of zoals GeenStijl het verwoord:quote:De kiezer heeft de traditionele middenpartijen als een baksteen laten vallen. De Randstad is niet langer toonaangevend, de ’provincie’ rukt op.
De kruitdampen zijn opgetrokken. Nederland is weer wakker geworden. De inmiddels traditioneel dertig op drift geraakte zetels zijn verdeeld onder de SP, Wilders, ChristenUnie en de Partij van de Dieren. Is de polarisatie terug? Is Wilders de nieuwe Fortuyn? Is Eindhoven met de SP als grootste partij nu echt Peking aan de Dommel? Heeft Nederland nu evenveel dierenliefhebbers (PvdD) als streng-gereformeerden (SGP)? Is dit de voorlaatste afrekening met de middenpartijen? Geven de provincies nu voor het laatst een signaal richting het establishment in Den Haag, Amsterdam en de Randstad?
Majesteit, politici en analisten kunnen gaan interpreteren. Misschien zijn de mensen niet zozeer op drift, als wel consistent in hun zoektocht. Mensen zoeken houvast, duidelijkheid en overzicht. En dan is het niet zo vreemd dat het CDA als een partij van rust en stabiliteit het van de middenpartijen nog het beste gedaan heeft, omdat deze partij ook appelleert aan zaken als de civil society in plaats van het heilige individu. De mensen hebben niet zozeer voor politieke partijen gekozen, als wel voor een meer katholieke, warmere benadering waarbij subsidiariteit, solidariteit en aandacht de kernwoorden zijn. Zelden was een uitslag zo helder.
Het is interessant om in de kranten de kaartjes van Nederland te zien. De culturele kloof is evident. Hoe verder weg van Den Haag en Amsterdam, hoe groter de winst van de SP en Wilders. Partijen als het CDA en de ChristenUnie, traditioneel ook sterk buiten de Randstad, houden daarom goed stand, maar de voormalig paarse partijen worden volledig weggevaagd. Bos werd gezien als een paars politicus en ook het libertaire Amsterdamse GroenLinks kon niet meekomen. Nederland stemt definitief cultureel, waarbij de ’provincie’ en de Randstad tegenover elkaar staan.
De maatschappijvisie tussen beide groepen is totaal verschillend. De scheiding der geesten zit tussen individualisme versus gemeenschapsdenken, libertijns tegenover waarden & normen, vrijheid versus verantwoordelijkheid, Haags centralisme tegenover decentrale zelfregu-lering. Niet langer laten mensen zich leiden door de vermeende belangrijke technocratische issues van politiek Den Haag, Hilversum en de grachtengordel. De maatschappijvisie is aan de orde.
Nog scherper blijkt nu dat Fortuyn het feilloos gezien had. Tijdens de paarse periode hebben de mensen het vertrouwen in het establishment verloren en de politici hebben dit vertrouwen bij lange na niet teruggewonnen. De kabinetten-Balkenende hebben veel bereikt en de Nederlandse economie weer gezond en robuust gemaakt. De hervormingen in de sociale zekerheid en gezondheidszorg waren nodig, maar deze maatregelen hebben de mensen niet de houvast en het vertrouwen gegeven die ze zoeken. Wat de mensen nu vragen is terug te vinden in de katholiek-sociale leer: het subsidiariteitsbeginsel en de solidariteit, maar zeker ook ieders eigen rol daarbij. Dat verklaart de forse winst van de SP in Brabant, Limburg en Hulst en de marginale winst van de SP in Urk, Staphorst, Bunschoten en de rest van de bible belt. De SP wordt terecht wel eens de radicale vleugel van de KVP genoemd.
Het CDA legde de afgelopen jaren sterk de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid van mensen en organisaties, gebaseerd op het beginsel van de soevereiniteit in eigen kring, een vrijheidsbeginsel dat prima uit te voeren was met de VVD. Terecht, maar het is slechts een deel van het verhaal. Het subsidiariteitsbeginsel is dat andere deel van de gespreide verantwoordelijkheid. Beide hebben zelfregulering als uitgangspunt. Het subsidiariteitsbeginsel geeft nadrukkelijk ook nog een rangorde aan en verbindt overheid en samenleving. Het bepleit dat zaken op een zo laag mogelijk niveau georganiseerd worden en is voortgekomen uit een solidariteitsgedachte. Eveneens binnen het openbaar bestuur wordt deze van onderaf opgebouwde hiërarchie bepleit: gemeente-provincie-nationale overheid-Europese Unie is de volgorde. En wanneer op basis van het subsidiariteitsbeginsel doorgeredeneerd wordt en zaken op het lagere niveau niet georganiseerd kunnen worden, kom je voor een aantal zaken, ook bijvoorbeeld op het punt van de solidariteit, uiteindelijk, bij de centrale overheid uit. Bij soevereiniteit in eigen kring hoeft dat niet. Dan staan organisaties meer op zichzelf; in zekere zin geïsoleerd, waardoor nuttige en noodzakelijke relaties tussen organisaties onderling en tussen maatschappelijke organisatie en overheid gemist worden. Misschien is de mindere aandacht voor elementen van de katholiek-sociale leer in het beleid van de afgelopen kabinetten ook weer niet zo vreemd, omdat de leidende mensen (Balkenende, De Geus, Donner, Zalm, maar ook Bos) veelal van gereformeerden huize en uit de Haagse burelen kwamen. De komende jaren verwachten de mensen een niet-Haags kabinet met een meer katholieke invulling, waarbij meer mensen uit de provincie aanschuiven en de sturing van onderop komt.
In de commentaren is de veelgehoorde analyse dat veel kiezers op anti-Europese partijen gestemd hebben. De winnaars blinken inderdaad niet uit in pleidooien voor Europa. Toch is de praktijk anders. De regio’s waar veel op SP en Wilders is gestemd (Limburg, Brabant, Zeeland, Twente) zijn gebieden waar interregionale samenwerkingen floreren. De mensen willen de Europese gedachte van die beginjaren terug, waarbij subsidiariteit en solidariteit, vormgegeven door de katholieke founding fathers van Europa, centraal stonden. Europa meer als waardengemeenschap dan als enkel economisch vehikel.
Welk kabinet moet er nu komen? Het zal een kabinet moeten zijn dat niet Haags is, oog heeft voor alle delen van het land en de zaken van onderop organiseert. Ik denk dat we in deze niet zozeer moeten kijken naar de politieke partijen als wel naar de achtergrond van de mensen en de bereidheid het subsidiariteitsbeginsel daadwerkelijk toe te passen. Dat doet recht aan het cultureel bepaalde signaal van de kiezers. Balkenende zal de moed en het vermogen moeten hebben de draai te maken naar een kabinet dat meer de subsidiariteit en de solidariteit van de katholiek-sociale leer in zijn beleid en presentatie tot zijn recht laat komen. Wanneer hij dat doet en daar de mensen bij zoekt, dan doet hij recht aan de uitspraken van de kiezer en de gevoelens in grote delen van Nederland en kan hij prima de moreel leider van deze coalitie zijn.
Frank A. M. van den Heuvel is bestuurslid van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA.
quote:Provincie - Randstad 1 - 0
Joehoe stadse mensen. In jullie grote stadsvilla's, met jullie spijkerbroeken van 300 euro, jullie greenwheels, jullie flesjes actimel, jullie abonnementjes op albert.nl en jullie nespresso-cupjes van 0,30 cent het stuk. Het is gedaan. Jullie zijn passé. Het is over en sluiten. Weg met de meningenpliesie in de Randstad. Lang leve de provincie. De boeren nemen het land weer over. Opels. Amstel bier. Overalls. Aanrecht. We gaan weer aardappels met jus eten. Zes uur aan tafel. Lekker draadjesvlees en vanillevla na. Hoorspel op de radio, en dan even de meid in de hooiberg neuqen. En dat allemaal omdat u vorige week zo gek gestemd hebt. Eigen schuld.
Inderdaad.quote:Op maandag 27 november 2006 12:40 schreef Sybesma het volgende:
De wij weten alles beter mentaliteit uit de randstad wordt in grote delen van Nederland al jaren niet gewaardeerd.
Verder zijn er de steeds groter wordende verschillen tussen de bevolkingssamenstelling in de randstad en de rest van Nederland.
Niet zo gek dat er dus een splitsing ontstaat tussen de randstad en de rest.....
Precies. En daar komt dan nog bij dat het buiten de Randstad ook nog eens veel prettiger leven is. Minder problemen met criminaliteit en files, meer gemoedelijkheid. Niet voor niets zijn de verwachtingen dat steeds meer mensen uit de Randstad wegtrekken.quote:Op maandag 27 november 2006 12:40 schreef Sybesma het volgende:
De wij weten alles beter mentaliteit uit de randstad wordt in grote delen van Nederland al jaren niet gewaardeerd.
Verder zijn er de steeds groter wordende verschillen tussen de bevolkingssamenstelling in de randstad en de rest van Nederland. Niet zo gek dat er dus een splitsing ontstaat tussen de randstad en de rest.....
quote:NAAM & LOGO
Amstel ontleent zijn naam aan de gelijknamige rivier die door Amsterdam stroomt.
De brouwerij lag dichtbij de Amstel, waarvan het water werd gebruikt om het bier te koelen.
De kleuren rood en wit maken deel uit van de erfenis van Amstel. De officiële lezing is dat de kleur rood werd gekozen omdat dat de kleur van de stad Amsterdam was. De onofficiële versie is echter dat De Pester en Van Marwijk Kooy fervente biljartspelers waren. Er bestaat een oud schilderij waarop de twee heren Amstel drinken terwijl ze aan het biljarten zijn: duidelijk zichtbaar zijn een rode en een witte bal.
BIER & IJS
Het idee om in Nederland pils te brouwen getuigde van durf.
Om een goed pilsbier te brouwen, is ijs nodig (het vergistingsproces vraagt om een temperatuur van 8 graden Celsius). In Zuid-Duitsland was dit niet zo moeilijk. Daar gebruikte men sneeuw uit de Alpen of ijs uit de Beierse grotten. Maar in Holland lagen de zaken iets anders. De Amsterdamse grachten brachten hier uitkomst.
Gaat ergens anders over, ook al zijn er overeenkomsten, maar dat heb je met bijna elk topic over de verkiezingen.quote:Op maandag 27 november 2006 12:39 schreef Napalm het volgende:
Dubbel!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
De Hond peilt door: SP en Wilders verder omhoog!
Edit: ff duidelijker
Niet heel waarschijnlijk, het meeste werk is in de randstad/stad.quote:Op maandag 27 november 2006 12:46 schreef dVTB het volgende:
Niet voor niets zijn de verwachtingen dat steeds meer mensen uit de Randstad wegtrekken.
De meeste mensen, die het kunnen betalen wonen in de surburbs of verder van de stad, maar reizen wel elke dag op en neer. De steden worden niet voor niets steeds zwarter, die blijven er namelijk wel wonen.quote:Op maandag 27 november 2006 12:53 schreef Blackhouse het volgende:
[..]
Niet heel waarschijnlijk, het meeste werk is in de randstad/stad.
Uiteindelijk zullen de 'zwarten' ook naar de buitenwijken verdwijnen en de steden weer opgevuld worden door de 'blanken'. Forensen is niet heel erg aantrekkelijk meer, de wegen naar de steden zitten dicht, het openbaar vervoer is tijdens de spits is ook verre van aantrekkelijk.quote:Op maandag 27 november 2006 12:56 schreef more het volgende:
[..]
De meeste mensen, die het kunnen betalen wonen in de surburbs of verder van de stad, maar reizen wel elke dag op en neer. De steden worden niet voor niets steeds zwarter, die blijven er namelijk wel wonen.
Eens vwb de rijke allochtonenquote:Op maandag 27 november 2006 14:33 schreef Blackhouse het volgende:
[..]
Uiteindelijk zullen de 'zwarten' ook naar de buitenwijken verdwijnen
Welnee. Waar zie je dit? Zelf sin de VS ontgettho-en de steden niet en daar hebben ze 30 jaar langer de tijd gehad..quote:Op maandag 27 november 2006 14:33 schreef Blackhouse het volgende:
en de steden weer opgevuld worden door de 'blanken'. Forensen is niet heel erg aantrekkelijk meer, de wegen naar de steden zitten dicht, het openbaar vervoer is tijdens de spits is ook verre van aantrekkelijk.
Tuurlijk zit daar een verschil in, en enorm ook. Dat is echter nooit anders geweest.quote:Op maandag 27 november 2006 18:14 schreef Falco het volgende:
Kijk eens voor de gein naar Tubbergen en vergelijk het CDA-percentage daarvan vervolgens met die van Amsterdam.
Het is een extreem warrige en gekleurde analyse van dit persoon. Zie het kaartje dat ik eerder gepost heb. Vooral de opmerkingen waarbij alles wat in de sociale richting gaat als " katholiek" geannexeerd wordt (en impliciet dus ook een beetje CDA) is ridicuul.quote:Op maandag 27 november 2006 18:07 schreef MrJones het volgende:
Leuke analyse, maar als ik de uitslagen bekijk zie ik de scherpe tegenstelling toch minder.
Yup, meer is het niet.quote:Op maandag 27 november 2006 21:38 schreef LXIV het volgende:
In ieder geval: het is hang naar vroeger door de hele Nederlandse maatschappij, gevoed door de angst dat alle veranderingen te snel gaan.
Waarbij ik nog moet opmerken dat die hang mij ook beklijft, zij het dan niet uit angst maar uit melancholie.quote:
Is ook niks mis mee natuurlijk, zolang je maar beseft dat het vroeger niet beter was. Mensen zijn erg selectief en onthouden slechts de goede dingen. Je kunt niet terug naar vroeger door erg veel dingen van nu te missen. Vooruitgang heeft ook z'n nadelen, maar mensen zouden niet meer zonder die vooruitgang kunnen. Je kunt het ook helemaal niet terugdraaien, het is de realiteit waarin we leven. Aanpassen of afvallen, een andere optie is d'r niet, de wereld gaat ook wel verder met angstige mensen.quote:Op maandag 27 november 2006 21:48 schreef LXIV het volgende:
[..]
Waarbij ik nog moet opmerken dat die hang mij ook beklijft, zij het dan niet uit angst maar uit melancholie.
Zie ook eens Raalte, Aalten, Dinkelland, Oost Gelre, Putten, Dongeradeel, Kollumerland, Wymbritseradiel... Mooie CDA-bolwerkenquote:Op maandag 27 november 2006 18:14 schreef Falco het volgende:
Kijk eens voor de gein naar Tubbergen en vergelijk het CDA-percentage daarvan vervolgens met die van Amsterdam.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |