Balkenende had het van de week in De Limburger over de successen van zijn beleid. Vergeet even dat ene zinnetje over dat het beter gaat met de economie. Dat is vooral goed voor rijke mensen en grote bedrijven. Dat is leuk voor ze. Maar noem me nu nog eens drie dingen die goed zijn geweest?
Ik zal de successen van het kabinet Balkenende even op een rijtje zetten:
1. 680.000 gezinnen die op of net boven het sociaal minimim zitten. Een aantal dat met 25.000 per jaar stijgt.Wat verwacht je dat het kabinet daaraan doet? Zolang ze niet onder het sociaal minimum zitten moet het kabinet ook niets doen...dat is juist het hele idee van het sociaal minimum
2. 1 op de 8 kinderen leeft in armoede (372.000 kinderen)Wat versta jij onder armoede?
3. Aantal huisuitzettingen toegenomen van 2000 naar 8000 per jaar.Illegalen moeten hun huis worden uitgezet, ze hebben niet het recht om daar te verblijven. Liever heb ik dat iemand daar gaat wonen die wel legaal is. Heel normaal lijkt mij.
4. 182% stijging van het aantal gebruikers van voedselbanken sinds het begin van het kabinet. 11.000 gezinnen maken wekelijks gebruik van de voedselbank omdat ze te weinig geld hebben om zelf eten en drinken te kopen.Prioriteiten stellen. Veel van deze mensen heeft vaak wel genoeg geld om tabak/drank te kopen en soms zijn ze ook voorzien van mobiele telefoon, merkkleding, etc.
5. Zorgpremie stijgt gemiddeld 80 euro per maand.Onzin. Mijn premie niet in ieder geval.
6. Huurprijzen stijgen gemiddeld 50 euro per maand.Niet overal in Nederland. Als je allemaal in de randstad wilt wonen zijn daar steeds minder huizen beschikbaar en wordt de huur inderdaad hoger, dat is marktwerking. Elders in het land zijn de huurprijzen wel stabiel
7. Er wordt 4 miljard extra bezuinigd op de zorg (vier keer zoveel als in de afgelopen periode), terwijl 18.000 ouderen in verpleeghuizen uitgedroogd of ondervoed zijn, bejaarden geen eigen kamer hebben en zelfs huur voor hun bed moeten gaan betalen.
Geld is niet per definitie de oplossing. Het (financiële) beleid, de organisatie, de bureaucratie het kan en moet allemaal verbererd worden. Dan pas moeten we kijken waar nog echt geld nodig is.
8. Er zijn nog steeds ongeveer 8.000 asielzoekers die al langer dan 5 jaar in Nederland zijn die niet weg kunnen omdat ze geen papieren hebben, maar hier als illegaal worden gezien. Hun bestaansrecht wordt ontkend, kinderen komen soms in de gevangenis.Ik ben met je eens dat dit niet de oplossing is. We moeten een manier vinden om de illegalen of het land uit te zetten of ze te legaliseren.
9. Subsidies voor duurzame energie zijn afgeschaft en het budget voor duurzame energie is gehalveerd. Balkenende praat wel mooi over schone energie, maar bezuinigt ondertussen keihard.Waarom moeten er subsidies komen vanuit de regering voor duurzame energie? Niet alleen de regering, maar heel Nederland heeft baat bij een beter milieu. De regering moet mensen stimuleren om over te stappen op duurzame energie, maar om ze daarbij ook nog financieel te supporten vind ik wat ver gaan.
10. De wachtlijsten voor huurwoningen zijn nog langer gewordenDe bevolkingsgroei neemt af, maar de bevolking zelf neemt nogsteeds toe. Niet onbegrijpeblijk dus. Meer huis bij bouwen is de oplossing, maar dan moet links niet gaan zeuren dat we weer een stuk natuur inleveren.
11. Er is 500 miljoen euro bezuinigd op stadsvernieuwing. 140 wijken dreigen nu af te glijden volgens nota bene VVD-minister Winsemius. Dat waren er 40 aan het begin van deze kabinetsperiode.Dit is niet per definitie de schuld van dit kabinet, meer nog de schuld van het kabinet daarvoor. Maar ja, de resultaten daarvan zie je altijd later natuurlijk, dus nu lijkt het net of het de huidige regering te verwijten is.
12. De kloof tussen allochtoon en autochtoon is na alle harde taal van Rita Verdonk groter dan ooit.Die kloof was er al, door Verdonk komt die alleen veel mee aan het licht en dat is maar goed ook, dan kunnen we er tenminste iets aan doen.
13. Het aantal agenten op straat is met 1000 afgenomen.Ik had juist gelezen dat dit aantal was toegenomen.
14. Er dreigt een groot lerarentekort.Wat kan de regering hieraan doen? Mensen verplichten naar de Pabo te gaan
Er wordt al gekeken naar oplossing op bijvoorbeeld studenten voor de klas te zetten. Kijk als er nu al een lerarentekort was, dan had je een punt. Maar nu 'dreigt' er een tekort te komen en dat verwijt jij het kabinet.
15. Meer dan 50.000 leerlingen per JAAR verlaten hun opleiding zonder diploma/startkwalificatie. Zij zijn kansloos op de arbeidsmarkt.Hier kan de regering echt niets aan doen. Jongeren kiezen daar zelf voor (en moeten die keuzevrijheid ook hebben) om een studie te beëndigen. Er zijn wel al plannen om ze financieel onder druk te zetten door ze tot 27 jaar geen uitkering te geven
Verder ook een belachelijk redenatie dat je alleen met een opleiding/diploma een kans hebt op de arbeisdmarkt.
16. Er is niets terecht gekomen van het innovatieplatform.Dat klopt.
17. We hebben meegedaan aan een oorlog in Irak op basis van onjuiste informatie. Zelfs in de VS en UK zijn er onderzoeken naar die informatie, maar Balkenende weigert dat in NL te doen.Ik zou meer openheid over de oorlog in Irak ook wel op prijs stellen ja.
18. De werkloosheid is onder Balkenende toegenomen van 300.000 naar 400.000. Het grootste verborgen feit van dit kabinet!
Maar de werkloosheid is het laatste jaar afgenomen. Dat de werkloosheid toenam heeft te maken met de wereldwijde economische recessie. Het kabinet is hier wel professioneel een zeer goed mee omgegaan. Ondanks de recessie is de staatsschuld fors afgenomen en hebben we weer een economische groei (dat niet enkel komt door de wereldeconomie, aldus ook linkse PvdA'ers).
19. De rijken zijn 10% rijker geworden, met de nieuwe voorstellen van VVD en CDA gaan uitkeringsgerechtigden er 600 tot 1000 euro netto per jaar op achteruit.Ik vind 52% belasting betalen al genoeg hoor. Wat kan je er als regering aan doen dat de zakelijk top van Nederland nog beter zaken doet?
Als ik een bedrijf start die elk jaar winst maak en ik daardoor 10% rijker wordt, wie is de regering dan om dat van me af te nemen.
20. Er is ondanks herhaalde beloften van Balkenende niets gedaan aan de topsalarissen in de publieke sector. De directeur van een thuiszorginstelling ging er met 960.000 euro vandoor. Gouden handdrukje.Dit topsalarissen moeten inderdaad worden aangepakt mits ze die krijgen van de Nederlandse overheid. Maar de regering heeft niets te maken met de topsalarissen binnen het bedrijfsleven.