bronquote:'Programmaministers' voor in kabinet
Van onze verslaggever - In het komende kabinet zijn geen vakministers meer nodig met een eigen departement, maar ‘programmaministers’ die ieder een maatschappelijk probleem te lijf gaan. Zij moeten ook de beschikking krijgen over ambtenaren die niet meer gebonden zijn aan één ministerie.
Dit adviseren de secretarissen-generaal, de dertien hoogste ambtenaren van de Haagse ministeries, in hun rapport In dienst van het rijk, dat zij aan informateur Wijffels hebben gestuurd. Daarin stellen de topambtenaren voor de organisatie van de rijksoverheid volledig op de schop te nemen. Die is nu ‘onvoldoende flexibel’, schrijven ze. ‘De huidige organisatiestructuur werkt het verkokerd denken in de hand.’ Steven van Eijck, commissaris voor het jeugdbeleid, wees er onlangs nog op dat het jeugdbeleid nu versnipperd is over liefst zeven ministeries.
Om dat verschijnsel tegen te gaan pleiten de ambtenaren voor programmaministers die, dwars door de ministeries heen, een specifiek probleem te lijf gaan. ‘Een programmaminister zou moeten kunnen beschikken over een eigen staf en andere middelen om namens het kabinet of een groep ministers de voortrekkersrol bij de aanpak te vervullen.’
De voorstellen van de ambtenaren lijken op de plannen van PvdA-leider Wouter Bos voor een ‘kernkabinet’ van maximaal zeven ministers, met daaronder ‘minstens twintig’ staatssecretarissen of ‘junior-ministers’. Ook Bos denkt zo de aanpak van maatschappelijke problemen te verbeteren. Achter de schermen heeft het CDA van minister-president Balkenende de afgelopen weken echter laten weten niets te zien in een drastische reductie van het aantal ministers.
hangt af van het soort werk. Sommige bedrijven zijn erg gebaat bij projectmatig werken, waar mensen met verschillende achtergronden samenwerken. Bijvoorbeeld de autoindustrie waar gewerkt wordt aan een nieuw prototype. Ik heb alleen zelf sterk de indruk dat de omvang van zo'n projectgroep beperkt moet blijven, je hebt wel managers nodig die het overzicht behouden. En in het geval van een overheid lijkt me dat vrij lastig, als ze al in staat zijn om een probleem wat aangepakt moet worden te definieren. Dat zou dan het parlement moeten doen ofzo, ik zie het al voor mequote:Op zaterdag 23 december 2006 00:11 schreef Lyrebird het volgende:
Ik heb zelf bij een grote onderneming gewerkt en daar hadden ze het ook altijd over zo'n matrixorganisatie. Ik had een groepsleider die bij iedere vergadering voor ieder probleem een matrix tekende. Dan zaten wij onderling te gniffelen, omdat hij het zelf niet door had.
Zo'n matrixoplossing is een grote hoop stront. Managerstalk. Intelligent geneuzel. Wij hadden dan ook van die "sector-overbruggende-projecten": in het kort was dat nog meer geouwehoer met bedroevende output.
Ik ging zelf regelmatig naar vrienden in een andere sector die ik kende van het voetbal en loste met hen problemen op. DAAR moeten we naar toe. Ambtenaren die zelfstandig nadenken en zelf eens problemen op gaan lossen, ipv een minister die gaat lopen micromanagen.
Ik zat in zo'n omgeving als jij je hier voorstelt. Ik zeg niet dat het niet kan, maar mijn ervaring is dat het dan vooral meer overleg, meer vergaderingen en meer rapporten worden geproduceerd, dan dat het doel wordt bereikt waarvoor het projectmatig werken was opgezet.quote:Op zaterdag 23 december 2006 01:02 schreef Godslasteraar het volgende:
[..]
hangt af van het soort werk. Sommige bedrijven zijn erg gebaat bij projectmatig werken, waar mensen met verschillende achtergronden samenwerken. Bijvoorbeeld de autoindustrie waar gewerkt wordt aan een nieuw prototype. Ik heb alleen zelf sterk de indruk dat de omvang van zo'n projectgroep beperkt moet blijven, je hebt wel managers nodig die het overzicht behouden. En in het geval van een overheid lijkt me dat vrij lastig, als ze al in staat zijn om een probleem wat aangepakt moet worden te definieren. Dat zou dan het parlement moeten doen ofzo, ik zie het al voor me![]()
In een ambtelijke omgeving zal zoiets inderdaad niet werken. In bepaalde sectoren zou dit kunnen werken, mits de medewerkers intelligent zijn, initiatief kunnen nemen (en ook bevoegdheden hebben) en er geen gevaar is dat men elkaar gaat beconcurreren. Er moet naar een gemeenschappelijk doel worden gewerkt. Dit zal alleen in zeer specifieke organisaties kunnen werken derhalve.quote:Op zaterdag 23 december 2006 04:23 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik zat in zo'n omgeving als jij je hier voorstelt. Ik zeg niet dat het niet kan, maar mijn ervaring is dat het dan vooral meer overleg, meer vergaderingen en meer rapporten worden geproduceerd, dan dat het doel wordt bereikt waarvoor het projectmatig werken was opgezet.
Ligt eraan welke sectoren ook in de ontwerpbranche is het gebruikelijk en ook makkelijk mit je duidelijke afspraken maakt.quote:Op zaterdag 23 december 2006 04:23 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik zat in zo'n omgeving als jij je hier voorstelt. Ik zeg niet dat het niet kan, maar mijn ervaring is dat het dan vooral meer overleg, meer vergaderingen en meer rapporten worden geproduceerd, dan dat het doel wordt bereikt waarvoor het projectmatig werken was opgezet.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |