Olie moet vooral vers zijn, dus neem geen dure olie die bij het bottelen wellicht top was, maar al jaren staat te verstoffen. Probeer gewoon olies, neem wat olie in je handen en wrijf en ruik het aroma, dip er wat brood in en proef.quote:Op zondag 12 augustus 2007 10:56 schreef Isegrim het volgende:
Niet echt een klaarmaakvraag...
Bij mij om de hoek zit een Italiaanse delicatessenzaak. Nou wil ik daar graag echt goede olijfolie kopen, maar ze hebben er zoveel merken, variërend in prijs van twee, drie euro tot twintig euro. Waar moet ik op letten? Ik wil olijfolie met een rijke smaak, om brood in te dippen e.d. Ik begrijp dat ik ongefilterde olie zou moeten hebben, wat is de Italiaanse term daarvoor?
Dan moet ik ze allemaal gaan kopen, want je mag ze niet in de winkel proeven.quote:Op zondag 12 augustus 2007 11:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Olie moet vooral vers zijn, dus neem geen dure olie die bij het bottelen wellicht top was, maar al jaren staat te verstoffen. Probeer gewoon olies, neem wat olie in je handen en wrijf en ruik het aroma, dip er wat brood in en proef.
Ik geloof niet in designer olie, dat is voornamelijk marketing. Koop en probeer olie van die winkel, maar ook van de aldi, de turk en probeer welke je lekker vindt.
Als je niet mag proeven dan zou ik een andere delicatessenwinkel zoeken. Bij de winkel waar ze bij ons olie verkopen (van de tap, stuk of 8 a 10 soorten) hebben ze altijd een paar bakjes olie staan met stukjes brood er bij.quote:Op zondag 12 augustus 2007 11:15 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Dan moet ik ze allemaal gaan kopen, want je mag ze niet in de winkel proeven.
Ik ga gewoon af en toe een andere kopen en kijken welke 't lekkerst is.
Hier alleen in flessen, niet van de tap. Vandaar waarschijnlijk. Inderdaad eens zo'n winkel zoeken waar ze van de tap verkopen. In Groningen was er eentje, hier in Rotterdam weet ik er nog geen te vinden.quote:Op zondag 12 augustus 2007 12:06 schreef reclamedoos het volgende:
[..]
Als je niet mag proeven dan zou ik een andere delicatessenwinkel zoeken. Bij de winkel waar ze bij ons olie verkopen (van de tap, stuk of 8 a 10 soorten) hebben ze altijd een paar bakjes olie staan met stukjes brood er bij.
die zit toch tegen t eind van de kanaalstraat (vanaf t station gezien)??quote:Op zondag 12 augustus 2007 14:25 schreef AudreyHepburn het volgende:
Yvonne: Als je dat suurvlees een keer wil maken met echt paardevlees, dan moet je een keer naar Utrecht. Hier op de Kanaalstraat, vanaf het station gezien aan het begin van de straat, zit nog een echte paardenslager. Mijn tante vertelde dat ze daar wel vaak paardevlees haalt, en dat ik dat ook eens moest doen omdat het goed vlees was daar. Misschien een ideetje ?
t gaat laan van nieuw guinea heten na de brug, het is inderdaad net voor de kerkquote:Op zondag 12 augustus 2007 15:40 schreef AudreyHepburn het volgende:
Ik weet nooit precies waar die straat anders gaat heten en het geen Kanaalstraat meer is. Het is vóór de kerk in elk geval, meende ik, aan de rechterkant van de straat.
Precies, daar.quote:Op zondag 12 augustus 2007 17:53 schreef Remco_h het volgende:
[..]
t gaat laan van nieuw guinea heten na de brug, het is inderdaad net voor de kerk
Barbaar.quote:Op vrijdag 10 augustus 2007 16:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In Limburg kent men het ook, daar heet het zuurvlees.
zoerquote:
Hier niet Piet maar Bianca. Ik had hier bij ossestaart ook altijd last van tot ik voor het koken de ossestaart even aanbraadde en wat port toevoegde. Misschien het soepvlees/schenkel ook even kruiden en aanbraden voor het koken, en als dat niet genoeg is misschien ook wat port toevoegen??quote:Op maandag 13 augustus 2007 11:28 schreef Richie_Rich het volgende:
Piet, als ik een bouillon/fond maak dan smaakt het vaak zo futloos.
Voor een runderbouillon gebruik ik twee mergpijpjes, een schenkel en gewoon wat soep/goulashvlees. Daarbij doe ik een of twee uien (snijd ik doormidden), een wortel (in tweeen) een prei (in drieen), twee teentjes knof (heel) verder wat peper en droge groene kruiden. Overigens doe ik er geen zout bij.
Nadat dit vele uren op een laag pitje heeft gestaan haal ik de ingredienten eruit en laat ik het afkoelen zodat ik het vet eruit kan scheppen. Als ik het daarna opwarm dan smaakt het zo .... tja, futloos, saai, smaakloos, waterig. Hoe kan ik er meer smaak aan krijgen, of hoort dit gewoon??
Je kan er een ansjovisje aan toevoegen, en wat zout als je het als soep gebruikt (niet als Fond, dan bestaat te kans dat je door het stapelen van al het zout in je ingredienten je saus te zout wordt)quote:Op maandag 13 augustus 2007 11:28 schreef Richie_Rich het volgende:
Piet, als ik een bouillon/fond maak dan smaakt het vaak zo futloos.
Voor een runderbouillon gebruik ik twee mergpijpjes, een schenkel en gewoon wat soep/goulashvlees. Daarbij doe ik een of twee uien (snijd ik doormidden), een wortel (in tweeen) een prei (in drieen), twee teentjes knof (heel) verder wat peper en droge groene kruiden. Overigens doe ik er geen zout bij.
Nadat dit vele uren op een laag pitje heeft gestaan haal ik de ingredienten eruit en laat ik het afkoelen zodat ik het vet eruit kan scheppen. Als ik het daarna opwarm dan smaakt het zo .... tja, futloos, saai, smaakloos, waterig. Hoe kan ik er meer smaak aan krijgen, of hoort dit gewoon??
Dat bruinen in de oven doe ik al, net als wat losse peperkorrels en laurier. Kan het zijn dat afschuimen ook helpt? Vorige keer heb ik dat nagenoeg niet gedaan namelijk.quote:Op maandag 13 augustus 2007 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je kan er een ansjovisje aan toevoegen, en wat zout als je het als soep gebruikt (niet als Fond, dan bestaat te kans dat je door het stapelen van al het zout in je ingredienten je saus te zout wordt)
Gooi er ook wat peperkorrels, blaadje laurier, in, bruin de schenkels en mergpijp en het vlees voor in een hete oven. Verder kan je een paar gedroogde tomaten toevoegen
Dat je hem verder wat futloos vind komt wellicht door het afwezig zijn van zout, als je gewend bent vrij zout te eten.
Afschuimen is vooral om te voorkomen dat ie blind wordt, en weeeig gaat smaken.quote:Op maandag 13 augustus 2007 21:57 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Dat bruinen in de oven doe ik al, net als wat losse peperkorrels en laurier. Kan het zijn dat afschuimen ook helpt? Vorige keer heb ik dat nagenoeg niet gedaan namelijk.
Anyway, bedankt alvast
Dat zou natuurlijk ook kunnen.quote:Op maandag 13 augustus 2007 22:58 schreef Nembrionic het volgende:
Gebruikt de bouillonmaker niet gewoon teveel water?
Ik eet naar mijn idee niet veel zout. Zeker als ik het vergelijk in mijn nabije omgeving (die gooien overal zout op). In restaurant gebruik ik het zoutvaatje dan ook bijna nooit (alleen als ze de frieten vergeten zijn). Bij sauzen e.d. gooi ik er ongeveer een snufje in.quote:Op maandag 13 augustus 2007 22:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Afschuimen is vooral om te voorkomen dat ie blind wordt, en weeeig gaat smaken.
Maar eet je normaal erg zout?
Hoe smaakt je boullion met wat zout?
Geen idee eigenlijk, ik vul gewoon de pan tot 4/5 ongeveer. Die pan heb ik echter uitgeleend dus hoeveel liter die pan is weet ik niet. Ik gok iets van 8 literquote:Op maandag 13 augustus 2007 23:19 schreef Nembrionic het volgende:
Hoeveel liter water gebruik je nou R_R?
Dit zou je een liter of 3 a 4 boullion op moeten leveren, oh en vergeet de selder nietquote:Op dinsdag 14 augustus 2007 00:45 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Geen idee eigenlijk, ik vul gewoon de pan tot 4/5 ongeveer. Die pan heb ik echter uitgeleend dus hoeveel liter die pan is weet ik niet. Ik gok iets van 8 liter
Morgen ga ik aan de gang met een pan van 10 liter inhoud.
kilo poulet
schenkel van een pond ofzo
2 mergpijpjes
evt dus die kalfsbotten
1 prei
2 uien
2 wortels (in plakjes)
laurier
peterselie
tijm
foelie
peperkorrels
restje rode wijn (ik denk dat er nog 0,2l in de fles zit)
En dan aanvullen met water tot de helft van de pan. Zal dat een beetje in de buurt komen of moet er minder water/meer ingredienten in?
kort door de bocht is een fond een heel erg geconcentreerde boullion zonder zout die je gebruikt in sauzen om er een mooie smaak aan te krijgen. Een goede fond heeft een rijke umami smaak.quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 09:27 schreef Puckzzz het volgende:
wat is nou precies het verschil tussen fond en bouillon? ik heb beide in de kelder staan (in potjes) maar gebruik eigenlijk eerder de bouillon als de fond (bijvoorbeeld om vlees te sudderen ofzo). omdat ik het gevoel heb dat die fond toch ergens anders voor bedoeld is
Wat is umami smaak?quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 16:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een goede fond heeft een rijke umami smaak.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |