quote:
Op zaterdag 2 december 2006 17:12 schreef stage_right het volgende:@vonkenboer:
Je moet nooit de draden trekken voordat je (flexibele) buis monteert. Het kan namelijk zijn dat je bij montage de bedrading zodanig in de leiding draait of buigt dat je later de bedrading niet meer kan vervangen.
Een beetje onzin zeg. Gewoon de draden er doorheen trekken iets langer afknippen dan normaal en de buis op definitive plaats vastzetten. Gaan de draen echt niet van vast zitten in de buis. Sterker nog je kunt flexibele buis inclusief draden er al in kopen op rol Pipelife FlexiPlus.
quote:
Dan krijg je problemen zoals de TS heeft. Het moet te allen tijde mogelijk zijn bedrading na het afronden van een installatie te vervangen. Daarom is de methode van het verlagen van de WCD's zoals twee posts hiervoor ook niet toegestaan. Inbouwdozen achter de stuclaag wegwerken mag dus ook niet aangezien je hier op een later tijdstip geen trekveer meer doorheengevoerd krijgt!
Het is aan te raden dat de draden altijd te vervangen zijn. (al moet je zo ie zo je twijfel trekken over de vervangbaarheid bij het gebruik van flexibele buis) Het moet niet (meer) een YMvK mag in een muur weggewerkt worden. Al zou ik dat niemand aanraden. In het buitenland is dat altijd / langer al toegestaan.
quote:
Het is mogelijk dat het op termijn verplicht wordt (mogelijke Europese wetgeving) in alle nieuwbouw WCD's van randaarde te voorzien.
Ehhum, schraap
quote:
Daarom is het verstandig altijd van stoppenkast naar centraaldoos/WCD/schakelaar te trekken en in een leidingtraject niet meer dan 3 negentig graden bochten (met afmeting zoals de prefab knieen van de bouwmarkt) te gebruiken. In de regel is het dan altijd mogelijk later bedrading te vervangen en dus ook aarde aan te leggen.
Het maximum aantal bochten en de minumum straal van deze bochten is genormeerd. Is er meer nodig zul je trekdozen moeten toepassen. Bij het toepassen van het maximum bochten is het draden trekken soms zwaar (ook afhankelijk van de positie waarin je kunt trekken, het aantal draden, de afstand tussen de bochten, het merk draden, het merk buis en het merk treverr en evt pomp) maar niet onmogelijk
quote:
Flexibele buis is er in twee kwaliteiten: de 'Chamma' en de 'Bauwmaat' variant. De eerstgenoemde is een stuk slapper en gedraagt zich als een soort accordeon. Als je dus veel kracht moet zetten op je trekveer dan veert deze buis in in plaats van dat je de trekveer met bedrading door je leiding trekt. De tweede is veel stugger ne kent dit problem niet.
Elke winkel verkoopt zo zijn eigen set van merken. In het geval van Gamma, Kawrij, Praxis is dit meestal de fabrikant Attema. En dat is vaak wat mindere kwaliteit dan de andere merken zoals Wavin, Pipelife enz.
quote:
Desondanks blijft het aan te raden het spul alleen te gebruiken als het niet anders kan. En zoals eerder gemeld: zet het spul heel goed vast! Dus bochten ruim opzetten en met minstens drie beugeltjes of krammen vastzetten!
Gr @lex
Helemaal mee eens.