Je hebt RECHT op een second opinion. Je huisarts heeft niets te beslissen....quote:Op dinsdag 23 januari 2007 13:17 schreef taxibabe het volgende:
Zonet de huisarts aan de telefoon gehad. Hij wil eerst het verslag van de internist afwachten voordat hij beslist of ik naar een andere internist in een ander ziekenhuis kan gaan.
Serum Albumine wordt onder andere bepaald om de leverfunctie te testen, maar is ook een weerspiegeling van de voedingstoestand. De Urine Albumine is voor de nierfunctie.quote:Op dinsdag 21 november 2006 11:29 schreef ralfie het volgende:
Albumine=eiwit, voormamelijk gebruikt om andere stoffen mee te transporteren, maar controle is om nierfunctie te bepalen
Ik snap je denk ik niet helemaal, maar pernicieuze anemie onstaat juist door vitamine b12 deficientie. Jij zegt dat een tekort aan intrinsic factor onstaat door pernicieuze anemiequote:Op vrijdag 30 mei 2008 19:47 schreef Timemonger het volgende:
Boeiend topic. paar puntjes, zowel als geneeskundestudent als patiënt.
1. Wat er over schildklier gezegd wordt is niet waar. Een dysfunctionerende schildklier is direct te meten in je bloed. Wel kunnen er AANDOENINGEN bestaan die er zo lang over doen om een kritische grens te bereiken, waar de schildklier niet meer kan compenseren, en waarna je schildklierhormoonspiegel gaat dalen.
2. Een vitamine b12 tekort heb ikzelf ook, en is een lastig probleem, dat inderdaad door ondervoeding kan komen. Ook tegen mij is dit gezegd, zelfs al at ik ruim voldoende zuivel en vlees. Het exacte mechanisme is onbekend, maar uit de kliniek blijkt deze observatie te kloppen. Andere oorzaken zijn malabsorptieziekten(bekende voorbeelden Crohn en Coeliakie), tekort aan intrinsic factor(bijvoorbeeld pernicieuze anemie, aangeboren intrinsic factor deficientie-erg zeldzaam of atrofische gastritis) en inderdaad, het selectief mijden ervan door bijvoorbeeld veganisme.
3. Hoe je arts reageert mbt anorexia is volstrekt onacceptabel. Het is goed dat hij er oog voor heeft, maar de manier waarop hij het brengt kan hij niet maken.
Gezien het topic erg oud is ben ik wel benieuwd hoe het nu gaat met TS.:)
Robbinsquote:Op zaterdag 31 mei 2008 00:04 schreef Timemonger het volgende:
Je hebt gelijk, het zijn de pariëtaalcellen, en het mechanisme is dubbel, en haakt op 3 manieren in op zowel de productie als absorptie van b12. Zie hier robbins:
Normaal is een gebied tussen 2 extremen: te laag en te hoog. Daartussen ligt laag-normaal, normaal en hoog-normaal. Te laag of te hoog kán normaal zijn (lees: fysiologisch en dus niet pathologisch) in bepaalde situaties. Denk hierbij aan een te laag bloedgehalte (Hb) bij vrouwen tijdens de menstruatie. Het Hb op zichzelf is te laag en 'niet normaal', maar er is niets pathologisch aan, ofwel er ligt geen ziekte aan ten grondslag. Echter, heb je een te laag Hb doordat je bot geen rode bloedcellen meer aanmaakt, dan is er wél sprake van een 'ziekte'.quote:Op zondag 1 juni 2008 16:20 schreef Dutchman77 het volgende:
Van de andere kant vraag ik me ook af wat normaal is. Hoe wordt beoordeeld of bloedwaarden normaal zijn? Misschien horen bij een lichaam met alien-verhoudingen (zo noem ik het maar even) wel andere systeemparameters. En zijn sommige bloedwaarden dus juist abnormaal als ze normaal zijn.
Bij een menstruerende vrouw is het dus heel normaal dat ze een te laag Hb/ijzer gehalte in het bloed heeft. Ik kan me voorstellen dat een extreem dun persoon zonder dat deze ziek is bepaalde bloedwaarden anders heeft dan een normaal persoon. Gewoon omdat zijn lichaam een beetje anders in elkaar steekt en dus ook de daarbij horende fysiologie.quote:Op zondag 1 juni 2008 18:04 schreef starla het volgende:
[..]
Normaal is een gebied tussen 2 extremen: te laag en te hoog. Daartussen ligt laag-normaal, normaal en hoog-normaal. Te laag of te hoog kán normaal zijn (lees: fysiologisch en dus niet pathologisch) in bepaalde situaties. Denk hierbij aan een te laag bloedgehalte (Hb) bij vrouwen tijdens de menstruatie. Het Hb op zichzelf is te laag en 'niet normaal', maar er is niets pathologisch aan, ofwel er ligt geen ziekte aan ten grondslag. Echter, heb je een te laag Hb doordat je bot geen rode bloedcellen meer aanmaakt, dan is er wél sprake van een 'ziekte'.
Normaalwaarden zeggen dus op zichzelf niet of je ziek bent of niet. Ze geven slechts een
referentie van de staat c.q. het functioneren van organen, orgaansystemen etc.
Ik prefereer in eerste instantie toch het 'label' niet normaal, omdat wanneer je ze als normaal labelt nonchalance en onderdiagnostiek op de loer liggen. Het Hb is te laag, dus gewoon niet normaal. Dat hetquote:Op zondag 1 juni 2008 18:38 schreef Dutchman77 het volgende:
Bij een menstruerende vrouw is het dus heel normaal dat ze een te laag Hb/ijzer gehalte in het bloed heeft.
Je moet natuurlijk wel de oorzaak weten voor het ijzertekort. Maar ferro op proef geven kan inderdaad.quote:Op zondag 1 juni 2008 20:06 schreef Timemonger het volgende:
Bij te laag MCV begin je gewoon standaard met ijzer, meen ik.
Zeldzaam? Chronisch bloedverlies komt veel voor. Cave maligniteit tractus digestivus. Daarbij komt bij sommige de "noobheid" om de hoek kijken. Of een ferritine uberhaupt wat zegt. Deze kan normaal zijn ondanks dat er sprake is van bloedverlies. Het is namelijk een acute fase eiwit en kan dus bij vele ontstekingen en maligniteiten die bloedverlies geven, verhoogd zijn. Daarnaast zijn er parameters die meer zeggen.quote:Op zondag 1 juni 2008 23:24 schreef Timemonger het volgende:
Ik geloof dat huisartsen alleen een oorzaak gaan zoeken als ijzersuppletie niet werkt. Dat is wat ik gezien heb in ieder geval. Andere oorzaken dan te lage inname zijn ook bijzonder zeldzaam, in verhouding tot de klacht.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |