Die term is een beetje overdreven hoorquote:Op vrijdag 3 november 2006 09:45 schreef dawg het volgende:
[..]
Zit dat in je aard? Of is het iets van de laatste tijd, dat je jezelf buitengewoon beklagenswaardig vindt?
Mja, het zal best een oorzaak, of misschien zelfs vele, vele oorzaken hebben. Maar waar het mij nu dus om gaat, is dat je verleden soms ook juist géén invloed heeft op je persoonlijkheid, dat je weet waar je de fout ingaat, en het vervolgens weer met open ogen doet.quote:Op vrijdag 3 november 2006 10:06 schreef dawg het volgende:
En de oorzaak kun je herleiden naar dingen die je meegemaakt hebt in je verleden? Prestatiedrang of faalangst ofzo?
Ja ok, maar tussen rationaliteit en gevoel zit een levensgroot verschil.quote:Op vrijdag 3 november 2006 10:24 schreef _Arual_ het volgende:
[..]
Mja, het zal best een oorzaak, of misschien zelfs vele, vele oorzaken hebben. Maar waar het mij nu dus om gaat, is dat je verleden soms ook juist géén invloed heeft op je persoonlijkheid, dat je weet waar je de fout ingaat, en het vervolgens weer met open ogen doet.
Ik ben al van jongs af aan een strebertje en koppig van aard. Doordat ik vroeger (en nu dus nog steeds) in het gezin overal de schuld van kreeg heb ik hier vooral een soort van faalangst en een onzekerheid aan overgehouden.quote:Op vrijdag 3 november 2006 11:08 schreef dawg het volgende:
[..]
Ja ok, maar tussen rationaliteit en gevoel zit een levensgroot verschil.
Trouwens, ik denk niet dat je kunt zeggen dat je verleden géén invloed heeft, misschien dan op een andere manier.
Maar daar gaat dit topic niet over, ratio en gevoel bedoel ik, ik ben meer geinteresseerd op welke manier je verleden invloed heeft (gehad), wat voor invloed dat dan is, hoe je daarmee omgaat, etc.
Ja, ik begrijp wat je bedoelt bij het uitzoeken waar het fout is gegaan. Ikzelf heb dat eigenlijk niet, tenzij het gebeurde me heel erg na aan het hart ligt, dan blijf ik erover aan het nadenken en peinzen. Maar over het algemeen kan ik dingen vrij makkelijk naast me neerleggen. Ik hecht er dan ook niet zoveel waarde aan of iemand zijn (eventuele) fout wel of niet toegeeft, als ik voor mezelf maar weet hoe het zit. Maar ook hier weer geldt dat niet voor situaties die me na aan het hart liggen. Ik vind dat trouwens niet kortzichtig, kortzichtig vind ik wanneer mensen niet open kunnen of willen staan voor andermans mening en visie. Niet openstaan voor mensen op zich.quote:Op vrijdag 3 november 2006 12:25 schreef taxibabe het volgende:
[..]
Ik ben al van jongs af aan een strebertje en koppig van aard. Doordat ik vroeger (en nu dus nog steeds) in het gezin overal de schuld van kreeg heb ik hier vooral een soort van faalangst en een onzekerheid aan overgehouden.
Ik heb in de loop der jaren een soort van gedrag aangeleerd om die driftbuien te onderdrukken. In emotionele situaties uit dit zich in een soort van muur maken. Op zo'n moment dat ik geen driftbui wil zet ik mijn gevoel uit en wordt ik heel strak en zakelijk. Ook in het dagelijkse leven ondervind ik hier problemen in. Als er iets fout gaat en het blijkt dat ik hier de schuld van krijg, ga ik helemaal onderzoeken waar en wat er fout is gegaan. Als de fout inderdaad bij mij ligt kan ik dat nu wel toegeven en dan wil ik ervoor zorgen dat ik die fout niet weer maak. Maar als de fout niet bij mij ligt en ik kan dat ook bewijzen wil ik ook dat de anderen hun fout toegeven en dat ze mij gelijk geven.
Ik denk dat als ik wat makkelijker van aard was geweest en dingen makkelijker naast je neerlegt (ik omschrijf dat meestal als kortzichtig), dat ik er nu niet zoveel problemen mee zou hebben gehad.
Je hebt wel eens mensen die daar niet zoveel over nadenken ... 'What you see is what you get'. Soms wou ik weleens dat ik een beetje zo was. Lekker makkelijk en gewoon doen.
Wat ik mezelf inderdaad nog moet leren is het naast me neerleggen van dat soort dingen, dat ik voor mezelf weet hoe het zit. ipv bevestiging zoeken dat ik wel gelijk heb, dan zou mn leven een stuk makkelijker zijn. Vooral in het geval met mijn familie. Ik wil zo graag dat ze zien dat ik veranderd ben, maar dat blijkt een onmogelijke taak.quote:Op vrijdag 3 november 2006 12:49 schreef dawg het volgende:
Ja, ik begrijp wat je bedoelt bij het uitzoeken waar het fout is gegaan. Ikzelf heb dat eigenlijk niet, tenzij het gebeurde me heel erg na aan het hart ligt, dan blijf ik erover aan het nadenken en peinzen. Maar over het algemeen kan ik dingen vrij makkelijk naast me neerleggen. Ik hecht er dan ook niet zoveel waarde aan of iemand zijn (eventuele) fout wel of niet toegeeft, als ik voor mezelf maar weet hoe het zit. Maar ook hier weer geldt dat niet voor situaties die me na aan het hart liggen. Ik vind dat trouwens niet kortzichtig, kortzichtig vind ik wanneer mensen niet open kunnen of willen staan voor andermans mening en visie. Niet openstaan voor mensen op zich.
Ja, maar denk je niet dat het voor jezelf beter is wanneer je probeert te accepteren dat je moeder/familie waarschijnlijk toch nooit zullen zien dat je veranderd bent? Dat zal wel heel moeilijk voor je zijn, tenminste, afgaande op je reacties, maar aan de andere kant geeft het je ook een beetje rust, omdat je dan niet meer zo wanhopig op zoek bent naar bevestiging.quote:Op vrijdag 3 november 2006 13:12 schreef taxibabe het volgende:
[..]
Wat ik mezelf inderdaad nog moet leren is het naast me neerleggen van dat soort dingen, dat ik voor mezelf weet hoe het zit. ipv bevestiging zoeken dat ik wel gelijk heb, dan zou mn leven een stuk makkelijker zijn. Vooral in het geval met mijn familie. Ik wil zo graag dat ze zien dat ik veranderd ben, maar dat blijkt een onmogelijke taak.
Gelukkig heeft die persoon waar ik heel goed mee kan praten erbij gezeten toen 50 minuten aan de telefoon heb gehangen met mijn moeder. Ze wil het gewoon niet horen dat ik ben veranderd, het enige wat ze zegt is dat ze alles in het verleden goed heeft gedaan en dat ik moet toegeven en excuses moet aanbieden (voor iets wat ik dus niet heb gedaan en gezegt). Hier komt ook weer dat koppigheid naar boven, ik pas ervoor om weer de schuldige te zijn en ik vertik het nu om excuses aan te bieden voor iets wat ik niet heb gedaan.
Dit bedoel ik ook een beetje met kortzichtig. Mijn moeder ziet niet hoe ik me voel en is overtuigt van haarzelf en leeft gewoon door hoe ze altijd leefde. Dat zal wel lekker makkelijk zijn als je zo kunt leven toch?
Ja, klopt wel wat je zegt. Denk ook dat iedereen het daarover wel eens is.quote:Op vrijdag 3 november 2006 18:39 schreef pomtiedom het volgende:
Je maakt beslissingen gebaseerd op drie zaken:
- De huidige situatie
- De afgelegde levensloop (je verleden dus)
- De aangeboren aanleg voor zaken.
Als je snel kwaad bent door aanleg ofzo, of je hebt sterke aanleg voor een bepaald gedrag dan zal dat zich ontwikkelen naar alle waarschijnlijkheid.
De afgelegde levensloop vlakt de zaken af of versterkt ze al naar gelang de ervaringen. Zit het in je aaleg dat je snel zenuwachtig bent dan zullen negatieve ervaringen dit gedrag versterken als je met gelijksoortige situaties in aanraking komt. Ben je enorm zelfverzekerd uit aanleg dan zullen positieve zaken over zelf genomen beslissingen dit versterken.
Dan komt nog de huidige situatie waarin je een beslissing neemt.
Als we de van aanleg zenuwachtige persoon met slechte ervaring nemen zal die in een comfortable omgeving met veel vrienden enzo ondanks zijn genetische en geschiedkundige situatie wat meer op zijn gemak voelen (wellicht niet helemaal).
Als we de aanleg van de zelfverzekerde persoon met goede ervaringen nemen zal die in een moeilijkere situatie met veel psychologisch sterke mensen zijn mannetje kunnen staan, maar wellicht toch enigzins rekening houden met anderen om niet compleet arrogant over te komen.
Dus ja, je verleden is weldegelijk belangrijk voor vaardigheden op het moment. Maar het is lang niet de enigste factor.
Ik denk dat je verleden gerivaliseerd wordt door de omstandigheden waar je je in bevind als je een beslissing moet nemen. Aanleg daarintegen is een zeer grote factor maar een constante die naar gelang de levensloop steeds minder invloed heeft op je door de ervaringen op de afgelegde weg.
Jazeker.quote:Op zaterdag 4 november 2006 18:31 schreef dawg het volgende:
[..]
Ja, klopt wel wat je zegt. Denk ook dat iedereen het daarover wel eens is.
Maar, in welke mate? Maakt het veel verschil of je positieve of negatieve dingen in je verleden hebt meegemaakt? Zie je dat duidelijk terug in het dagelijks leven, bij jezelf? Zijn veel persoonlijkheidstrekken specifiek voor een persoon, of zie je bepaalde dingen terug bij meerdere mensen? Etc etc.
Ik ben benieuwd.quote:Op dinsdag 7 november 2006 22:59 schreef zazou het volgende:
geweldig onderwerp en wil het zeker wel effe lezen en misschien op reageren, maar heb nu effe geen tijd.
Dat iemand wordt beinvloed door ervaringen, zowel negatief als positief, ben ik wel zeker van (het bepaald hoe je ergens op reageerd).quote:Op vrijdag 3 november 2006 09:23 schreef Geartsjuh het volgende:
Dat is wel waar. Maar de invloed die een gebeurtenis heeft staat ook in verband met andere gebeurtenissen in dat jonge leven. Als je bijvoorbeeld altijd een vrij gelukkig en zorgeloos leven leeft en opeens moet je verhuizen om wat voor reden dan ook, dan heeft dan een enorme invloed op dat kind. Als het kind al vrij jong met allerlei nare dingen in aanraking komt en het zou vervolgens moeten verhuizen, dan zou dat kind daar echt niet om malen. Ik bedoel eigenlijk dat het kader van de gebeurtenis erg belangrijk is. Het bepaalt voor een groot deel hoe het kind het ervaart.
Ik heb ook de indruk dat sommige ervaringen op latere leeftijd aangepraat wordt als zijnde negatief. Een kind ervaart dingen vaak heel anders en maakt dat onderscheid nog niet zo sterk. Toen ik klein was en mijn oma overleed, vond ik dat op dat moment niet raar. Hoewel ik haar helemaal geweldig vond, miste ik haar niet want ze was er voor mij nog steeds op een bepaalde manier. Maar omdat de omgeving zo verdrietig reageerde had ik als kind de indruk dat ik verdrietig moest zijn omdat ze was overleden. Ik weet nog heel duidelijk dat ik die ervaring mijzelf aangeleerd heb als 'negatief'.
Ik ben (redelijk) makkelijk en rustig, maar daar heb ik wel aan moeten werken.quote:Op vrijdag 3 november 2006 12:25 schreef taxibabe het volgende:
Ik ben al van jongs af aan een strebertje en koppig van aard. Doordat ik vroeger (en nu dus nog steeds) in het gezin overal de schuld van kreeg heb ik hier vooral een soort van faalangst en een onzekerheid aan overgehouden.
Ik heb in de loop der jaren een soort van gedrag aangeleerd om die driftbuien te onderdrukken. In emotionele situaties uit dit zich in een soort van muur maken. Op zo'n moment dat ik geen driftbui wil zet ik mijn gevoel uit en wordt ik heel strak en zakelijk. Ook in het dagelijkse leven ondervind ik hier problemen in. Als er iets fout gaat en het blijkt dat ik hier de schuld van krijg, ga ik helemaal onderzoeken waar en wat er fout is gegaan. Als de fout inderdaad bij mij ligt kan ik dat nu wel toegeven en dan wil ik ervoor zorgen dat ik die fout niet weer maak. Maar als de fout niet bij mij ligt en ik kan dat ook bewijzen wil ik ook dat de anderen hun fout toegeven en dat ze mij gelijk geven.
Ik denk dat als ik wat makkelijker van aard was geweest en dingen makkelijker naast je neerlegt (ik omschrijf dat meestal als kortzichtig), dat ik er nu niet zoveel problemen mee zou hebben gehad.
Je hebt wel eens mensen die daar niet zoveel over nadenken ... 'What you see is what you get'. Soms wou ik weleens dat ik een beetje zo was. Lekker makkelijk en gewoon doen.
Jaja, daar ben ik alquote:Op woensdag 8 november 2006 09:09 schreef dawg het volgende:
[..]
Ik ben benieuwd.
en c_c, hoe zit het met jou?
En een knuffelturk.quote:Op donderdag 9 november 2006 22:05 schreef clumsy_clown het volgende:
<modbreak>
Dus. Eigenlijk ben ik een complete nutcase.
Interessant.quote:Op donderdag 9 november 2006 23:19 schreef Integrity het volgende:
Ik heb de 2 laatste post gelezen en het viel me op dat er veel geinterpreteerd wordt over de omgeving. Het is natuurlijk wel hoe je het ervaart en wat deze ervaring voor effect heeft op je eigen gedrag. Ironisch genoeg maakt dit ervaren/interpreteren van je omgeving een doorslaggevende rol in hoe anderen jou behandelen.
Natuurlijk is ieder mens een waarnemend schepsel en zal van ieder mens dit verhaal van toepassing zijn. Dit betekent dat het misschien niet bedoelt is om gemeen te doen of hard over te komen, maar dat dit gewoon puur (danwelniet verkapt) overleven is. Maakt het interessant, want als iedereen zou ophouden met interpreteren, zou er ook geen situatie meer zijn waarbij er geen sprake is van een interpretatiefout (dubbelzinnig). Dit haalt een voorbeeld waarin je zelf geen controle hebt over je eigen interpretatie weg uit de situatie, omdat een ander ook aanschouwend is.
Helaas is dit een utopie, omdat ik niet met een paar alinea's de hele wereld kan omvatten. Ik hoop dat het wel een leuke gedachte is als basis voor een gespreksonderwerp. Het is immers een complexere vorm van aangeleerd gedrag. Complex, omdat het meerdere individuen betreft, dus eigenlijk sociale psychologie.
Ah, dat is inderdaad een uitzondering op de meeste regels. Hierbij moet wel vermeld worden dat het lang heeft geduurd tot ik eraan toe wilde geven. De term 'item' staat daar puur omdat ik 'relatie' teveel van het goede vondquote:Op donderdag 9 november 2006 22:43 schreef dawg het volgende:
[..]
En een knuffelturk.
Maar, je item? Een uitzondering? Of is het daarom een item?
Ja, snap ik. Ikzelf heb daar niet zo'n moeite mee, ik zit de laatste paar jaar zodanig goed in mijn vel dat niemand me echt kan kwetsen doordat ik me enigzins 'open' heb gesteld (geen echte diepgaande gevoelens, dat niet), ik weet wie ik ben, wat ik kan, en wat ik waard ben. Tenzij diegene me natuurlijk heel erg dierbaar is.quote:Op donderdag 9 november 2006 23:41 schreef clumsy_clown het volgende:
[..]
Ah, dat is inderdaad een uitzondering op de meeste regels. Hierbij moet wel vermeld worden dat het lang heeft geduurd tot ik eraan toe wilde geven. De term 'item' staat daar puur omdat ik 'relatie' teveel van het goede vond. Ik wilde me niet weer verliezen in iemand, om vervolgens keihard vertrapt te worden. Daarnaast moet je in een relatie jezelf heel ver openstellen, en moet je geloven dat de ander je ook echt lief heeft. Dat zijn twee dingen waar ik veel moeite mee had. Met veel geduld van de beeb en geen enkele vorm van aandringen, is het toch gelukt om mezelf aan te leren hem te vertrouwen en ook op m'n gemak te zijn. Hoewel dat laatste zelfs nu nog af en toe lastig is, wordt het steeds minder een probleem. Inmiddels is het dan ook alweer 3,5 maand een volwaardige relatie
.
Welke gebeurtenis je ook meemaakt, ik denk dat vooral jouw instelling op dat moment bepaald welk effect dat heeft op het toekomstige verleden. Hoe je omgaat met een situatie, daar draait het om, denk ik.quote:Op donderdag 9 november 2006 23:34 schreef dawg het volgende:
[..]
Interessant.
Maar elk mens wordt geboren met een bepaald temperament. Je persoonlijkheid wordt inderdaad gevormd door de combinatie van het temperament, en levenservaring (oa interpretatie van je omgeving).
Maar, een bepaalde opvoeding, of gebeurtenissen, kunnen er voor zorgen dat bepaald gedrag aangeleerd wordt, en heeft dus niet alleen te maken met interpretatie. En dat heeft dan zijn weerslag op je verdere leven, je persoonlijkheid is dan op een andere manier gevormd. Dit is uiteraard altijd het geval, maar als iemand bijvoorbeeld ingrijpende gebeurtenissen heeft meegemaakt in zijn/haar vroege jeugd, dan is die invloed wel groter.
Helemaal niet triest hoor.quote:Op maandag 13 november 2006 10:21 schreef Krusty_the_clone het volgende:
Het klinkt echt onwijs triest om te zeggen, maar ik denk dat een TE beschermende omgeving om in op te groeien ook behoorlijke problemen voor een volwassen iemand kunnen opleveren, vergelijkbaar met iemand die te VEEL shit in zijn jeugd heeft gehad.
Het klinkt echt enorm krom... Hoe kun je nou problemen hebben met teveel verzorging? Welk recht heb ik om te klagen met zó'n jeugd, als er kinderen zijn die worden geslagen en verwaarloosd?
Ja, en dát mag je dan ook weer niet denkenHet is allemaal te ingewikkeld.
Dat soort dingen leer je ook op het schoolplein en op "straat"quote:Op maandag 13 november 2006 17:11 schreef dawg het volgende:
[..]
zoals bijvoorbeeld afhankelijkheid, niet assertief kunnen zijn, etc.
Nee hoor, ik ken verschillende mensen die het schoolplein en de straat allang ontgroeid zijn, maar nog steeds niet assertief, heel afhankelijk, verlegen, etc, zijn.quote:Op maandag 13 november 2006 17:47 schreef Duracell het volgende:
[..]
Dat soort dingen leer je ook op het schoolplein en op "straat"
Een gebrek aan kloten noem ik het altijd.quote:Op maandag 13 november 2006 17:11 schreef dawg het volgende:
[..]
Helemaal niet triest hoor.
Ik denk dat je daar net zo goed negatieve persoonlijkheidstrekken door kunt ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld afhankelijkheid, niet assertief kunnen zijn, etc.
Ja, zo kun je het ook stellen. Lijkt me wel lastig voor jullie vrouwen trouwens.quote:Op maandag 13 november 2006 17:56 schreef Ripley het volgende:
[..]
Een gebrek aan kloten noem ik het altijd.
Dat klinkt echter nu wel heel negatief, terwijl je er zelf weinig aan kan doen alleen
andersom? in welke zin bedoel je?quote:Op maandag 13 november 2006 18:02 schreef dawg het volgende:
[..]
Ja, zo kun je het ook stellen. Lijkt me wel lastig voor jullie vrouwen trouwens.
En hoe zou je dat dan andersom noemen, is dan de vraag.
Ow, nee, voor vrouwen zeg ik dat ook hoor. Het zijn slechts figuurlijke klotenquote:Op maandag 13 november 2006 18:05 schreef dawg het volgende:
[..]
Nou, zeggen dat vrouwen geen kloten hebben klinkt zo raar.
/offtopic
Joh.quote:Op maandag 13 november 2006 18:12 schreef Ripley het volgende:
[..]
Ow, nee, voor vrouwen zeg ik dat ook hoor. Het zijn slechts figuurlijke kloten
Ow, ik heb meer dan zat kloten hoor. Maar ik ben dan ook niet probleemloos of overbeschermd opgevoedquote:Op maandag 13 november 2006 18:16 schreef dawg het volgende:
[..]
Joh.
Anders zou ik toch even kijken of alles nog kits is achter de rits, als ik jou was.![]()
Ja, die indruk had al wel van je hoor. En nu niet gaan vragen hoezo dan, dat vertel ik je nog wel een keer.quote:Op maandag 13 november 2006 18:18 schreef Ripley het volgende:
[..]
Ow, ik heb meer dan zat kloten hoor. Maar ik ben dan ook niet probleemloos of overbeschermd opgevoed
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |