FOK!forum / Culinesse à gogo / Meest 'foute' kerstgerecht?
Bluesdonderdag 21 december 2006 @ 10:05
Voor de NIET vegetariërs : wat vind je het meest foute kerstgerecht en zul je dan ook nooit eten of bestellen?

Dit n.a.v. een bericht op NU.nl
http://www.nu.nl/news/923(...)te_kerstgerecht.html

Ik blijf zelf ook moeite houden met :
1. Eenden- en ganzenlever
2. Varkensvlees

wegens de genoemde bezwaren in het artikel.
(en dat heb ik niet alleen met kerst)
Push79donderdag 21 december 2006 @ 10:10
Kreeft!

Een levend beest dat in kokend water wordt gegooid, getver!
LoggedIndonderdag 21 december 2006 @ 10:12
halal vlees
The_Punisherdonderdag 21 december 2006 @ 10:12
Ik heb met geen enkel gerecht moeite.
quote:
Opmerkelijk noemt Wakker Dier de consumptie van varkensvlees. "Vreemd genoeg wordt varkensvlees van onverdoofd gecastreerde biggen enerzijds verafschuwd maar anderzijds is het de meest gegeten diersoort in de kerstmaand."
Tsja, hun eigen doelgroep (dierenvriendjes en vegetariers) heeft een absurde kijk op de bio-industrie.
En dan gaan ze die meningen vergelijken met wat normale mensen eten met kerst.
Zij-en-Hijdonderdag 21 december 2006 @ 10:18
Als je zo gaat beginnen kun je alles wel verkeerd vinden: konijn, haas, hert, ree, etc etc etc
Zo blijft het.

Dan maar een barbaar maar een lekker stukkie vlees hoort er gewoon bij.
Mini_rulezdonderdag 21 december 2006 @ 10:56
Zij-en-Hij: er is een verschil tussen het eten van biologisch vlees of desnoods 'gewoon' vlees (wat imo niet meer dan natuurlijk is, mensen zijn nou eenmaal omnivoren, ook al eet ik het zelf niet vaak), en iets als foie gras waar dieren op een onnatuurlijke manier behandeld worden en moeten lijden voor ons plezier.

Ik vind foie gras inderdaad wel een van de foutste kerstgerechten.
Dauthidonderdag 21 december 2006 @ 14:23
alles uit de nederlandse bioindustrie is fout.
Foie gras van niet gemeste ganzen is helemaal niks zieligs aan. En kreeft och je kan hem ook doormidden snijden en in de oven gooien ipv levend in de pan.
quote:
Opmerkelijk noemt Wakker Dier de consumptie van varkensvlees. "Vreemd genoeg wordt varkensvlees van onverdoofd gecastreerde biggen enerzijds verafschuwd maar anderzijds is het de meest gegeten diersoort in de kerstmaand."
euh kijk naar de basis van het nederlands voedsel, das zo'n beetje alleen maar varkensvlees. rundvlees en lamsvlees zijn voor de echt nederlandse keuken eigenlijk extreem bijzonder.
V.donderdag 21 december 2006 @ 14:25
quote:
Op donderdag 21 december 2006 10:05 schreef Bluezz het volgende:

2. Varkensvlees

wegens de genoemde bezwaren in het artikel.
...wat is er mis met gewoon goed varkensvlees van de groene slager?

V.
Bluesdonderdag 21 december 2006 @ 14:37
quote:
Op donderdag 21 december 2006 14:25 schreef Verbal het volgende:


...wat is er mis met gewoon goed varkensvlees van de groene slager?

V.
Ik heb het niet zo op varkensvlees (gezondh.) en het onverdoofd castreren vind ik verschrikkelijk.
V.donderdag 21 december 2006 @ 14:37
quote:
Op donderdag 21 december 2006 14:37 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Ik heb het niet zo op varkensvlees (gezondh.) en het onverdoofd castreren vind ik verschrikkelijk.
Ja, maar dan nog blijft mijn vraag staan

V.
Dagonetdonderdag 21 december 2006 @ 14:39
quote:
Op donderdag 21 december 2006 10:12 schreef LoggedIn het volgende:
halal vlees
Vergeet kosher niet.
Bluesdonderdag 21 december 2006 @ 14:52
quote:
Op donderdag 21 december 2006 14:37 schreef Verbal het volgende:


Ja, maar dan nog blijft mijn vraag staan

V.
Dus?
Jodocus1donderdag 21 december 2006 @ 15:01
Kikkerbillen
V.donderdag 21 december 2006 @ 15:15
quote:
Op donderdag 21 december 2006 14:52 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Dus?
Afgezien van jouw diëtaire problemen met varkensvlees, is varkensvlees toch niet per definitie fout kerstvreten (tenzij je vegetariër bent), omdat dat ook op betrekkelijk fatsoenlijke wijze verkregen kan zijn?

V.
EricTdonderdag 21 december 2006 @ 16:35
Patat
Megumidonderdag 21 december 2006 @ 16:37
Ik heb kalkoen gehaald en denk dan niet zo na bij het leven van het diertje. Maar het komt zeer zeker niet uit de supermarkt.
spoor4donderdag 21 december 2006 @ 16:38
quote:
Op donderdag 21 december 2006 16:35 schreef EricT het volgende:
Patat
Frituren met kerst is inderdaad erg fout.
Repeatdonderdag 21 december 2006 @ 16:40
Alle orgaanvlees sowieso. Verder heb ik er niet zo'n moeite mee.

Lekkere hertenbiefstuk
Litsodonderdag 21 december 2006 @ 16:42
quote:
Op donderdag 21 december 2006 10:12 schreef LoggedIn het volgende:
halal vlees
Ik eet dit jaar halal met kerst. Niks mis mee.
DRIZZENdonderdag 21 december 2006 @ 18:28
Volgens mij zijn er geen "foute" kerstgerechten....
Martijn_77donderdag 21 december 2006 @ 18:48
Als ik dat artikel zo lees lijkt het wel of voor Wakker Dier al het vlees fout is
Bluesdonderdag 21 december 2006 @ 18:59
quote:
Op donderdag 21 december 2006 15:15 schreef Verbal het volgende:


Afgezien van jouw diëtaire problemen met varkensvlees, is varkensvlees toch niet per definitie fout kerstvreten (tenzij je vegetariër bent), omdat dat ook op betrekkelijk fatsoenlijke wijze verkregen kan zijn?

V.
Als het varken een ok leven heeft gehad, vind ik het niet fout nee. Maar mijn bezwaren zitten hem meer in de gezondheidsprobs die varkensvlees toch vaak geeft (bij mij).
LoggedIndonderdag 21 december 2006 @ 19:20
quote:
Op donderdag 21 december 2006 16:38 schreef spoor4 het volgende:

[..]

Frituren met kerst is inderdaad erg fout.
je kan toch wel patat bij je varkenshaasje doen?
EricTdonderdag 21 december 2006 @ 19:35
dat eet je toch gewoon door de week al?
Angstdonderdag 21 december 2006 @ 19:41
ik al weken bezig wat foie gras nou is!
dankjewel nu weet ik het
LoggedIndonderdag 21 december 2006 @ 19:41
quote:
Op donderdag 21 december 2006 19:35 schreef EricT het volgende:
dat eet je toch gewoon door de week al?
nee.. doordeweeks eten we meestal niet; vaak haal ik dan kebab, pizza, of eet ik brood
Hyperdudedonderdag 21 december 2006 @ 19:47
quote:
Op donderdag 21 december 2006 14:23 schreef Dauthi het volgende:
...Foie gras van niet gemeste ganzen is helemaal niks zieligs aan. ...
Een gans die NIET vetgemest wordt, maar gewoon in een weiland wat scharrelt. Hoe moet die een vette lever krijgen, en hoe kom je dan aan je foie gras?

Wij eten met kerst een vorige week zelf geschoten hert
Repeatdonderdag 21 december 2006 @ 19:59
quote:
Op donderdag 21 december 2006 16:38 schreef spoor4 het volgende:

[..]

Frituren met kerst is inderdaad erg fout.
fondue?
LoggedIndonderdag 21 december 2006 @ 20:19
quote:
Op donderdag 21 december 2006 19:59 schreef Repeat het volgende:

[..]

fondue?
dat is wel leuk maar dan gourmet ik liever (ga ik zaterdag doen )
Repeatdonderdag 21 december 2006 @ 20:20
gourmetten is wel ok, maar duurt veels te lang voordat je eten dan klaar is
en aardappels bakken, eitjes, groente ed kan me gestolen worden, ik wil alleen vlees, dus fondue
LoggedIndonderdag 21 december 2006 @ 20:26
quote:
Op donderdag 21 december 2006 20:20 schreef Repeat het volgende:
gourmetten is wel ok, maar duurt veels te lang voordat je eten dan klaar is
en aardappels bakken, eitjes, groente ed kan me gestolen worden, ik wil alleen vlees, dus fondue
aardappels en groente ontbreken bij ons ook als we gourmetten hoor en valt best mee.. je bent niet na een half uur klaar idd, 't is te vergelijken met een avondje uit eten
__Saviour__donderdag 21 december 2006 @ 20:28
Geen enkel gerecht is fout. Het boeit mij echt helemaal niks hoe het dier geleefd heeft dat nu een stuk vlees op mijn bord is.
Repeatdonderdag 21 december 2006 @ 20:30
quote:
Op donderdag 21 december 2006 20:26 schreef LoggedIn het volgende:

[..]

aardappels en groente ontbreken bij ons ook als we gourmetten hoor en valt best mee.. je bent niet na een half uur klaar idd, 't is te vergelijken met een avondje uit eten
dus ook alleen vlees als ik het goed begrijp?
dan gooi ik het liever in de fondue
Poison-Ivydonderdag 21 december 2006 @ 22:19
Ik snap niet dat mensen graag zo'n ganzelever eten, mede om het feit dat je dan een ZIEK orgaan eet. Gatverdamme.. Als ik er al over nadenk

Tis te zielig voor woorden.

Er is al genoeg over gezegd dus ik ga er geen woorden meer aan vuil maken. Doe je (helaas) toch niks aan
Renedonderdag 21 december 2006 @ 22:20
Levertjes.

!!!
Of garnalen of kreeft !!!
Nordic_Bluedonderdag 21 december 2006 @ 22:36
quote:
Op donderdag 21 december 2006 22:20 schreef Renesite het volgende:
Levertjes.
Ik moet er niet aan denken, maar in mijn schoonfamilie smullen ze er van, brrr
Poison-Ivydonderdag 21 december 2006 @ 22:51
quote:
Op donderdag 21 december 2006 22:36 schreef Nordic_Blue het volgende:

[..]

Ik moet er niet aan denken, maar in mijn schoonfamilie smullen ze er van, brrr
Ja je hebt levertjes idd (ook bleh maar dat terzijde). Maar dat is wat anders als die vetgemeste ZIEKE levers waar ze de ganzen met een trechter overvoeden... dan spreek je over foi grass (of hoe je het ook schrijft )
Repeatdonderdag 21 december 2006 @ 22:54
kippelevertjes heb ik ook wel es gegeten (wist het niet eens, hoorde het achteraf), die dingen zijn echt onwijs klein, maar opzich best lekker. Totdat je hoort dat het levertjes waren
Bluesdonderdag 21 december 2006 @ 23:41
quote:
Op donderdag 21 december 2006 22:51 schreef Poison-Ivy het volgende:


Ja je hebt levertjes idd (ook bleh maar dat terzijde). Maar dat is wat anders als die vetgemeste ZIEKE levers waar ze de ganzen met een trechter overvoeden... dan spreek je over foi grass (of hoe je het ook schrijft )

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ganzenlever
Foie gras.
Dauthivrijdag 22 december 2006 @ 12:44
quote:
Op donderdag 21 december 2006 19:47 schreef Hyperdude het volgende:

[..]

Een gans die NIET vetgemest wordt, maar gewoon in een weiland wat scharrelt. Hoe moet die een vette lever krijgen, en hoe kom je dan aan je foie gras?

Wij eten met kerst een vorige week zelf geschoten hert
euh zoals foie gras al 3000 jaar maken... nog voor dat ze een slang in de hals konden laten glijden misschien....
Als je zo'n beest gewoon normaal zijn eten geeft wordt een lever ook vet en groot. je moet alleen wat langer wachten.
Dusz... ik zie het probleem niet.
Daarnaast is het "force-feeden" niet veel zieliger dan wat er standaard in de bioindustrie gebeurt met dieren...

Je zou toch denken dat als mensen alles zo zielig vinden ze niet gewoon aan het biologisch gingen, maar op het moment dat puntje bij paaltje komt gaat de portomonee altijd voor.. hypocriete lui.
Christiaanvrijdag 22 december 2006 @ 12:47
Ik eet werkelijk alles, behalve als ik het niet lust natuurlijk. Ik vind het zó'n onzin. Wij zijn blijkbaar voorbestemd om dieren te eten, we doen het al miljarden jaren. Dat je nu weer mensen hebt die gaan janken omdat het o zo zielig is voor de beestjes is echt onzin.

Het meest foute kerstgerecht vind ik wel patat .
Hyperdudevrijdag 22 december 2006 @ 15:54
quote:
Op vrijdag 22 december 2006 12:44 schreef Dauthi het volgende:

[..]

euh zoals foie gras al 3000 jaar maken... nog voor dat ze een slang in de hals konden laten glijden misschien....
Als je zo'n beest gewoon normaal zijn eten geeft wordt een lever ook vet en groot. je moet alleen wat langer wachten.
Dusz... ik zie het probleem niet. ...
Dat klopt dus niet; je krijgt alleen maar vette lever/foie gras door dwang/over-voeding, of door alcohol (lever van Andre Hazes ) Anders krijg je gewoon ganzelever, maar dat is een heel ander product dan foie gras.

Overigens:
quote:
Bijenkorf haalt foie gras uit het schap

Uitgegeven: 22 december 2006 11:22
Laatst gewijzigd: 22 december 2006 11:28

AMSTERDAM - De Bijenkorf heeft de verkoop van foie gras (ganzen- of eendenleverpaté) deze week gestaakt na een brief van de Stichting Wakker Dier. Dat hebben Wakker Dier en het warenhuis vrijdag meegedeeld. In de brief deed de stichting uit de doeken hoe de eenden en ganzen voor de productie van foie gras onder dwang worden gevoederd.

Een woordvoerder van De Bijenkorf zegt Wakker Dier erkentelijk te zijn voor de waarschuwing: "Wij zijn het met ze eens dat de productiemethoden van foie gras beslist dieronvriendelijk zijn.



De Bijenkorf is alert op verantwoorde produktie van onze artikelen, maar we verkopen inmiddels 40.000 producten. Dan glipt er wel eens wat tussendoor", aldus de woordvoerder.

Uit onderzoek van de Stichting Wakker Dier blijkt dat consumenten deze paté de 'het meest foute kerstgerecht' vinden. Meerdere bedrijven (waaronder restaurants en supermarkten) beloten eerder al het gerecht niet meer aan te bieden. De productie van foie gras is in Nederland verboden.
http://www.nu.nl/news/924(...)s_uit_het_schap.html
beestjuhvrijdag 22 december 2006 @ 16:25
quote:
Op vrijdag 22 december 2006 12:47 schreef --Christiaan-- het volgende:
Ik eet werkelijk alles, behalve als ik het niet lust natuurlijk. Ik vind het zó'n onzin. Wij zijn blijkbaar voorbestemd om dieren te eten, we doen het al miljarden jaren. Dat je nu weer mensen hebt die gaan janken omdat het o zo zielig is voor de beestjes is echt onzin.

Het meest foute kerstgerecht vind ik wel patat .
Dat het nu zo zielig is voor de beestjes ligt aan de manier waarop we ineens met ze omgaan. Het is niet normaal om levende wezens te behandelen alsof het fabrieksgoederen zijn. Vroeger hadden ze tenminste nog de kans hun natuurlijke gedrag te laten zien en al hun ledematen te behouden....

btw miljarden jaren
Dauthivrijdag 22 december 2006 @ 17:43
quote:
Op vrijdag 22 december 2006 15:54 schreef Hyperdude het volgende:

[..]

Dat klopt dus niet; je krijgt alleen maar vette lever/foie gras door dwang/over-voeding, of door alcohol (lever van Andre Hazes ) Anders krijg je gewoon ganzelever, maar dat is een heel ander product dan foie gras.

Overigens:
[..]

http://www.nu.nl/news/924(...)s_uit_het_schap.html
euh nee het gaat alleen maar sneller met forcefeeding. Dikke mensen hebben namelijk ook een vette lever das ook geen force feeding. betweter
Delicieuxvrijdag 22 december 2006 @ 18:46
Die eenden worden echt niet uitsluitend voor de foie gras gefokt, hoor!
De poten woren bijvoorbeeld gebruikt voor een verrukkelijke Confit de Canard!

Bij mij staat op kerstavond een foie gras entier, compleet met geroosterd brood, geconfijte uitjes en wat grof zeezout op tafel! Mjam !
Poison-Ivyvrijdag 22 december 2006 @ 19:59
quote:
Op vrijdag 22 december 2006 12:44 schreef Dauthi het volgende:

[..]

euh zoals foie gras al 3000 jaar maken... nog voor dat ze een slang in de hals konden laten glijden misschien....
Als je zo'n beest gewoon normaal zijn eten geeft wordt een lever ook vet en groot. je moet alleen wat langer wachten.
Dusz... ik zie het probleem niet.
Daarnaast is het "force-feeden" niet veel zieliger dan wat er standaard in de bioindustrie gebeurt met dieren...

Je zou toch denken dat als mensen alles zo zielig vinden ze niet gewoon aan het biologisch gingen, maar op het moment dat puntje bij paaltje komt gaat de portomonee altijd voor.. hypocriete lui.
Ik vind dat er wel een groot verschil is tussen een dier geforceerd eten door de strot duwen en een natuurlijk proces als een dier zich vrijwillig volvreet. In dat geval wordt een lever nooit zo groot als bij de foie grass, gezien we hier over een zieke lever praten.

Maar jij ziet het probleem niet
Sapstengelvrijdag 22 december 2006 @ 20:03
quote:
Opmerkelijk noemt Wakker Dier de consumptie van varkensvlees. "Vreemd genoeg wordt varkensvlees van onverdoofd gecastreerde biggen enerzijds verafschuwd maar anderzijds is het de meest gegeten diersoort in de kerstmaand."

De top tien van foute kerstgerechten bestaat verder uit vis, kip (van plofkuikens), kalkoenfilet, eend (uit stallen zonder badwater), biefstuk (van rund in stal op betonvloer), konijn (uit draadgazen kooi) en reebout.
Blijft er nog wel iets over wat niet fout is? Groente? .
Renevrijdag 22 december 2006 @ 23:43
quote:
Op vrijdag 22 december 2006 16:25 schreef beestjuh het volgende:

[..]

Dat het nu zo zielig is voor de beestjes ligt aan de manier waarop we ineens met ze omgaan. Het is niet normaal om levende wezens te behandelen alsof het fabrieksgoederen zijn. Vroeger hadden ze tenminste nog de kans hun natuurlijke gedrag te laten zien en al hun ledematen te behouden....

btw miljarden jaren
Ja. en draaiden ze heel simpel van een olijke scharrelkip zo *plop* de nek om. Dat is diervriendelijk
Martijn_77zaterdag 23 december 2006 @ 18:04
Nu gaan de armen fout Kerstmis vieren
quote:
Ganzenlever van Bijenkorf naar de armen

AMSTERDAM - De minder bedeelden in de samenleving profiteren van de actie van Wakker Dier tegen ganzenlever in de Bijenkorf. Leverancier Ashkan Mossafaian van The House of Caviar and Fine Foods heeft zijn niet-verkochte voorraad aan de Voedselbank geschonken.

Dat heeft hij zaterdag bekendgemaakt. Het warenhuis besloot deze week de delicatesse niet meer in de schappen te leggen, ondanks de grote vraag in deze feestmaand. Een brief van Wakker Dier wees de Bijenkorf erop dat ganzen en eenden onder dwang worden gevoederd, waarna het warenhuis de ban uitsprak.

Mossafaian, die delicatessenshops heeft in de Bijenkorf in Den Haag en Rotterdam, blijft hierdoor met een fikse voorraad zitten.

"Ik ben de enige importeur van vriendelijk geproduceerde ganzenlever in Nederland", stelt hij. "De ganzenlever komt van Hongaarse boeren, die ambachtelijk werken en lijkt in niets op het industrieel product waarover Wakker Dier het heeft." Desondanks haalt hij de delicatesse uit de schappen "uit respect voor het besluit van de Bijenkorf".

Het leek Mossafaian een mooie kerstgedachte de ganzenlever te schenken aan de Voedselbank. "Zo kunnen de meest arme mensen dit luxeproduct een keer proeven."
Bron

Met dank aan Wakker Dier
Big_Boss_Manzaterdag 23 december 2006 @ 18:05
Die bessen die groeien op die eilanden ergens in het verre noorden, niet te vreten
EricTzaterdag 23 december 2006 @ 18:30
cranberries? ahaha, zure troep met pitjes.,..verpesten je hele eten
sexymofozondag 24 december 2006 @ 00:28
meest foute? vegetarische rotzooi, bleh, vlees <3
JJdJ1984zondag 24 december 2006 @ 11:29
kokokstroep als nagerect
Underdoggymaandag 1 januari 2007 @ 18:44
Ik hoorde gister een verhaal van een jongen die thuis serieus bruine bonen ovenschotel kreeg op 1e kerstdag.
FloggingMollymaandag 1 januari 2007 @ 18:46
quote:
Op maandag 1 januari 2007 18:44 schreef Underdoggy het volgende:
Ik hoorde gister een verhaal van een jongen die thuis serieus bruine bonen ovenschotel kreeg op 1e kerstdag.
Er zijn ook mensen die niet zoveel waarde hechten aan de feestdagen en gewoon eten wat ze normaal ook eten.
205_Lacostemaandag 1 januari 2007 @ 18:48
quote:
Op maandag 1 januari 2007 18:46 schreef FloggingMolly het volgende:
Er zijn ook mensen die niet zoveel waarde hechten aan de feestdagen en gewoon eten wat ze normaal ook eten.
Ook normaal schuif ik dat soort bende niet naar binnen, laat staan op eerste kerstdag.

Bartje verwoorde het ook mooi,
quote:
"Ik bid nie voor brune bonen!"


[ Bericht 16% gewijzigd door 205_Lacoste op 01-01-2007 19:01:14 ]
Underdoggymaandag 1 januari 2007 @ 19:09
quote:
Op maandag 1 januari 2007 18:44 schreef Underdoggy het volgende:
Ik hoorde gister een verhaal van een jongen die thuis serieus bruine bonen ovenschotel kreeg op 1e kerstdag.
2e kerstdag had hetzelfde gezin overigens take away chinees als maaltje.
4EverBlackEyedmaandag 1 januari 2007 @ 23:00
quote:
Op maandag 1 januari 2007 18:44 schreef Underdoggy het volgende:
Ik hoorde gister een verhaal van een jongen die thuis serieus bruine bonen ovenschotel kreeg op 1e kerstdag.
Ach twee jaar terug 1e kerstdag at ik (onvrijwillig):

Doperwtjes uit blik, dat werd dus appelmoes, want doperwten vind ik in elke vorm smerig
Aardappelpuree uit een pakje
Slavinken