Remco’s grote verbouwing
<<Waarschuwing voor lange startpost>>
Over een paar weken krijgen we de sleutel van onze nieuwe woning (2 oktober). Nou ja, nieuwe woning… het is een woning uit 1930, die ergens in de tijd (ik schat 1960 oid) verbouwd is. Vroeger was het een enkel huis, nu is het een huis wat geschikt is voor dubbele bewoning. Dat gaan we dan ook doen!
Mijn vrouw, dochtertje en ik komen op de bovenverdieping te wonen en mijn schoonouders in de benedenwoning. Ieder met zijn eigen ingang, badkamer e.d.
![]()
![]()
Ik wil graag in dit topic ideeën opdoen en problemen uit de weg ruimen. Er gaat namelijk het een en ander verbouwd worden en ik wil het graag in 1 keer goed doen. Gelukkig is het niet m’n eerste huis en heb ik al een hele hoop vaker gedaan. De plannen die er nu liggen zijn:
- plafond in de woonkamer, keuken, hal en badkamer vernieuwen
- badkamer vergroten en verbouwen
- nieuwe vloer in de woonkamer en hal
- slaapkamers + overloop vloerbedekking
- vaste trap naar de voorzolder
- het normale schilderwerk van kozijnen, muren en plafonds
De “kleine” dingen zoals vloerbedekking en schilderwerk laat ik hier maar achterwege, daar valt weinig over te discusseren (behalve met m’n vrouw over de kleur e.d.)
![]()
Grote dingen de gedaan gaan worden zijn de verbouwing van de badkamer en de plafonds. Ook een nieuwe vloer zal nog wat werk zijn, mede doordat we onderburen hebben.
![]()
De badkamer wordt uitgebreid. Op dit moment is het een kleine badkamer die grenst aan het halletje bij de trap. Daar zit nu ook een soort voorraadkast. Ik wil de kast er uit slopen en deze ruimte + een deel van de hal gebruiken voor de badkamer. Gelukkig hebben we het hier over een betonnen vloer en heb ik daar dus verder geen problemen mee (wat betreft draagconstructie).
Hiermee krijg ik denk ik ongeveer 2,5 - 3 m2 extra badkameroppervlakte.
Het plafond in de woonkamer en keuken is op dit moment van oud systeemplafond, wat je ook vaak in kantoren tegenkomt. Dit is oud, donker en het hangt vrij laag, waardoor de kamer klein lijkt. Toch is 47 m2 niet klein voor een woonkamer + keuken. Daar moet dus wat aan gedaan worden. Het plan is om het oude plafond er uit te slopen en tegen het dak een nieuw plafond te maken. Zo krijg ik in het midden van de kamer een hoogte van ongeveer 4,5 meter.
Het oude plafond hangt aan balkjes, die op hun beurt aan het dak hangen. Ze zijn wel in de muur gemetseld, maar omdat het een vrij zwakke constructie is, zijn ze dmv stalen pennen ook aan de dakbalken gehangen. Deze balken gaan er dus samen met het plafond uit. Wat er dan overblijft is 1 dikke balk die de beide buitenmuren verbindt en de dakconstructie draagt. Aan de balk is goed te zien dat dit een oorspronkelijke constructie is, van voor de verbouwing van 1960. Het is een enorm dikke balk zoals je ze in oude schuren en boerderijen tegenkomt.
Het nieuwe plafond gaat dus aan de dakconstructie gemaakt worden. Ik heb in diverse topics hier al gezien hoe ik hier het beste aan kan werken. Een rachelwerk direct onder de balken, te stellen dmv lange schroeven. Dat moet te doen zijn, al is het waarschijnlijk wel een aardige klus. Ik heb gisteren in de bouwmarkt de Agnes-one-click platen gezien en ik denk dat ik voor dit systeem kies. Aangezien ik deze klus waarschijnlijk alleen ga uitvoeren is het handig om voor kleine platen te kiezen en mijn ervaring met gipsplaten en mijn stuc-skills is het denk ik verstandig om voor dit systeem te kiezen. Op het eerste oog lijkt het duurder dan gipsplaten (10 euro per m2) maar na het plaatsen van deze platen ben je ook klaar. Je hoeft niet te stuccen en sausen, want het is kant-en-klaar.
Waar ik vervolgens nog wel mee zit is de verlichting. Ik zou graag spotjes willen verwerken in mijn plafond, maar in een schuin plafond zijn spotjes misschien niet zo handig. Als je namelijk tegenover zo’n spotje zit, dan kijk je denk ik vrij snel recht in het licht. Dat is denk ik niet prettig. Misschien dat het wel meevalt, want het dak heeft een hoek van 30 graden. Dat is iets waar jullie mij tips over mogen geven
![]()
. Met een rachelwerk is het namelijk super makkelijk om verlichting te plaatsen op plekken waar je het zelf wilt. Ik zit te denken aan een paar groepen met spotjes, bijvoorbeeld 1 rij aan beide kanten van de kamer, zeg maar aan de buitenmuur en 1 rij meer richting de nok van het plafond. Dit dan gespiegeld aan beide kanten van de nok, dus boven de eetkamer- en keukenkant en boven de woonkamerkant.
3D tekening van o.a. de woonkamer, gemaakt met Google SketchUp:
![]()
Doorsnede van het plafond met in ’t rood de plaatsen van de spots:
![]()
Heeft er iemand tips hoe ik dit het beste kan dimmen? Ik zit te denken aan 230V spotjes, omdat die makkelijk te dimmen zijn. Transformators dimmen nogal lastig en een apart 12V circuit is denk ik niet haalbaar, maar wel een mogelijkheid. Boven de eetkamer aan de buitenmuurkant 3 spots en hoger nogmaals 3. Aan de woonkamerkant 2 rijen van 5 of 6 spots, 1 rij hoog en 1 rij laag. De maten van het eetkamergedeelte: zo’n 2,6 meter breed. De woonkamerkant is 7 meter breed en de hele kamer is 9 meter lang.
Hoe zit het met de warmte ontwikkeling van spots, in combinatie met een spaanplaat/kunststof plafond en isolatiemateriaal? Normaal worden spots redelijk warm en ik weet niet of ik zomaar spotjes vlak onder de isolatie mag plaatsen…
De rest van de verbouwingsplannen komt nog wel, ik denk dat de startpost op dit moment lang genoeg is