan te snel bruin worden).
Eventueel kun je ook nog stukjes appel (lekker fris), banaan, gember of bijvoorbeeld kaneel door het deeg mengen. Vooral appel en gember zijn aanraders.
quote:
maak er niet teveel werk van. maak iets lekkers dat je kan voorbereiden.quote:Op zondag 30 december 2007 17:46 schreef motorbloempje het volgende:
[..]dank
![]()
![]()
nou, dan heb ik een goed receptje uigezocht![]()
![]()
en dan ook nog wat appelbeignets
en hapjes met geitenkaas, feta, sushi, koude pannenkoekjes en toastjes met shizzlemoet genoeg zijn (is ook meteen avondeten)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |